Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Σήμερα επισκέπτεται την Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Κλίμα. Η συνάντηση θα γίνει στις 15.30. Υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων και της προεργασίας για τη Σύνοδο Κορυφής. Οπως γνωρίζετε, η Αυστρία ασκεί την προεδρία της Ε. Ε. αυτή την περίοδο.

* Με αφορμή δημοσιεύματα που έχουν σχέση με την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο.

Η Ελλάδα την τελευταία περίοδο ανακτά το χαμένο έδαφος. Η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων κινείται με ταχύτερους ρυθμούς και πάντως πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο. Η εργασία η οποία γίνεται, με την εφαρμογή των πολιτικών και τη χρησιμοποίηση αυτών των κονδυλίων, είναι και ποιοτικώς πάρα πολύ καλή, όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες της Ε. Ε. Εχουμε διανύσει μία σημαντική απόσταση από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του Δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους μας. Επισημαίνω ότι τα ποσοστά τα οποία αναφέρονται για την απορρόφηση των κονδυλίων σε διάφορους τομείς, έχουν χρονικό ορίζοντα τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Το λέω αυτό, γιατί το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους συνήθως αυξάνεται κατακόρυφα το ποσοστό της απορρόφησης. Είναι οπισθοβαρή, όπως ονομάζονται, τα προγράμματα αυτά. Αρκεί να αναφέρω ότι για το 1997, στους πρώτους εννέα μήνες είχε απορροφηθεί το 26% των κοινοτικών πόρων που απορροφήθηκαν συνολικά μέσα στο 1997. Δηλαδή, το υπόλοιπο περίπου 75% απορροφήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό προδιαγράφει και την πορεία, όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, για το 1998. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζουμε ότι τα ποσοστά αυτά θα είναι πάρα πολύ υψηλά και πάντως θα κινούνται σε επίπεδα πολύ πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο. Γι` αυτά τα θέματα έχω λεπτομερή αριθμητικά στοιχεία στη διάθεσή σας, όπως βέβαια και το αρμόδιο Υπουργείο. Αν θέλετε θα επανέλθω.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αρμόδια Επίτροπος δεν τα γνωρίζει αυτά τα στοιχεία; Δεν τα έχετε δώσει στην αρμόδια Επίτροπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αρμόδια Επίτροπος, όπως και οι υπηρεσίες, τα γνωρίζει αυτά τα στοιχεία. Η αρμόδια Επίτροπος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στο τέλος του Ιουλίου που πέρασε. Οταν επέστρεψε στις Βρυξέλλες, είχε εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου, του οποίου μία ανεπίσημη μετάφραση έχω στη διάθεσή σας, όπου μεταξύ των άλλων γίνεται λόγος για την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην Ελλάδα. Οπως επίσης, αναφέρεται κατηγορηματικά στην κατάληξη αυτής της ανακοίνωσης αυτό που κι εγώ είπα: ότι ο ελληνικός ρυθμός απορρόφησης των πόρων των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων είναι τώρα υψηλότερος από το μέσο όρο όλων των κρατών-μελών της Ε. Ε. Και πρέπει να πω, επανερχόμενος στο θέμα αυτό, ότι πρέπει να αναμένετε κι εσείς να ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος, προκειμένου να βγάλετε το τελικό συμπέρασμα για το ποσοστό απορροφητικότητας. Η απάντηση αυτή προκλήθηκε, μετά από μία ερώτηση που κατατέθηκε. Κάποιος που γνωρίζει τα θέματα, έξυπνα ποιών, αν θέλει να εκμαιεύσει μια απάντηση που δημιουργεί τις ανάλογες εντυπώσεις, μπορεί να καταθέσει την ερώτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Γιατί γνωρίζει ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουμε μια κατακόρυφη αύξηση της απορροφητικότητας. Σας λέω ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το