Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-30

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η οργάνωση Επαναστατικοί Πυρήνες ανέλαβε την ευθύνη για την ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε το μεσημέρι στον ημιόροφο των γραφείων που στεγάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, επί της οδού Αμερικής 5, στο κέντρο της ΑΘήνας. Η αστυνομία εκκένωσε έγκαιρα το κτίριο, αλλά η έκρηξη έγινε οκτώ λεπτά νωρίτερα απ' ότι είχαν προαναγγείλει οι τρομοκράτες, , με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις αστυνομικοί. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές κυρίως από το ωστικό κύμα που δημιούργησε η έκρηξη. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως το τελευταίο διάστημα το ΑΣΕΠ είχε δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας. Τη βομβιστική επίθεση καταδίκασε η Νέα Δημοκρατία.

Την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε η κυβέρνηση της Λευκωσίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες των Τούρκων για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, που χαρακτήρισε θετικό το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

Με ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, ολοκληρώνει απόψε ο πρόεδρος της ΝΔ την τετραήμερη περιοδεία του στη δυτική Μακεδονία. Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε εθνικής σημασίας το ρόλο της ΔΕΗ, τις εγκαταστάσεις της οποίας επισκέφθηκε στην Πτολεμαϊδα.

Νέα δεδομένα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο δημιουργεί η προσφορά - μαμούθ των 93 δις δρχ του ομίλου Λάτση για την αγορά της Τράπεζας Κρήτης. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και για την πώληση της Ιονικής, ενώ παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Παπαντωνίου προήδρευσε σύσκεψης των αρμοδίων υπουργών, στην οποία εξετάστηκαν τα προγράμματα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ. Στο μεταξύ, σε κλίμα ηρεμίας αλλά και με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, διεξήχθη σήμερα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ιονικής, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, μετά τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις από τους επτά νεαρούς που κατηγορούνται για την επίθεση με μολότοφ εναντίον του 17χρονου μαθητή Μιχάλη Δερβετζή και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για τους Στέλιο Παπαδάκη και Γιώργο Σαγιάκο 17 χρόνων, Αναστάσιο Μαυροειδή 19 χρόνων και Διονύση Τεμπονέρα 18 χρόνων, οι οποίοι θα οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με εγγύηση τριών εκατ. δρχ. αφέθηκαν ένας 16χρονος και ο Αντώνης Αλεξάκης 17 χρόνων, ενώ ο έβδομος της παρέας Δημήτρης Κουρεβέλης θα απολογηθεί αύριο. Σήμερα συνελήφθησαν άλλα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 18χρονος Κώστας Κριεμπάρδης, ο οποίος φέρεται να πέταξε τη μολότοφ εναντίον του 17χρονου.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στα εμφιαλωμένα και επιτραπέζια νερά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από το σύνολο των δειγματοληψιών, που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, με αφορμή πληροφορίες ότι η Κομισιόν ενδέχεται να παραπέμψει τη χώρα μας για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο κ. Γείτονας υπενθύμισε ότι πρώτη η Ελλάδα προχώρησε στη σύσταση ορίου βρωμικών ιόντων και πρόσθεσε ότι το τελευταίο εξάμηνο στο Χημείο του Κράτους εξετάστηκαν πάνω από 100 δείγματα νερού που προέρχονταν από το σύνολο σχεδόν των εμφιαλωτηρίων της χώρας. Από τις αναλύσεις προέκυψε οτι σε μόνο μια περίπτωση διαπιστώθηκαν αντιφατικές τιμές στις μετρήσεις κι έτσι η υπόθεση επανεξετάζεται. Το υπουργείο Υγείας είναι σε επαγρύπνηση και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Γείτονας.

Με καταθέσεις μαρτύρων στον Εισαγγελέα κ. Γεράκη συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με την υπόθεση των 17 φακέλων, που αφορούν τη χορήγηση αδειών σε αλλοδαπούς. Για το θέμα κατέθεσε ήδη ο σύμβουλος του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αρμόδιος για θέματα αλλοδαπών, Γιώργος Φλορεντής, καθώς και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, Ηλίας Λουκάς. Στο μεταξύ την παραίτησή του υπέβαλε ο προϊστάμενος του τμήματος αλλοδαπών Αμαρουσίου, Ανδρέας Σουλτάτος, ο φερόμενος ως πληροφοριοδότης της Εισαγγελίας για τη σχετική έρευνα στην κρατική ασφάλεια. Την απομάκρυνση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, ζητά η Νέα Δημοκρατία, σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Διαφάνειάς της, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Αυτόνομη πολιτική παρουσία της Πολιτικής Ανοιξης στις προσεχείς ευρωεκλογές, προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όμως άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον, καθώς από τη μια προσδοκά, όπως είπε, ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και από την άλλη ενίσχυση του αντισημιτικού μετώπου που προτείνει. Σε συνέντευξή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ίδρυση της ΠΟΛ. ΑΝ. ο κ. Σαμαράς είπε ότι το κόμμα του είναι αυτόφωτο και αυτόνομο και ότι οι επιλογές και οι θέσεις του έχουν δικαιωθεί. Ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ χαρακτήρισε επικίνδυνη την πολιτική Σημίτη και σημείωσε ότι μόνο με το σχηματισμό ενός μετώπου υπάρχει η δυνατότητα νίκης, γιατί διαφορετικά την υπόθεση θα κερδίσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ.

