Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-07-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αναβάλλεται για το τέλος του φθινοπώρου η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S- 300 στην Κύπρο, κατόπιν αιτήματος της κυπριακής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αγκυρα, Βαντίμ Κουζνέτσοφ. Ο Ρώσος πρέσβης πρόσθεσε πως η χώρα του δεν θέλει να χάσει αυτό το συμβόλαιο και σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι οι πύραυλοι αυτοί αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Συνεχίζεται ο καύσωνας σε ολόκληρη σχεδόν η χώρα, και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το προσεχές διήμερο, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νέα άνοδο της θερμοκρασίας. Η Αθήνα, από το πρωί, θύμιζε πραγματικό καμίνι, καθώς εκτός από τους 39 βαθμούς, εκτοξεύτηκαν στα ύψη και οι τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων, που ήταν πολύ πάνω από τα όρια επιφυλακής. Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι κλήσεις που δέχθηκε το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διαπιστώθηκα τέσσερα περιστατικά θερμοπληξίας, αυξημένα κατά 35% ήταν τα περιστατικά λιποθυμιών, ενώ διπλάσιος σε σχέση με χθες ήταν ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Αλλο ένα περιστατικό θερμοπληξίας αναφέρθηκε στη Λαμία. Στη Λάρισα το θερμόμετρο έδειξε σήμερα 42 βαθμούς, 40 στο Αγρίνιο, την Τρίπολη και τη Θήβα, 39 στο Αργος και τη Φιλαδέλφεια και 38 στην Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη.

Τα πρώτα στοιχεία από την μέχρι στιγμή βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων στις γενικές εξετάσεις, έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αγγελος Ζησιμόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά στην πρώτη δέσμη παρατηρείται πτωτική τάση στα μαθήματα της έκθεσης, της φυσικής και των μαθηματικών, ενώ στη χημεία οι επιδόσεις κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα. Ετσι αναμένεται να παρατηρηθεί πτώση στις βάσεις των χαμηλόβαθμων σχολών και σταθεροποίηση ή αυξητική τάξη στις υψηλόβαθμες. Στη δεύτερη και την τρίτη δέσμη παρατηρείται ενδεχόμενη ελαφρά πτωτική τάση των βάσεων, ενώ στην τέταρτη δέσμη αναμένεται σε γενικές γραμμές ανοδική τάση στις βάσεις όλων των σχολών. Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν από 20 έως 25 Ιουλίου. Αύριο πέφτει οριστικά η αυλαία των γενικών εξετάσεων και των ειδικών μαθημάτων με τους υποψήφιους να διαγωνίζονται στην υπαγόρευση μουσικού κειμένου.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με την εισαγγελική έρευνα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε όχι μόνο άκομψη αλλά και παράνομη την ενέργεια των δύο εισαγγελέων, υποστηρίζοντας ότι εφόσον οι καταγγελίες αφορούσαν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, το θέμα έπρεπε να παραπεμφθεί στη βουλή, η οποία είναι καθ'ύλην αρμόδια για ν'αποφασίσει. Σήμερα παραδόθηκε στον κ. Γιαννόπουλο το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την έρευνα των δύο εισαγγελέων. Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα αναφέρει πως η ενέργεια των δύο δικαστικών λειτουργών ήταν απολύτως σύννομες. Δεν υπάρχει καμιά κόντρα μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και της εισαγγελίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών.

Δεν είναι επί του παρόντος το θέμα, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση που διατύπωσε ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Οικονόμου, να στηριχθεί η υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας. "Εχουμε αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας", είπε ο κ. Ρέππας και πααρατήρησε:"Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τιμούμε όταν paqal]moule σιωπηλοί και δεν συζητάμε όσα είναι ανεπίκαιρα".