σύνολο των εισροών από την Ε. Ε. αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό 63,8% των συνολικών πόρων που δικαιούται η Ελλάδα -συγκεκριμένα σε 8.893 MECU- και επίσης σε ποσοστό 83,6% των αρχικώς προβλεφθησών δεσμεύσεων για την περίοδο 1994-1998. Είμαστε σε πολύ υψηλούς ρυθμούς και πάντως -αφού είναι στη διάθεσή σας τα στοιχεία αυτά, μπορείτε να τα μελετήσετε και να βγάλετε συμπέρασμα- είμαστε πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η αρμόδια Επίτροπος που απάντησε προχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν τα γνώριζε αυτά τα στοιχεία; Χωρίς το "αναμένετε ως το τέλος του έτους". Τα κανονικά στοιχεία τι λένε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα γνώριζε τα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά. Σας είπα, όμως, ότι πρέπει να τα εκτιμήσετε, εντάσσοντας και αξιολογώντας τα στοιχεία αυτά σε ένα πλαίσιο το οποίο έχει σχέση με την ιδιομορφία των ρυθμών με τους οποίους κινείται η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα. Μίλησα για το 1997 και επίσης έκανα μνεία της δήλωσης που έγινε εκ μέρους της Επιτρόπου, μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση εκείνης της περιόδου είναι πολύ αποκαλυπτική για την ικανοποίηση που εκφράζεται από την Κοινότητα, όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να κερδίσει το χαμένο έδαφος κι έτσι να προχωρήσει στον τομέα αυτό με πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο ρωτάω εγώ, άλλο απαντάτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση θέλετε να υποβάλετε, κύριε Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ρωτάω εγώ: Η Επίτροπος δεν τα γνώριζε; Δεν ξέρει να κάνει εκτιμήσεις αυτή κι έκανε λάθος; Εκανε λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο αναφέρω ως Δελτίο Τύπου της Επιτρόπου, αποδίδει τη θέση της Επιτρόπου. Είναι στη διάθεσή σας και λέει αυτά τα οποία σας είπα. Από κει και πέρα και αυτά τα στοιχεία είναι πραγματικά. Θα περιμένετε, όμως, να ολοκληρωθεί το 1998 για να βγάλετε το τελικό συμπέρασμα, δοθέντος ότι το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου -το ίδιο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια- έχουμε μία κατακόρυφη αύξηση του ρυθμού, όσον αφορά την απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων. Και είπα ότι κάποιος ο οποίος γνωρίζει τα θέματα, έξυπνα ποιών, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, μπορεί να προκαλέσει με ερώτησή του μια απάντηση, αυτή ακριβώς την περίοδο. Θα περιμένουμε στο τέλος του χρόνου -και εσείς να αναλάβετε την πρωτοβουλία να επαναφέρετε το θέμα- να εκτιμήσουμε ποια θα είναι η απορροφητικότητα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η στέρηση -ανά Υπουργεία εννοώ- πού παρουσιάζεται; Γιατί η εταιρεία η οποία είναι επιφορτισμένη από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να κάνει τις σχετικές εκθέσεις, είχε διαφορετική άποψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα οποία διαθέτουν οι ελληνικές αρχές και τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί η Ε. Ε., οι αρμόδιες υπηρεσίες της, προκειμένου να εκτιμήσουν το ρυθμό με τον οποίο προχωράει η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αυτά είναι τα αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούμε για τις αναλύσεις και την εξαγωγή των συμπερασμάτων.

ΚΙΑΟΣ: Εχουν περάσει τόσοι μήνες και δεν μας έχετε πληροφορήσει, ως αρμόδιος Υπουργός που είστε, ποιός έχει τις μετοχές του Αλαφούζου που πουλήθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έχω παραπέμψει κατ` επανάληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες. Εχει κατατεθεί μετοχολόγιο στην αρμόδια διεύθυνση.

