Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει αύριο, στις 10 το πρωί, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Τι μεσολάβησε και οριστικοποιήθηκε τώρα η αυριανή συνεδρίαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες, έως αργά το βράδυ συνεδρίασε στο Πεντάγωνο το Συμβούλιο Αμυνας και ολοκληρώθηκε η προεργασία. Είναι έτοιμη η εισήγηση που θα συζητηθεί αύριο και σήμερα ο Πρωθυπουργός έστειλε προσκλήσεις στα μέλη του ΚΥΣΕΑ για να προσέλθουν στη συνεδρίαση του οργάνου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συναντηθούν σε μία ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, μας είπατε ότι θα συναντηθούν αύριο και θα αποφασίσουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι θα έχουν συνεργασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Επικοινωνούν τακτικά. Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησαν τηλεφωνικά πριν ανακοινωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν επικοινωνήσει πολλές φορές αυτές τις ημέρες. Επικοινώνησαν και χθες τηλεφωνικά, επικοινώνησαν και τις προηγούμενες ημέρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Πράγματι τη Δευτέρα μας είπατε ότι πιθανότατα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Ομως, διαπιστώσαμε ότι χρειάστηκε ή όπως λέτε τηλεφωνικές συνεννοήσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσοχατζόπουλου για να οριστικοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση. Γιατί χρειάστηκαν αυτές οι συνεννοήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα δεν χρειάστηκε. Ο Πρωθυπουργός πριν απευθύνει την πρόσκληση έπρεπε να είναι ενήμερος, ώστε να αποφασίσει τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Γι` αυτό, ακριβώς, από την αρχή κράτησα μία επιφύλαξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιφύλαξη αυτή οδηγούσε στο να μη συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Απλά, εγώ δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος να ανακοινώσω συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου για την Παρασκευή. Ομως, σας προϊδέασα, όπως σας είπα, για να διευκολύνω το έργο σας. Από εκεί και πέρα δημιουργήθηκε εκ του μη όντος ένα θέμα. Εληξε.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση. Επειδή, ο μεν κ. Τσοχατζόπουλος ήταν κατηγορηματικός, χθες, και ακριβώς την ίδια ώρα εσείς ουσιαστικά λέγατε δεν θα γίνει. Αυτό είναι το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα "δεν θα γίνει". Ημουν επιφυλακτικός, γιατί δεν είχα το "πράσινο φως" για να ανακοινώσω τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΜΙΧΑΗΛ: Αλλο η επιφύλαξη η δική σας και άλλο η κατηγορηματικότητα άρνησης του κ. Τσοχατζόπουλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός απηύθυνε την πρόσκληση. Αυτό είναι δεδομένο και γι` αυτό σας ανακοίνωσα ότι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Ολό αυτό το θέμα, αν θέλετε, είναι αποτέλεσμα σειράς παρεξηγήσεων και παρανοήσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος από πού είχε πληροφόρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον Πρωθυπουργό δεν είχε πληροφόρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είχε. Εγώ έπρεπε να είμαι κατηγορηματικός για την ανακοίνωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όταν πλέον είχαν σταλεί οι προσκλήσεις και είχε οριστικοποιηθεί η συνεδρίαση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Πέραν της συζήτησης του εξοπλιστικού προγράμματος θα συζητηθεί και κάποιο άλλο θέμα στο ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνήθως, στις συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων γίνεται μια αναφορά και σε θέματα της επικαιρότητας. Δεν έχει προσδιοριστεί και δεν περιέχεται στην ημερήσια διάταξη, η οποία έχει διανεμηθεί, κάποιο άλλο θέμα. Βεβαίως, γίνονται κάποιες ανακοινώσεις, κάποιες επισημάνσεις από τον Πρωθυπουργό ή από κάποιο μέλος του οργάνου που μπορεί να θεωρήσει χρήσιμο να διατυπώσει μια άποψη για ένα παρεμφερές θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του οργάνου που συνεδριάζει. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το πούμε αυτή την ώρα, προσδιορίζοντας συγκεκριμένα και το θέμα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αποκλείεται, δηλαδή, να συζητηθεί και το θέμα του Κοσσόβου και κατά πόσον έχει ζητηθεί η συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μία πιθανή αεροπορική επιχείρηση στο Κόσσοβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα, μόλις πριν για το χαρακτήρα που έχουν οι συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων. Πριν γίνει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δεν μπορώ να πω ποια θα είναι η συζήτηση, η οποία θα γίνει. Αυτό θα το γνωρίζουμε μετά τη συνεδρίαση. Σας είπα ποιες δυνατότητες υπάρχουν, από την πλευρά του προεδρεύοντος, δηλαδή του Πρωθυπουργού ή των μελών του κυβερνητικού οργάνου, να τεθούν διάφορα θέματα επικαιρότητας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είπατε ότι θα εξεταστεί η πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος. Δηλαδή θα αναγγελθούν αποφάσεις ή απλώς θα εξεταστεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ληφθούν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το δεύτερο ερώτημά μου είναι: Εστειλε το ΝΑΤΟ κάποια ερμηνεία, κάποιο ερώτημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, τι θα γίνει δηλαδή αν συμμετάσχει και η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προκύψει ο, τιδήποτε νεότερο, το οποίο να αποτελεί νέο δεδομένο σε σχέση με αυτά που γνωρίζετε. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη για το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και συμμετέχουμε σ` αυτές τις διαβουλεύσεις, επειδή είμαστε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Γνωρίζετε ότι το Σάββατο συγκαλείται συνεδρίαση οργάνου, εκπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι η συνεδρίαση αυτή είναι συνεδρίαση υπηρεσιακών παραγόντων. Όλα αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίζουμε ανάλογα με το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις.

