Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ενδέχεται, κ. Υπουργέ, την Πέμπτη (19.11.98) που γίνεται το Συνέδριο των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων στη Σόφια, να εμφανιστεί και το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο έχει την ονομασία "Μακεδονικό" Πρακτορείο Ειδήσεων. Εχετε κάτι, κατά νουν, να αντιδράσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τον τίτλο αυτό φέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει άλλο Πρακτορείο με το ίδιο όνομα. Δεν είναι δυνατόν να λάβει μέρος με ψευδή τίτλο οποιοδήποτε Πρακτορείο σε μια διεθνή συνεργασία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πριν από λίγο ο Αλβανός Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε συγνώμη για τη συμπεριφορά των συμπατριωτών του εδώ, σε σχέση με ευθύνες για όποιες πράξεις βιαιότητας έχουν πραγματοποιηθεί. Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά μεμονωμένα. Ηθελα να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή συνάντηση Σημίτη-Μάικο, περίμενε, ήταν προϊδεασμένη για μια τέτοια δημόσια δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού ή αιφνιδιάστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της εγκληματικότητας, όσον αφορά τη δράση που αναπτύσσουν στην Ελλάδα Αλβανοί πολίτες, συζητήθηκε στο πλαίσιο των διμερών επαφών. Βεβαίως, η δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας τον τιμά, γιατί δείχνει πως αναγνωρίζει ένα πρόβλημα, το οποίο, όμως, θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε στις σωστές, στις πραγματικές διαστάσεις του. Δεν είναι πρόβλημα το οποίο εγγίζει όλους τους Αλβανούς. Και δεν είναι πρόβλημα που εγγίζει μόνο Αλβανούς. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε οι δύο γειτονικές χώρες, εντείνοντας την προσπάθεια και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, ώστε να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας -που το θέμα αυτό το έχει ιεραρχήσει υψηλά στις προτεραιότητές της- θα συμβάλει περισσότερο παρά ποτέ για να αντιμετωπιστεί. Θα συμβάλει, δηλαδή, στην από κοινού με την Ελλάδα επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μετακίνηση προς την Ελλάδα Αλβανών πολιτών. Δεν αιφνιδιάστηκε η ελληνική κυβέρνηση, γιατί στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, γνωρίζουμε ότι η άλλη πλευρά δέχεται πως έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, από τη στάση την οποία τηρούν πάρα πολλοί Αλβανοί στην Ελλάδα.

ΚΙΑΟΣ: Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει ξεκινήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Θα ασχοληθεί με κομματικά θέματα και μόνο, ενόψει της σύγκλισης του Συνεδρίου μας. Θα συνεδριάσει, όπως γνωρίζετε, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Πολιτική Γραμματεία ασχολείται σήμερα με διάφορα θέματα πολιτικής και διαδικαστικά θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Υπάρχει κάτι που συνδέει και την κυβερνητική δραστηριότητα ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητούνται τέτοια θέματα στη σημερινή συνεδρίαση. Αν ήταν τέτοιο το περιεχόμενο της συζήτησης θα γινόταν από κοινού με την Κυβερνητική Επιτροπή.

* Θα ήθελα να κάνω μια μικρή δήλωση απαντώντας στον κ. Καραμανλή για τα όσα είπε χθες στη Σύνοδο των Νομαρχών και υποψηφίων Νομαρχών του Κόμματός του στο Ζάππειο. Περιορίζομαι να πω τα εξής:

"Ο κ. Καραμανλής και η Ν. Δ. έχουν την άνεση να παρακολουθούν το έργο της Κυβέρνησης και να το σχολιάζουν. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να παράγουμε έργο. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πολιτικά μέτρα να αντιμετωπίζουμε και να λύνουμε τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Αυτή η διαφορετική αφετηρία αναδεικνύει και την απόσταση που μας χωρίζει. Ιδιαίτερα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, το ΠΑΣΟΚ και οι Κυβερνήσεις του, που κατά τον κ. Καραμανλή είναι κουρασμένες και έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, με πρωτοβουλίες, με νέους θεσμούς, με μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο. Αντιθέτως, η Ν. Δ. λάμπει με την απουσία πρωτοβουλιών που δεν έχει λάβει. Λάμπει με την απουσία των μέτρων που δεν έχει προτείνει. Λάμπει με την απουσία οποιασδήποτε εισήγησης ή ιδέας που δεν έχει προτείνει. Δεν έχει σκεφθεί, δεν έχει εισηγηθεί, προκειμένου να συμβάλλει, ώστε η αποκέντρωση και η μεταφορά εξουσίας και αρμοδιοτήτων στην επαρχία να αποβεί προς όφελος των πληθυσμών που ζουν στην ελληνική Περιφέρεια. Αυτό το επισημαίνω γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι, στους οποίους η Κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται και να κρίνεται αυστηρά και από τη Ν. Δ. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι χώροι στους οποίους η απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι πολύ μεγάλη και ένας από αυτούς τους χώρους είναι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο, τιδήποτε έχει γίνει, ώστε να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έγινε με πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ουδεμία πρωτοβουλία ανέλαβε μέχρι τώρα η Ν. Δ, ούτε καν εισήγηση ή πρόταση νόμου έχει διατυπώσει, προκειμένου να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη".

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 14 November 1998 - 10:54:04 UTC