Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Οπως γνωρίζετε, αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λαύριο, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, θα εγκαινιάσει και τη νέα μονάδα της ΔΕΗ.

* Πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια ερώτηση που έχει διατυπώσει γραπτώς ο "Ελεύθερος Τύπος" και αφορά την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ). Για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί για αύριο συζήτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης. Παραπέμπω, λοιπόν, στην αυριανή συζήτηση, για να μην προκαταλάβουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε το περιεχόμενο της γραπτής ερώτησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση έχει δύο σκέλη και λέει τα εξής: "Η Κυβέρνηση θεωρεί θεμιτή την εμπλοκή του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας του κ. Καρατζά και ως συμβούλου της Κυβέρνησης για την πώληση των ΚΑΕ και ως νομικού συμβούλου μέσω του δικηγορικού γραφείου του κ. Καρατζά της εταιρείας Saresco στην οποία και κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός". Αυτό είναι το ένα σκέλος της ερώτησης. Στο άλλο σκέλος η ερώτηση λέει: "Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις παρατυπίες στο διαγωνισμό των ΚΑΕ, αφού έγινε δεκτή η προσφορά της Saresco, παρά το γεγονός ότι το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής που κατατέθηκε μία ημέρα μετά το άνοιγμα των προσφορών δόθηκε σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κυβέρνηση με χρηματοδότηση από τις κρατικές Τράπεζες για την καταβολή του ποσού εξαγοράς των ΚΑΕ από τη Saresco". Αυτή είναι η ερώτηση που έχει διατυπωθεί. Επαναλαμβάνω, ότι επειδή αύριο θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή δεν θα ήθελα να προκαταλάβω την αυριανή συζήτηση, παρ` όλο ότι θα μπορούσα να δώσω απάντηση. Ας μπούμε, λοιπόν, στον κανονικό ρυθμό των ερωτήσεων.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή και αν ναι με ποιο αντικείμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα δεν είναι τίποτα οριστικό. Θα σας ενημερώσω, ίσως, την Πέμπτη.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Θα κριθεί αναλόγως των εξελίξεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή το αντικείμενο της συνεδρίασης είναι συγκεκριμένο, θα κριθεί αν θα συνεδριάσει από το πόσο ώριμη είναι η κατάσταση, όσον αφορά το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί το ΚΥΣΕΑ.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε και το αντικείμενο και την ωριμότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για εξοπλισμούς θα συζητήσει. Για τι άλλο να συζητήσει το ΚΥΣΕΑ;

ΚΙΑΟΣ: Είπατε "εάν ωριμάσει η κατάσταση γι` αυτό το αντικείμενο" και εφόσον είναι οι εξοπλισμοί, τι περιμένετε να "ωριμάσει";.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Σας είπα, χθες, ότι θα σας ενημερώσω αν θα γίνει συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου την Παρασκευή και προχώρησα, λέγοντας πώς ίσως συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Τόνισα, ακόμη, ότι αυτό δεν πρέπει να το θεωρήσετε δεδομένο, δηλαδή ότι είναι προγραμματισμένο. Θα εξαρτηθεί από τις συνεργασίες αυτής της εβδομάδας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μέσα σε μία ημέρα; Η ωριμότητα από τι εξαρτάται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα μιας ημέρας. Μέχρι την Πέμπτη είναι τρεις οι ημέρες. Παρακαλώ μη δημιουργείτε θέμα εκ του μη όντος.

ΚΙΑΟΣ: Μια ερώτηση διευκρινιστική. Είπατε "αν ωριμάσει η κατάσταση" σχετικά με το αντικείμενο. Και εφόσον είναι οι εξοπλισμοί, τι περιμένετε να ωριμάσει για να συζητήσει περί των εξοπλισμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασίες αυτή την εβδομάδα. Θα ενημερωθεί επί του θέματος αυτού και αν πραγματικά είμαστε στο σημείο εκείνο που πρέπει να λάβουμε αποφάσεις θα προχωρήσουμε στη συνεδρίαση του οργάνου. Είναι πραγματικά θέμα...

