Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Οπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε χθες στην Αττάλεια η Συνάντηση Κορυφής των ηγετών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η ιδέα της Ελληνικής Κυβέρνησης που ξεκίνησε πέρυσι με τη Διάσκεψη στην Κρήτη, φαίνεται ότι αποκτά πλέον ρίζες, γίνεται θεσμός. Τον επόμενο χρόνο η τρίτη Συνάντηση Κορυφής θα φιλοξενηθεί από τη Ρουμανία στην Κονστάτζα. Είναι σημαντικό ότι η περιοχή μας -η οποία για πολλούς είναι και σήμερα συνώνυμη της ρευστότητας, της αστάθειας και της αβεβαιότητας- γίνεται μία περιοχή όπου οι ηγέτες των κρατών και των λαών συναντώνται, συζητούν τα προβλήματά τους και βρίσκουν τρόπους να ξεπερνούν τις διαφορές τους μέσα από διάλογο και συνεννόηση. Η Ελλάδα ως η μόνη χώρα που συμμετέχει σε δύο από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς -το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση- παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και συμβάλλει, ώστε να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές δομές και οι άλλες χώρες της περιοχής, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειές τους αφενός για την οικονομική ανάπτυξή τους και αφετέρου για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Είδατε -και κάνω ένα δεύτερο σχόλιο- ότι υπήρξε τελικώς επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Εκφράζουμε την ικανοποίηση και ανακούφισή μας. Είμαστε άλλωστε μεταξύ εκείνων -οι πρώτοι ίσως- που είχαμε τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα, μέσω της συνεννόησης και του διαλόγου, για να αποφευχθεί η χρήση στρατιωτικής βίας. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία μεταξύ των άλλων περιέχει μια ιδέα που ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στον ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας από τον περασμένο Ιούλιο, θα εφαρμοστεί και στην πράξη. Η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην ομάδα των παρατηρητών που θα διακριβώνουν αν τηρείται η συμφωνία. Για το θέμα αυτό άλλωστε, σήμερα, αυτή την ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος δέχεται τον βοηθό του κ. Χόλμπρουκ, σ` αυτό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, κ. Χιλ. Αμέσως μετά τη συνάντηση θα γίνουν κάποιες δηλώσεις. Πιστεύουμε ότι η χρονική περίοδος που ακολουθεί θα χαρακτηρίζεται από ηρεμία στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε έτσι και σ` αυτή την ταραγμένη περιοχή να επανέλθουν η ομαλότητα και ο κανονικός ρυθμός ζωής για τους κατοίκους της. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος θα είναι ο αριθμός των Ελλήνων που θα λάβουν μέρος σ` αυτή την ομάδα των παρατηρητών και πόσο σύντομα θα γίνει αυτή η επιχείρηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην ομάδα των παρατηρητών μπορεί να λάβουν μέρος όλες οι χώρες που είναι ενταγμένες στον ΟΑΣΕ. Οι χώρες αυτές είναι περισσότερες από 40. Βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής όλες οι χώρες. Εμείς είμαστε από τις χώρες που έχουμε δηλώσει ότι θα λάβουμε μέρος. Η δύναμη των στελεχών που θα συμμετάσχουν σ` αυτή τη διαδικασία ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των στελεχών με τα οποία θα συμμετάσχουν οι άλλες χώρες. Μπορώ να μιλήσω για λίγες δεκάδες Ελλήνων παρατηρητών. Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός. Είμαστε σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες, προκειμένου να λάβουμε την τελική και οριστική απόφασή μας. Φαίνεται ότι ο χρόνος έναρξης αυτής της αποστολής πρέπει να τοποθετείται σε ένα διάστημα από 20 ημέρες έως ένα μήνα από σήμερα, αλλά και αυτό είναι κάτι το οποίο αυτή την ώρα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Και στο παρελθόν έχουμε αποστείλει παρατηρητές για διάφορες άλλες περιπτώσεις. Αλλού είχε εκδηλωθεί κρίση και πόλεμος και αλλού για την παρακολούθηση εκλογικών διαδικασιών, όπως στην Αλβανία. Κάθε φορά, ανάλογα με το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν οι παρατηρητές, επιλέγουμε και τη σύνθεση της ομάδας των παρατηρητών που αποστέλουμε.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, στις δηλώσεις που κάνατε το βράδυ, είχατε δύο επισημάνσεις: Πρώτον, καλούσατε τον Ρουγκόβα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία. Και δεύτερον, καλούσατε τον Απελευθερωτικό Στρατό να δείξει αυτοσυγκράτηση. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το ρόλο αυτών των δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η θέση που έχουμε διατυπώσει εδώ και αρκετές ημέρες. Είχαμε πει κατ` επανάληψη ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη στρατιωτική δραστηριότητα, τις πράξεις βίας. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κ. Ρουγκόβα, όπως και ο -έτσι καλούμενος- Απελευθερωτικός Στρατός έχουν συμμετοχή στην προσπάθεια για την εξομάλυνση της κατάστασης και θα πρέπει να επιδείξουν, όπως χαρακτηριστικά είπα χθες, τη γενναιότητα που απαιτεί η θέληση να επικρατήσει ειρήνη. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν σ` αυτή την πρόσκληση της Διεθνούς Κοινότητας, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, τα τρία -ας τα πω έτσι- μικρά κόμματα της Αντιπολίτευσης αποσαφήνισαν με τρόπο που γνωρίζετε -έχουν κάποιες αποχρώσεις μεταξύ τους- τη θέση τους ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για ένα σχόλιο της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Τις θέσεις των κομμάτων θα τις αξιολογήσει το Κίνημά μας, το οποίο στηρίζει υποψήφιους και συνδυασμούς στις εκλογές που πρόκειται να γίνουν την ερχόμενη Κυριακή. Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σ` αυτά. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κατοχυρώνονται. Η χώρα μας αποκτά σύγχρονους και λειτουργικούς θεσμούς. Αυτό σημαίνει πρόοδο, σημαίνει θετική εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι όλες οι δυνάμεις οι οποίες θεωρούν πως τέτοιου είδους επιλογές θα πρέπει να διασφαλιστούν, να μην έχουμε οποιασδήποτε μορφής μείωση της έκτασης του περιεχομένου και του νοήματος των μεταρρυθμίσεων αυτών, θα συμπορευτούν, προκειμένου να δώσουν έτσι από κοινού τη μάχη υπέρ αυτών των κατακτήσεων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν παρεμβαίνει η Κυβέρνηση; Εγώ διαβάζω ότι όλοι οι Υπουργοί έχουν "ξαμοληθεί" στην επικράτεια για να υποστηρίξουν υποψηφίους. Αλλά το αφήνω αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην το αφήνετε καθόλου. Διότι οι Υπουργοί δεν χάνουν την ιδιότητα του κομματικού μέλους. Γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι έχουν την ιδιότητα στελέχους σε κάποιο υψηλόβαθμο κομματικό όργανο του Κινήματός μας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς κατά καιρούς έχετε μιλήσει για το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρα που εσείς δώσατε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -εσείς ως Κυβέρνηση εννοώ- και τη σχέση που έχει αυτός ο χαρακτήρας με την πολιτική θέση των κομμάτων, άρα, έχει θέση η Κυβέρνηση για το τι λένε τα κόμματα. Δεν μπορεί να μην έχει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έκανα πάλι σήμερα αυτό το σχόλιο; Δεν μίλησα για τις αλλαγές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης; Δεν είπα ότι όλες οι δυνάμεις, οι οποίες ασπάζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις διασφαλίσουν για να μην αφυδατωθεί το νόημα και η αξία αυτών των τομών; Το είπα, μόλις πριν.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ο ίδιος μας είχατε μιλήσει για την ιδιότητα με την οποία ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πειραιά και έλαβε μέρος στον εκλογικό αγώνα, ως βουλευτής Πειραιώς. Σας ερωτώ τώρα, ως βουλευτής Πειραιώς, ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και σκοπεύει να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα τον Πειραιά, ως βουλευτής Πειραιώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν είπα ποτέ αυτό το οποίο βάζετε στο στόμα μου, με τον τρόπο με τον οποίο το θέτετε στην ερώτησή σας. Δεν είπα ότι επισκέφθηκε ως βουλευτής Πειραιά. Είπα, μην ξεχνάτε ότι είναι και βουλευτής Πειραιά και έχει μια ειδική σχέση με αυτή την εκλογική περιφέρεια. Αλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια ο λαός του Πειραιά τον τιμά με την ψήφο του και τον αναδεικνύει βουλευτή. Δεν περιόρισα την παρουσία του κ. Σημίτη στα όρια της παρουσίας ενός βουλευτή, γιατί είδα κι αυτό να προβάλλεται και να κακοποιείται με διάφορες ερμηνείες που δόθηκαν αυτό που είπα. Είπα ότι ο Πρωθυπουργός έχει μια ειδική σχέση με τον Πειραιά, πράγμα το οποίο είναι φυσικό και αυτονόητο, δοθέντος ότι για πολλά χρόνια είναι βουλευτής Πειραιά. Αυτό είπα. Δεν σημαίνει, όμως, ότι ο κ. Σημίτης είναι μόνο βουλευτής Πειραιά.