Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ισχύει η χθεσινή σας απάντηση ότι πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να περαιωθεί η έρευνα για την υπόθεση του Εισαγγελέα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην περίπτωση της σημερινής κόντρας (δική μου η έκφραση( Γιαννόπουλου - Εισαγγελέων;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις που έχουμε διατυπώσει παραμένουν αναλλοίωτες. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε "κόντρα" ή διένεξη. Ισα-ίσα αποσαφηνίστηκε σήμερα, με τον καλύτερο τρόπο, ότι η έρευνα αυτή δεν αφορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ιδιαίτερα τον Υπουργό. Προέβη σε δηλώσεις ο Πρόεδρος των Εισαγγελέων της χώρας. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί επιβεβαίωση των θέσεων, που λίγες μέρες πριν, σ` αυτή την αίθουσα, είχα λάβει κι εγώ, θέσεων, δηλαδή, υπέρ της μη ανάμιξης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σ` αυτή την υπόθεση. Είναι μία πανηγυρική, θα έλεγα, απόδειξη ότι η έρευνα (η οποία είναι σε εξέλιξη και επιθυμούμε να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατό( δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτό ειπώθηκε σήμερα από επίσημα χείλη.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την Κυβέρνηση, τυχόν παρατυπίες που θα προκύψουν από την εισαγγελική έρευνα, συνιστούν πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα προβλήματα τα οποία συνιστούν ταυτόχρονα και πράξεις αξιόποινες, αντιμετωπίζονται μέσω της δικαστικής οδού. Τα θέματα τα οποία αφορούν την απόδοση πολιτικών ευθυνών, αντιμετωπίζονται δι` άλλης οδού. Υπάρχουν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ο Πρωθυπουργός πάνω απ` όλα, που επιλαμβάνεται των θεμάτων αυτών. Αλλά θα πρέπει, για να επιληφθούν ενός τέτοιου θέματος ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, να υπάρχει το θέμα, να υπάρχει το αντικείμενο. Και τέτοιο θέμα, αυτή την ώρα, δεν υπάρχει.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρώτησα με δεδομένο το εξής...

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μία υπόθεση...

ΜΙΧΑΗΛ: Παραδέχτηκε και σε δηλώσεις του αρχικά ο κ. Ρωμαίος, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (και επικαλέστηκε τη συγκεκριμένη για τον ίδιο συλλογιστική( υπήρξε η τυπική υπέρβαση του νόμου. Πράγμα, το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν, δεν ήταν δηλαδή μόνο γι` αυτό. Ρωτώ, λοιπόν, μετά από αυτό και εφόσον πιστοποιηθεί κάτι τέτοιο από την εισαγγελική έρευνα, για την Κυβέρνηση υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών του Υπουργού Δημόσιας Τάξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, μίλησα κι εγώ, λίγες μέρες πριν, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία οι Υπουργοί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπογράφουν τέτοιες άδειες για λόγους που έχουν έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Αυτή η κατάσταση έχει παγιωθεί. Δεν αμφισβητήθηκε. Τηρείται και σήμερα. Τηρουμένων των αναλογιών πάντοτε πρέπει να δείχνουμε ευαισθησία σε ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Πιστεύω ότι η έρευνα η οποία διεξάγεται δεν μπορεί να αγνοήσει κι αυτή την παράμετρο. Θα το λάβει κι αυτό υπόψη της. Αρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να προσμετρηθεί ως αρνητικό στοιχείο η διαπίστωση ότι έχουν υπογραφεί τέτοιου είδους αποφάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, και παλιά είχαν υπογραφεί τέτοιες άδειες και πολλές, αλλά εδώ τώρα υπήρχε τιμολόγιο. Είχαν κοστολογηθεί 200 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο οι άδειες παραμονής. Υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες γι` αυτά τα πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, δεν πρέπει να βιάζεστε. Οπως λίγες ημέρες πριν επιμένατε να συνδέετε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το πρόβλημα το οποίο ερευνά η Εισαγγελική Αρχή, έτσι και σήμερα επιμένετε να εκδίδετε πόρισμα για την "ταρίφα" που λέτε ότι υπάρχει για την έκδοση αδειών παραμονής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τη λέω εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι καταγγελίες οι οποίες διατυπώνονται, εξετάζονται. Θα πρέπει να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες. Κάθε καταγγελία, όμως, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σα να είναι τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου, ώστε να της προσδίδουμε ένα τέτοιο χαρακτήρα απόλυτης αλήθειας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την είπα εγώ, πάντως, την καταγγελία. Το βάλατε ότι το είπα εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές καταγγελίες διατυπώνονται. Εσείς, όμως...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ:... προσχωρείτε εύκολα σ` αυτές τις καταγγελίες, ώστε να διατυπώνετε την ερώτησή σας κατά τέτοιο τρόπο που δίνει την εντύπωση ότι συμφωνείτε με το περιεχόμενο των καταγγελιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δική σας άποψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ. Είναι αντικείμενο έρευνας οι καταγγελίες αυτές. Οποιοι ασχολούνται με τις καταγγελίες και ερευνούν το θέμα, θα εκδώσουν το πόρισμά τους, το οποίο θα σεβαστούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού βγάλατε το συμπέρασμα ότι εγώ πάντα συμφωνώ με τις καταγγελίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν θυμάστε πώς διατυπώσατε την ερώτησή σας;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι έχουν γίνει καταγγελίες για "ταρίφα" από 200 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπατε αυτό. Είπατε ότι "εδώ υπάρχει". Δώσατε ένα χαρακτήρα βεβαιότητας. Δεχθήκατε ότι αυτό συμβαίνει. Και δεχθήκατε ότι συμβαίνει, επειδή το καταγγέλλει κάποιος ή κάποιοι. Υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στην καταγγελία και στην πραγματικότητα.

