Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν περάσουμε στη συζήτησή μας να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την τρέχουσα εβδομάδα.

* Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος.

* Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το χώρο όπου κατασκευάζεται το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα.

* Αργότερα, το απόγευμα, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" θα απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, του κ. Τσοβόλα και του κ. Σταυρακάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, για τα θέματα των απεργιακών κινητοποιήσεων της Ιονικής Τράπεζας.

* Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα συζήτησης τον λεγόμενο αρχαιολογικό νόμο, το νόμο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι το θέμα το οποίο δεν συζητήσαμε στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

* Στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Λονδίνο. Την επομένη -το Σάββατο το πρωί, στις 9, θα έχει συνάντηση και συνεργασία με το βρετανό Πρωθυπουργό κ. Τόνι Μπλερ.

* Γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο Κάρντιφ, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτά από μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσω από τις δηλώσεις που ακούσαμε πάλι, του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου. Λίγο-πολύ εμφάνισε τους πολιτικούς ως ανίκανους να αντιμετωπίσουν τη σημερινή άσχημη κατάσταση, αν όχι και συνενόχους. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνω μόνο ένα γενικό σχόλιο. Ο Μακαριότατος είναι πρόσωπο σεβαστό. Οι πολίτες και οι αρχές του αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Μέχρι τώρα μας λέγατε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Ο κ. Παπανδρέου είπε στο Λουξεμβούργο ότι αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα με αύξηση των προσφύγων. Θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει όντως αύξηση προσφύγων και αν υπάρχει η προετοιμασία για να τους υποδεχτούμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέσατε δύο θέματα: Πρώτον, δεν υπάρχουν πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο στη Βόρεια Ελλάδα. Για το δεύτερο θέμα, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει το σχέδιο "Σπερχειός" το οποίο έχει εκπονηθεί εδώ και λίγα χρόνια για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων σε περιόδους κρίσης. Δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, γιατί δεν έχει παρουσιαστεί ανάγκη. Το πρόβλημα αυτό, της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Γνωρίζετε ότι απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στο Λουξεμβούργο -στη Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών- αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Εχουμε διατυπώσει τη θέση μας. Αυτή την ώρα επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας σε όλες τις πλευρές, χωρίς τη χρήση βίας, χωρίς να επιδίδονται σε πράξεις τρομοκρατικές, οι οποίες έχουν δυσμενέστατες συνέπειες για όλους, να επιδιώξουν τη συνεννόηση και το διάλογο, προκειμένου να δοθεί λύση στο κοινό πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη εξέλιξη. Η Διεθνής Κοινότητα έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις αυτές δίνουν και το μέτρο της αποφασιστικότητας της Διεθνούς Κοινότητας για να αντιμετωπίσει την κρίση. Από την άλλη έχουμε προτείνει, επίσης, να γίνει δεκτή πάλι η Νέα Γιουγκοσλαβία στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Χρειάζεται μία προσέγγιση του προβλήματος απ` όλες τις πλευρές και με τέτοιο τρόπο, ώστε η προσέγγιση αυτή να είναι αποτελεσματική, για να επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια στην περιοχή.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αν καταλαβαίνω, να θεωρήσω από την απάντησή σας ότι τα σύνορα, ουσιαστικά είναι ανοιχτά προς τους πρόσφυγες ...

