Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-18

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ωρα με την ώρα αδειάζει η Αθήνα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοί της την εγκαταλείπουν προκειμένου να γιορτάσουν τις ημέρες του Πάσχα στην περιφέρεια. Μέχρι το μεσημέρι απο τα διόδια Ελευσίνας και Σχηματαρίου είχαν περάσει 193. 000 αυτοκίνητα προς την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα καθώς και την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Περισσότερα απο 120. 000 αυτοκίνητα έφυγαν απο τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τις γύρω περιφέρειες. Παρά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Τροχαία στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα μέχρι το μεσημέρι 12 άτομα σκοτώθηκαν και 213 τραυματίστηκαν απο τα οποία 49 σοβαρά σε 156 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα. Ομαλή ήταν η κίνηση στα λιμάνια και σταθμούς τρένων και υπεραστικών λεωφορείων.

Περισσότεροι απο 4. 000 Ελληνες προσκυνητές βρίσκονται μεταξύ των πιστών απο όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν χθές τα Θεία Πάθη στα Ιεροσόλυμα, και τώρα αναμένουν το Αναστάσιμο Φώς. Το μεσημέρι θα προσέλθει στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Διόδωρος που έχει και το προνόμιο να φέρει το Αγιο Φώς στην ανθρωπότητα. Το Αγιο Φώς θα μεταφερθεί στην Αθήνα αργά το απόγευμα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην αποστολή που βρίσκεται ηδη στα Ιεροσόλυμα εκτός απο τους εκπροσώπους του Παστριαρχείου, συμμετέχουν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς. Η υποδοχή του Αγίου Φωτός στο Αναστολικό Αεροδρόμιο θα γίνει με τιμές Αρχηγού Κράτους. Το Αγιο Φώς θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Απο το ανατολικό αεροδρόμιο το Αγιο Φώς θα μεταφερθεί με πολεμικά αεροσκάφη στις μεγάλες πόλεις.

Ουσιαστικά αμετάβλητη και ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο 14ο ιατρικό δελτίο, που ανακοινώθηκε στις 12 το μεσημέρι. Στο δελτίο αναφέρεται οτι ο ασθενής παρουσίασε εκ νέου μικρή πυρετική κίνηση και έγινε τροποποίηση της αντιμικροβιακής αγωγής. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής εμφάνισε κατά τη διάρκεια της νύχτας πυρετό ο οποίος έφθασε μέχρι και τους 38 βαθμούς. Οι γιατροί κατάφεραν να περιορίσουν τον πυρετό με φαρμακευτικά μέσα αλλά όχι να τον εξαλείψουν ως σήμερα το πρωί. Παράλληλα, είχαν τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που δεν επιβεβαίωναν λοίμωξη. Οσον αφορά την αποδέσμευση απο τον αναπνευστήρα είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στο νεότερο ιατρικό δελτιο το οποίο αναφέρει οτι εξακολουθεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής χωρίς να μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για πιθανή αποδέσμευση. Το ενδεχόμενο τραχειοστομίας θα αρχίσουν να συζητούν οι γιατροί απο το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να βοηθήσουν τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας να κρατηθεί στη ζωή. Νεότερο ανακοινωθέν θα εκδοθεί αύριο εκτός αν υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κάλεσε με επιστολή του τον τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ να συνεχίσει τις προσπάθειες για την διευθέτηση της μακροχρόνιας διένεξης με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο το θέμα της Κύπρου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, την επιστολή Κλίντον επέδωσε στον Γιλμάζ ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλλιαμ Κόεν , που επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή. "Η διευθέτηση του Κυπριακού και των εντάσεων με την Ελλάδα θα ενισχύσει αποφασιστικά τις αμερικανικές προσπάθειες για να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης" φέρεται να σημειώνει στην επιστολή του ο αμερικανός πρόεδρος. "Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαιολογημένο αίτημα της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε. Ε, αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στην Ευρώπη" αναφέρει ο Κλίντον στην επιστολή του, σύμφωνα με την Χουριέτ. Η τουρκική εφημερίδα γράφει μάλιστα ότι ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλλιαμ Κόεν κάλεσε την Αγκυρα να μην προχωρεί στο εξής σε απειλητικές δηλώσεις για το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, γιατί κάτι τέτοιο θα όξυνε την ένταση στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται οτι ο Ουίλλιαμ Κόεν, που πραγματοποιεί περιοδεία σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, θα επισκεφθεί την Τρίτη την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ θα γίνει δεκτός απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Απελάθηκε λίγο πριν το μεσημέρι απο την Κύπρο ως επικίνδυνο και ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Ιάπωνας τρομοκράτης Ούτσι Τοσιγιάσου ηγετικό στέλεχος της ιαπωνικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια". Ο Ιάπωνας τρομοκράτης επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο των κυπριακών αερογραμμών το οποίο εκτελεί την πτήση Λάρνακα - Παρίσι, όπου θα γίνουν άλλες διευθετήσεις για τη μεταφορά του στο Τόκιο. Ο Ούτσι ανέβηκε πρώτος στο αεροπλάνο προτού επιβιβαστούν οι άλλοι επιβάτες. Συνοδεύεται απο αξιωματικό της Κυπριακής Αστυνομίας και δύο Ιάπωνες για τους οποίους δεν έγινε γνωστό αν πρόκειται για αστυνομικούς ή διπλωμάτες. Ο Ούτσι κάθησε στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, ενώ δεν επετράπη στους δημοσιογράφους η είσοδος στο χώρο του αεροδρομίου.