ΚΙΑΟΣ: Δεν είστε υποχρεωμένοι, ως αρμόδια αρχή να γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας, γνωρίζω ότι έχει στη διάθεσή της στοιχεία, όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενημέρωσης.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, είναι ονομαστικές οι μετοχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, υπάρχει πίνακας που έχει αποσταλεί και στην υπηρεσία μας και αναφέρεται η διακίνηση των μετοχών αυτών στο Χρηματιστήριο και οι κάτοχοί τους. Ο πίνακας αυτός ενημερώνεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

ΚΙΑΟΣ: Είναι ενημερωμένη η υπηρεσία και είναι πράγματι ονομαστικές, συγκεκριμένα, οι μετοχές σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σε όλες τις εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι, βεβαίως. Και παρακαλώ, επειδή έχει ένα ενδιαφέρον αυτό το θέμα, το αντιλαμβάνομαι κ. Κιάο, σας λέω ότι έχετε κι εσείς άμεση πρόσβαση. Παρακαλώ να απευθύνεστε στην αρμόδια διεύθυνση, εφόσον έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σας το θέμα, όχι προσωπικά για σας, γενικά για εσάς, άρα, για την κοινή γνώμη και θα έχετε αυτά τα στοιχεία. Υπάρχουν αυτά τα στοιχεία στη Διεύθυνση Εποπτείας.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα, διαβάζουμε στις εφημερίδες πληροφορίες, αλλά δεν είναι επίσημες, είναι ανεπίσημες, σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Τελικά, ποιό σενάριο προκρίνει η Κυβέρνηση; Το σενάριο του κ. Παπαντωνίου ή της κας Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν πολλά σενάρια. Το σενάριο της Κυβέρνησης είναι ένα. Είναι το σενάριο το οποίο έχει ευτυχή κατάληξη, την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αυτή την περίοδο γίνονται οι συζητήσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι συνεννοήσεις. Θα αναμένετε, λοιπόν, προκειμένου να κρίνετε εκ του αποτελέσματος, την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται αυτή την περίοδο.

ΦΙΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα ποιο είναι το "χάπι εντ".

ΡΕΠΠΑΣ: Για σενάρια μιλήσατε. Είπα ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο σενάριο. Εσείς, βεβαίως, θέλετε σενάρια, χωρίς ευτυχή κατάληξη από την πλευρά της Κυβέρνησης.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση που κάνω, είναι η εξής: Επειδή όλοι γνωρίζουμε, δημοσίως έχει κατατεθεί μία διαφορετική άποψη της κας Παπανδρέου, σε σχέση με τα όσα έχει πει ο κ. Παπαντωνίου. Η Κυβέρνηση, χθες, στη σύσκεψη που έγινε, κατέληξε επ` αυτής της διαφορετικής άποψης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει διαφορετική άποψη, όσον αφορά την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Υπάρχουν απόψεις οι οποίες διατυπώνονται, προκειμένου με την αξιοποίηση των απόψεων αυτών, των ιδεών, των προτάσεων, των θέσεων, να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και γίνονται κοινά αποδεκτοί. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο συνεδρίασης των οργάνων, λογικό είναι να εκφράζονται διάφορες απόψεις. Αυτό δεν συνιστά αυτομάτως και διαφωνία ή διαφορά η οποία να περιέχει κι έναν άλλο προσανατολισμό. Κάθε άλλο. Είναι κοινός ο προσανατολισμός. Η οικονομική πολιτική είναι συμφωνημένη, μας δεσμεύει και μας εκφράζει όλους. Από εκεί και πέρα, λογικό είναι, στο πλαίσιο συνεδρίασης οργάνων, να εκφράζονται διάφορες απόψεις για το ίδιο πλαίσιο, για την ίδια πολιτική. Ολα αυτά συζητούνται αυτή την περίοδο. Γνωρίζετε πολύ καλά, όμως, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε επιτύχει και το στόχο του ελλείμματος, όπως ακριβώς τον έχουμε εξαγγείλει. Απομένει, πλέον, να επιτύχουμε το στόχο, όσον αφορά το μέγεθος τους πληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι κι αυτό θα το επιτύχουμε. Γίνονται διορθωτικές κινήσεις σ` αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που προδιέγραψα στην αρχή.