ΚΙΑΟΣ: Πρόκειται να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Συναντώνται αυτή την ώρα.

ΚΙΑΟΣ: Περισσότερα επ` αυτού δεν έχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, θα συζητήσουν θέματα της επικαιρότητας. Γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα ξεκινά στην Αττάλεια η Διάσκεψη των Βαλκανικών χωρών. Γνωρίζετε, επίσης, ότι λόγω της ιδιότητάς μας ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στους Δελφούς, μετά τη λήξη της τριμερούς συνάντησης, ότι οι τρεις ηγέτες, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και οι Πρόεδροι της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, θα αναλάβουν πρωτοβουλία στη Διάσκεψη της Αττάλειας για την εκτόνωση της κρίσης στο Κόσσοβο και θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Υπάρχει κάποια προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση των τριών χωρών αποτυπώνεται στα πορίσματα της συνεργασίας τους στους Δελφούς. Δεν γνωρίζουμε αυτή την ώρα, αν στη Διάσκεψη της Αττάλειας θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος κ. Μιλόσεβιτς και ο Πρωθυπουργός κ. Μάϊκο. Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε πως είναι επιφυλακτικοί, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Αρα, αυτή την ώρα είναι πρόωρο να πούμε ο, τιδήποτε, σε σχέση με πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν. Πάντως, μη θεωρήσετε ότι η δράση την οποία αναλαμβάνουν οι τρεις ηγέτες θα είναι δράση την οποία θα αναλάβουν από κοινού οι τρεις απέναντι σε κάποιους άλλους ηγέτες των Βαλκανίων. Απλά, οι τρεις ηγέτες διατύπωσαν ένα πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο συμπίπτουν οι τρεις χώρες, για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεδομένης της μη προγραμματισμένης συνάντησης του κ. Σημίτη με τον κ. Πάγκαλο και των εξελίξεων σχετικά με το Κόσσοβο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό θα είναι το κυρίαρχο θέμα στο ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Το θέμα του ΚΥΣΕΑ σας ανακοίνωσα ποιο είναι. Περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οτι ακόμα και το θέμα των εξοπλισμών επηρεάζεται από το θέμα του Κοσσυφοπεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να κάνετε μια υπόθεση ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή, σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο ή και για κάποια άλλα παρεμφερή θέματα. Αυτό θα το γνωρίζουμε, όμως, επαναλαμβάνω, όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γράφεται σήμερα ότι υπάρχει μια διάσταση απόψεων στις χώρες του ΝΑΤΟ για την αναγκαιότητα της επέμβασης. Θα ήθελα να μου πείτε, από τις πληροφορίες που έχετε εσείς σαν Κυβέρνηση, αν υπάρχουν και άλλες δυνάμεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που να έχουν ανάλογες επιφυλάξεις; Γιατί γράφεται ότι, ενώ οι στρατηγοί είναι έτοιμοι, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν εντονότατες επιφυλάξεις. Και δεν εννοώ φυσικά τις χώρες του περιγύρου. Εννοώ τις χώρες που είναι μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών τις προηγούμενες ημέρες. Ολοι οι ηγέτες θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να εξευρεθεί πολιτική λύση μέσω συνεννόησης και διαλόγου. Βεβαίως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σε διαφορετικό