Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-24

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές υπηρεσίες, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, καθώς το θερμόμετρο θα φτάσει τους 37 βαθμούς και αναμένεται να δροσίσει από το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας συνιστά στο κοινό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, αποφυγή στην έκθεση στον ήλιο, περιορισμό των μετακινήσεων, ανοιχτόχρωμα ρούχα, ελαφρύ φαγητό, κατανάλωση πολλών υγρών και συχνά ντούς. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, τις ζεστές ώρες της ημέρας και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Μάχη με το χρόνο έδωσαν σήμερα οι υποψήφιοι των τριών πρώτων δεσμών, καθώς, όπως υποστήριξαν, ο χρόνος δεν επαρκούσε για ν'αναπτύξουν τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν. Δύσκολα ήταν κατά τους υποψήφιους τα θέματα των μαθηματικών, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της πρώτης δέσμης, καθώς απαιτούσαν συνδυασμό κεφαλαίων. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν και οι υποψήφιοι της δεύτερης δέσμης που διαγωνίστηκαν στη βιολογία, καθώς η ανάπτυξη των θεμάτων απαιτούσε πολύ χρόνο. Οι μοναδικοί που βγήκαν κάπως χαμογελαστοί από τις αίθουσες, ήταν οι υποψήφιοι της τρίτης δέσμης που διαγωνίστηκαν στην ιστορία, καθώς τα θέματα ήταν αναμενόμενα και μέσα στις δυνατότητες, ακόμη και μη καλά προετοιμασμένων υποψηφίων. Οι γενικές εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με τους υποψήφιους της τέταρτης δέσμης να διαγωνίζονται στην ιστορία.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση με το σοβαρό τραυματισμό του 25χρονου φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Τόσο ο Κουσουρής όσο και ο Γιάννης Καραμπατσιώλης, που τραυματίστηκε στο ίδιο επεισόδιο από ροπαλοφόρους, αναγνώρισαν ως δράστη της επίθεσης τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με το ψευδώνυμο Περίανδρος. Οπως δήλωσαν οι δικηγόροι του Κουσουρή, σύντομα θα κατατεθεί μήνυση κατά του Ανδρουτσόπουλου, αλλά και κατά παντός υπευθύνου που συμμετείχε στην επίθεση.

Η πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική αναπτυξιακή πολιτική στο νέο διεθνές περιβάλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στα ελληνικά διυλιστήρια Ασπροπύργου και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Ο κ. Σημίτης σημείωσε πως η αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων απαιτεί χρήματα τα οποία δεν μπορεί να προέρχονται από τον έλληνα φορολογούμενο, γι' αυτό οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τη μόνη λύση ώστε να εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια στις επιχειρήσεις, για να γίνουν ανταγωνιστικές και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Ο κ. Σημίτης εξήγγειλε πρόγραμμα δημιουργίας 100. 000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο και επανέλαβε ότι κύριο μέλημα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η κοινωνική συνοχή. Για ναρκοπέδιο που βρίσκεται στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων κάνει λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σημίτη, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ευκαιριακούς σχεδιασμούς.

Χωρίς την επίμαχη διάταξη για την κατάργηση του οκταώρου, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η αύξηση της απασχόλησης. Κεντρικό σημείο είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου με βάση τη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων επιτρέπεται για συγκεκριμένη περίοδο η εργασία πέραν του οχταώρου, με αντάλλαγμα αυξημένα ρεπό ή καλοκαιρινή άδεια. Ακόμα θεσμοθετούνται τοπικά σύμφωνα απασχόλησης με στόχο σε συγκεκριμένες περιοχές θύλακες ανεργίας, να γίνουν επενδύσεις και να αυξηθεί η απασχόληση. Επίσης ιδρύεται Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ανοίγει για πρώτη φορά η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών γραφείων εργασίας.

Εντοπίστηκε τελικά από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο αδιόριστος καθηγητής, τον οποίο είδε όλη η Ελλάδα από τις τηλεοράσεις να σχίζει τα ρούχα μιας υποψήφιας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών και να την απομακρύνει με τη βία από το εξεταστικό κέντρο, σηκώνοντάς τη στα χέρια του. Πρόκειται για τον 37χρονο μαθηματικό Τηλέμαχο Λαχανή, κάτοικο Θεσσαλονίκης, που εντοπίστηκε από τη βιντεοταινία των επεισοδίων, και ο οποίος σύμφωνα με την ασφάλεια, έχει εμπλακεί σε έκτροπα και στο παρελθόν.

