Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στη μάχη των εντυπώσεων και των εκπτώσεων αναμένεται να επιδοθούν οι εταιρίες των αυτοκινήτων, καθώς αρκετές άρχισαν ήδη να δίνουν στη δημοσιότητα τους νέους τιμοκαταλόγους, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στα πλαίσια της συγκράτησης του πληθωρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές εταιρίες περνούν σε γενναίες μειώσεις των τιμών, ενώ άλλες σε μικρότερες και από τις προβλεπόμενες. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, ωστόσο συνιστάται στους αγοραστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν σύγκριση με τις παλαιές τιμές. Τη Δευτέρα άλλωστε, ξεκινά και το ΣΔΟΕ επισταμένους ελέγχους στην αγορά αυτοκινήτων, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων θα περάσουν κανονικά στον καταναλωτή το όφελος απο τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ΙΧ, μειώνοντας αντίστοιχα τις τιμές των αυτοκινήτων. Οι ελέγχοι θα αφορούν αφενός το ύψος των νέων τιμών πώλησης των ΙΧ, δηλαδή αν συμφωνούν με τις τιμές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη μείωση του φόρου, και αφετέρου τις περιπτώσεις όπου ενδεχομένως να επιχειρηθούν κομπίνες σε βάρος του καταναλωτή με μείωση τιμής αγοράς του ΙΧ, αλλά με παράλληλη αφαίρεση αξεσουάρ.

Στο 3% θα ανέλθουν οι αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους για φέτος. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος σχολίασε μάλιστα οτι οι χαμηλοσυνταξιούχοι με τις αυξήσεις που θα πάρουν, τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους εργαζομένους. Εντονη ήταν η κριτική του ΚΚΕ κατά της κυβέρνησης, το οποίο την κατηγόρησε οτι συνεχίζει την λιτότητα σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, αρκετοί από τους οποίους, όπως υποστήριξε, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Παντελί Μάϊκο, ο οποίος κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ζήτησε συγγνώμη για την εγκληματικότητα ορισμένων συμπατριωτών του στη χώρα μας. Η δήλωση τιμά τον κ. Μάϊκο και δείχνει οτι αναγνωρίζει το πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι στις σωστές του διαστάσεις, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συνεχίζοντας ο κ. Ρέππας τόνισε οτι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργασθούν, ώστε να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα όπως και το φαινόμενο της λαθρομετανάτευσης. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του οτι η αλβανική κυβέρνηση θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο όπως είπε, έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά. Ο κ. Μάϊκο κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στη χώρα μας, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Αναδρομικά και από 1ης Ιουλίου 1998 θα χορηγηθεί το επίδομα κινδύνου, στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βουλή, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Το επίδομα αυτό αντιστοιχεί στο 20% επί του μισθού των πιλότων.

Αυξημένος ρόλος στην πολιτική διαδικασία για το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να δοθεί στην Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Κώστα Σημίτη. Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, στη συνεδρίαση θα κληθούν οι γραμματείες να εκθέσουν τις απόψεις τους για τα κείμενα, αλλά και για τη διαδικασία προκειμένου να υπάρχει και η δική τους συμβολή πριν την τελική διαμόρφωση των εισηγήσεων που θα συζητηθούν στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αποφασίστηκε επίσης να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί για την πορεία προς το Συνέδριο και στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία και θα εγκρίνει τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου.

Εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια, προγραμματίζει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να ενημερωθεί η κοινη γνώμη για την κατάσταση στην Οικονομία και το νέο Προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση. Αυτό αποφασίσθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως πλασματικό, προϋπολογισμό απόκλισης και όχι πραγματικής σύγκλισης, καθώς όπως είπε, οι φόροι μένουν και η σπατάλη συνεχίζεται. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν απέκλεισε την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ με πολιτικά κριτήρια, τόνισε ωστόσο οτι το μεγάλο πρόβλημα και το μεγάλο ερωτηματικό είναι τί θα γίνει μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ενώσεις και ήδη η ΓΣΕΕ εξήγγειλε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου αντιδρώντας για τον προϋπολογισμό, ενώ θετικά ήταν σε γενικές γραμμές τα σχόλια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες της πανεπιστημιακής κοινότητας για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο εορτασμός θα αρχίσει την Κυριακή και θα είναι τριήμερος, όπως κάθε χρόνο. Θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το απόγευμα με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος, θα ανοίξουν την Κυριακή το πρωί. Οι πρυτανικές αρχές, έχουν ήδη αρχίσει σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς, προκειμένου να περιφρουρηθούν οι εκδηλώσεις και να μη σημειωθούν επεισόδια.

Ιδιαίτερο χιούμορ πρέπει να είχαν οι δύο ένοπλοι ληστές, οι οποίοι φορώντας αποκριάτικες μάσκες εισέβαλαν λίγο μετά το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, στο Καλαμάκι και αφού ακινητοποίησαν υπάλληλους και πελάτες, άρπαξαν 4 εκατ. δραχμές και εξαφανίστηκαν πεζοί.

