Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-03

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Γιαννόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται ν'αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που εμφάνισαν τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ΜΑΤ έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής και ενέταξε τις δηλώσεις Παπουτσή στη γενικότερη κρίση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στη βουλή των εφήβων νεαρός μουσουλμάνος κρατούμενος στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, που πρώτευσε στη σχολή του, επειδή παλαιότερα είχε καταδικαστεί για βιασμό ανηλίκου.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης από την κόντρα Θεόδωρου Πάγκαλου και Χρήστου Παπουτσή, καταβάλει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε τα χθεσινά του σχόλια για τον κ. Παπουτσή ως επιφυλάξεις για τα όρια του πολιτικού λόγου ενός επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι για τον ίδιο τον επίτροπο. Πρόσθεσε επίσης, πως οι θέσεις του είχαν να κάνουν με τον πολιτικό Χρήστο Παπουτσή και όχι με τον επίτροπο. Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι οι συνεχείς εσωκομματικές κόντρες τραυματίζουν την εικόνα της κυβέρνησης

Την απόφασή του να πατάξει αμείλικτα τα μεμονωμένα, όπως τα χαρακτήρισε, κρούσματα διαφθοράς στην αστυνομία, που στιγματίζουν το σώμα, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες των αστυνομικών. Ο κ. Ρωμαίος πρόσθεσε επίσης ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανένα, επισημαίνοντας ότι εκθέτει περισσότερο την αστυνομία ένα κουκούλωμα, από μια αποκάλυψη. Στις κομματικές παρεμβάσεις στην αστυνομία αποδίδει η ΝΔ τα κρούσματα διαφθοράς στο Σώμα. Στο μεταξύ, ο 27χρονος αστυφύλακας των ΜΑΤ, Αθανάσιος Αγγελάκης, ο οποίος ενέχεται στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στο Γουδί, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, μαζί με τους δύο συνεργούς του, Χαράλαμπο Χριστόπουλο και Κωνσταντίνο Σκουλαρίκο. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και της σύστασης συμμορίας και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή. Ο αστυφύλακας ζήτησε συγγνώμη από τους συναδέλφους του και δήλωσε ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του. Ο δικηγόρος του είπε στους δημοσιογράφους πως ο πελάτης του αντιμετώπιζε ένα οικονομικό πρόβλημα ύψους 500. 000 δρχ και προέβη στην επιπόλαια αυτή πράξη. Σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Γιώργος Μερετάκης, ο οποίος κατηγορείται ότι πωλούσε προστασία σε μαγαζιά.

Προς εκτόνωση φαίνεται να οδηγείται η κρίση στην Ιονική, μετά τη βελτιωμένη πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση στους συνδικαλιστές, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος, μετά την πώληση της τράπεζας. Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν κατ'αρχήν θετική την εξέλιξη αυτή και αναμένεται να δώσουν την οριστική τους απάντηση στην κυβέρνηση. Ο Στέφανος Μάνος αιφνιδίασε τους πάντες, όταν κάλεσε τους πελάτες της Ιονικής να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους και να τις μεταφέρουν είτε σε ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες, είτε σε ξένες. Ο κ. Μάνος κατηγόρησε τον Γιάννο Παπαντωνίου ότι υποχώρησε στις πιέσεις των συνδικαλιστών της Ιονικής, ακυρώνοντας έτσι όσα οφέλη μπορούσε να περιμένει κανείς από την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Μέχρι αύριο αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση του Πρωτοδικείου επί της προσφυγής της διοίκησης της Ιονικής, που ζητά να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες στην τράπεζα. Την ίδια ώρα ο Αρειος Πάγος χαρακτήρισε νόμιμες τις απολύσεις εννέα εργαζομένων σε τράπεζα του Πειραιά, οι οποίοι απήργησαν, παρά το γεγονός ότι η απεργία είχε χαρακτηριστεί παράνομη από το δικαστήριο.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, μεγέθους από 4,5 έως και 5,2 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκαν με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της χερσονήσου της Σιθωνίας. Ο καθηγητής της σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι είναι νωρίς να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, γιατί, όπως είπε, το φαινόμενο είναι ακόμη στην αρχή του. Σημειώνεται ότι η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη σεισμικότητα και την τριετία 81-83 έδωσε τρεις πολύ ισχυρούς σεισμούς.

