Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 24-10-96

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 24.10. 1996

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

* Γνωρίζετε ότι ο κ. Πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που διεξάγονται αύριο εκεί. Θα έχει επαφές με Πρωθυπουργούς άλλων χωρών που συμμετέχουν σ'αυτή τη Σύνοδο. Αναφέρω τη συνάντηση που θα έχει αύριο, Παρασκευή (25.10.96) στις 9. 00 το πρωί με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Τσερνομίρντιν. Θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Οι σχέσεις μας, γνωρίζετε ότι είναι πολύ καλές. Και είναι σημαντικό ότι ο Ρώσος Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Ελληνα Πρωθυπουργό και θα συζητήσουν, πριν ξεκινήσει το φορτωμένο, έτσι κι αλλιώς, πρόγραμμα το οποίο έχει, μιας και είναι ο οικοδεσπότης αυτής της Συνόδου.

* Στη συνέχεια, ο κ. Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βουδαπέστη, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο των Ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων. Και θα έχει συνάντηση, με την ευκαιρία αυτή, με τον ομόλογό του κ. Χορν, Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργοί πηγαίνουν μαζί του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Θα είναι και ο κ. Πάγκαλος...

ΚΙΑΟΣ: Εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ θα πάω στην πατρίδα μου. Είναι 28η Οκτωβρίου και πρέπει να λάβω μέρος στις εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί. Είμαι και εορτάζων και πρέπει να μείνω στην Ελλάδα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι στη Μόσχα θα συναντηθεί με τον κ. Τσερνομίρντιν ο κ. Πρωθυπουργός. Μήπως θα είναι στη συνάντηση και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Βίντενοφ; Δηλαδή μήπως έχουμε μία τριμερή συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Η συνάντηση κατά το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί, κύριε Μιχαήλ, θα είναι συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πριν φύγει ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ή θα συναντηθεί με κάποιο σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Σιράκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ανακοίνωσα χθες ότι σήμερα έχει συνάντηση ο Πρωθυπουργός με τον κ. Λενουάρ, ο οποίος είναι απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ. Ο κ. Λενουάρ αναπτύσσει την πρόταση - ιδέα της Γαλλίας (το memoradum social, όπως σας είναι περισσότερο γνωστό) για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι μία ιδέα της Γαλλίας που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στο Τορίνο, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής. Και αυτή ακριβώς την ιδέα αναπτύσσει ο κ. Λενουάρ ως ειδικός απεσταλμένος του κ. Σιράκ.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αλλο θέμα δεν θα συζητηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό και μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί ιδιότητα έχει ο κ. Λενουάρ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πρώην Υπουργός και ως ειδικός απεσταλμένος του κ. Σιράκ, γίνεται δεκτός από τον κ. Πρωθυπουργό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά συνάντηση Σημίτη Ντεμιρέλ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κωνσταντινίδη, έχουμε απαντήσει γι'αυτό τις προηγούμενες ημέρες. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Δεν έχει προγραμματισθεί κάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για συνάντηση (δεν ακούγεται);

