Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-08-07

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται ακόμα σε πολλά σημεία της Ελλάδας. . Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ηλεία, όπου οι καταστροφές είναι τεράστιες στις περιοχές Νεράϊδα Κρυονερίου και Μπουμπούνα Αμαλιάδας. Δεκαεπτά χωριά εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, διότι λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα πυρκαγιές στο Ψαθόπυργο και την Ροδινή Αχαϊας και στην περιοχή Κρινόφυτα Καλαβρύτων, ενώ με εντολή του νομάρχη Αχαϊας, αρχίζουν σήμερα περιπολίες στα δάση της περιοχής από κλιμάκια του στρατού της ΕΛΑΣ και της δασικής υπηρεσίας. Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται ακόμα πολλές περιοχές της Αρκαδίας, ενώ φωτιά απειλεί το Νεοχώρι Γορτυνίας. Το πρωί νέα μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις στη γέφυρα του Ευήνου ποταμού στην Αιτωλοακαρνανία. Το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι άνεμοι οι οποίοι πνέουν με ένταση οκτώ μποφόρ και για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε το χωριό Αγιος Γεώργιος. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι κοντά στην περιοχή Νέας Μαδύτου Χαλκιδικής. Υπό έλεγχο βρίσκονται και οι πυρκαγιές που έκαιγαν εδώ και μέρες στον Ολυμπο και στον Ταϋγετο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, στην Ηγουμενίτσα, στο Βόλο, στις Σέρρες, στην Καστοριά, στην Κόνιτσα και στην Κομοτηνή. Απόψε το βράδι καταφθάνουν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας δύο ρωσικά αεροσκάφη, τύπου Ιλιούσιν, το καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 50 τόννους νερού, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις καταπολέμησης των πυρκαγιών. Επίσης ένα σμήνος γερμανικών ελικοπτέρων καταφθάνει την Κυριακή για τον ίδιο λόγο, ύστερα από έκκληση του πρωθυπουργού.

Υπό έλεγχο βρίσκονται οι περισσότερες πυρκαγιές που μαίνονταν στην Αττική και κυρίως στην Πεντέλη, όπου εκτός από τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές που προκλήθηκαν, ένας 67χρονος βρήκε τραγικό θάνατο στην προσπαθειά του να σώσει την περιουσία του. Στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιούνται συνεχώς περιπολίες πυροσβεστών, στρατιωτών και αστυνομικών, ενώ ύστερα από απόφαση του νομάρχη Αθηνών απαγορεύθηκε η κυκλοφορία από τις 10 το βράδι στην ευρύτερη δασική περιοχή. Φάρσα αποδείχθηκε τελικά το τηλέφωνο αγνώστου χθες βράδι προς την πυροσβεστική υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο είχε εκδηλωθεί φωτιά σε δύσβατη περιοχή, πίσω από το ξενοδοχείο Μον Παρνές, στην Πάρνηθα. Χθες επίσης, μία στρατιωτική περίπολος συνέλαβε δύο άτομα στα Γλυκά Νερά Αττικής, καθώς στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν ένα καμινέτο και δοχείο με μικρή ποσότητα βενζίνης. Από την ανάκριση προκύπτει ότι είναι τοξικομανείς, καθώς οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είχαν πάει στην περιοχή για να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 18χρονος Αλβανός ο οποίος συνελήφθη και αυτός χθες βράδι στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, την ώρα που προσπαθούσε να βάλει φωτιά σε μεταλλικό κουτί με εύφλεκτο σπρέι και αναπτήρα.

