Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-27

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σαφείς ενδείξεις ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων, διαφάνηκαν στη σημερινή δημοπρασία των ετήσιων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 11% από 11,6% της προηγούμενης δημοπρασίας πριν από ένα μήνα. Η σημερινή δημοπρασία είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς υπερκαλύφθηκε το ποσό των 200 δις δρ. Στο μεταξύ, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν Ελληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ στο πλαίσιο της τρίτης φάσης μετοχοποίησης του οργανισμού. Πάντως, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιδρούν και συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι την Παρασκευή.

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ολοκληρώνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της επετείου του ΟΧΙ. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση. Κορυφαίο γεγονός της ελληνικής ιστορίας και πηγή εθνικής υπηρεφάνειας παραδειγματισμού και δύναμης για τους Ελληνες χαρακτηρίζει το έπος του '40 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον παράγοντα της εθνικής ενότητας. Στον κόσμο του σήμερα πατριωτικό είναι ότι καθιστά την Ελλάδα ισχυρή, τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της βουλής επισημαίνει ότι η νέα εποχή που έρχεται απαιτεί από όλους μας υπευθυνότητα, ενότητα και διάθεση για δημιουργία και προσφορά. Η λαϊκή ενότητα προβάλλει ως αναγκαιότητα στο σκληρό παρών της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, τονίζει το ΚΚΕ, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας εκτιμά ότι τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, λόγω των συνεχών υποχωρήσεων και της σκληρής και άδικης οικονομικής πολιτικής.

Την πορεία του εθνικού θέματος της Κύπρου, που διέρχεται κρίσιμη φάση, συζήτησαν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με τον Κύπριο ομολογό του Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Κακλαμάνης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Κυπριανού, θα επισκεφθεί τη Μεγαλόνησο, στα μέσα Νοεμβρίου.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δηλαδή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση ενός εκατομμυρίου δρχ, αφέθηκε μετά την απολογία του ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, για το θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Σέρβου σπουδαστή, Μάρκο Μπουλάτοβιτς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την απολογία του ο ανθυπαστυνόμος, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε την πρόθεση να πυροβολήσει το νεαρό Σέρβο και ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του 17χρονου οφείλεται σε εκπυρσοκρότηση του όπλου του. Την ώρα της προσαγωγής του Βαντούλη στην ανακρίτρια δημιουργήθηκε ένταση, καθώς ομάδες αστυνομικών, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε συγκεντρώθηκαν αυτοβούλως, πολλοί από αυτούς με πολιτικά, εμπόδισαν τους εκπροσώπους του Τύπου να τον πλησιάσουν. Το απόγευμα η σορός του άτυχου νέου μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροσκάφος στο Βελιγράδι, ενώ λίγο νωρίτερα ο πατέρας του 17χρονου άφησε λίγα λουλούδια στον τόπο που έπεσε νεκρός ο γιός του και τέλεσε τρισάγιο.

Με επιτυχία αντιμετόπισε η Ελληνική Αστυνομία την οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το πρωϊ στην Αρτάκη Χαλκίδας, όταν η 30χρονη Σοφία Ροδοβίτη, αφού πέταξε από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου στο δρόμο την 4χρονη κόρη της Νικολέτα, απειλούσε και η ίδια οτι θα πέσει να αυτοκτονήσει. Το κοριτσάκι με πολλαπλά τράυματα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" και υποβάλλεται σε συνεχείς εξετάσεις. Η μητέρα του κοριτσιού που είχε ανέβει στο πρεβάζι του παραθυριού και απειλούσε να αυτοκτονήσει, διασώθηκε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, που την αιφνιδίασαν και την άρπαξαν πρίν προλάβει να πέσει στο κενό, ενώ από κάτω πυροσβέστες είχαν απλώσει ειδικές τέντες. Η 30χρονη είναι μητέρα ενός ακόμη παιδιού ηλικίας 10 ετών και είναι σε διάσταση με το σύζυγό της Μιχαήλ Ροδοβίτη, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων της αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά, αλλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ποινική δίωξη για διευκόλυνση επιχειρηματία νυχτερινού κέντρου, ο οποίος απασχολούσε αλλοδαπές, χωρίς άδεια εργασίας, άσκησε η εισαγγελία Αιγίου, εναντίον εννέα αστυνομικών. Για την υπόθεση είχε διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση προ διετίας, από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω αποστρατείας του αστυνομικού διευθυντή Νίκου Αρώνη. Εκτοτε η υπόθεση ανατέθηκε στον ταξίαρχο κ. Κουτσοπύρο, που υπηρετεί στην Αθήνα και εκκρεμεί. Η ποινική δίωξη αφορά παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και ειδικά για τον ένα αστυνομικό ελευθέρωση κρατούμενου. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί έχουν απολογηθεί με υπομνήματα.

