Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-30

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Είδος εν ανεπαρκεία έχουν γίνει πλέον τα υγρά καύσιμα, καθώς πριν καλά καλά αρχίσει η απεργία διαρκείας των τελωνειακών, που αντιδρούν στην ενοποίηση του ταμείου τους με άλλα ταμεία, στο πλαίσιο του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι αντλίες των πρατηρίων έχουν στεγνώσει και υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην τροφοδοσία των καταναλωτών με βενζίνη και πετρέλαιο. Το ένα μετά το άλλο, τα περισσότερα βενζινάδικα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην επαρχία κλείνουν, καθώς δεν υπάρχουν πλέον καύσιμα, ενώ στα λιγοστά που υπάρχει ακόμη βενζίνη και πετρέλαιο σχηματίζονται τεράστιες ουρές από οδηγούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων τους. Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και στη διακίνηση αγαθών, καθώς δεν γίνονται εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, ενώ μετ'εμποδίων γίνονται και οι εκτελωνισμοί αυτοκινήτων, ενόψει μάλιστα και της αυξημένης κίνησης στο χώρο, εξαιτίας της μείωσης των εμμέσων φόρων αλλά και με αφορμή τις εργοστασιακές αυξήσεις που πρόκειται να επιβληθούν από τις αρχές του νέου έτους. Προβλήματα επίσης θα δημιουργηθούν και στα τελωνεία της βόρειας Ελλάδας, όπου αναμένεται να παρατηρηθεί η γνωστή εικόνα με τις ουρές των αυτοκινήτων που θα περιμένουν να περάσουν από έλεγχο. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Η προσφυγή θα συζητηθεί αύριο στο Πρωτοδικείο, ενώ ο υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι απεργοί θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια απευθύνουν έκκληση να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ενώ ο υπουργός Τύπου επανέλαβε πως η κυβέρνηση επιζητεί διάλογο και όχι σύγκρουση με τους εργαζόμενους.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται όμως και άλλοι κλάδοι εργαζομένων. Μετ' εμποδίων έγιναν σήμερα τα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω των δύο στάσεων εργασίας, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, ενώ από την Τετάρτη έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι και την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ από αύριο αρχίζει 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη απεργούν εφοριακοί και οικοδόμοι και για την ίδια μέρα εξήγγειλαν δύο τετράωρες στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Τέλος, στις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία οι καθηγητές και την ίδια μέρα θα γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξής του στο Ζάππειο, επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ίδιος ο κ. Αρσένης υποστήριξε πως οι όποιοι ενδοιασμοί είναι φυσικό να υπάρχουν, γιατί κάτι καινούργιο πάει να δημιουργηθεί στην παιδεία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται να υποχωρεί το φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία. Στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα οξυμένο από τα περίπου 80 σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη την Παρασκευή, σήμερα είναι κατειλημμένα μόνο σαράντα έξι.

Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά τη νέα γενιά, ύψους 425 δις δρχ, παρουσίασε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προωθήσει την αυτόνομη πολιτική και κοινωνική συμμετοχή των νέων και τη φιλοσοφία του εθελοντισμού και της αρχής της επικουρικότητας ανάμεσα στο κράτος και τις οργανώσεις νεολαίας. Οι τομείς προτεραιότητας του προγράμματος δράσης "Η Ελλάδα κάτω από τα 30 - Η νέα γενιά στην πρώτη θέση" όπως ονομάζεται ο εν λόγω σχεδιασμός, είναι η Παιδεία, η απασχόληση, η νεανική επιχειρηματικότητα, οι νέοι αγρότες, η υγεία, η συμμετοχή στα κοινά, η πληροφόρηση, ο ελεύθερος χρόνος και ο πολιτισμός, η δράση κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, ο αθλητισμός σε σχέση και με την Ολυμπιάδα του 2004, η ποιότητα ζωής και οι σχέσεις με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Οπως δήλωσε ο κ. Σημίτης με το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει τη συστηματική υποστήριξη στην προσωπική ολοκλήρωση κάθε νέου ανθρώπου και στόχος του δεν είναι το βόλεμα, αλλά η εγγύηση ότι κάθε νέος θα έχει πολλαπλές ευκαιρίες να δοκιμάσει αλλά και να δοκιμαστεί. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι προτεραιότητες που απασχολούν τη νεολαία.