ΡΕΠΠΑΣ: Να μην το θεωρήσετε καθόλου αυτό ως δεδομένο.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αρα, είναι κλειστά;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα σύνορα πάντοτε είναι κλειστά. Ανοιχτά σύνορα δεν υπάρχουν. Εκτός αν καταργηθούν.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά σε Αλβανούς Κοσοβάρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα ελληνικά σύνορα, όπως και τα σύνορα όλων των χωρών, υπάρχουν για να ελέγχονται και να περιφρουρούνται. Ετσι και τα δικά μας σύνορα περιφρουρούνται. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι κλειστά σύνορα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αρα, δηλαδή, όσοι θα μπαίνουν θα απελαύνονται; Θα πηγαίνουν πού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να κάνουμε σενάρια και υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν μία αντιστοιχία με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ότι υπάρχει κρίση στην περιοχή. Η κρίση αυτή, όμως, δεν έχει τις διαστάσεις εκείνες, ώστε να έχει δημιουργηθεί ένα κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα. Εμείς, επαναλαμβάνω, προσφέρουμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο τις καλές μας υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θα προσφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθειά μας, αν παραστεί ανάγκη. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη που πάντοτε υπάρχει να περιφρουρούμε τα σύνορα της χώρας μας, όπως κάνει, πιστεύω, για τα δικά της σύνορα η κάθε χώρα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Στρατιωτική βοήθεια, δηλαδή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν αποφασίσει το ΝΑΤΟ ή άλλος Διεθνής Οργανισμός να έχει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, τότε στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα σταθμίσουμε κι εμείς τη θέση μας. Γνωρίζετε ότι σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν, π.χ. στη Βοσνία, έλαβαν μέρος και αποσπάσματα ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των πολυεθνικών δυνάμεων που μετείχαν σε επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτά είναι θέματα τα οποία, όταν τεθούν στο τραπέζι, θα μας βρουν κι εμάς με μία ολοκληρωμένη θέση, για να τα αντιμετωπίσουμε αναλόγως.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν το αποκλείετε δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Πώς δεν έχει τεθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα αυτή την ώρα σε κάποιο όργανο, δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην οποία να συμμετέχουμε εμείς και να καλούμαστε να δώσουμε απάντηση. Στην Ομάδα Επαφής γνωρίζετε ότι εμείς δεν συμμετέχουμε. Από κει και πέρα, οι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί από την Ε.Ε. και άλλους, είναι πρωτοβουλίες σε επίπεδο πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό. Η στρατιωτική παρουσία εκεί, εάν θεωρηθεί αναγκαία και χρήσιμη, θα αντιμετωπιστεί αναλόγως, εφόσον πάρει σάρκα και οστά μια τέτοια επιλογή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχέδιο "Σπερχειός" δεν εφαρμόζεται εξ αντικειμένου γιατί δεν υπάρχουν λόγοι ή δεν είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο να εφαρμοστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχέδιο είναι ολοκληρωμένο. Είναι ένα σύγχρονο σχέδιο που εκπονήθηκε μετά τις τελευταίες κρίσεις στην περιοχή μας. Μία οργανωμένη πολιτεία θα πρέπει να έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει κάθε έκτακτη περίσταση. Στο πλαίσιο αυτού του ενδεχόμενου εκπονήσαμε το σχέδιο "Σπερχειός". Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα και ανάλογα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο στη γένεσή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω τι συζήτησε ο κ. Σημίτης με τον κ. Ντεμιρέλ και προκάλεσε τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι συναντήθηκαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο Πρωθυπουργός για τη συνάντηση αυτή έκανε συγκεκριμένη δήλωση. Η δήλωση αυτή, νομίζω είναι αποκαλυπτική για το ποιο ήταν και το περιεχόμενο της πολύ μικρού χρόνου συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και είχε ως αποτέλεσμα τις χθεσινές απειλές του κ. Ντεμιρέλ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές υπήρχαν πριν, υπάρχουν τώρα, θα υπάρχουν και αύριο, αν θέλετε να κάνω μία προσέγγιση, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τη σχέση της με την Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό δείχνει αδυναμία από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. Ισα-ίσα θα έλεγα ότι είναι ένα φαινόμενο τόσο παλαιό, ώστε ο διεθνής παράγοντας να έχει κατανοήσει πολύ καλά, πλέον, ότι η Τουρκία δεν έχει, στον απαραίτητο βαθμό, την ισχυρή βούληση για να συμβάλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην εμπέδωση ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Εχουν παρθεί ειδικά μέτρα περιφρούρησης των βορείων συνόρων;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα ειδικό μέτρο δεν έχει ληφθεί. Υπάρχουν τα πάγια μέτρα που λαμβάνονται για την περιφρούρηση των συνόρων μας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πάλι για το Κοσσυφοπέδιο θα ήθελα να ρωτήσω. Πώς εκτιμά η Κυβέρνηση τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που αποφάσισαν οι "15", δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες γενικές επενδύσεις στη Σερβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία απόφαση την οποία έλαβε η Ε.Ε. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο αυτής της απόφασης εμείς είμαστε σύμφωνοι και θα πράξουμε αναλόγως, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε. Τα θέματα των μεγάλων αγαθών, των μεγάλων αξιών, βρίσκουν τις χώρες της Ε.Ε. να συμφωνούν, στο πως θα τα περιφρουρήσουν και πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση που εκδηλώνεται και θέτει σε κίνδυνο αυτά τα αγαθά, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να έχουμε μία άλλη στάση.

ΚΙΑΟΣ: Για το θέμα του Αρχιεπισκόπου, που προηγουμένως απαντήσατε, θα δώσετε την ίδια απάντηση και σ` αυτό που είπε, ότι αυτοί που διαφεντεύουν τον τόπο είναι άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε εκκλησία, είναι κήνσορες και τιμητές...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν να σχολιάζω τις απόψεις του Μακαριότατου. Γνωρίζετε πολύ καλά ...