Οι εξελίξεις στην περιοχή, και οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν το πρωί στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Μπερνς απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν απασχόλησε τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή το θέμα των S-300, περιορίσθηκε να δηλώσει ότι "συζητήσαμε για όλες τις διμερείς σχέσεις".

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταλαιπωρία περίμενε σήμερα τους ασθενείς των νοσοκομείων της Αττικής, καθώς και εκείνους που χρειάσθηκε να προσφύγουν στα εξωτερικά ιατρεία, εξαιτίας της 6ωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με κύριο κύριο αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ απόψε λήγει η απεργία των ειδικευομένων γιατρών των νοσοκομείων της Αττικής.

Δυστυχώς όμως για τους πολίτες του λεκανοπεδίου η ταλαιπωρία δεν περιορίσθηκε μόνο στα νοσοκομεία, αφού στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τα τρόλεϊ και τα πράσινα λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που αφορά τις συγκοινωνίες και τις εργασιακές σχέσεις.

Ιδιαίτερα θερμός αναμένεται ο φετεινός χειμώνας όσον αφορά τα αγροτικά θέματα. Συλλαλητήριο για την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, ετοιμάζουν οι αγρότες, προκειμένου να κορυφώσουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Το συλλαλητήριο θα γίνει στη Λάρισα με τη συμμετοχή αγροτών από όλους τους θεσσαλικούς νομούς, ενώ σταθμό στην πορεία προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, αναμένεται να αποτελέσει και η οργάνωση μίας συγκέντρωσης αγροτών στις 24 Νοεμβρίου έξω απο το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, όπου θα δικασθούν περί τους 200 αγρότες που συμμετείχαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Σε μείωση των επιτοκίων της σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια προχωρεί, από την προσεχή Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, η Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης.

Για κατολίσθηση των αξιών, έκανε λόγο για άλλη μία φορά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον καθηγητών και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας επέκρινε την υποκρισία των ανθρώπων, υποστηρίζοντας οτι κανείς δεν έχει ζητήσει ευθύνες από τους πραγματικά υπεύθυνους. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε οτι δεν πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα στους ισχυρούς, καθώς μόνο οι πνευματικοί άνθρωποι μπορούν να αγωνισθούν εναντίον των σκοτεινών δυνάμεων. Τέλος, ο κ. Χριστόδουλος κάλεσε τους φοιτητές να κάνουν όλοι μαζί την επανάσταση, για να αλλάξει ο κόσμος.

Προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για να απολογηθεί πήρε από τον ανακριτή του ναυτοδικείου ο 26χρονος αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού, Εμμανουήλ Μπογδάνος, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση του 3,5 μηνών βρέφους του.

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την αναίρεση της απόφασης των τουρκικών αρχών με την οποία παύθηκε η εφορευτική επιτροπή της θεολογικής σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος, μετέβη στη Βενετία, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, στην πόλη. Στους εορτασμούς αυτούς, που έχουν ξεκινήσει απο τον περασμένο Απρίλιο, θα μετάσχει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Ενας ηλικιωμένος απανθρακώθηκε όταν ξέσπασε φωτιά στη μονοκατοικία όπου διέμενε, στο Διόνυσο Αττικής. Πρόκειται για τον 88χρονο Εμμανουήλ Βαϊλίδη. Εξάλλου, έσβησε η φωτιά η οποία είχε εκδηλωθεί το πρωί σε αποθήκη παιχνιδιών στην Πετρούπολη στην Αθήνα. Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές ενώ δεν απειλήθηκαν σπίτια.

Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων προκλήθηκαν σε εργοστάσιο παιχνιδιών στην Πετρούπολη, όταν σ'αυτό εκδηλώθηκε φωτιά. Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 5 το πρωί και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, πήρε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών αλλά και αλλεπάλληλων εκρήξεων απο φιάλες υγραερίου. Οπως είπε ο δήμαρχος και κάτοικοι της περιοχής, το εργοστάσιο ήταν παράνομο και παλαιότερα ήταν κινηματογράφος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των ανδρών, στον πρώτο αγώνα της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Ιαπωνία, έχασε 3-0 από την αντίστοιχη της Βραζιλίας. Τα σετ 15-6, 15-13, 15-6. Αύριο η εθνική μας θ' αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Βουλγαρίας, ενώ την Κυριακή θα παίξει με την ομάδα της Αλγερίας.

Τέσσερα ακόμη μετάλλια, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα, πρόσθεσε στην συγκομιδή της η χώρα μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών, που διεξάγεται στο Λάχτι της Φιλανδίας. Δύο από αυτά, πήρε ο Γιώργος Τζελίλης, ο οποίος ήταν δεύτερος στο σύνολο των 69 κιλών με 340 κιλά και τρίτος στο αρασέ με 155 κιλά, ενώ στην ίδια κατηγορία ο Βαλέριος Λεωνίδης ήταν τρίτος στο ζετέ με 185 κιλά. Ακόμη, ο Βίκτωρας Μήτρου πήρε το χάλκινο στο ζετέ των 77κ. αφού σήκωσε 202,5 κιλά.