Σε σειρά τραγικών σφαλμάτων του πληρώματος, που είχε ανεπαρκή εκπαίδευση για διεθνή πτήση και στην κακή κατάσταση του αεροσκάφους, αποδίδει το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, την πτώση του μοιραίου Γιάκοβλεφ, στα Πιέρια όρη, στις 17 Δεκεμβρίου 1997, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 74 άτομα. Το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες κυρίως στους πιλότους του αεροσκάφους γιατί δεν χρησιμοποίησαν σωστά τα ραδιοβοηθήματα, να δηλώσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν έχασαν τον προσανατολισμό και να αντιδράσουν έγκαιρα στο προειδοποιητικό σήμα, 30 δευτερόλεπτα πρίν από την πρόσκρουση στο έδαφος. Για το αεροσκάφος τονίζεται ότι δεν λειτουργούσαν σωστά τα συστήματα των ραδιοβοηθημάτων και δεν δόθηκαν στην επιτροπή τα έγγραφα για τη συντήρηση του αεροπλάνου. Το πόρισμα σχεδόν απαλλάσει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για τους οποίους επισημαίνει ότι ενήργησαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και ότι βασίσθηκαν σε πληροφορίες για τη θέση του αεροσκάφους, όπως τις μετέδιδαν οι πιλότοι και οι οποίες ήταν λαθεμένες. Το πόρισμα επιρρίπτει στους ελεγκτές ευθύνες μόνο για το γεγονός ότι θα έπρεπαν να ερμηνεύσουν πως ο πιλότος βρισκόταν σε πλήρη σύγχιση και θα έπρεπε να παρέμβουν με δική τους πρωτοβουλία.

Δεν αποτελούν επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της ΟΝΕ ακόμη και αν γίνουν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις Σαντέρ συνιστούν επιβεβαίωση της ορθής πορείας και των επιλογών της κυβέρνησης. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει κλείσει και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή κομματικών και κυβερνητικών στελεχών με αντικείμενο τις ευρωεκλογές, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσουν από κοινού η κυβερνητική επιτροπή και η πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, η πόλη των Πατρών τίμησε σήμερα τον πολιούχο της Απόστολο Ανδρέα. Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Στη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσε ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο κ. Στεφανόπουλος τάχθηκε κατά της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ώστε, όπως είπε, να μην κομματικοποιηθεί ο θεσμός. Με τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας συμφώνησε και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά Γρηγόρης Πεπόνης, κατά των γιατρών του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, και ενός του Νοσοκομείου Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στη νοσηλεία του Ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέϊ. Πρόκειται για τους γιατρούς της Νίκαιας Γιώργο Κάτσαρη, Ολγα Ιορδανίδου, Κώστα Αλεξίου, Ανδρέα - Σεραφείμ Πριόβουλο, Νίκη Νίκου Ν. Κουρούση και το γιατρό του νοσοκομείου κρατουμένων Χρήστο Μωράκη. Ο εισαγγελέας άσκησε επίσης δίωξη για ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία εναντίον του κρατούμενου Π. Γρεβενίτη, ο οποίος είχε καταγγείλει τηλεφωνικά σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο Σορίν Ματέϊ δολοφονήθηκε, ενώ νοσηλευόταν στον Κορυδαλλό.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό του Εϊτζ κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ατόμων που ζουν με το θανατηφόρο ιό σε 33 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ. Από το σύνολο των καινούργιων μολύνσεων οι μισές αφορούν νεαρά άτομα 15 έως 24 ετών, ενώ 600. 000 φορείς είναι παιδιά κάτω των 15 ετών. Το παγκόσμιο επίκεντρο του Εϊτζ εξακολουθεί να βρίσκεται στα νότια της Σαχάρας Αφρική, όπου ζουν 22,5 εκατομμύρια φορείς του ιού, ενώ περισσότερα από επτά εκατομμύρια ζουν στην Ασία. Στο μεταξύ, σε αντίθεση με το πνεύμα της αυριανής ημέρας, η Σαουδική Αραβία απέλασε 349 μετανάστες που ήταν φορείς του Εϊτζ...

Στα γραφεία του ΟΠΑΠ εμφανίστηκε σήμερα ο ένας από τους δύο υπερτυχερούς του Τζόκερ, που με ένα απλό σύστημα 4. 000 δρχ κέρδισε πάνω από 2,5 δισ. δρχ. Στον ΟΠΑΠ προσήλθε η πληρεξούσιος δικηγόρος του, η οποία, αφού παρέλαβε την επιταγή, για να κάνει δηλώσεις ζήτησε από τα κανάλια να μην φαίνεται το πρόσωπό της. Οπως δήλωσε η ίδια ο πελάτης της είναι νέος, περίπου 27 ετών, ανύπανδρος από τη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ότι ένα μέρος του ποσού θα το διαθέσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, μέσω των οποίων θα γίνει γνωστό και το όνομά του.

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα συνεχίσει να εκτίει την πολύχρονη ποινή του ο Βαγγέλης Ρωχάμης, αφού το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά με βούλευμά του κρίνει την αίτηση αποφυλάκισής του απορριπτέα. Οι πέντε ανώτατοι δικαστές που εξέτασαν την αίτηση του Ρωχάμη την έκριναν απορριπτέα με το σκεπτικό ότι "αν αποφυλακιστεί θα τελέσει εκ νέου και άλλες αξιόποινες πράξεις". Η νέα απόρριψη αποφυλάκισής του Βαγγέλη Ρωχάμη ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές 22 χρόνια, είναι η τρίτη κατά σειρά.