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει γι'αυτό. Δεν έχει αλλάξει τίποτε στα όσα μέχρι τώρα έχουμε πει.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Γιατί η Αθήνα αρνείται ή διστάζει να διατυπώσει επίσημα προς την Αγκυρα αίτημα παράτασης του μορατόριουμ, όταν ο Υπουργός Αμύνης φοβάται επανάληψη θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόβλημα το οποίο προκύπτει στο Αιγαίο και δημιουργεί ένταση και τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών, είναι πρόβλημα το οποίο δεν σχετίζεται γενικώς με τα γυμνάσια τα στρατιωτικά και τις ασκήσεις που διεξάγονται στο Αιγαίο, αλλά με την άτακτη στρατιωτική δράση της γειτονικής χώρας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Υπάρχει το Μνημόνιο του 1988 που μπορεί να αποτελέσει, όπως έχουμε πει κατ'επανάληψη, μια καλή βάση για την προσέγγιση των δύο χωρών. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί, να εξελιχθεί και να δώσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας. Η ανησυχία η οποία εκφράσθηκε, κατά τη δική σας έκφραση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία δήλωση της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή για να αντιμετωπίσει - επειδή είναι δεδομένη η επιθετική και προκλητική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία - οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη, αφού η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδος έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά τα οποία δείχνουν ότι η γειτονική χώρα δεν επιθυμεί προσέγγιση, φιλία και συνεργασία. Εμείς, ως χώρα, επειδή ακριβώς θέλουμε αυτή την προσέγγιση, είμαστε διατεθειμένοι, εφ'όσον η Τουρκία ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, να λάβουμε το μήνυμα. Αλλά πρέπει πρώτα η Τουρκία να στείλει κάποιο μήνυμα για να μπορεί ο αποδέκτης να λάβει μήνυμα. Δεν μπορείς να λάβεις μήνυμα, όταν δεν υπάρχει μήνυμα. Η Τουρκία τέτοιο μήνυμα δεν μας στέλνει.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από την Ελλάδα καμμία ανάληψη κάποιας διπλωματικής πρωτοβουλίας που θα ανέτρεπε αυτή την τάξη των πραγμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μία διαφορά: Οτι η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τηρεί τις συμφωνίες και συνθήκες, όπως και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και η Τουρκία είναι η χώρα που δεν δέχεται τίποτε απ'όλα αυτά. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και παραβαίνει τους κανόνες αυτούς. Αν, λοιπόν, και η Τουρκία όπως και η Ελλάδα συμμορφωθεί και είναι συνεπής στους κανόνες αυτούς, τότε πραγματικά δημιουργείται ένα νέο κλίμα, έχουμε νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να εξετάσουμε. Γι'αυτό το θέμα μιλήσαμε και χθες και άλλες φορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Πρωθυπουργός θα έχει επαφές στη Μόσχα. Είναι κάτι συγκεκριμένο, εκτός από τον κ. Τσερνομίρντιν; Σε σχέση με την Τουρκία (δεν ακούγεται);

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν ζητήσει συνάντηση, επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό οι ομόλογοί του από διάφορες χώρες. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω την Αλβανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν. Αλλά, επειδή το θέμα που θέτετε, τέθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, το έθεσε σήμερα και ο κ. Κωνσταντινίδης, σας λέω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με πιθανή συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Ντεμιρέλ. Δεν έχει αλλάξει τίποτε σε σχέση με αυτά που έχουμε πει μέχρι τώρα. Την Τουρκία εκπροσωπεί ο κ. Ντεμιρέλ και θα είναι και η κυρία Τσιλέρ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι εσωτερικά θέματα ενός κόμματος και οι τελευταίοι οι οποίοι θα έχουν το λόγο να το σχολιάσουν, είμαστε εμείς. Οχι γιατί δεν μας προκαλούν το ενδιαφέρον, αλλά γιατί πρέπει να τηρούνται κανόνες στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος τέτοιοι, που θα αποδίδουν στο πολιτικό σύστημα συνέπεια, ευστάθεια και δεοντολογία. Στοιχεία που είναι απαραίτητα για ένα υγιές πολιτικό σύστημα. Αυτό που γενικά μπορώ να πω ως σχόλιο είναι ότι θέλουμε η Νέα Δημοκρατία, όπως και όλα τα πολιτικά κόμματα να λειτουργούν και στην πράξη να αποδεικνύεται ότι είναι χρήσιμα και ωφέλιμα κόμματα για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο παρεμφερές, που αφορά την Κυβέρνηση. Μεγάλη απογευματική εφημερίδα έχει ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ, μέσα από το οποίο βγαίνει ότι η κα Βάσω Παπανδρέου κάνει μία ηγετική παρουσία και εμφάνιση, ποντάροντας στη μετά Σημίτη εποχή. Μπορείτε να το σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Να σχολιάσω δημοσιεύματα εφημερίδων; Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η κα Παπανδρέου είναι ένα στέλεχος, Υπουργός και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, που, εκ των πραγμάτων, έχει δραστηριότητες τέτοιες οι οποίες και προβολή, έτσι κι αλλιώς, της δίδουν, αλλά και τη θέτουν στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του κόμματος και της Κυβέρνησής μας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν γνωρίζω καλά, το κριτήριο βάσει του οποίου προσκλήθηκαν 28 βουλευτές από την κα Παπανδρέου για να τους ενημερώσει για το έργο της, ήταν ότι είναι νέοι βουλευτές. Θέλω να σας ρωτήσω μήπως γνωρίζετε, εάν ο Πρωθυπουργός ή άλλοι Υπουργοί προτίθενται να καλέσουν την ίδια ομάδα βουλευτών, με το ίδιο κριτήριο, προκειμένου να τους ενημερώσουν αναλόγως.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε Υπουργός, προκειμένου να εξυπηρετήσει περισσότερο την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για την υλοποίηση της πολιτικής της, νομίζω ότι μπορεί να λαμβάνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, είναι χρήσιμες. Και πρέπει οι Υπουργοί να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τη φαντασία τους, αξιοποιώντας ιδέες, αξιοποιώντας δυνατότητες και ευκαιρίες οι οποίες παρέχονται.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει προεδρεύσει σε δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έχει επικοινωνία με τους βουλευτές, με διάφορους τρόπους.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τέτοιου είδους συναντήσεις; Γιατί επρόκειτο περί συνάντησης όχι των μελών του ΚΤΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη, αλλά πρόκειται για μεγαλύτερη ομάδα βουλευτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω, είναι ωφέλιμο, είναι χρήσιμο, βουλευτές οι οποίοι για πρώτη φορά εισέρχονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για το αντικείμενο, για τις λειτουργίες ενός Υπουργείου.Αυτό είναι κάτι το οποίο η κα Παπανδρέου θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει και πολύ καλώς έκανε και προχώρησε σ'αυτή την πρωτοβουλία. Δεν δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα. Πρόβλημα δημιουργείται όταν στο πλαίσιο μιας Κυβέρνησης ενός κόμματος δεν υπάρχει δράση, δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες, δεν υπάρχει κίνηση. Οταν ακριβώς υπάρχουν πρωτοβουλίες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στο πλαίσιο της συλλογικής δραστηριότητας να μετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και να συντελούν στο να δημιουργείται ακριβώς μία εικόνα δραστήριας Κυβέρνησης, νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι πάντοτε θετικά.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν ενημερώθηκαν μόνο, αλλά έφαγαν κιόλας και η πείρα λέει πως, όταν η κα Παπανδρέου τρώει με κάποιους, κάτι γίνεται μετά...

