Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 14-06-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 14/6/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Εύχομαι να έχουμε όλοι καλό Σαββατοκύριακο. Και ας προσπαθήσουμε να είναι καλή και η Παρασκευή. Θα σας δοθεί - έχει σταλεί ήδη στις εφημερίδες και στα άλλα Μέσα Ενημέρωσης - η επιστολή που έστειλε ο κ. Πρωθυπουργός σε ηγέτες ξένων χωρών και διεθνών οργανισμών, με την οποία τους ενημερώνει για τις πρόσφατες ελληνο-τουρκικές εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Θα την έχουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, θα την έχετε. Είναι μια ενημερωτική επιστολή, η οποία έχει αποσταλεί από τον Πρωθυπουργό στους ηγέτες ξένων χωρών και διεθνών οργανισμών. Στους ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σαντέρ και τους επικεφαλής του ΟΗΕ τον κ. Γκάλι και του ΝΑΤΟ τον κ. Σολάνα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μας είχατε πει ότι η Κυβέρνηση θα θέσει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή FORA το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Μπορείτε να μας πείτε πώς ετέθη στο ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Πουλίδου, το θέμα αυτό τίθεται πρώτα από όλα με την επιστολή την οποία έχει αποστείλει ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Δεύτερον, με τις συζητήσεις - διατύπωση και προβολή των ελληνικών θέσεων στις συζητήσεις αυτές - που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Και τρίτον, με την ενημερωτική προσπάθεια την οποία ανέλαβε - επιτυχώς ας μου επιτραπεί να πω - ο κ. Αρσένης στις συζητήσεις, κατ' ιδίαν, διμερώς που είχε με τους Υπουργούς Αμυνας των άλλων χωρών, στα πλαίσια των εργασιών του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση αυτή πιστεύουμε, σε όλες τις περιπτώσεις, είναι αποδοτική και συναντά την κατανόηση και την αποδοχή της άλλης πλευράς, κάθε φορά. Χωρίς βεβαίως - το έχω επισημάνει και εγώ αυτό - να φτάνει μέχρι το σημείο ώστε δημοσίως οι άλλες χώρες, οι οργανισμοί, οι πολιτικοί παράγοντες, να διατυπώνουν θέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία, ταύτιση και σύμπτωση με τις δικές μας θέσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κρίθηκε άσκοπο δηλαδή να τεθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου...;

ΡΕΠΠΑΣ: Του Συμβουλίου, Υπουργών στο ΝΑΤΟ, εννοείτε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, του Συμβουλίου Υπουργών στο ΝΑΤΟ.

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Πουλίδου, επειδή δεν ήταν στη θεματολογία της συνεδρίασης αυτής το θέμα, ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας θεώρησε - και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν - ότι ήταν καλύτερο να έχει μια κατ' ιδίαν συζήτηση με όλους τους συναδέλφους του για αυτό το θέμα. Πράγμα το οποίο θα τον βοηθήσει να βγάλει συμπεράσματα, ώστε η δημιουργία των προϋποθέσεων μέσα από αυτήν την προεργασία να είναι τέτοια, και σε μια επόμενη περίπτωση να μπορεί να θέσει το θέμα επισήμως πλέον στα όργανα. Με δεδομένο, όμως, ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει ένα σημαντικό ποσοστό να επιτύχει να συγκεντρώσει τη συμφωνία και της άλλης πλευράς, των άλλων χωρών. Γιατί αυτό είναι τελικά που επιδιώκεται. Σημασία δεν έχει μόνο να καταγράφεται η άποψή μας. Σημασία έχει να προηγηθεί η ανάλογη εκείνη προεργασία - ώστε πέρα από το να διατυπωθεί η άποψή μας - η άποψή μας αυτή να συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον και τη συμφωνία και της άλλης πλευράς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τί νόημα είχε τότε η προαναγγελία από τον κ. Αρσένη ότι θα το θέσει στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Πουλίδου, ο κ. Αρσένης είπε ότι θα ενημερώσει τις άλλες χώρες και τους συναδέλφους του για τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει μετά από την τελευταία ελληνο- τουρκική κρίση. Αυτό έκανε ο κ. Αρσένης.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, σε ποιά στοιχεία βασίζεται η κατανόηση, για την οποία και χθες μιλήσατε, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις από τη διεθνή κοινότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Βασίζεται, κα Καραγιάννη, στο γεγονός ότι ουδείς μέχρι σήμερα από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους συζήτησαν Ελληνες παράγοντες - αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Αμυνας - έχουν δεχθεί ότι η θέση της Τουρκίας είναι θέση η οποία μπορεί να συζητηθεί. Απορρίπτουν αυτή τη θέση της Τουρκίας για το θέμα της Γαύδου. Είναι η πρόσφατη θέση, στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας.

