Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-08-19

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές του δηλώσεις για τα μέτρα που θα λάβει κατά των δημοσιογράφων, οι οποίοι μεταφέρουν άκριτα υβριστικά και συκοφαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, μηνύματα ακροατών ή τηλεθεατών, σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης επανήλθε στις δηλώσεις του τονίζοντας οτι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Κατά την διάρκεια επίσκεψής του το πρωί στις φυλακές του Αυλώνα, όπου το περασμένο Σάββατο απέδρασαν μαζικά 40 αλλοδαποί κρατούμενοι, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε οτι σκοπός της επίμαχης διάταξης είναι η προστασία ανυπεράσπιστων πολιτών και παράλληλα, κατηγόρησε για αμέλεια την ΕΣΗΕΑ και τον πρόεδρο της Αριστείδη Μανωλάκο. Ανταπαντώντας, η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απόπειρα χάλκευσης θεσμών στα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ ο πρόεδρός της ειδοποίησε οτι οι δημοσιογράφοι θα αντιδράσουν. Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για ξεπεσμό του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος αντανακλά ευθέως τον πρωθυπουργό. Για τρομοκρατία και φίμωση του Τύπου, κατηγορεί τον κ. Γιαννόπουλο το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει ως έκτρωμα την επίμαχη διάταξη και τέλος το ΔΗΚΚΙ, επισημαίνει οτι η κυβέρνηση ολισθαίνει συνεχώς σε αντιδημοκρατικές μεθόδους. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τη σύλληψη των 22 κρατουμένων που εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι.

Νέα φωτιά ξέσπασε το πρωί στο ρέμα Τζεράνι, στη Νέα Πεντέλη, η οποία ευτυχώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Ο κοινοτάρχης Νέας Πεντέλης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αποκάλυψε οτι πριν από μία εβδομάδα άγνωστοι με τηλεφωνήματα είχαν απειλήσει να κάψουν την περιοχή, καθώς και τη Νευρολογική Κλινική που βρίσκεται δίπλα στο ρέμα. Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά στην Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις νέες πυρκαγιές. Η μία στο Ανω Σούλι Μαραθώνα και οι άλλες δύο στη Ζάκυνθο, στις θέσεις Δάφνες Βασιλικού και Απελάτη Κερίου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τη συγκρότηση σώματος επιθεωρητών του περιβάλλοντος, το οποίο θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας. Το σώμα αυτό θα συγκροτηθεί με νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Σε πρώτη φάση, οι επιθεωρητές θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε περισσότερα από 12. 500 δημόσια και περιφερειακά έργα και δραστηριότητες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας με αντικείμενο τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των καμμένων δασικών εκτάσεων.

Επαφές με την τουρκική ηγεσία είχε στην Αγκυρα ο αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί με την επικείμενη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ο κ. Μίλερ διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν, δήλωσε οτι δεν κόμισε κανένα σχέδιο για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο, με αντάλλαγμα την αναστολή του πυραυλικού προγράμματος, καθώς η Αγκυρα είχε απορρίψει από τη Δευτέρα το σχέδιο αυτό της Ουάσιγκτον. Ο κ. Μίλερ αναμένεται απόψε στην Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λευκωσία. Απόψεις για το Κυπριακό αντάλλαξαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Κύπρο.

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί στην εθνική οδό Πρεβέζης- Ηγουμενίτσας, όταν συγκρούσθηκε ημιφορτηγό με λεωφορείο των ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε ο οδηγός του ημιφορτηγού, Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, 40 ετών, ενώ οι έξι επιβάτες του ΚΤΕΛ και ο οδηγός του, προφανώς είχαν Αγιο, καθώς παρότι μετά τη σύγκρουση το λεωφορείο έπεσε σε μεγάλη κατηφόρα και στη συνέχεια στη θάλασσα, εκείνοι βγήκαν ελαφρά τραυματισμένοι και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής.

Δυσάρεστα τα νέα για τους νέους οπλίτες του στρατού ξηράς της ερχόμενης ΕΣΣΟ του Σεπτεμβρίου. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για την παλλαϊκή άμυνα, καθιερώνεται η υποχρεωτική εννεάμηνη θητεία στις παραμεθόριες περιοχές. Ο υπουργός διευκρίνισε ωστόσο, οτι οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου θα παίρνουν ολιγοήμερη υποχρεωτική άδεια, η οποία δεν θα προσμετράται στην κανονική, θα ισχύει έκπτωση στα εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων, ενώ με την πάροδο του εννεάμηνου θα γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση σε άλλες περιοχές.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φθηνότερα κατά 10% θα πωλούνται από τις 7 Σεπτεμβρίου τα λιπαντικά που πωλούνται στα πρατήρια καυσίμων και τα συνεργεία αυτοκινήτων, ύστερα από τη συμφωνία κυρίων που επετεύχθη μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και τους εκπροσώπους των εταιριών πετρελαιοειδών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πτώση του πληθωρισμού και στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός κ. Χρυσοχοϊδης θα έχει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με εκπροσώπους των βιομηχανιών ειδών διατροφής.