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, κύριε Λακόπουλε, στο ΠΑΣΟΚ τρώμε - εν παρενθέσει αυτό - εδέσματα και όχι ανθρώπους, όπως γίνεται σε άλλα κόμματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ξέρετε αν συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση της κας Παπανδρέου με τους βουλευτές και άλλα θέματα πλην των θεμάτων που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν συναντώνται άνθρωποι που ανήκουν στο ίδιο κόμμα και έχουν αυτή την ιδιότητα (είναι συνάδελφοι βουλευτές, δηλαδή), ασφαλώς πολιτικά στελέχη είναι, πολιτική συζήτηση γίνεται. Δεν πρόκειται για συζήτηση υπηρεσιακού χαρακτήρα. Ασφαλώς υπάρχει ενημέρωση, υπάρχει κατεύθυνση, ασφαλώς και ανταλλάσσονται προβληματισμοί για συγκεκριμένο αντικείμενο. Αλλά, θα ήταν ανόητο να περιμένει κανείς ότι με την ευκαιρία αυτή δεν θα διατυπωθούν απ' όλους τους μετέχοντες και απόψεις και προβληματισμοί που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον.

ΜΙΧΑΗΛ: Συνεπώς, κύριε Υπουργέ, δεν αφορούσε η συνάντηση μόνο το τί προτίθεται να κάνει η κα Παπανδρέου στο Υπουργείο της. Διότι, αυτό μπορούμε να το μάθουμε, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο κ. Λασκαρίδης, μέσω του αρμοδίου ΚΤΕ. Συνεπώς, αφορούσε και την ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης. Αρα, μια τέτοια κινητικότητα, με τέτοιο περιεχόμενο, δεν σας προβληματίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απορώ γιατί επιμένετε με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα. Πρώτον, σε κάθε ΚΤΕ δεν συμμετέχουν τόσο πολλοί βουλευτές. Και δεύτερον, πρέπει να σας πω ότι έχει λόγο να προβληματισθεί κάποιος, επειδή συναντήθηκαν κάποιοι συνάδελφοι, συνέφαγαν και αντάλλαξαν απόψεις, με αφορμή την πρόσκληση ενός Υπουργού σε νέους συναδέλφους; Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς τί είναι αυτό το οποίο...

