Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 97-02-04

Greek Government Press Releases in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4.2.1997

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Χθες, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξέδωσε ανακοίνωση που απαγορεύει τη διέλευση των τρακτέρ από την Εθνική Οδό, καθώς και την παρουσία τους. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια η σκοπιμότητα της διαταγής αυτής και πού αναφέρεται στο ελληνικό Σύνταγμα ότι απαγορεύεται η διέλευση των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει αυτή η απόφαση η οποία έχει εκδοθεί και σας είναι γνωστή. Το νομικό πλαίσιο της απόφασης σχετίζεται με το Προεδρικό Διάταγμα 141/91, με άρθρα του Νόμου 2094/92 (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) και το άρθρο 171 του Ποινικού Κώδικα. Και επειδή υπάρχει μία παρανόηση, πρέπει να τονίσω ότι ουδεμία αναφορά γίνεται στο Προεδρικό Διάταγμα 794 του 1970 ή του 1971 (30 Δεκεμβρίου 1970 - 1η Ιανουαρίου 1971). Όλα αυτά τα έχω στη διάθεσή σας. Και πρέπει να πω ότι η απόφαση αυτή η οποία εξεδόθη, δεν παραπέμπει καθόλου -γι' αυτό είναι ατυχής όποιος συσχετισμός έχει γίνει- στο νομοθετικό διάταγμα του 1970 - 1971. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση. Άλλωστε, το νομοθετικό διάταγμα δεν αναφέρεται σε οτιδήποτε έχει σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία ή την παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας. Ενώ η απόφαση που εκδόθηκε χθες αφορά την απαγόρευση μαζικής κυκλοφορίας των πάσης φύσεων γεωργικών ελκυστήρων, για λόγους ομαλής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οχημάτων, προς αποφυγή διαταράξεως της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της περιοχής. Επειδή ακριβώς υπήρχε ανακοίνωση -εδώ και αρκετές ημέρες- από ομάδες αγροτών ότι θα προβούν σε καταλήψεις δρόμων και αποκλεισμούς του εθνικού και περιφερειακού δικτύου σε διάφορα σημεία του, κρίθηκε σκόπιμη η αξιοποίηση αυτού του νομικού πλαισίου, το οποίο -επαναλαμβάνω- είναι πολύ μεταγενέστερο και δεν έχει καμία σχέση με την εποχή της χούντας, προκειμένου να διασφαλισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στη συγκεκριμένη Περιοχή.

Επίσης, πρέπει να πω -επειδή το θέμα είναι και πάλι στην επικαιρότητα και γίνεται πολλή συζήτηση- ότι η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους χώρους και στο γεωργικό χώρο. Γι' αυτό ακριβώς έχει διανύσει μία σημαντική απόσταση, προκειμένου να πλησιάσει τις προτάσεις τις οποίες έχουν διατυπώσει οι ίδιοι οι αγρότες και να επιδιώξει μαζί τους την ανεύρεση καλύτερων λύσεων. Μπορώ -επειδή γίνεται πολύς λόγος για τα έξι σημεία που έχουν θέσει ομάδες αγροτών- να επαναλάβω, σημείο προς σημείο, ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει γνωστές τις θέσεις της, οι οποίες παραμένουν και σήμερα σαφείς.

Στο πρώτο θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών γνωρίζετε πολύ καλά ότι με παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας στην Επιτροπή, έγινε δυνατόν να εξασφαλισθεί η μεταφορά πόρων, ενός σημαντικού κονδυλίου, περίπου 20 δισεκατομμυρίων δραχμών, από Διαρθρωτικά Προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σε δαπάνες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν πληγέντες αγρότες στις συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο "ναι" της Κυβέρνησης στο πρώτο αίτημα από τα έξι, τα οποία έχουν θέσει οι αγρότες.

Το δεύτερο θέμα το οποίο τέθηκε αφορά τη ρύθμιση των χρεών. Η Κυβέρνηση απάντησε "ναι" και σ' αυτό. Ρυθμίζονται χρέη χωρίς τόκους υπερημερίας, με διετή περίοδο χάριτος, χρέη τα οποία θα εξοφληθούν σε οκτώ χρόνια από τους αγρότες. Έχουμε ακόμα ένα "ναι", λοιπόν, από την Κυβέρνηση, στο σημείο αυτό, το οποίο έχουν θέσει οι αγρότες.

Υπάρχει ένα τρίτο θέμα που αφορά τις εισοδηματικές ενισχύσεις, όπου θέλουν μία κάλυψη του εισοδήματός τους οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα οι βαμβακοκαλλιεργητές, ώστε να έχουν μία τιμή 90.000 δραχμών κατά στρέμμα. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να βρει σύμφωνη την Ελληνική Κυβέρνηση. Άλλωστε, αντίκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς, δεν το επιτρέπει η Ευρωπαδκή Ένωση, να εγγυηθούμε το εισόδημα οποιουδήποτε εργαζόμενου στην ελεύθερη αγορά. Όπως, με την ευρεία έννοια, μπορούμε να πούμε ότι τέτοιοι είναι και οι Έλληνες γεωργοί. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει σημείο διαφωνίας, για λόγους οι οποίοι είναι πέραν οποιασδήποτε δικής μας επιθυμίας ή επιλογής.

Το τέταρτο σημείο αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Η Κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά την όποια σχετική πρόταση έχει διατυπωθεί για το θέμα αυτό. Έχουμε πει, κατ' επανάληψη, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύνταξης του Μητρώου Αγροτών, ώστε τα όποια μέτρα -ευνοδκά για τους αγρότες- ληφθούν, θα πρέπει να αφορούν κυριολεκτικά και μόνο τους αγρότες, ώστε να μην επωφελείται από τη λήψη αυτών των μέτρων άλλοι πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τη γεωργική παραγωγή. Και σ'αυτό το σημείο, λοιπόν, είμαστε σε μία προοπτική συμφωνίας. Δεν υπάρχει διαφωνία.

Υπάρχει, επίσης, ένα σημείο που αφορά την επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Έχουμε πει ότι για το 1996 οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί θα επιστραφούν. Το 1994 και 1995 σχετικές δηλώσεις δεν έχουν κάνει οι αγρότες. Για τα ποσά της προηγούμενης περιόδου υπάρχει η παραγραφή. Έχουμε μιλήσει γι' αυτά. Άρα, και στο σημείο αυτό, το πέμπτο, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σε σημαντικό βαθμό μία συμφωνία. Αν όχι 100%, τουλάχιστον έτσι όπως θέτουν το θέμα οι αγρότες, σε ένα ποσοστό, στη μέση τουλάχιστον, συναντιέται η Κυβέρνηση με την πρόταση των αγροτών.