βαθμό μία επιφύλαξη, για το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, που με παλαιότερη απόφαση του ΟΗΕ έχει αναλάβει, ο κ. Μιλόσεβιτς. Αυτή η διαδικασία διαβουλεύσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, γι` αυτό δεν είναι ορθό αυτή την ώρα να προεξοφλήσουμε και να προκαταλάβουμε για το ποια θα είναι η στάση των χωρών της Ε. Ε., ενόψει αυτής της κρίσης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει συνεδριάσει κάποιο ειδικό όργανο της Ε. Ε., ώστε εκεί επισήμως να αποτυπωθούν οι απόψεις των εκπροσώπων των χωρών-μελών της Ε. Ε. Η διαβούλευση αυτή γίνεται ατύπως αφενός και αφετέρου στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΝΑΤΟ. Με αυτή την έννοια, θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων, για να γνωρίζουμε πώς εξελίσσονται ακριβώς τα πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έβγαλε το πόρισμα για το θάνατο του Σορίν Ματέι, λέγοντας ότι αυτά τα οποία καταγγέλθηκαν, είπαν, οι δύο γυναίκες είναι "φάρσα ή στημένα". Είναι δυνατόν ο Υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει τέτοιες δηλώσεις όταν συνεχίζεται η έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εποπτεύει τις έρευνες και έχει πληροφορίες. Δεν εκδίδει πόρισμα. Το πόρισμα το εκδίδουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές που επιλαμβάνονται της έρευνας. Ο κ. Γιαννόπουλος, γνωρίζετε πολύ καλά, έχει έναν άλλο ρόλο: αφενός, να διασφαλίσει την ακώλυτη πρόοδο των ερευνών και την ολοκλήρωσή τους και αφετέρου, βεβαίως, έχει την πολιτική ευθύνη να μην επιτρέψει να δημιουργούνται εντυπώσεις οι οποίες είναι δυνατό να δυσχεράνουν αυτή την έρευνα. Πολύ περισσότερο όταν δεν προκύπτει μία τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση πολλών που λέγονται και γράφονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία σύγχυση. Αυτή τη σύγχυση πρέπει να την αντιμετωπίσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αυτά που είπε ο κ. Γιαννόπουλος δεν δυσχεραίνουν το έργο της έρευνας, δεν την κατευθύνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Γιαννόπουλος είναι αυτός ο οποίος επέδειξε απόλυτη ετοιμότητα και έδωσε αμέσως εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε τρία επίπεδα: Από ιατροδικαστές, από δικαστές της τακτικής δικαιοσύνης, αλλά και από τον επόπτη-προϊστάμενο των φυλακών Κορυδαλλού. Με αυτή την έννοια, είναι ο πολιτικός ο οποίος έδειξε την κατεύθυνση για να λάμψει η αλήθεια και όχι για να συγκαλύψει, ίσως, κάποια υπόθεση. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν δικαιολογείται αυτή η έμμεση μομφή. Ο κ. Γιαννόπουλος έχει αναθέσει την έρευνα σε συγκεκριμένα όργανα, το έργο των οποίων είναι σεβαστό. Θα αναμένουμε την ολοκλήρωσή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιμένω. Τα όργανα αυτά δεν επηρεάζονται από αυτά που λέει ο κ. Γιαννόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου δεν επηρεάζονται, δοθέντος ότι συνεχίζουν απερίσπαστα το έργο τους. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν παρεμβαίνει σ` αυτό το έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους δίνει κατεύθυνση, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία κατεύθυνση δεν δίνει ο κ. Γιαννόπουλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν τους λέει "φάρσα"...