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι ασυνήθιστη μια τέτοια πρόσκληση, αυτό είναι το ζήτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά πράγματα γίνονται για πρώτη φορά, αποκτούν κάποια αξία και επαναλαμβάνο- νται. Μπορεί και κάποιος άλλος Υπουργός να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία. Γιατί σας κάνει εντύπωση αυτό; Πιστεύω πως τέτοιες διαδικασίες είναι διαφανείς και υγιείς στο πολιτικό σύστημα. Να ανταλλάσσονται απόψεις, να συναντώνται τα πολιτικά στελέχη, να ενημερώνονται. Θεωρώ ότι είναι μία διαδικασία πολιτικά υγιέστατη.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή το κλίμα της συνάντησης...

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε τί παρατηρώ; Ο κ. Μιχαήλ λέει "συνεπώς", λέτε εσείς "δηλαδή", ώστε να συνεχίζεται το θέμα σαν να βγάζετε το συμπέρασμά σας απ'ό,τι είπα εγώ, ενώ εσείς βγάζετε άλλο συμπέρασμα απ'αυτά που λέω. Αυτή είναι η διαφορά.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να πω ότι, όπως μας είπατε χθες για το κλίμα στην Κυβερνητική Επιτροπή, και εκεί αντάλλαξαν απόψεις... Το ότι ήταν κλίμα συνοχής, κλίμα ομοιογένειας, κλίμα συνεργασίας χθες, το ίδιο κλίμα ήταν και σ'αυτή τη συνάντηση, ας πούμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι το κλίμα εκ των πραγμάτων είναι φιλικό, είναι κλίμα συνεργασίας. Αλλά βεβαίως είναι διαφορετικό το αντικείμενο, είναι διαφορετικό το πεδίο στο οποίο αναπτύσσεται αυτή η συζήτηση. Μπορώ να πω, ότι εδώ δεν λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις, δεν εξετάζονται κάποιες πολιτικές συγκεκριμένα, δεν είναι όργανο, είναι μία πολιτική συνεργασία που έχει και το χαρακτήρα της κοινωνικής εκδήλωσης. Είναι συνάδελφοι που συναντώνται και συζητούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί γι'αυτό το γεύμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός δεν είχε προσκληθεί, ώστε εκ των προτέρων να ενημερωθεί. Τώρα, αν ήξερε από πριν ή έμαθε μετά ότι έγινε αυτή η συνάντηση, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω. Αλλά, ασφαλώς, αυτήν την ώρα που συζητούμε, ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει, διότι ήδη έχει γραφεί στον Τύπο ή είναι ήδη γνωστό. Αλλά πρέπει να σας πω, ότι και εγώ μετά το έμαθα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις εφημερίδες το έμαθε δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Εγώ είπα, δεν γνωρίζω εάν το ήξερε από πριν ή μετά. Γιατί εάν είχε προσκληθεί, είναι βέβαιο ότι θα το ήξερε από πριν. Σας λέω ότι δεν είχε προσκληθεί.Αυτό όμως δεν αποκλείει να το ήξερε από πριν, γιατί με την κα Παπανδρέου, όπως και με άλλους Υπουργούς, συζητά συνεχώς για διάφορα θέματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν σας απασχόλησε αυτό στον πρωινό καφέ, κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας απασχόλησε, διότι δεν υπήρξε πρωινός καφές σήμερα, λόγω του ταξιδιού και του γεμάτου προγράμματος του Πρωθυπουργού.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν σας απασχόλησε το ότι η κα Παπανδρέου αρέσκεται σε μία υπερπροβολή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Και επιδιώκει πάντοτε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε άλλη ερώτηση, ότι εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο προβολής, διότι είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου, είναι κορυφαία Υπουργός αφού συμμετέχει και στην Κυβερνητική Επιτροπή και είναι και μία δημοφιλής πολιτικός στην πατρίδα μας. Λογικό είναι λοιπόν, επειδή φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός, ο οποίος την ψηφίζει, της δίνει μεγάλη εκλογική δύναμη, ενδιαφέρεται για τη δραστηριότητά της, αναγκάζει εσάς - επειδή ο λαός παρακολουθεί τα Μέσα και διαβάζει τις εφημερίδες στις οποίες γράφετε - να αναφέρεσθε συχνότατα στην κα Παπανδρέου. Η προβολή αυτή περνά μέσα από σας, δεν γίνεται αυτομάτως. Μη ρωτάτε εμένα για την προβολή που εξασφαλίζετε εσείς σε μένα ή σε οποιονδήποτε άλλον. Λοιπόν, δεν την επιβάλλει κανείς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αν πραγματοποιήσουν στο προσεχές διάστημα παρόμοιες συναντήσεις άλλα ηγετικά στελέχη, όπως ο κ. Αρσένης, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Λαλιώτης θα έχετε τα ίδια θετικά σχόλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, κάθε συνάντηση και συζήτηση είναι, πιστεύω - όταν γίνεται με αυτόν τον τρόπο - ένα θετικό γεγονός. Δεν μπορεί κανείς να το σχολιάσει αρνητικά. Αλοίμονο αν θεωρηθούν παράνομες τέτοιου είδους πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Παρακαλώ, μην ενοχοποιούμε ανθρώπους οι οποίοι συναντώνται και ανταλλάσσουν απόψεις στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που εκ των πραγμάτων έχουν.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, προτίθεσθε να αναλάβετε και εσείς κάποια ανάλογη...;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω τέτοιο αντικείμενο το οποίο να με κάνει να νοιώθω ότι πρέπει να κάνω με τους συναδέλφους μου μια τέτοια συνεργασία ειδική. Ετσι κι αλλιώς, με τους συναδέλφους, όχι με όλους μαζί, αλλά με τον καθένα χωριστά, θα έλεγα με όλους σχεδόν, έχω συνεχή επικοινωνία εκ των πραγμάτων, για θέματα που προκύπτουν καθημερινά.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχουν εξελίξεις στην Ευρώπη που αφορούν την Ελλάδα και δεν είδαμε μία δημόσια τουλάχιστον τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά. Είναι η ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας για το πώς θέλουν να υπάρξει το σχήμα της Ενωμένης Ευρώπης με την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας σε όλα τα θέματα. Το δεύτερο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Ιρλανδική Προεδρία, στο προσχέδιο του τελικού κειμένου που θα παρουσιάσει το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής για τη Διακυβερνητική δεν περιλαμβάνει την πάγια επιδίωξη της Ελλάδας για την κατοχύρωση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις αυτές, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν τα προβλήματα αυτά κατα κάποιο τρόπο στο Συμβούλιο...

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχόλιο που κάνω, απαντώντας στην ερώτησή σας, είναι το εξής: Η Ελληνική Κυβέρνηση, γι'αυτά τα θέματα, εκ των πρώτων Κυβερνήσεων έχει δώσει τις θέσεις της. Εχει στείλει υπόμνημα στην Ιρλανδική Προεδρία και έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ιδέα δημιουργίας διευθυντηρίου στο πλαίσιο της Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον για τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της ακεραιότητας της χώρας το veto, η αρχή της ομοφωνίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ στο πλαίσιο της λειτουργίας των οργάνων της Ε.Ε. Πρέπει να σας πω ότι οι πληροφορίες που έχετε είναι πληροφορίες οι οποίες ασφαλώς έρχονται από πηγές που πρόσκεινται στην Ιρλανδική Προεδρία. Εξετάζουμε τα πάντα τα οποία μπορούν να φθάσουν και σε μας, προκειμένου να χαράξουμε μια τέτοια στάση και να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο εκείνη την ώρα της συζήτησης. Η θέση μας είναι σαφής. Σας έχω πει πολλές φορές ότι στα πλαίσια των οργάνων της Ε.Ε., γίνεται διαρκής διαπραγμάτευση για διάφορα θέματα. Σ'αυτή τη διαπραγμάτευση έχουμε εισέλθει εκ των πραγμάτων και δίνουμε τον αγώνα υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Ασφαλώς, θα είμαστε ευτυχείς, αν οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται είναι ταυτόσημες με τις δικές μας θέσεις. Αν αυτό δεν συμβαίνει, δεν σημαίνει ότι σταματούμε την προσπάθειά μας. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση που σας είναι γνωστή. Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις δύο ή τρεις χώρες της Ε.Ε. οι οποίες πρώτες έστειλαν τις θέσεις τους για τα θέματα της Διακυβερνητικής στην Ιρλανδική Προεδρία. Και για το συγκεκριμένο θέμα του "γαλλο-γερμανικού" άξονα, όπως αποκαλείται από πολλούς, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΦΙΛΗΣ: Πάλι από ευρωπαϊκή πηγή διατυπώνεται το εξής ερώτημα: Γιατί ο κ. Πάγκαλος έστειλε δια του κ. Κρανιδιώτη, καθυστερημένα μία επιστολή σχετικά με το πρόβλημα που ανέφερα, δηλαδή ότι αποκλείεται η κατοχύρωση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο προσχέδιο της Ιρλανδικής Προεδρίας, με αποτέλεσμα, να μην μπορεί διαδικαστικά να συζητηθεί το θέμα μεθαύριο, Δευτέρα, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεσθε σε ένα πρόβλημα διαδικαστικό, όπως το ονομάσατε και εσείς. Πρέπει να σας πω ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστή σε όλους, γιατί έχει διατυπωθεί εγκαίρως. Εχουμε συζητήσει για τη θέση αυτή μήνες πριν. Οταν ξεκίνησαν οι εργασίες της Διακυβερνητικής. Αρα, παρέλκει αυτή την ώρα να συζητούμε για ευθύνες ή υπαιτιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά καθυστέρηση στη διατύπωση και προβολή κάποιων θέσεών μας για το θέμα αυτό. Πέραν του ότι είναι σαφείς, έχουν διατυπωθεί εγκαίρως, ώστε να είναι γνωστές σε όλους. Και στις θέσεις αυτές εμμένουμε. Είμαστε εκ των πρώτων που έχουμε αποσαφηνίσει ποιές είναι οι θέσεις μας για τα θέματα αυτά, με κάθε λεπτομέρεια.