ΚΙΑΟΣ: Μόνο για τη Γαύδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αυτό ήταν το θέμα το οποίο συζητήθηκε. Είναι το τελευταίο επίκαιρο θέμα. Και είπαμε ότι γι' αυτό το θέμα γίνεται η ενημέρωση. Σε αυτό το θέμα υπάρχει κατανόηση της άλλης πλευράς. Αλλά βεβαίως, επισήμως - αυτό ήδη είπα στην αρχή - η άλλη πλευρά κάθε φορά κάνει μια συνολική διατύπωση της θέσης της, η οποία βεβαίως αναφέρεται σε κάποια γενική αρχή: Οτι πρέπει να υπάρχει ευοίωνο μέλλον στην περιοχή ή ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να λύσουν τα προβλήματά τους ή ότι πρέπει να υπάρχει στην περιοχή σταθερότητα και συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά για το συγκεκριμένο θέμα της Γαύδου, το οποίο ετέθη προσφάτως από την Τουρκία και για το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε προσπάθεια ενημέρωσης των ξένων παραγόντων, η αποδοχή και η κατανόηση πρέπει να σας πω ότι είναι σαφής, είναι δεδομένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε "κατανόηση από τις άλλες πλευρές", εννοείτε και τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς; Ρωτώ γιατί άλλα δείγματα υπάρχουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε - επαναλαμβάνω και πάλι - ότι στις συζητήσεις αυτές υπάρχει κατανόηση των θέσεων που αναπτύσσουμε. Υπάρχει απόρριψη της τουρκικής θέσης, η οποία χαρακτηρίζεται με διάφορες λέξεις. Αυτό έχει γίνει και δημοσίως. Αυτό, όμως, το οποίο - επαναλαμβάνω και πάλι - δεν πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε, το οποίο δεν έχουμε πετύχει ακόμη, είναι δημοσίως και εγκύρως η επίσημη θέση των οργανισμών και των χωρών να είναι ταυτόσημη και σε απόλυτη σύμπτωση με τη δική μας θέση, για τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κίνκελ είπε, όμως, "βρέστε τα"...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγω τί είπα κ. Σταματόπουλε; Δεν είπα μόλις πριν - δεν με παρακολουθείτε φαίνεται - ότι η επίσημη θέση την οποία εκφράζουν αυτές οι χώρες είναι μια θέση γενικής αξίας και αρχής ότι πρέπει οι δύο χώρες να συνεννοηθούν, "να τα βρουν", ώστε να εξασφαλισθεί το ευοίωνο μέλλον στην περιοχή; Ενώ για το συγκεκριμένο θέμα που θέτουμε (της πρόσφατης διεκδίκησης στη Γαύδο) η θέση την οποία παίρνουν όλοι οι ξένοι ηγέτες στις ξένες χώρες είναι θέση σαφής. Απορρίπτουν, δηλαδή, αυτή την τουρκική αξίωση ως στερούμενη κάθε λογικής.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Θεωρεί δηλαδή, η Κυβέρνηση ότι είναι αποσπασματικά τα θέματα αυτά. Δηλαδή το θέμα της Γαύδου και γενικότερα οι τουρκικές διεκδικήσεις, είναι διαφορετικό, δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο συλλογικό πλαίσιο, όπως έχει πει...;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή λείπατε τις προηγούμενες ημέρες κ. Μελέτη, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω απλώς ότι η τελευταία αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας, απλά δίνει μια νέα διάσταση στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία - όπως είπα και υπενθυμίζω και επαναλαμβάνω - έχει πια διάρκεια και έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Ασφαλώς δεν είναι ξεκομένη. Εχουμε απαντήσει σ' αυτά τα θέματα. Αλλά δεν είναι θέματα της ημέρας. Οταν συζητούμε κάθε ημέρα εδω, πρέπει να συζητούμε για τα θέματα της ημέρας ή της κάθε ημέρας. Θέματα που τα συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δεν είναι στην επικαιρότητα και πάλι και έχουμε τοποθετηθεί σ' αυτά, καλό είναι να τα επαναφέρετε, αλλά έτσι στερείτε τη δυνατότητα να συζητούμε για θέματα τα οποία είναι πιό "φρέσκα".

