Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-20

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σοβαρότατα προβλήματα στις πάσης φύσεως συγκοινωνίες έχει δημιουργήσει η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και η οποία μετά από μία μικρή ανάπαυλα αύριο, την Κυριακή επιστρέφει δριμύτερη. Αποκλεισμένα χωριά, πλημμυρισμένα υπόγεια και δρόμοι, ακινητοποιημένα πλοία και κυκλοφοριακό κομφούζιο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα λόγω της κακοκαιρίας. Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα χιονίζει συνεχώς από το πρωί, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί πάνω από 90 χωριά, στους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, όπου σε πολλές περιπτώσεις το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στις περιοχές αυτές, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά. Λόγω της κακοκαιρίας ματαιώθηκαν οκτώ πτήσεις της Ολυμπιακής προς Κοζάνη, Καστοριά, Σητεία, Ιωάννινα, Πάρο, Λέρο, Χίο, Πρέβεζα και Βελιγράδι. Από το πρωί ισχύει γενικό απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία, καθώς στα πελάγη επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι η ένταση των οποίων φτάνει και τα εννέα μποφόρ.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η περιοχή της Αττικής, όπου μεγάλοι δρόμοι, κυρίως στην παραλία, μετατράπηκαν για άλλη μια φορά σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για την άντληση νερών από πλημμυρισμένα υπόγεια. Η στάθμη του Κηφισσού ανέβηκε επικίνδυνα, κυρίως στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ εξατίας της συνεχιζόμενης καταρρακτώδους βροχής πολλοί φωτεινοί σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται κυκλοφοριακό χάος. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα στο δίκτυό της. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν στην Αχαϊα, όπου μεταξύ άλλων σημειώθηκαν και κατολισθήσεις στην εθνική οδό Αθηνών - Πατρών και στη Ζάκυνθο, όπου προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή από το χαλάζι. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πρόσκαιρη ύφεση αύριο, αλλά από την Κυριακή αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας με πιο έντονα φαινόμενα, με πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι νέοι οργανισμοί των υπουργείων, οι οποίοι εγκρίθηκαν ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών το θέμα των μετατάξεων του προσωπικού θα συζητηθεί μετά τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο οι νέοι οργανισμοί θα είναι σύγχρονοι, λιτοί και ευέλικτοι, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και θα αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Ο υπουργός χαρακτήρισε κατασκευασμένα ορισμένα δημοσιεύματα που ανέφεραν μεγάλο αριθμό μετατάξεων και αποσπάσεων, λόγω της δημιουργίας των νέων οργανισμών.

Στον εισαγγελέα οδηγούνται εκ νέου ο αρχιφύλακας του τμήματος Ομόνοιας, Νίκος Παπαδόπουλος και ο συνταξιούχος υπαστυνόμος Θεόδωρος Αθανασόπουλος, οι οποίοι κατηγορούνται ως εγκέφαλοι κυκλώματος μαστροπών, που έφερνε νεαρά κορίτσια από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης και τις εξωθούσε στην πορνεία. Στον εισαγγελέα οδηγείται επίσης και ο απόστρατος ταξίαρχος της ελληνικής αστυνομίας Σπύρος Μπορώτης, 59 ετών, ο οποίος είχε δημιουργήσει γραφείο όπου εξέδιδε παράνομες άδειες παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας. Ο απόστρατος ταξίαρχος είχε την επιχείρηση στο όνομα της κόρης του Γεωργίας και σε έρευνες που έγιναν στο γραφείο, το αυτοκίνητο και το σπίτι του βρέθηκαν 7 διαβατήρια αλλοδαπών, 112 πιστοποιητικά ποινικού μητρώου για χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής και συμπληρωμένα ή ασυμπλήρωτα πιστοποιητικά υγείας με σφραγίδες του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και γιατρού που χορηγούσε τα πιστοποιητικά.

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να διαχωριστούν τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ώστε να ξέρει ο καταναλωτής τι ακριβώς πληρώνει για το ρεύμα και τι για δημοτικά τέλη. Ο κ. Ρέππας υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί από παλιά, αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι δήμοι θα πάρουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα 51 δισ. δρχ που δικαιούνται.