Υπάρχει, τέλος, το έκτο σημείο της μείωσης του ΦΠΑ, από το συντελεστή 18% στο 8%, που θέτουν οι ομάδες των αγροτών. Στο σημείο αυτό, επειδή ακριβώς, δεν αφορά εθνική επιλογή, αλλά δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει -είναι κοινοτική επιλογή- δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε, κάτω από τα σημερινά δεδομένα.

Αυτά είναι τα έξι σημεία στα οποία κατ' επανάληψη αναφέρονται οι υπό κινητοποίηση αγρότες. Η Κυβέρνηση, σε κάποια από αυτά έχει απαντήσει θετικά. Υλοποιεί μέτρα πολιτικής, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή τη θετική απάντηση την οποία έχει δώσει. Υπάρχουν σημεία στα οποία δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε, επειδή ακριβώς υπάρχουν οι κοινοτικοί περιορισμοί και υπάρχουν και σημεία τα οποία θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, όπως είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, εφ' όσον υπάρξει ανάλογη πρόοδος και στη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών. Νομίζω ότι αυτό δείχνει την καλή διάθεση της Κυβέρνησης να συζητήσει την ουσία των προβλημάτων τα οποία απασχολούν τον πρωτογενή τομέα. Και γι' αυτό ζητούμε όλοι οι Έλληνες, ιδιαίτερα οι αγρότες, αυτή την περίοδο, να δείξουν μία ανάλογη προσέγγιση, ένα ανάλογο πνεύμα αντίστοιχο με αυτό που δείχνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην ουσία τους. Αυτό τελικά έχει τη μεγάλη σημασία και όχι η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, οι οποίες πολλές φορές αποβλέπουν στο να δημιουργηθούν οφέλη -και πολιτικά- ενώ, ουσιαστικά δυναμιτίζουν την προοπτική της χώρας. Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά του μέλλοντος. Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των Ελλήνων γεωργών, συνειδητοποιώντας ότι έχουμε εισέλθει εδώ και πολύ καιρό- σε μία περίοδο όπου τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας θα είναι έντονα και για τους Έλληνες γεωργούς. Από κοινού, λοιπόν, θα σκύψουμε σ' αυτά τα προβλήματα για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Δεν είναι περίοδος για αντιδικίες. Νομίζω, λοιπόν, ότι το πνεύμα που έχει η Κυβέρνηση να συζητήσει με τους αγρότες έχει ξεκινήσει ως θεσμικός διάλογος, αφού ήδη το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής με τις διαδικασίες του έχει δώσει ένα δείγμα, ένα σήμα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτός ο διάλογος. Σ' αυτή τη διαδικασία πρέπει να μείνουμε όλοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από την περίοδο της χούντας έχει απαγορευθεί άλλη φορά σε αυτοκίνητο, σε τρακτέρ, σε ποδήλατο να κυκλοφορεί στην εθνική οδό; Εγώ δεν θυμάμαι. Εσείς θυμόσαστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πάρα πολλές οι φορές που οι κινητοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με διάφορους τρόπους. Μπορώ να θυμηθώ πάρα πολλές φορές που είχαμε βίαια επεισόδια, συμπλοκές και τραυματισμούς. Εμείς αξιοποιούμε το θεσμικό και νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, προκειμένου να αποφύγουμε αυτή την οξύτητα, αυτή την ένταση. Για να αποφύγουμε το χειρότερο, πιστεύουμε πως έχει θέση μια τέτοια απόφαση, η οποία επιβάλλει κάποιους περιορισμούς, -πρόσκαιρα, πάντως, επιβάλλονται οι περιορισμοί αυτοί - προκειμένου να διατηρήσουμε ομαλή τη ζωή στην περιοχή και γενικότερα στη χώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ρώτησα εάν έχει υπάρξει άλλη φορά τέτοια απόφαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ σας απάντησα ότι θέλουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις. Υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιείται. Άλλωστε, όταν υπάρχουν νόμοι, γι' αυτό το οποίο λέγεται συχνά, περί της ανάγκης όχι να δημιουργήσουμε νέο πλαίσιο ή να δημιουργήσουμε νέους νόμους, αλλά να εφαρμόσουμε τους υπάρχοντες, εδώ υπάρχει ήδη μία απάντηση. Εφαρμόζουμε νόμους οι οποίοι υπάρχουν. Γιατί αυτό πρέπει να κάνει εντύπωση και δεν κάνει εντύπωση το ότι υπάρχουν νόμοι οι οποίοι δεν εφαρμόζονται; Φτάσαμε στο σημείο να κάνει εντύπωση το ότι υπάρχουν νόμοι οι οποίοι εφαρμόζονται και πρέπει να απολογείται η Κυβέρνηση γιατί εφαρμόζει νόμους που υπάρχουν. Εκεί φτάσαμε!

