Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Συνεδρίασε το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο. Συζητήσαμε για το σύνολο της ενεργειακής πολιτικής. Μας απασχόλησε ιδιαίτερα το προσχέδιο νόμου, το οποίο έχει αρχίσει και εκπονεί το υπουργείο Ανάπτυξης, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας. Θα πρέπει, μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2001, να εναρμονιστούμε -σύμφωνα με το άρθρο που προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία- με το Κοινοτικό Δίκαιο. Γι αυτό, λοιπόν, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές. Πολύ περισσότερο που, ενόψει του ανταγωνισμού που παρατηρείται διεθνώς, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και στην Ελλάδα τις προϋποθέσεις και τους όρους για τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων που ενδιαφέρονται, να αναλάβουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τομέα ο οποίος θα απελευθερωθεί. Η ρύθμιση αυτή λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, λόγω της -για πολλά χρόνια- μονοπωλιακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία της ΔΕΗ. Θέλω να σας πω ότι η ΔΕΗ διατηρεί -και μετά τις αλλαγές που προτείνουμε- τον καθετοποιημένο χαρακτήρα της. Στον τομέα, δηλαδή, της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ παραμένει με ισχυρή παρουσία. Προτείνεται η ίδρυση μιας διοικητικής αρχής -της ρυθμιστικής αρχής ηλεκτρισμού- που θα γνωμοδοτεί για τις άδειες, θα παρακολουθεί την αγορά και, παράλληλα, μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα έχει στόχο να ελέγχει, ώστε: Να διασφαλίζεται υγιής ανταγωνισμός. Να προστατεύεται το περιβάλλον. Να ικανοποιείται το σύνολο των αναγκών αυτών που ζητούν ηλεκτρική ενέργεια. Να προάγεται η χρήση αποδοτικών και οικονομικών μεθόδων στην παραγωγή, την προμήθεια, τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Να προστατεύεται το κοινό από διάφορους κινδύνους στον τομέα αυτό. Και, βεβαίως, να προστατεύεται το σύνολο των καταναλωτών, όσον αφορά την ποιότητα και την τιμή των προσφερομένων υπηρεσιών και προϊόντων.

Η συζήτηση ήταν αναλυτική. Θεωρούμε πως η διαρθρωτική αλλαγή στην οποία προχωρούμε είναι η μεγαλύτερη από όλες τις αλλαγές, τις οποίες, μέχρι τώρα, έχει επιτύχει η Κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω ότι θα γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, προκειμένου, να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου, την κατάλληλη χρονική στιγμή, η πρόταση αυτή της Κυβέρνησης. Υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως είναι το ασφαλιστικό, το οποίο είναι ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους σε αυτήν. Θα υπάρξει λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα και μετά θα προωθηθεί η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Οι προωθούμενες αλλαγές, πέρα από το ότι ανταποκρίνονται σε μια κοινοτική οδηγία, στοχεύουν στην ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Η πρότασή μας επιδιώκει -γιατί το επιθυμούμε και θα το διασφαλίσουμε- την ασφάλεια των εργαζομένων στη ΔΕΗ σήμερα, ενόψει των αλλαγών, οι οποίες επέρχονται.

Συζητήσαμε, πέραν του προσχεδίου αυτού, γενικότερα θέματα ενεργειακής πολιτικής, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για το φυσικό αέριο και, φυσικά, για το πετρέλαιο. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε για τις μικρές διακοπές ρεύματος, που είχαμε τις τελευταίες ημέρες. Σας ενημερώνω ότι αυτό που αποτελεί ζητούμενο, η δημιουργία της τρίτης γραμμής για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους πυλώνες στην περιοχή Κρυονερίου, είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη ευστάθεια το σύστημα ενέργειας στη χώρα μας. Το είπαμε όταν είχαμε τις διακοπές, το black out, τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Η περιβαλλοντική μελέτη που είχε ζητηθεί από τη ΔΕΗ έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό. Εχει διαβιβαστεί από τις 14 Απριλίου -εντός μηνός από τότε που είχαμε τα συμβάντα εκείνα- στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο την προώθησε αμελλητί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής θα πρέπει, εντός 60 ημερών να εκφράσει γνώμη για τη μελέτη αυτή. Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα βοηθήσει, ώστε με την Τρίτη Γραμμή του Κρυονερίου, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες συνθήκες χωρίς κινδύνους διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σας αναφέρω απλώς ένα στοιχείο το οποίο είναι εντυπωσιακό: Οτι μέσα σε μια ημέρα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από 6500 ΜW σε 7340 ΜW. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε ενέργεια την οποία μπορούν να παράγουν τρεις μονάδες ισοδύναμες αυτής της Φλώρινας, για την οποία έχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη. Είχαμε, δηλαδή, μια πρωτοφανή, μια πολύ μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και γι αυτό είχαμε τις μικρές διακοπές.

Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή δήλωση, για το θέμα της συνδρομητικής τηλεόρασης: Επειδή αναγράφονται διάφορα στον Τύπο πρέπει να είναι σαφές τούτο: Το θέμα αυτό, το οποίο μας απασχόλησε κατά την τελευταία περίοδο, η Κυβέρνηση το χειρίζεται με πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη. Εγώ, μετά την απόφαση για το πλαίσιο της πολιτικής μας που έλαβε η Κυβερνητική Επιτροπή, παρουσιάστηκα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ανέπτυξα, επί δίωρο, τις θέσεις μας. Για το ίδιο θέμα, μίλησε και ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της "ώρας του Πρωθυπουργού" στη Βουλή. Είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να διατυπώσουμε μια πρόταση. Το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασα αποτελεί αυτή την πρόταση. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της εργασίας μας, την οποία καλούμε να κρίνουν τα Κόμματα, οι άλλοι φορείς και το ΕΡΣ. Και με τις παρατηρήσεις τους να συμβάλουν -όπως λέω χαρακτηριστικά στην επιστολή που τους απέστειλα, μαζί με το κείμενο αυτό- στη βελτίωση του κειμένου αυτού, προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή με την πιο άρτια μορφή του. Επειδή διατυπώνεται ένα παράπονο και μια κριτική ότι δεν ενημερώθηκαν οι άλλοι φορείς, θέλω να πω ότι εκπλήσσομαι από αυτήν την κριτική. Είναι δυνατόν, αυτό το οποίο αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης να το επεξεργαστεί και να το παρουσιάσει σαν θέση της, να το αναθέσει σε βουλευτές άλλων κομμάτων ή σε κοινοβουλευτικά όργανα ή σε μια ανεξάρτητη αρχή; Θα κατέλυε και την αυτονομία της ανεξάρτητης αρχής σε μια τέτοια περίπτωση. Ολοι οι φορείς, επειδή γνώριζαν το πλαίσιο της πολιτικής μας, είχαν την χρονική άνεση να διατυπώσουν τη δική τους πρόταση, το δικό τους σχέδιο. Μπορούσαν να το κάνουν. Τώρα που έχουν τη δική μας πρόταση, μπορούν επί της προτάσεως αυτής να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη, προκειμένου η δική μας νομοθετική πρωτοβουλία να ενσωματώσει στο μέτρο του δυνατού όλες εκείνες τις παρατηρήσεις που θα θεωρήσουμε ότι είναι θετικές και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, αυτή η κριτική. Πιστεύω ότι η υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο είναι περισσότερο από ικανοποιητική, πράγμα το οποίο δείχνει πως μπορούμε, με τρόπο συναινετικό, με συμφωνία, να προχωρήσουμε στη συζήτηση και στην ψήφισή του στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα. Πάντως -γι αυτό κάνω τη δήλωση- δεν συνηθίζεται μια Κυβέρνηση που παρουσιάζει τη θέση της και θέτει τη θέση αυτή σε διάλογο με τους άλλους φορείς, να κατηγορείται επειδή προχώρησε στη διατύπωση της δικής της θέσης χωρίς να ρωτήσει τα άλλα κόμματα ή τους άλλους φορείς. Τώρα είναι η ώρα να διατυπώσουν τα άλλα κόμματα και οι άλλοι φορείς την άποψή τους. Καθένας έχει την αυτονομία του, έχει το πεδίο αρμοδιοτήτων του, το οποίο και πρέπει να αξιοποιεί, είτε είναι πολιτικό κόμμα, είτε κοινωνικός φορέας, είτε ανεξάρτητη αρχή όπως το ΕΡΣ. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύγχυση. Ας μην τα μπλέκουμε όλα αυτά. Περιμένω τις απόψεις όλων εκείνων, οι οποίοι έχουν λόγο για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου η πρωτοβουλία μας να είναι η καλύτερη δυνατή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για ποιόν ήταν αυτό που είπατε τώρα κε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποια σημερινά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το γνωρίζω γιατί επικοινώνησα με κάποιους που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Παρουσιάζεται, φερ` ειπείν, ο κ. Χυτήρης, με φωτογραφία του, σε μία εφημερίδα, με τίτλο "βολές εκ των έσω", ενώ ο κ. Χυτήρης δε δήλωσε τίποτα σχετικό. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενημερώθηκε λεπτομερέστατα, θα έλεγα, γι` αυτό το θέμα. Και τώρα, το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) έχει το νομοσχέδιο. Π. χ. ο Συνασπισμός μας κατηγορεί ότι διατυπώσαμε αυτό το κείμενο, "στα άδυτα του Υπουργείου Τύπου". Οι Κυβερνήσεις έχουν όργανα, έχουν εσωτερικές διαδικασίες, μέσω των οποίων καταλήγουν σε απόψεις. Δίνουμε στη δημοσιότητα την άποψή μας και καλέσαμε όλους τους άλλους να πουν την άποψή τους, να διατυπώσουν παρατηρήσεις, προκειμένου να τις λάβουμε υπόψη μας. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Εκπλήττομαι γιατί κάποιοι μας κατηγορούν για το ότι προχωρήσαμε στη δημοσιοποίηση της άποψής μας, χωρίς την άποψή μας αυτή να την εκπονήσουμε αφού συνεργαστούμε πρώτα μαζί τους. Τη δική μας άποψη;

ΠΑΠΠΑ: Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, έγινε μία πιο διευρημένη συζήτηση, όσον αφορά το Ασφαλιστικό. Θα μπορούσατε, ίσως, να μας προϊδεάσετε, γιατί μας είπαν -δηλαδή- ότι τοποθετήθηκαν πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το ένα ερώτημα είναι αυτό και δεύτερο, αν υπήρξε κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ της κας Παπανδρέου και του κ. Βερελή για το φυσικό αέριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας ενημερώσω. Δεν υπήρξε καμία διάσταση απόψεων για οποιοδήποτε θέμα. Οσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου η κα Παπανδρέου είπε ότι ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η μονοσήμαντη εξάρτηση της χώρας μας, στον τομέα του φυσικού αερίου, από τη Ρωσία. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, ως Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό πρόβλημα. Ο κ. Βερελής είπε ότι πέραν της Ρωσίας προμηθευτής μας είναι και η Αλγερία, αλλά αυτή η προμήθεια είναι σε πολύ μικρές ποσότητες. Δεν κρίνεται -όπως ειπώθηκε και από άλλους μετά- ότι η Αλγερία είναι προμηθευτής, αφού η εξάρτηση από τη Ρωσία είναι σε ποσοστό που ξεπερνά το 75-80%. Αρα, παραμένει ζητούμενο η συνεργασία με έναν ακόμη προμηθευτή φυσικού αερίου στη χώρα μας. Αλλοι τον θέλουν δεύτερο, μια και δε θεωρούν ότι η Αλγερία μπορεί να ονομαστεί προμηθευτής, λόγω της πολύ μικρής ποσότητας που μας διοχετεύει, άλλοι -αν θεωρήσουμε ότι είναι η Αλγερία δεύτερος προμηθευτής- θεωρούν ότι πρέπει να βρούμε έναν τρίτο, σ` αυτή την περίπτωση, ώστε να υπάρχει μία ισορροπία στις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα μας. Αυτό είναι το θέμα. Αυτή ήταν, δηλαδή, η διατύπωση των απόψεων που έδωσε, ίσως, την εντύπωση μίας διαφοροποίησης. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, ειπώθηκε -και δεν είναι η πρώτη φορά- ότι το ζήτημα αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην πατρίδα μας. Οτι σχεδόν σε όλες τις αλλαγές, τις οποίες μελετούμε και επιχειρούμε να προωθήσουμε, συναντούμε προβλήματα στον ασφαλιστικό τομέα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη ΔΕΗ -όπου όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει Ταμείο, είναι ο εργοδότης, η ίδια η ΔΕΗ, στον οποίο είναι ασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι- πρέπει το Ασφαλιστικό ζήτημα να το προσεγγίζουμε με μεγάλη φαντασία. Γιατί είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Εγινε και γι` αυτό το θέμα αναφορά. Εχει περισσότερους από 33.000 εργαζόμενους η ΔΕΗ σήμερα. Περίπου 11.000 διορίστηκαν την τριετία '90-'93. Διοικητικοί υπάλληλοι, χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, που δεν είναι αξιοποιήσιμοι από τη ΔΕΗ και -αν θέλετε- δημιουργούν προβλήματα σ` έναν Οργανισμό, ο οποίος θα πρέπει να έχει μεγάλη ευελιξία και να είναι ανταγωνιστικός. Ειπώθηκε, λοιπόν, για να κλείσω αυτή την παρένθεση, ότι το Ασφαλιστικό ζήτημα, το