Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 99-01-21

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρατείνεται μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου το πρώτο τετραμήνο του σχολικού έτους, για να δοθεί η δυνατότητα στους καταληψίες μαθητές να αναπληρώσουν τη διδακτέα ύλη. Βολές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και των καθηγητών, εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος για την κατάσταση στην παιδεία. Αίσθηση προκάλεσε η στάση του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος παραλαμβάνοντας στη βουλή το ψήφισμα των μαθητών, τους κάλεσε να μην επιστρέψουν στα σχολεία ηττημένοι.

Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας, ομάδες νεαρών, που πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα. Ζημιές κατά τη διάρκεια του συλληλητηρίου, προκλήθηκαν και στη Νομαρχία της Πάτρας. Την ίδια ώρα συνεχίσθηκαν τα μαθητικά μπλόκα στους δρόμους, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται τα νεύρα των οδηγών. Στη Μεσσηνία καθηγητής δάγκωσε στο αυτί μαθητή, ο οποίος θέλησε να μπεί στο υπό κατάληψη σχολείο για να κάνει μάθημα.

Νέα μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Τα επιτόκια χορηγήσεων μειώνονται κατά 1,25 μονάδες και καταθέσεων κατά μισή μονάδα. Η τράπεζα όμως ανακοίνωσε ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δανειο με σταθερό επιτόκιο το οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε κυμαινόμενο με τα ισχύοντα χαμηλότερα επιτόκια. Με τη ρύθμιση αυτή η μείωση του επιτοκίου σε ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών θα φτάσει τις 13 μονάδες.

Σε προφανή πολιτική σκοπιμότητα του εισαγγελικού λειτουργού, που δεν βοηθά καθόλου το κύρος της δικαιοσύνης, απέδωσε ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης την ενέργεια του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου να στείλει το φάκελο σχετικά με την έρευνα για το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στον πρόεδρο της βουλής και όχι στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αλλο ένα κύκλωμα εμπόρων ναρκωτικών εξάρθρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Εγκέφαλος είναι ένας Βούλγαρος που εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης και μέσα από τις φυλακές συντόνιζε την επιχείρηση. Κατασχέθηκαν 1. 720 γραμμάρια κοκαϊνης και 486 γραμμμάρια ηρωίνης. Στο μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης συνελήφθη 28χρονη Ολλανδέζα, η οποία είχε καταπιεί δέκα πλαστικές αμπούλες με 110 γραμμάρια ηρωίνης, τις οποίες θα απέβαλε όταν έφτανε στον προορισμό της.

Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των περίπου 4,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων στους δικαιούχους από το ΚΕΠΥΟ. Κάθε μέρα αποστέλλονται 97. 000 δηλώσεις. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού το 1998 αυξήθηκαν κατά 13,7%, έναντι ετήσιου αρχικού στόχου 10,7% και έτσι το πλεόνασμα των εσόδων στον προϋπολογισμό του 1998 διαμορφώθηκε στα 196 δισ. δρχ.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της επιληψίας, που πλήττει περί τους 100. 000 Ελληνες, υποσχέται μία νέα μέθοδος που συνίσταται στην εμφύτευση μηχανήματος με τη μορφή "εγκεφαλικού βηματοδότη", στο σώμα του πάσχοντος. Τη νέα μέθοδο, που εφαρμόζεται παράλληλα με τη φαρμακοθεραπεία, την οποία δεν θα πρέπει να διακόπτει ο ασθενής, ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ομάδα γιατρών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η αδιαλλαξία του οποίου στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου έχει φθάσει στα όρια της αντοχής της τη Δύση. Ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση, χαρακτηρίζει μία στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή ο γγ του ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτηριστική είναι και η στάση της Μόσχας, παραδοσιακής συμμάχου του Βελιγραδίου, η οποία διεμήνυσε στον Μιλόσεβιτς οτι οφείλει να συμμορφωθεί στα αιτήματα της Δύσης για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και απεργών ανθρακωρύχων, σημειώθηκαν στη Ρουμανία, καθώς οι αρχές της χώρας προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία των απεργών να φθάσουν στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα μή προσοδοφόρα ανθρακωρυχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, ενώ κυκλοφόρησε η φήμη οτι παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε 22 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν πριν από δύο ημέρες μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην απομακρυσμένη νήσο Αμπον της Ινδονησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, εκτός από τους 22 νεκρούς, υπάρχουν 102 σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ άλλα 35 άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρότερα.

Σε τραγική θέση βρίσκονται στις Φιλιππίνες πάνω από 200. 000 άνθρωποι, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που πέφτουν ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να μην μπορούν να φθάσουν τα συνεργεία αρωγής σε απομακρυσμένα χωριά που έχουν αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Από τις βροχές έχουν προκληθεί κατολισθήσεις, γέφυρες κατέρρευσαν, αρκετοί δρόμοι καταστράφηκαν, ενώ η μηδενική ορατότητα εμποδίζει τα ελικόπτερα να προσγειωθούν.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σε όλη τη χώρα με ασθενείς βροχές στα κεντρικά και νότια, αλλά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενδέχεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -3 με 10 βαθμούς, στα δυτικά μηδέν με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 2 με 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με πιθανή βροχή στα βόρεια, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, θα έχει η Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 1 με 10 βαθμούς.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Thursday, 21 January 1999 - 23:27:09 UTC