ΦΙΛΗΣ: Συγχωρέστε με που επιμένω. Χθες, υπήρξε κατάληξη για τη διαφορετική άποψη, για τη διαφορετική προσέγγιση, όπως θέλετε πέστε το, για την πρόταση της κας Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει, αυτή την ώρα, τίποτα προς ανακοίνωση. Δεν υπάρχει καμία κατάληξη. Κατάληξη θα υπάρχει όταν ανακοινωθεί στον ελληνικό λαό το κείμενο του προϋπολογισμού. Αυτή την ώρα είμαστε -το είπα, άλλωστε, πριν- στην περίοδο των διαβουλεύσεων, των συνεργασιών, των συνεννοήσεων. Συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα και αναλόγως λαμβάνονται αποφάσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αύριο το πρωί, φερ` ειπείν, ο κ. Παπαντωνίου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό και θα συζητήσουν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, οι εφημερίδες δημοσίευσαν τις εκτιμήσεις του κ. Αυγερινού, μια συνολική εκτίμηση, μάλλον, των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, με την επεξεργασία που έκανε στις περιοχές, όπου το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει πλήρως αυτόνομα, χωρίς καμία συνεργασία. Και φάνηκαν κάποια αποτελέσματα. Εσείς είπατε, στη χθεσινή ενημέρωση, ότι είναι ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις αυτές του κ. Αυγερινού. Θέλω να σας ρωτήσω, αν για την Κυβέρνηση υπάρχει θέμα μελέτης του εκλογικού νόμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα και δεν μας απασχολεί τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν επέτρεψε χθες να τηρηθεί το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής από την ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ. ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα απαγόρευσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απλά κρίθηκε, ότι αυτή την περίοδο, δεν θα πρέπει να γίνει μια τέτοια τελετή, η οποία ίσως και να θεωρείτο ότι εμπεριείχε στοιχεία πρόκλησης, δοθέντος ότι κατά κύριο λόγο η ΕΛ. ΑΣ. με τη νέα ηγεσία της, και βεβαίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επιδίδονται στην αναστήλωση του γοήτρου και την ανασυγκρότηση της ΕΛ. ΑΣ., προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική και να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια θα ήταν η πρόκληση, δηλαδή; Η παραλαβή και η παράδοση είναι πρόκληση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων υπάρχει μια τυπικότητα και πάντοτε φιλόφρονες λόγοι. Κρίθηκε ότι αυτή την ώρα δεν έπρεπε να επιδοθούμε σε "πανηγύρια", αν θέλετε -χωρίς να μειώνω καθόλου την αξία αυτών των τελετών. Θα έπρεπε να κοιτάξουμε πολύ περισσότερο, πολύ πιο υπεύθυνα το ουσιαστικό έργο που πρέπει να επιτελέσει η Ελληνική Αστυνομία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, καταργείται αυτή η διαδικασία, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς είπε κάτι τέτοιο. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύεται, πολλές φορές, από τις Υπηρεσίες του Δημοσίου και την ΕΛ. ΑΣ., ώστε να ανταποκριθούν στο έργο τους, πράγμα το οποίο επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ενοχλεί τώρα, μπορείτε να μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ενοχλεί την Κυβέρνηση τώρα, μπορείτε να μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν ενοχλείται, δεν έχει λόγους να ενοχλείται. Αλλοι ενοχλούνται από το ότι δεν ενοχλείται η Κυβέρνηση, αλλά αυτό πάλι δεν ενοχλεί την Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν την ενοχλεί την Κυβέρνηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, κ. Σταματόπουλε, σ` αυτό. Ενοχλεί εσάς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα δεν με ενοχλεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εκφράσατε την ενόχλησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, επειδή θα "τα έριχνε" ο πρώην Αρχηγός, γι` αυτό δεν την κάνατε. ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Ο πρώην Αρχηγός, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχει την ιδιότητα του επί τιμή Αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. και έχει αναγνωριστεί το σημαντικό έργο που προσέφερε στην ΕΛ. ΑΣ. Και βεβαίως, μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας και της ευθύνης μόνος του και αυτό αναγνωρίζεται και πιστώνεται στον κ. Βασιλόπουλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον αφήσατε να μιλήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχαμε κανένα τέτοιο λόγο. Γιατί ο κ. Βασιλόπουλος, μίλησε. Και μίλησε δημόσια στα ΜΜΕ για ένα κρίσιμο θέμα και εξέφρασε τις απόψεις του. Και γνωρίζετε πολύ καλά ποιες απόψεις εξέφρασε, για τις οποίες δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζατε την ομιλία του και δεν τον αφήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αδικείτε τον κ. Βασιλόπουλο, γιατί έχει δείξει μέτρο ευθύνης άριστο, ώστε να μην επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να υπονοεί ότι θα υπάκουε σε κάποιους περιορισμούς, ώστε να μην κάνει αυτό το οποίο πίστευε ότι έπρεπε να κάνει.