Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-28

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


28/11/1998

Απο τις 11. 30 το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό, στο ύψος του Δίου, στην Πιερία. Γέφυρα του ποταμού Ενιππέα, υπέστη σοβαρές ζημιές, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων, εκτός των φορτηγών, να διεξάγεται μέσω Ελασσόνας και Κατερίνης. Τα μεγάλα οχήματα παραμένουν εγκλωβισμένα στην εθνική οδό εκατέρωθεν της γέφυρας, αφού είναι δύσκολη η κίνησή τους μέσω Ελασσόνας. Στο μεταξύ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται απο χθες οι βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Πάντως η προσοχή όλων έχει στραφεί τώρα στον Πηνειό ποταμό, ο οποίος ναι μεν σήμερα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα, η κρίσιμη όμως μέρα για το Θεσσαλικό ποτάμι θα είναι η αυριανή, οπότε και αναμένεται τα νερά των χειμμάρων και των ρεμάτων που έχουν κατέλθει απο τα ορεινά να εισέλθουν στη ροή του ποταμού. Οι αρχές φοβούνται υπερχείλιση του Πηνειού και γι'αυτό βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μείωση της φορολογίας στα εισοδήματα απο εργασία στο τέλος του 1999 και ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων για να αυξηθεί η απασχόληση είναι, σύμφωνα με δήλωση, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, στην "Ελευθεροτυπία" οι κεντρικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής, ως ελληνική συμμετοχή στον, όπως τον ονομάζει, "άνεμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης" που πνέει στην Ευρώπη μετά τις νίκες των σοσιαλιστών.

Σημαντική μείωση του πληθωρισμού στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και περιορισμός του κάτω απο το 2% μέχρι το τέλος του 1999 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Επίσης ο κ. Παπαδήμος σημείωσε οτι το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, θα εξεταστεί απο το συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη πανελλαδική σύνοδος των γραμματέων, των νομαρχιακών και τομεακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ με την οποία εγκαινιάζονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στους όρους και στις προϋποθέσεις για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και την αλλαγή του, στο πλαίσιο του επερχόμενου συνεδρίου. Ζήτησε τη δημιουργία ενός ανοιχτού και μαζικού κόμματος, την ανανέωση σε όλα τα όργανα και τάχθηκε κατά της αναβίωσης των νοσηρών καταστάσεων του προηγούμενου συνεδρίου.

Κατηγορηματικά αντίθετος στα σενάρια περί συμφωνίας πριν απο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με την εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλώνει ότι είναι ο Θόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ". Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει με έμφαση πως το συνέδριο του '99 δεν είναι το συνέδριο του '96 -κι όποιος θέλει να κατέβει αντίπαλος του Κώστα Σημίτη για την προεδρία μπορεί να το πράξει. Επίσης αναφέρει ότι στην πραγματικότητα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ δεν έχουν πολιτικό λόγο για να είναι δύο διαφορετικά κόμματα- και θα έπρεπε να ενοποιηθούν.

Δεν ελήφθη οριστική απόφαση για το θέμα των ρωσικών πυραύλων στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ υψηλά υστάμενη κυβερνητική πηγή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών των δύο κρατών. Τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα θα τις πάρει η Κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, επιστρέφοντας στη Λευκωσία, τόνισε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί το καλοκαίρι για το θέμα των πυραύλων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την εξεύρεση αμοιβαίων τρόπων έντασης στο νησί.

Βάσιμες υποψίες έχει η κυβέρνηση για τις προθέσεις των Τούρκων να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Ακούγιου για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Αυτό αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος επεσήμανε ακόμη τους κινδύνους λόγω του σεισμογενούς του εδάφους. Η κυβέρνηση, είπε, παρακολουθεί συστηματικά το θέμα και έχει παρέμβει επανειλημμένα και προς τις χώρες και τους ιδιωτικούς φορείς που θα αναλάβουν την κατασκευή του εργοστασίου.

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα εξήγγειλαν οι τελωνειακοί, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, με αίτημα να εξαιρεθεί το ταμείο τους από τις συγχωνεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του μίνι ασφαλιστικού. Από την απεργία αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στα τελωνεία, ενώ ο υπουργός κάλεσε τους τελωνειακούς να αναλογιστούν της ευθύνες τους, έναντι του καταναλωτικού κοινού.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα 3 π. μ με 6π. μ, 12 μ. μ με 3μ. μ και 8 μ. μ με 11. Για την Πέμπτη και την Παρασκευή έχουν εξαγγείλει 24ωρες απεργίες.

Σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία, εξήγγειλε για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Κύρια ζητήματα του κλάδου, είναι η ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων, η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, η επίλυση του προβλήματος στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών, η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, και η ταυτόχρονη συνταξιοδότηση από το Ταμείο των Νομικών μαζί με το Δημόσιο.