Ενα περίεργο ψητοπωλείο λειτουργούσε στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου εκτός από τους μεζέδες και τα εδέσματα το κατάστημα σερβίριζε στην εκλεκτή πελατεία του και νεαρές αλλοδαπές. Σε έφοδο της αστυνομίας συνελήφθησαν οκτώ γυναίκες, από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες υποστήριξαν στους αστυνομικούς ότι ο ιδιοκτήτης του κέντρου τους είχε πάρει τα διαβατήρια και τις ανάγκαζε να παρέχουν ειδικές υπηρεσίες σε πελάτες, σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, πίσω από το κέντρο. Ο ιδιοκτήτης του κέντρου καταζητείται.

Στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιαίτερή του πατρίδα, ετάφη το μεσημέρι, όπως το επιθυμούσε, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Νίκος Κεφαλίδης ένα από τα θύματα του μοιραίου αεροσκάφους ΜD - II της Σουισέρ που συνετρίβη στα ανοιχτά της Νέας Σκοτίας στις 3 Σεπτεμβρίου. Μέλη της σορού του άτυχου Νίκου Κεφαλίδη που αναγνωρίστηκαν με εξέταση DNA, έφτασαν το πρωί μέσα στο σφραγισμένο φέρετρο, αεροπορικώς με έκτακτη πτήση, στην Αλεξανδρούπολη για να γίνει η ταφή.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το παιδικό χωριό SOS, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εγκαινιάζοντας επίσημα τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα και στη συνέχεια επισκέφθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τον 35χρονο αστυνομικό της ομάδας "Ζ" Γιάννη Καραλή, που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, σε τροχαίο ατύχημα, ενώ συνόδευε τον αρχιεπίσκοπο.

Τον προσωπάρχη του "Αδέσμευτου Τύπου" του Ρίζου λήστεψαν δύο κουκουλοφόροι λίγο μετά το μεσημέρι στην Καλλιθέα. Οι δράστες οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοποδήλατο πλησίασαν τον προσωπάρχη της εφημερίδας Δημήτρη Κολομβάτσο 61 χρόνων, και αφού πυροβόλησαν δυο φορές στον αέρα για εκφοβισμό, τον κτύπησαν στο κεφάλι με το πίσω μέρος του πιστολιού, άρπαξαν μία τσάντα με 650. 000 δρχ. και εξαφανίσθηκαν.

Τα μέτρα ασφαλείας των ισόπεδων διαβάσεων που χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ, είναι διεθνή συστήματα τα οποία εφαρμόζονται για την προστασία του προσεκτικού οδηγου σε περίπτωση βλάβης τους. Με την επισήμανση αυτή ο ΟΣΕ, καλεί τους οδηγούς των οχημάτων, μετά μάλιστα τα πρόσφατα δυστυχήματα, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας όταν διέρχονται σιδηροδρομικές διαβάσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στεπάνοβιτς τέλος! Ηδη, άνθρωποι της ΑΕΚ αναζητούν προπονητή, καθώς το μόνο που μένει είναι η επίσημη ανακοίνωση της απόλυσης του Στεπάνοβιτς. Το μόνο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα όσον αφορά το Σέρβο προπονητή είναι η αποζημίωσή του. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, "υπηρεσιακός" προπονητής θα αναλάβει ο Μίλτος Παπαστόλου, μέχρι την πρόσληψη του νέου προπονητή.

Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανέβηκε ο Αρης που σήμερα νίκησε μέσα στο Λίντο το Ηράκλειο με 63-51 (ημ. 30-27). Με τον αγώνα αυτόν άνοιξε η αυλαία της 8ης ημέρας και οι Θεσσαλονικείς έφτασαν τους 15 βαθμούς, έναντι 14 του Παναθηναϊκού που, ωστόσο, έχει κι έναν αγώνα λιγότερο.