Σε επιφυλακή θα τεθούν τα υπουργεία Εσωτερικών, Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών για την αντιμετώπιση του ιού του 2000, ο οποίος απειλεί να τινάξει στον αέρα όλα τα συστήματα μηχανοργάνωσης. Το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου αποφασίστηκε κάθε υπουργείο και οργανισμός να προχωρήσουν σε καμπάνια ενημέρωσης για να αποφευχθούν προβλήματα. Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός επέδωσε στους υπουργούς εγχειρίδιο με προτάσεις και προτεραιότητες των υπουργείων σχετικά με το θέμα της κοινωνίας της πληροφορίας, βασικός στόχος του οποίου είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Με δύο πορείες στο κέντρο της πόλης υπό βροχή και τσουχτερό κρύο συνέχισαν και σήμερα τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση οι καταληψίες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλονίκης. Παρά τα κοινά αιτήματα - με βασικότερο αυτό της απόσυρσης του νέου εκπαιδευτικού νόμου - οι μαθητές διαχωρίστηκαν μεταξύ τους καθώς θεώρησαν τη συντονιστική επιτροπή ως ελεγχόμενη από το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν σήμερα δυο πορείες διαμαρτυρίας. Την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας θα έχει συνάντηση με μαθητές και σπουδαστές, ενώ από την προσεχή εβδομάδα ο κ. Αρσένης αρχίζει κύκλο επισκέψεων σε σχολεία για να συζητήσει με μαθητές και καθηγητές για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι όπου διαπιστώνονται παράνομες πράξεις που συνιστούν παρεμπόδιση της λειτουργίας των σχολείων θα αντιμετωπίζονται αναλόγως. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε ελλιπή την ενημέρωση των μαθητών και απέδωσε τις αντιδράσεις στην απαρχαιωμένη αντίληψη που διακατέχει ορισμένους.

Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού η σημερινή και τα στοιχεία που δίνουν διεθνείς οργανισμοί είναι συνταρακτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά πάνω από 650 εκατ. παιδιά ζουν στα όρια της φτώχειας, 400 εκατ. αναγκάζονται να εργάζονται, ένα εκατ. εμπλέκεται σε κυκλώματα πορνείας, ενώ 14 εκατ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασιτία.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν εξοφληθεί όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ το νέο σύστημα εφημεριών θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας. Ο κ. Παπαδήμας ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο τρίμηνο θα στελεχωθούν από στρατιωτικούς γιατρούς οι θέσεις αγροτικών γιατρών άγονων περιοχών, οι οποίες παρότι έχουν προκηρυχθεί κατ'επανάληψη δεν έχουν καλυφθεί.

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον καγκελάριο Σρέντερ, ενώ στις 4 του ίδιου μήνα θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φίσερ. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν στις συναντήσεις αυτές θα θέσει το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, που φτάνουν τα τρία χιλιόμετρα, έχουν σχηματιστεί στα τελωνεία του Προμαχώνα, των Κήπων και των Ευζώνων, λόγω της απεργίας των τελωνειακών που λήγει τα μεσάνυχτα. Στα τελωνεία αυτά δημιουργείται ένταση καθώς οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση. Μετ'εμποδίων όμως γίνονται και οι εκτελωνισμοί αυτοκινήτων, μετά μάλιστα και την αυξημένη κίνηση, λόγω της μείωσης της τιμής των ΙΧ.

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, αλλά και για τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση κακοτεχνιών στα μεγάλα έργα εξέφρασε η διευθύντρια της γενικής διεύθυνσης περιφερειακής πολιτικής της κοινότητας κυρία Σλάφκοφ. Αντίθετα η ΝΔ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στον τομέα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι παραμένουν αζήτητα 2, 5 τρις δρχ.