Παράνομα στοιχήματα ποδοσφαιρικών αγώνων έστηναν σε καφέ μπαρ στην οδό Αριστοτέλους, στην Αθήνα οκτώ άτομα, τα οποία συνελήφθησαν. Τα στοιχήματα παίζονταν στο καφέ μπαρ, με προκαθορισμένη αμοιβή και στη συνέχεια δίνονταν τηλεφωνικά στον ιδιοκτήτη πρακτορείου του ΟΠΑΠ, επί της οδού Φίλωνος 48, στον Πειραιά. Σε έρευνες που έγιναν στα δύο καταστήματα και στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν χειρόγραφα σημειώματα σχετικά με τα παράνομα στοιχήματα, καθώς και άλλα σύνεργα που χρησίμοποιούσαν οι δράστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Το πετυχημένο μέτρο της τηλεφωνικής υποβολής αιτήσεων πολιτών στον αριθμό "1502" του ΟΤΕ επεκτείνεται από την 1η Δεκεμβρίου 1998 και στις περιπτώσεις αντιγράφου πτυχίου, πιστοποιητικού σπουδών και πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας από τα ΑΕΙ της χώρας. Οι τηλεφωνικές αιτήσεις που υποβάλλονται στον αριθμό "1502" μεταβιβάζονται αυθημερόν στην αρμόδια υπηρεσία με ευθύνη του ΟΤΕ και αποστέλλονται με συστημένη επιστολή μέσω ΕΛΤΑ, εκτός εάν ο πολίτης έχει δηλώσει ότι θα παραλάβει αυτοπροσώπως το έγγραφο.

Την ίδρυση 21 ιατρικών κέντρων σε έξι δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δηλαδή στις Ρωσία, Ουκρανία, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Αντι Αθενς. Τα 21 αυτά ιατρικά κέντρα θα προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη στον ελληνισμό των περιοχών, αλλά και στους υπόλοιπους πληθυσμούς.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την πρώτη θέση γκρέμισε τον Παναθηναϊκό η ισχυρότατη φέτος Ξάνθη, καθώς του επιβλήθηκε με 1-0 σε αγώνα που έγινε στην ακριτική πόλη για την 11 αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α'εθνικής. Το μοναδικό τέρμα για την ομάδα της Ξάνθης πέτυχε στο 90 ο Κυπαρίσσης, ενώ προηγουμένως και οι δύο ομάδες είχαν χάσει ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ. Ετσι, τώρα, στη βαθμολογία προηγείται η ΑΕΚ με 26 βαθμούς και ακολουθούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με 25 και Ξάνθη με 23 βαθμούς.

Ο Βασίλης Νικάκης είναι και τυπικά από σήμερα ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, αφού αποδέχθηκε την πρόταση της ΕΠΟ για ν' αναλάβει το νευραλγικό αυτό πόστο, μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σωτήρη Αλημίση. Τη νέα Επιτροπή Διαιτησίας συγκροτούν, εκτός του Βασίλη Νικάκη, οι κκ Λαγογιάννης, Τσιρικίδης, Χρυσάνης, Κεφαλάς, Τσεκλένης, Δέδες, Μαρίνος, Γύλος, Χαρλαβάνης και Αργυρίου.