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω εάν αυτή την απόφαση - απαγόρευση θα τη χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση και στο μέλλον, και σε άλλα επίπεδα, αν έχουμε άλλες απεργίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη Κυβέρνηση. Θέλει διάλογο με όλους τους Έλληνες πολίτες, με όλες τις κοινωνικές ομάδες και ιδιαιτέρως με τους αγρότες, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, γιατί, σε τελευταία ανάλυση, όλοι μας, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, έχουμε ρίζες στον αγροτικό χώρο. Θέλουμε, λοιπόν, αυτή την επικοινωνία και αυτή τη συμπόρευση με τους Έλληνες γεωργούς. Και λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να εξαντληθεί, μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο, η δυνατότητα να αναζητήσουμε και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Αλλά, σας είπα και επαναλαμβάνω ότι πέρα από την Κυβέρνηση πρέπει να εργάζονται και οι άλλες πλευρές. Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρος οποιεσδήποτε επιλογές για κινητοποιήσεις που οδηγούν σε αποκλεισμούς δρόμων, σε ταλαιπωρία την οικονομία της χώρας και να αναζητήσουμε τη λύση μέσα από μία κοινή προσπάθεια, μέσα από το διάλογο. Αυτό είναι που λέει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίθεση και κανέναν αντίλογο με τους εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Η Κυβέρνηση, όμως, πιστεύει ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μη διαρρηγνύεται ένα πλαίσιο σχέσεων επικοινωνίας και διαλόγου, το οποίο πρέπει να υπάρχει και να το διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού, για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Διαπίστωσε σε αυτή τη φάση η Κυβέρνηση ότι υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος και πήρε αυτή την απόφαση - απαγόρευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Έχουμε την εμπειρία των κινητοποιήσεων την προηγούμενη περίοδο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Επειδή ακριβώς είχαν εξαγγελθεί ανάλογες κινητοποιήσεις, η Κυβέρνηση λαμβάνει κάποια μέτρα ώστε να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία στην κοινωνικο-οικονομική ζωή στην περιοχή.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Πριν από δύο-τρεις ημέρες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι η οικονομία δεν ταλαιπωρήθηκε από αυτό το κύμα των αγροτικών κινητοποιήσεων...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό αφορούσε ακριβώς τη δημόσια οικονομία. Αλλά, υπάρχουν συμφέροντα ιδιωτών ή Ελλήνων τα οποία έχουν θιγεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνετε αυτόν το συσχετισμό. Αν κρίνουμε από τους δείκτες, πώς εξελίσσεται η ελληνική οικονομία, πρέπει να πούμε ότι και εμείς έχουμε εντυπωσιασθεί από αυτή την εξέλιξη. Είναι πολύ θετικοί οι δείκτες. Και αυτό έχει ειπωθεί από πολλές πλευρές, άλλωστε. Ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, φερ' ειπείν, είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν Έλληνες πολίτες ή εργαζόμενοι άλλων κατηγοριών, των οποίων τα συμφέροντα έχουν θιγεί. Έχουν θιγεί ασφαλώς συμφέροντα και αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίζουμε.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή η σχετική διάταξη του Συντάγματος την οποία επικαλείται η απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας, δηλαδή το άρθρο 11, καταλήγει "όπως ο νόμος ορίζει". Δηλαδή, εφόσον έχουμε διατάραξη κ.λπ. Σε ποιο νόμο ακριβώς αναφέρεται η απόφαση του διευθυντή της αστυνομικής διεύθυνσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Έχετε την απόφαση, ως έχει ακριβώς, όπου αναφέρεται, ποιά είναι τα άρθρα, οι νόμοι, τα προεδρικά διατάγματα, στο νομικό πλαίσιο στο σύνολό του, το οποίο λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να εκδοθεί αυτή η απόφαση; Την έχω στη διάθεσή σας και μπορώ να σας την εγχειρήσω, ώστε να την γνωρίσετε και εσείς.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς αναφερθήκατε προηγουμένως στο Προεδρικό Διάταγμα του '91 και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ο νόμος ο οποίος κατά το Σύνταγμα λέει: ως νόμος ορίζει απαγορεύουμε και κάνουμε και ράνουμε. Ο νόμος ο συγκεκριμένος ποιος είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, και εσείς είστε σαφής και εγώ είμαι σαφής. Υπάρχουν, λοιπόν, και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στα Προεδρικά Διατάγματα, πολύ συγκεκριμένες διατάξεις και πρέπει να σας πω ότι έχουν την ίδια νομική αξία και ισχύ. Δεν είναι υποδεέστερα έτσι ,ώστε, να πρέπει να τα αγνοούμε. Ασφαλώς, δεν τα αγνοούμε. Είναι στοιχεία του νομικού πλαισίου, τα οποία διέπουν τη λειτουργία, οικονομικών δραστηριοτήτων και άλλων στη χώρα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει παραπέρα. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα άρθρα τα οποία επικαλούμεθα, προκειμένου να εκδοθεί αυτή η απόφαση. Είναι πολύ σαφές αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα ο νόμος, ο οποίος..........

ΡΕΠΠΑΣ: Το Σύνταγμα, κ. Κιάο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει ένα πνεύμα. Στο πνεύμα αυτό, λοιπόν, που διέπει όλες τις λειτουργίες του κράτους εκδίδονται διάφοροι νόμοι, προεδρικά διατάγματα, κώδικες κ.λπ. Το νομικό πλαίσιο, λοιπόν, αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση και αναφέρεται με λεπτομέρειες, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρανοήσεως.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει εκδοθεί εκτελεστικός νόμος, βρίσκεται σε ισχύ εκτελεστικός νόμος, σε εφαρμογή αυτής της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 11 που επικαλείται η αστυνομία;

ΡΕΠΠΑΣ: Το άρθρο 11 το επικαλείται η απόφαση αυτή, επειδή ακριβώς αποδίδει ένα πνεύμα, το οποίο πρέπει να υπάρχει στις δημόσιες λειτουργίες, από εκεί και πέρα υπάρχουν νόμοι -επαναλαμβάνω και πάλι- υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα, τα οποία αναφέρονται στην απόφαση. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Η Κυβέρνηση είχε κάνει σαφή την πρόθεσή της να μην κλείσουν οι δρόμοι, το είχε διακηρύξει, ο τελευταίος κρατικός υπάλληλος μέχρι τον Πρωθυπουργό. Επίσης, είναι εμφανής η αστυνομική παρουσία στην περιοχή. Όλοι ξέρουν τι θέλει η Κυβέρνηση. Ποιος λόγος επέβαλε την έκδοση αυτών των αστυνομικών αποφάσεων, γιατί προκαλεί όντως συνειρμούς.και πάει σε άλλες εποχές. Υπάρχει δικαιολογητικός λόγος;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συσχετισμοί αυτοί είναι ατυχείς. Το επισήμανα στην αρχή και το επαναλαμβάνω. Αυτοί οι συσχετισμοί αδικούν την Κυβέρνηση, αδικούν και τη κοινή νοημοσύνη. Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στο νομοθετικό διάταγμα της "χούντας". Και κακώς αναφέρεται σε πολλά έντυπα σήμερα μια τέτοια σχέση, η οποία εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει. Γιατί το νομοθετικό διάταγμα -επαναλαμβάνω- δεν αναφέρεται καθόλου σε οτιδήποτε έχει σχέση με την κυκλοφορία οχημάτων, ελκυστήρων εν προκειμένω. Και δεύτερον, πέραν αυτού, η διάταξη αυτή δεν εκδόθηκε τώρα. Δεν διατυπώθηκε τώρα ένας νέος νόμος. Δεν εκδόθηκε τώρα ένα προεδρικό διάταγμα για να το χρησιμοποιήσουμε με αφορμή τα φαινόμενα της συγκυρίας. Υπάρχει το νομικό πλαίσιο, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μας κατηγορείτε, λοιπόν, γιατί αυτό, ενώ ήταν κατά κάποιους κοιμώμενο, το ενεργοποιούμε και το χρησιμοποιούμε. Είναι ένα ακόμη στοιχείο, στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία έχουν λάβει οι διάφοροι φορείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια εξαγγελία η οποία υπήρχε για αποκλεισμούς και καταλήψεις δικτύων-δρόμων και επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι αυτό έπρεπε να αποφευχθεί, με κάθε μέσο, έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε και μεταξύ των άλλων κρίθηκε ότι ένας χρήσιμος, αποτελεσματικός, πρόσφορος τρόπος είναι και αυτός. Είναι μια επιλογή.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Και πολιτικά είναι πρόσφορος τρόπος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι και πολιτικά πρόσφορος γιατί θα αποφύγουμε, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και σύννομα, τα χειρότερα. Κι αυτό, νομίζω είναι χρέος της Κυβέρνησης και της πολιτείας. Να αποφύγουμε την αντιπαράθεση, να αποφύγουμε τα επεισόδια, να αποφύγουμε τη βία. Κανείς δεν τη θέλει. Γιατί πολύ "αιματολογία" γίνεται τελευταία και νομίζω ότι αυτό είναι όχι απλά απευκταίο, είναι απαράδεκτο, είναι αποκρουστικό, είναι άδικο. Πρέπει να το αντιμετωπίζουμε στη γέννησή του.