Μία ημέρα μετά την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που έκρινε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο αποχαρακτηρίζει δασικές περιοχές, σήμερα οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας παρουσίασαν από κοινού το σχέδιο για την αποκατάσταση των περιαστικών δασών Αττικής. Σύμφωνα με αυτό, οι εργασίες θα γίνουν σε τρεις φάσεις. Η πρώτη περιέχει τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, η δεύτερη την τεχνητή αναδάσωση η οποία θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου και η τρίτη τη φυσική αναδάσωση. Ολη η καμμένη περιοχή θα αεροφωτογραφηθεί και θα συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες για το κόστος των έργων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αστυνόμευση της βοσκής στο νομό Αττικής, όπου απαγορεύεται δια νόμου. Την εκτίμηση οτι η καταστροφή των δασών της Αττικής θα έχει επιπτώσεις στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, εξέφρασε με δηλώσεις του ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ζερεφός, εμφανιζόμενος παράλληλα ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας για "άμεση χαρτογράφηση των καμένων δασικών περιοχών, καθώς και την αποτίμηση των ζημιών, ώστε το ταχύτερο δυνατό να ενισχυθούν οι πληγέντες", επανέλαβε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμάκιο του κόμματος στις πληγείσες περιοχές. Τις περιοχές του νομού Ηλείας που κατεστράφησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στο νομό, επισκέπτεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος ζήτησε για άλλη μία φορά την αποπομπή του υπουργού Γεωργίας.

Η αποστρατικοποίηση αποτελεί κύριο στόχο Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά το γεύμα που είχε με τον κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, κατά την διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψής του στη Λευκωσία. Ο κ. Κρανιδιώτης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι μεταφέρει μήνυμα από την Ελλάδα ή ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη Λευκωσία στο θέμα των Ες-300. Νωρίτερα, ο κ. Κρανιδιώτης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη. Στις 27 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση μεταξύ των κυρίων Σημίτη και Κληρίδη. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ, η Αγκυρα θα διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης να επιτρέψει την πώληση πυραύλων τύπου "Στίνγκερ" στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας οτι οι πύραυλοι μπορεί να καταλήξουν στους κούρδους αντάρτες.

Κατ'αρχήν και κατ'άρθρον ψηφίσθηκε το μεσημέρι από την πλειοψηφία του σώματος της Βουλής το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης βρέθηκε το θέμα της απασχόλησης και της ανεργίας και όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της περισσότερο στον ΟΑΕΔ και στα νέα "Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης" παρά στα Ιδιωτικά Γραφεία Συμβούλων Εργασίας, την ίδρυση των οποίων προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, διαβεβαιώνει το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης, με αφορμή το θάνατο ασθενούς από μηνιγγίτιδα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου είναι αδικαιολόγητη και ότι ήδη οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε χημειοπροφύλαξη των ατόμων του στενού περιβάλλοντος του παιδιού που έχασε τη ζωή του, αλλά και σε όλα τα μέτρα τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια των υπολοίπων ατόμων που ζουν στον ίδιο χώρο.

Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη τα ξημερώματα στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Ρυθμός FM στη συμβολή της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Καλλιρόης. Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, τόσο στα γραφεία και τα μηχανήματα του ραδιοφωνικού σταθμού, όσο και στα τζάμια διαμερισμάτων της απέναντι πολυκατοικίας.

Σώος, αλλα εξουθενώμενος από τη διήμερη ταλαιπωρία του, εντοπίστηκε στις 11 το πρωί, νότια της Λευκάδας ο 16χρονος Αποστόλης Κουτσουβέλης, ο οποίος προχθές το απόγευμα είχε αποπλεύσει με τη μηχανοκίνητη βάρκα "Δελφίνι" από την Ιθάκη, προς άγνωστη κατεύθυνση. Τον 16χρονο, που εκανε διακοπές στο νησί, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Δουκάτο, ο πλοίαρχος του ελληνικού δεξαμενόπλοιου "ΟΛΥΜΠΙΑ", ο οποίος ρυμούλκησε με ασφάλεια τη βάρκα στον όρμο Βασιλική της Λευκάδας. Στη συνέχεια πλωτό του Λιμενικού θα τον μεταφέρει στην Ιθάκη, για να συνεχίσει τις διακοπές του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κρισιμότερο μέχρι στιγμής παιχνίδι της, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ στην Αθήνα, κέρδισε απόψε στις 10 το βράδυ η εθνική Ελλάδας κόντρα στην Ισπανία, μπένοντας έτσι στην τελική τετράδα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 69-62. Στους υπόλοιπους αγώνες της ημέρας… H.Π. Α - Ιταλία 80 - 77 Ρωσία - Λιθουανία 82 - 67 Καναδάς - Αυστραλία 71 - 88 Π. Ρίκο - Βραζιλία 64 - 76