Εληξε το "κυνήγι" του χρυσού εξάρη του τζόκερ, από τις Σέρρες, ο οποίος με ένα δελτίο 200 δρχ κέρδισε το αστρονομικό ποσό του ενός δισσεκατομμυρίου 600 εκατομμυρίων δρχ. Ο σούπερ τυχερός έδωσε σημεία ζωής μέσω της δικηγόρου του Αλεξάνδρας Μαύρου και το μυστήριο λύθηκε. Η δικηγόρος ενεργώντας για λογαριασμό του πελάτη της - την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε - πήγε με το δελτίο στα κεντρικά του ΟΠΑΠ και πήρε την επιταγή. Ο δισεκατομμυριούχος δεν εμφανίστηκε αλλά έγινε γνωστό πως πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, 62 χρόνων, πατέρα δύο παιδιών τα οποία του έχουν χαρίσει έξι εγγόνια.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραμηνάς, ο οποίος εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, με θύμα μια 26χρονη δασκάλα. Τους ισχυρισμούς του κ. Καραμηνά για τα αίτια του δυστυχήματος, ανατρέπουν αυτόπτες μάρτυρες. Τη στιγμή που ο βουλευτής δήλωνε πως δεν είχε πιει, διαφορετική εκτίμηση έκανε ο μπάρμαν του καταστήματος που διασκέδαζε. Ο κ. Καραμηνάς είχε δηλώσει επίσης πως στο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία άτομα, ενώ στην εισαγγελία παρουσιάστηκε η Ολγα Σιδέρη, που ήταν ο τέταρτος επιβάτης, δηλώνοντας ότι όλοι είχαν πιει πολύ και ο κ. Καραμηνάς οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα. Ο βουλευτής Σάμου έχει παραπεμφθεί στο συμβούλιο δεοντολογίας της ΝΔ, αντιμετώπιζει την άρση της ασυλίας του, ενώ πολλοί βουλευτές του κόμματός του ζητούν την παραίτησή του.

Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και η νέα δομή του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η εμμονή στην ακολούθουμενη εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης η οποία δεν πρόκειται ν'αλλάξει. Ο κ. Ρέππας διέψευσε δημοσίευμα, ότι ελληνικό εμπορικό πλοίο υποβλήθηκε σε νηοψία από Βρετανούς, κατά την προσέγγισή του στο λιμάνι της Λάρνακας. Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για παρεξήγηση, καθώς, όπως είπε, επρόκειτο για άσκηση διάσωσης την οποία δεν αντελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου.

Μυστήριο καλύπτει το θάνατο δύο ανδρών που βρέθηκαν δολοφονημένοι σε ακυβέρνητο φουσκωτό σκάφος, δύο ναυτικά μίλια από τον Μαραθώνα. Πρόκειται για τα ξαδέλφια Γιώργο Καραλή, 28 χρόνων και Γιώργο Λοϊζο, 32 χρόνων, οι οποίοι είχαν πάει για ψάρεμα στην περιοχή του Αλμυροποτάμου, όπου υπάρχουν δεκάδες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Το ακυβέρνητο φουσκωτό σκάφος εντόπισε ψαροκάικο που ειδοποίησε το Λιμεναρχείο και στη συνέχεια ρυμουλκύθηκε στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου έγινε αυτοψία από ιατροδικαστή. Ο Λοϊζος, φέρει πληγές στο στήθος, από αιχμηρό αντικείμενο, ο δε Καραλής, που είναι κάτοικος Αυστραλίας και είχε έλθει στην Ελλάδα για διακοπές, ήταν δεμένος με σχοινί από τα χέρια και τη μέση και πεσμένος έξω από το σκάφος. Οι αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Ραφήνας αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το θάνατο των δύο νεαρών, με επικρατέστερη την περίπτωση της δολοφονίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ως τις 25 Ιουνίου θα κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής που ερευνά τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποσχέθηκε ο Μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος είπε πως συζητήθηκε η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας.

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραπέμπεται τελικά το θέμα της συνταγματικότητας ή μή της διάταξης που προβλέπει τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος μόνο στον έναν από τους δύο συζύγους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ολομέλεια του έκτου τμήματος Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι συνταγματική η χορήγηση του επιδόματος στον έναν μόνο σύζυγο, ανατρέποντας πρόσφατη απόφαση του ίδιου τμήματος, αλλά με μειωμένη σύνθεση.