οποίο μελετάται, θα αντιμετωπιστεί και καλυφθεί, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή στον τομέα αυτό της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Αυτή ήταν η κοινή θέση όλων, είναι η συνισταμένη της πολιτικής μας, η αλλαγή να γίνει με δεδομένη την ασφάλεια των εργαζομένων. Το Ασφαλιστικό ζήτημα θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί ταυτόχρονα ή και πριν αναλάβουμε την τελική νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό το τελευταίο που είπατε: Πόσοι διορίστηκαν πριν από το '90 και πόσοι μετά; Μήπως μπορείτε να μας δώσετε τα στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δώστε τα, απαντήστε μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Δεν τα έχω πρόχειρα αυτή την ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είχατε τα άλλα και δεν έχετε αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ εύκολο να σας απαντήσω: Γιατί ειπώθηκε αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο και ο αριθμός αυτός είναι αφύσικα μεγάλος, πολύ περισσότερο, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετές χιλιάδες διορίστηκαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του '93. Κυριολεκτώ, λέγοντας πως λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του '93 έγιναν αθρόες προσλήψεις υπαλλήλων της ΔΕΗ. Γνωρίζετε ποιο είναι το θέμα που προέκυψε τότε. Εν πάση περιπτώσει είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί. Θα πρέπει μέσω των διαδικασιών μετάταξης ή κατάρτισης να επιδιωχθεί η αξιοποίηση των υπαλλήλων. Αλλιώς σε σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα της ΔΕΗ, ο όγκος των εργαζομένων, των απασχολουμένων σ` αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αυτό ειπώθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας τα δώσετε αυτά τα στοιχεία...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα είναι το μόνο εύκολο. Μπορεί να τα έχετε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ερώτηση για προηγούμενο θέμα. Είπατε ότι ενημερώθηκαν οι πάντες. Οταν ενημερώνατε την Επιτροπή Διαφάνειας ο κ. Καψής απουσίαζε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καψής είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας και εξ όσων γνωρίζω η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όσες φορές συνεδρίασε, συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Καψή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν τους ενημερώνατε δεν ήταν μέσα; Γιατί έκανε κάποιες δηλώσεις για την ψηφιακή, γι` αυτό σας το λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα συνολικά σε δημοσιεύματα, σχόλια, δηλώσεις, τοποθετήσεις, που έγιναν με αφορμή το θέμα αυτό και νομίζω ότι η απάντησή μου είναι πλήρης και διαφωτιστική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είπατε ότι δεν μπορείτε να το θέτετε υπόψη βουλευτών άλλων κομμάτων. Ο κ. Καψής είναι βουλευτής του κόμματός σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος, στις οποίες συμμετέχουν οι βουλευτές του. Εδώ μιλούμε για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Φαντάζομαι ότι μίλησαν, ο κ. Καψής, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Κεφαλογιάννης -έτσι τουλάχιστον πληροφορούμε από τα δημοσιεύματα- ως μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι άλλοι είναι Αντιπολίτευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Με συγχωρείτε: Οταν μίλησα για την Αντιπολίτευση αναφερόμουν στο Συνασπισμό, που είδα να εκδίδει κάποια ανακοίνωση, κατηγορώντάς μας ότι "στα άδυτα του Υπουργείου" διατυπώσαμε αυτό το σχέδιο. Δε φαντάζομαι ότι υπάρχει άλλος τρόπος για να διατυπώνει μία Κυβέρνηση, ένα κόμμα, τις θέσεις του για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σαν το