ΦΙΛΗΣ: Αν η Ελλάδα εκφωνεί μόνο...;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα είναι από τους συνεπείς εταίρους σ'αυτές τις διαδικασίες. Και πρέπει να σας πω ότι είμαστε από τις χώρες που για όλα αυτά τα θέματα, για τα περισσότερα έστω, έχουμε προτείνει αναλυτικές θέσεις. Η Ελλάδα δείχνει ιδιαίτερη επιμέλεια, όσον αφορά τη συμμετοχή της στα όργανα της Ε.Ε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είχατε μία συνεργασία σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Παναγιώτου. Τί αφορούσε αυτή η συνεργασία; Θα υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία της ΕΡΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι είχαμε κάποια προγραμματισμένη συνεργασία. Λογικό είναι να συνεργάζεται μαζί μου ο κ. Παναγιώτου, ως Πρόεδρος της ΕΡΤ. Βρισκόμαστε ως εκ τούτου σε μία συνεχή επικοινωνία. Πρέπει να σας πω ότι απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε στις οργανωτικές αναδιαρθρώσεις και προγραμματικές αλλαγές που θεωρούμε ότι θα δώσουν στην ΕΡΤ το πρόσωπο που πρέπει να έχει, ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Γνωρίζετε ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί για το πρόγραμμα της ΕΡΤ συνεχίζει το έργο της. Η Επιτροπή αυτή συνεδρίασε ήδη, θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να καταλήξει στην τελική της θέση. Οσον αφορά το τελευταίο ερώτημά σας δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στην ηγεσία της ΕΡΤ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός εκπροσώπησε χθες την Κυβέρνηση στην ενθρόνιση του κ. Ψυχάρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, δεν γνωρίζω ποιός ακριβώς εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην ενθρόνιση του κ. Ψυχάρη. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Ψυχάρης ανέλαβε καθήκοντα με όλους τους τύπους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πήγε κανείς απο την Κυβέρνηση στην ενθρόνιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, σας είπα ότι δεν γνωρίζω αν πήγε κάποιος απο την Κυβέρνηση. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Ψυχάρης με όλους τους τύπους. Ολα έχουν γίνει έτσι ώστε να είναι πλέον - και με τη βούλα που λέμε - Διοικητής του Αγίου Ορους.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Σημίτης δεν ήταν ενήμερος για την τοποθέτηση του κ. Ψυχάρη. Θέλω να σας ρωτήσω ήταν ενήμερος για την απόφαση του κ. Πάγκαλου ο Πρωθυπουργός ή αιφνιδιάστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση αυτή είναι απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Οι Υπουργοί έχουν αρμοδιότητα και παίρνουν αποφάσεις για σειρά θεμάτων για τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι ενημερωμένος ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι δυνατόν κάθε υπουργός πρίν λάβει οποιαδήποτε απόφαση να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για ορισμένα θέματα τα οποία έχουν ξεχωριστή σημασία και γι' αυτο συνεργάζεται με τους υπουργούς του.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν μου απαντήσατε. Σας ερωτώ, αιφνιδιάστηκε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Δεν αιφνιδιάστηκε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η επιλογή του κ. Ψυχάρη απο τον κ. Πάγκαλο όταν έγινε, έγινε εν γνώσει του Πρωθυπουργού ή ο κ. Σημίτης την έμαθε κατόπιν εορτής;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γαργαλάκο, η επιλογή αυτή ήταν επιλογή του υπουργού Εξωτερικών. Για την επιλογή του αυτή δεν είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός. Αλλά βεβαίως, είναι κάτι το οποίο αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική, στο πλαίσιο λειτουργίας των υπουργών και των σχέσεων που έχουν με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι δυνατόν κάθε απόφαση την οποία λαμβάνει κάθε υπουργός να συζητείται και με τον Πρωθυπουργό.