Σε πελάγη ευτυχίας ζουν στην ΑΕΚ μετά τη χθεσινή εμφάνιση της ομάδας και τη νίκη της με 6-0 επί του Αρη, για το πρωτάθλημα, που την έφερε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Ολοι μιλούν για μία νέα εποχή, αυτή του Ολεγκ Μπλαχίν, ο οποίος, ίσως, διψά περισσότερο απ'όλους να αποδείξει την αξία του ως προπονητής, αφού η ποδοσφαιρική του αξία δεν αμφισβητείται και έχει ήδη γραφτεί με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο "τραπεζικος γάμος" μεταξύ Πειραιώς και Χίος Μπάνκ, πυροδότησε σήμερα το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των τραπεζών και είχε ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να βρεθεί και πάλι πάνω απο τις 2. 500 μονάδες ύστερα απο τρεις μήνες. Εκλεισε στις 2511,82 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,35%, αν και στο άνοιγμα της αγοράς η άνοδος ξεπερνούσε το 3%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες 2,40% , Λήζινγκ άνοδος 0,28%, Ασφάλειες άνοδος 0,67%, Επενδύσεις άνοδος 0,72%, Κατασκευές άνοδος 0,10%, Βιομηχανίες άνοδος 0,32%, Διάφορες πτώση 0,12%, Συμμετοχών άνοδος 1,16%. Με άνοδο 1,21% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Ο όγκος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και η αξία τους ανήλθε τα 64,8 δισ. δρχ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ, ύστερα από ψήφιση πρότασης μομφής. Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ντεμιρέλ, προκειμένου να εξευρεθεί ένας πολιτικός σχηματισμός που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, σήμερα ήλθε να προστεθεί και η ανακοίνωση της ηγεσίας του στρατού, η οποία εμμέσως, πλην σαφώς, προειδοποιεί με τρόπο αρκετά προκλητικό τους πολιτικούς να προσέχουν τις δηλώσεις τους, ειδάλλως ο στρατός θα αναγκασθεί να παρέμβει. Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, υπάρχει και το πρόβλημα με τον κούρδο ηγέτη Οτσαλάν, η σύλληψη του οποίου στη Ρώμη έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή διπλωματική θέση την Ιταλία, ενώ οι σχέσεις της με την Τουρκία έχουν τραυματισθεί ανεπανόρθωτα. Η Αγκυρα απέρριψε σήμερα την ιταλο- γερμανική πρόταση να δικασθεί ο Οτσαλάν σε διεθνές δικαστήριο, υποστηρίζοντας οτι δεν πρόκειται να δεχθεί την πολιτικοποίηση του Κουρδικού, ενώ ο πρόεδρος Ντεμιρέλ σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης οτι "υπερασπίζονται την τρομοκρατία' και ιδιαίτερα την Ιταλία η οποία "προσέβαλε τον τουρκικό λαό". Η Ρώμη σε μία ύστατη προσπάθεια να αποβάλει από πάνω της το "βαρύ αυτό φορτίο", έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με τον ρώσο ομόλογό του, κίνηση απέλπιδα, καθώς θεωρείται απίθανο να δεχθεί η Ρωσία στο έδαφός της τον Οτσαλάν. Απόψε ο Ντίνι θα συναντηθεί και με τον ρώσο πρωθυπουργό, Γεβγένι Πριμακόφ.

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 60 τραυματίσθηκαν από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε τα απομακρυσμένα νησιά της Ινδονησίας. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακόμα το έργο της διάσωσης και ως εκ τούτου εκτιμάται οτι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και άλλο. Την ίδια ώρα, η υπόλοιπη χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις αντικυβερνητικών, αλλά και οπαδών διαφορετικών θρησκειών. Αρκετά τεμένη πυρπολήθηκαν σήμερα στην πόλη Κουπάνγκ, κατά τη διάρκεια νέων ταραχών μεταξύ καθολικών και ινδουϊστών, καθώς στην Ινδονησία υπάρχουν αμέτρητες εθνότητες και πολλές διαφορετικές θρησκείες. Η οικονομική κρίση που χτύπησε τα τελευταία χρόνια τη χώρα, μετά από την 30χρονη διακυβέρνηση του δικτάτορα Σουχάρτο, που καταλήστευσε τον εθνικό πλούτο της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών και θρησκευτικών ομάδων.

Υστατες προσπάθειες πραγματοποιούν ρωσικά συνεργεία προκειμένου να απεγκλωβίσουν διεθνή ομάδα τηλεοπτικού δικτύου και ένα επιστήμονα, που από τα μέσα Οκτωβρίου παραμένουν αποκλεισμένοι σε παγόβουνο, στο Βόρειο Πόλο, 120 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη κατοικημένη ζώνη. Η ομάδα εργάζονταν για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για τις λευκές αρκούδες και τις φώκιες στο νησί Ράνγκελ για λογαριασμό της ιαπωνικής τηλεόρασης, όταν ο πρόωρος χειμώνας κατέστησε αδύνατη την επιστροφή τους. Οι εξαιρετικά κακές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, καθιστούν μέχρι σήμερα αδύνατη την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων με ελικόπτερο ή με μικρό όχημα.

Την απόλυση 5. 300 υπαλλήλων και 700 συμβούλων, ανακοίνωσε η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Βόλβο, εξαιτίας της αποδυνάμωσης της αγοράς. Περίπου 2. 600 εργαζόμενοι βρίσκονται στην Σουηδία και 2. 700 στο εξωτερικό και οι περισσότερες απολύσεις θα γίνουν στα μέσα του επόμενου χρόνου. Από αυτούς που πρόκειται να απολυθούν περίπου 3. 100 είναι υπάλληλοι γραφείων. Σε ανακοίνωση της εταιρείας διευκρινίζεται ότι με τα μέτρα αυτά, θα εξοικονομηθούν περίπου 368 εκατ. δολάρια.

ΚΑΙΡΟΣ

Μετά από μια μικρή ανάπαυλα νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει από τα δυτικά τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 16 και στο Αιγαίο 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής μετά το μεσημέρι, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 15 και 7 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Monday, 30 November 1998 - 23:12:08 UTC