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πήγε γενικώς στον Πειραιά, πήγε στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου της περιοχής.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης εκλέγεται βουλευτής Πειραιά για πάρα πολλά χρόνια, για κάποιες απόψεις, για κάποιες ιδέες, οι οποίες τυγχάνουν της έγκρισης των συμπολιτών του. Γι` αυτό ακριβώς, επειδή έχει συγκεκριμένες ιδέες και ασπάζεται ορισμένο πρόγραμμα, επέλεξε η παρουσία του εκεί να ταυτιστεί με τις ιδέες και το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις επιλογές της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό είναι το πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Φωτίου.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στον Πειραιά; Δεύτερον, σκέπτεται να ξαναπάει στον Πειραιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν κάνει δηλώσεις. Εχουν εκδοθεί ανακοινώσεις και σήμερα, γνωρίζω, ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση ενόψει της μάχης του δεύτερου γύρου. Το ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς, εκφράζει ικανοποίηση, γιατί οι αλλαγές αυτές που έχουν προωθηθεί στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, κατοχυρώνονται και επίσης, εκφράζουμε ικανοποίηση γιατί πιστεύουμε ότι τα ποσοστά τα οποία έλαβαν οι υποψήφιοι είτε στις νομαρχιακές, είτε στις δημοτικές εκλογές, των οποίων τα προγράμματα κινούνται σ` αυτή την κατεύθυνση υπεράσπισης των νέων θεσμών και εμπλουτισμού τους, είναι υψηλά και δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την προγραμματική και πολιτική ηγεμονία του στο πολιτικό φάσμα της χώρας. Οσον αφορά, το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχει προγραμματιστεί ο, τιδήποτε έχει σχέση με παρουσία του Πρωθυπουργού σε κάποιες περιοχές της χώρας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι ενδεχόμενη αποτυχία, εντός ή εκτός εισαγωγικών, των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις νομαρχίες και τους μεγάλους δήμους, θα επηρεάσει το κυβερνητικό έργο ή τα αποσυνδέετε αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ, με τα όργανά του, θα κάνει την ανάλυση των αποτελεσμάτων όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, μετά την ερχόμενη Κυριακή. Οσον αφορά, τώρα, το κυβερνητικό έργο, επαναλαμβάνω αυτά που και στο παρελθόν έχω πει: η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει αταλάντευτα το έργο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός για να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους. Το έργο αυτό εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που αποτελούν κατάκτηση για την Ελλάδα, ενόψει των συνθηκών που δημιουργούνται στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα, το 2000, να κριθεί για το έργο της ως Κυβέρνηση, από τον ελληνικό λαό, θα έχει και πάλι την επιδοκιμασία του και την ψήφο του.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε απαντώντας στο συνάδελφο, τον κ. Λακόπουλο, ότι το θέμα των θέσεων που πήραν τα τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αφορούν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα. Την Κυβέρνηση δεν την αφορούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση έχει ενδιαφέρον, στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να επικρατήσουν τα πρόσωπα και οι συνδυασμοί των οποίων το πρόγραμμα είναι απόλυτα σύμφωνο ή κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις αλλαγές που έχει εμπνευστεί και έχει προωθήσει, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Γιατί, η Κυβέρνηση ανέλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες, τόσο για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, όσο και για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι οι κομματικές δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν οι αλλαγές αυτές να ισχυροποιηθούν και να αποδώσουν, θα στέρξουν και θα στηρίξουν τους υποψήφιους, οι οποίοι έχουν τις ίδιες επαγγελίες. Μ` αυτή την έννοια μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης την ερχόμενη Κυριακή, όσον αφορά την κατοχύρωση αυτών των θεσμών, την επιβεβαίωση ότι έχουν γίνει κτήμα του ελληνικού λαού και το ότι οι δυνάμεις οι οποίες φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν τους τοπικούς πληθυσμούς, τις περιφερειακές και τοπικές κοινωνίες, έχουν δεχθεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις που έχει εισαγάγει η Κυβέρνησή μας.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Λέτε ότι ευελπιστείτε πως οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα στηριχθούν από τις δυνάμεις εκείνες που ενστερνίζονται τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βλέπετε εσείς καμιά πολιτική δύναμη, με βάση τα όσα δηλώθηκαν, χθες, να θέλει να στηρίξει αυτές τις αλλαγές; Ως Κυβέρνηση, εννοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι διακηρυγμένη η θέση των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τα θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Ν. Δ. αποχώρησε από τη Βουλή όταν συζητιόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εχει κατ` επανάληψη και με διάφορα στελέχη της δηλώσει την αντίρρησή της στην προώθηση αυτών των θεσμών και αυτών των αλλαγών. Αλλα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της αποκέντρωσης, της μεταφοράς εξουσιών και πόρων στην ελληνική περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υδροκέφαλο κράτος ή η ισχυρή κεντρική εξουσία. Πιστεύω ότι είναι τα κόμματα, τα οποία έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε προοδευτικά κόμματα, τα οποία έχουν μία τέτοια αντίληψη για την ανάπτυξη των περιφερειακών θεσμών. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία μπορείτε να σταθμίσετε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Και μπορεί, πιστεύω, τα στοιχεία αυτά να αποτελέσουν τον οδηγό για τη στάση των πολιτών την Κυριακή.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Επειδή δεν μου είναι πολύ κατανοητό ποια είναι τα κόμματα αυτά και πού συμφωνούν με τις ρυθμίσεις σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα -φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να απαντήσετε- θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, για όσα γράφονται σήμερα, σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση σχεδιάζει να πολιτικοποιήσει τις εκλογές ενόψει του δευτέρου γύρου. Μπορείτε να μας δώσετε ένα περίγραμμα πώς μπορεί να γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε μία εκλογική αναμέτρηση ενυπάρχει και το στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί, αντιλαμβάνεστε ότι συγκρούονται αντιλήψεις και συμπεριφορές, οι οποίες οριοθετούν και τις κομματικές παραδοχές γύρω από τους νέους θεσμούς. Μ` αυτή την έννοια, υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο και πολιτικό νόημα και αναδεικνύεται και ένα πολιτικό μήνυμα από τις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση σ` αυτό. Οσον αφορά, τώρα, τον ισχυρισμό σας ότι αποφεύγω να δώσω κάποια απάντηση στο ερώτημα ποια κόμματα ασπάζονται τη θέση που έχει εισηγηθεί η Κυβέρνηση, δεν έχω κανένα λόγο να αποφύγω τη συζήτηση. Αντιθέτως. Γνωρίζετε, άλλωστε, όπως γνωρίζω κι εγώ, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει αγκαλιάσει αυτούς τους νέους θεσμούς που έχει εισαγάγει η Κυβέρνηση για την περιφερειακή ζωή της χώρας. Μ` αυτή την έννοια, το είπα μόλις πριν, μπορεί να πει κανείς ότι εκτός της Ν. Δ. της οποίας η πολιτική θέση ή αντίληψη την οποία αναδεικνύουν τα στελέχη της είναι εναντίον αυτών των αλλαγών, όλες οι άλλες δυνάμεις, αλλά πιστεύω και η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ασπάζονται αυτές τις αλλαγές. Με κάποιες αποχρώσεις διαφοροποίησης, αν θέλετε, αλλά είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ελληνικής υπαίθρου.