ΚΙΑΟΣ: Ακόμη κι αν τα είπε από το μπαλκόνι;.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Πάντοτε υπάρχουν παράγοντες της δημόσιας ζωής οι οποίοι εκφωνούν λόγους και λένε τις απόψεις τους για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Είναι δυνατόν να σχολιάζουμε όλους αυτούς τους λόγους, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Εκκλησία δεν είναι ένας φορέας κοινωνικός, πολιτικός και κοσμικός. Η Εκκλησία, λοιπόν, δεν μπορεί να αποτελέσει και πεδίο ανταλλαγής απόψεων με τον τρόπο και στο επίπεδο που μας καλείτε εσείς να σχολιάσουμε τις απόψεις του Μακαριότατου.

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως του αν αντιλαμβάνονται άλλοι, οι οποίοι ηγούνται της Εκκλησίας διαφορετικά το ρόλο τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα είναι λυμένα για την Πολιτεία. Παρακαλώ πολύ να μείνετε στο πρώτο σχόλιο το οποίο έκανα, που είναι ένα πολύ γενικό σχόλιο και νομίζω ότι αποδίδει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με το πρώτο θέμα που έχει σήμερα η "Ελευθεροτυπία", που αναφέρεται σε προκαθορισμένες προδιαγραφές που έχουν σχέση με τα νέα στοιχήματα, τα προκαθορισμένα. Το έχετε υπόψη σας το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχω υπόψη μου. Για το θέμα αυτό κυκλοφορεί, ήδη, λεπτομερής πολύ πειστική και πλήρης απάντηση από τους Υπουργούς οι οποίοι αναφέρονται. Σας παραπέμπω, λοιπόν, σ` αυτή την αναλυτική απάντηση, η οποία αντιμετωπίζει σημείο προς σημείο όλα αυτά τα οποία γράφει η εφημερίδα. Και αυτά τα οποία γράφει η εφημερίδα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

ΚΙΑΟΣ: Αν μπορείτε με τρεις κουβέντες να μας εξηγήσετε, σε τι δεν αναφέρεται στην πραγματικότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, μιλάει για μία μελέτη δεκάδων εκατομμυρίων, που έχει κάνει ο ΟΠΑΠ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια μελέτη. Υπάρχει μία υπηρεσιακή εσωτερική μελέτη, η οποία, ίσα-ίσα, απέδειξε ότι δεν έχει την ανάλογη τεχνογνωσία και υποδομή ο Οργανισμός, να κάνει μόνος του αυτό το παιχνίδι. Να οργανώσει, δηλαδή, το λεγόμενο "προκαθορισμένο στοίχημα" -το οποίο σήμερα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι γίνεται κατά τρόπο παράνομο- εντός των νομίμων διαδικασιών. Ο ΟΠΑΠ θέλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και να το εντάξει το παιχνίδι αυτό, με τις όποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις είναι απαραίτητες, στη νόμιμη δραστηριότητα, προκειμένου έτσι και οι δημόσιες υπηρεσίες και το Κράτος να έχουν τα κέρδη που αναλογούν, αλλά και οι πολίτες που λαμβάνουν μέρος σ` αυτό το παιχνίδι να μην είναι εκτεθειμένοι. Δεύτερον: Λέει ότι έγινε εν κρυπτώ όλη αυτή η διαδικασία. Πρέπει να σας πω ότι από το ' 97 υπάρχει προκήρυξη και στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αλλά και σε τέσσερις ελληνικές εφημερίδες. Τα "ΝΕΑ", τον "Ελεύθερο Τύπο", το "ΚΕΡΔΟΣ" και τη "Ναυτεμπορική". Τρίτον: Το λογισμικό του ΟΠΑΠ το εγκατέστησε, από το 1990, συγκεκριμένη εταιρία. Τη σύμβαση έχει υπογράψει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. εκείνης της εποχής. Και πρέπει να σας πω ότι ο ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και των αλλαγών, επειδή κάθε νέο παιχνίδι προαπαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές προϋποθέσεις, δέχεται να εγκαταστήσει νέο λογισμικό το οποίο ο ίδιος θα εισαγάγει και θα διαχειρίζεται, προκειμένου να είναι συμβατό με οποιαδήποτε εταιρία λάβει μέρος σε τέτοια διαγωνιστική διαδικασία και επιλεγεί, τελικώς. Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχει πλήρης απάντηση από τους Υπουργούς και παρακαλώ να μελετήσετε αυτή την απάντηση, η οποία είναι αποκαλυπτική.