ΚΙΑΟΣ: Και εσείς και άλλοι Υπουργοί της Κυβερνήσεως είχατε χαρακτηρίσει τις πρώτες ημέρες τον τρόπο, ότι δεν ήταν κομψός, αλλά είχατε και εσείς πει ότι είχαν δικαίωμα, ήταν μέσα στις αρμοδιότητές τους και νόμιμα ενήργησαν κ. λπ. Τί άλλαξε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε, χθες, για παράνομη ενέργεια των Αντιεισαγγελέων;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω την απάντηση που έδωσα στην προηγούμενη ερώτηση του κ. Μιχαήλ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αν η έρευνα αυτή αφορά τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, δεν πρέπει να εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο, με αυτή τη διαδικασία. Σ' αυτό το θέμα, λοιπόν, έδωσε απάντηση ο Πρόεδρος των Εισαγγελέων, λέγοντας με σαφή τρόπο ότι η έρευνα αυτή δεν αφορά τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, γιατί τότε θα έπρεπε να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία. Το ότι ο τρόπος, ο οποίος ακολουθήθηκε, δεν ήταν, κατά την άποψή μας, ο καλύτερος είναι κάτι που το είπαμε, το επαναλαμβάνουμε, αλλά το θέμα αυτό έχει κλείσει. Δεν επανερχόμαστε σ' αυτό το θέμα. Σημασία έχει, επί της ουσίας πλέον, να ολοκληρωθεί η έρευνα και να έχουμε το συντομότερο δυνατό την τελική θέση των οργάνων της Δικαιοσύνης.