Ληστεία με λεία 7. 300. 000 δραχμές έγινε το πρωί σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά. Δύο άγνωστοι εισέβαλαν με την απειλή περιστρόφου στο ανταλλακτήριο, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν πεζή προς την περιοχή του λιμανιού.

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται και αύριο στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι γιατροί διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

Με 326 Γαλάζιες Σημαίες για την ποιότητα των ακτών της, 15 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, βραβεύτηκε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το 1998. Για το τρέχον έτος, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διαθέσει 800 εκατομμύρια δρχ σε 29 νομούς της χώρας για τον καθαρισμό των ακτών. Πέρυσι, καθαρίστηκαν 879 χιλιόμετρα ακτών σε 25 νομούς και απομακρύθηκαν 17. 000 τόνοι απορριμμάτων.

Την απόφασή του να διεκδικήσει τη δημαρχία του Πειραιά στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Ντεντιδάκης. Μάλιστα για να ενισχύσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, υποστήριξε ότι θα καταθέσει σήμερα κιόλας την κομματική του ταυτότητα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρελθόν και τυπικά είναι από σήμερα ο Ιωαννίδης για την ΑΕΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Γρανίτσα. Το διαζύγιο δεν προκάλεσε πικρία στον "ξανθό", όπως διευκρίνισε, γιατί φεύγει σαν φίλος. Πάντως, επεσήμανε ότι δυσαρεστήθηκε από τις δηλώσεις και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 20ημερο χωρίς ο ίδιος να είναι γνώστης της κατάστασης. Ο κορυφαίος Ελληνας τεχνικός δεν αποκάλυψε τα σχεδιά του, ενώ και η διοίκηση της ΑΕΚ δεν αποκάλυψε ποιος θα τον αντικαταστήσει. Εξάλλου, η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική της έδρας της για επεισόδια στον αγώνα των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό.