Νέα κόντρα μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Αθηναίων έχει ξεσπάσει αυτή τη φορά για τις χωματερές. Ο Κώστας Λαλιώτης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το δήμαρχο Αθηναίων με αφορμή την παρουσία του στη θεμελίωση του εργοστασίου ανακύκλωσης απορριμμάτων στα Λιόσια. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να είναι απών από ένα μεγάλο έργο και μάλιστα να το επικρίνει δημοσίως και στη συνέχει να επιχειρεί να οικειοποιηθεί το μόχθο άλλων για πολιτικά οφέλη, δήλωσε ο κ. Λαλιώτης. Η πολιτική δεν είναι ούτε προσωπική υπόθεση ούτε κομματικός αυτοσκοπός, αλλά υπηρετεί την κοινωνία και τον τόπο, απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος.

Με εγκαύματα Β και Γ βαθμού στο 70% του σώματός του, νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ο ένας από τους δύο τραυματίες της έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί στο εργοστάσιο της Ελαιουργικής στην περιοχή της Σίνδου. Πρόκειται για τον Γιώργο Κατρακάζα, 60 χρόνων, που είναι εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης. Ελαφρά τραυματίστηκε ο Ραούφ Ρασούλοφ, 28 χρόνων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η έκρηξη έγινε σε δεξαμενή λαδιού του εργοστασίου και οφείλεται στην ανάφλεξη υπολειμμάτων αερίων που υπήρχαν στη δεξαμενή, από αναμμένο τσιγάρο.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται να πλήξει από αύριο και μέχρι την Κυριακή ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία σε έκτακτο δελτίο προβλέπει σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία αύριο θα φτάσει τους 39 βαθμούς, ενώ από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή το θερμόμετρο θα φθάσει τους 42 βαθμούς. Το υπουργείο Εσωτερικών με επείγον σήμα του σε όλες τις νομαρχίες της χώρας ζητά να τεθούν σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και να εφαρμοστεί το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες, το ΕΚΑΒ και τα δημόσια νοσοκομεία. Το υπουργείο συνιστά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, να φορούν ελαφριά ρούχα, να κάνουν συχνά ντους, να αποφεύγουν τη χρήση αλκοόλ και να τρώνε ελαφριά γεύματα. Επίσης, να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, κυρίως στον ήλιο, τις θερμές ώρες της ημέρας.

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σήμερα στην Αττική, λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ και συγκεκριμένα σε υπερθέρμανση δύο μετασχηματιστών του κέντρου υπερυψηλής τάσης στην Παλλήνη. Η μονάδα τέθηκε εκτός λειτουργίας και έτσι μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να εγκλωβιστούν σε ασανσέρ και να σταματήσει η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, γεγονός που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος. Η σταδιακή αποκατάσταση της παροχής ρεύματος κράτησε περίπου 4 ώρες. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ απευθύνουν έκκληση στο κοινό να περιορίσει όσο μπορεί τη χρήση κλιματιστικών τις ώρες αιχμής, ώστε να αποφευχθεί υπερφόρτωση του δικτύου.

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το μονοκινήτριο αεροπλάνο, τύπου ΑΕΤΟΣ, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη σε χωράφι κοντά στο χωριό Παλιό Εράσμιο Ξάνθης. Πρόκειται για τον Αναστάσιο Παρασκευόπουλο, 60 χρόνων, χειριστή του αεροσκάφους, και το Μανώλη Δρόσο, 61 χρόνων, επιχειρηματία. Τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου ερευνούν εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Με εκπτώσεις και αυξήσεις ξεκινά αύριο ο Ιούλιος. Συγκεκριμένα, από αύριο αρχίσουν οι θερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυξημένα όμως κατά περίπου 7% θα είναι από αύριο τα κόμιστρα των ταξί. Η ανά χλμ αποζημίωση ανεβαίνει από τις 62 στις 68 δραχμές, ενώ η σημαία παραμένει στις 200 δραχμές.