Σε έλεγχο των ``πόθεν έσχες`` και των 42. 000 αστυνομικών, πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τόνισε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων. Ο υπουργός, πάντως, επανέλαβε ότι την απόφασή του να προχωρήσει ακόμη σε ``ομαδικές εκκαθαρίσεις``, προκειμένου να απαλλαγεί η ΕΛΑΣ απο τους επίορκους αστυνομικούς και σε ομαδικές μεταθέσεις, όπως αυτές που προσφάτως έγιναν στα Τμήματα Ηθών και Λεσχών και Αλλοδαπών.

Για την Ουάσιγκτον αναχωρεί το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διεθνή διάσκεψη "Δωρητών" για την υποστήριξη της ειρήνης και της ανάπτυξης στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της διαδικασίας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα την περίοδο 1997-98 έχει χορηγήσει στην Παλαιστίνη βοήθεια ύψους 2,2 δισ. δραχμών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους 209, ανήλθε ο αριθμός των νεκρών απο τη σύγκρουση δύο τρένων την περασμένη Πέμπτη στο κρατίδιο Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας. Πρόκειται για ένα απο τα αιματηρά σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην ιστορία της Ινδίας. Το 1995 σε σύγκρουση δύο τρένων είχαν σκοτωθεί 350 άτομα. Αιτία μία αγελάδα, που βρισκόταν στις γραμμές, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί το ένα τρένο και να προσκρούσει σ'αυτό το δεύτερο που ακολουθούσε.

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο απέλασης του Κούρδου ηγέτη του ΠΕ-ΚΑ- ΚΑ Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε μια τρίτη χώρα, μετά την απόφαση της Γερμανίας να μην ζητήσει την έκδοσή του. Αυτό αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, ο οποίος υποστηρίζει, οτι οι χώρες στις οποίες ενδέχεται να απελαθεί ο Οτσαλάν, είναι η Ρωσία, η Αυστρία και η Ισπανία. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ'Αλέμα, σε συνάντηση τους χθές στη Βόνη ζήτησαν τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τον Οτσαλάν.

Αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσεων της φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ στο νότιο Λίβανο, εξαπέλυσε το πρωί το Ισραήλ, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν θύματα. Η ισραηλινή επίθεση έγινε ως αντίποινα στη χθεσινή επιδρομή ανταρτών της Χεζμπολλάχ στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο, όπου 2 ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Η Κίνα ενδέχεται να προχωρήσει στην κατασκευή ενός πανίσχυρου συστήματος ακτίνων λέιζερ, που θα μπορεί να καταρρίπτει αμερικανικούς δορυφόρους στο διάστημα. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο σημειώνει μάλιστα, οτι οι κινεζικές αρχές, ενδέχεται να αναπτύξουν το σύστημα αυτό με τη βοήθεια Ρώσων επιστημόνων. Πάντως το αμερικανικό Πενταγώνο, δήλωσε πως δεν διαθέτει ακόμη σαφείς πληροφορίες, σχετικά με θέμα.

Εννέα Αλβανοί λαθρομετανάστες αγνοούνται απο το πρωί στα ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε. Στο πλοιάριο επέβαιναν άλλα 3 άτομα, τα οποία κατάφεραν να σωθούν. Πλοία της ακτοφυλακής πραγματοποιούν περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τους ναυαγούς Εξάλλου από προχθές αγνοείται η τύχη άλλων 4 Αλβανών λαθρομεταναστών, το σκάφος των οποίων βυθίστηκε στα ανοικτά του Μπρίντιζι.

Το σχέδιο ενός κοινού προεκλογικού προγράμματός, για τις εκλογές για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο, θα συζητήσουν αύριο σε συνάντησή τους στη Βιέννη, εκπρόσωποι αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων, από τις 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, προβλέπονται σήμερα σχεδόν σ'όλη τη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν κυρίως στα βόρεια ορεινά. Από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει διαστήματα σχετικής βελτίωσης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί έως πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 3 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 16 και στο Αιγαίο 12 με 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές η καταιγίδες αναμένονται σήμερα στην Αττική, αλλά από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι ισχυροί με εξασθένηση από το μεσημέρι, ενώ το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει 12 με 16 βαθμούς. Συννεφιά με βροχές κατά περιόδους ισχυρές, μέτριους και πρόσκαιρα ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 10 με 12 βαθμούς, θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη. Νεφώσεις με βροχές, προβλέπονται για αύριο στα ανατολικά και νότια, ενω χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα αργότερα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Saturday, 28 November 1998 - 23:12:11 UTC