ΠΑΡΙΣ: Ήθελα να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση διαπιστώνει φαινόμενα αναξιοπιστίας στους κόλπους της, όσον αφορά το θέμα των Ελλήνων γεωργών. Το ρωτώ αυτό γιατί π.χ. το Μητρώο Αγροτών, το οποίο στη συνέχεια το δέχεστε, δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Το 1995, όταν οι αγρότες έκαναν τότε κινητοποιήσεις, το Μητρώο Αγροτών ήταν ανάμεσα στα αιτήματά τους. Το διαπραγματεύεστε; Διότι εάν δεν το διαπραγματεύεστε και το έχετε δεχθεί τότε γιατί δεν έχει προχωρήσει τόσα χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέσπιση και σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, κύριε Πάρι, είναι πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα έργο το οποίο έχει αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας δίνει την οποιαδήποτε υποστήριξη, υλική και άλλη, προκειμένου το έργο αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Αλλά, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να απολογείται για την πρόοδο ή την καθυστέρηση, αν θέλετε να το δούμε από άλλη σκοπιά, που παρατηρείται στη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει επιφορτισθεί με αυτό το έργο και ευχόμαστε, παρέχουμε κάθε υποστήριξη που μας ζητείται να ολοκληρωθεί το έργο αυτό, το συντομότερο δυνατό.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω πάρα πολύ απλά γιατί το Υπουργείο Γεωργίας, άρα η υπεύθυνη Κυβέρνηση, δεν αναλαμβάνει η ίδια τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών. Υπάρχουν καταγγελίες και τις ξέρετε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, που δεν θέλει να τις αναλάβει το Υπουργείο Γεωργίας. Όπως, πολλοί ιδιοκτήτες αγροτικής γης που είναι στελέχη κομμάτων, παράγοντες, οικονομικοί παράγοντες της χώρας κ.λπ. Και η δια της ΠΑΣΕΓΕΣ αντιμετώπιση του προβλήματος κωλυσιεργεί και άρα λίγο-πολύ ...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με τη γραφειοκρατία ή τους ρυθμούς που παρατηρούνται στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης ή τις αντιπαραθέσεις οι οποίες προκύπτουν, επειδή κάποιες υπηρεσίες θέλουν ένα ορισμένο αντικείμενο να το έχουν στη δική τους αρμοδιότητα και να μην το εκχωρούν σε έναν άλλο φορέα, είναι φαινόμενα υπαρκτά. Πρέπει να το παραδεχθούμε. Αλλά, αντιλαμβάνομαι, και από τη δική σας ερώτηση και από το πνεύμα που προκύπτει μέσα από τη συζήτηση που κάνουμε, ότι θεωρούμε όλοι ως να είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, μια θεσμική τομή πολύ σημαντική, το Μητρώο Αγροτών. Η Κυβέρνηση η οποία είχε την έμπνευση και έχει εισάγει αυτό το θεσμό -επαναλαμβάνω- παρακολουθεί από κοντά το πώς εξελίσσεται η σύνταξή του. Έχουμε κάθε ενδιαφέρον, αφού δικό μας "παιδί" είναι, δικό μας δημιούργημα είναι, να συντελέσουμε ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αυτό θα κάνουμε. Αυτά τα προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν. Αλλά, δεν είναι μόνο γι αυτό το θέμα και δεν είναι μόνο σ' αυτό το χώρο. Είναι προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί η Διοίκηση στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι οι Έλληνες γεωργοί, επειδή αυτό ακριβώς είναι μια δική τους νίκη, θα πρέπει να το περιφρουρήσουν και να συμβάλουν και εκείνοι, ξεπερνώντας τις όποιες μεταξύ τους διαφοροποιήσεις,ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο αυτή η διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ξεκινήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Έχει ξεκινήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή στην Αθήνα, καθημερινά, εργαζόμενοι κλείνουν την Ακαδημίας, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου και τη Β. Σοφίας, μήπως η Κυβέρνηση σκέφτεται να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους αυτούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση και το πολιτικό κόμμα που τη στηρίζει, κ. Σταματόπουλε, είναι κατ' εξοχήν οι φορείς, οι οποίοι σέβονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Και την άσκησή τους την αντιλαμβανόμαστε εμείς, ως άσκηση στη δημοκρατία. Πιστεύουμε πως οτιδήποτε γίνεται μέσα σε παραδεκτά και σύννομα πλαίσια είναι αποδεκτό. Ουδείς αντίλογος, ουδείς μπορεί να έχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση, στο δικαίωμα μια τέτοιας κινητοποίησης. Αλλά -επαναλαμβάνω και πάλι-.....

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αγρότες δεν.....