Ληστεία με λεία 4,7 εκατ. δρχ. σημειώθηκε σε βάρος υπαλλήλου του ΟΣΕ, στο Περιστέρι. Πρόκειται για τον Βασίλη Μιχαηλίδη, 32 ετών, ο οποίος είχε κάνει ανάληψη από την τράπεζα και μερικά μέτρα πιο πέρα τον ακινητοποίησαν δύο νεαροί του πήραν την τσάντα και εξαφανίστηκαν. Θύμα ληστείας έπεσε και μια 80χρονη που έμενε μόνη της σε δώμα διώροφης μονοκατοικίας στην Αργυρούπολη. Πρόκειται για την Καλλιόπη Παπαγρηγορίου, την οποία δύο γυναίκες φίμωσαν και αφού της αφαίρεσαν τις οικονομίες της περίπου 500. 000 δρχ εξαφανίστηκαν.

Αγρια δολοφονία με θύμα έναν 25χρονο Γεωργιανό αποκαλύφθηκε σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Νεκρός είναι ο Αλέξανδρος Κιλινκάροφ, το πτώμα του οποίου βρηκαν σε κατάστασης προχωρημένης σήψης οι αστυνομικοί, ύστερα από καταγγελία περιοίκων για έντονη δυσοσμία. Ο 25χρονος φέρει τραύματα στο στήθος από μαχαιρι και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, θα πρέπει να δολοφονήθηκε πριν από έξι μέρες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέταρτη ημέρα σήμερα της Β' φάσης στο Μουντιάλ και η Ρουμανία έχασε από την Κροατία, με 0 - 1. Στον αγώνα Αργεντινή - Αγγλία νικήτρια αναδείχθηκε η Αργεντινή με 4 - 3 στα πέναλτυ. Το παιχνίδι έλειξε 2-2 στην παράταση.

Ξεκίνησε από σήμερα ουσιαστικά η προετοιμασία του Παναθηναϊκού, στις εγκαταστάσεις της Παιανίας για τη νέα περίοδο. Το πρωί οι ποδοσφαιριστές υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ το βράδυ θα γυμναστούν κανονικά. Αύριο και μεθαύριο ανά γκρουπ οι παίκτες θα περάσουν από το εργομετρικό κέντρο της Παιανίας, ενώ Παρασκευή με Κυριακή έχουν προγραμματιστεί διπλές προπονήσεις και από την ερχόμενη εβδομάδα ο ρυθμός θ' αυξηθεί.

Διεξάγονται αύριο και οι τέσσερις πρώτοι αγώνες για την Α' φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στα παιχνίδια Χίος-Χανιά και Χαλκίδα-Πάτρα. Στα άλλα δύο παιχνίδια θα αναμετρηθούν ο Ολυμπιακός που τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με τον Ηλυσιακό στον Πειραιά και στο κολυμβητήριο του Λαιμού, η κάτοχος του τροπαίου Βουλιαγμένη, υποδέχεται τη γειτόνισσά της Γλυφάδα.

Ο Παναγιώτης Καμπουρίδης του Ναυτικού Ομίλου Λούτσας προηγείται στη βαθμολογία του Πανελληνίου πρωταθλήματος ΟΠΤΙΜΙΣΤ που διεξάγεται στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, αφού κατάφερε να κερδίσει και τις τρεις ιστιοδρομίες που διεξήχθησαν. Δεύτερος είναι ο Κώστας Ντιτσιόπουλου του ΝΟ Κατερίνης και τρίτος ο Ιάσωνας Γεώργαρης του ΝΟ Καλαμακίου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, παρά τις προσδοκίες για μεγάλη άνοδο των μετοχών που καλλιέργησαν οι εξελίξεις στο θέμα της Τραπέζης Κρήτης. Στο άνοιγμα της αγοράς ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραφε άνοδο μέχρι και 1,70% για να κλείσει τελικά με σημαντική υποχώρηση 1,77%, στις 2365,45 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 68 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,69%, Ασφάλειες πτώση 2,78%, Επενδύσεις πτώση 1,04%, Λήζινγκ άνοδος 7,76%, Βιομηχανίες πτώση 2,72%, Κατασκευές πτώση 2,87%, Διάφορες πτώση 1,47%, Συμμετοχών πτώση 3,20%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0,97%. Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,90 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,19, γαλλικό φράγκο προς 51,08, λίρα Αγγλίας προς 514,50, ελβετικό φράγκο προς 203,25, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,37, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,34, τη λίρα Κύπρου προς 583,82 και την ECU προς 339,24 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των αλβανών αυτονομιστών στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Σήμερα, οι σερβικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του ορυχείου του Μπελάτσεβατς, το οποίο παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα και τροφοδοτεί το σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας του Ομπιλιτς, από τον οποίο ηλεκτροδοτείται όλο το Κοσσυφοπέδιο. Την ίδια ώρα στο διπλωματικό επίπεδο καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, μεταβαίνει αύριο στη Βοσνία και την Πέμπτη την Αλβανία, για συνομιλίες.