ΜΙΧΑΗΛ: Μία από τις ερμηνείες των αποτελεσμάτων της Κυριακής, την οποία μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση δεν την αποδέχονται, χωρίς να την απορρίπτουν κι όλας, τη συζητούν, είναι ότι φταίει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ σε κάποιες περιφέρειες -κυρίως στους μεγάλους δήμους- εξαιτίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Εσείς πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν όλα αυτά που μας περιγράψατε, με τις απαντήσεις που δώσατε στον κ. Παπαχρήστο, και να στηριχτούν οι αλλαγές που έχετε κάνει, όταν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας βγήκε και είπε χθες ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική και επιπλέον, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, αυτή θα είναι και άρα είναι μονόδρομος για μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση της χώρας έχει επιλέξει να ασκεί υπεύθυνα, εποικοδομητικά τις πολιτικές της, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Απάντησα πριν και είπα, ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας αταλάντευτοι, απερίσπαστοι. Και θα κριθούμε για το έργο μας, όταν έρθει η ώρα -το 2000- από τον ελληνικό λαό. Από κει και πέρα, επειδή καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία, νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι οι πολλές πλευρές, οι πολλές πτυχές οι οποίες υπάρχουν σ` αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα. Γι' αυτό είναι παρακινδυνευμένο κάποιος -αυτή την ώρα τουλάχιστον- να οδηγηθεί σ' ένα γενικό και τελικό συμπέρασμα. Μπορούμε να αναφέρουμε πάρα πολλά παραδείγματα, τα οποία αποδεικνύουν πόσο αντιφατικά είναι τα μηνύματα ως προς το περιεχόμενό τους. Και έγινε συζήτηση επ` αυτού, παρά το ότι δεν προβλήθηκε αναλόγως, ώστε να μην επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να ισοπεδώνει, να μηδενίζει και να δίνει την εντύπωση ότι το μήνυμα το οποίο εστάλη είναι ένα μήνυμα εναντίον της Κυβέρνησης. Κάθε άλλο. Δεν είναι μήνυμα εναντίον της Κυβέρνησης. Στην εποχή της επικοινωνίας πολλά μηνύματα στέλνονται από πολλούς προς πολλούς άλλους. Το μήνυμα έχει πολλές πτυχές και στέλνεται από τους πολίτες προς όλους, προς όλα τα κόμματα, προς όλα τα πρόσωπα, προς όλους τους συνδυασμούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Μιλάτε για την οικονομική πολιτική. Θα δείτε όμως ότι σε περιοχές όπου κατά τεκμήριο ή κατά την κοινή αντίληψη διαβιούν πολίτες που ανήκουν στα λεγόμενα λαϊκά στρώματα, έχουμε υψηλά ποσοστά των συνδυασμών που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και μπορώ να αναφερθώ σε τέτοια παραδείγματα και πάρα πολλά μάλιστα. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα, αποκόβοντας, τεμαχίζοντας την αλήθεια. Πρέπει να δούμε συνολικά το τοπίο σε όλη την Ελλάδα για να βγάλουμε το τελικό συμπέρασμά μας, αυτό το οποίο θα διαμορφωθεί, μετά την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής. Τότε θα είναι εύκολο να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, φάσκετε και αντιφάσκετε εδώ πέρα...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί κάνετε αυτές τις κρίσεις; Αυτές τις κάνετε στην εφημερίδα σας, πρέπει να τις κάνετε και εδώ;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού λέτε, ασπάζεται την πολιτική σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα τέτοιο πράγμα εγώ;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπατε. Είπατε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ασπάζεται την πολιτική αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από πού βγαίνει αυτό; Μετά λέτε το 2000 θα κριθούμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Είπα για την πολιτική, για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό από πού βγαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί είδα ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους -με ελάχιστες εξαιρέσεις- οι συνδυασμοί έχουν τοποθετηθεί υπέρ των νέων θεσμών και παλεύουν στο πλαίσιο πολιτικής των νέων θεσμών να επικρατήσουν, κερδίζοντας την ψήφο των συμπολιτών τους. Πολύ λίγοι είναι οι συνδυασμοί εκείνοι οι οποίοι έχουν υψώσει τη σημαία είτε του αντι-Καποδίστρια, είτε της αλλαγής προς τα πίσω των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Δεν γνωρίζετε ότι στο χώρο της Ν. Δ. έχουν εκφραστεί απόψεις για την κατάργηση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης; Δεν γνωρίζετε ότι έχουν εκφραστεί απόψεις για την κατάργηση αυτής της μεταρρύθμισης που αφορά τη συγκρότηση των νέων μεγάλων δήμων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καποδίστριας; Περί αυτού ομιλώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ξέρω ότι αποχώρησε η Ν. Δ. -και όχι μόνο- από την ψήφιση, αν θυμάμαι καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ θυμάμαι πάρα πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι γιατί λέτε μόνο η Ν. Δ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ θυμάμαι πάρα πολύ καλά, αλλά επειδή μιλούμε για πολιτικές θέσεις και πολιτικές αντιλήψεις, θυμάμαι, αλλά πέρα από το να θυμάμαι γνωρίζω κιόλας -και πιστεύω ότι πέρα από το να θυμάστε, γνωρίζετε και εσείς- ότι τα άλλα κόμματα έχουν τοποθετηθεί σαφώς υπέρ των αλλαγών που προωθεί η Κυβέρνηση. Ισως ζητούν έναν αυξημένο ρυθμό, ίσως ζητούν πιο έντονο χρώμα αυτών των αλλαγών, στην κατεύθυνση πάντως της αποκέντρωσης. Οχι στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης, στην οποία κινείται μέσω των δηλώσεων των γνωστών τουλάχιστον στελεχών της η Ν. Δ.. Και αυτή είναι μια διαφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι το μήνυμα δεν ήταν μόνο εναντίον της Κυβέρνησης, αλλά όλων των κομμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν χρησιμοποίησα αυτή τη λέξη. Κύριε Σταματόπουλε, μην παραποιείτε αυτά που λέω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μήνυμα είπατε, δεν ήταν μόνο εναντίον της Κυβέρνησης αλλά...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα τη φράση "εναντίον της Κυβέρνησης"; Αντίθετα, είπα ότι "δεν είναι μήνυμα εναντίον της Κυβέρνησης". Γιατί παραποιείτε αυτά που λέω;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς το είπατε, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σ` αυτό, κύριε Σταματόπουλε.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή αναφέρατε ότι υπάρχει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής, πώς μεταφράζεται πρακτικά η λέξη αισιοδοξία; Τι προσδοκάτε δηλαδή, για να δούμε την αισιοδοξία από το αποτέλεσμα ; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα το αισιόδοξο;