Τη σταθερή θέση των ΗΠΑ υπέρ μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επισημαίνει ο αμερικανός πρόεδρος στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον προς την επίτευξη μίας τέτοιας λύσης, συνεχίζονται σταθερά. Τέλος, σημειώνεται ότι οι δύο αμερικανοί μεσολαβητές, συναντήθηκαν στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με πολιτικούς από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, στους οποίους τόνισαν την ανάγκη ``να επικεντρωθούν στα κεντρικά σημεία της κυπριακής διαφοράς και να προετοιμαστούν για διαπραγματεύσεις``.

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και ένα τραυματίσθηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, έξω από το Ξυλόκαστρο, από τη μετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ αυτοκινήτων. Νεκροί είναι οι Κωνσταντίνος Αγκιούς 44 χρονών, από την Πάτρα, Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος, 62 ετών από το Περιστέρι Αττικής, η αδερφή του Ευριδίκη 70 ετών. Σοβαρά τραυματισμένη είναι η γυναίκα του, Γεωργία Χριστοδουλοπούλου, 57 ετών.

Με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρο συναντήθηκε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια για επίσημη επίσκεψη. Μεταξύ άλλων συζήτησαν το πρόβλημα της έλλειψης κληρικών που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο.

Στη χώρα μας θα έλθει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο κ. Τούτζμαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, που αναμένεται την Κυριακή στη χώρα μας για διήμερη επίσκεψη. Ο Κάρολος θα τιμηθεί με το Μετάλλιο της Πόλεως από το δήμαρχο Αθηνών, ενώ θα εγκαινιάσει το νέο Κέντρο Εκπαιδευτικών Πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στιβ Χένσον έγινε ο δεύτερος παίχτης μετά τον Πικουλίν Ορτίθ, ο οποίος τιμωρείται με αποκλεισμό, στη φετινή περίοδο, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Στον Αμερικανό πλέι μέικερ του Πανιωνίου, επιβλήθηκε ποινή ενός μηνός από την αγωνιστική δραστηριότητα.

Στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ παραπέμφθηκαν ο Ρόνι Γουίλαν και η ΠΑΕ Πανιώνιος, για τις δηλώσεις του πρώτου μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο για τη διαιτησία και το θέμα του Σαπουντζή.

Ο αμυντικός του Ολυμπιακού Αμανατίδης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησης των ερυθρολεύκων και δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί με τον Αρη στο Χαριλάου, το Σάββατο και πιθανώς με την Πόρτο την επόμενη Τετάρτη.

Μετά τον τραυματισμό του Μίκλαντ, ο Δανιήλ πονοκεφαλιάζει και με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Βάντζικ, ο οποίος νιώθει ενοχλήσεις στο πόδι του και είναι αμφίβολο αν θα αγωνιστεί εναντίον του Ηρακλή το Σάββατο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στα υψηλότερα επίπεδα απο τις 26 του περασμένου Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 2,464,02 μονάδες με άνοδο 1,24% ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 68,9 δισ. δρχ. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τμών σημείωσε μεγάλη άνοδο 10,28%, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο μέσος όρος συναλλαγών και έφθασε τα 61,7 δισ. έναντι 41,5 δισ. της περασμένης εβδομάδος. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,88%, Λήζινγκ πτώση 2,27%, Ασφάλειες πτώση 0,57%, Επενδύσεις άνοδος 0,18%, Κατασκευές πτώση 1,10%, Βιομηχανίες άνοδος 1,74%, Διάφορες πτώση 0,09%, Συμμετοχών άνοδος 2,79%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,27%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την πρώτη νίκη για τον κούρδο ηγέτη Οτσαλάν, αφότου συνελήφθη στις 12 Νοεμβρίου στη Ρώμη, αποτελεί η απόφαση του εφετείου της Ρώμης το οποίο ακύρωσε το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του, και αποφάσισε τον κατ'οίκον περιορισμό του. Μετά τη Ρώμη και η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα οτι δεν σκοπεύει προς το παρόν να ζητήσει την έκδοσή του. Ο ίδιος ο Οτσαλάν κάλεσε τους συμπατριώτες του που έχουν φθάσει από ολόκληρη την Ευρώπη στη Ρώμη, να σεβασθούν τους νόμους, τη τάξη και τους κανόνες της δημοκρατίας και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που αμαυρώνουν την εικόνα του κουρδικού λαού. Την ίδια ώρα στην Τουρκία, εξακολουθεί να ισχύει η οργή του όχλου, ο οποίος σε μία κρίση αντι-κουρδικής και αντι- ιταλικής υστερίας, πραγματοποιεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας καίγοντας κουρδικές και ιταλικές σημαίες. Ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε "απογοητευτική" την απόφαση του ιταλικού εφετείου, προειδοποιώντας για αντίποινα κατά της Ρώμης, ενώ ο μόνος που επιδεικνύει ψυχραιμία είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ώστε να μπορέσει η χώρα του να ασκήσει πιο ισχυρές πιέσεις στην Ιταλία για την έκδοση του Οτσαλάν. Στάση αναμονής τηρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σταθερά υπέρ της έκδοσής του έχει ταχθεί η Ουάσιγκτον.