ΜΕΛΕΤΗΣ: Εγώ για την επιστολή ερωτώ. Αναφέρεται μόνο στη Γαύδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιστολή αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα τα οποία προκλήθηκαν μετά τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει κάποια αντίδραση από την τουρκική πλευρά λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Γαύδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γαργαλάκο, η τουρκική κυβέρνηση πρώτα από όλα πρέπει να διευκρινίσει για το συγκεκριμένο θέμα ποιά είναι τελικώς η θέση της. Γιατί μέχρι τώρα από αξιωματούχους της Τουρκίας έχουμε ακούσει τρεις διαφορετικές θέσεις. Ο κ. Γιλμάζ μίλησε για πολιτική διένεξη, ο κ. Γκιονενσάι μίλησε για τεχνικό πρόβλημα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας μίλησε για ένα πρόβλημα το οποίο έχει νομικό χαρακτήρα και πολιτικές διαστάσεις επίσης. Πιστεύω ότι η αστάθεια και η ρευστότητα που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν πρέπει να επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργεί- ται μια πρόσθετη τριβή και ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ισα - ίσα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση αυτής της έντασης. Η Ελλάδα αυτό το επιδιώκει. Ζητούμε αυτή η προσπάθεια της Ελλάδος να γίνει αντιληπτή ως προσπάθεια που όλοι πρέπει να τη χειροκροτούν - και οι ξένες χώρες - δηλαδή και να αντιμετωπίσουν τη στάση της Τουρκίας, η οποία προκαλεί προβλήματα στην περιοχή. Είπα ότι η Τουρκία είναι διεθνής ταραξίας. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να επισκεφθεί τη Γαύδο, όπως έχει δικαίωμα να επισκεφθεί οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Και, βεβαίως, δεν θα ζητήσει την άδεια από οποιονδήποτε για την επίσκεψή του αυτή. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μας είναι παντελώς αδιάφορες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και την Ιμια μπορεί να επισκεφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μπορεί να επισκεφθεί οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Αλλά αυτό το κάνει για να προασπίσει τα συμφέροντά μας, να προωθήσει τις θέσεις μας. Και δεν το κάνει, παραδιδόμενος στον εύκολο εντυπωσιασμό. Την Ιμια την ανακάλυψαν μετά από 47 χρόνια, πολλοί πρόσφατα. Αλλά ο πατριωτισμός δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Ο πατριωτισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και χρειάζεται χειρισμούς υπεύθυνους, συνετούς και αποφασιστι- κούς, ταυτόχρονα. Και τέτοιους χειρισμούς κάνει ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η Ελληνική Κυβέρνηση.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Θα γίνει σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνο-τουρκικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει αυτή η σκέψη που διετύπωσε ο κ. Εβερτ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να σας πω - υπενθυμίζοντάς σας - ότι ο κ. Εβερτ αρνήθηκε να επισκεφθεί τον Ελληνα Πρωθυπουργό, όταν είχε προσκληθεί για να συζητήσει μαζί του τα εθνικά θέματα. Στη συνέχεια, ο κ. Εβερτ δεν εζήτησε να επισκεφθεί τον κ. Πρωθυπουργό και να έχει μαζί του συζήτηση για τα θέματα αυτά. Πιστεύουμε ότι - επειδή ακριβώς είναι σοβαρά αυτά τα θέματα και χρειάζονται σοβαρή αντιμετώπιση - ο κ. Εβερτ πρέπει, επιτέλους, να είναι έτοιμος ώστε αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζει με τον τρόπο με τον οποίο αρμόζει. Γιατί, όταν δεν έχει δεχθεί - δεν επεδίωξε ο ίδιος - να συζητήσει με τον κ. Πρωθυπουργό αυτά τα θέματα, παραδιδόμενος σε έναν εντυπωσιασμό κατά καιρούς και σε φθηνά τεχνάσματα, προκειμένου να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο και να ξεπεράσει με επιτροπές εκλογικού αγώνα την εκλογική αγωνία που ο ίδιος έχει, δεν είναι λογικό, να βάζει σήμερα θέμα Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών για να συζητήσει κάτι το οποίο ο κ. Εβερτ δεν επεδίωξε να συζητήσει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, επί μήνες τώρα, σε μια διμερή συνάντησή τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρ' όλα ταύτα, τί απαντάτε σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δείξει το ενδιαφέρον της. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος συμμετέχει - πολλές φορές έχει γίνει - στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και έχει συζητήσει με τους συναδέλφους βουλευτές τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσφέροντας σ' αυτούς ενημέρωση, λεπτομερέστατη, για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Η Κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί, ίσα - ίσα, με πολύ ουσιαστικό θα έλεγα τρόπο, αναβάθμισε τις σχέσεις των κομμάτων σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει συζητήσει με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες θέματα εθνικά, θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο μόνος ο οποίος δεν έχει επιδιώξει μια τέτοια συνάντηση - και όταν είχε την ευκαιρία την απεμπόλισε - είναι ο κ. Εβερτ. Η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συνεννόηση και σύγκλιση. Αλλά, βεβαίως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να φτάσουμε σ' αυτό το στόχο προκειμένου να πετύχουμε μια ενιαία και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα εξωτερική πολιτική, είναι ένας στόχος, ο οποίος πιστεύουμε ότι υπηρετείται με την πολιτική της Κυβέρνησης, σε χαμηλούς τόνους στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς πατριδοκαπηλίες, χωρίς ατεκμηρίωτες κατηγορίες "περί εθνικής προδοσίας" ή "περί πολιτικής εθνικών ταπεινώσεων". Η Κυβέρνηση συστηματικά ενημερώνει τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Ενημερώνει τον ελληνικό λαό, όπως ενημερώνει και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εθνικό μέτωπο στην βάση μιας πολιτικής για τα εθνικά μας θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, δεν αποκλείουμε τίποτα. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να εργασθούμε βήμα με βήμα, ώστε αυτό το εθνικό μέτωπογια την εξωτερική πολιτική μας, ενώ προσπαθούμε να το δημιουργήσουμε, - να το αφήσουμε έξω από το πεδίο των κομματικών αντιδικιών και αντιπαραθέσεων, πράγμα που συχνά επιχειρεί ο κ. Εβερτ, την ώρα που σήμερα κάνει μια τέτοια πρόταση.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρόκειται να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, υπάρχει επικοινωνία των δύο Προέδρων, συνεχής, τακτικότατη, σας έχω πει. Η συνάντηση αυτή δεν είναι προγραμματισμένη, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει. Αλλωστε, τη Δευτέρα δεχόμαστε την επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει, θα δει βεβαίως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα υπάρξουν κάποιες εκδηλώσεις. Είναι και εκ της συμπτώσεως αυτής εύκολο να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις οι δύο άνδρες. Μην θεωρείτε ότι πρέπει να ανακοινωθεί κάποια συνάντηση, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις οι δύο άνδρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτώ κ. Υπουργέ, για τον εξής πολύ απλό λόγο: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε από δύο ταξίδια, πολύ σημαντικά, όπως καταγράφηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου και όπως εκτιμήθηκε από πάρα πολλούς κοινοτικούς παράγοντες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Γερμανία. Ο κ. Σημίτης από την πλευρά του έχει κάνει κάποιες ενέργειες για την ενημέρωση που μας λέτε. Δεν είναι λογικό, λοιπόν, να ρωτήσει κάποιος, αν πρόκειται οι δύο άνδρες να συναντηθούν και να κάνουν μια συνολικότερη εκτίμηση της εξωτερικής πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι θα συναντηθούν, θα συναντηθούν. Είναι βέβαιο, κ. Μιχαήλ. Ρωτήσατε "πότε θα συναντηθούν". Σας λέω δεν έχει ανακοινωθεί. Η επικοινωνία υπάρχει. Και ασφαλώς θα υπάρξει και συνάντηση. Με ρωτάτε εάν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης; Ασφαλώς θα υπάρξει συνάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Περιμένατε να σας απαντήσω ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση, δηλαδή; Υπήρχε πιθανότητα, σε μια τέτοια ερώτηση, να απαντήσω ότι: "όχι" δεν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης;