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε που επιμένω. Η ωριμότητα περί την αγορά των οπλικών συστημάτων ή εν γένει των εξοπλισμών εξαρτάται από το αν θα είναι μία ημέρα, δύο, τρεις, αν περάσει μία εβδομάδα, δέκα ημέρες; Από τι εξαρτάται; Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Εσείς είπατε αν ωριμάσουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Από την κοινή λογική και τη νοημοσύνη των πολιτών.

ΚΙΑΟΣ: Μην ερμηνεύετε εσείς την κοινή λογική.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ πολύ.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού, μου επιτρέπετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην επιμένετε. Σας είπα χθες ό,τι είχα να πω. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάντοτε, πριν συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο, προηγείται συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον αρμόδιο ή τους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι θα εισηγηθούν αναλόγως. Πριν γίνει αυτή η συνεργασία και πριν η συνεργασία αυτή καταλήξει σε συγκεκριμένη "φόρμα" δεν γνωρίζουμε αν θα συνεδριάσει το όργανο. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο προβληματισμός και η απορία.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να ρωτήσω γι` αυτό κάτι; Εχει προγραμματιστεί για αύριο συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες αυτή η συνάντηση.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Την Πέμπτη, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα, την Πέμπτη το μεσημέρι. Γι` αυτό σας είπα, επειδή είπε ο κ. Σουρμελίδης "μία ημέρα", λέω ότι υπάρχει το σήμερα, υπάρχει η Τετάρτη, υπάρχει και η Πέμπτη.

ΠΑΡΙΣ: Σήμερα το πρωί το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση των δύο τύπων πυραύλων "Πάτριοτ", το "χρυσό πακέτο" και το "ακριβό πακέτο". Αν είναι έτσι όπως πληροφορούμαι, το ΚΥΣΕΑ οποτεδήποτε και αν συνεδριάσει, την Παρασκευή, τη Δευτέρα ή την άλλη εβδομάδα, θα αποφασίσει ειδικά γι` αυτό το σύστημα. Το διαψεύδετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν γίνει η συνεδρίαση και πριν ληφθεί απόφαση από την Κυβέρνηση δεν πρέπει να θεωρείτε τίποτα δεδομένο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρωμαίος έχει υποβάλει παραίτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχει υποβάλει οποιαδήποτε παραίτηση ο κ. Ρωμαίος, πέραν εκείνης την οποία υπέβαλε την πρώτη ημέρα που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας, η οποία δεν έγινε δεκτή. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, του ζήτησε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Ρώσο υπουργό αμύνης και πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, αυτή την ώρα που συζητούμε. Συνήθως, ο Πρωθυπουργός δέχεται, πάντοτε, τους υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών, όταν επισκέπτονται την Ελλάδα και τους υπουργούς Αμυνας σε κάποιες περιπτώσεις. Πιστεύω ότι σε συνεννόηση και με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Τσοχατζόπουλο, θα καταλήξουν για το πως θα εξελιχθεί η επίσκεψη του Ρώσου επισήμου στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Ποιο κυβερνητικό όργανο θα συζητήσει και θα εκτιμήσει τις εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο εν αναμονή και των εκτιμήσεων του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό είχε συνεργασία ο Πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Η θέση την οποία και δημοσίως έχουμε διατυπώσει σας είναι γνωστή και είναι σαφής. Παραμένουμε σ' αυτή τη θέση. Δεν προβλέπεται, αυτές τις ημέρες, συνεδρίαση άλλου οργάνου. Αλλά, βεβαίως, στο πλαίσιο των συνεργασιών του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς, τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Τσοχατζόπουλο εν προκειμένω, και αυτό το θέμα, αναλόγως των εξελίξεων που θα σημειωθούν αυτές τις ημέρες, θα είναι αντικείμενο συζήτησης.