ΡΕΠΠΑΣ: Να επιβεβαιωθεί αυτό που διαφαίνεται ήδη από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής. Το είπα πριν, δεν το ακούσατε, ότι οι συνδυασμοί οι οποίοι έχουν αυτή την κατεύθυνση για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, θα επικρατήσουν. Για να αποδειχθεί έτσι ότι το πρόγραμμα το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει, είναι πρόγραμμα το οποίο έχει μια θέση επικρατούσα, ηγεμονική.

ΚΙΑΟΣ: Πώς μεταφράζεται -επειδή είναι συγκεκριμένοι δήμοι και συγκεκριμένες νομαρχίες- αυτή η αισιοδοξία; Πώς μεταφράζεται στην πράξη η αισιοδοξία; Επί παραδείγματι να σας ρωτήσω, είναι οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Πατρέων, η υπερνομαρχία εδώ, άλλες νομαρχίες, σκόρπια τα λέω τώρα. Μπορείτε να μας πείτε δέκα δήμους που προσδοκάτε να πάρετε και πόσες νομαρχίες, πρακτικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, εσείς επειδή πιστεύω ότι και ως πρόσωπο έχετε την άποψη υπέρ της αποκέντρωσης, υπέρ των αλλαγών για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, αντιλαμβάνεστε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ο Πειραιάς.