Το παρθενικό του ταξίδι έκανε σήμερα ο πρώτος συρμός του μετρό της Αθήνας με επιβάτες τον πρωθυπουργό, κυβερνητικό κλιμάκιο και ξένους πρέσβεις. Το ταξίδι άρχισε από το σταθμό της οδού Δεληγιάννη και τερματίστηκε στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέρα με τη μέρα το ΜΕΤΡΟ γίνεται πραγματικότητα και στο τέλος του 1999 θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνονται σταδιακά όλες οι γραμμές και οι επεκτάσεις τους προς το Περιστέρι, το Αιγάλεω και άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές του 2000 και πρόσθεσε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν οι αριθμοί αλλά οι πράξεις και τα έργα. Ο κ. Σημίτης είχε το μεσημέρι συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, η οποία τον ενημέωσε για το πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, θα επισκεφθεί τη Λαμία, όπου θα θεμελειώσει το νέο περιφερειακό νοσοκομείο, δυναμικότητας 400 κλινών.

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται και ο Καναδάς. Σε κοινή συνέντευξη τύπου των 22 υπουργών Πολιτισμού στην Οτάβα, η υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς του Καναδά τόνισε ότι οι πολιτιστικοί θησαυροί πρέπει να επιστρέψουν νομίμως στον τόπο προέλευσης τους. Το ζήτημα του άμεσου επαναπατρισμού των γλυπτών έθιξε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για να εισπράξει την απάντηση του βρετανού υφυπουργού ότι τα μάρμαρα είναι το μόνο μελανό σημείο στις σχέσεις των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας.

Αύξηση της αντιπειθαρχικής συμπεριφοράς και της διάπραξης παραπτωμάτων, που μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα, παρατηρείται στο αστυνομικό προσωπικό, τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος. Ο κ. Βασιλόπουλος επισημαίνει ότι "τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα διαφθοράς οδήγησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με τη φυσική ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ., στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τον εντοπισμό των επίορκων αστυνομικών και την άμεση παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα τα γνωρίζουν πολύ καλά οι συνδικαλιστές της ΕΛ. ΑΣ. ". Επίσης, επισημαίνει ότι οι συνδικαλιστές της ΕΛ. ΑΣ. "για τους δικούς τους λόγους είχαν αντιδράσει στην ίδρυση ειδικής υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, και δεν είχαν προτείνει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο ή έστω την όποια σκέψη τους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που σιγοτρώει τα σωθικά της Ελληνικής Αστυνομίας".

Στη φυλακή οδηγήθηκε η 47χρονη νοικοκυρά Αλεξάνδρα Σίμου, η οποία προχθές αποπειράθηκε να ληστέψει συνταξιούχο στη Θεσσαλονίκη, ρίχνοντάς του... πιπέρι στο πρόσωπο. Η 47χρονη δήλωσε μετανοιωμένη για την πράξη της και υποστήριξε πως οδηγήθηκε στην ενέργεια αυτή εξ αιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Στις φυλακές ανηλίκων Κορυδαλλού οδηγήθηκε σημερα ο 18χρονος Κώστας Κριεμπάρδης ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας των νεαρών που πέταξε τη μολότοφ στον 17χρονο μαθητή Μιχαλη Δερβετζή. Ο Κριεμπάρδης που θεωρείται απο τους αστυνομικούς παρά το νεαρό της ηλικίας του ως "σκληρός", κατέθετε πάνω απο τρεις ώρες στην ανακρίτρια, η οποία τον έκρινε προφυλακιστέο καθώς δεν πείσθηκε απο τους ισχυρισμούς του ότι δεν πέταξε αυτός τη βόμβα αλλά κάποιος απο την παρέα. Αύριο θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια πέντε νεαροί, ανάμεσά τους και μια 18χρονη κοπέλα, κατηγορούμενοι οτι συμμετείχαν στην επίθεση.