ΦΙΛΗΣ: Θα είναι αντικείμενο και του ΚΥΣΕΑ εάν υπάρξει ανάγκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε αυτή την ώρα. Πολύ περισσότερο όταν δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά εάν θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα έχει γίνει ορατό το ενδεχόμενο να πληγούν από το ΝΑΤΟ σερβικοί στόχοι, σε περίπτωση που ζητηθεί η συμβολή μας, θα μετέχουμε; Ποια θα είναι η απάντησή μας σε ό, τι αφορά, κυρίως, την αποστολή ελληνικών αεροσκαφών;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες, σε σχετική ερώτηση, που διατύπωσε η κα Σουρμελή. Σας παραπέμπω σ' αυτή την απάντηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα η "ΑΥΡΙΑΝΗ" -βεβαίως και άλλες εφημερίδες- σε πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρουν ότι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματικοί βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, είναι σε ετοιμότητα λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι αλήθεια, συμβαίνει κάτι τέτοιο, το λιμάνι είναι σε επιφυλακή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιφυλακή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε κινητοποίηση δυνάμεων. Γνωρίζετε ότι είμαστε στο στάδιο των διαβουλεύσεων. Πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και ληφθούν οι αποφάσεις, είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε άλλο.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Υπάρχει η πληροφορία ότι βρίσκονται στη συμπρωτεύουσα από την προηγούμενη εβδομάδα, ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι. Ισχύει κάτι τέτοιο; Εχει περιέλθει σε γνώση της Κυβέρνησης κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία είναι κρίσιμη και το έχουμε πει αυτό, με κινητοποίηση δυνάμεων ή παρουσία ξένων αξιωματούχων στην Ελλάδα.

ΠΑΡΙΣ: Από τις επαφές στους Δελφούς και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ζοσπέν, τον κ. Σρέντερ και τον κ. Πρόντι, αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το ενδεχόμενο βομβαρδισμού στη Γιουγκοσλαβία απομακρύνεται, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτά τα θέματα. Δεν είναι ώρα να κάνουμε εκτιμήσεις και υποθέσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, με αυξημένη ευθύνη, να συμβάλουμε ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή. Υπάρχει κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Τα σύννεφα του πολέμου φαίνεται ότι πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες. Με το θέμα αυτό θα ασχοληθούν διεθνείς οργανισμοί. Γνωρίζετε ότι, ίσως, την Πέμπτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες η κα Ολμπράιτ, η οποία θα έχει διαβουλεύσεις με Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων. Μέχρι τότε είναι πρόωρο να πούμε ο, τιδήποτε άλλο. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνουμε, σε κάθε περίπτωση, είναι η δική μας προσπάθεια -και πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνοι σ` αυτό τον αγώνα- ώστε να εξαντληθούν τα όρια του διαλόγου και της συνεννόησης για την εξεύρεση λύσης.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός, απ' ό, τι μας είπατε και τώρα και από ό, τι είπε και ο ίδιος, έχει επικοινωνήσει κατ' επανάληψη με Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Σκέφτεται να κάνει κάποια ανάλογη επικοινωνία και με τον κ. Μιλόσεβιτς, δεδομένου ότι -όπως είπατε- η πρωτοβουλία της Ελλάδος δεν είναι μια πρωτοβουλία προετοιμασίας πολεμικής επιχείρησης, αλλά ύστατης προσπάθειας πολιτικής επίλυσης του θέματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε στείλει το μήνυμά μας, μέσω διπλωματικής οδού, για την ανάγκη να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία απ' όλες τις πλευρές, να μη δοθεί αφορμή που θα αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο γύρο εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο. Πιστεύουμε ότι αυτό το μήνυμα έχει ληφθεί. Δεν προβλέπεται οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η Ελλάδα θα κάνει, πάντως, οτιδήποτε περνά από το χέρι της, προκειμένου να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης, χωρίς να χρειασθεί να καταφύγουμε σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

ΦΙΛΗΣ: Και εκτιμάτε ότι το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στον κ. Μιλόσεβιτς έχει και κάποια έμπρακτη απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τα αποτελέσματα θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν θα πραγματοποιηθεί, αύριο, η συνεδρίαση των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και αν θα πάνε οι δικοί μας αρμόδιοι Υπουργοί.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία. Βρίσκονται όλοι σε αναμονή.