Μία ακόμα αρνητική θέση κατέχει η Ελλάδα στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων από πλευράς κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων ανεργίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Κομισιόν, η διαφορά στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας στα κράτη μέλη κυμαίνεται από το 20% του ΑΕΠ για την Ιρλανδία, που βρίσκεται στη τελευταία θέση, 21% για την Ελλάδα και φθάνει το 36% για τη Σουηδία, που είναι και το μεγαλύτερο. Αναφορικά με το μέσο επίδομα ανεργίας σε σχέση με τις αποδοχές, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 25% σε αντίθεση με την Δανία που φθάνει το 80%, την Πορτογαλία στο 75%, την Γαλλία στο 73% και την Γερμανία στο 65%. Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ζητεί από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την εναρμόνιση των κοινωνικών δαπανών μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στην Ευρωπαική Ενωση.

Την έντονη αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Σουφλιά, προκάλεσαν δημοσιεύματα εφημερίδας τα οποία τον φέρουν να προσεγγίζει το ΠΑΣΟΚ. Με ανακοίνωσή του, ο κ. Σουφλιάς διαψεύδει τα δημοσιεύματα αυτά, τονίζοντας οτι και παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα έχει κάνει δηλώσεις για το θέμα αυτό.

Δημοσία δαπάνη κηδεύεται αύριο μία από τις σημαντικότερες φωτογράφους του κόσμου, η Ελληνίδα Νέλις, όπως αποκαλείτο διεθνώς, η οποία πέθανε χθες σε ηλικία 80 χρόνων στο σπίτι της, στη Νέα Σμύρνη. Τη θλίψη του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Ενοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί στην Αγροτική Τράπεζα, Παλαιού Φαλήρου. Αγνωστος με την απειλή όπλου εισέβαλε στην Τράπεζα και αφού ακινητοποίησε υηπαλλήλους και πελάτες, απέσπασε περίπου 3,5 εκατ. δραχμές και στη συνέχεια διέφυγε πεζός. Ερευνες διεξάγει η αστυνομία.

Μικρή αναπροσαρμογή σημειώθηκε στις τιμές των καυσίμων. Ετσι από τα μεσάνυκτα η βενζίνη θα πωλείται ακριβότερη κατά 0,60 δρχ το λίτρο, ενώ το πετρελαίο κίνησης φθηνότερο κατά 0,80 δρχ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,50 δρχ το λίτρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριπλή ελληνική παρουσία θα έχουμε στον τελικό της δισκοβολίας γυναικών, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Συγκεκριμένα προκρίθηκαν η Βόγγολη με βολή 62. 33μ και ακολούθησαν η Αναστασία Κελεσίδου με 61. 55μ και η Τσικούνα με 61. 46μ (12η). Ο πρωταθλητής μας του ύψους Κοκότης, προκρίθηκε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου της Βουδαπέστης, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Ο Κοκότης στον προκριματικό πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια τα δύο μέτρα και 24 εκατοστά.

Οι πρωταθλήτριες μας του τριπλούν Βασδέκη και Τσιαμήτα, προκρίθηκαν στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου της Βουδαπέστης, που θα διεξαχθεί αύριο. Η Βασδέκη στο πρώτο άλμα της στον προκριματικό πέτυχε 14. 59μ, ενώ το όριο ήταν 14. 20μ. Εξάλλου η Τσιαμήτα με άλμα στα 14. 23μ. πήρε κι αυτή το ''εισιτήριο'' για τον τελικό. Τέλος, στα ημιτελικά των 400 μέτρων, που θα διεξαχθούν αύριο, προκρίθηκε ο Κεντέρης.

ΧΡΗΜΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε η Χρηματιστηριακή Αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να αποκομίσουν και νέα σημαντικά κέρδη. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 701,46 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2, 21%. Σημαντική αύξηση παρουσιάσε και ο όγκος των συναλλαγών, η αξία των οποίων έφθασε τα 51,6 δισ. δραχμές. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και σήμερα οι μετοχές των τραπεζών, ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο 2,62%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες πτώση 0,25%, Επενδύσεις άνοδος 0,59%, Λήζινγκ άνοδος 0,05%, Βιομηχανίες άνοδος 1,87%, Κατασκευές άνοδος 1,37%, Διάφορες πτώση 0,89%, Συμμετοχών πτώση 0,19%. Με πτώση 0,99% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 306,45 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,35, γαλλικό φράγκο προς 50,79, λίρα Αγγλίας προς 496,60, ελβετικό φράγκο προς 203,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 212,30, τη λίρα Κύπρου προς 580,98 και την ECU προς 335,95 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μία συμμαχία αρκετών επικίνδυνων εξτρεμιστικών οργανώσεων υπό το σαουδάραβα Οσάμα μπεν Λαντέν, απειλεί με νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, πληροφορίες για την ύπαρξη αυτού του παραστρατιωτικού δικτύου έδωσε στο Εφ Μπι Αϊ Αραβας, που συνελήφθη στο Πακιστάν και οδηγήθηκε στην Κένυα για ανακρίσεις, καθώς φέρεται αναμεμιγμένος στη διπλή βομβιστική επίθεση σε Ναϊρόμπι και Νταρ ελ Σαλάμ. Σε ανακοίνωση που απέστειλε σε αιγυπτιακή εφημερίδα αυτή η οργάνωση, που ονομάζεται "Διεθνές Ισλαμικό Μέτωπο Αγώνα κατά των Εβραίων και των Σταυροφόρων", αναφέρεται ότι ο ιερός πόλεμος που έχει στόχο τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί μέχρι οι αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τις μουσουλμανικές χώρες. Την ίδια ώρα, στο Πακιστάν, ανώτατος ηγέτης του ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι θα προστατεύσει με το αίμα των πιστών του τον φερόμενο ως αρχηγό αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Λαντέν.

Σε διακοπές μαζί με την οικογενειά του βρίσκεται ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 52 χρόνια του, προσπαθώντας να επουλώσει τα τραύματα που του άφησε η υπόθεση του ροζ σκανδάλου με τη Μόνικα Λιουίνσκι. Ηδη, μία μέρα μετά την καταθεσή του στους ενόρκους, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλύπτουν ότι ο πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις για να αποφύγει τη ψευδορκία, ενώ υποστηρίζεται ότι υπάρχει πιθανότητα να περάσει εκ νέου τη δοκιμασία να τεθεί στη διάθεση των ενόρκων για συμπληρωματική κατάθεση. Από την πλευρά της, μία άλλη σταρ των ερωτικών υποθέσεων του Κλίντον, η Πόλα Τζόουνς, σήμερα απέρριψε τον ισχυρισμό του ότι δεν πίεσε οποιονδήποτε να πει ψέματα για την υπόθεση Λιουίνσκι. Πάντως, τα σχόλια και οι κρίσεις στον Τύπο των ΗΠΑ, αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, δεν είναι καθόλου κολακευτικές για τον Κλίντον. Για συμπληρωματική κατάθεση κλήθηκε για την Πέμπτη και η Μόνικα Λιουίνσκι, όπως έγινε γνωστό.

Αφού έπνιξε στο αίμα τις ελπίδες για ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία, ο "Αυθεντικός ΙΡΑ", η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην πόλη Ομα, κήρυξε άμεση εκεχειρία. Σε ανακοινωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει αθώους ανθρώπους και ζητά συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Οπως ήταν αναμενόμενο, η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τη συγγνώμη της οργάνωσης.

Ενταση προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή, καθώς ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο, λίγη ώρα μετά το θάνατο ενός Ισραηλινού στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών άλλων από επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών μέσα στην κατεχόμενη ζώνη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα, το Ισραήλ κατασκευάζει χημικά και βιολογικά όπλα σε απόρρητο ερευνητικό ινστιτούτο νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ.

Σημαντικές ζημιές υπέστη Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία στην πόλη Σκόδρα της βόρειας Αλβανίας, από έκρηξη που προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό. Τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ δεν αναφέρθησαν τραυματισμοί. Να αναφερθεί ότι στη Σκόδρα ζουν κυρίως ρωμαιοκαθολικοί και μουσουλμάνοι.

Ενας 28χρονος άστεγος Ισπανός πυρπολήθηκε από άγνωστο χθες το βράδυ την ώρα που κοιμόταν σε δρόμο της Μαδρίτης. Ο νεαρός ενώ κοιμόταν μαζί με άλλους αστέγους δέχθηκε την επίθεση μοτοσυκλεστή, ο οποίος τον περιέλουσε με βενζίνη, του έβαλε φωτιά και εξαφανίστηκε! Το θύμα δέχθηκε αμέσως τη βοήθεια των φίλων του και τώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Thursday, 20 August 1998 - 0:12:06 UTC