Για τη Λευκωσία αναχωρεί αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του ελληνικού κράτους στη Μεγαλόνησο, από το 1960, που ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Για συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μια αποσταθεροποιητική πολιτική έντασης και κρίσης, κατηγόρησε την Τουρκία ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Το ερώτημα αν η οργάνωση "Μάης '98", που ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα Πίστεως στα Πατήσια, είναι παρακλάδι της 17 Νοέμβρη απασχολεί την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αλλά και την ηγεσία της αστυνομίας. Και αυτό γιατί η συνδεσμολογία του ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού έπεισαν τους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής ότι επρόκειτο για ενέργεια της "17 Νοέμβρη". Η νέα αυτή οργάνωση εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στις 16 Μαϊου, με τη διπλή βομβιστική επίθεση σε βάρος υποκαταστήματος της Ιονικής και τα γραφεία της Ολυμπιακής στη λεωφόρο Συγγρού.

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι η δημιουργία νέας βαθμολογικής κλίμακας, και ο τερματισμός του καθεστώτος ατιμωρησίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ιεραρχία χωρίζεται σε κινητή, από το βαθμό Ε' μέχρι το βαθμό Α', όπου η προαγωγή από βαθμό σε βαθμό γίνεται ακώλυτα, και σε πάγια, που περιλαμβάνει τους βαθμούς του διευθυντή και γενικού διευθυντή. Η πάγια ιεραρχία θα βασίζεται στη σύνδεση βαθμού, θέσης και καθηκόντων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένα 10μηνο αβάπτιστο αγοράκι στο Αργος. Πρόκειται για το παιδί του Γιώργου Μυτακίδη, το οποίο σε κάποια στιγμή ξέφυγε από την προσοχή της μητέρας του και έβαλε το δακτυλό του στην πρίζα, με αποτέλεσμα να κεραυνοβοληθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι γονείς του το μετέφεραν στο νοσοκομείο του Αργους, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ειδική ομάδα κρούσης για την πάταξη της επώνυμης φοροδιαφυγής δημιουργεί το ΣΔΟΕ. Θα αποτελείται από 25 ελεγκτές, που θα δίνουν λογαριασμό απευθείας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Στόχος της ομάδας είναι να ελεγχθούν πάνω από 200 επώνυμοι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ένα χρόνο.

Στη σημασία των επικείμενων νομαρχιακών εκλογών αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση προς τους υποψηφίους που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε την εκλογική μάχη πολύ κρίσιμη, όχι τόσο για την κυβερνητική πολιτική, αλλά γενικότερα για την αποκέντρωση και την πορεία της χώρας. Ο κ. Σκανδαλίδης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Δημήτρη Τσοβόλα για το περιεχόμενο της ομιλίας του στο πολιτικό μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου που έγινε στη βουλή. Ο κ. Σκανδαλίδης υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ ότι εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ στις 11 Οκτωβρίου του 1995, στην πιο κρίσιμη φάση της ζωής του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρύοντας ένα άλλο κόμμα. Στο μεταξύ, η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει το παλαίμαχο στέλεχος της Αριστεράς, Θεόδωρο Κατριβάνο, ως υπερνομάρχη Αθηνών και Πειραιώς.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Λαλιώτη, προκάλεσε καταχώρηση του δήμου Αθηναίων στο Ιντερνέτ, στην οποία αναφέρεται το μετρό της Αθήνας και η πεζοδρόμηση της Ερμού, ως έργο του δήμου. Ο κ. Λαλιώτης κατηγόρησε το δήμαρχο Αθηναίων ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα έργα της πολιτείας στην Αττική, τονίζοντας ότι και η προβολή έχει ορισμένους κανόνες και έκανε λόγο για εικονική πραγματικότητα που στηρίζεται στην πλάνη των λόγων και των έργων. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε αστείο τον υπαινιγμό του κ. Λαλιώτη και τον απέδωσε σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

Οι επικείμενοι γάμοι του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν το θέμα που κυριάρχησε στα πηγαδάκια, κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στους βουλευτές του κόμματός του, με αφορμή τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο κ. Καραμανλής δεν συνοδευόταν από τη μέλλουσα σύζυγό του Νατάσα Παζαϊτη, ενώ αντίθετα η Ντόρα Μπακογιάννη συνοδευόταν από το μέλλοντα σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο. Οι βουλευτές και στελέχη του κόμματος ευχήθηκαν στους μελλόνυμφους χωρίς να παραλείψουν να τους δώσουν και συμβουλές.