ΚΙΑΟΣ: Την απάντηση αυτή την οποία χαρακτηρίσατε πειστική, ως προς ποιούς, ως προς την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Προς την Κοινή Γνώμη. Γιατί η ανακοίνωση αυτή ανατρέπει σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.

ΚΙΑΟΣ: Κι αυτό που θέλω να ρωτήσω ακόμα είναι ότι επειδή και το δημοσίευμα, αλλά και ο κ. Εβερτ με μία αίτηση που έχει καταθέσει εγγράφως, ζητούν να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα και η αλληλογραφία μεταξύ ΙΝΤΡΑΛΟΜ και ΟΠΑΠ κλπ. Θα κατατεθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πάντοτε, γνωρίζετε ότι σ` αυτές τις περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα να γίνονται γνωστά τα έγγραφα. Αλλά, πέραν αυτού έχει δοθεί εντολή στον ΟΠΑΠ να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα.

ΚΙΑΟΣ: Είναι αλήθεια, πάντως, αυτό που λέει ότι ο διαγωνισμός δεν κηρύχθηκε άγονος, παρόλο που μόνο μία εμπρόθεσμη προσφορά είχε κατατεθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Και σ` αυτό το σημείο δίνεται απάντηση. Πρέπει να σας πω ότι σημείο προς σημείο δίνεται απάντηση σε όλα όσα γράφει η εφημερίδα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Να γυρίσουμε πίσω στην προηγούμενη ερώτηση του κ. Κιάου. Την ίδια απάντηση, πάνω-κάτω, θα δίνατε και στις καταγγελίες του Αρχιεπισκόπου ότι απειλείται η ζωή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες επιλαμβάνονται αυτών των θεμάτων.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ναι, αλλά εδώ πρόκειται για τον προκαθήμενο της Εκκλησίας, δεν πρόκειται για έναν απλό...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ήδη η αντίδραση από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος για πρώτη φορά πληροφορήθηκε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα και είπε ο ίδιος ότι θα κάνει τα πάντα, ώστε να προστατεύσει τον Μακαριότατο από ενδεχόμενους κινδύνους για τη ζωή του.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, στο θέμα της Ιονικής θα ήθελα να ρωτήσω. Είχατε πει ότι το μηχανογραφικό κέντρο θα λειτουργήσει σε δυο μέρες. Το μηχανογραφικό κέντρο δεν έχει λειτουργήσει και απ' ότι φαίνεται η απεργία θα συνεχιστεί. Πιστεύετε ότι η απεργία θα λήξει πριν τη γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνουμε τα πάντα και πιστεύω ότι θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα να λήξει η απεργία και να λειτουργήσει η Τράπεζα πριν από τη συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής. Εχει τεθεί σε λειτουργία το on line σύστημα. Πιστεύω ότι είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου, λίγων ημερών, να λειτουργήσει η Τράπεζα. Και εν πάση περιπτώσει πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ιονική Τράπεζα ως μέγεθος, στο πλαίσιο των οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι περιορισμένο, είναι μικρό. Εχει ένα πολύ μικρό ποσοστό της τραπεζικής αγοράς. Δεν είναι δηλαδή ένα κεντρικό ζήτημα, όπως το θέσαμε και το συζητήσαμε όλη αυτή την περίοδο. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, επειδή ακριβώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησής της, γι` αυτό θα προχωρήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών. Οχι γιατί η Ιονική αυτή καθ` εαυτή, από μόνη της, ως θέμα, ως αντικείμενο, έχει μια τόσο πολύ μεγάλη διάσταση, ώστε να ανάγεται σε μείζον εθνικό ζήτημα η προώθηση των διαδικασιών πώλησής της.

