Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


KΥΡΙΑΚΗ 29/11/1998

Ενα πρόγραμμα δράσης για τη νεολαία, για τα δύο επόμενα χρόνια, συνολικού ύψους 425 δισ. δρχ. , θα εξαγγείλει αύριο ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο μέγαρο. Ο κ. Σημίτης θα παρουσιάσει το σχετικό πρόγραμμα μαζί με τα μέλη της διϋπουργικής επιτροπής που το επεξεργάστηκαν. Η μερίδα του λέοντος των πόρων αφορά δύο κυρίως τομείς: Την απασχόληση των νέων, καθώς και των νέων αγροτών στην περιφέρεια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το 1998 θα καλυφθούν οι ανάγκες 50. 000 νέων και 144. 000 τη διετία 1999- 2000.

Καθηγητές και μαθητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη, ενώ με συντριπτική πλειοψηφία χθες οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 7 ή 9 Δεκεμβρίου και συλλαλητήρια την ίδια μέρα, στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Συλλαλητήριο στις 9 του μηνός έχουν εξαγγείλει και οι μαθητές.

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν απο αύριο οι τελωνειακοί, που ζητούν να εξαιρεθεί το ταμείο τους από τις συγχωνεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του μίνι ασφαλιστικού. Επίσης, αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ πραγματοποιούν απο τρείς τρίωρες στάσεις εργασίας, ενώ απο την Τετάρτη έως την Παρασκευή έχουν εξαγγείλει τρείς συνεχόμενες 24ωρες απεργίες. Τις δύο αυτές ημέρες θα απεργήσουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Στο μεταξύ και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ προσανατολίζονται απο αύριο σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς και στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. Τρίωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν απο αύριο και οι γιατροί του ΙΚΑ, ενω προανήγγειλαν πενθήμερη πανελλαδική απεργία απο τις 14 έως και τις 18 Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο και της Εθνικής Τράπεζας, Θόδωρου Καρατζά, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με δηλώσεις τους στην "Ελευθεροτυπία". Ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι η πορεία ένταξης μας στην ΟΝΕ δεν κινδυνεύει ούτε στην περίπτωση νέων διεθνών αναταράξεων και αναμένει μείωση επιτοκίων κατά 3% μέσα στο 1999.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να πετύχει το στόχο της ΟΝΕ το 2001. Σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής", ο Ζακ Σαντέρ δηλώνει ότι ο ίδιος είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση των διαρθρωτικών πόρων προς την Ελλάδα και διευκρίνισε ότι η ένταξη της χώρας μας στο ευρώ θα κριθεί με οικονομικά και όχι με πολιτικά κριτήρια. Ακόμη άφησε περιθώριο για μία πιο ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Σαντέρ κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην απόφαση για έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εξέφρασε την επιθυμία οι διαπραγματεύσεις να αποτελέσουν το έναυσμα για μια πολιτική λύση. Οσον αφορά το όραμά του για την Ενωμένη Ευρώπη τονίζει ότι θα πρέπει να βασίζεται στον πλούτο των διαφορετικών εθνικών ταυτοτήτων που την απαρτίζουν και σε μια κοινή πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των 370 εκατομμυρίων κατοίκων της. Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Σαντέρ τονίζει ότι δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια ένταξης.

Συνεδριάζουν μεθαύριο στις Βρυξέλλες οι 15 υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι υπουργοί θα συζητήσουν πάνω σε ένα κείμενο που ήδη έχει συντάξει η αυστριακή προεδρία και το οποίο αφού βελτιωθεί και συμπληρωθεί θα έλθει προς τελική έγκριση στο Συμβούλιο Κορυφής των 15. Ο Υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας σε δήλωση του στο "ΒΗΜΑ" προσδοκά απο τη μεθαυριανή σύνοδο της κοινότητας να υιοθετηθούν πολιτικές που θα στοχεύουν σε πιό έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς και στον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αποκαταστάθηκε μερικώς, αργά χθες, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, η οποία είχε διακοπεί μετά την καθίζηση παλαιάς γέφυρας στο ύψος του Δίου. Η κίνηση των αυτοκινήτων, εκτός των βαρέων οχημάτων, γίνεται πλέον μέσω της νέας γέφυρας της Λεπτοκαρυάς, η οποία δόθηκε εσπευσμένα χθες στην κυκλοφορία. Τα βαρέα οχήματα ακολουθούν παρακαμπτήριους οδούς, επειδή υπάρχει φόβος να υποχωρήσουν τα μπάζα που ρίχτηκαν στην υπό κατασκευή γέφυρα για να επαναληφθεί η κυκλοφορία.