ΜΙΧΑΗΛ: Εχω το δικαίωμα να έχω αμφιβολίες, κ. Υπουργέ, για ένα μοναδικό λόγο:...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχετε κανένα δικαίωμα. Γιατί, ίσα - ίσα βλέπετε - και το επισημάνατε - ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως Εθνικός Πρεσβευτής έχει αποτελεσματική παρουσία στο διεθνή χώρο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ, όταν βλέπω για δύο μήνες να μην πραγματοποιείται συνάντηση των δύο ανδρών και έχουν μεσολαβήσει δύο μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι θα ήταν λογικό, να πάει ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης και να πει: "Ελάτε κ. Πρόεδρε να τα κουβεντιάσουμε"...

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν, είπατε ότι έχουν περάσει δύο μήνες και δεν έχουν συναντηθεί. Αυτό είπατε;

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν συναντηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να σας δώσω ημερομηνίες;

ΜΙΧΑΗΛ: Πριν από την Αμερική, πάντως.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Μιχαήλ. Εχουν συναντηθεί, μην επιμένετε. Σας παρακαλώ, κάθε φορά που θα θέτετε ερώτημα αν θα συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, η απάντηση θα είναι ότι θα συναντηθούν. Κάθε φορά που θα τίθεται αυτή η ερώτηση, η απάντηση θα είναι η ίδια: Θα συναντηθούν.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν τουρκικές διεκδικήσεις σε νέες βραχονησίδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε υπόψη μας τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων. Εχουμε υπόψη μας τις πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν. Δεν υπάρχει επισήμως διατυπούμενη κάποια θέση από την άλλη πλευρά. Αυτό που μπορώ να πω, αυτή την ώρα - και πρέπει να είναι σαφές - είναι ότι: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει το Αιγαίο μας να γίνει απέραντο "ορφανοτροφείο". Αυτό πρέπει να είναι καθαρό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απέραντο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ας το αντιμετωπίσω έτσι αυτή την ώρα.

ΚΙΑΟΣ: Λιγότερο από το "απέραντο" υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή είναι τόσα πολλά τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, γι' αυτό μίλησα για το "απέραντο". Λόγω του πολυάριθμου των ελληνικών νησιών.

ΠΑΡΙΣ: Μέρος του αλβανικού Τύπου σήμερα δημοσιεύει ότι η Ελλάδα (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) έχει δεχθεί το αίτημα της αλβανικής αντιπολίτευσης να επαναληφθούν οι εκλογές. Υπάρχει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, δέχθηκα και εγώ χθες πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων της Αλβανίας. Συζήτησα μαζί τους. Εξέθεσαν τις απόψεις τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αλβανία, μετά τις εκλογές της 26ης Μαϊου. Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης βρίσκεται σε αρμονία με τις θέσεις των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν εκφρασθεί με ανακοίνωση της Ιταλικής Προεδρίας. Και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όποιες συζητήσεις γίνουν, θα θέσει εκεί η Ελλάδα τις απόψεις της. Γιατί πιστεύουμε ότι πραγματικά έχουν συμβεί στη γειτονική χώρα γεγονότα τα οποία αμαυρώνουν το ήθος το οποίο πρέπει να έχουν όταν λειτουργούν άψογα οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει μια πληροφορία, ότι ο Πρωθυπουργός βλέπει θετικά την πρόταση που διατύπωσαν οι κύριοι Λαλιώτης, Παπαιωάννου και άλλοι...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιοί "άλλοι";

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και εσείς, ως "λοχαγοί".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαστε "άλλοι". Το "άλλος" το λέτε γιατί το "άλλος" πάντα παίρνει υψηλά ποσοστά; Οταν στις δημοσκοπήσεις μπαίνει το "άλλος" παίρνει υψηλά ποσοστά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Λοιπόν, .... να μην εκλεγεί Αντιπρόεδρος. Επιβεβαιώνετε αυτή την πληροφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης - έχω πει κατ' επανάληψη - όταν θεωρήσει ότι έχει κάτι να πει που τον αφορά, θα το πει ο ίδιος. Την ώρα που ο ίδιος θα επιλέξει να το πει. Κρίνοντας με βάση τα συμφέροντα της παράταξης και κυρίως τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ο κ. Σημίτης είναι Πρωθυπουργός. Και είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Δεν είναι Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Tuesday, 25 June 1996 - 12:03:34