Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ TOY YΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε να μας ανακοινώσετε εσείς κάτι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας έχω πει από χθες το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το οποίο εξελίσσεται κανονικά. Υπάρχουν όλα αυτά που έχουμε πει τις προηγούμενες ημέρες για συνεδριάσεις, συναντήσεις, αύριο της Κυβερνητικής Επιτροπής, σήμερα η επίσκεψη του Ούγγρου Πρωθυπουργού. Τα έχουμε πει αυτά. Δεν έχω κάτι καινούργιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Την Παρασκευή τελικά δεν υπάρχει κανένα κυβερνητικό όργανο; Διευκρινιστικά ερωτώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Για την Πέμπτη έχω ανακοινώσει τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα "πολιτική για την Ολυμπιακή Αεροπορία". Μέχρι τη στιγμή που κατέβηκα για την ενημέρωση, δεν είχα κάτι για Υπουργικό Συμβούλιο για το οποίο υποθέτω ότι με ρωτάτε, για την Παρασκευή.

ΜΙΧΑΗΛ: Για κάποιο κυβερνητικό όργανο ρώτησα ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω κάτι μέχρι τώρα για την Παρασκευή, σε αυτό το επίπεδο. Συσκέψεις άλλες γίνονται διάφορες. Την Παρασκευή υπάρχει μία Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά, όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Θα έχετε ενημέρωση γι' αυτό από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Η Συνδιάσκεψη διοργανώνεται από το ΠΑΣΟΚ και τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους ευρωβουλευτές μας. Αυτά όμως θα τα έχετε από το ΠΑΣΟΚ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχουν προκύψει νομικά κωλύματα στα σχέδια της Κυβέρνησης σχετικά με την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στην Ολυμπιακή Αεροπορία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, για να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα. Είδα κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναφορές υπηρεσιών της Ολυμπιακής. Δεν μπορεί όλα αυτά να αναφέρονται στις τελικές αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν ληφθεί. Αρα, όλος αυτός ο κύκλος της συζήτησης, υποθέτω ότι θα μπορεί να αρχίσει, εάν χρειάζεται, μετά τις αποφάσεις. Εχουμε πει ότι θα υπάρξουν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και θα ακολουθήσει ένα σύντομο διάστημα διαλόγου με τους εργαζόμενους, στη διάρκεια του οποίου ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν συμφωνίες.

ΚΙΑΟΣ: Μεταξύ των επιχειρήσεων, ΔΕΚΟ κ.λπ. που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, να μετοχοποιηθούν, όπως θέλουμε το λέμε, είναι και η ΕΥΔΑΠ. Ετσι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι στον κατάλογο, αν καλά θυμάμαι, γιατί δεν τον έχω μπροστά μου.

ΚΙΑΟΣ: Ποια είναι η λογική της Κυβερνήσεως να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία που μας δίνει το νερό και πίνουμε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα έλεγα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την πλήρη ανάλυση αυτού. Υποθέτω ότι με την ερώτησή σας διατυπώνετε μία αντίρρηση ως προς την επιλογή.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, εγώ θέλω να μάθω. Ούτε αντίρρηση, ούτε τίποτα. Απλώς, ρώτησα, επειδή και τις μέρες αυτές με τις εξελίξεις στα θέματα της δραχμής, της ένταξης στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών κ.λπ. και με τα μέτρα που ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου, είναι θέμα γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, γι' αυτό το ανέφερα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είπαμε, ότι στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας το όριο είναι 49%. Μιλούμε για μετοχοποιήσεις. Η όλη λειτουργία, η εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων σε μία επιχείρηση του Δημοσίου έως ένα ποσοστό και η συμμετοχή κατά το ποσοστό αυτό στη διοίκηση, σας βεβαιώ και από την προσωπική μου εμπειρία, ότι αλλάζει αρκετά τα πράγματα σε μια εταιρία ως προς τη λογική της, ως προς τη λογική της λειτουργίας της.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ ρωτώ ποιά είναι η λογική της Κυβερνήσεως να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία που μας δίνει το νερό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προφανώς, διότι θεωρεί ότι μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα και καλή, αποδοτική λειτουργία. Ολα αυτά γίνονται για καλό, κ. Κιάο.

ΚΙΑΟΣ: Ευχαριστώ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχουν θορυβήσει την Κυβέρνηση οι σκληρές επιθέσεις που δέχεται από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, αλλά και οι βαρείς χαρακτηρισμοί που εκφράζονται από τη μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι δύο χωριστά πράγματα: Τι κάνει η Αντιπολίτευση και κάποιοι σκληροί χαρακτηρισμοί από μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Στο πρώτο, έχω τοποθετηθεί επί της ουσίας τις προηγούμενες ημέρες, επανειλημμένα, σε ό,τι αφορά τη στάση της Αντιπολίτευσης. Δεν θα ήθελα να επαναλάβω το σύνολο αυτής της τοποθέτησης τώρα. Ομως, με όλες αυτές τις κινήσεις που φέρουν διάφορα χαρακτηριστικά και είναι και πολυκέφαλης κατεύθυνσης, θα έλεγα, πολυκέφαλων επιλογών, με όλα αυτά που είδαμε από την Αντιπολίτευση τις προηγούμενες ημέρες, αυτό το οποίο θα μπορούσα να πω είναι η διαπίστωση ότι έχουμε ένα πλήρη ευτελισμό του αντιπολιτευτικού λόγου. Ιδιαίτερα χθες. Πήρατε την ανακοίνωση την οποία εξέδωσα για τον κ. Εβερτ και την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Μία απαράδεκτη ερώτηση, με απαράδεκτα υπονοούμενα, που δεν θα έπρεπε να έχει θέση σήμερα ως λογική στην πολιτική μας ζωή. Είναι ένα επίπεδο το οποίο είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν από το ίδιο κόμμα και είχε κόστος για τον τόπο συνολικά. Δεν με απασχολεί, δηλαδή, δεν μπορεί να απασχολεί εμάς, είναι εσωτερικό της θέμα, εάν η κινητικότητα του κ. Εβερτ, για να ταλαιπωρήσει το διάδοχό του, εκφράζεται με τακτικές του προκατόχου του. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται η πολιτική ζωή και να σύρεται, να επιχειρείται να συρθεί, σε τέτοιο επίπεδο. Τώρα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα δημοσιεύματα με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς που τους βλέπω κι εγώ τις τελευταίες ημέρες -"σπείρα", "απατεώνες", "λωποδύτες" και διάφορα άλλα, δεν θέλω να αναφερθώ σε καμιά συγκεκριμένη εφημερίδα- θα έλεγα ότι καθένας λέει και γράφει ό,τι κουβαλάει μέσα του.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατήρησα την απάντηση που δώσατε σχετικά με την ερώτηση του κ. Εβερτ. Ο κ. Εβερτ έκανε ακριβώς ερώτηση, δηλαδή κινήθηκε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος κινείται σε κάποια όρια, σε κάποια πλαίσια;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να επιλέγει το επίπεδο των ερωτήσεών του και το όριο που ο ίδιος βάζει στον εαυτό του για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο κ. Εβερτ, κατά τη δική μου εκδοχή, δεν έκανε απλώς μία ερώτηση. Ο κ. Εβερτ υποβάλλει ο ίδιος την απάντηση στην ερώτηση την οποία έκανε και άρα, χρησιμοποιεί γλώσσα υπαινικτική για να μπορεί να έχει και το άλλοθι ότι δεν είπε αυτός κάτι συγκεκριμένο. "Ερώτηση έκανα"!! Τον έβλεπα και σε ένα κανάλι χθες, που έλεγε ότι "έκανα μία απλή αναφορά" και στη συνέχεια μιλούσε 20' γι' αυτό. Σε ό,τι αφορά το όριο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησα. Δεν θέτει κανένα όριο η Κυβέρνηση, σε κανέναν. Κάθε βουλευτής επιλέγει το επίπεδο στο οποίο θα κινηθεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τί αναλογίες βλέπετε ανάμεσα στην πρακτική του κ. Εβερτ και στις πρακτικές των προκατόχων του, όπως είπατε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το είπα, διότι έχουμε πάλι ριπές σκανδαλολογίας, με κατηγορίες, χωρίς κανένα στοιχείο, να εκτοξεύονται προσπαθώντας να σύρουν την πολιτική ζωή σ' αυτό το επίπεδο. Δεν θα το πετύχουν, βεβαίως. Μίλησα για μια περίοδο, έκανα μια αναφορά, στη διάρκεια της απάντησής μου, σε μια περίοδο που την έχουμε ξεπεράσει και πιστεύω ότι καλώς την έχουμε ξεπεράσει και κανείς δεν θέλει να επιστρέψει σ' αυτήν.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε σε ποια ακριβώς περίοδο αναφέρεσθε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οταν μιλώ για περίοδο έντονης σκανδαλολογίας που κυριάρχησε στην πολιτική μας ζωή, νομίζω, ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, εγώ δεν καταλαβαίνω. Για παράδειγμα, την υπόθεση της ΑΓΕΤ και τη λειτουργία του κόμματός σας, σ' αυτή την περίοδο και σ' αυτή την υπόθεση, τη συμπεριλαμβάνετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μιλώ για σκανδαλολογία χωρίς κανένα στοιχείο. Χωρίς βάση.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω το σχόλιο της Κυβέρνησης, όσον αφορά σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόωρες εκλογές, τον Ιούνιο...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε σκέψη, ούτε τίποτα ως προβληματισμός, ούτε "κατ' όναρ". Δεν υπάρχει. Και όποιος μπορεί να δει την πραγματικότητα και το πολιτικό σκηνικό, δεν θα το έγραφε καν. Ας το γράψει κάποιος ως δική του ανάλυση. Αλλά, γιατί το αποδίδουν στην Κυβέρνηση; Δεν έχει κανένα λόγο. Εχει κανένα λόγο η Κυβέρνηση να κάνει εκλογές; Βάζω τελεία, λοιπόν, εδώ και απαντώ: Οι εκλογές θα γίνουν το 2000.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή η συζήτηση πήγε σε μονοπάτια τα οποία φαντάζομαι ότι ξεφεύγουν, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν ήταν αβάσιμη η σκανδαλολογία τότε. Το Ειδικό Δικαστήριο είχε βγάλει κάποιες αποφάσεις. Βλέπετε σχέση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θέλω να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Εγώ είπα...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Βλέπετε σχέση στις σκανδαλολογίες με εκείνη την περίοδο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ είπα κάτι για τον κ. Εβερτ, στο πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας. Και η χθεσινή μου τοποθέτηση έλεγε "ότι προσπαθώντας να υπερκεράσει τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ.". Δεν θέλω να ανοίξουμε μία συζήτηση για το παρελθόν. Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα. Απλά, κάποιοι γνωρίζουν, φαίνεται, μόνο αυτές τις μεθόδους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί το μεμπτό είχε η ερώτηση του κ. Εβερτ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό ακριβώς που αντιλαμβάνεστε κι εσείς, απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι τίποτα. Εγώ θεωρώ ότι ήταν....

