Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συζητήσαμε, σήμερα, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

* Πριν, όμως, αναφερθώ σ' αυτό, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τη δραχμή. Τα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει από την εκτίμηση της πορείας στις αγορές, αυτές τις πρώτες ημέρες μετά την προσαρμογή της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, μαρτυρούν ότι η αντίδραση της εγχώριας και της ξένης αγοράς είναι θετική, έως ενθουσιώδης σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό μαρτυρά την εμπιστοσύνη όλων των παραγόντων στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η σταθερή στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και ευημερία τη χώρα και το λαό αποδίδει καρπούς. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται αυτές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι παράγοντες εκείνοι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τη λειτουργία των αγορών, άρα και τη θέση του νομίσματός μας στις διεθνείς αυτές αγορές και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα σας κουράσω τώρα με αριθμούς. Μπορούμε να επανέλθουμε εφόσον το επιθυμείτε.

* Οσον αφορά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπως σας είπα, συζητήσαμε το θέμα που αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία, τον εθνικό αερομεταφορέα. Για το θέμα αυτό, θα ενημερώσει τους συναδέλφους σας με λεπτομέρειες ο κ. Μαντέλης, ο οποίος αυτή την ώρα δίνει συνέντευξη Τύπου.

Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής. Επιθυμούμε να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού, ο οποίος θέλει τις δημόσιες επιχειρήσεις να είναι υγιείς και να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους χρήστες των υπηρεσιών τους. Νομίζω ότι πέραν των χρηστών, όλοι οι πολίτες που είναι φορολογούμενοι, έχουν κάθε λόγο να απαιτούν από τους Οργανισμούς του Δημοσίου, όπως είναι ιδιαίτερα η Ο.Α., ένα επίπεδο λειτουργίας πέραν του ικανοποιητικού, δοθέντος ότι είναι από τις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Προκειμένου να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η Ο.Α., πρέπει να προχωρήσουμε με συνέπεια σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο θα διακρίνεται από τον ταχύ ρυθμό του και τα αποφασιστικά και ριζοσπαστικά μέτρα, τα οποία είναι απαραίτητα, για να καταξιωθεί και πάλι, το συντομότερο δυνατό, ο εθνικός αερομεταφορέας και να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά αμέσως η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.

Συνεδριάζει, σήμερα, η συνέλευση των μετόχων προκειμένου να ενημερωθεί για την απόφαση της Κυβέρνησης και αμέσως μετά θα ενημερωθεί το Συμβούλιο της Ο.Α., το οποίο σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, πρέπει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα προβλήματα, ώστε η Ο.Α. να ξεπεράσει την κρίση που τη μαστίζει. Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε εξοικονόμηση τουλάχιστον 50 δισ. δρχ. ετησίως. Αυτό θα το επιτύχουμε με συνδυασμένες δράσεις που θα αφορούν διάφορες πλευρές λειτουργίας της επιχείρησης. Επιθυμούμε η Ολυμπιακή Αεροπορία να επιδιώξει και να αναπτύξει στρατηγικές συμμαχίες με άλλες μεγάλες εταιρίες, με αεροπορικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα με επιτυχία. Η Ο.Α. θα πρέπει να αντιμετωπίσει, ενόψει της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, την πρόκληση της μετεγκατάστασής της, προκειμένου να είναι παρούσα σ' αυτή την εξέλιξη ως εταιρία που προσφέρει όχι μόνο τη διακίνηση των πολιτών, αλλά και υπηρεσίες εδάφους, όπως είναι η τροφοδοσία ή οι επισκευές αεροσκαφών. Επίσης, η Ο.Α. θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία της, προκειμένου να γίνει ευέλικτη, αποτελεσματική, λειτουργική, να προσφέρει τελικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όσους την προτιμούν.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο καταλήξαμε σήμερα. Εξουσιοδοτήθηκαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί να χειριστούν τα επιμέρους θέματα, εξειδικεύοντας το περιεχόμενο αυτού του πολιτικού πλαισίου. Πιστεύουμε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, θα προκύψει μέσα από συμφωνία όλων των πλευρών ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι κατάλληλο, προκειμένου η Ο.Α. να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση της.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. Είμαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο, όταν μιλήσατε για την υποτίμηση, είπατε για κάποιους παράγοντες. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Εννοείτε τους κερδοσκόπους;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αγορές έχουν τους δικούς τους κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργούν. Είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς γίνονται, πολλές φορές, και κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αυτό το οποίο όμως έχει σημασία είναι η θετική ανταπόκριση που υπήρξε απ' όλες τις δυνάμεις της αγοράς στην κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία - και αναφέρομαι στην πρόσφατη απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης- πράγμα το οποίο αποδεικνύεται με συγκεκριμένα και αδιάψευστα στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Δυνάμεις της αγοράς", λέτε. Ποιάς αγοράς; Της ελληνικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν επενδυτικοί Οίκοι, υπάρχουν τραπεζικοί Οργανισμοί, υπάρχουν μεγάλες εταιρίες που επενδύουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, που εισάγουν συνάλλαγμα, που με διάφορους τρόπους αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που τρέφουν προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι ένα ασφαλές κριτήριο για την επιτυχή εξέλιξη, η οποία εξασφαλίστηκε μετά από την απόφαση αυτή. Πιστεύουμε ότι αποτελεί έναν καλό οιωνό. Δεν σημαίνει ότι πετύχαμε το στόχο μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά επισημαίνουμε ότι τα πρώτα βήματα είναι πολύ καλά. Δεν είχαμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, ο έλεγχος των τιμών επιτρέπει στους καταναλωτές να τα προμηθεύονται στις τιμές που είχαν και τις προηγούμενες ημέρες. Όλα αυτά δείχνουν πως με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, με σύνεση και ευθύνη, όλοι οι παράγοντες αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εξελίξεις. Αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε αυτούς που τα έβγαλαν την Πέμπτη και την Παρασκευή και τα έφεραν "μέσα" τη Δευτέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να είχαμε την Πέμπτη και την Παρασκευή εκροή συναλλάγματος στο ύψος των εισροών που έχουμε αυτές τις ημέρες, δοθέντος ότι εδώ μιλούμε για δισεκατομμύρια τα οποία έχουν εισρεύσει, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα ποσά τα οποία βγήκαν από την Ελλάδα είναι πολύ μικρότερα. Και εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε να συγκρίνετε αυτό το οποίο έγινε στη δική μας χώρα σε σχέση με αυτό που έγινε σε άλλες χώρες στις οποίες ανελήφθησαν ανάλογες πρωτοβουλίες, εύκολα θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα ήταν ήπιες. Θα έλεγα ότι ήταν στα όρια του φυσιολογικού, του ομαλού για τις περιπτώσεις αυτές και αυτό κάτι αποδεικνύει.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή παραθέσατε κάποιους παράγοντες, ήθελα να ρωτήσω αν αυτοί είναι οι παράγοντες για τους οποίους είπατε στην αρχή ότι "καθορίζουν", το σημείωσα.... Αυτοί είναι οι παράγοντες, ερωτώ, που είπατε προηγουμένως...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μίλησα. Αναφέρθηκα στους επενδυτές, στους τραπεζικούς Οργανισμούς...

ΚΙΑΟΣ: Επενδυτές, Τράπεζες κ.τ.λ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όλοι αυτοί.

ΚΙΑΟΣ: Αυτοί είναι που καθορίζουν τα της αγοράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, όλοι αυτοί έχουν το δικό τους βαρύνοντα ρόλο. Μίλησα για τους παραγωγούς προϊόντων, μίλησα για τους εισαγωγείς, μίλησα για όλους εκείνους, οι οποίοι επηρεάζουν τους ρυθμούς και το βηματισμό της λειτουργίας της αγοράς. Και -επειδή δεν αναφέρθηκα με τη συγκεκριμένη λέξη, δεν σημαίνει ότι το παρέλειψα κιόλας- πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι είναι και ο καταναλωτής, ο πολίτης. Είναι ο ίδιος ο λαός ο οποίος έδειξε πραγματικά μια ιδιαίτερη ευθύνη τις πρώτες ημέρες. Αλλες φορές, με αφορμές οι οποίες είχαν δοθεί, γνωρίζετε ποιες αντιδράσεις προκλήθηκαν. Αυτή τη φορά είδαμε τους καταναλωτές να προμηθεύονται τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την τροφοδοσία τους, με το συνήθη ρυθμό. Δεν διαταράχτηκε αυτή η σχέση και αυτό είναι σημαντικό.

ΚΙΑΟΣ: Πώς ξεχωρίζει η Κυβέρνηση, κάθε φορά, ποιοι είναι επενδυτές και ποιοι είναι κερδοσκόποι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, δεν είναι δυνατόν να ονομάζεις κάποιους "κερδοσκόπους" ή κάποιους άλλους "επενδυτές", με άλλο κριτήριο, παρά μόνο από το στόχο της δραστηριότητάς τους. Αυτή την ώρα, πιστεύουμε ότι έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας για να μιλήσουμε για ένα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει σε όλους τους τομείς στην Ελλάδα, όπως την προηγούμενη περίοδο είχαμε εκείνα τα στοιχεία τα οποία μπορούσαν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν πιέσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε βάρος της δραχμής. Πιέσεις που αντιμετωπίστηκαν τότε. Οι επενδύσεις που γίνονται τώρα σε διάφορους τομείς -στο Χρηματιστήριο, στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, στην αγορά χρήματος- πιστεύω ότι είναι αντιδράσεις θετικές και πρέπει να τις επισημάνουμε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και το 1994 είχατε εξαγγείλει ένα σχέδιο εξυγίανσης της Ο.Α., το οποίο δεν προχώρησε. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή αυτοί που σχεδίασαν αυτό το μοντέλο εξυγίανσης δεν το σχεδίασαν καλά ή αυτοί που ανέλαβαν να το διεκπεραιώσουν δεν το έκαναν. Σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξαν κυρώσεις. Το ερώτημά μου είναι ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι το σημερινό μοντέλο εξυγίανσης θα προχωρήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Επισημαίνετε την ύπαρξη ευθυνών για την ανακοπή της εξέλιξης του προγράμματος εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί για την Ολυμπιακή Αεροπορία, το 1994. Εχετε δίκιο, σε μεγάλο βαθμό. Μπορούμε να δεχθούμε ότι όλοι, όποιοι αμέσως ή εμμέσως χειριστήκαμε θέματα σχετικά με την εξέλιξη αυτού του προγράμματος, έχουμε ευθύνη. Γιατί, πραγματικά, η πορεία αυτού του προγράμματος δεν εξελίχτηκε όπως είχε σχεδιαστεί. Με αυτή την έννοια, βρισκόμαστε απέναντι σε προβλήματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε την Ο.Α. στην τύχη της. Γι' αυτό ακριβώς, σήμερα, προχωρούμε με την απόφαση, την οποία λάβαμε, σε μια έντονη και αποτελεσματική -πιστεύουμε- προσπάθεια, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό το οποίο μπορώ να αναφέρω ως ειδοποιό διαφορά για την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα, σε σχέση με την προσπάθεια εκείνης της περιόδου, είναι το γενικότερο κλίμα, η γενικότερη προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για την εξυγίανση των φορέων του Δημοσίου. Στη βάση εξαγγελιών που έχουμε κάνει και επειδή ακριβώς διαθέτουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα και επίσης διαθέτουμε -αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί- και τη βούληση να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα αυτό που έχουμε εξαγγείλει, πιστεύουμε -και εσείς πρέπει να το δεχθείτε- ότι περισσότερο παρά ποτέ σήμερα είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, απ' ό,τι γνωρίζουμε, στην αρχή της Κυβερνητικής Επιτροπής έκανε αναφορά στις εξελίξεις περί της δραχμής. Η αναφορά του ήταν στο πλαίσιο αυτών που μας είπατε ή είπε και κάτι περισσότερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, κάνοντας αυτή τη θετική επισήμανση, για τις εξελίξεις που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες, μετά τη νέα ισοτιμία της δραχμής, κάτι το οποίο επανέλαβα και εγώ μόλις τώρα. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όλοι μας πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσοχή και συνέπεια την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, ώστε να μην έχουμε αναταράξεις στην αγορά και στην ελληνική κοινωνία, να ελέγξουμε τις εξελίξεις, να μειώσουμε τις δυσμενείς συνέπειες εκεί όπου μπορεί να προκύψουν και να προβάλλουμε ακόμη περισσότερο τις θετικές πλευρές αυτών των εξελίξεων, όπως είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και η ενίσχυση, στο σύνολό της, πλέον, της προσπάθειας που κάνουμε για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και την ενίσχυση της Ελλάδας, στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Νωρίτερα μας είπατε πως αν συγκρίνουμε τα ποσά των εισροών και των εκροών, οι εισροές είναι πολύ μεγαλύτερες. Προφανώς έχετε υπόψη σας κάποιο νούμερο. Μήπως μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι εισροές μέχρι σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να σας πω ότι αυτή την ώρα υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεσή σας. Στην αγορά συναλλάγματος π.χ. έχουμε μία εισροή, η οποία κυμαίνεται από το 1,5 - 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα σ' αυτές τις λίγες ημέρες, είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξήθηκαν κατά 1δις 300 εκατ. δολάρια. Πρέπει να πω δε -και αυτό σημαίνει επίσης κάτι- ότι η δραχμή έχει ανατιμηθεί, αυτές τις λίγες ημέρες, έναντι των κεντρικών ισοτιμιών της στο Μηχανισμό, στον οποίο εντάχθηκε, κατά 1,5 - 2,5%. Η άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο είναι συνεχής και εντυπωσιακή. Εφτασε το 14% μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Επίσης, θεαματική είναι η ανάκαμψη της αγοράς των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις σε μακροπρόθεσμους τίτλους δεκαετούς διάρκειας του ελληνικού Δημοσίου να υποχωρήσουν κατά 2,2 εκατοστιαίες μονάδες, περίπου στο 8%. Υπάρχουν και άλλοι δείκτες στη διάθεσή σας. Γενικά, πρέπει να πούμε ότι όλα τα στοιχεία κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Και αυτό είναι μία πάρα πολύ ευνοϊκή εξέλιξη. Θα έλεγα ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλύτερα απ' ό,τι θα ανέμενε κανείς, λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την εκροή δεν είπατε. Την εισροή την είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκροή δεν είχαμε αυτές τις ημέρες. Εκροές παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Γνωρίζετε σε ποια ύψη κυμάνθηκαν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν γνωρίζουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και τότε, είπα και μόλις πριν, ότι τα ποσά αυτά, τα 800-900 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα την Παρασκευή, είναι ένα ποσό υψηλό, βεβαίως, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κινούμενο εντός του πλαισίου που πολλές φορές παρατηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει αυτό και δεν πρέπει να μειώνουμε την αξία του εγχειρήματος. Ολα τα στοιχεία μας λένε το αντίθετο.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Από αυτή την εισροή στην αγορά συναλλάγματος που λέτε κατά 1,5 έως 1,8 δις αφαιρούνται τα 800 εκατομμύρια που έφυγαν την Παρασκευή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τα ποσά τα οποία εισέρευσαν στην Ελλάδα αυτές τις 3-4 ημέρες, μετά την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Αλλά αυτό το οποίο είναι πιο σημαντικό -γιατί τα κεφάλαια, πλέον, κινούνται με μια σχετική ελευθερία- είναι ότι αυξήθηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέσα σε λίγες ημέρες, κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι σημαντικό έως εντυπωσιακό.

ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι στην εισήγησή του προς την Κυβερνητική Επιτροπή ο Πρωθυπουργός συνέστησε προσοχή για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών, που σημαίνει ότι έχετε διαπιστώσει κάποιες αρνητικές συνέπειες. Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να προκύψουν είναι π.χ. η αύξηση των τιμών καταναλωτικών προϊόντων. Στον τομέα αυτό, μέχρι τώρα, τα πράγματα έχουν πάει πάρα πολύ καλά. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί, με μεγάλη προσοχή και συστηματικό τρόπο, το πώς εξελίσσονται οι τιμές στην αγορά. Πιστεύουμε ότι δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλά. Και νομίζουμε ότι καθώς θα περνούν οι ημέρες θα εξομαλύνονται συνεχώς. Βεβαίως, επαναλαμβάνω, μπορεί να υπάρξουν φαινόμενα που αποτελούν και περιστασιακές παρενέργειες τέτοιων επιλογών. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά. Και πιστεύω ότι θα τα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μας τα λέτε όλα καλά δεν υπάρχει κάτι στραβό, κάτι που σας ανησυχεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Μας ανησυχεί κάτι το οποίο μας ανησυχούσε και πέρσι και πρόπερσι. Μας ανησυχεί το ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουμε να καλύψουμε αυτή την απόσταση. Πρέπει σε συμπυκνωμένο χρόνο να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο άλμα. Γιατί θέλουμε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται αύριο στις χώρες εκείνες, οι οποίες θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι και θα αποφασίζουν για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι σ' αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με ενισχυμένη τη θέση της. Οσο αυτό δεν το έχουμε επιτύχει απολύτως, αυτή η έλλειψη αποτελεί και πηγή ανησυχίας για μας. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια στην κατεύθυνση να επιτύχουμε το στόχο μας. Και πιστεύουμε ότι, σ' αυτή την προσπάθεια, έχουμε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, ο οποίος αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της προσπάθειας και την αξία και τη σημασία αυτού του στόχου. Και συμφωνεί σ' αυτή την προσπάθεια και σ' αυτό το στόχο που έχουμε επιλέξει.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εφόσον τα στοιχεία, όπως μας λέτε, είναι τόσο θετικά, γιατί ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί στο πολιτικό κόστος και μάλιστα μέσω δηλώσεως του αυτό το πολιτικό κόστος να συνδεθεί και με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισα-ίσα, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το πολιτικό κόστος που μπορεί να προκύψει από τέτοιου είδους επιλογές αφού αντιλαμβάνεστε, πως ένα κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει ιδιαίτερη ενημέρωση, δεν είναι εξοικειωμένο με τα θέματα αυτά, μπορεί να θεωρεί ότι έχει υποστεί μια μεγάλη βλάβη. Εμείς πιστεύουμε ότι οι όποιες αρνητικές συνέπειες αντιμετωπίζονται. Θα απορροφηθούν, καθώς θα περνάει ο καιρός και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Πρωθυπουργός με την απάντηση που έδωσε -και αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης- απέδειξε ότι δεν μας ενδιαφέρει ως Κυβέρνηση να είμαστε δημοφιλείς σε βάρος της χώρας και της προοπτικής της. Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά, ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός, τα προβλήματα τα οποία έχει η χώρα. Και αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα, κάνοντας αυτές τις τομές, προχωρώντας σ' αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες αλλαγές. Γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν, περιστασιακά έστω, να προκύψουν και αντιδράσεις. Αλλά είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι τελικώς ο ίδιος ο ελληνικός λαός, ακόμα και το τμήμα εκείνο το οποίο μπορεί περιστασιακά να αντιδρά, επειδή αναγνωρίζει την αξία της προσπάθειάς μας, θα είναι μαζί μας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δηλαδή, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, που θα μπορούσε να έχει, εντοπίζεται στη μη εξοικείωση και μη ενημέρωση του μεγάλου ή μικρού τμήματος του ελληνικού λαού για την απόφαση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, όταν ακούγονται επιχειρήματα και ισχυρισμοί που είναι ακραίοι και παράλογοι, θα έλεγα, πως είναι λογικό να πω κι εγώ ότι κάποιοι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι και γι' αυτό μιλούν με τον τρόπο με τον οποίο μιλούν. Ακούω π.χ. κάποιους να ισχυρίζονται ότι οι Ελληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 14%. Από πού προκύπτει αυτό; Οπως είπα η Κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της στο τέλος της τετραετίας, όταν θα ολοκληρωθεί η θητεία της. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί θετικά στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση. Και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας, έχοντας απόλυτη βεβαιότητα στους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Οταν ακούγονται αυτά τα ακραία επιχειρήματα και αυτοί οι ισχυρισμοί οι οποίοι δεν έχουν βάση αλήθειας, λογικό είναι να πει κάποιος ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 2 και 3 Μαϊου θα υπάρξει επανακαθορισμός της ισοτιμίας των νομισμάτων, στο πλαίσιο της συνεδρίασης που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μπορεί η Κυβέρνηση να δεσμευθεί από τώρα και επισήμως ότι δεν θα έχουμε νέα υποτίμηση της δραχμής τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η διάσκεψη αυτή για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση θα γίνει για τις χώρες εκείνες οι οποίες προχωρούν αμέσως στην πρώτη φάση, όπως λέμε, της ΟΝΕ. Δεν έχει σχέση η διάσκεψη αυτή με την ισοτιμία της δραχμής. Για το θέμα αυτό πήραμε τώρα την απόφαση και η ισοτιμία είναι πλέον σταθερή. Ισα-ίσα είπαμε ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέψουμε αυτή η διαπραγμάτευση και η προσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής να γίνει τότε. Και αυτό προκειμένου να κερδίσουμε αυτό το διάστημα των ημερών που απομένουν, μην επιτρέποντας έτσι σε κερδοσκόπους να ασκήσουν πιέσεις σε βάρος της δραχμής, καθώς λογικό ήταν να αναμένουν ότι στις αρχές Μαίου, στο πλαίσιο αυτής της διάσκεψης, αφού θα συζητηθεί το θέμα ισοτιμιών, θα υπήρχε και το θέμα της ισοτιμίας του δικού μας νομίσματος. Αυτά, λοιπόν, τα προλάβαμε. Και νομίζω ότι και ως προς αυτό το σημείο, ο χειρισμός μας ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή κι εσείς, πριν από λίγο και ο κ. Παπαντωνίου την Κυριακή φαίνεται να εκπλήσσεστε, όταν ακούτε ότι οι Ελληνες έγιναν 14% φτωχότεροι, θα ήθελα να μου πείτε η Κυβέρνηση απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό τι έχει να του πει; Οτι είναι στην ίδια οικονομική κατάσταση που βρισκόταν προ της υποτίμησης, σε καλύτερη κατάσταση ή σε χειρότερη κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι: Πρώτον, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα, γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις και προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών, προκειμένου έτσι να δημιουργήσει, με τις επενδύσεις που θα γίνουν, νέες θέσεις απασχόλησης για τους νέους πολίτες. Δεύτερον, η θέση της Ελλάδας ενισχύεται με τη συμμετοχή του νομίσματός μας σ' αυτό το Μηχανισμό. Μια συμμετοχή η οποία εξασφαλίζει μία υποστήριξη προς το νόμισμά μας, γιατί κανείς δεν θέλει να έχει στην οικογένειά του ένα νόμισμα το οποίο εκφράζει μία οικονομία η οποία είναι προβληματική. Το ότι γίναμε δεκτοί αποτελεί, θα έλεγα, ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Τρίτον, θα λέγαμε ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι προσφέρουν είτε υπηρεσίες στον τουριστικό τομέα, είτε αγροτικά προϊόντα, λόγω πράσινης δραχμής, θα ωφεληθούν, επειδή γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους. Βεβαίως, μπορώ να δεχθώ ότι αυτοί οι οποίοι καταναλώνουν προϊόντα που είναι εισαγόμενα, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη δαπάνη, προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις επιθυμίες τους. Και είπα ότι αυτά τα οποία ακούγονται, ότι δηλαδή έγιναν κατά 14% φτωχότεροι όλοι οι Ελληνες, είναι παράλογα, για έναν πολύ απλό λόγο: Είναι δυνατόν να θεωρείς ότι όλοι οι Ελληνες φοράνε ρούχα εισαγόμενα, παίρνουν τρόφιμα εισαγόμενα, χρησιμοποιούν στην καθημερινή ζωή τους εισαγόμενα αντικείμενα; Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό! Από πού προκύπτει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πώς ντύνεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρκαδικά, αρκαδικότατα!! Κάνουμε "εισαγωγή" στην Αθήνα, από την Τρίπολη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Παρά τον κίνδυνο να με κατηγορήσουν ότι κάνω σχόλιο και όχι ερώτηση, ωστόσο θα μπω σ' αυτό τον κίνδυνο. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει η Κυβέρνηση την υποτίμηση ως το πιο θετικό πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μία χώρα. Αν είναι τόσο καλή η υποτίμηση, θα κάνετε συχνότερα υποτιμήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια ερώτηση υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Τουλάχιστον, τη δική μου. Πρέπει να πω ότι δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό πράγμα. Η υποτίμηση ενός νομίσματος πρέπει να γίνεται με ευθύνη και πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες και υποχρεώσεις που έχει η χώρα. Σωστή ήταν η πολιτική της σταθερής δραχμής που ακολουθήσαμε την προηγούμενη περίοδο για να αντιμετωπίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό και τα μεγάλα ελλείμματα. Αφού πετύχαμε αυτό το στόχο, ώστε να γίνουμε δεκτοί στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, είναι σωστή η επιλογή αυτή στην οποία προχωρήσαμε, διαπραγματευόμενοι με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., προκειμένου να καταστήσουμε πιο αξιόπιστη και ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Αν ήταν να προχωρήσουμε σε μια τέτοια επιλογή λίγους μήνες πριν, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε πετύχει το στόχο μας να ενταχθούμε σ' αυτό το Μηχανισμό. Ο στόχος είναι να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Ενα πρώτο βήμα είναι η ένταξή μας στο Μηχανισμό Ισοτιμιών. Και επειδή έπρεπε να ενταχθούμε σ' αυτό το Μηχανισμό οι κινήσεις οι οποίες κάναμε με την οικονομική πολιτική μας, αφού στόχευαν σ' αυτό το στόχο, έπρεπε μεταξύ των άλλων να περιλαμβάνουν μια πολιτική σκληρής δραχμής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού είναι τόσο καλά από το Σάββατο και μετά με την υποτίμηση, γιατί αυτοί μαζεύτηκαν σήμερα και φώναζαν έξω από τη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα θα μου επιτρέψετε να πω ότι δείχνει μία περιφρόνηση, όταν μιλάτε για "αυτούς οι οποίοι μαζεύτηκαν έξω από τη Βουλή". Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες. Νομίζω ότι είναι ομάδα συνταξιούχων οι οποίοι διαδηλώνουν. Νομίζω ότι το έκαναν αρκετές φορές και πριν την προσαρμογή της ισοτιμίας του νομίσματός μας. Αρα, δεν πρέπει να συνδέεται το ένα με το άλλο. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από συνήθεια έρχονται, λοιπόν; Ετσι μου λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Από συνήθεια, ένα από τα λίγα πράγματα που ξέρω ότι γίνονται, είναι οι δικές σας ερωτήσεις, οι οποίες γνωρίζω πάντα τι αφετηρία έχουν, όπως γνωρίζω τι κατάληξη έχουν οι απαντήσεις τις οποίες σας δίνω. Με αυτή την έννοια, αυτό είναι μία συνήθεια η οποία έχει επικρατήσει και με έχει και μένα εξοικειώσει με τον τρόπο με τον οποίο θέτετε τα ερωτήματα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως υπάρχουν θέματα, υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν κοινωνικές ομάδες. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό, στο πλαίσιο μιας αντισταθμιστικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα των κοινωνικά ασθενέστερων τάξεων. Είμαστε έτοιμοι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να αναπτύξουμε ένα πλήρες πακέτο μέτρων κοινωνικής πολιτικής, που θα περιλαμβάνει τα όσα κατά καιρούς έχουμε αποφασίσει και ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Να αναπτύξουμε, δηλαδή, όλες τις πρωτοβουλίες μας, προκειμένου να συστηματοποιήσουμε την κοινωνική πολιτική που ακολουθούμε και να βοηθήσουμε τους κοινωνικά αδύναμους και να εξασφαλίσουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας σ' αυτήν την πραγματικά δύσκολη πορεία προς την ΟΝΕ. Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΚΙΑΟΣ: Είχατε πει προηγουμένως ότι αναλαμβάνετε κι εσείς, όχι προσωπικώς, γενικώς την ευθύνη διότι δεν είχε προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας το 1994. Αντίστοιχα, βρίσκετε ευθύνες και πού τις καταλογίζετε στο ότι έμεινε πολύ πίσω η Ελλάδα και εκφράζετε, μάλιστα τώρα, αυτή την έντονη ανησυχία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κίαο, δεν έχω καμία δυσκολία εκ μέρους της Κυβέρνησης να αναλάβω τις ευθύνες που αναλογούν και στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτή, όμως, η ώρα δεν είναι η πλέον κατάλληλη για να κάνουμε αυτήν την κατανομή ευθυνών στους εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σε ένα συγκεκριμένο τομέα, στις διοικήσεις οι οποίες διοίκησαν και διηύθυναν επιχειρήσεις ή στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που με διάφορες συνθέσεις είχαν την εποπτεία αυτών των Οργανισμών. Αυτό το οποίο έχει σημασία -και δεν μπορεί να σας διαφεύγει- είναι ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε και αποφάσισε να αναθέσει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας. Και ο ελληνικός λαός όταν ψήφισε, εκτίμησε όλα αυτά τα δεδομένα, τα οποία και εσείς θέτετε με την ερώτησή σας. Αλλιώς, θα ήταν αδιανόητο να πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός ψηφίζει, χωρίς να σταθμίζει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία γνωρίζετε κι εσείς. Από την άλλη, αυτό το οποίο προέχει τώρα, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην κοινή προσπάθεια, να εξυγιανθεί η Ολυμπιακή, να αναπτυχθεί, να γίνει ανταγωνιστική, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, εσείς το πήγατε μόνο στην Ολυμπιακή. Η ανησυχία σας ήταν ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω....

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν μίλησα για τις εκλογές, αναφέρθηκα στο σύνολο των θεμάτων τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως στοιχεία, για να κατακρίνετε τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες από το 1981 μέχρι τώρα -με κάποια διαλείμματα- κυβέρνησαν τη χώρα. Σας είπα ότι όλα αυτά ο ελληνικός λαός τα έλαβε υπόψη του. Και ο ελληνικός λαός ψηφίζει για να είμαστε Κυβέρνηση.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτή την ψήφο του ελληνικού λαού την εκλαμβάνετε ως λευκή επιταγή για την εφαρμογή πολιτικών επί των οποίων δεν είχε προϊδεαστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ως μία δέσμευση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε. Και επειδή το σύνολο του ελληνικού λαού ή -για να μην είμαι απόλυτος- η παμψηφία, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί η Ελλάδα να λάβει μέρος στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, πιστεύουμε ότι η παρουσία της Ελλάδας στην αυριανή Ευρώπη περνάει μέσα από αυτή την πολιτική που εξαγγείλαμε και δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό, και γι' αυτό ακριβώς ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει την προσπάθειά μας και είναι μαζί μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου αναφέρετε κάποιον έπαινο ο οποίος διατυπώθηκε προς την Κυβέρνηση, για την πολιτική που ακολούθησε όσον αφορά τη δραχμή, πέραν εκείνων που εκφράστηκαν από οργανωμένες ομάδες, κοινωνικές ομάδες ή επιχειρηματικές ομάδες που αφορούν τραπεζίτες, βιομηχάνους, εξαγωγείς κτλ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, οι Κυβερνήσεις δεν έχουν ανάγκη επαίνων. Ιδιαίτερα η δική μας Κυβέρνηση επιθυμεί να είναι μία δημιουργική Κυβέρνηση. Και το μόνο έπαινο που επιδιώκουμε να αποσπάσουμε, είναι η ψήφος του ελληνικού λαού το 2000, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Πιστεύω, ότι αυτό θα το επιτύχουμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία πρέπει να εκτιμηθούν για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Και μίλησα για οικονομικά στοιχεία, τα οποία μαρτυρούν ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα σχόλιο θα ήθελα. Θα ήθελα να σημειώσετε, όμως, ότι δεν μ' ενδιαφέρει αυτό καθ' αυτό το γεγονός της υποτίμησης, δηλαδή μην σπεύσετε να μου απαντήσετε ότι η υποτίμηση ποτέ δεν προαναγγέλλεται. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω το εξής: Είχα υπόψη μου τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι ενδιαφέρεται να διαμορφώσει ένα κόμμα και μία Κυβέρνηση που θα είναι ανοιχτή προς τον ελληνικό λαό, για να μπορεί να υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, αρχίζω να αντιλαμβάνομαι, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται εν κρυπτώ και από μια πολύ στενή ομάδα εμπειρογνωμόνων ή εν πάση περιπτώσει κυβερνητικών στελεχών. Και θα ήθελα να ρωτήσω, αν αυτό μπορεί να ενδιαφέρει ουσιαστικά το σύνολο του ελληνικού λαού. Πώς, δηλαδή, βλέπει η Κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις από δω και πέρα, με ποιο τρόπο, προς ποια κατεύθυνση; Και αν μπορούν στενές ομάδες εν πάση περιπτώσει, ακόμη πολλές φορές και ερήμην του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου να καθορίζουν τα πράγματα. Δεν αναφέρομαι σε σωστές ή λαθεμένες πράξεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι πρώτα απ' όλα ενδιαφέρεται να υπάρχει στην κυβερνητική διαχείριση, ένα αποτέλεσμα τέτοιο που θα ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες. Ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται, επίσης, να τηρούνται και να γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί κανόνες, οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία των κυβερνητικών σχημάτων ή των πολιτικών κομμάτων. Με αυτή την έννοια, στην περίπτωση στην οποία αναφέρεστε -και είμαι τώρα πιο συγκεκριμένος- τηρήθηκαν αυτές οι διαδικασίες, που παγίως τηρούνται σ' όλες τις χώρες, προκειμένου να διαπραγματευθεί η χώρα μας ένα τόσο ειδικής σημασίας θέμα. Αντιλαμβάνεστε, όταν δεχόμαστε κριτική -κακόπιστη βεβαίως- για τις διαρροές οι οποίες έγιναν λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, πόσο μεγαλύτερη ευθύνη θα είχαμε, αν εν ονόματι μιας κενής περιεχομένου δημοκρατικής διαδικασίας, κάναμε μια εξαγγελία ότι θα συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο, για να λάβουμε σχετικές αποφάσεις, που αφορούν την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος. Ολα έγιναν με ένα τέτοιο τρόπο, ο οποίος ικανοποιεί και το περί δημοκρατίας αίσθημα, αλλά βεβαίως, επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος -κυρίως, όχι μόνον, αλλά κυρίως- πρέπει να πω ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο επιδιώκουμε να επιτύχουμε. Το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμεί και ο ελληνικός λαός για να λύσει τα προβλήματα που τον απασχολούν. Και εκεί, Κυβέρνηση και λαός κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να κάνω μία ερώτηση που ξεφεύγει από το πλαίσιο της στενής ενημέρωσης: Τι προέχει για σας, η ηθική του αποτελέσματος ή η πολιτική ηθική;

