Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-08-08

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές, που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μαίνεται μόνο η φωτιά κοντά στο Μεσσολόγγι και στη Νεμούντα Ηλείας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ολες οι άλλες πυρκαγιές, που είχαν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν κατασβεστεί. Στην Αττική άρχισε η καταγραφή των ζημιών στις κοινότητες της Παλαιάς και Νέας Πεντέλης. Παράλληλα, στις περιοχές αυτές συνεχίζονται οι περιπολίες για την αποτροπή νέων πυρκαγιών.

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα Ηγουμενίτσας οδηγήθηκε το μεσημέρι ο 49χρονος Γάλλος, Αλέν Ντεσαρμόν, ο οποίος συνελήφθη χθες στη Θεσπρωτία, ενω προσπαθούσε να βάλει φωτιά σε δασική έκταση. Χθες προφυλακίστηκε ενας 18χρονος Αλβανός, ο οποίος επιχείρησε να βάλει φωτιά σε περιοχή κοντά στο Αίγιο. Σε εκτεταμένη αναδάσωση των περιοχών της Αττικής προχωρά το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Οι εκτάσεις, που κάηκαν θα κηρυχθούν αναδασωτέες μέσα σε δύο μήνες, ενω στην πρώτη φάση θα γίνουν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και στη συνέχεια η τεχνητή και φυσική αναδάσωση.

Την πρόκριση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ θα διεκδικήσει σε λίγη ώρα η Εθνική Ελλάδας με αντίπαλο την Γιουγκοσλαβία. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 2 ώρα Νέας Υόρκης και θα μεταδωθεί ζωντανά από το Κόσμος ΦΜ με την συνεργασία του Φλας 9,61.

Τέλος στα εύκολα καταναλωτικά δάνεια βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος σε μια προσπάθεια να προστατέψει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις ίδιες τις Τράπεζες. Με απόφαση του διοικητή της επιβάλει αυξημένη εποπτεία στις εμπορικές τράπεζες στοχεύοντας στην συγκράτηση των πιστώσεων σε κλάδους, που χαρακτηρίζονται απο υψηλό κίνδυνο. Με τις ρυθμίσεις αυτές αναγκαζονται οι τράπεζες να χορηγούν καταναλωτικά δάνεια με αυστηρότερους όρους. Στόχος της απόφασης αυτής ειναι η συγκράτηση του πληθωρισμού.

Απόφαση - σταθμό σχετικά με την παροχή επιδόματος γάμου εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών. Το δικαστήριο αποφάσισε οτι επίδομα γάμου δικαιούνται οι διαζευγμένοι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, οι άγαμοι γονείς, αλλά και οσοι βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας.

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στο θάνατο άλλων 5 ακόμη ηλικιωμένων ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, το τελευταίο δεκαήμερο του καύσωνα στη Θεσσαλονίκη οι θάνατοι ηλικιωμένων έφτασαν τους εικοσιέναν. Επίσης, δύο ηλικιωμένες αδελφές, που βρέθηκαν χθες νεκρές στο διαμέρισμά τους στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά, εικάζεται οτι πέθαναν απο ηλεκτροπληξία.

Προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους ο υποδιευθυντής της Ιονικής Τράπεζας στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, Πρόδρομος Μπόρας και η υπάλληλος της Τραπέζης της Ελλάδος, Ελένη Αποστόλου, οι οποίοι κατηγορούνται σε υπόθεση απάτης πολλών δισεκατομμυρίων. Για την ίδια υπόθεση είχε προφυλακιστεί προ ημερών και ο εμφανιζόμενος ως επιχειρηματίας, Γεράσιμος Θεοτοκάτος, ο οποίος εμφανιζόταν να διατηρεί καταθέσεις ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος έγινε δεκτός χθες στη Λευκωσία απο τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, διέψευσε οτι μετέφερε μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη Λευκωσία για το θέμα των S-300. Σημειώνεται οτι ο κ. Κληρίδης στις 27 Αυγούστου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Πληροφορίες στη Λευκωσία αναφέρουν οτι ο Αμερικανός συντονιστής, Τόμας Μίλερ, μετέφερε πρόταση για αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 για 8 εως 12 μήνες.

Μια νέα υπόθεση διακίνησης λαθραίου πετρελαίου αποκάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Ανδρες του ΣΔΟΕ συνέλαβαν επ' αυτοφόρω τον οδηγό βυτιοφόρου, Χρήστο Καραγιάννη, να μεταγγίζει απο το όχημά του πετρέλαιο, που προοριζόταν για τον εφοδιασμό πλοίων σε άλλο βυτιοφόρο νταλίκα, το οποίο αποτελούσε αποθηκευτικό χώρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια πρωτοεμφανιζόμενη ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία. Οπως γράφει σήμερα η σαουδαραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ", άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της και δήλωσε ότι την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις αναλαμβάνει ο "Ισλαμικός στρατός για την απελευθέρωση των μουσουλμανικών ιερών τόπων. "Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έθεσαν σε κίνηση τον μηχανισμό συλλογής στοιχείων των διωκτικών τους αρχών, για να διαλευκάνουν τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις στις πρεσβείες τους ενώ σήμερα και τις επόμενες ημέρες, οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο θα έχουν τις σημαίες μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους.

Αλλο ένα οχυρό τους φαίνεται να χάνουν οι αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", από τις σερβικέςδυνάμεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του "Κέντρου Ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου", οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν το ορεινό χωριό Λίκοβατς, ενώ οι περισσότεροι άμαχοι είχαν φύγει πριν την επίθεση. Οι σερβικές δυνάμεις έχουν επίσης περικυκλώσει οχυρά του Στρατού, κοντά στην πόλη Γιούνικ.

Τρεις Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 13 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και δύο ιρανοί διαφωνούντες, σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε χθες το Ιράν στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση των "Μουτζαχεντίν του Λαού", ένοπλης οργάνωσης που αντιτίθεται στην ιρανική κυβέρνηση, το "καθεστώς των μουλάδων" προκάλεσε έκρηξη σε ένα αυτοκίνητό της.

Ο γνωστός γάλλος σχεδιαστής μόδας Πιερ Καρντέν σχεδιάζει να ανεγείρει ένα "φάρο της ειρήνης" στην Αλεξάνδρεια, που θα είναι έτοιμος το 2000. "Για την τρίτη χιλιετία, θα κατασκευάσουμε ένα φάρο της ειρήνης ύψους 150 μέτρων στην Αλεξάνδρεια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρντέν. "Ο Πύργος του Αϊφελ συμβολίζει την είσοδο στον 20ό αιώνα και ο φάρος αυτός θα συμβολίζει την έναρξη της τρίτης χιλιετίας", τόνισε ο γάλλος σχεδιαστής.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος είναι σήμερα ο καιρός σ' όλη τη χώρα και μόνο στα ηπειρωτικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά έως μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα δυτικά τους 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 και στο Αιγαίο τους 32 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος είναι ο καιρός στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με μέτριους έως ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία που φθάνει στην Αθήνα τους 34 και στη πόλη της Θεσσαλονίκης τους 33 βαθμούς. Αίθριος καιρός προβλέπεται σ'όλη τη χώρα και μόνο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Saturday, 8 August 1998 - 18:12:06 UTC