Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Αύριο, στις 13.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παπαδόπουλο, εν όψει του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα της κατάρτισης των νέων οργανισμών των υπουργείων.

* Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πετσάλνικο.

* Την Πέμπτη θα δεχθεί τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Βενιζέλο.

Αυτό είναι σε πολύ γενικές γραμμές το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού.

* Θέλω να κάνω ένα σχόλιο: Παρά την κατάσταση που δημιουργήθηκε σήμερα στο χώρο του Πολυτεχνείου, οι εκδηλώσεις του οποίου πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν ομαλά, και παρά τη διαφαινόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία επεισοδίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Πολυτεχνείου, ο Πρωθυπουργός προσήλθε για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς, στο Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο ανήκει στον ελληνικό λαό και την ιστορία. Είναι σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας. Δεν μπορεί να το καπηλεύονται οι μικρές ομάδες, που με αντιδημοκρατικές πράξεις βίας διαστρέφουν και αλλοιώνουν το νόημα και την αξία του μηνύματος του Πολυτεχνείου. Ο Πρωθυπουργός έκανε το χρέος του, παρά την ατμόσφαιρα που ήταν γνωστό ότι κάποιοι θα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν. Ηταν και φέτος παρών, συνεχίζοντας την παράδοση, που θέλει τους επικεφαλής των κυβερνήσεων, τους Πρωθυπουργούς της χώρας, με την παρουσία τους, να αποτίουν φόρο τιμής. Πιστεύουμε ότι τα επεισόδια των μικρών αυτών ομάδων, που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεν θα επαναληφθούν. Ο εορτασμός θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί ομαλά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες που το επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Με ποιό τρόπο η Κυβέρνηση σκέφτεται, μετά τα σημερινά επεισόδια, αυτές τις μικροεξάρσεις των όποιων ομάδων, να τις αντιμετωπίσει, ώστε να τεθεί τέρμα στη σχέση αυτών των ανθρώπων με τη μνήμη του Πολυτεχνείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δυστυχώς, είναι μονίμως συνδεδεμένο με τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, το φαινόμενο αυτό των πράξεων βίας από μικρές ομάδες αναρχικών. Η Κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Οι δυνάμεις της ΕΛ. ΑΣ. πιστεύουμε ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η δύναμη, επειδή ακριβώς -και αυτό ελπίζουμε- δεν θα εκδηλωθούν τέτοια φαινόμενα, τα οποία θα έχουν, εκ των πραγμάτων, συνέπειες. Πιστεύω ότι το Πολυτεχνείο θα πρέπει να το τιμούμε με τρόπο σεμνό, υπεύθυνο, με έναν τέτοιο τρόπο που δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την προώθηση των ιδεών, των απόψεων, αλλά πολύ περισσότερο των πράξεων ενός μικρόκοσμου που αφορά λίγους, ελάχιστους πολίτες αυτής της χώρας. Εχουν τα δικαιώματά τους, βεβαίως, αλλά τα δικά τους δικαιώματα δεν είναι υπέρτερα των δικαιωμάτων των άλλων πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου να γίνονται με τρόπο δημοκρατικό, νόμιμο, ώστε τα πλήθη του κόσμου που το επιθυμούν να μπορούν να παίρνουν μέρος σ` αυτές τις εκδηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε, τις τελευταίες ημέρες, την κινητικότητα του κ. Μπερνς και την επίσκεψή του στην ΕΥΠ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει πάλι γι` αυτό το θέμα. Ο κ. Μπερνς, ως πρέσβης των ΗΠΑ, προωθεί τις διμερείς σχέσεις. Επισκέπτεται Υπουργούς και υπηρεσίες, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, για να συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεν έχω να κάνω άλλο σχόλιο επ` αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε ενημερώσει την Κυβέρνηση ότι θα επισκεφθεί την ΕΥΠ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν προγραμματισμένη αυτή η επίσκεψη και ασφαλώς, ήταν ενήμερη η Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξέφρασε κάποιες ανησυχίες; Περιμένει κάποιο κτύπημα... ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γραφεί πάρα πολλά. Ουδείς, πέραν των ανδρών που συναντήθηκαν, δεν ήταν παρών, ώστε να μπορεί να μεταφέρει τη συζήτηση που έγινε εκεί. Ούτε εγώ, βεβαίως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση έχει τέτοια πληροφορία περί κτυπήματος της "17 Νοέμβρη"; Γιατί και αυτό γράφηκε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες, οι οποίες είναι στοιχειοθετημένες, ώστε να πρέπει να τις λάβει υπόψη της για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο. Αλλά, η Κυβέρνηση, γνωρίζετε πολύ καλά, στο θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως όλα τα κόμματα, όπως όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας και είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Δεν είναι, όμως, κάτι το οποίο έχει προκύψει στοιχειοθετημένα, με στοιχεία τα οποία να μας δείχνουν κάποια έξαρση, αυτή την ώρα. Πάντα, όμως, είμαστε -επαναλαμβάνω- σε ετοιμότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την επίσκεψή του σε σας, εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την Αστυνομία και την ελληνική Δικαιοσύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εξέφρασε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια, γιατί δεν συζητήθηκαν καν τέτοια θέματα. Συζητήσαμε θέματα, τα οποία αφορούν το αντικείμενο με το οποίο κι εγώ ασχολούμαι, ως Υπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό σας ρωτάω, σας μετέφερε το αίτημα για κάποια πνευματικά δικαιώματα που διεκδικούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήθηκε το θέμα που αφορά τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των ξένων, των Αμερικανών, συγκεκριμένα, παραγωγών, για τα έργα τους τα οποία παίζονται στην Ελλάδα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτελεστεί. Πρέπει να σας πω ότι μέσα σε ενάμισι χρόνο έχουμε διανύσει μία πολύ σημαντική απόσταση, ώστε να δώσουμε στο προβλεπτό μέλλον οριστική λύση σ` αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό απασχολεί τις διμερείς σχέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Για πρώτη φορά η Κυβέρνησή μας αντιμετωπίζει συστηματικά αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρόοδο που έχουμε κάνει. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στην πορεία που ακολουθούμε και πιστεύω ότι σύντομα το θέμα αυτό θα πάψει να υπάρχει στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πλην των παρόντων ουδείς γνωρίζει τι συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Μπερνς στην Κατεχάκη. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ, δεν ενημερώθηκε στοιχειωδώς για το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει και έχει γίνει. Αλλά δεν μιλούσα γι` αυτό, όταν είπα ότι ουδείς ήταν παρών, ώστε να μπορεί να μεταφέρει τη συζήτηση. Εννοούσα ότι εγώ δεν ήμουν παρών, όπως δεν ήταν και κάποιος άλλος ο οποίος θα μπορούσε με πιστότητα να μεταφέρει τη συζήτηση. Ασφαλώς, η ΕΥΠ ανήκει στις υπηρεσίες εκείνες που ελέγχονται και εποπτεύονται από την Κυβέρνηση. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ελάχιστο που θα περίμενε κάποιος -κι εσείς- είναι να έχει ενημερώσει απολύτως ο επικεφαλής της ΕΥΠ, τον εποπτεύοντα Υπουργό για το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε να περιθάλψει, να βοηθήσει τον Οτσαλάν στο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε και τον στείλαμε εμείς στην Ιταλία ή κάπου αλλού; Ζήτησε να έρθει εδώ και εμείς αρνηθήκαμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στην Ελληνική Κυβέρνηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η πολιτική της χώρας μας στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του πολιτικού προβλήματος το οποίο υπάρχει σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Μιλώ για το Κουρδικό ζήτημα. