Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Iουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ο Πρωθυπουργός, μετά το πέρας της συνεδρίασης, της Διάσκεψης της Παρευξείνιας Συνεργασίας στη Γιάλτα, από όπου επιστέφει σήμερα το απόγευμα, έκανε δηλώσεις, τις οποίες, σε λίγη ώρα, θα έχετε στη διάθεσή σας. Σας προλαμβάνω, λέγοντας ότι δεν είχε συνάντηση με τον κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος ως επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, παίρνει μέρος στη Διάσκεψη. Χθες το βράδυ αντάλλαξαν έναν χαιρετισμό, στο πλαίσιο του δείπνου που παρατέθηκε προς τους επισκέπτες που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη. Δεν έγινε, δηλαδή, κάποια συζήτηση. Αυτό ήθελα να σας πω εισαγωγικώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο χειραψία ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι έγινε χαιρετισμός. Γνωρίζετε ότι ο χαιρετισμός περιλαμβάνει και την ανταλλαγή ορισμένων λέξεων, φιλοφρονήσεων. Τα γνωστά. Ηταν μια τυπική συνάντηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πώς σχολιάζετε την περίεργη συμμαχία που εμφανίστηκε στους κόλπους της ΓΣΕΕ και οδήγησε σε παράταση την απεργιακή κινητοποίηση στην Ιονική;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε την απόφαση της ΓΣΕΕ. Η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο τις θέσεις εργασίας και το αγαθό της εργασίας για τους υπαλλήλους της Ιονικής Τράπεζας. Η παρελκυστική τακτική την οποία ακολουθεί ένα μικρό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος, πιστεύουμε ότι αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Ιονικής Τράπεζας και των εργαζομένων. Γι αυτό καλούμε τους εργαζόμενους της Ιονικής Τράπεζας να προσέλθουν και να αναλάβουν εργασία, χωρίς να παγιδεύονται, μένοντας μακριά από την εργασία τους, σε διάφορες πολιτικού χαρακτήρα, τελικά, μηχανορραφίες, οι οποίες εξελίσσονται. Η Ιονική Τράπεζα για να είναι αξιόπιστη και ελκυστική πρέπει να λειτουργήσει ομαλά, το συντομότερο δυνατό. Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, όπως και η Διοίκηση της Τράπεζας, προκειμένου τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους να αντιμετωπιστούν και να λυθούν. Πιστεύω πως δεν πρέπει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οι συνδικαλιστές και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις να υποκύπτουν σε διάφορους πειρασμούς που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν θα πρέπει, π.χ., να υπονομεύεται η προσπάθεια για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας από τις παρατάξεις και της Ν.Δ., η οποία μεταξύ των άλλων μιλάει για την ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων. Οπως, επίσης, δεν θα πρέπει, κατά την ανάπτυξη των συνδικαλιστικών αγώνων, να εκδηλώνεται μια αδιαφορία για τις επιπτώσεις που υπάρχουν, όσον αφορά το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας. Εχουμε μια τέτοια εμπειρία στην Ελλάδα, σε διάφορες περιοχές, όπου επήλθε αποβιομηχανοποίηση. Όλα αυτά πρέπει να είναι αρκετά διδακτικά. Πρέπει να μας έχουν κάνει όλους πολύ πιο ώριμους. Νομίζω ότι το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να υπάρχει ένας ούριος προοδευτικός άνεμος, προκειμένου να λειτουργήσει πάλι η Ιονική Τράπεζα. Και αυτό θα γίνει δυνατό αν απεγκλωβιστούμε από οπισθοδρομικές ή συντεχνιακές αντιλήψεις, τις οποίες έχει πληρώσει ο τόπος. Είναι ώρα, λοιπόν, να δούμε με μια αισιόδοξη ματιά την πρόκληση αυτή και να συμβάλουμε ώστε να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατό, η πώληση της Ιονικής Τράπεζας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν; Τι περισσότερο τους υποσχέθηκαν τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί μπροστά στις επερχόμενες εξελίξεις, οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα εργάζονται σε έναν τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα είναι πολύ πιο ισχυρός από ότι ήταν έως σήμερα η Ιονική Τράπεζα. Αυτό νομίζω ότι αμέσως και εμμέσως επηρεάζει θετικά και την εργασία ενός εκάστου των υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού βγαίνει αυτός ο οργανισμός; Δηλαδή, ο Κωστόπουλος που θα την πάρει θα είναι πιο ισχυρός; Αυτό θέλετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, κ. Σταματόπουλε, φαίνεται ότι γνωρίζετε πολύ περισσότερα από όσα γνωρίζει η πραγματικότητα, η ζωή η ίδια. Μη βιάζεστε τόσο πολύ. Μη βγάζετε αυτά τα συμπεράσματα. Είναι δικαίωμά σας να κάνετε υποθέσεις. Δεν θα πρέπει, όμως, εμείς, ως υπεύθυνη Κυβέρνηση να κάνουμε πολιτική με βάση τις υποθέσεις ή τα σενάρια ή τις φαντασιώσεις. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τα συγκεκριμένα δεδομένα, τα πραγματικά στοιχεία. Και τα πραγματικά στοιχεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπαγορεύουν ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να δουλέψει η Ιονική Τράπεζα. Η Ιονική Τράπεζα, αν αρχίσει πάλι να λειτουργεί ομαλά, θα ενισχύσει τη θέση της, θα γίνει περισσότερο ελκυστική έναντι αυτών που ενδιαφέρονται, και θα εκδηλώσουν με τον τρόπο που θα γίνει γνωστός το ενδιαφέρον τους, να αγοράσουν την Ιονική Τράπεζα. Η αγορά της Ιονικής Τράπεζας και η ένταξή της σε ένα τραπεζικό σχήμα ισχυρό, νομίζω ότι αποβαίνει προς όφελος της ίδιας της Τράπεζας και των εργαζομένων σήμερα σ' αυτήν. Αυτή είναι η πορεία των πραγμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν δεν ήταν ισχυρή η Τράπεζα; Τώρα θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ιονική Τράπεζα, με διεθνή μέτρα κρινόμενη, δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι μια μεγάλη Τράπεζα. Μια μεσαία Τράπεζα είναι για τα ελληνικά δεδομένα και μια μικρή Τράπεζα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη για τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό χώρο. Ενας ανταγωνισμός ο οποίος είναι προ των πυλών, που θα οδηγούσε, αν μέναμε αμελείς και αδιάφοροι στο να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα το θέμα, σε συρρίκνωση της Ιονικής Τράπεζας, σε απαξίωσή της ή και σε κλείσιμό της και σε απώλεια των θέσεων εργασίας. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι προς το συμφέρον το δικό σας και ενός εκάστου εξ υμών, αλλά και όλων των πολιτών, να επιλέγουμε την Τράπεζα με βάση πόσο ελκυστικό είναι το πακέτο των προσφορών που κάνει σε διάφορες δραστηριότητες. Και ελκυστικά πακέτα έχουν μόνο οι μεγάλες και ισχυρές Τράπεζες. Και τέτοια δεν είναι η Ιονική. Προσπαθούμε μέσω αυτής της διαδικασίας να την καταστήσουμε πιο ισχυρή, δηλαδή, περισσότερο ανταγωνιστική, προκειμένου να επιβιώσει και να διασφαλιστεί έτσι και η εργασία των υπαλλήλων.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα. Μιλήσατε για μερίδα των συνδικαλιστών. Εδώ, όμως, είναι η ΓΣΕΕ, η οποία καλύπτει την απεργιακή κινητοποίηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα χαρακτηρίσω αυτή την τακτική παρελκυστική. Γνωρίζετε ποιες είναι οι αποφάσεις των Δικαστηρίων. Γνωρίζετε, όμως, πέραν αυτού ότι η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το αγαθό της εργασίας για τους υπαλλήλους της Ιονικής Τράπεζας. Αρα, η οποιαδήποτε κινητοποίηση είναι χωρίς περιεχόμενο και γι αυτό είναι παντελώς αδικαιολόγητη.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να προσφύγει στα δικαστήρια όπως προσέφυγε για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία;

ΡΕΠΠΑΣ : Την πρωτοβουλία αυτή την αναλαμβάνει η Διοίκηση της συγκεκριμένης Τράπεζας. Νομίζω, ότι ο δρόμος τον οποίο θα ακολουθήσει, είναι ο δρόμος της νομιμότητας. Αυτόν μέχρι τώρα ακολούθησε, αυτό το δρόμο πιστεύω ότι θα συνεχίσει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες στη Βουλή ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο από την πλειοψηφία επί της αρχής, για τη φύλαξη των συνόρων. Ένα κρούσμα καινούργιο. Απασχολεί την Κυβέρνηση; παρ' όλες τις παραινέσεις του κ. Κακλαμάνη εγγυήσεις για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου; Πού πάμε; Απουσιάσανε, βεβαίως και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν παθολογικά φαινόμενα ή φαινόμενα εκφυλισμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, γενικότερα θα έλεγα, στο πλαίσιο λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών. Είναι ευθύνη των πολιτικών, των βουλευτών ιδιαιτέρως, να δείχνουν ακραία ευαισθησία και να πρωτοστατούν στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού βίου της χώρας. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι ευχάριστα. Νομίζω, όμως, ότι η ελληνική βουλή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και την αδικούν γενικευμένα επικριτικά σχόλια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις που αφορούν σε δύο συνεντεύξεις. Η μια είναι του κ. Καστανίδη, ο οποίος διαπιστώνει ιδεολογικό σχίσμα και χάσμα στο ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις του κ. Καστανίδη.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει ακόμα η ομάδα των λοχαγών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα του Κινήματος, κ. Μόσχοβα. Στο ΠΑΣΟΚ, άλλωστε όλοι στρατιώτες είμαστε. Ενας μεγάλος στρατός εθελοντών.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και το δεύτερο ερώτημα: τις θέσεις της κας Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου η οποία εκτιμά ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει όσους τον στήριξαν επί 20 χρόνια πρώτον και δεύτερον, ότι δεν τιμάται όσο πρέπει η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές είναι οι απόψεις της.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Εβερτ με γραπτή δήλωσή του ζήτησε εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Εχετε κάποιο σχόλιο επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα η αρμόδια Υπουργός, χειρίστηκαν αυτό το θέμα με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζετε ότι παρά τις δυσκολίες από λάθη του παρελθόντος, εξασφαλίσαμε ένα εύλογο και αντικειμενικό τίμημα, μέσω διαφανέστατων διαδικασιών. Η Ν.Δ. αντί να απολογείται για την πολιτική που ακολούθησε επί του συγκεκριμένου θέματος, προσπαθεί να υποδυθεί τον κατήγορο. Ο κ. Εβερτ νοσταλγεί, φαίνεται την ηγεσία της Ν.Δ. και γι' αυτό εγκαλεί το κόμμα του. Τέτοια θέματα, όμως, θα πρέπει η Ν.Δ. να τα λύσει μέσω ενός συνεδρίου της και όχι μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ταλαιπωρώντας τη Βουλή και υποβαθμίζοντας το επίπεδο λειτουργίας της. Άλλωστε, θα θυμηθώ εδώ, ένα λόγο του Γέρου της Δημοκρατίας: "η Ν.Δ. θητεύει φαίνεται εις την μεγάλη σχολή των μικρών τεχνασμάτων". Στις ημέρες μας, όμως, τα τεχνάσματα δεν έχουν πέραση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό το τίμημα και οι διαφανείς διαδικασίες, διπλασίασαν το κόστος του εργοστασίου και έφτασε τα 224 δισεκατομμύρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμβαίνει το εξής με τις ερωτήσεις σας , κ. Σταματόπουλε. Εχετε μέσα στην ερώτησή σας και μια συγκεκριμένη απάντηση. Θέλετε να πείτε πως εσείς ξέρετε πως έχει το θέμα, απλά ρωτάτε για να έχετε και τη δική μας θέση, γιατί "γνωρίζετε" πως απέναντι στη δική σας... αλήθεια, υπάρχει το δικό μας... ψέμα. Τέλος πάντων. Πρέπει να σας πω, το ότι η διαδικασία ήταν διαφανής και το τίμημα εύλογο και αντικειμενικό, προκύπτει από όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία η Κυβέρνηση με περισσή φροντίδα προσπάθησε να συγκεντρώσει, ώστε η πολιτική που έκανε η χώρα μας, για το συγκεκριμένο θέμα, πριν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί και στην πράξη με τον καλύτερο τρόπο. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι επί του θέματος αυτού, έγινε μεγάλη συζήτηση. Και εδώ το έχουμε συζητήσει κατ' επανάληψη. Ολες δε οι αναφορές είχαν σχέση είτε με το αδιαφανές των διαδικασιών, πράγμα το οποίο αντιμετωπίστηκε πειστικότατα από την πλευρά μας, είτε με το ύψος του τιμήματος, για το οποίο ανεξάρτητος Οίκος εξέφρασε τη γνώμη του και είπε ότι ήταν πολύ συμφέροντες οι οικονομικοί όροι με τους οποίους έγινε η σύμβαση. Όλα τα άλλα τα οποία λέγονται , θα μου επιτρέψετε να πω αυθαίρετα, αποδεικνύουν ότι η κακοπιστία και όχι η ευθύνη είναι αυτή η οποία υπερισχύει κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών και πολιτικών καθηκόντων, κάποιων παραγόντων της πολιτικής ζωής της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού ήσασταν τόσο πιστικοί στη Βουλή, γιατί δεν πείσατε ούτε τους δικούς σας βουλευτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν πείσαμε ούτε τον κ. Εβερτ ο οποίος τρέχει για όλα τα θέματα στο δικαστήριο, στους εισαγγελείς και θέλει να δημιουργήσουμε ένα άλλο κράτος, κράτος δικαστών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιπεργιά και Κεδίκογλου τους πείσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πιπεργιάς και ο κ. Κεδίκογλου έχουν θέσει κάποιους προβληματισμούς για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν έχουν καταγγείλει την Κυβέρνηση, όπως κάνει ο κ. Εβερτ ή η Ν.Δ. Αστειεύεται φαίνεται ο κ. Εβερτ και η Ν.Δ. Δεν νομίζω να προχωρήσουν στην κατάθεση τέτοιας πρότασης μετά από τόσο καιρό, παρά μόνο για λόγους σκοπιμότητας. Μη συγχέετε το ένα με το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταγγελίες κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που δίνουν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να ασκεί το έργο της, να εφαρμόζει μια πολιτική. Και αυτή η πολιτική, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και την ίδρυση και λειτουργία αυτού του εργοστασίου στη Φλώρινα. Είναι προς το δημόσιο συμφέρον, είναι προς το συμφέρον της συγκεκριμένης περιοχής. Το θέλουν όλοι οι πολίτες αυτής της περιοχής και το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν ανησυχεί καθόλου η Κυβέρνηση από τις χθεσινές ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία που παρουσίασε ο κ. Σολάνα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι "πιστεύουμε ότι τώρα μπορούν να αρθούν τα εμπόδια για προσέγγιση των διεθνών περιοχών στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα". Ανησυχεί αυτή η φράση την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανησυχεί η Αθήνα από δηλώσεις που κάνουν αξιωματούχοι της Αγκυρας. Η Αθήνα λυπάται όταν οι αξιωματούχοι της Αγκυρας, με την πολιτική που ακολουθούν, δεν εφαρμόζουν στην πράξη αυτά τα οποία έχουν υπογράψει, συνομολογήσει σε διάφορες περιπτώσεις. Το μνημόνιο του 1988 δεν εφαρμόσθηκε με ευθύνη της Τουρκίας. Ποιος εμπόδισε την ηγεσία της Τουρκίας να φανεί συνεπής σ` αυτό το οποίο ο κ. Γιλμάζ, ως Υπουργός Εξωτερικών τότε της Τουρκίας, είχε συμφωνήσει στη Βουλιαγμένη, με τον κ. Παπούλια. Ουδείς. Η Τουρκία η ίδια επέλεξε να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο. Εμείς πιστεύουμε, πως αυτή η εξέλιξη είναι θετική. Είναι ένα πρώτο βήμα το οποίο δείχνει τη διάθεση, τη βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης. Δεν είναι αρκετό, όμως, αυτό το βήμα. Γιατί θα πρέπει να ακολουθηθεί από πολλά βήματα, προκειμένου το μνημόνιο να εφαρμοστεί στην πράξη. Και θα εφαρμοστεί στην πράξη, βεβαίως, όπως λέει το ίδιο το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Σολάνα, με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας ενός εκάστου κράτους. Αυτή είναι μία πολιτική την οποία πάγια υπερασπίζεται η Ελλάδα. Μακάρι η Τουρκία, πέραν από του να ομιλεί υπέρ αυτής της πολιτικής, να ακολουθεί μια τέτοια πολιτική. Αυτό είναι το ζητούμενο των ημερών και από αυτό θα κριθεί η επιτυχία αυτής της προσπάθειας που γίνεται υπό τον κ. Σολάνα.

ΦΙΛΗΣ: Είναι δικαιολογημένη, πώς την κρίνετε, η έκφραση δυσαρέσκειας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου για τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με Ελληνες πολίτες, εκπροσώπους των γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών ή κατά άλλους Παλαιοημερολογιτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζω λόγους και δραστηριότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχω λόγο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση δεν αφορά εσάς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω πολύ καλά ποια είναι η ερώτηση που κάνατε και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά τι αφορά η ερώτηση που κάνατε. Αφορά ένα σχόλιο το οποίο προκλήθηκε από δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να υπεισέλθουμε σε συζήτηση, της οποίας η αφετηρία βρίσκεται σε δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΦΙΛΗΣ: Πιστεύετε ότι συμβάλλουν στην ομαλή συμβίωση των δύο θεσμών του Κράτους και της Εκκλησίας τέτοιες αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου, που σχολιάζει δραστηριότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Στα εσωτερικής της Εκκλησίας δεν πρόκειται εμείς να εισέλθουμε. Εχει τις διαδικασίες της η Εκκλησία, με τις οποίες εκλέγει τους επικεφαλής της. Από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατόν, εμείς να κρίνουμε τις απόψεις τις οποίες οι δημόσιοι παράγοντες εκφράζουν για διάφορα θέματα της χώρας. Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και νοήμων για να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση πομπωδώς είχε ανακοινώσει την περίφημη Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βγήκε, χθες, ο Μπακούρης και είπε ότι: εγώ όχι φάκελο Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχω πάρει, αλλά ούτε τίποτε άλλο και ότι τον έχει ο κ. Λαλιώτης στο συρτάρι του. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπε αυτό ο κ. Μπακούρης. Ο κ. Μπακούρης γνωρίζετε ότι είναι επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής. Επίσης, γνωρίζετε ότι θα συνεδριάσει σε λίγες ημέρες και ο μηχανισμός αυτός υποστήριξης της Ολυμπιάδας, ως Εθνική Επιτροπή, στην Ολυμπία. Νομίζω ότι η συνεργασία είναι πολύ καλή. Ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι δεν έχει στη διάθεσή του ακόμη τους φακέλους, αλλά έχει συνεργασία, επικοινωνία. Και αυτό στο πλαίσιο της συνεργασίας τους θα γίνει, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η παρουσία του ως επικεφαλής σ` αυτή την Επιτροπή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού μιλάει για συνεργασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε δηλώσεις. Είναι πολύ καλές και ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι δηλώσεις αυτές. Αλλά δεν δημιουργεί κανένα θέμα, έτσι όπως εσείς ερμηνεύετε αυτές τις δηλώσεις. Τις ερμηνεύετε με τρόπο ο οποίος είναι ένα τέχνασμα, θα έλεγα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη δήλωση της κας Παπανδρέου, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν κυβερνούσε με Τσουκάτους και Πανταγιάδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κα Παπανδρέου είπε τις απόψεις της.

Ευχαριστώ πολύ και καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 June 1998 - 16:29:56 UTC