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Λάκης Νικολάου δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αποτελεί πλέον παρελθόν, από τη διοίκηση της ΠΑΕ, μετά από απόφαση της ENIC. ''Παραμένω στη θέση μου. Θα ολοκληρώσουμε τό έργο που έχουμε αρχίσει στην ΑΕΚ``, δήλωσε ο Νικολάου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με μικρή άνοδο 0,39% στις 2. 716,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 32, 5 δις δρχ. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,89%. Οι επιμέρους δείκτες σήμερα έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,51%, Ασφάλειες άνοδος 5,2%, Επενδύσεις άνοδος 0,27%, Λήζινγκ πτώση 0,63%, Βιομηχανικές πτώση 0,24%, Κατασκευές άνοδος 2,05%, Διάφορες άνοδος 1, 57%, Συμμετοχών άνοδος 1,5%. Με σημαντική άνοδο 3,61% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 298,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,35, γαλλικό φράγκο προς 50,21, λίρα Αγγλίας προς 487,44, ελβετικό φράγκο προς 199,75, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 204,67, τη λίρα Κύπρου προς 569,41 και την ECU προς 331,89 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περισσότερα από 80 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 1700 τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις δίπλα στις αμερικάνικες πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανία. . Ο πρόεδρος Κλίντον , που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι δεδομένης της χρονικής απόστασης της μίας έκρηξης από την άλλη, είναι λογικό να υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες που συνδέονται μεταξύ τους. Στην πρωτεύουσα της Τανζανίας Νταρ Ες Σαλάαμ σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. Στην πρεσβεία των ΗΠΑ προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές. Οπως έγινε γνωστό, την ασφάλεια και των δύο αμερικανικών πρεσβειών έχουν αναλάβει πεζοναύτες. Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ επιστρέφει στην Ουάσινγκτον εσπευσμένα, ενώ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς πιθάνοτατα υπάρχουν και αμερικανοί πολίτες. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια είναι της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ, που χθες είχε εξαγγείλει αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ οριστικοποίησε αυτή την εβδομάδα το σχεδιασμό για ενδεχόμενες αεροπορικές επιχειρήσεις σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα αναγκάσουν τον Μιλόσεβιτς να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για επίλυση του ζητήματος. Στο μεταξύ, συνάντηση με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να έχουν απόψε στην Πρίστινα, απεσταλμένοι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Από την πλευρά του, ο Ρουγκόβα επανέλαβε σήμερα την έκληση για διεθνή προστασία του Κοσσυφοπεδίου από τις σερβικές δυνάμεις.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς οι αντάρτες ελέγχουν ένα σημαντικό μέρος στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι κυβερνητικές δυνάμεις προσχώρησαν στους αντάρτες στην περιοχή αυτή. Στη Κινσάσα, διπλωματική πηγή ανέφερε, ότι μία μετά την άλλη πέφτουν οι πόλεις στα χέρια των ανταρτών, με τελευταία την πόλη Μοάντα, 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Οι αρχές της Βουλγαρίας αρνήθηκαν επίσημη τελετή κηδείας και λαϊκό προσκύνημα για τον πρώην κομμουνιστή ηγέτη της χώρας Τοντόρ Ζίβκοφ. Το πρώην κομμουνιστικό κόμμα ζήτησε άδεια για οργάνωση επίσημης κηδείας, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν. Τα τελευταία χρόνια ο Ζίβκοφ δεν συμμετείχε στην πολιτική ζωή.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά 22 με 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 20 με 35 και στα νησιά του Αιγαίου 24 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, μέχρι ισχυρούς και τοπικά πολύ ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 24 με 34 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Ιδιος καιρός θα επικρατήσει και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 22 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Saturday, 8 August 1998 - 0:12:07 UTC