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αγρότες δεν έκαναν τα συλλαλητήριά τους, δεν έκαναν τις συγκεντρώσεις τους; Τους εμπόδισε κανείς; Δεν έκαναν τις διαδηλώσεις τους; Αυτό το οποίο θέλουμε να προλάβουμε είναι να σταματήσει το εγχείρημα του αποκλεισμού των δρόμων. Ας βγουν οι αγρότες να πουν ότι "εμείς θα κατέβουμε στην Αθήνα να κάνουμε μια διαδήλωση, αλλά είναι βέβαιον ότι δεν θα αποκλείσουμε δρόμους. Είναι έξω από τις διαθέσεις μας. Δεν έχουμε πρόθεση να παραλύσουμε τη χώρα". Αν και ακούω σε διάφορα Μέσα ή διαβάζω εκφράσεις του τύπου "παρέλυσε η χώρα", ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε καμία παράλυση της χώρας. Βεβαίως έχουμε προβλήματα σε πολλούς τομείς, αλλά δόξα τω Θεώ, η δημόσια ζωή -θα έλεγα- δεν έχει παραλύσει. Δίνεται μια εικόνα πως η Ελλάδα έχει βάλει ένα λουκέτο. Εγώ ξέρω, ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν υπάρχει παράλυση. Είναι μια υπερβολή. Και ξέρετε όταν πολλές φορές, οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τέτοιες ακραίες λέξεις, προκειμένου να προσδιορίσουν μια κατάσταση, εθίζεται το κοινό και κάποια στιγμή ακούμε όλοι "παρέλυσε η χώρα". Και όλοι κάνουμε τις συναλλαγές μας στην καθημερινή μας ζωή κανονικά όπως όλες τις άλλες ημέρες. Μιλούμε για παράλυση και η ζωή μας συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό που έχει όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου. Υπάρχει μια αντίφαση. Νομίζω ότι αυτό το θέμα έκλεισε, δώσαμε τις απαντήσεις. Σας είπα και πάλι ότι υπάρχουν πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινούμαστε όλοι.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το μέτρο της απαγόρευσης της διέλευσης των τρακτέρ μέχρι πότε ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τότε που θα δημοσιευθεί η απόφαση. Και θα εκδοθεί νέα απόφαση που θα την ανακαλεί. Δεν έχει συγκεκριμένη λήξη. Η απόφαση εκδίδεται για να ισχύσει με τη δημοσίευσή της. Και θα υπάρξει νέα απόφαση που θα την ανακαλεί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από τη σημερινή τελική θέση της Κυβέρνησης -αν κατάλαβα καλά- προκύπτει ότι η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο. Λέει ότι κακώς οι αγρότες κατεβαίνουν σε απεργία, σε αυτή τη μορφή κινητοποιήσεων που κάνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Έχουμε απαντήσει κατ' επανάληψη, σε αυτό το ερώτημα. Αυτής της μορφής και αυτού του τρόπου κινητοποίηση, από εμάς αποδοκιμάζεται. Τον καταγγέλλουμε ως έναν τρόπο που ξεπερνά τα παραδεκτά όρια, οδηγεί σε περιπέτεια την ελληνική κοινωνία και πιστεύουμε ότι δεν έχει τη συναίνεση, τη συμφωνία των άλλων Ελλήνων πολιτών. Σ' αυτό συμφωνούμε όλοι. Όλοι, πιστεύω, συμφωνούμε ότι αυτός ο τρόπος κινητοποιήσεων δεν είναι ενδεδειγμένος για να προβάλει κάποιος τα αιτήματά του και να υπερασπισθεί τη λύση των προβλημάτων.

ΚΙΑΟΣ: Εννοείτε ότι συμφωνείτε όλοι στην Κυβέρνηση. Έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω -είπα "πιστεύω"- ότι συμφωνούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ότι αυτός ο τρόπος, οι αποκλεισμοί των δρόμων, δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Αν εσείς πιστεύετε ότι κάποιοι θεωρούν τους αποκλεισμούς των δρόμων, ως τον πλέον κατάλληλο τρόπο για να προβάλουν τα αιτήματά τους οι γεωργοί....

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αποτελεσματικό ίσως...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή την τελευταία τοποθέτησή σας για το πόσοι Έλληνες συμφωνούν ή όχι στη συγκεκριμένη κινητοποίηση...

ΡΕΠΠΑΣ: ...μάλιστα, υπάρχουν αυτές οι μετρήσεις και οι έρευνες. Το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια έρευνα η οποία φέρει την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, των εργαζόμενων τουλάχιστον, να χαρακτηρίζουν αρνητική τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Έχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα γενικό σχόλιο που πάντοτε κάνω στις περιπτώσεις που τίθενται ερωτήματα, τα οποία αφορούν μετρήσεις ή δημοσκοπήσεις ή έρευνες της κοινής γνώμης. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι η Κυβέρνηση έχει μια πολιτική η οποία δεν επιδιώκει να την εμφανίζει ως ευχάριστη ή φιλολαδκή. Αλλά, να αποδείξει στην πράξη, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην εντολή του ελληνικού λαού, υπεράσπισε τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της χώρας και πρόταξε την ευθύνη να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια ανταγωνιστική θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. ώστε να μπορούμε από ένα καλύτερο σημείο να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση. Αυτό είναι το θέμα στο οποίο εμείς θα μείνουμε αμετακίνητοι γιατί πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί τη χρυσή προτεραιότητα για τη χώρα μας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Είναι ακριβές αυτό που γράφεται στις σημερινές εφημερίδες, ότι ο Πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου είπε ότι ο χαρακτηρισμός "ετεροβαρής" που χρησιμοποίησε ο κ. Πάγκαλος για να χαρακτηρίσει την ενδιάμεση συμφωνία δεν ήταν επιτυχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα ενός κομματικού οργάνου, κ. Καρελιά. Δεν θα τα σχολιάσουμε εδώ. Νομίζω ότι για το θέμα αυτό συζητήσαμε για πολύ ώρα χθες, έχουμε δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσατε, αυτό το θέμα έχει κλείσει. Άλλωστε θα υπάρχει συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο κ. Έβερτ. Θα απαντήσει ο κ. Σημίτης. Αυτό το θέμα εμείς, συζητώντας εδώ, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης που παρέχουμε το συζητήσαμε. Θα επανέλθει το θέμα την Παρασκευή στη Βουλή, θα συζητηθεί κι εκεί, θα έχετε κι από εκεί ερεθίσματα για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δεν ξέρετε ή δεν θέλετε να μας πείτε αν το είπε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, δεν είναι θέμα να σχολιάσουμε εδώ το θέμα των συνεδριάσεων του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δηλαδή μας παραπέμπετε στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σας παραπέμπω, δεν έχω λόγο να σας παραπέμψω κάπου. Εσείς αν θέλετε να αναζητήσετε και να βρείτε κάτι συγκεκριμένο γνωρίζετε ποιες είναι οι πηγές στις οποίες πρέπει να ανατρέξετε. Δεν σας παραπέμπω εγώ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εδώ δεν συζητούμε θέματα που αφορούν εσωτερικές κομματικές διαδικασίες. Ξέρετε, δεν έχουμε ταύτιση κόμματος-κράτους ή κυβέρνησης-κράτους. Άλλο κοινωνία, άλλο κράτος, άλλο Κυβέρνηση, άλλο κόμμα. Είναι τέσσερα διαφορετικά πράγματα.