Ιδιαίτερα δύσκολη όμως είναι και η θέση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στην Τουρκία, η κυβέρνηση του οποίου ενδέχεται να πέσει μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των σημερινών τουρκικών εφημερίδων, σχετικά με το αποτέλεσμα της χθεσινής φηψοφορίας στη Βουλή. Μετά από πολύωρη συζήτηση και διαξιφισμούς μεταξύ του Γιλμάζ και του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία η απόφαση για τη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, με την κατηγορία της διαφθοράς. Οπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, αυτή τη φορά οι πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης Γιλμάζ είναι ελάχιστες.

Επίσημα ανέλαβαν σήμερα οι Παλαιστίνιοι τον έλεγχο των εδαφών που άφησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη. Οι επικεφαλής των δύο πλευρών υπέγραψαν τους χάρτες, οι οποίοι δείχνουν τη στρατιωτική αναδίπλωση του Ισραήλ, σε μία μικρή τελετή, στην πόλη Τζενίν, η οποία περνάει υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Σήμερα εξάλλου, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψαν πρωτόκολλο συμφωνίας για τη λειτουργία του διεθνούς παλαιστινιακού αεροδρομίου στην Νταχανίγια, νότια της Λωρίδας της Γάζας. Τα εγκαίνια μάλιστα θα γίνουν την Κυριακή.

Πάνω από 1200 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 210 σοβαρά, από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που συγκλόνισαν σήμερα με διαφορά λίγων λεπτών την επαρχία Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα. Οι σεισμοί είχαν μέγεθος 6,2 και 5,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έπληξαν τα σύνορα των επαρχιών Γιουνάν και Σιτσουάν, ενώ στη γειτονική περιοχή Νιγκλάνγκ κατέρρευσαν 1800 σπίτια.

Με επιτυχία τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το πρώτο τμήμα του νέου διεθνούς διαστημικού σταθμού, που μεταφέρθηκε στο διάστημα με τον ρωσικό πύραυλο Πρότον, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Ο νέος διεθνής διαστημικός σταθμός θα στοιχίσει 60 δισεκατομμύρια δολάρια και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του το 2004, θα ανοίξει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Στο Αφγανιστάν, το ισλαμικό κίνημα των Ταλιμπάν ανακοίνωσε οτι η προθεσμία που είχε θέσει να υποβληθούν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατία, εξέπνευσε και οποιαδήποτε περαιτέρω δίωξη σε βάρος του θα εκληφθεί ώς πρόσχημα για επίθεση εναντίον της χώρας. Ο Μπιν Λάντεν, που ζει ως "φιλοξενούμενος" στην ελεγχόμενη απο τους Ταλιμπάν περιοχή, καταζητείται απο τις ΗΠΑ ως εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα, τον Αύγουστο, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι απο 200 άνθρωποι.

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός, καθώς προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ενώ στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κρήτη το πρωί θα σημειωθούν βροχές και έντονες καταιγίδες αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 16 και στο Αιγαίο 9 με 18 βαθμούς Κελσίου. Πρόσκαιρες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 16 και 5 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Saturday, 21 November 1998 - 3:12:07 UTC