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Λυπούμαι αν δεν το αντιλαμβάνεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Τί το μεμπτό; Πέστε μου, ποιό ήταν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είπα, ακριβώς αυτό που αντιλαμβάνεστε κι εσείς, απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι, είμαι καθυστερημένος, μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε εσείς;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σημειώνω τη δήλωσή σας, αλλά θα διαφωνήσω μ' αυτή, ότι "είστε καθυστερημένος".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν μου λέτε τότε κ. Γενικέ; Ποιό σημείο είναι αυτό που ενοχλεί; Αυτό για τον κ. Παπαντωνίου; Τί ενοχλεί; Τι ενόχλησε στην ερώτηση; Πέστε μου.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό που φαντάζεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φαντάζομαι. Η ερώτηση είναι τέσσερις σειρές.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να αντιστρέψω λίγο τα πράγματα. Μπορώ να κάνω και εγώ μια ερώτηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάντε, δεν έχω πρόβλημα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ωραία. Τί ήθελε να πει, δηλαδή ο κ. Εβερτ; Μπορείτε εσείς να μου πείτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί ήθελε να πει ο κ. Εβερτ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είπαμε να αντιστρέψουμε λίγο τους όρους. Εγώ ρωτάω τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι' αυτό που έλεγε η Κυβέρνηση συνέχεια, που διέψευδε την υποτίμηση και την έκανε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν λέει τίποτα γι' αυτό ο κ. Εβερτ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...Και για το δάνειο που πήρε, ενώ είχε κάνει αίτηση για υποτίμηση και την περίμενε σε μερικές μέρες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό ήθελε να πει ο κ. Εβερτ! Ωραία! Αν ήθελε αυτό, κατά την άποψή σας, εάν ήθελε να πει αυτό ο κ. Εβερτ, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, και άλλο ένα. Να σας πω και το άλλο: ότι και κάπου είναι μπλεγμένος και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τί μπλεγμένος ακριβώς; Μήπως θέλετε να διευκρινίσετε τι ακριβώς ήθελε να πει ο κ. Εβερτ, με βάση αυτά που λέτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ναι. Τί λέτε; Και τι λέει ο κ. Εβερτ, εννοώ, όχι τι λέτε εσείς. Εσείς το λέτε και το υπογράφετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, ότι με ρωτήσατε κάποιες ερωτήσεις και δεν μου απαντάτε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, τώρα απαντάτε εσείς. Δεν καταλάβατε. Ζήτησα την άδεια να αλλάξουμε για λίγο. Λοιπόν, ακούστε με, για να μην κοροϊδευόμαστε. Και δεν θέλω -δεν είχα καμιά πρόθεση- να τραβήξουμε όλη αυτή τη συζήτηση έτσι. Ο κ. Εβερτ έκανε μια συγκεκριμένη ερώτηση, υπονοώντας συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι όσοι είμαστε σ' αυτή την αίθουσα. Αν δεν το καταλαβαίνει ο κ. Σταματόπουλος, πιστεύω ότι θα του επιτρέψουμε, όλοι μαζί, να συνεχίσει να μην το καταλαβαίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πανικός!