ΚΙΑΟΣ: Συγνώμη, δεν εννοούσα αυτή την έρευνα, για τον Υπουργό. Εννοούσα την έφοδο, την είσοδο -όπως θέλετε πείτε το- που έκαναν οι κύριοι Εισαγγελείς στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Αυτή την ενέργεια την είχατε χαρακτηρίσει, όλη η Κυβέρνησή σας και εσείς και οι Υπουργοί, από τη μια μεριά άκομψη, από την άλλη νόμιμη. Αυτή την ενέργεια τώρα έρχεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και την χαρακτηρίζει παράνομη. Γιατί η αλλαγή αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει υπερκείμενη αρχή, η οποία μπορεί με έναν τέτοιο τρόπο, με μια έφοδο ή εισβολή -όπως γράφτηκε- σα να πρόκειται για ξένο, για εχθρικό έδαφος, να εισέρχεται σε μια υπηρεσία και να αποσπά έγγραφα της υπηρεσίας αυτής.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ακριβώς γι αυτό ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση και με τον κ. Δωρή, τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γιατί κάλυψε πλήρως τους εισαγγελείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εισαγγελείς δεν έχουν ανάγκη κάλυψης από οποιονδήποτε. Οι εισαγγελείς είναι σεβαστοί, ο ρόλος τους είναι πολύ ιδιαίτερος και απαιτεί ευαισθησία από όλους μας όταν σχολιάζουμε το έργο τους. Σεβόμαστε, λοιπόν, το έργο το οποίο επιτελούν, δεν το κρίνουμε. Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει κάθε φορά να είναι σαφές, είναι τούτο: Οι κανόνες, οι οποίοι υπάρχουν, είτε είναι γραπτοί, είτε είναι μια δεοντολογία που έχει επικρατήσει, μας δεσμεύουν όλους, όλες τις Αρχές και όλες τις λειτουργίες της πολιτείας μας.

ΠΑΡΙΣ: Ο κ. Δρυς, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε πει ότι εάν δεν δοθεί κάποια ικανοποιητική προσφορά για την Ιονική Τράπεζα δεν πρόκειται να πωληθεί. Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά την προσφορά που έκανε ο κ. Λάτσης -αισιόδοξη προσφορά 93 δις δραχμών- υπάρχει κάποιο πλαφόν που έχει η Κυβέρνηση υπ' όψιν της, ως μίνιμουμ, για την πώληση της Ιονικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας είναι θέμα, το οποίο αφορά την Εμπορική Τράπεζα. Η Εμπορική Τράπεζα είναι ο πωλητής της Ιονικής. Αυτή, λοιπόν, με τα όργανά της θα εκτιμήσει και θα αποτιμήσει τις προσφορές. Αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί θα λάβει τις αποφάσεις της.

ΠΑΡΙΣ: Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί, κ. Υπουργέ, η διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Μέσα στα χρονικά όρια τα οποία έχουμε θέσει. Αντιλαμβάνεστε πως για λόγους νομιμότητας της όλης διαδικασίας, πρέπει ορισμένες προθεσμίες να τηρούνται. Πιστεύουμε, όμως, ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς έχουμε προβλέψει.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της Κυβέρνησης για τις χθεσινές απόψεις που εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σαρτζετάκης, ότι "οι σημερινοί προύχοντες του ΠΑΣΟΚ έχουν καταντήσει το Κόμμα καταγέλαστο σκορποχώρι" όπως λέει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις του κ. Σαρτζετάκη. Το ΠΑΣΟΚ είναι η Κυβέρνηση της χώρας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ έχει τιμήσει τον κ. Σαρτζετάκη, αναδεικνύοντάς τον στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ με τη συνέπεια που τότε έκανε της επιλογές του, με την ίδια συνέπεια στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, συνεχίζει να κάνει τις επιλογές του για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θέλω να ρωτήσω για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες ο βουλευτής Τρικάλων κ. Οικονόμου, πρότεινε να ψηφιστεί ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του αφήνει να διαφανεί ότι η πρόταση θα είναι υπέρ του κ. Στεφανόπουλου. Γνωρίζετε κάτι επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η θητεία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Εχει ένα ικανό χρονικό διάστημα να διανύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ολοκληρώσει τη θητεία του. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα του παρόντος, πολύ περισσότερο όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεράνω αυτών των εκτιμήσεων ή των σχολιασμών. Και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τιμούμε, όταν παραμένουμε σιωπηλοί, απέναντι σε τέτοιες συζητήσεις που προκαλούνται ακαίρως και -κατά τη γνώμη μας- χωρίς να είναι και χρήσιμες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν αυτό το "γαϊτανάκι" των ομιλιών ορισμένων Υπουργών -όπως της κας Βάσως Παπανδρέου, του κ. Παπαντωνίου που οργάνωσαν οι "φίλοι" του- θα συνεχιστεί και αν γίνονται με τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού αυτές οι εκδηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν συνεισφορά στον κοινό προβληματισμό για την πρόοδο της χώρας.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 2 July 1998 - 13:38:11 UTC