Για τις 8 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ ΑΕΚ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες και είχε σαν θέμα την ανάδειξη νέας διοίκησης. Η αναβολή δόθηκε επειδή η ENIC πάει στα δικαστήρια την διοίκηση των Λάκη Νικολάου, Πατρίκ Κομνηνού και Γιώργου Λεωντσινίδη, αλλά και τους τοποτηρητές της, για το θέμα της διαχείρισης του γνωστού δανείου των 4,2 δισεκατομμυρίων δραχμών.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Επιφυλακτική παρουσιάστηκε σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου και οι τιμές των μετοχών δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν έως το τέλος τα σημαντικά αρχικά τους κέρδη. Τελικά ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με μικρή άνοδο 0,24% στις 2234,26 μονάδες. Σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε και ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 39,1 δισ. δρχ. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σήμερα για μετοχές των Εταιριών Λήζινγκ ο δείκτης των οποίων έκλεισε με άνοδο 8%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τραπεζες άνοδος 0,87%, Ασφάλειες πτώση 0,24%, Επενδύσεις πτώση 1,10%, Κατασκευές άνοδος 1,18%, Βιομηχανίες πτώση 0,50%, Διάφορες άνοδος 1,29%, Συμμετοχών άνοδος 1,87%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,28%. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε πτώση 0,95%, ενώ η μέση αξία συναλλαγών υποχώρησε στα 41,5 δισ. απο 60,2 δισ. της περασμένης εβδομάδας.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,17 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,13, γαλλικό φράγκο προς 51,04, λίρα Αγγλίας προς 481,29, ελβετικό φράγκο προς 207,79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 237,01, τη λίρα Κύπρου προς 578,28 και την ECU προς 337,17 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και επισήμως ζήτησε η Τουρκία από τις ιταλικές αρχές την έκδοση του ηγέτη του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ενώ την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι δήλωνε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είχε υποχρέωση να προχωρήσει στη σύλληψή του, από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε η ταυτοτητά του και δεδομένου των κατηγοριών που εκκρεμούν εις βάρος του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν εντάλματα σύλληψης από την Τουρκία και τη Γερμανία. Οπως είναι γνωστό, ο Οτσαλάν συνελήφθη χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ιταλικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την άφιξη του Οτσαλάν στη Ρώμη. Πάντως, η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αυτό φάνηκε από την καθυστέρηση με την οποία εκδόθηκε η επίσημη ανακοίνωση της σύλληψης του ηγέτη του ΡΚΚ. Να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει περιθώριο 40 ημερών να αποφασίσει για την έκδοση.

Τις ύστατες προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση του Ιράκ καταβάλλει η διεθνής κοινότητα, καθώς η Βαγδάτη δεν φέρεται διατεθειμένη να ανακαλέσει την αποφασή της, με την οποία διέκοψε τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, που διενεργούσαν ελέγχους στο οπλοστασιό της. Ηδη, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συναντάται στη Νέα Υόρκη με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με το Ιράκ και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ιράκ. Η Ρωσία, από την πλευρά της, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στη χρήση βίας στον Περσικό, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο ρώσος πρόεδρος έστειλε χθες μήνυμα στον Σαντάμ Χουσεϊν εκφράζοντας την ανησυχία του για την κρίση που έχει δημιουργηθεί.

Τουλάχιστον εννέα άτομα, οι περισσότεροι φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους στην Τζακάρτα στη διάρκεια συγκρούσεων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, με την αστυνομία, πολύ κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες. Ισχυρές δυνάμεις της ινδονησιακής αστυνομίας επιτέθηκαν με αγριότητα εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι εξαγριώθηκαν με αποτέλεσμα να κτυπήσουν μέχρι θανάτου ένα μέλος φιλοκυβερνητικής οργάνωσης.

Την ώρα που στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς πραγματοποιούσε διαδήλωση ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και του πνευματικού ηγέτη της Αχμέντ Γιασίν, έφτανε στο Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντένις Ρος για να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα στο Γουάιτ Πλαντέισον των ΗΠΑ από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Εξάλλου, δύο αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, εξαπέλυσε το πρωί το Ισραήλ, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν θύματα.

Τον ηγέτη του δεύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό μειοψηφίας της Τουρκίας, βρήκε συμπαραστάτη ο πρωθυπουργός Γιλμάζ, ο οποίος, μετά τις προτάσεις μομφής για διαφθορά που κατέθεσαν κατά της κυβερνησής του, τρία μεγάλα κόμματα, θεωρείται ότι αποτελεί παρελθόν για την πολιτική σκηνή της χώρας, από πολιτικούς αναλυτές. Ο Ετσεβίτ δήλωσε ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να αποχωρήσει αυτός και τα κόμματα που την απαρτίζουν από την κυβέρνηση.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά προβλέπεται αύριο σ'όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά και νότια θα είναι ισχυρές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Σταδιακά πάντως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο πολύ ισχυροί, ενώ στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 5 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 19 και στο Αιγαίο 14 με 20 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 18 και 6 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Friday, 13 November 1998 - 23:12:09 UTC