Επι διόμισι εβδομάδες εδινε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 28χρονη Αννα Θέμελη απο την Ορμύλια Χαλκιδικής η οποία είχε δηλητηριαστεί με το επικίνδυνο φυτοφάρμακο "γκραμοξον". Η Θέμελη νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" οπου τελευταία είχε πέσει σε κωματώδη κατάσταση εξ αιτίας της επίδρασης του φυτοφαρμάκου στον οργανισμό της . Ο οργανισμός της παρουσίασε τελική νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με τη ζωή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η Θέμελη είχε δηλητηριάσει και τα τρία ανήλικα παιδιά της τα οποία έχουν βγεί απο την εντατική του νοσοκομείου Παιδων και σύμφωνα με τους γιατρούς έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Πανικός στο ΚΑΤ, από φωτιά που εκδηλώθηκε στις αποθήκες υλικού, που βρίσκονται στο υπόγειο και επεκτάθηκε στο ισόγειο όπου βρίσκονται τα εξωτερικά ιατρεία. Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και στο νοσοκομείο έσπευσαν 35 άνδρες, με δέκα οχήματα, που έσβησαν τη φωτιά σε λιγότερο από μισή ώρα. Ομως από τους καπνούς δημιουργήθηκαν προβλήματα, κυρίως αναπνευστικά σε ασθενείς που βρίσκονταν στην πτέρυγα της Γναθοχειρουργικής και της Παιδοχειρουργικής κλινικής. Ετσι με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων της Πυροσβεστικής και νοσοκόμων απομακρύνθηκαν περίπου 80 ασθενείς και μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα. Ερευνες για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες της φωτιάς γίνονται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Νέα επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων, χωρίς να τον κατονομάσει, εξαπέλυσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, συνεπικουρούμενος αυτή τη φορά και από τον πρωθυπουργό. Είναι επιτακτική ανάγκη να κατοχυρωθεί ένα ήθος στη δημόσια ζωή, το οποίο να μην έχει καμιά σχέση με το ίματζ και την εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούν ορισμένοι για τον εαυτό τους, οι οποίοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν και να καπηλευτούν με κουτοπονηριές, θράσσος και μικρότητα πολυδάπανα έργα του δημοσίου. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί ένα ήθος στην πολιτική, που να έχει κριτήρια την απόδοση και το έργο και όχι την εμφάνιση εντυπώσεων. Για εμπάθεια και φθόνο κατηγόρησε τον κ. Λαλιώτη το γραφείο Τύπου του δήμου Αθηναίων.

Παραδόθηκε σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο το πόρισμα για τα οικονομικά της εκκλησίας, χωρίς να ανακοινωθεί το περιεχόμενό του. Οπως ανακοινώθηκε το πόρισμα θα συζητηθεί εκτενώς την προσεχή εβδομάδα από τους συνοδικούς μητροπολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες σε κληρικούς και σε λαϊκούς, που ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την επίμαχη περίοδο 1988-96.

Εφόδους σε περίπου 500 σημεία θα κάνουν το Σαββατοκύριακο 300 ελεγκτές του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας εντατικοποίησης των φορολογικών ελέγχων, στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ από τους ελέγχους που έγιναν τα δύο προηγόυμενα Σαββατοκύριακα στην Αττική, διαπιστώθηκε ότι ο ένας στους δύο επιχειρηματίες φοροδιαφεύγει.

Ολα είναι έτοιμα για το γάμο του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και της Νατάσας Παζαϊτη, που θα γίνει στην Πρώτη Σερρών. Σήμερα, σε αγγελία της εφημερίδας "Μακεδονία" αναφέρεται ότι ο γάμος θα γίνει στις 19 Ιουλίου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη γενέτειρα του πρώην προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Παριστάνοντας τους αστυνομικούς τρεις άνδρες προσπάθησαν να πάρουν 20. 000 δρχ από ιδιοκτήτη καντίνας για "προστασία", στην παραλία της Περίστασης Πιερίας. Ωστόσο, δεν είχαν το.. . ταλέντο που απαιτεί η δουλειά αυτή και πολύ γρήγορα συνελήφθησαν μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη της καντίνας από την αστυνομία. Πρόκειται για τους Κυριάκο Εσέρπογλου, Θεόδωρο Κοτσιαρίδη και Μιχαήλ Στόικο.