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ήθελε να δώσει κατεύθυνση ο κ. Γιαννόπουλος θα είχε αποφύγει να δώσει εντολή να ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούσε να μην το κάνει. Το χρεώθηκε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα από την πρώτη στιγμή -και αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει ο κ. Γιαννόπουλος, που είναι και κατεύθυνση της Κυβέρνησης- ότι θα λάμψει η αλήθεια. Θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν μετά από την έρευνα, για να γνωρίζετε πώς εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μέσα στο πόρισμα υπάρχει ότι ήταν φάρσα των γυναικών ή ότι ήταν κάποιο στημένο, τότε δεν θα είχε επηρεαστεί το πόρισμα, αν υπάρχουν αυτά μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί προκαταλαμβάνετε το αποτέλεσμα; Γιατί να κάνουμε μία υπόθεση την ώρα που δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκαταλαμβάνω. Λέω, αν υπάρχουν, θα έχει δώσει, τότε, γραμμή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι δυνατόν, όταν λέμε, ευθύς εξ αρχής, ότι επιθυμούμε να λάμψει η αλήθεια, όταν δίνουμε το "πράσινο φως" για να γίνουν έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις, να θεωρείτε πως εμείς οι ίδιοι που επιθυμούμε αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων, να θέλουμε από την άλλη να υπονομεύσουμε την εξέλιξη αυτή; Κάθε άλλο!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τα είπε, τότε, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, πριν, με λεπτομέρεια σ` αυτή την ερώτησή σας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Με βάση τις πληροφορίες που είχαμε, χθες, ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Μιλόσεβιτς και τον Γιοβάνοβιτς, έχει τέτοιες πληροφορίες η ελληνική Κυβέρνηση που να της επιτρέπουν να καθυστερεί την έκδοση οδηγίας για τους Ελληνες που ζουν στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να εκδώσουμε κάποια οδηγία. Εμείς είμαστε παρόντες στη γειτονική χώρα. Γνωρίζουμε ότι άλλες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους. Δεν είναι αυτό στη δική μας επιλογή. Οι διπλωματικές αρχές παραμένουν στη γειτονική χώρα. Και βεβαίως, εφόσον επιθυμούν Ελληνες που διαβιούν εκεί να τους προσφερθεί βοήθεια για να μετακινηθούν από τη Γιουγκοσλαβία, οι διπλωματικές αρχές θα κάνουν ό, τι επιβάλλεται σ` αυτές τις περιπτώσεις. Κατά τα άλλα δεν θεωρούμε χρήσιμο, για λόγους τους οποίους ανέπτυξα και τις προηγούμενες ημέρες, να λάβουμε μία άλλη απόφαση αυτή την ώρα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πώς σχολιάζετε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "ΑΘΗΝΑτΚΗΣ" σύμφωνα με το οποίο στην εισαγωγή του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην πώληση των ΚΑΕ μεσολάβησαν τρίτα πρόσωπα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι εννοείτε "μεσολάβησαν τρίτα πρόσωπα";

ΑΛΕΞΑΚΗ: Η εφημερίδα μου αναφέρει ότι στην πώληση των ΚΑΕ μεσολάβησε η κόρη του κ. Καρατζά και στο θέμα της μετοχοποίησης του ΟΤΕ, ο γιος του κ. Μάνου, ο οποίος είναι σύμβουλος σε ειδική εταιρία που ασχολείται με το θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο κ. Χριστοδουλάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Επιπροσθέτως έχει κάνει σχετική δήλωση και ο κ. Καρατζάς, που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα σχόλια τα οποία κακόβουλα εδώ και αρκετές ημέρες έχουν διατυπωθεί. Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να επιδοθούμε σε ένα "κυνήγι μαγισσών". Αυτό το λέω γενικώς, αναφερόμενος σε συγγενείς ή παιδιά πολιτικών παραγόντων, γιατί ουσιαστικώς είναι σαν να τα τοποθετούμε σε μία κατηγορία μειονεκτούντων ατόμων από άποψη δικαιωμάτων, σε σχέση με τα άλλα άτομα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μα, έχουν τόσα πολλά δικαιώματα που ορισμένες φορές...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα πρέπει να έχουν αυξημένα δικαιώματα...

ΑΛΕΞΑΚΗ: Εχουν, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: ... αλλά δεν θα πρέπει να είναι και περιορισμένα τα δικαιώματά τους. Εφόσον έχουν μία νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, θα τους επιτρέπουμε να την ασκούν και να κρίνονται γι` αυτήν. Οχι για τις συγγένειές τους.

ΚΙΑΟΣ: Οταν -και προ εβδομάδος- και άλλες φορές σας ρωτήσαμε για ορισμένα ονόματα -τίποτα περισσότερο- στην υπόθεση Ματέι Σορίν, απαντήσατε ότι από τη στιγμή που γίνεται έρευνα δεν έχετε να πείτε τίποτα και, σε χοντρές γραμμές, μας παραπέμψατε εκεί. Ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος, όπως είπατε, εποπτεύει και έχει και πληροφορίες, γιατί βγαίνει και κάνει δηλώσεις; Γιατί αυτή η διαφορετική στάση ενός Υπουργού όπως εσείς, που είστε και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και διαφορετική στάση του άλλου Υπουργού στο ίδιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για δύο πολύ απλούς λόγους. Πρώτον, διότι, όπως απάντησα πριν, σε σχετική ερώτηση του κ. Σταματόπουλου, δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση, ενώ εξελίσσονται οι έρευνες. Και δεύτερον, εγώ, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν έχω άλλες πληροφορίες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι διατυπώνω μία γενική θέση που αποτελεί και το πλαίσιο για τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι σε κάποιο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη. Και παραμένω σ` αυτό το πλαίσιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 October 1998 - 13:42:36 UTC