ΚΙΑΟΣ: Μα, γι` αυτό είπα.

ΡΕΠΠΑΣ: Προσδοκούμε λοιπόν τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις νομαρχίες και σε όλους τους δήμους που πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Και η ικανοποίησή μας θα πηγάσει από το αποτέλεσμα, το οποίο -εκεί στηρίζεται η αισιοδοξία μας- πιστεύουμε ότι θα είναι τέτοιο, ώστε να έχουν επικρατήσει στο μεγαλύτερο αριθμό των νομαρχιών και των δήμων οι συνδυασμοί και τα πρόσωπα, τα οποία επαγγέλλονται αυτές τις αλλαγές.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως, αριθμό δεν μπορείτε να προσδιορίσετε. Δεν θέλετε. Αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να προσδιορίσουμε αριθμό. Βρισκόμαστε στο μέσο της εβδομάδας. Την Κυριακή θα γίνουν οι εκλογές. Όπως όλα τα κόμματα, έτσι και το ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει τις δυνάμεις του και τις πρωτοβουλίες του, προκειμένου να ενισχύσει τις αντιλήψεις και τους συνδυασμούς που κινούνται στις προγραμματικές αρχές του. Εμείς -επαναλαμβάνω- έχουμε την ικανοποίηση ότι οι αλλαγές τις οποίες τολμήσαμε και προωθήσαμε ως Κυβέρνηση, ριζώνουν, κατοχυρώνονται, λειτουργούν και μ' αυτή την έννοια και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο μας δίνει ικανοποίηση.

ΚΙΑΟΣ: Αν μπορείτε να ξαναδιατυπώσετε, γιατί δεν το έχω σημειώσει σωστά, πού διατηρεί το ΠΑΣΟΚ την ηγεμονία του. Δεν κατάλαβα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι τελικά αποδεικνύεται πως διατηρούμε την προγραμματική και πολιτική ηγεμονία.

ΚΙΑΟΣ: Πού;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό φαίνεται από το ότι το πρόγραμμά μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αγκαλιάστηκε από τους περισσότερους. Το είπα, άλλωστε, πριν. Από κει και πέρα, βεβαίως, επειδή έχει την πολιτική σημασία της και αυτή η εκλογική αναμέτρηση -μίλησα άλλωστε για το πολιτικό νόημα που έχουν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις- μπορούμε να πούμε με βάση τους αριθμούς που έχουμε μέχρι τώρα υπόψη μας, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερες νομαρχίες και περισσότερους δήμους, αυτή την ώρα...

ΚΙΑΟΣ: Απ' ό, τι είχε;

ΡΕΠΠΑΣ: ... στο πλαίσιο του πρώτου γύρου και με βάση τους συνδυασμούς τους οποίους υποστήριξε και έχουν εκλεγεί.