Πέντε χιλιάδες εισίτηρια ζήτησε ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΟΚ, προκειμένου να τα διαθέσει στους οπαδούς του για τον αγώνα πρωταθλήματος που θα γίνει το Σάββατο στην Τούμπα. Την απόφαση αυτή πήρε η διοίκηση των ερυθρολεύκων, μετά την περσινή κάθοδο στην Αθήνα οπαδών του ΠΑΟΚ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως σε μετοχές των Τραπεζών αλλα και σε ισχυρά χαρτιά της Βιομηχανίας. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 140,39 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,71%. Η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει και νέα μείωση κατά 0,25%, του επιτοκίου παρέμβασης της Τραπέζης της Ελλάδος, στα πλαίσια ενός κλίματος μείωσης των επιτοκίων που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 46,2 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξης: Τράπεζες άνοδος 2,11%, Ασφάλειες πτώση 0,33%, Επενδύσεις πτώση 0,08%, Λήζινγκ πτώση 1,31%, Βιομηχανίες άνοδος 1,82%, Κατασκευές πτώση 1,01%, Διάφορες άνοδος 0,75%, Συμμετοχών άνοδος 2,49%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε κατά 1,24%.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172,77, γαλλικό φράγκο προς 51,51, λίρα Αγγλίας προς 477,61, ελβετικό φράγκο προς 210,96, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,44, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,06, τη λίρα Κύπρου προς 585,61 και την ECU προς 339,37 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και ήδη άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους οι αλβανοί πρόσφυγες. Ωστόσο, η Βρετανία προειδοποίησε τον Μιλόσεβιτς οτι παραμένει σε ισχύ η απειλή για νατοϊκές επιδρομές, εάν αυτός δεν τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία που συνήψε με τον Χόλμπρουκ. Η Ρωσία από την πλευρά της, ζητεί από το ΝΑΤΟ να ανακαλέσει αμέσως την απόφαση που επιτρέπει τη χρήση βίας.

Με συντριπτική πλειοψηφία το γερμανικό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα επίσημα τον νικητή των πρόσφατών βουλευτικών εκλογών, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο αξίωμα του έβδομου καγκελάριου της χώρας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και νέος καγκελάριος επί συνόλου 665 ψήφων, εξελέγη με 351 ψήφους υπέρ, έναντι 287 κατά. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σρέντερ και οι κυβερνητικοί του εταίροι, το κόμμα των Πρασίνων, διαθέτουν συνολικά 345 έδρες στη γερμανική βουλή.

Με οικονομικά αντίποινα απειλεί τώρα η Χιλή τη Βρετανία, για τη σύλληψη του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τάϊμς, δύο ανώτατοι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού της Χιλής, οι οποίοι επρόκειτο να πάνε στο Λονδίνο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία αγοράς τριών φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό της Χιλής, ύψους 60 εκατ. λιρών, ειδοποίησαν το βρετανικό υπουργείο Αμυνας οτι ακυρώνουν την επίσκεψή τους. Στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου συνεχίζεται η συζήτηση στην προσφυγή των δικηγόρων του στρατηγού Πινοτσέτ, με την οποία ζητούν να θεωρηθεί παράνομη η κράτησή του και να αφεθεί ελεύθερος. Την ίδια ώρα όμως, άλλη μία χώρα μετά την Ισπανία, και συγκεκριμένα η Ελβετία έστειλε στις βρετανικές αρχές ένταλμα για τη σύλληψη του δικτάτορα, όπου ζητείται να δικασθεί με τις κατηγορίες της απαγωγής, της δολοφονίας και του βασανισμού. Ανάλογα εντάλματα πρόκειται να εκδοθούν και από τις αρχές της Σουηδίας και της Γαλλίας.

Ολο και πιο ανησυχητικά είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας του ρώσου προέδρου, ο οποίος σήμερα μεταφέρθηκε από την εξοχική του κατοικία, στο σανατόριο Μπαρβίκα, στα περίχωρα της Μόσχας για να συνεχίσει την ανάρρωσή του από την κρίση τραχειο-βρογχίτιδας που του έχει παρουσιασθεί εδώ και δύο περίπου εβδομάδες. Η κατάσταση της υγείας του εμπόδισε τον Γιέλτσιν να συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στη Βιέννη, και στη θέση του μετέβη ο πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ. Η πρεσβεία της Κροατίας στη Μόσχα ανακοίνωσε οτι ακυρώνεται η προβλεπόμενη για τις 3 Νοεμβρίου συνάντησή του Γιέλτσιν με τον κροάτη ομόλογό του, Φράνιο Τούτζμαν στη ρωσική πρωτεύουσα. Την πληροφορία αρνήθηκε να σχολιάσει το Κρεμλίνο.

Καλύτερο δώρο δεν θα μπορούσε να περιμένει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ'Αλέμα. Μία μέρα πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του στη Γερουσία, η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας μείωσε αιφνιδίως τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού, από το 5% στο 4%. Η χειρονομία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έλαβε, όπως ήταν επόμενο, τις επικροτήσεις της κυβέρνησης και της κεντροαριτερής συμμαχίας. Ικανοποίηση εξέφρασαν βέβαια και οι βιομήχανοι και τα συνδικάτα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, σταδιακά όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις, με εξασθένηση από τη νύχτα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 18 και στο Αιγαίο 12 με 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 18 και 8 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Wednesday, 28 October 1998 - 3:12:07 UTC