Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-22

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισε να εκδηλώνεται από τα δυτικά το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται να επεκταθεί έως το βράδυ σε όλη τη χώρα. Η κακοκαιρία συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους. Στην Αττική, αναμένονται το βράδυ να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα με απόφαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη το απόγευμα. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών παραμένουν κλειστές από το πρωί οι πορθμειακές γραμμές Ρίου-Αντιρρίου, Ληξουρίου-Αργοστολίου και Πρεβέζης-Ακτίου.

Παράσταση διαμαρτυρίας εξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων Αθήνας και Πειραιά. Για την ερχόμενη Πέμπτη, οι μαθητές της Αθήνας, έχουν εξαγγείλει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Από αύριο ο κ. Αρσένης αρχίζει στα σχολεία εκστρατεία ενημέρωσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Το αστρονομικό των 4,5 δισεκατομμυρίων δραχμών διεκδικούν εκατομμύρια συμπατριώτες μας στο Τζόκερ. Η κλήρωση θα γίνει στις 9 απόψε, ενώ χθες τα πρακτορεία λόγω της αυξημένης κίνησης έμειναν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα.

Πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, ο ποιητής του "Κατά Σαδδουκαίων" Μιχάλης Κατσαρός. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι από το Α`Νεκροταφείο. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα μετά τον Β`Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ εξέδωσε ποιητικές συλλογές, οι οποίες μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Στον Γοργοπόταμο γιορτάστηκε το πρωί η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης και η ανατίναξη της ομόνυμης γέφυρας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι. Η εκδήλωση οργανώθηκε, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες από τη νομαρχία Φθιώτιδας και τις αντιστασιακές οργανώσεις.

Αποφασισμένος να πατάξει τη διαφθορά στην ελληνική αστυνομία εμφανίζεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ". Διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα, θα εφαρμοστούν άμεσα και ότι η περίπτωση σαν την οδό Νιόβης, δεν θα προκύψει άλλη φορά. Τονίζει ότι σε τρεις μήνες θα λειτουργήσει το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Τις επόμενες ημέρες, προσθέτει ο κ. Πετσάλνικος, θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα αστυνόμευσης κεντρικών περιοχών του λεκανοπεδίου, καθώς επίσης και σύστημα πεζών περιπολιών.

Στο Λονδίνο μετέβη σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα έχει επαφές με τη βρετανική κυβέρνηση και τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Κληρίδης θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία και το θέμα των εξοπλισμών.

Φθάνει το απόγευμα στην Αθήνα, ο πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, προκειμένου να μετάσχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις "Βρετανία-Ελλάδα" που οργανώνουν η Βρετανική πρεσβεία και το Βρετανικό συμβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και πιθανόν να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό. Αύριο, θα επισκεφθεί το δημαρχείο Αθηνών, όπου θα τιμηθεί με το μετάλιο της πόλης.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει από αύριο ο πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούντζμαν, προσκεκλημένος του προέδρου της Δημοκρατίας. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων. Κατά τις συνομιλίες αυτές θα εξεταστούν η κατάσταση στη Βαλκανική και οι διμερείς σχέσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωτικό για το μέλλον της χώρας, θεωρείται απο τη διεθνή κοινότητα, το σημερινό δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Αλβανία για την έγκριση του Συντάγματος, υπό τον έλεγχο των παρατηρητών του ΟΑΣΕ . Το δημοψήφισμα διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις του σοσιαλιστικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται ο πρώην Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κάλεσε τους οπαδούς του να απέχουν απο αυτό.

Εγκατέλειψαν σήμερα το κέντρο της Ρώμης χωρίς προβλήματα και οι τελευταίοι Κούρδοι που είχαν συγκεντρωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα από όλα τα σημεία της Ευρώπης για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Από την πλευρά του ο Οτσαλάν, ο οποίος από χθες βρίσκεται σε κατοικία έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις συγκεντρώσεις και να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, όταν ομάδες εξαγριωμένων νεαρών λεηλάτησαν καταστήματα, πυρπόλησαν μία εκκλησία και προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά κτίρια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στη διάρκεια των ταραχών σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Τα σημερινά επεισόδια δεν σχετίζονται με την πολιτική αναταραχή των προηγουμένων ημερών.

Πρωτεύουσα της παιδικής πορνείας θεωρείται η Μελβούρνη, στην Αυστραλία. Σύμφωνα με έρευνες ειδικών υπολογίζεται πως κάθε βράδυ περίπου δύο χιλιάδες ανήλικα παιδιά πωλούν τα κορμιά τους, στους δρόμους της Μελβούρνης για να εξοικονομήσουν χρήματα για φαγητό, ρουχισμό και ναρκωτικά. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία τώρα, θα υιοθετήσει ειδική στρατηγική για να εξαλείψει το θλιβερό αυτό φαινόμενο.

Ισχυρή καταιγίδα που προερχόταν από τον Κόλπο της Βεγγάλης πλήττει τις νότιες ακτές του Μπαγκλαντές, κοντά στο λιμάνι Μόνγκλα. Νωρίτερα δεκάδες χιλιάδες άτομα είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο νότιο Μπαγκλαντές για να ξεφύγουν από το χτύπημα των στοιχείων της φύσης. Οι καιρικές συνθήκες είναι κακές από την Παρασκευή, όταν ο κυκλώνας έπληξε τον Κόλπο της Βεγγάλης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από ένα αγώνα για γερά νεύρα, ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-2 τον Ηρακλή, σε ματς για την 10η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο ΟΑΚΑ. Σπουδαία νίκη όμως πέτυχε και ο Αρης επί του Ολυμπιακού με 1-0 στο Χαριλάου. Ετσι τώρα, ο Παναθηναϊκός προηγείται με 25 βαθμούς, ο Ολυμπιακός είναι στην τρίτη θέση με 19, με έναν αγώνα λιγότερο. Σήμερα θα γίνουν οι αγώνες Εθνικού-Πανιωνίου, ΟΦΗ-Πανηλειακού, Βέροιας- Προοδευτικής, Καβάλας-Ξάνθης, Πανελευσινιακού-Εθνικού Αστέρα, Απόλλωνα-ΠΑΟΚ και ΑΕΚ-Ιωνικού.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα ήδη άρχισαν από τα δυτικά και θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι είναι νοτιοανατολικοί πολύ ισχυροί, αλλά από τα δυτικά θα ενισχυθούν σε πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα Βόρεια φθάνει τους 9, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 και στο Αιγαίο τους 18 βαθμούς. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Αττική, με πολύ ισχυρούς ανέμους, ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα φθάνει τους 16 βαθμούς. Σποραδικές βροχές και καταιγίδες, προβλέπονται και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη δεν ξεπερνά τους 9 βαθμούς. Η κακοκαιρία θα συνεχισθεί και αύριο με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Sunday, 22 November 1998 - 17:12:08 UTC