ΚΙΑΟΣ: Θα πάει ο κ. Πάγκαλος στη συνεδρίαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποσαφηνιστεί, αυτή την ώρα. Είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσει η ελληνική Κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι ο κ. Πάγκαλος συμμετείχε στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε. Ε. Είχε επιτυχή, τελικά, έκβαση αυτή η συνεδρίαση για θέματα εθνικής σημασίας που μας αφορούν ιδιαιτέρως -και πρέπει να το πούμε αυτό- αφού η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, παρά τα εμπόδια που κάποιοι προσπάθησαν να παρεμβάλουν, είναι απρόσκοπτη, ακώλυτη. Αυτό είναι μια ακόμη επιτυχία την οποία πρέπει να πιστώσουμε στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησής μας. Νομίζω ότι η συνεργασία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ -για να επανέλθω στο θέμα που θέτετε, κ. Κιάο- βρίσκεται ίσως υπό τη σκιά των διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Φαίνεται ότι και το ΝΑΤΟ αναμένει ένα πολιτικό πλαίσιο, προκειμένου να εντάξει σ` αυτό, το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικών πρωτοβουλιών από τη δική του πλευρά. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι ρευστή η κατάσταση. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε μια περίοδο συνεχών διαβουλεύσεων, για λίγες ημέρες, μέχρι να αποσαφηνιστεί ποιά είναι η θέση που έχει ο διεθνής παράγων. Και με την έννοια αυτή θεωρώ διεθνή παράγοντα, τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, των χωρών της Ε. Ε., των χωρών που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, των χωρών που έχουν την ιδιότητα του μέλους του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Αφού, λοιπόν, αποσαφηνιστεί η τελική θέση, νομίζω ότι θα γνωρίζουμε πού πάνε τα πράγματα. Αυτή την ώρα είναι παρακινδυνευμένο να πούμε κάτι παραπάνω.

ΚΙΑΟΣ: Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναφερθήκατε έχει σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση αυτή που διατυπώνεται από μας -και όχι μόνο- είναι ότι πρέπει το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να λάβει μια απόφαση, η οποία θα αποτελέσει και τη νομική βάση που θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να αναλάβει κάποια δραστηριότητα. Νομίζω ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις οι οποίες θα γίνουν και την Πέμπτη -και αυτές φαίνεται ότι έχουν κορυφαία σημασία- θα ορίσουν και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο διεθνής παράγοντας. Ας μείνουμε τώρα σ' αυτό.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η θέση του Ελληνα Πρωθυπουργού, ότι καλό είναι ο κ. Μιλόσεβιτς να προσέλθει στην Αττάλεια όπου να συναντηθεί και με τον Αλβανό Πρωθυπουργό, έχει μεταβιβαστεί από την Αθήνα στο Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο της Βαλκανικής Διάσκεψης, πρέπει όλοι οι ηγέτες των χωρών της περιοχής, να λάβουν μέρος, να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα προβλήματα που μας απασχολούν. Ο δρόμος της επικοινωνίας είναι πάντοτε καλύτερος από το δρόμο της αντιπαράθεσης.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αυτό το έχει μεταβιβάσει διπλωματικά η ελληνική πλευρά στο Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οργανωτής και οικοδεσπότης είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας. Εμείς επιθυμούμε -το λέμε δημοσίως και πάλι- τη συμμετοχή όλων των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των χωρών της Βαλκανικής, σ` αυτή τη διάσκεψη.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ο οποίος επισκέφτηκε χθες τον Πειραιά, ποια εντύπωση έχει αποκομίσει από τις αντιδράσεις, από την υποδοχή των πολιτών, χθες, εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα ο Πρωθυπουργός νοιώθει χαρά και ικανοποίηση όταν έρχεται σε επικοινωνία με πολίτες. Πολύ περισσότερο όταν έρχεται σε επικοινωνία με πολίτες μιας εκλογικής περιφέρειας που για χρόνια τον αναδεικνύει βουλευτή.

ΦΙΛΗΣ: Από την επικοινωνία του με τον κ. Φωτίου, στερεώθηκε η πεποίθησή του ότι ο κ. Φωτίου θα πάει καλά στις εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι Πρόεδρος ενός Κινήματος, το οποίο με συγκεκριμένες αποφάσεις έχει προσδιορίσει ποιους συνδυασμούς υποστηρίζει ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Ο κ. Φωτίου, ως υποψήφιος δήμαρχος του Πειραιά, έχει το χρίσμα, όπως λέμε, του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του μεγάλου Λιμανιού. Ολες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, δίνουν αυτή τη μάχη.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως το ξανασκέφθηκε ο Πρωθυπουργός να πάει, σήμερα, στην κα Δαμανάκη; Κάνουν συζητήσεις στελέχη του επιτελείου της για το αν θα παραστεί στη σημερινή συγκέντρωση


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 October 1998 - 14:18:10 UTC