Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Θα ήθελα εισαγωγικώς να αναφερθώ στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για αυτή την εβδομάδα:

* Σας έχω ενημερώσει για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Φρανκφούρτη. Σήμερα θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την εγκατάσταση του νέου Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

* Αύριο το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον κ. Τσοχατζόπουλο. Αργότερα, το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με Υπουργούς, με τους κ. Παπαντωνίου, Παπαϊωάννου, Μαντέλη, για θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις σε Οργανισμούς του Δημοσίου.

* Την Πέμπτη θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΜΕΤΡΟ, όπου θα παρακολουθήσει πώς εξελίσσεται αυτό το μεγάλο έργο. Θα έχετε την ευκαιρία και εσείς και οι συνάδελφοί σας -όσοι ενδιαφέρεστε τουλάχιστον- να παρακολουθήσετε από κοντά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω δύο-τρία εισαγωγικά σχόλια.

* Το ένα αφορά την έκδοση ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όσον αφορά το Κυπριακό. Το ένα ψήφισμα εκδόθηκε με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, στην προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Είναι θετικό το ότι επαναλαμβάνεται στο ψήφισμα αυτό, η αναφορά στην ενιαία κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια και τη μια διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου, όπως επίσης επαναλαμβάνεται η αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν τη βάση και το πλαίσιο για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό. Το άλλο ψήφισμα, το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τη συζήτηση για την ανανέωση της παρουσίας στην Κύπρο της ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης, περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τη θέση του Οργανισμού για την αποστρατικοποίηση στο νησί, τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση και να αναζητηθεί το συντομότερο δυνατό μια ειρηνική λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Είναι θετικές αυτές οι επισημάνσεις και πιστεύουμε ότι ο διεθνής παράγοντας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αναλόγως την Τουρκία και τους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, ώστε τα ψηφίσματα αυτά να μεταφερθούν και στην πράξη και να αποτελέσουν, πια, μια νέα σελίδα -θα έλεγα- στην προσπάθεια που γίνεται για λύση του κυπριακού προβλήματος.

* Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά στην αγορά της Τράπεζας Κρήτης. Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη, η οποία σας είναι γνωστή, αποτελεί έναν θετικό δείκτη εμπιστοσύνης για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ταυτοχρόνως είναι και μια αναγνώριση για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την οικονομική πολιτική η Κυβέρνηση, η οποία μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, των μετοχοποιήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων σε Οργανισμούς του Δημόσιου, οδηγεί τη χώρα στην ΟΝΕ.

* Εχω τη χαρά, επίσης, να σας ανακοινώσω ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκπόνησης του νέου σχεδίου νόμου για την παροχή συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών στην πατρίδα μας. Το κείμενο αυτό θα δοθεί αύριο στους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Θα έχω τη δυνατότητα, αύριο στις 14.00 σ' αυτήν εδώ την αίθουσα, να ενημερώσω, με κάθε λεπτομέρεια, τους συναδέλφους σας ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει το σύνολο των συνδρομητικών υπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται με οποιαδήποτε τεχνική μέθοδο, είτε αναλογική, είτε ψηφιακή και με οποιοδήποτε μέσο, είτε με το δορυφόρο, είτε με τους επίγειους πομπούς, είτε με τα καλωδιακά δίκτυα. Είναι πλήρες και λεπτομερειακό. Πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζει το σύνολο των θεμάτων, χωρίς να δημιουργεί υπέρμετρη γραφειοκρατία. Αντιμετωπίζει τα θέματα συγκέντρωσης και διαφάνειας. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθεί ο πολίτης με τη δυνατότητα που θα του δώσουμε, να έχει πρόσβαση σε μία μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων υψηλής ποιότητας, με χαμηλό κόστος. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Πιστεύω ότι είμαστε μεταξύ των πρώτων στην Ε. Ε. που επεξεργαζόμαστε και καταθέτουμε ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο, για τη λειτουργία αυτών των νέας μορφής υπηρεσιών.

* Υπάρχει, τέλος, αυτό το πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποιες περιοχές. Είναι εκτός λειτουργίας το Κερατσίνι και το Λαύριο, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το δίκτυο φορτώθηκε πολύ, λόγω λειτουργίας πολλών κλιματιστικών μηχανημάτων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η ΔΕΗ δεν τα προβλέπει αυτά, κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια πολύ έκτακτη κατάσταση αυτή, η οποία θα αντιμετωπιστεί σε λίγη ώρα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ενας Μητροπολίτης κατέθεσε μία πρόταση στην Ιερά Σύνοδο με την οποία προτείνει συμμετοχή Αρχιερέων σε εκλόγιμες θέσεις σε ψηφοδέλτια επικρατείας όλων των κομμάτων. Πώς βλέπετε αυτή την πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τη συζητούμε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δηλαδή, την απορρίπτετε, δεν τη δέχεστε, καν, δεν σας ενδιαφέρει; Γιατί το "δεν τη συζητούμε", δεν λέει τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τη συζητούμε, με την έννοια ότι δε σχολιάζουμε. Δεν μας απασχολεί αυτό το θέμα.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 June 1998 - 14:57:23 UTC