συγκεκριμένο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι αυτό που λένε σήμερα -και γράφεται- ότι περιέχει φωτογραφικές διατάξεις το νομοσχέδιο για συγκεκριμένους καναλάρχες, τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, μόνο, δεν έχει καμία φωτογραφική διάταξη, αλλά μου έκανε εντύπωση -ίσως οφείλεται σε άγνοια- το ότι δε διατυπώθηκαν από κανέναν διαφορετικές θέσεις, για τα θέματα τα οποία ρυθμίζουμε με την πρότασή μας αυτή. Από κανέναν δε διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις. Κάποιοι αφορισμοί εκφράστηκαν, μεταξύ των οποίων και αυτός που επαναλάβατε με την ερώτησή σας. Δεν είδα, όμως, να στοιχειοθετείται μια οποιαδήποτε τέτοια κριτική τοποθέτηση. Και αυτό, θα έλεγα ότι είναι ένα καλό σημάδι, γιατί επί της ουσίας φαίνεται ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, συμφωνούν με την πρότασή μας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκε όπως έχει τώρα ή η κα Παπανδρέου, ύστερα από κάποιες επισημάνσεις ή παρατηρήσεις άλλων συναδέλφων, ανέλαβε να συμπεριλάβει ορισμένες από αυτές στο τελικό σχέδιο νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαμε συζητήσει αυτό το θέμα και παλαιότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είχαμε συμφωνήσει στο πλαίσιο της πολιτικής. Είχε αναλάβει η κα Παπανδρέου να παρουσιάσει μια πλήρη πρόταση, με βάση τα όσα, τότε, είχαμε συζητήσει και αποφασίσει. Συμπεριέλαβε αυτή την πρότασή της σε ένα προσχέδιο, το οποίο ανέπτυξε σήμερα. Με βάση αυτό το προσχέδιο, το οποίο παρέμεινε όπως το εισηγήθηκε και με το οποίο όλοι συμφωνήσαμε, θα γίνει εξαντλητικός διάλογος με στόχο να διασφαλιστεί κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, αφενός και αφετέρου να επιτευχθεί η βελτίωση της θέσης της ΔΕΗ στην ανταγωνιστική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βεβαίως και η χώρα μας να αποδειχθεί συνεπής σε μία υποχρέωση που έχει έναντι της Ε. Ε. να εναρμονίσει το δίκαιό της με το κοινοτικό δίκαιο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν η κα Παπανδρέου μίλησε για μονοσήμαντη εξάρτηση της χώρας μας από τη Ρωσία στο φυσικό αέριο, ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συζήτηση, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε συνεργασία και με άλλον προμηθευτή για να μην έχουμε αυτή την εξάρτηση από την Ρωσία. Το επανέλαβε, δηλαδή, κι ο ίδιος.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός, τελικά, έκανε κάποια γενική παρατήρηση για την κατάσταση ή για την πορεία του κυβερνητικού έργου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουμε αναλάβει όλοι να παρακολουθούμε από κοντά τις πολιτικές διεργασίες σε όλους τους νομούς της χώρας αυτή την περίοδο. Είπε, επίσης, ότι πάρα πολλά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να δείξει ότι ορισμένες φορές έχουμε ευτράπελα, όπως τα χαρακτήρισε, δημοσιεύματα. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τα οποία δημοσιεύθηκε ότι δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί ακόμη, ενώ είναι πασίγνωστό ότι έχουν ιδιωτικοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό και, μάλιστα, λειτουργούν πολύ αποδοτικά. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε μια άμεση αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς, Υπουργεία ή Οργανισμούς, να δίνονται απαντήσεις, ώστε να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις. Γιατί τείνει να δημιουργηθεί μια γενική σύγχυση, όταν ο καθένας με ανεύθυνο τρόπο, είτε επειδή δεν γνωρίζει, είτε επειδή είναι κακόπιστος, γράφει και λέει πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Αλλο θέμα, συζητήθηκε εκτός τα ενεργειακά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε άλλο θέμα. Ο κ. Πάγκαλος, μόνο, εισηγήθηκε προαγωγές διπλωματών.