ΠΑΡΙΣ: Από πολιτικής πλευράς, ρωτάω. Εάν φτάσουμε στην πώληση στις 19 του μηνός με την Ιονική σε απεργία, δεν φοβάται η Κυβέρνηση ότι αυτό θα δημιουργήσει πλήγμα στις ιδιωτικοποιήσεις μετά από τη φασαρία που έγινε και στην Ολυμπιακή Αεροπορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Χρησιμοποιήσατε το "εάν". Κάνατε μια υπόθεση. Εγώ πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε διαδικασίες πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, ενώ η Τράπεζα θα λειτουργεί. Η Τράπεζα θα λειτουργεί, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της Τράπεζας και των μετόχων της και των πελατών της.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν σας προβληματίζει, ως Κυβέρνηση, ότι για πρώτη φορά η ΓΣΕΕ, που είναι τριτοβάθμιο όργανο, κάλυψε απεργία πρωτοβάθμιου σωματείου, όπως αυτό της Ιονικής Τράπεζας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα, την προηγούμενη βδομάδα, για την παρελκυστική πολιτική που ακολουθούν δυνάμεις ενός μικρού τμήματος του συνδικαλιστικού κινήματος, μόνο και μόνο για να εμποδίσουν μια εξέλιξη η οποία βρίσκεται σε προοδευτική κατεύθυνση, όπως θα λέγαμε άλλες εποχές. Η νοοτροπία αυτή η οποία εκδηλώνεται θα μας οδηγούσε, αν γινόταν δεκτή, σε ένα τέλμα. Και πιστεύουμε ότι ο τόπος, περισσότερο παρά ποτέ, έχει ανάγκη σήμερα από βήματα προόδου, από άλματα προόδου, θα έλεγα. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη στασιμότητα στην οποία είμαστε αγκυλωμένοι.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η ελληνική Κυβέρνηση, έχει κάποια ημερομηνία άφιξης της κας Ολμπράϊντ τον Ιούνιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Μπορείτε να μας πείτε πώς θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις των διεθνών οργάνων για τη Γιουγκοσλαβία; Οι επιχειρήσεις στο Βελιγράδι θα κλείσουν; Θα παγώσουν οι καταθέσεις των Γιουγκοσλάβων εδώ; Πώς θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα διεθνή όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις, μεταξύ όλων των άλλων, έχουν λάβει και πρόνοια για την εφαρμογή των αποφάσεων. Αλλιώς θα ήταν θεωρητικού χαρακτήρα οι αποφάσεις αυτές. Αν δεν έχουν πρακτικές επιπτώσεις, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι και αποτελεσματικές. Είναι θέμα, λοιπόν, ο διεθνής παράγοντας να βρει τους κατάλληλους τρόπους, ώστε να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει λάβει. Γιατί εμείς, ως χώρα, είμαστε από εκείνους που έχουμε αποτελέσει το θύμα της πρακτικής αυτής. Υπάρχουν αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Και μακάρι αυτή η ευαισθησία η οποία υπάρχει για άλλες περιπτώσεις, να υπάρχει και για το μείζον αυτό θέμα, το οποίο επί πολλά χρόνια λιμνάζει. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, λοιπόν, για το πώς εφαρμόζονται οι αποφάσεις των μεγάλων οργανισμών, των διεθνών οργάνων.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Οι καταθέσεις των Γιουγκοσλάβων στην Ελλάδα π.χ., θα παγώσουν; Οι επιχειρήσεις στο Βελιγράδι θα κλείσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις και γι` αυτά τα θέματα. Και για τα περιουσιακά στοιχεία της Γιουγκοσλαβίας στις χώρες της Ε.Ε. και για τη δυνατότητα επενδύσεων χωρών της Ε.Ε. στη Νέα Γιουγκοσλαβία.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο θέμα της Ιονικής, επί του πολιτικού όμως. Μετά από τόσες μέρες απεργίας και μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν κλπ., η Κυβέρνηση έχει εκτιμήσει αν πραγματικά τελικά χρειαζόταν όλος αυτός ο "τζόγος". Πολύ περισσότερο γιατί δεν συνιστά η πώληση της Ιονικής Τράπεζας, όπως πολλοί εκτιμούν, και φαίνεται να έχουν και δίκιο, επί της ουσίας διαρθρωτική αλλαγή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, είναι απαραίτητη η πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Με τα διεθνή κριτήρια είναι μια μικρή Τράπεζα. Θα πρέπει ενόψει του νέου περιβάλλοντος που δημιουργείται στον τραπεζικό χώρο να συνδεθεί με ένα άλλο τραπεζικό οργανισμό προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Το χρειάζεται αυτό, για το καλό των μετόχων της και των πελατών της βεβαίως. Αυτό επιδιώκουμε. Δεν έχει κανένα νόημα να παραμείνει η Ιονική Τράπεζα με το σημερινό καθεστώς, γιατί το πιο πιθανό είναι -αυτό λένε οι μελέτες που έχουν γίνει από ειδικούς- να οδηγείτο σε κλείσιμο. Σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και σε αδυναμία μετά να λειτουργήσει, επειδή δεν θα είχε πλέον πελάτες. Αυτό το ενδεχόμενο, το πολύ επικίνδυνο, αντιμετωπίζουμε με την απόφαση που λάβαμε.

ΚΑΤΣΑΚΟΣ: Είχαμε δημοσιεύματα ξένων περιοδικών, σύμφωνα με τα οποία, οι S-300 βρίσκονται ήδη στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσίας δεν τα διέψευσε. Εχετε εσείς κάποιες πληροφορίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν το επαληθεύω. Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 June 1998 - 14:04:35 UTC