ΚΙΑΟΣ: Είναι "ετεροβαρής" για την Ελλάδα η συμφωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και πάλι ότι εγώ σ' αυτό το παιχνίδι των λέξεων δεν θα μπω. Έδωσα λεπτομερειακώς απαντήσεις χθες γι' αυτό το θέμα. Εσείς θέλετε να μπω στον πειρασμό και ν' απαντήσω παίζοντας με τις λέξεις. Εγώ δεν θέλω να παίξω με τις λέξεις. Μείναμε στην ουσία. Και στην ουσία χθες κάναμε μια συζήτηση πολύ-πολύ εξειδικευμένη. Και νομίζω ότι έχετε απαντήσεις για όλα τα θέματα τα οποία σας απασχολούν.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Αυτή η κουβέντα μπορεί να έγινε σ' ένα κομματικό όργανο αλλά δεν αφορά τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Αφορά τη χώρα, αφορά τα εθνικά θέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ λοιπόν, αν είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον, να σας πω ότι αυτά τα οποία είπαμε χθες εδώ είναι οι θέσεις της Κυβέρνησης, όπως τις ανέπτυξα και τις εξέφρασα και απηχούν και το πνεύμα της συζήτησης που έγινε στο Εκτελεστικό Γραφείο. Άρα, λοιπόν, η συζήτηση που έγινε εδώ και στην οποία λάβατε μέρος κι εσείς είναι στο πνεύμα της συζήτησης που έγινε στο Εκτελεστικό Γραφείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η επίσκεψη του κ. Γεωργίου Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό έχει σχέση και με τις αρμοδιότητες, τις συναρμοδιότητές του, στο Υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι κ. Σταματόπουλε. Είναι στο πνεύμα των συνεργασιών που έχει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς. Είδε χθες τον κ. Καστανίδη, έγινε (συνάντηση) με τον κ. Παπαντωνίου, με τον κ. Παπανδρέου... Είπα ότι οι συνεργασίες του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς δεν αποτελούν πλέον είδηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτησε ο κ. Παπανδρέου να πάει ή τον κάλεσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, υπάρχει τακτική επικοινωνία. Είναι δυνατόν να βγάλουμε πολιτικό συμπέρασμα ανάλογα με το ποιος είναι αυτός που είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι είναι αυτό το οποίον διευκολύνει να βγάλετε το συμπέρασμα που θέλετε; Να δοθεί έτσι. Εσείς τι θέλετε να έχει γίνει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να σας διευκολύνω! Δηλαδή αν πρέπει να βγάλετε το συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόβλημα, να σας πω ότι το ζήτησε ποιος; Λοιπόν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Απάντησα γι' αυτό χθες. Είναι ανυπόστατα τα σχετικά δημοσιεύματα αν και επανέρχονται κάποιοι σήμερα. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι στο χώρο του γελοίου πια. Έχουμε μεγάλα προβλήματα και πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα για να τα αντιμετωπίσουμε. Μην παίζουμε.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έντονη κινητικότητα γύρω από το θέμα της Κύπρου και το Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά. Και από τη Μεγάλη Βρετανία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύετε, επειδή γράφεται κατά κόρον αυτές τις μέρες, ότι οδηγούμεθα σ' ένα πακέτο λύσεως των θεμάτων Αιγαίου και Κυπριακού;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό κ. Κωνσταντινίδη δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε, γιατί δεν έχει εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία η οποία να συμπεριλαμβάνει ως πακέτο τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αφ' ενός ή το Κυπριακό αφ' ετέρου. Η θέση μας, πάντως, είναι σαφής και την επαναλαμβάνω: είναι άλλο το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προβλημάτων που δημιουργούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που παίρνει η Τουρκία στο Αιγαίο και άλλο θέμα είναι το Κυπριακό πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν κάτω απ' το ίδιο πρίσμα. Το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πρόβλημα το οποίο δημιουργείται λόγω της προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα Κατοχής. Και μετά από 22 χρόνια αναζητεί επιτέλους τη λύση του. Είναι δύο διαφορετικά θέματα, και με διαφορετικό τρόπο τα προσεγγίζουμε και επιδιώκουμε τη λύση τους. Δεν δεχόμαστε ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν ως μέρη ενός πακέτου.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες στο "Έθνος" δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ του συναδέλφου Γιάννη Ροδόπουλου γύρω από τα Ίμια. Ο ίδιος γράφει ότι του απαγορεύθηκε από το Λιμεναρχείο Καλύμνου να ανέβει στη βραχονησίδα και να κάνει μια περιγραφή. Θέλω να ρωτήσω αν απαγορεύεται για τους δημοσιογράφους η άνοδος στις βραχονησίδες, για ν' ασκήσουν το δημοσιογραφικό τους λειτούργημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, γνωρίζετε ότι -και με εσάς κυρίως- πέρυσι είχαμε κάνει έντονους διαλόγους γύρω απ' αυτό το θέμα. Σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας είναι ελεύθερη η κυκλοφορία ή η μετακίνηση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό το οποίο όμως έχει σημασία, επαναλαμβάνω, είναι να δείξουμε μια ανάλογη προσοχή. Μια ευαισθησία στο θέμα. Γιατί από το 1947 μέχρι πέρυσι, το 1996, πέρασαν κάποιες δεκάδες χρόνια και ξαφνικά όλοι ανακαλύψαμε μία βραχονησίδα. Και θέλουμε να επιδείξουμε τον πατριωτισμό μας κατά τέτοιον τρόπο ο οποίος δεν αποδεικνύεται, δήθεν, αλλιώς, παρά μόνο αν επισκεφθούμε τη βραχονησίδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτά τα θέματα πρέπει να τα προσεγγίζουμε έτσι ώστε να αποδείξουμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε και όχι να εκμεταλλευθούμε ένα πρόβλημα, που θεωρούμε ότι υπάρχει, προκειμένου εμείς να αναδείξουμε τον εαυτό μας. Είτε ως σπουδαίοι δημοσιογράφοι, είτε ως σπουδαίοι πολιτικοί, είτε ως πατριώτες ομογενείς, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτό το οποίο έχει σημασία, και είναι πάρα πολύ απλό νομίζω, είναι να δούμε ότι σήμερα στη βραχονησίδα αυτή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πηγαίνει ο βοσκός, έχει τα ζώα του εκεί, τα ποτίζει, τα φροντίζει, συνεχίζεται, λοιπόν, η ζωή όπως η ζωή αυτή ήταν γνωστή στους περιοίκους επί δεκάδες χρόνια. Αυτό είναι που έχει σημασία κι αυτό είναι που πρέπει ν' αναδειχθεί.