ΡΕΠΠΑΣ: Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε αυτά τα κοινωνικά αγαθά, όπως μεταξύ των άλλων, είναι και η ηθική και το ήθος και το ύφος. Και την ηθική στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων ή των δημόσιων οικονομικών, και το ήθος και το ύφος της εξουσίας εκείνο, που δείχνει σεμνότητα και ευθύνη στη διαχείριση των εθνικών και δημόσιων πραγμάτων. Και βεβαίως μας ενδιαφέρει, καθώς κάνουμε αυτή την προσπάθεια, να παράγεται ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο θα γίνεται ορατό και χειροπιαστό από τον ελληνικό λαό, που είναι ο αποδέκτης της δικής μας εργασίας, της δικής μας προσπάθειας. Αλλιώς, η προσπάθειά μας δεν θα είχε νόημα. Θα είχαμε μεταβληθεί σε "ιεροκήρυκες", απλά και μόνο μιας πολιτικής. Εμείς θέλουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική την οποία εξαγγέλλουμε. Και σε συνεργασία με τον ελληνικό λαό θα εξασφαλίσουμε αποτελέσματα για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό. Και αυτό κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα ένα σχόλιο για την προσπάθεια της Κυβέρνησης να φιμώσει τον Τύπο -και αναφέρομαι στην αγωγή της κας Παπανδρέου στην εφημερίδα "ΒΡΑΔΥΝΗ".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια της Κυβέρνησης να φιμώσει τον Τύπο. Ο Τύπος στην Ελλάδα είναι ελεύθερος και θα έλεγα ότι βρίσκεται σε άνθιση. Είναι πρωτοφανές. Ποτέ στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούσαν καθημερινές εφημερίδες στον αριθμό που κυκλοφορούν σήμερα. Ποιό περιορισμό και ποια "φίμωση" διαπιστώνετε εσείς; Δεν νομίζω να υπάρχουν χώρες -με το μέγεθος της δικής μας χώρας ή με το δικό μας αναγνωστικό κοινό- οι οποίες να διαθέτουν τόσες πολλές εφημερίδες. Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα είναι σεβαστή. Οι εφημερίδες κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι κάθε πολίτης -και ένας Υπουργός ιδιαίτερα- δεν θα περιφρουρεί την αξιοπρέπειά του. Οταν θεωρεί ότι συκοφαντείται ή θίγεται η προσωπικότητά του, πρέπει να μένει κατά τη γνώμη σας απαθής; Είναι δυνατόν τα ένδικα μέσα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του κάθε πολίτη να τα στερείται ένας Υπουργός; Γι' αυτό ακριβώς υπάρχει η Δικαιοσύνη. Οπως δεν πρέπει να φοβόμαστε τον Τύπο, ο Τύπος δεν πρέπει να φοβάται τη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να φοβάται κανέναν, γιατί είναι πάνω από τα πρόσωπα, πάνω από τα κόμματα. Η Κυβέρνηση δε, πρέπει να κάνει το έργο της και οι Υπουργοί, λειτουργούν με βάση τα όσα έχουν δεσμευθεί. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν και θέματα αρχής, τα οποία όλοι θα πρέπει να τα σεβαστούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί περισσότερα έγραψε η "ΒΡΑΔΥΝΗ" απ' όσα είπε ο κ. Πιπεριάς στην κα Βάσω Παπανδρέου, μέσα στην Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα καθορίζουμε εμείς, ούτε εγώ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, τις επιλογές τις οποίες θα κάνει ένα πρόσωπο, προκειμένου να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του. Ο καθένας, ο οποίος θεωρεί ότι θίγεται, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του, που έχει θιγεί κατά την γνώμη του. Αν ακολουθήσουμε τη δική σας πρόταση, ενώ μας κατηγορείτε για φίμωση του Τύπου, θα οδηγηθούμε σε φίμωση των πολιτών. Να μην μπορούν οι πολίτες, δηλαδή, να διασφαλίσουν το δικό τους συμφέρον, την αξιοπρέπειά τους. Αυτό επιθυμείτε; Δεν έχουν δικαίωμα οι πολίτες, δηλαδή, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους;

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Να καθορίσετε και το θέμα της ασυλίας των βουλευτών για την ισοτιμία των πολιτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Βιτσέντζου, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, επί του οποίου έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Παρακαλώ, όμως, να αποφύγουμε, τουλάχιστον τώρα, αυτούς τους λαϊκισμούς γιατί δεν είναι η βουλευτική ασυλία η πηγή των προβλημάτων. Και το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Περί ισοτιμίας ήταν ο λόγος, γι' αυτό...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι βουλευτές εκλέγονται με τη ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν τους διορίζει κανείς. Και εκλέγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι κρίνονται και ξανακρίνονται, ενώ κάποιοι άλλοι ασκούν δημόσιους ρόλους και δραστηριότητες, χωρίς να έχουν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού. Μη θέλουμε να τα ισοπεδώσουμε όλα. Σας παρακαλώ πολύ, γιατί αυτό είναι πολύ κακό για το πολίτευμά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Τύπος κρίνεται από την Κοινή Γνώμη, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, συμφωνώ απόλυτα. Και η Δικαιοσύνη κρίνει τα αδικήματα, εφόσον έχουν υπάρξει αδικήματα. Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε κάνει σ' αυτή την κοινωνία.

Να είστε καλά.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Thursday, 19 March 1998 - 17:46:14 UTC