Τα αδέλφια Ιωάννης και Στέφανος Βιλανάκης, που για περισσότερο από ένα μήνα κατάφεραν να μείνουν ασύλληπτοι, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 25χρονου ξαδέλφου τους Βασίλη Βιλανάκη, που έγινε στη Γιάννουλη Λάρισας, στις 26 Μαίου, συνελήφθησαν σήμερα τα ξημερώματα. Τα δύο αδέλφια οδηγήθηκαν και κρατούνται στην ασφάλεια Λάρισας.

Οπως πάντα στις ασκήσεις όλα πάνε καλά.. . Ετσι και σήμερα σε άσκηση πτώσης αεροσκάφους ξένης αεροπορικής εταιρίας στο Καβούρι, η κινητοποίηση νοσοκομειακών, πυροσβεστικών, ελικοπτέρων και ομάδα εμπειρογνωμόνων ήταν άμεση, καταφέρνοντας να απεγκλωβίσουν ζωντανούς επιβάτες, με αποτέλεσμα να λήξει με απόλυτη επιτυχία.

Με 44 πλαστά χαρτονομίσματα των 5. 000 δρχ συνελήφθη σήμερα στη Σάμο, λίγο πριν φύγει για την Κω, ο 34χρονος Νίκος Αναγνωστόπουλος. Ο 34χρονος δήλωσε ότι προμηθεύτηκε τα χαρτονομίσματα αντί 2. 000 δρχ από κάποιον Αλβανό, αγνώστων στοιχείων, από την Αθήνα. Προηγουμένως, ο δράστης είχε καταφέρει να διοχετεύσει στην αγορά περίπου 20 πλαστά πεντοχίλιαρα.

Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά το πρωί με το αυτοκίνητό του, στην Εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων, τον 55χρονο Παναγιώτη Αμαραντίδη, τον οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε. Ο 55χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου αργότερα εξέπνευσε απο ακατάσχετη αιμορραγία. Απο την Τροχαία της περιοχής γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του οδηγού.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από μία μικρή ανάπαυλα, το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου συνεχίζεται αύριο, με τους αγώνες που θα κρίνουν την τελική τετράδα. Ετσι, στις 5,30 το απόγευμα Γαλλία και Ιταλία συγκρούονται σε ένα παιχνίδι που βγάζει, εκτός απροόπτου, τη μία ομάδα του.. . τελικού. Ενα παιχνίδι που μοιάζει με ντέρμπι του καμπιονάτο, καθώς ο Ζιντάν, αλλά και οι καλύτεροι παίχτες της γηπεδούχου αγωνίζονται σε ιταλικές ομάδες. Στις 10 το βράδυ, η Βραζιλία θα θελήσει να αποδείξει ότι σωστά τη θεωρούν οι περισσότεροι το μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο προσπερνώντας και το εμπόδιο των Δανών, των αδελφών Λάουντρουπ.