Στο ΝΒΑ και συγκεκριμένα στο Σακραμέντο Κινγκς θα συνεχίσει την καριέρα του ο άσος του ΠΑΟΚ Στογιάκοβιτς, όπως ανακοίνωσε ο μάνατζερ του παίχτη στον πρόεδρο της ΚΑΕ Αλεξόπουλο. Μετά την εξέλιξη αυτή, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η μετακίνηση του Σιγάλα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς παίχτης και πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,13 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,18, γαλλικό φράγκο προς 51,63, λίρα Αγγλίας προς 502,16, ελβετικό φράγκο προς 207,73, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,57, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 222,50, τη λίρα Κύπρου προς 588,70 και την ECU προς 341,26 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 2. 581, 24 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,17%. Ιδιαίτερο ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο 6,76%. Σημαντική άνοδο 7,7% και 5,8% αντιστοίχως σημείωσαν οι μετοχές της Ιονικής και της Εμπορικής. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 57,5 δισ. δραχμές.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 581,24 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,17%. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο 6, 76%. Οι υπόλοιποι διαμορφώθηκαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,43%, Ασφάλειες πτώση 0,92%, Επενδύσεις πτώση 0,21%, Λήζινγκ άνοδος 0,49%, Βιομηχανίες άνοδος 1,52%, Διάφορες πτώση 0,04%, Συμμετοχών άνοδος 0,27%. Με σημαντικά κέρδη 2,48% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Σημαντική άνοδο 7,7% και 5,8% αντιστοίχως σημείωσαν οι μετοχές της Ιονικής και της Εμπορικής. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 57,5 δισ. δραχμές.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με πιθανότητα σποραδικών βροχών, ή καταιγίδας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στ'ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα δυτικά θα κυμανθεί 19 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 32 και στο Αιγαίο 21 με 27 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 30 και 18 με 31 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενα από τα πιο πολύνεκρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα τα τελευταία είκοσι χρόνια, σημειώθηκαν σήμερα στη βόρειο Γερμανία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 70 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων τα 40 σοβαρά, όταν υπερταχεία αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμβούργο-Μόναχο εκτροχιάσθηκε, στο ύψος του σταθμού Εσεντε. Το δυστύχημα, κατά πάσα πιθανότητα, προκλήθηκε όταν έπεσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή. Οπως μετέδωσε το γερμανικό κρατικό κανάλι και τα 13 βαγόνια της αμαξοστοιχίας συνεθλίβησαν Στον τόπο του δυστυχήματος, εκτός από τα σωστικά συνεργεία, έχουν μεταβεί και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Οι νεκροί από τις καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών αρχών και των αλβανών αυτονομιστών έχουν φθάσει τους 48, ενώ τουλάχιστον 3. 500 κάτοικοι της περιοχής έχουν περάσει στην Αλβανία, προκειμένου να σωθούν από μία γενίκευση των εχθροπραξιών. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, δεν βιάζεται ακόμα να στείλει συμμαχικά στρατεύματα στην περιοχή με το αιτιολογικό οτι δεν υπάρχουν ακόμα βάσιμες στρατιωτικές πληροφορίες που να δικαιολογούν μία τέτοια αποστολή. Αποφάσισε ωστόσο, να στείλει νέες αναγνωριστικές ομάδες στην Αλβανία, με την προοπτική μίας μελλοντικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα ανήσυχη όμως η Γερμανία, στέλνει ανώτερο αξιωματούχο στην περιοχή, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί τυχόν επέκταση της κρίσης. Αίσθηση όμως προκάλεσε η είδηση που δημοσιεύεται σε μεγάλης κυκλοφορίας σερβική εφημερίδα, οτι εκατό σέρβοι αστυνομικοί, στην πλειοψηφία τους νεαροί, απολύθηκαν διότι αρνήθηκαν να πολεμήσουν κατά την Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Μάχη με τα χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Αφγανιστάν, καθώς πέντε ημέρες μετά τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 5. 000 άτομα, συνεχίζουν να βρίσκουν τραυματίες κάτω από τα ερείπια. Ελικόπτερα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στους 45. 000 άστεγους, αφού μέρα με την μέρα ανακαλύπτεται οτι η πληγείσα περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είχε αρχικά νομισθεί. Οι φυσικές όμως καταστροφές δεν φαίνεται να τρομάζουν τους φανατικούς ισλαμιστές Ταλεμπάν, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνάψουν εκεχειρία με τους αντιπάλους τους, με αποτέλεσμα σήμερα να πραγματοποιηθεί επίθεση με πυραύλους τύπου Ουραγκάν, σε κατοικημένη περιοχή της Καμπούλ, από την οποία έξι πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Επαληθεύθηκαν τελικά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες τώρα στην Τουρκία, για την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Οπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Γιλμάζ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει παραιτηθεί, ενώ μέσα στο Απρίλιο του 1999 θα διεξαχθούν γενικές εκλογές.

Κλιμακώνεται ο εξοπλιστικός πυρηνικός ανταγωνισμός μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Μία μόλις ημέρα πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Γενεύη, το οποίο θα συζητήσει την πυρηνική κούρσα στην περιοχή, η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε οτι θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του προγράμματος ανάπτυξης του βαλλιστικού πυραύλου Αγκνι, ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Παράλληλα, αρνήθηκε την μεσολάβηση που πρότεινε η Ιαπωνία για την επίλυση της διαφοράς με το Πακιστάν για το Κασμίρ, καθώς το Νέο Δελχί δεν δέχεται επ'ουδενί να αρχίσει συνομιλίες για το θέμα αυτό.

Τουλάχιστον 21 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα εννέα τραυματίσθηκαν, από κατολίσθηση που καταπλάκωσε αγροτική περιοχή στην βορειοανατολική Ινδία. Η κατολίσθηση προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή και οι οποίες έχουν θάψει σε τόνους λάσπης έναν ολόκληρο οικισμό εργατών. Στην Ολλανδία, ένα άτομο σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε διυλιστήριο της εταιρίας ΣΕΛ. Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης.

Πρόσθετα προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει στην ομαλή διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Γαλλία, η απεργία που προκήρυξαν για τις 9 Ιουνίου, παραμονή της έναρξης, οι γάλλοι οδηγοί των τρένων. Η ομοσπονδία των οδηγών κάλεσε τα μέλη της σε απεργία από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου, τονίζοντας οτι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα μισθολογικά τους αιτήματα, θα την παρατείνουν. Αξίζει να σημειωθεί οτι ήδη απεργούν και οι πιλότοι της Ερ Φρανς.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Thursday, 4 June 1998 - 2:12:06 UTC