Η ανασυγκρότηση της υπαίθρου μέσα απο το νέο αγροτικό δόγμα της "Ατζέντας 2000", είναι ο στόχος του υπουργού Γεωργίας, κ. Ανωμερίτη. Σε συνέντευξή του στο "Βήμα", αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου αποκλεισμού της εθνικής οδού απο αγρότες, τονίζει ότι οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα των αγροτών. Ξεκαθαρίζει ότι δεν ήρθε το τέλος των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων και τονίζει ότι πρέπει να δούμε τη σωστή αξιοποίηση των πόρων και όχι μόνο το αγροτικό εισόδημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής εκλογικής συνεργασίας με το Γ. Σουφλιά αφήνει σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο ίδιος θεωρεί απίθανη τη συνεργασία του πρώην υπουργού με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ερώτημα περί συμμετοχής του Λαρισαίου στις "γαλάζιες" λίστες, η απάντηση είναι ότι "ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις συνθήκες". Επίσης, δεν συμμερίζεται την άποψη της Ντ. Μπακογιάννη περί διαχωριστικών γραμμών, αν και διαπιστώνει ότι "υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, δύο τάσεις στη ΝΔ". Ο κ. Σπηλιωτόπουλος θεωρεί, πάντως, χρήσιμη την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην πανεθνική συνδιάσκεψη και βρίσκει "ενδιαφέροντα στοιχεία" στις προτάσεις που καταθέτει ο Στ. Μάνος. Υπερ της συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την Πολιτική Ανοιξη τάσσεται και ο βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης, με συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής". Ο κ. Κεφαλογιάννης προαναγγέλει επίσης ανανέωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ.

Αυτόνομη θα κατέβει η ΠΟΛΑΝ στις ευρωεκλογές, δηλώνει με συνέντευξή του στην "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, παράλληλα, κατηγορεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι "δημιουργεί θέμα εκεί που δεν υπάρχει και βοηθά τον Κώστα Σημίτη σε μια ώρα που το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται εσωτερικά". Ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά του Κώστα Σημίτη, δηλώνοντας ότι αυτός "απέτυχε ακόμη και ως διαχειριστής". Απο τη σκληρή κριτική του δεν διαχωρίζει ούτε την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, για την οποία δηλώνει ότι "φέρει τις ίδιες ευθύνες με τον Κώστα Σημίτη". Ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ δεν βλέπει "διπλές" εκλογές τον Ιούνιο και εκτιμά ότι οι εθνικές εκλογές θα προκηρυχθούν το 2000, κατά τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ απέρριψε σήμερα τα σχέδια της Γερμανίας και της Ιταλίας για μια ευρωπαϊκή παρέμβαση με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους πιστούς στον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν κούρδους αντάρτες.

Συνεδριάζει σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση, για να επανεξετάσει τη στρατηγική της στο νότιο Λίβανο, μετά το θάνατο 7 ισραηλινών στρατιωτών, από επιθέσεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολλάχ". Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αριέλ Σαρόν, θα προτείνει τη δοκιμαστική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, από τη κατεχόμενη περιοχή του νοτίου Λιβάνου.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τη Χιλή, που θα επιτρέψει στον πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ να εγκαταλείψει το Λονδίνο και να δικαστεί στη χώρα του. Αυτό υποστηρίζουν σήμερα δύο βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες τονίζουν οτι με τον τρόπο αυτό, ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζάκ Στρόου, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που επιθυμούν την έκδοση Πινοσέτ στην Ισπανία.

Δημοψήφισμα πραγματοποιείται σήμερα στην Ελβετία, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει, εαν θα εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αν θα υπάρξει αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και νομιμοποίηση της νυχτερινής εργασίας στις γυναίκες. Το πρώτα αποτέλεσμα αναμένεται να γίνουν γνωστά το απόγευμα.

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και 54 τραυματίστηκαν, απο τη χθεσινή πτώση ενός λεωφορείου, απο γέφυρα ύψους 15 μέτρων, στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε, όταν ο οδηγός του οχήματος πυροβολήθηκε στο χέρι απο έναν επιβάτη για άγνωστο λόγο. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης της επίθεσης πυροβόλησε τον οδηγό και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Μέχρι στιγμής τα αίτια της ένοπλης επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αγώνας της ΑΕΚ με τον Αρη ξεχωρίζει στο σημερινό πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στο ποδόσφαιρο. Η αναμέτρηση των δύο ομάδων αρχίζει στις 5 το απόγευμα και θα μετοδοθεί απευθείας απο το συνδρομητικό κανάλι "Σούπερ Σπόρ". Οι υπόλοιποι αγώνες αρχίζουν στις 3 και έχουν ως εξής: Πανιώνιος- Πανηλειακός, Ηρακλής-Εθνικός, Προοδευτική-ΟΦΗ, Ολυμπιακός-Καβάλα, ΠΑΟΚ- Πανελευσινιακός και Ιωνικός-Απόλλων. Ο αγώνας της Ξάνθης με τον Παναθηναϊκό θα γίνει αύριο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες επικρατούν σήμερα στα ανατολικά και βόρεια, ενώ χιόνια πέφτουν στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός είναι άστατος αλλά γρήγορα από τα δυτικά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι πνέουν μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 και στα νησιά τους 18 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες το πρωί, προβλέπονται για αύριο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με βροχή μετά το μεσημέρι στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα νότια.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Sunday, 29 November 1998 - 17:12:11 UTC