'Αγνωστοι παραμένουν οι δράστες που έκλεψαν χθές τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων απο τα υποκαστήματα της Τράπεζας ΧΙΟS επι της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 65 στο Περιστέρι και επί της λεωφόρου Λαυρίου 146 στην Παιανία. Περίοικοι ειδοποίησαν την αστυνομία λίγο μετά τα μεσάνυχτα για την κλοπή των μηχανημάτων. Απο την αστυνομία εκτιμάται οτι και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες θα έπρεπε να ήταν τρείς και να είχαν μικρό φορτηγό για τη μεταφορά των μηχανημάτων. Αγνωστο παραμένει επίσης, το χρηματικό ποσό που είχαν τα μηχανήματα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ιαπωνία έφτασε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, αφήνοντας πίσω του τα τεράστια προβλήματα που έχει με την έγκριση του Κιριγένκο για την πρωθυπουργία, από τη ρωσική Δούμα. Ο Γιέλτσιν θα έχει συνομιλίες ανεπίσημου χαρακτήρα με τον πρωθυπουργό Χασιμότο. Η ιαπωνική αστυνομία έχει κινητοποιήσει 5000 άνδρες για την ασφάλεια του Ρώσου προέδρου, καθώς αναμένονται διαδηλώσεις από υπερεθνικιστές που αξιώνουν την επιστροφή των Κουρίλων νήσων.

Στο χειρουργείο οδηγήθηκε και πάλι σήμερα το πρωί ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ, προκειμένου να υποβληθεί σε βρογχοσκόπηση. Ο Χάβελ, που βρίσκεται σε κλινική του Ινσμπρουκ, πρέπει να υποβληθεί σε δεύτερη εγχείρηση παχέος εντέρου σε διάστημα έξι εβδομάδων, δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται κυβερνητική κρίση στην Αλβανία, καθώς μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, ο πρόεδρος Μεϊντάνι υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών, Νεριτάν Τσέκα, στη θέση του οποίου τοποθετήθηκε ο Περικλή Τέτα. Πάντως, ο Αλβανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του Νάνο για την απομάκρυνση και του υπουργού Αμυνας, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει πρόσφατα για δεσποτισμό και δωροληψία. Επίσης, νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διορίστηκε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Καστριότ Ισλάμι.

Μεγάλη επιχείρηση της Χιλιανής αστυνομίας για τη σύλληψη του πρώην ναζί Πολ Σέφερ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση περίπου 20 παιδιών, πραγματοποιήθηκε χθες στα νότια της χώρας και συγκεκριμένα στην "Αποικία της Αξιοπρέπειας", που είχε ιδρύσει ο καταζητούμενος το 1961. Ο 77χρονος Γερμανός, τελικά δεν εντοπίστηκε, παρά τις συλλήψεις 6 μελών της γερμανικής κοινότητας, ενώ πιστεύεται ότι κρύβεται κάπου στην αποικία, η οποία φυλάσσεται από αυστηρά από πάνοπλους άνδρες.

ΚΑΙΡΟΣ

Στη δυτική , την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα επικρατούν τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι πνέουν απο δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι και στα πελάγη τοπικά ισχυροί. Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες έχουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι πνέουν μέτριοι και στη Θεσσαλονίκη ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 22 και στη Θεσσαλονίκη τους 20 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βορχές κυρίως στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα πελάγη τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 7 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 9 έως 24 και στα νησιά απο 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 18 April 1998 - 18:12:11 UTC