ΚΙΑΟΣ: Είχατε πει ότι δεν θα είχε αντίρρηση ο Πρωθυπουργός....

ΡΕΠΠΑΣ: Θα παρακαλούσα, επειδή αυτά μένουν, να είσθε ακριβής σ' αυτά τα οποία έχω πεί.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, δεν είχατε πει ότι δεν θα είχε αντίρρηση ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, ότι η επιλογή αυτή είναι του κ. Πάγκαλου και ότι για την επιλογή αυτή δεν είχε κανένα λόγο να έχει αντίρρηση ο κ. Πρωθυπουργός. Οχι δεν θα είχε αντίρρηση, δεν είχε - όταν την πληροφορήθηκε και του είπε ο κ. Πάγκαλος ότι "αυτή είναι η επιλογή μου" - ο κ. Πρωθυπουρ- γός του είπε ότι "αυτή είναι η επιλογή σου".

ΚΙΑΟΣ: Σ' αυτό που λέτε, δεν μπορεί να πεί κανείς ότι ισχύει το ίδιο και για τις επιλογές που γίνονται στους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, Περιφερειών κλπ., όπου ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τους Υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό αφορά όλη την Περιφερειακή Διοίκηση. Αφορά τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης σε όλη την Επικράτεια. Δεν είναι το ίδιο.

ΚΙΑΟΣ: Εντάξει. Επειδή το Αγιο Ορος είναι αυτόνομη περιοχή, αυτοδιοίκητη. Γι' αυτό το λέω.Εντάξει δεν είναι το ίδιο. Απο εκεί και πέρα, γιατί το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση μιάμιση μέρα μετά αφότου ορκίστηκε ο κ. Ψυχάρης και ο αναπληρωτής Διοικητής, όπως το αναφέρει, για τον κ. Κασμίρογλου και δεν έβγαλε ανακοίνωση την ίδια ημέρα για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κριτική είναι γιατί έβγαλε μετά απο μιάμιση μέρα ανακοίνωση;

ΚΙΑΟΣ: Οχι κριτική, ερώτηση είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, τότε έκρινε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι έπρεπε να βγάλει την ανακοίνωση. Αυτή είναι η απάντησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, απο τότε που ανακοινώθηκε ο διορισμός του κ. Ψυχάρη μέχρι σήμερα έχουν συμβεί αρκετά πράγματα. Αυτή η απόφαση του κ. Πάγκαλου έχει γίνει αντικείμενο κριτικής απο πολλούς και απο μερίδα του Τύπου. Εχει γίνει συζήτηση στη Βουλή, εδώ πολλές φορές έχουμε συζητήσει. Σας ερωτώ λοιπόν. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο δεν έπρεπε να συζητήσει σε πολιτικό επίπεδο πρίν προβεί ο κ. Πάγκαλος στον διορισμό του κ. Ψυχάρη; Εκ της εξελίξεως του θέματος λέω πάντοτε, δεν αφορά το θέμα αυτό τη γενική εικόνα της Κυβέρνησης; Είναι θέμα μιας απόφασης σε έναν τομέα ειδικό, ειδικότατο; Είναι ένα έλασσον θέμα του κυβερνητικού έργου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Εξωτερικών αυτη η επιλογή. Για την Κυβέρνηση το θέμα αυτό έχει κλείσει τον κύκλο του. Δεν απασχολεί την Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν μου απαντήσατε. Υφίσταται μετά τον διορισμό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς πιστεύετε ότι υφίσταται θέμα; Εγώ σας λέω ότι για την Κυβέρνηση είναι ένα θέμα το οποίο έχει κλείσει τον κύκλο του.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ λέω, ότι υπάρχει θέμα μετά το διορισμό.Το συζητάμε συνέχεια.Σας είπα στη Βουλή συζητιέται, εδώ το συζητάμε, ο Τύπος ασχολείται καθημερινά.Η Κυβέρνηση η οποία είναι ευαίσθητος δέκτης των λαϊκών ή άλλων αντιδράσεων...

