Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-12

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στις γερμανικές αποζημιώσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε επανειλημμένως θέσει το θέμα στον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Σε ερώτηση αν ο κ. Σημίτης προτίθεται να θέσει το ίδιο ζήτημα στο νέο Γερμανό καγκελάριο ο κ. Ρέππας απάντησε πως το θέμα των αποζημιώσεων είναι διαχρονικό.

Διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας είχε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο, που βρίσκεται στην Αθήνα για 24ωρη επίσκεψη. Ο κ. Μάικο είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν το δάνειο των 20 δις δρχ που έχει υποσχεθεί η Ελλάδα στην Αλβανία, καθώς και θέματα που αφορούν τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Από το 1999 και μετά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων, δήλωσε στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί τώρα την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στη μείωση της φορολογίας των αυτοκινήτων ο κ. Δρυς τόνισε ότι στόχος του μέτρου είναι να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να αγοράσουν ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και να μειωθεί η ηλικία του στόλου που είναι στα 11,5 χρόνια, έναντι 6,5 στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με το πανσπουδαστικό συλλατήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, συνεχίσθηκε η αναταραχή στο χώρο της παιδείας, με αφορμή τα μέτρα Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ τόνισε ότι η μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο είναι ανάγκη των καιρών. Προχωρεί και θα προχωρήσει παρά το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες τομές αντιμετωπίζουν αντιδράσεις και προβληματισμούς.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά, λόγω της 24ωρης απεργίας, που έχει εξαγγείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν εξάωρη στάση εργασίας, ενώ οι ειδικευόμενοι συνεχίζουν την τριήμερη απεργία τους.

Θετικά ήταν σε γενικές γραμμές τα σχόλια των βιομηχάνων για τον προϋπολογισμό, στόχος του οποίου όπως τόνισαν, είναι η σύγκλιση της οικονομίας και η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ο ΣΕΒ παρατηρεί ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια χωρίς αποκλίσεις, και υπογραμμίζει ότι το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ θα πρέπει να συνοδευτεί με την περαιτέρω εξυγίανσή τους.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, κατολισθήσεις στην Πεντέλη, σβηστά φανάρια και κυκλοφοριακό χάος, ήταν τα βασικά στοιχεία που συνέθεσαν την εικόνα της Αθήνας, μετά την πρώτη γερή νεροποντή. Το πρόβλημα για το κοινό ήταν ακόμη εντονότερο, λόγω των στάσεων εργασίας σε τρόλεϊ και ηλεκτρικό. Και επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, έγινε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τυχόν προκύψουν από ενδεχόμενη κακοκαιρία.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Πάτρας από συμπλοκή και ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Αλβανών και αστυνομικών. Πέντε Αλβανοί που επέβαιναν σε κλεμμένο ΙΧ άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 24χρονος Ανδρέας Παλόκας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις της παρέας, ενώ ο τέταρτος καταζητείται.

Στον ανακριτή του ναυτοδικείου απολογείται αύριο ο 26χρονος κελευστής του Πολεμικού Ναυτικού Μανώλης Μπογδάνος ο οποίος διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση του ηλικίας 3,5 μηνών βρέφους του. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον νοσοκομείο Παίδων και η άλλη δίδυμη κόρη του, η οποία φέρει κακώσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη χαριστική βολή έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση Γιλμάζ, στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα, του Ντενίζ Μπαϊκάλ, εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης. Οι 55 βουλευτές του Μπαϊκάλ είναι απαραίτητοι για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 276 ψήφων. Χθες και η αντιπολίτευση είχε καταθέσει άλλη μία πρόταση μομφής με την κατηγορία της διαφθοράς.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Σαντάμ Χουσείν, καθώς οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις προετοιμασίες για ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράκ, μετά την απόφαση της Βαγδάτης να διακόψει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Η Ουάσιγκτον μάλιστα προειδοποίησε τους ηγέτες των αραβικών χωρών οτι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια από την πλευρά τους για την διευθέτηση της κρίσης με το Ιράκ.

Σε νέες σφαγές προέβησαν οι φανατικοί ισλαμιστές στην Αλγερία. Δεκαεπτά άτομα δολοφονήθηκαν και τρία τραυματίσθηκαν στην περιοχή Αϊν Ντέλφα, δυτικά της πρωτεύουσας Αλγέρι. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι αρχές έχουν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση για την εντοπισμό των δραστών, ενώ στην περιοχή της σφαγής μετέβη και ο υπουργός Εσωτερικών. Στην ίδια περιοχή, το Σεπτέμβριο είχαν σφαγιασθεί και καεί από φανατικούς ισλαμιστές 38 πολίτες.

Οικονομική συνεργασία Ρωσίας-Ιαπωνίας στα νησιά Κουρίλες, ως ένα πρώτο βήμα για τη διευθέτηση της πολυετούς διένεξης μεταξύ των δύο χωρών, πρότεινε ο πρόεδρος Γιέλτσιν κατά την συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Κέιζο Ομπούτσι στο Κρεμλίνο. Η επίσκεψη Ομπούτσι είναι η πρώτη ιάπωνα πρωθυπουργού στη Ρωσία εδώ και 25 χρόνια και χαρακτηρίζεται από τον ρωσικό Τύπο "ιστορική".

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστούν και αύριο οι βροχές και οι καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και από το βράδυ πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 20 και στο Αιγαίο 14 με 21 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής το βράδυ, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 20 και 8 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στο παγκόσμιο κύπελο άρσης βαρών στο Ελσίνκι της Φιλανδίας μετά τα τρία χρυσά μετάλλια και το παγκοσμιο ρεκόρ του Λεωνίδα Σαμπάνη (147,5 κ. / στα 60 κιλά) χθές, σήμερα ο Βίκτωρας Μήτρου κατέκτησε στην κατηγορία των 77 κιλών την τρίτη θέση. Επίσης σήμερα, στην κατηγορία των 69 κιλών ο Γιώργος Τζελήλης κατέκτησε δύο μετάλια ένα αργυρό κι ένα χάλκινο, και ο Βαλέριος Λεωνίδης ένα χάλκινο. Αύριο αγωνίζεται ο Πύρος Δήμας.

Για το κύπελο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο είχαμε τα εξείς αποτελέσματα -- Ολυμπιακός - Αιγάλεο 4 -2 Πανιώνιος - ΠΑΟ 1 -2 στην παράταση (1-1) Ολυμπιακός Βόλου - Ιωνικός 4 - 3 στα πέναλτυ (1-1) Δόξα Βύρωνα - ΟΦΗ 1-3

Στο μπασκετ για την Ευρωλύγκα ο Ολυμπιακός κέρδισε Άλμπα Βερολίνου με 94 - 65.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 287,24 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,26, γαλλικό φράγκο προς 50,75, λίρα Αγγλίας προς 475,54, ελβετικό φράγκο προς 206,69, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,19, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 231,52, τη λίρα Κύπρου προς 573,45 και την ECU προς 334,74 δραχμές.

Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 2228,94 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 0,80%. Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 44,2 δισ. δρχ. Με άνοδο 0, 51% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Friday, 13 November 1998 - 1:12:07 UTC