ΚΙΑΟΣ: Και συμφωνείτε δηλαδή και με τις εκτιμήσεις του κ. Αυγερινού που δημοσιεύονται σήμερα στις εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αυγερινός έχει κάνει κάποια εκτίμηση η οποία βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι είναι η ορθή εκτίμηση, δοθέντος ότι ο κ. Αυγερινός, όπως πληροφορούμαι, έχει κάνει εκτίμηση με αναφορά στο σύνολο του εκλογικού σώματος συγκεκριμένων νομών, αντίθετα με άλλες μετρήσεις οι οποίες αφορούν το 80% του συνόλου του εκλογικού σώματος των νομών αυτών. Με αυτή την έννοια οι εκτιμήσεις που έκανε ο κ. Αυγερινός, μπορεί να πει κάποιος, ότι είναι ρεαλιστικές. Θυμίζω βεβαίως, ότι σ` αυτές τις εκλογές ψηφίσαμε για νομάρχες και δημάρχους. Γνωρίζω ότι είμαστε στο μέσο της θητείας μιας Κυβέρνησης, η οποία λογικό είναι, να κρίνεται με αυστηρά κριτήρια, αφού η Κυβέρνηση δεν καθορίζεται από την ψήφο του ελληνικού λαού. Οταν το 2000 ο Ελληνας πολίτης γνωρίζει ότι με την ψήφο του θα καθορίσει το ποια θα είναι η Κυβέρνηση του τόπου -ελπίζω όλοι να είμαστε εδώ και να συζητούμε τα της πολιτικής- τότε θα δείτε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Και πιστεύω ότι θα είναι αποτελέσματα νικηφόρα και θριαμβευτικά.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, ανεξαρτήτως των θέσεων των κομμάτων ως προς τους νέους θεσμούς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτιμάτε ότι είναι πιθανό, υπάρχουν ενδείξεις ότι στο β' γύρο θα αντιμετωπίσετε ένα αντικυβερνητικό μπλοκ δυνάμεων; Και τί κάνετε για να το αποτρέψετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναπτύξω λίγο παραπάνω μια απάντηση που έδωσα πριν. Μιλήσαμε για τα μηνύματα. Εχει γίνει πολλή κουβέντα γύρω από το θέμα των μηνυμάτων. Σας λέω, λοιπόν, ότι μια τέτοια τοποθέτηση -αντικυβερνητική την ονομάζετε εσείς, -μπορεί να πει κανείς ότι είναι αντιφατική. Και είναι ετερόκλητη η σύνθεσή της. Σε μια τέτοια τοποθέτηση μπορεί να υπάρχει κάποιος ο οποίος για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης φερ` ειπείν να είναι υπέρ του Καποδίστρια και κάποιος ο οποίος να είναι εναντίον του Καποδίστρια. Επίσης, στα θέματα της κεντρικής πολιτικής μπορεί να υπάρχει κάποιος ο οποίος να είναι υπέρ της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και κάποιος οπαδός του ΚΚΕ, που έχει λάβει μια τέτοια θέση, ο οποίος τοποθετείται εναντίον της ένταξης της Ελλάδος στην ΟΝΕ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι εμείς, επειδή πρέπει να παραμείνουμε σε μια πολιτική αρχών, μια υπεύθυνη πολιτική, αναμένουμε ότι το κριτήριο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή από τους πολίτες για να επιλέξουν το συνδυασμό της προτίμησής τους, θα είναι ένα κριτήριο συνυφασμένο με συγκεκριμένες αρχές και θέσεις. Δεν θα είναι ένα κριτήριο τυχοδιωκτισμού, καιροσκοπισμού ή σκοπιμότητας. Θα είναι ένα κριτήριο ευθύνης. Γι` αυτό ακριβώς δικαιολογείται και αυτό το αίσθημα αισιοδοξίας το οποίο εξέφρασα λίγο πριν.

ΦΙΛΗΣ: Ενώ μιλάτε για τα μηνύματα που έχουν στείλει οι πολίτες προς πάσα κατεύθυνση, δεν ακούω κάποιο σχόλιο για ένα ιδιαίτερο μήνυμα, που εκφράζεται με τη μεγάλη, ιστορικό ρεκόρ αποκλήθηκε, αποχή στο Δήμο της Αθήνας και με τον μεγάλο αριθμό επίσης, ιστορικό ρεκόρ- ψηφοδελτίων λευκών και άκυρων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών και Πειραιώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό επιβεβαιώνει τα όσα είπα πριν: Οτι, δηλαδή, τα μηνύματα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Γιατί, αν πραγματικά δεν είχαμε άκυρα-λευκά ή είχαμε ψηφοδέλτια εναντίον των συνδυασμών που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσατε να πείτε ότι τα μηνύματα είναι μονοσήμαντα και στέλνονται σε μια κατεύθυνση. Τώρα επιβεβαιώνεται -όπως κι εσείς αναγνωρίζετε και χαίρομαι που διατυπώνετε αυτό το ερώτημα- ότι έχουμε συμπεριφορές οι οποίες δείχνουν μια απόσταση από όλους τους συνδυασμούς, από όλα τα πρόσωπα. Επιβεβαιώνεται ότι έχουμε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΦΙΛΗΣ: Τώρα, όμως, πάμε για το δεύτερο γύρο, όπου αντιμέτωποι, ιδιαίτερα στο χώρο της Αθήνας και του Πειραιά, είναι ο υποψήφιος ο κυβερνητικός και ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, οι δύο αυτοί συνδυασμοί. Σε αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι είχαν μια στάση πολιτική στον πρώτο γύρο, με λευκό άκυρο και αποχή, τι λέτε εσείς; Σας αφορά άμεσα το πρόβλημα γι αυτό σας ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υπέρτατο δημοκρατικό καθήκον και υποχρέωση. Δεύτερον...