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που το αναγνωρίζετε.

ΦΙΛΗΣ: Οχι, είπα σύμφωνα με τη δική της δήλωση. Δεν πιστεύετε ότι θα έπρεπε να ασχοληθεί με το μεγάλο θέμα για το διορισμό του κ. Ψυχάρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού, λοιπόν, εσείς δεν δέχεστε ότι είμαστε ευαίσθητος δέκτης αυτών των λαϊκών αντιδράσεων γιατί περιμένετε να έχουμε διαφορετική στάση;

ΦΙΛΗΣ: Σας ερωτώ πάλι. Υφίσταται μετά το διορισμό θέμα κατά τη γνώμη σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Επανέρχομαι στην προηγούμενη απάντησή μου. Το θέμα αυτό έχει κλείσει ως θέμα τον κύκλο του.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επειδή ο κ. Ψυχάρης έχει μια διπλή ιδιότητα, δηλαδή είναι διευθυντής και εκδότης μίας εφημερίδας και τώρα είναι και Διοικητής του Αγίου Ορους,γιατί δεν συζητήθηκε σε πολιτικό επίπεδο το θέμα πριν ανακοινωθεί απο τον κ. Πάγκαλο ο διορισμός του κ. Ψυχάρη και έφερε τον Πρωθυπουργό προ τετελεσμένου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτζη μπορείτε να βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Παρακαλώ μην αποδίδετε σε εμένα όλα όσα είναι δικά σας και μόνο. Δεύτερον, οι χειρισμοί οι οποίοι έγιναν είναι χειρισμοί που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται, στο πλαίσιο των νόμων και της λειτουργίας της Κυβέρνησης και γι' αυτό δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτε περισσότερο.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω - και θέλω να είναι καθαρή η απάντηση

ΡΕΠΠΑΣ: Αν είναι καθαρή η ερώτηση, θα είναι καθαρή και η απάντηση.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθαρή, καθαρότατη. Η επιλογή του κ. Ψυχάρη είναι ή δεν είναι απόφαση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, κάθε απόφαση που παίρνει ο κάθε Υπουργός εκφράζει την Κυβέρνηση. Δεν είναι απόφαση η οποία είναι....

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ερωτώ άν εκφράζει την Κυβέρνηση, αλλά αν είναι απόφαση της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι απόφαση της Κυβέρνησης.Αλλά οι αποφάσεις της Κυβέρνησης λαμβάνονται αναλόγως, της περιπτώσεως, με μια ορισμένη διαδικασία. Αλλες λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο, άλλες λαμβάνει η Κυβερνητική Επιτροπή, άλλες λαμβάνει το ΚΥΣΕΑ, τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα, άλλες λαμβάνει ο Πρωθυπουργός, άλλες λαμβάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Αλλες λαμβάνουν οι Γενικοί Γραμματείς.Υπάρχει μια διάρθρωση, μια ιεραρχία και μια λειτουργία η οποία δίνει την δυνατότητα στους κυβερνητικούς παράγοντες, για θέματα τα οποία εξετάζουν, να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, οι όποιες αποφάσεις, είναι αποφάσεις της Κυβερνήσεως.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς της Κυβερνήσεως. Της Κυβερνήσεως της Ελλάδος. Βεβαίως. Δεν είναι δυνατόν να είναι της Αντιπολιτεύσεως.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 31 January 2007 - 11:04:55 UTC