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Με αυτά που μας είπατε -προκύπτει κατά τη γνώμη μου βέβαια -μπορεί να κάνω λάθος, πέστε μου αν κάνω λάθος- ότι εσείς συμφωνείτε με την άποψη του κ. Βασιλόπουλου. Λέτε ότι "εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση". Είπατε πιο πριν ότι "είναι επί τιμή και ότι αναγνωρίζεται το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει". Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην σκέψη ότι πρόκειται η Κυβέρνηση να προβεί στη διάλυση των ΕΚΑΜ; Να κάνει κάποια άλλη διευθέτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε τις απόψεις του για ένα κρίσιμο θέμα. Και μιλώ για τη συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα στο οποίο αναφέρομαι. Από κει και πέρα, όσον αφορά το ζήτημα που θέτετε για τη διάλυση των ΕΚΑΜ, είναι ένα ζήτημα το οποίο, πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα, ότι επρόκειτο να το θέσει ο κ. Βασιλόπουλος. Για την αλήθεια των πραγμάτων, πρέπει να πω ότι τέτοιο θέμα ουδέποτε έθεσε, όσο υπηρετούσε ως Αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ., ο κ. Βασιλόπουλος. Πληροφορούμαι από τα δημοσιεύματα ότι τώρα θα διατύπωνε, αν μιλούσε, μια τέτοια σκέψη. Δεν γνωρίζω αν αυτό ανταποκρίνεται στις προθέσεις του, αν είναι αληθινό, γιατί την πληροφόρηση την έχω κι εγώ από τα σχετικά δημοσιεύματα. Αλλά, παράλληλα, κάνω αυτή τη συμπλήρωση, ότι ουδέποτε έθεσε τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Να ρωτήσω: Πρώτον, αν υπάρχει το πόρισμα σχετικά με τις συνθήκες για το αιματηρό μακελειό της οδού Νιόβης. Δεύτερον, εάν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα των δικαστικών ερευνών σχετικά με τις μυστηριώδεις συνθήκες του θανάτου του Σορίν Ματέι και γιατί -αν υπάρχει πόρισμα- ο κ. Γιαννόπουλος, χθες, ζήτησε να υπάρξει προκαταρκτική έρευνα κατά την οποία να ερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου, όταν ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη της Αστυνομίας, πριν από λίγες ημέρες. Και η άλλη ερώτηση που δεν έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα, αλλά έχει και πολιτικό χαρακτήρα: Η οικογένεια της άτυχης κοπέλας με μια βουβή αξιοπρέπεια αντιμετώπισε τη μοιραία για τη ζωή της Αμαλίας Γκινάκη έκβαση. Η Αστυνομία, η οποία έχει κάποιο βαθμό ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, γι` αυτή την εξέλιξη, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη χθες να εκφράσει με κάποιο τρόπο, έστω με εντός λεπτού σιγή, τη συμμετοχή της στο πένθος της οικογένειας και στα αισθήματα της κοινής γνώμης;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την πρώτη ερώτηση, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, δεν έχει εκδοθεί πόρισμα, δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο για το θέμα αυτό. Το μόνο που υπάρχει, είναι η θέση μας να λάμψει η αλήθεια, η επιθυμία μας να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές, αυτής της ανεπιτυχούς επιχείρησης. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος, δέχομαι -και εκφράζω για μια ακόμη φορά τη λύπη μου, για τη μοιραία κατάληξη- ότι είναι πραγματικά αξιοπρεπέστατη η στάση των συγγενών της άτυχης νέας. Το κράτος, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία έχουν συναίσθηση της ευθύνης και του χρέους τους. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα τώρα, ίσως δεν το πληροφορηθήκατε. Σας πληροφορώ ότι έτσι έγινε. Δεν είχαμε κανένα λόγο να προβούμε σε ιδιαίτερες ανακοινώσεις, γιατί θέλαμε κι εμείς να κινηθούμε στο ίδιο κλίμα. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι και άλλα έχουν αποφασιστεί, σαν ένα ελάχιστο μέτρο, προκειμένου να δείξουμε τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς, να σταθούμε στο πλευρό τους, εμπράκτως. Αλλά αυτά δεν είναι προς ανακοίνωση, γιατί πρέπει να μείνουμε σε αυτή τη βουβή αντιμετώπιση του θέματος, που δείχνει ευθύνη, συναίσθηση και αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 October 1998 - 16:05:18 UTC