Στον Εισαγγελέα παρουσιάσθηκαν σήμερα ο εργολάβος και ο πολιτικός μηχανικός, οι οποίοι κατασκεύασαν υπόστεγο στο προαύλιο σχολείου που κατέρρευσε στο χωριό Κουτσοπόδι της Αργολίδας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρείς μαθητές, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Ο 14χρονος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου "Παίδων" στην Αθήνα.

Το θάνατο μίας 17χρονης κοπέλας, η οποία μετά από ένα μήνα που βρισκόταν σε κώμα, ξεψύχησε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ερευνά η Ιατροδικαστική Υπηρεσία. Το κορίτσι πριν ένα μήνα, την ημέρα της γιορτής της, κατανάλωσε αλκοόλ με αποτέλεσμα να παρουσιάσει αναπνευστική δυσχέρεια και οργανική δυσλειτουργία. Ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας δήλωσε ότι ο θάνατος της 17χρονης οφείλεται σε βαριά πνευμονική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, αλλά θα κάνει και τοξολογική εξέταση για να διαπιστωθεί η παρουσία ή όχι υπολειμμάτων αλκοόλ ή τοξικών ουσιών στον οργανισμό της.

Ζημιές οκτώ εκατομμυρίων δρχ προκλήθηκαν από φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε χρωματοπωλείο στα Μελίσσια. Λόγω των ευφλεκτων υλικών, η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ σημειώθηκαν και μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Η γρήγορη όμως επέμβαση 35 πυροσβεστών, με 11 οχήματα, περιόρισε τη φωτιά, η οποία έσβησε μετά από δύο ώρες.

Αμετάβλητες θα παραμείνουν για την επόμενη εβδομάδα οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠ και το υπουργείο Ανάπτυξης. Αντίθετα, μειώνονται οι λιανικές τιμές πώλησης του πετρελαίου κίνησης κατά 0,90 δρχ/λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,60 δρχ/λίτρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αν και η Γαλλία έπαιξε σήμερα χωρίς τους Ζιντάν, Ντεσάμπ και Λιζαραζού κόντρα στη Δανία, έδειξε ότι δικαίως είναι από τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης, καθώς νίκησε δίκαια και μάλλον άνετα με 2-1 τους αντιπάλους της. Τα γκολ για τους τρικολόρ πέτυχαν οι Τζογκαέρφ με πέναλτι και Πετίτ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ για τους Δανούς είχε μειώσει ο Μικελίνο Λάουντρουπ με πέναλτι που είχε κερδίσει ο ίδιος. Πάντως, παρά την ήττα τους οι Δανοί πέρασαν δεύτεροι στον ομιλό τους. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, Νότια Αφρική και Σαουδική Αραβία, μετά από ένα ανοικτό παιχνίδι ήρθαν ισοπαλες με 2-2.

Η Ισπανία, που για πολλούς ήταν φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση του τίτλου, παρά το επιβλητικό 6-1 επί της Βουλγαρίας, έμεινε έξω από την συνέχεια του Μουντιάλ (όπως έμεινε και η Βουλγαρία), καθώς την ίδια ώρα η Παραγουάη κέρδισε 3-1 τα δεύτερα της πρώτης του Δ' ομίλου Νιγηρίας και πήρε την δεύτερη θέση του ομίλου. Ετσι, τα νέα ζευγάρια που δημιουργήθηκαν για την φάση των "16" είναι Νιγηρία - Δανία (Κυριακή 28/6, στο "Σεντ Ντενί") και Γαλλία - Παραγουάη (επίσης Κυριακή 28/6, στη Λανς).

Σημερινά Αποτελέσματα Μουντιάλ Ισπανία - Βουλγαρία 6-1 Νιγηρία - Παραγουάη 1-3 Γαλλία - Δανία 2-1 Ν. Αφρική - Σ. Αραβία 2-2

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,05 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,28, γαλλικό φράγκο προς 51,09, λίρα Αγγλίας προς 512,67, ελβετικό φράγκο προς 205,07, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,39, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 220,07, τη λίρα Κύπρου προς 584,64 και την ECU προς 339,08 δραχμές.

Ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο όγκος των συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2434,66 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,95% ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών η άνοδος ξεπερνούσε το 2%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 60,3 δισ. δρχ. ενώ μεγάλη συναλλακτική δραστηριοτητα παρουσίασε ο κλάδος των Τραπεζών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε αδιέξοδο φαίνεται οτι οδηγείται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Χαβιέ Σολάνα, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε στις Βρυξέλλες με τον αλβανό ηγέτη, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κατέστησε σαφές οτι το αίτημά του για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι εκτός συζήτησης, καλώντας τον παράλληλα, να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι. Ο Ρουγκόβα με τη σειρά του, ζήτησε την προστασία του ΝΑΤΟ για να αποτραπούν οι μαζικές σφαγές και οι εθνικές εκκαθαρίσεις. Υπέρ των νατοϊκών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των σερβικών δυνάμεων, για την αποτροπή ενός πολέμου στην περιοχή, τάχθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρά την αυστηρή προειδοποίηση που του απηύθυνε χθες ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παγώσει επισήμως σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της Γιουγκοσλαβίας, δεν φέρεται διατεθειμένος να αποσύρει τις σερβικές δυνάμεις από την περιοχή. Στο μεταξύ, συνάντηση με ένοπλους αλβανούς αυτονομιστές είχε σήμερα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χωρίς να προβεί μετά σε δηλώσεις.

Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται από σήμερα η οικονομία της Ρωσίας. Κρίσιμες συνομιλίες διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ της ρωσικής ηγεσίας και διευθυντικών στελεχών του οργανισμού, με απώτερο στόχο εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας, την αποδέσμευση δανείου προς τη χώρα. Οπως δήλωσε νωρίτερα ο Ανατόλι Τσουμπάις, αρμόδιος για τις σχέσεις Ρωσίας με το ΔΝΤ, είναι πολύ πιθανό μέχρι αύριο να έχουν αποδεσμευθεί 670 εκατ. δολάρια, ως τμήμα του τρέχοντος δανείου. Ο Τσουμπάις υπογράμμισε οτι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 15 δις δολάρια από το ΔΝΤ, για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχθεί το ρούβλι.

Την υπόσχεση οτι η Ινδονησία θα αποσύρει σταδιακά τα στρατεύματά της από το Ανατολικό Τιμόρ, έδωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας Χαμπίμπιε στον τιμημένο με Νόμπελ Ειρήνης, επίσκοπο Κάρλος Μπέλο, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο άνδρες. Ο Μπέλο εξήρε τον Χαμπίμπιε για το ανοιχτό πνεύμα του και εξέφρασε την ελπίδα ο νέος πρόεδρος να μπορέσει να παραμείνει στο αξίωμά του, για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη βελτίωση της κατάστασης των κατοίκων του Ανατολικού Τιμόρ, το οποίο κατέλαβε η Ινδονησία το 1976.

Στο κατώφλι του 2000 και ενώ κάνει τα πάντα για να μπει ως ισότιμη δημοκρατική χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Τουρκία απεφάνθη μόλις σήμερα οτι η μοιχεία, η οποία από καιρό ήταν νόμιμη για τους άνδρες, όχι παίζουμε!, δεν αποτελεί πλέον παρανομία ούτε για τις γυναίκες. Την απόφαση εξέδωσε σήμερα το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, αποσύροντας το άρθρο 440 του ποινικού κώδικα βάσει του οποίου οι γυναίκες που θεωρούνταν ένοχες για τη διάπραξη μοιχείας, αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Οι γυναικείες οργανώσεις στην Τουρκία χαιρέτισαν την απόφαση αυτή, τονίζοντας ωστόσο ότι άργησε πολύ.

Αγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των τραυματιών, από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στη βόρεια Ιρλανδία. Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Νιουτάουνχάμιλτον, μία μέρα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το νέο κοινοβούλιο και λίγο νωρίτερα και την ευθύνη ανέλαβε με κωδικοποιημένη προειδοποίηση στα ΜΜΕ, ο εκτός νόμου Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, ο οποίος αντιτίθεται στην εκεχειρία που τηρεί ο ΙΡΑ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα ηπειρωτικά της κεντρικής Ελλάδας που ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 17 με 35 βαθμούς, στα κεντρικά 19 με 37 και στα νησιά 21 με 34 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 21 με 37 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί καταιγίδα στα γύρω ορεινά, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 20 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Thursday, 25 June 1998 - 0:12:06 UTC