ΦΙΛΗΣ: Μάθημα Συνταγματικού Δικαίου τους κάνετε, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά γιατί με ρωτάτε τότε, αφού δεν θέλετε να λάβετε απάντηση;

ΦΙΛΗΣ: Απαντήστε, αλλά αυτό είναι Συνταγματικό Δίκαιο, δεν έχει νόημα. Πολιτικά ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεύτερον, θα πρέπει οι πολίτες -και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα- να αξιολογήσουν το έργο το οποίο έχουν επιτελέσει στο πλαίσιο της θητείας τους, αυτοί οι οποίοι σήμερα είναι πάλι υποψήφιοι και έτυχε να έχουν την ιδιότητα του Νομάρχη ή του Δημάρχου, κατά την προηγούμενη περίοδο. Πιστεύουμε ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια στην οποία αναφέρεστε είναι πάρα πολύ θετικό το έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και τρίτον, θα πρέπει οι πολίτες-εκλογείς να σταθμίσουν, μεταξύ των άλλων, και το ότι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι κρίνονται με την ψήφο τους είναι φορείς απόψεων και πολιτικών που κινούνται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και εξουσιών από το κράτος στους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης. Και αυτό πρέπει, επίσης, να επικροτηθεί. Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία πιστεύω πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια. Οπως, επίσης και το γεγονός ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των υποψηφίων της μιας ή και της άλλης πλευράς. Και η διαφορά αυτή πιστώνεται θετικά στους υποψήφιους της συγκεκριμένης πλευράς και εν προκειμένω στον κ. Κουλουμπή, τον κ. Ευσταθιάδη και το κ. Σαράφογλου, αφού θέλετε να μιλήσουμε έτσι για την καλούμενη υπερνομαρχία Αθήνα-Πειραιά.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν υπάρχουν 10-15 ψηφοδέλτια στον πρώτο γύρο, χιλιάδες πολίτες -180 χιλιάδες νομίζω ότι είναι στην Αθήνα και στον Πειραιά- επιλέγουν να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, τί είναι εκείνο που σας δημιουργεί αισιοδοξία, ότι με δύο ψηφοδέλτια θα επιλέξουν ένα από τα δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήθελα αυτό που ρωτάτε να το απευθύνετε προς όλα τα κόμματα και από κοινού να προβληματιστούμε για τη σχέση της πολιτικής με τους πολίτες: αν, δηλαδή, η πολιτική διατηρεί την αίγλη και την αξιοπιστία που είχε κάποτε. Από κει και πέρα πιστεύω ότι επειδή ίσως ανέμεναν ότι οι εκλογές θα κριθούν τελικά στο δεύτερο γύρο, επεφύλαξαν στον εαυτό τους το δικαίωμα να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με αυτό τον τρόπο στον πρώτο γύρο και να προσέλθουν στο δεύτερο γύρο, παίρνοντας συγκεκριμένη, πλέον, θέση για τα κρινόμενα πρόσωπα και τους συνδυασμούς. Πιστεύω ότι τα στοιχεία αυτά, τα οποία διαφοροποιούν τους υποψηφίους, δεν μπορεί να αγνοηθούν και αυτά θα αποτελέσουν το έναυσμα, ώστε κάποιοι να σταθμίσουν την ευθύνη που έχουν και να ψηφίσουν', επιλέγοντας πρόσωπα και προγράμματα. Να μην μείνουν αμέτοχοι και ουδέτεροι, αφού υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων, η οποία είναι εμφανής και δεν μπορούν και οι ίδιοι οι εκλογείς να την αγνοήσουν. Πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους.