Εξανεμίζονται σιγά-σιγά οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που έπληξε το περασμένο Σάββατο τα Αδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Το έργο των σωστικών συνεργείων έχει εστιασθεί κυρίως στο Τσεϊχάν, όπου περίπου 10 άτομα πιστεύεται οτι βρίσκονται ακόμα παγιδευμένα στα ερείπια. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί φθάνουν τους 131, ενώ πάνω από 1500 άτομα τραυματίσθηκαν. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης μικρές ζημιές στην κοινή αμερικανο-τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, απ'όπου τα αεροπλάνα απογειώνονται για περιπολίες στο βόρειο Ιράκ.

Για πρώτη φορά ο αμερικανός πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, παρουσίασε την πολιτική της χώρας του στο θέμα της Ταϊβάν. Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε στη Σαγκάη, ο Κλίντον τόνισε οτι η κυβέρνηση του δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανεξαρτησία, λέξη που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά, της Ταϊβάν, τάχθηκε όμως ενός ειρηνικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία όπως πιστεύει, θα αποφέρει καρπούς. Οι δηλώσεις αυτές, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ταϊβάν, η οποία αμέσως ανακοίνωσε οτι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον δεν έχουν δικαίωμα να διαπραγματεύονται για τη μοίρα της.

Μία πορεία απειλεί να πυροδοτήσει πάλι βίαιες καταστάσεις στη βόρεια Ιρλανδία, λίγες μόλις ημέρες μετά τον σχηματισμό της πρώτης αυτόνομης τοπικής βουλής, η οποία μάλιστα θα πραγματοποιήσει αύριο την πρώτη της συνεδρίαση. Παρά την απαγόρευση που τους επεβλήθη, οι Προτεστάντες του Τάγματος της Οράγγης δήλωσαν σήμερα οτι θα πραγματοποιήσουν τελικά την παραδοσιακή παρέλασή τους, την Κυριακή, από δρόμο των καθολικών συνοικιών της πόλης Πορταντάουν. Η παρέλαση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο και μάλιστα τα δύο τελευταία είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια.

Μεγάλο πλήγμα κατά της Μαφίας, κατάφερε η ιταλική αστυνομία σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου κατά την διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων συνέλαβαν 72 άτομα. Τα πενήντα από αυτά είχαν άμεση σχέση με μεγάλο δίκτυο διακίνησης κοκαϊνης από την Κολομβία στη βόρεια Ιταλία, ενώ τα άλλα 22 ανήκουν στην περίφημη συμμορία Κορλεόνε του Παλέρμο, όπου μεταξύ άλλων κατηγορούνται και για ανθρωποκτονίες.

Παν μέτρον άριστον, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά εμείς φαίνεται οτι πόρρω απέχουμε από αυτούς. Σύμφωνα με έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, πρώτοι στη λίστα των καταναλωτών βρίσκονται οι Ελληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους της κοινότητας. Τα προϊόντα που αγαπάμε να καταναλώνουμε σωρηδόν είναι τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, ενώ για τα ίδια αγαθά οι πλέον σφιχτοχέρηδες είναι οι Ολλανδοί. Οσον αφορά δε την κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων, η χώρα μας καταρρίπτει το μύθο ότι οι βόρειοι λαοί τρώνε περισσότερο κρέας, καθώς βρισκόμαστε στην κορυφή της λίστας για την αγορά κρέατος. Σχετικά με την αγορά ενδυμάτων, πρώτοι φυσικά έρχονται οι γείτονες μας, οι Ιταλοί, απ'όπου προέρχεται και η λέξη φινέτσα!, τελευταίοι οι Φιλανδοί, ενώ για την ιατρική περίθαλψη, η Γερμανία καταναλώνει τα περισσότερα.

ΚΑΙΡΟΣ

Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, που θα είναι αίθριος σ'όλη τη χώρα. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ασθενείς μεταβλητοί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 20 με 39 βαθμούς, στο Ιόνιο 22 με 36 και στο Αιγαίο 23 με 34 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 25 με 38 και 24 με 37 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο ΑΘηνα και Θεσσαλονίκη.

(Δ.Κ. ) ΑΠΕ 30/06 19:02


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Wednesday, 1 July 1998 - 2:12:07 UTC