ΜΙΧΑΗΛ: Τις εγκρίνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγκρίναμε ομόφωνα όλες τις προτάσεις, τις οποίες έκανε ο κ. Πάγκαλος. Θα έχει ενδιαφέρον για σας να πω ότι πέραν των διπλωματών που προήχθησαν από πληρεξούσιοι Α' σε Πρέσβεις ή από πληρεξούσιοι Β' σε πληρεξούσιους Α', η απόφαση που λάβαμε να διορισθεί, ως Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, η κα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Η κ. Αγγελοπούλου θα έχει αρμοδιότητα επί θεμάτων διεθνούς αθλητισμού και διεθνών δημοσίων σχέσεων της Ολυμπιάδας του 2004. Οι θέσεις που υπάρχουν έχουν συσταθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Για την κατηγορία αυτή των Πρέσβεων είναι πέντε. Με το διορισμό της κας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έχουν καλυφθεί οι τρεις. Οι άλλοι δύο είναι ο κ. Βασιλικός στην ΟΥΝΕΣΚΟ και ο κ. Κώνστας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό ήταν το άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Πάγκαλος, δηλαδή, υπηρεσιακά θέματα του Υπουργείου, τα οποία έπρεπε να τύχουν της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΠΑΠΠΑ: Μήπως, ο κ. Πάγκαλος έθεσε με αιχμηρό τρόπο θέματα καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα, το θέμα των τελευταίων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος; Δέχεστε ότι είναι οξύμωρο σε μέρες καύσωνα το να συνιστά να κλείνουν τα κλιματιστικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είπε, να κλείνουν τα κλιματιστικά. Ισα-ίσα, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, πρέπει να λειτουργούν τα κλιματιστικά. Αν τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν τώρα, πότε θα λειτουργούν; Δεν είπε τέτοιο πράγμα ο κ. Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι όταν συζητούμε θέματα στρατηγικής της ενεργειακής πολιτικής μας δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, σαν αυτά που προέκυψαν, λόγω των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος. Γι` αυτό ακριβώς πρέπει και οι δημόσιοι Οργανισμοί και όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, προκειμένου να συνδέουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών με την προσπάθεια που κάνουμε για το μέλλον της χώρας. Με το στρατηγικό σχεδιασμό, δηλαδή, της πολιτικής μας σε κυβερνητικό επίπεδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως Υπουργός Τύπου, πώς χαρακτηρίζετε την ενέργεια του Υπουργού Δικαιοσύνης να σηκωθεί, χθες, το βράδυ και να φύγει από την εκπομπή ενός καναλιού, όταν εμφανίστηκε το αντίπαλο δέος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα ο κ. Γιαννόπουλος είναι εξ εκείνων που δεν αισθάνεται ότι υπάρχει αντίπαλο δέος. Δεύτερον, ο κ. Γιαννόπουλος, πιστεύω ότι είχε συμφωνήσει τους όρους της συζήτησης με το συνάδελφό σας. Και ο κ. Γιαννόπουλος, όπως πληροφορήθηκα, γιατί δεν παρακολούθησα την εκπομπή, πρότεινε στον συνάδελφό σας, παρουσιαστή της εκπομπής, να καλέσει την επόμενη μέρα ή κάποια άλλη στιγμή το συνάδελφο και να συζητήσει μαζί του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι εκείνη την ώρα τον κ. Παυλόπουλο τον είχε περάσει "γενιές δεκατέσσερις". Δηλαδή, δεν θα βγει ο άνθρωπος να πει την άποψή του, να υπερασπίσει τον εαυτό του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Είναι ένα θέμα, λοιπόν, προκειμένου να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού, να εξασφαλισθεί πρόσβαση προς το κοινό και στον κ. Παυλόπουλο και σε όποιον άλλον. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλοι -και εγώ είμαι μεταξύ εκείνων- δέχονται κατά καιρούς διάφορες επιθέσεις και τα Μέσα δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον να προβάλουν και τις δικές μας απόψεις. Υπάρχει μία μονομέρεια, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την υποχρέωση των Μέσων να ανταποκρίνονται στην επιταγή του Συντάγματος για αντικειμενική και πολυφωνική ενημέρωση. Αυτό είναι ένα φαινόμενο. Παρακαλώ η δεοντολογία να τηρείται και να είμαστε άκαμπτοι σ` αυτό, αλλά να είμαστε πάντοτε το ίδιο ευαίσθητοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ήθελε και ο κ. Γιαννόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος δέχθηκε μία πρόσκληση και συμφώνησε για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συζήτηση. Δεν δέχθηκε τη διακοπή.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 July 1998 - 16:23:52 UTC