ΦΙΛΗΣ: Αναφέρθηκε ο κ. Κιάος στα αποτελέσματα που έχει βγάλει ο κ. Αυγερινός. Παραπλήσια αποτελέσματα έχουν βγάλει και άλλοι φορείς. Η εικόνα που δίνεται είναι μια κάμψη της δύναμης του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά, της τάξης του 1,5% και μια άνοδο της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας από 1,5% έως 2,5% πανελλαδικά, μια σταθερότητα ή και άνοδος των μικρότερων κομμάτων. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο, γιατί εδώ πράγματι υπάρχει μια ποσοτική αποτίμηση του μηνύματος, δεν είναι εν γένει μήνυμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα πριν και επανέρχομαι. Είμαστε στο μέσον της θητείας της Κυβέρνησης. Ο ψηφοφόρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών γνωρίζει ότι η ψήφος του δεν καθορίζει τη συνέχιση της θητείας της Κυβέρνησης ή την ανατροπή της. Εχει, λοιπόν, αυτή την πολυτέλεια, να ψηφίζει λαμβάνοντας υπόψη του αυτό το δεδομένο. Το 2000, που η ψήφος κρίνει αυτή την ίδια την Κυβέρνηση, κρίνει τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο και θριαμβευτικό. Το είπα και πριν. Επίσης, αυτή την ώρα, αν δεχθούμε -γιατί δεν είναι αποτέλεσμα που έχει προκύψει από εκλογές, είναι αποτέλεσμα μιας μέτρησης, μιας έρευνας, μιας αναγωγής που γίνεται από κάποιους ειδικούς- ότι έτσι έχουν τα πράγματα, θα πρέπει να πω ότι επιβεβαιώνεται, πλέον, πως όλες αυτές οι κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της Κυβέρνησης δεν ευσταθούν. Γιατί αποδεικνύεται πως υπάρχει μια ισορροπία στο πολιτικό φάσμα, ότι τα κόμματα βρίσκονται πολύ κοντά στις δυνάμεις που είχαν κερδίσει στις εκλογές του 1996. Αρα όλη αυτή η φιλολογία περί "κατάρρευσης της Κυβέρνησης", περί "αντίστροφης μέτρησης", περί "αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να κυβερνά", δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό αποδεικνύεται. Εχω τη γνώμη, λοιπόν, ότι αν λάβετε υπόψη σας αυτά τα δύο στοιχεία, θα μπορείτε εύκολα να βγάλετε συμπεράσματα, τα οποία, βεβαίως, σας καλώ να τα βγάλετε μετά το δεύτερο γύρο, της ερχόμενης Κυριακής.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, το βράδυ της Κυριακής, ότι υπάρχει ένα γενικότερο πολιτικό μήνυμα και όταν ένας πολιτικός λέει "υπάρχει γενικότερο μήνυμα" δεν εννοεί μόνο το θετικό. Επίσης, είναι σωστό το επιχείρημα ότι η εικόνα των αποτελεσμάτων είναι αντιφατική αφού υπάρχει μια επιφαινόμενη -ας το πούμε έτσι- ήττα του ΠΑΣΟΚ, αλλού όμως -επάνω στον Εβρο στη Δράμα και στη Θράκη- υπάρχει μια συντριβή της Ν. Δ. Εφόσον δέχεστε ότι υπάρχει αυτό το μήνυμα και δεν σχετίζεται προφανώς με καθαρά θέματα αυτοδιοικητικής πολιτικής και λέτε ότι "ο λαός, επικρότησε έτσι τις αλλαγές που κάναμε", σκέπτεστε, υπάρχουν σκέψεις τώρα σ` αυτό το μεσοδιάστημα ή θα υπάρξουν μετά το δεύτερο γύρο, για διορθωτικές κινήσεις, είτε στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, χωρίς αυτό να ανατρέπει το βασικό στόχο της ΟΝΕ, είτε στη δημόσια εικόνα της Κυβέρνησης, γιατί έχει γραφτεί ότι η κακή εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένοι υπουργοί, όπως ο Δημόσιας Τάξης, ο Υγείας, ο Γεωργίας κ. ά. υπάρχουν στην πολιτική ηγεσία, στην κομματική ηγεσία τέτοιες σκέψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε επιλέξει το δρόμο της παραγωγής έργου και όχι της δημιουργίας εντυπώσεων. Θα παραμείνουμε σ` αυτή την κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να πετύχει τους στόχους της, προκειμένου να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια πιο ισχυρή θέση στη διεθνή κοινότητα. Οι φευγαλέες και εφήμερες εντυπώσεις δεν μας διαφεύγουν, αλλά δεν καθορίζουν την πολιτική μας. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Με αφορμή το ερώτημά σας μου δίνετε την ευκαιρία να πω, επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για ορισμένα πρόσωπα, για ορισμένες περιοχές, ότι πρέπει να δούμε όλη την Ελλάδα, να δούμε όλα τα πρόσωπα και όλες τις περιοχές. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κανείς ασφαλές συμπέρασμα τεμαχίζοντας την αλήθεια. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ο Δήμος των Ανω Λιοσίων. Ο κ. Παπαδήμας εκλέχθηκε με ποσοστό 75%. Ο κ. Παπαδήμας διαχειρίζεται δύσκολα θέματα. Το θέμα των αθίγγανων, το θέμα των σκουπιδιών. Το χειμώνα γνωρίζετε ποιά κριτική ασκήθηκε με την περίφημη λίμνη στα Λιόσια. Κι όμως ο κ. Παπαδήμας, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε ένα ποσοστό, το οποίο μπορεί να δίνει την εντύπωση ενός μονοκομματικού κράτους, αλλά αποδεικνύει τη μεγάλη εμπιστοσύνη των συμπολιτών του. Αυτό τι σημαίνει μια και μιλάτε για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, όταν τέτοια υψηλά ποσοστά...

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ:... συγκεντρώνονται υπέρ των υποψηφίων που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, σε περιοχές όπου κατοικούν τα λεγόμενα λαϊκά στρώματα; Θέλετε να πάμε στη Β' Πειραιά να μιλήσουμε για τα ποσοστά; Αρα, λοιπόν, θα πρέπει κι εμείς να είμαστε συγκρατημένοι -αυτό επιλέξαμε να κάνουμε- να περιμένουμε την ολοκλήρωση των εκλογών και τότε κάνοντας τις αναγωγές, θα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν χρειάζεται να επιδιώκουμε τώρα τη δημιουργία εντυπώσεων για λόγους προφανείς.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, αλλά είπατε τώρα κάτι και μας κεντρίζετε: Δηλαδή, επικροτεί η Κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο κ. Παπαδήμας το θέμα των τσιγγάνων; Ο πιο ρατσιστικός τρόπος είναι. Τον επικροτείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, πρώτον, η Κυβέρνηση στηρίζεται στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζετε ότι έχει στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμα. Και δεύτερον και δεδομένο, οι πολίτες του συγκεκριμένου Δήμου έδωσαν ένα αποτέλεσμα θριάμβου με ποσοστό 75% στον κ. Παπαδήμα.

ΦΙΛΗΣ: Τι σημαίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κεντρική πολιτική για τα θέματα στα οποία αναφέρεστε γνωρίζετε ποια είναι. Η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα θέματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει απασχολήσει τον Πρωθυπουργό ή την Κυβέρνηση τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 October 1998 - 16:07:50 UTC