ΜΑΡΔΑΣ: Μετά απ' αυτό το "λογίδριο" που μας βγάλατε θέλω να σας ρωτήσω απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να πάνε σ' αυτό το νησάκι ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα κ. Μαρδά, παρά το ότι στενοχωρούμαι κάθε φορά που η απάντησή μου δεν σας ικανοποιεί όλους. Το ξέρω ότι δεν σας ικανοποιεί. Θα ανησυχούσα αν συνέβαινε το αντίθετο. Γιατί, πρέπει να πω ότι το ερώτημα πολλές φορές τίθεται για να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση. Αν δεν δοθεί συγκεκριμένη απάντηση, τότε παύει να έχει αξία και το ερώτημα. Έτσι αντιλαμβάνομαι πολλές φορές εγώ. Έτσι διαπιστώνω εγώ πολλά θέματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, τα οποία συζητούμε, δεν βλέπουν το φως της ημέρας, είτε στα έντυπα είτε στα Ηλεκτρονικά Μέσα, ποτέ. Ενώ προβάλλονται θέματα τα οποία είναι δεύτερης σημασίας. Κατά τη δική μου κρίση ίσως; Νομίζω κατά την αντικειμενική κρίση.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει κάποιο σχόλιο η Κυβέρνηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μπερνς, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Κληρίδης έχει δεσμευθεί προς τους Αμερικανούς ότι δεν θα τοποθετηθούν Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στην υπό κατασκευή βάση στην Κύπρο για τους επόμενους 13 μήνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα έχει απαντήσει ο κ. Κληρίδης, ο οποίος είπε ότι δεν έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Αλλά και ο κ. Κληρίδης, όπως κι εμείς, έχουμε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι (προκειμένου να υπάρξει ένα ευνοδκό περιβάλλον, ένα θετικό κλίμα, ώστε μία πρωτοβουλία που πιθανόν εκδηλωθεί να έχει τις εγγυήσεις, τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί, να επιτύχει, να δώσει καρπούς και λύση στο πρόβλημα) να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα σ' αυτή την περίπτωση. Θα δούμε θετικά τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, συνεισφέροντας από την πλευρά μας, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το θετικό, το ευνοδκό περιβάλλον αυτής της πρωτοβουλίας. Ας δούμε, όμως, πρώτα την πρωτοβουλία, η οποία δεν υπάρχει. Αλλά, βεβαίως, είναι άλλο αυτό και άλλο να γίνεται λόγος για δεσμεύσεις. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει.

ΔΗΜΤΣΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θεωρεί υπερβολικό τον αριθμό των συμβούλων ορισμένων Υπουργών; Προτίθεται να ζητήσει περιορισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδα κάποιο δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό συμβούλων οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και σε υπουργεία ιδιαιτέρως. Πρέπει να σας πω ότι σύμφωνα με τους οργανισμούς που υπάρχουν, για τα γραφεία των υπουργών προβλέπεται ένας ορισμένος αριθμός συνεργατών. Αλλά οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους. Κάθε υπουργός απασχολεί κάποιους συνεργάτες. Και αν μιλήσω με βάση τη δική μου πείρα, πρέπει να πω ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια το δημοσίευμα. Εγώ, κατά τον Οργανισμό, έχω τη δυνατότητα να απασχολώ 18 συνεργάτες. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι παραπάνω από 12, εκ των οποίων από την "ελεύθερη αγορά" είναι τέσσερις-πέντε. Όλοι οι άλλοι είναι αποσπασμένοι από διάφορες άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Δίνεται, δηλαδή, η εντύπωση ότι υπάρχει τεράστια επιβάρυνση στο Δημόσιο και στον προϋπολογισμό, επειδή προσλαμβάνονται στρατιές συμβούλων. Αυτό δεν είναι αληθινό. Οι συνεργάτες οι οποίοι χρησιμοποιούνται, απασχολούνται ήδη στο Δημόσιο. Απλά είναι αποσπασμένοι στο γραφείο κάποιου Υπουργού.

ΜΙΧΑΗΛ: Άρα, υπάρχουν θέσεις να καλυφθούν για να μειωθεί και η ανεργία.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις καλύπτονται όταν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος και ανάγκη. Δεν είναι αυτοσκοπός να καλυφθεί μία θέση. Και βεβαίως, δεν είναι τρόπος για να λύσουμε ένα πρόβλημα, στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Μιχαήλ. Νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται μ' ένα τρόπο συνετό.

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι την Κυριακή θα εκδοθεί μία εφημερίδα στη Θεσσαλονίκη με υπεξαίρεση του ονόματος της εφημερίδας "Μακεδονία"...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπεξαίρεση;

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Με υπεξαίρεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, κ. Μανωλάκο. Γνωρίζω ότι εργαστήκατε και είστε εξ αυτών οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στο να βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί το γνωστό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι θα βρεθεί μία διέξοδος στην εκκρεμότητα αυτή.

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Η διέξοδος αυτή είναι της εκκαθάρισης.

ΡΕΠΠΑΣ: Έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση, από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τι άλλες συμφωνίες υπάρχουν. Αν υπάρχει κάτι το οποίο είναι παράνομο, πιστεύω ότι υπάρχουν όργανα τα οποία θα επιληφθούν.