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ! Ολα αυτά που υπονοεί ο κ. Εβερτ χωρίς, ξαναλέω, να προσκομίζει το παραμικρό στοιχείο, είναι απαράδεκτα και μας πάνε πολύ πίσω. Δεν ξέρω καν αν είναι η επίσημη γραμμή της Ν.Δ., δεν με απασχολεί. Αλλά, δεν μπορεί η πολιτική ζωή του τόπου να κινείται σ' αυτό το επίπεδο. Είπα και χθες, ότι αν έχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον οποιουδήποτε, να το πάει στον Εισαγγελέα. Δεν έχει τίποτα. Είναι δυνατόν να εμπλέκεις έτσι, με τόση ευκολία, τα παιδιά οποιουδήποτε; Εκτός αν πρέπει να βγάλουμε μια γενική ρήτρα, η οποία να λέει ότι, αν συγγενής οποιουδήποτε εργάζεται σε μια εταιρία, αυτή η εταιρία πρέπει να αποκλείεται από νόμιμους διαγωνισμούς που γίνονται, με την κανονική νόμιμη διαδικασία, όπου ακολουθούνται όλοι οι τύποι και οι κανόνες και στο ουσιαστικό μέρος μπορούν να κριθούν. Είναι αυτονόητα πράγματα αυτά και απορώ γιατί με επαναφέρετε, συνεχώς, σ' αυτό το σημείο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Σουφλιάς, μέσω της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" έκανε μια πρόταση για εθνική συνεννόηση, με τη διευκρίνιση, όχι με την έννοια μιας περιστασιακής ενότητας, αλλά με τη στήριξη στο μέτρο του εφικτού, όσων κομμάτων έχουν ευρωπαϊκή προοπτική. Ένα σχόλιο παρακαλώ γι' αυτό. Και ένα δεύτερο ερώτημα: άκουσα τον κ. Λαλιώτη ο οποίος είπε ότι θα επωφεληθούμε 700 και πλέον δισ. από τη νέα υποτίμηση. Το ερώτημά μου είναι, εάν οι συμβάσεις των μεγάλων έργων -αεροδρόμιο, ΜΕΤΡΟ κλπ- έχουν ρήτρα δολαρίου, ρήτρα συναλλάγματος ή ρήτρα υποτιμημένης δραχμής.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τα έργα, τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, είναι τα μεγάλα έργα, αλλά και πολλά μικρότερα έργα, χιλιάδες έργα, ύψους τρισεκατομμυρίων. Οταν ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος έχει την ευθύνη για τις συμβάσεις, δηλώνει ότι από αυτή την προσαρμογή της ισοτιμίας προκύπτει ένα όφελος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων -δεν τον άκουσα ο ίδιος και δεν έχω κάνει τον υπολογισμό για να δω αν είναι 500, 600 ή 700, δεν το έχω αυτή τη στιγμή το δεδομένο αυτό- πιστεύω, ότι έχει λάβει υπόψη του κι αυτό το οποίο λέτε. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες συμβάσεις που να είναι με ρήτρα συναλλάγματος -μπορεί λέω- αλλά προφανώς, υπάρχουν και πολλές άλλες. Δηλαδή, όταν δίνεται ένα συγκεκριμένο νούμερο αυτής της εισροής, από τον αρμόδιο Υπουργό, ισχύει. Δεν έχει κανείς λόγο να κρύψει ή να προσθέσει κάτι σ' αυτό. Για το άλλο θέμα, του κ. Σουφλιά. Είναι γεγονός ότι ουσιαστική αντίρρηση στο πρόγραμμα των μέτρων που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, δεν έχει ακουστεί, από την μείζονα αντιπολίτευση, τουλάχιστον. Εχει ακουστεί κριτική ότι δεν θεωρούν αρκετά αυτά τα μέτρα. Εχει ακουστεί κριτική ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Επί της ουσίας των μέτρων, ουσιαστική κριτική δεν έχει ακουστεί. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, με βάση αυτό, και την υποστήριξη των μέτρων, από όσους δεν έχουν αντίρρηση γι' αυτά.

ΚΙΑΟΣ: Αλλο είπε ο κ. Σουφλιάς και...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με ρωτήσατε κι απάντησα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Wednesday, 18 March 1998 - 16:04:06 UTC