Πάντως, ήδη άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για την πορεία του Μοντιάλε. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλό ποδοσφαίρο σε γενικές γραμμές είδαμε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, καθώς οι περισσότερες από τις μεγάλες δυνάμεις -αν όχι όλες- κάνανε οικονομία δυνάμεων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους κρίσιμους αγώνες που αρχίζουν από αύριο. Αλλωστε, η εποχή που διεξάγεται το Μοντιάλε βρίσκει τους ποδοσφαιριστές των μεγάλων κυρίως ευρωπαϊκών συλλόγων καταπονεμένους. Ωστόσο, ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για την όχι καλή εικόνα της διοργάνωσης στον αγωνιστικό τομέα, οφείλεται στην παρουσία πολλών ομάδων μικρής δυναμικότητας, που προς το παρόν δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στο ποδόσφαιρο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Υψηλές "θερμοκρασίες" επεκράτησαν και στη Σοφοκλέους καθώς εκδηλώθηκε υψηλή ζήτηση κυρίως για μετοχές τραπεζών και βιομηχανιών. Ο γενικός δείκτης τιμών, "εκτοξεύτηκε" κατά 121,54 μονάδες ή σε ποσοστό 5,05%, και έκλεισε στις 2529,90 μονάδες. Η τιμή του δολλαρίου αμερικής καθορίστικε στις 310,80 δραχμές.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με ασθενείς ανέμους οι οποίιοι στα πελάγη θα είναι βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί 21 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 23 με 41 και κατά τόπους 42 και στα νησιά 25 με 38 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 26 με 41 βαθμούς. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 24 με 38 βαθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε σοβαρές καταγγελίες ότι Γερμανία, Ελβετία και Δανία χρηματοδοτούν τους Αλβανούς αντάρτες και στρατολογούν μισθοφόρους για τον απελευθερωτικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου, προέβη ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδιό Ντι Βόχε. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να σταματήσει τους υποστηρικτές των Αλβανών ανταρτών να αποσπούν χρήματα από τους Αλβανούς στη Γερμανία για τον ένοπλο αγώνα τους. Την προσεχή εβδομάδα μεταβαίνει σε Τίρανα και Σκόπια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο Χονγκ Κονγκ έφθασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον κυβερνήτη και με τον ηγέτη του δημοκρατικού κόμματος του Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Βουδαπέστης. Σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων, η αστυνομία προσφέρει περίπου 7 εκατ. δρχ. σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών.

Ενταση επικρατεί και πάλι στη βόρεια Ιρλανδία μετά τις ζημιές που υπέστησαν οκτώ εκκλησίες ρωμαιοκαθολικών, από σειρά βομβιστικών επιθέσεων. Οι επιθέσεις αυτές εκτιμάται ότι έχουν σχέση με τα σχέδια των προτεσταντών για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης παρέλασης στο Πορταντάουν, την προσεχή Κυριακή.

Κύμα καύσωνα πλήττει την κεντρική και νότια Ιταλία, ενώ το βόρειο τμήμα της χώρας πλήττεται από καταιγίδες. Στη νότια Ιταλία η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, ενώ λόγω της μεγάλης ζέστης βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές πυρκαγιές που αποτεφρώνουν δασικές εκτάσεις.

Ενα κοριτσάκι μόλις 12 ετών έγινε μια από τις νεαρότερες σε ηλικία μητέρες στη Βρετανία. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, πατέρας είναι ένας ανήλικος 13 ετών. Η μικρή που είναι μαθήτρια, γέννησε πριν από ένα μήνα στο Μάντσεστερ ένα κοριτσάκι. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι μια Αγγλιδούλα μόλις 11 ετών είχε γίνει μητέρα και ο πατέρας του παιδιού ήταν κι αυτός 13 ετών.

Εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν τις βόρειες ορεινές επαρχίες του Βιετνάμ, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά σπίτια και μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες και να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο. Κάθε τέτοια εποχή το κεντρικό τμήμα του Βιετνάμ πλήττεται και από τυφώνες, που αρκετές φορές έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Πέρσι από τον τυφώνα "Λίντα" σκοτώθηκαν περίπου 3. 000 άνθρωποι.

Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τόσα τραυματίστηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, όταν λεωφορείο γεμάτο επιβάτες έπεσε σε χαράδρα, αφού προηγουμένως είχε τρακτάρει με μια αγελάδα που βρισκόταν στη μέση του δρόμου. Με την πτώση του λεωφορείου έπιασε φωτιά η δεξαμενή καυσίμων, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να καούν ζωντανοί.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Friday, 3 July 1998 - 2:12:08 UTC