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Η Κυβέρνηση τι σκέπτεται να κάνει από τη στιγμή που η έκδοση αυτή αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον, το Δημόσιο το οποίο μετέχει στην εκκαθάριση, της Εθνικής Τράπεζας, των ασφαλιστικών οργανισμών. Τι σκέφτεται να κάνει; Πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν δύο πεδία στα οποία πρέπει να κινηθεί. Εάν πραγματικά υπάρχει παράνομη πράξη, η παράνομη αυτή πράξη πιστεύω ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των οργάνων της Δικαιοσύνης ή των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν αυτή την προσπάθεια. Σε πολιτικό πεδίο, αυτό το οποίο η Κυβέρνηση κάνει ή πρέπει πάντοτε να κάνει, είναι να μην επιβάλλει περιορισμούς. Είναι δυνατόν εμείς να επιβάλουμε λογοκριτικούς ή άλλους περιορισμούς στη δυνατότητα των εντύπων να κυκλοφορούν; Αν υπάρχει όμως πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με κάποιες νομικές παραβάσεις, πιστεύω ότι θ' αντιμετωπισθεί από τα αρμόδια όργανα.

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Δεν υπάρχει μόνο νομική παράβαση. Εσείς ως αρμόδιος Υπουργός, εκφράζοντας αυτό το χώρο του δημοσίου συμφέροντος, το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν έχετε καμία δυνατότητα να προστατεύσετε από την υπεξαίρεση; Είναι ο ίδιος ο τίτλος της "Μακεδονίας".

ΡΕΠΠΑΣ: Φαντάζομαι, εάν υπάρχει υπεξαίρεση, επειδή οι τίτλοι είναι κατοχυρωμένοι, θα υπάρχει το ενδιαφέρον των αρμοδίων οργάνων για ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αυτό δεν είναι μόνο πολιτικό θέμα. Είναι θέμα ποινικό, είναι θέμα νομικό. Σε πολιτικό επίπεδο, επαναλαμβάνω, δεν είναι δυνατόν εμείς να επιβάλουμε περιορισμούς τέτοιους οι οποίοι θα είναι απαγορευτικοί, προκειμένου να κυκλοφορήσει κάποια εφημερίδα. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι ακριβώς το θέμα που θέτετε. Αν προκύπτει βλάβη για τα συμφέροντα του Δημοσίου, ασφαλώς θ' ασχοληθούμε. Υπ' αυτό το πρίσμα. Αλλά περιορισμός στην επιθυμία κάποιου να εκδώσει εφημερίδα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Μα δεν είναι κάποια εφημερίδα. Τρία χρόνια η κα. Βελλίδη υπεξαίρεσε τους μισθούς των δημοσιογράφων, τους φόρους, τα χρέη προς το Δημόσιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα που αντιμετωπίζεται -επαναλαμβάνω- από δικαστικά όργανα.

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Έχουν γίνει διακόσιες αγωγές. Δεν έχει εκδικασθεί καμία, παρά μόνο μία ποινική υπόθεση. Είναι ελεύθερη και η κα Βελλίδη επαναλειτουργεί την επιχείρηση. Αυτό είναι πραγματικά πρόβλημα, πρόκληση προς το δημόσιο συμφέρον. Μην μου λέτε πως δεν είναι πολιτικό πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μανωλάκο, εφ' όσον έχουν κατατεθεί τόσες αγωγές και παραμένουν σε εκκρεμότητα ασφαλώς...

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: ...σε εκκρεμότητα γιατί αναβάλλονται συνεχώς από τα νόμιμα όργανα της Πολιτείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα εγώ σας λέω με καλή πίστη, πως το ότι υπάρχουν 200 αγωγές οι οποίες εκκρεμούν, δεν έχουν εκδικασθεί, δεν έχουν προχωρήσει, σημαίνει ότι πραγματικά κάτι ασυνήθιστο υπάρχει εδώ....

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Δεν λειτουργεί...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλέγω σ' αυτό. Αλλά δεν είναι θέμα του Υπουργείου Τύπου. Είναι θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε, αλλά δεν είναι θέμα στο οποίο εγώ κυρίως πρέπει να δώσω απάντηση.

ΚΙΑΟΣ: Επί του θέματος: Επειδή πρόκειται για τρεις φορείς, Δημόσιο, Εθνική Τράπεζα και ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την εκκαθάριση απέναντι στην κα Βελλίδη. Ένας από τους φορείς είναι το Δημόσιο, το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση εν πάση περιπτώσει. Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή είναι πασιφανές ότι γίνεται σφετερισμός του λογοτύπου και επειδή προκύπτουν ένα σωρό θέματα και συμφέροντα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων γενικότερα, και ειδικότερα του Δημοσίου, πρακτικά εάν μπορείτε να μας πείτε το Δημόσιο πώς θα κυνηγήσει την υπόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, ο κ. Μανωλάκος χρησιμοποίησε τη λέξη "υπεξαίρεση". Εσείς χρησιμοποιήσατε τη λέξη "σφετερισμός". Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο αδίκημα...

ΚΙΑΟΣ: Μπορεί να μην είναι σωστές οι λέξεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχει πραγματικά αδίκημα, θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα. Από κει και πέρα επαναλαμβάνω ότι ασφαλώς θα υπερασπισθούμε τα συμφέροντα του Δημοσίου και θα τα διασφαλίσουμε. Δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς.

ΚΙΑΟΣ: Τι θα κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφ' όσον υπάρξει συγκεκριμένο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε. Αλλά αυτή την ώρα το μόνο το οποίο μην περιμένετε να πω εγώ, είναι πως θα υπάρχει περιορισμός στη δυνατότητα κάποιου να εκδίδει ελεύθερα ένα έντυπο στην Ελλάδα. Αν όμως η προσπάθεια αυτή αντιβαίνει σε νόμους, αντιβαίνει σε υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, ασφαλώς θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είστε και αρμόδιος Υπουργός να περιμένουμε άμα τη εκδόσει αυτού του εντύπου και εφόσον διαπιστωθούν παρανομίες, θα επέμβετε και θα ζητήσετε από τα αρμόδια όργανα...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Εάν πραγματικά υπάρχει παράνομη πράξη, τα αρμόδια όργανα πιστεύω ότι θα επιληφθούν. Και βεβαίως, επιθυμούμε να επιληφθούν, εφ' όσον υπάρχει παράνομη πράξη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Releases in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.04 run on Friday, 7 February 1997 - 0:58:28 UTC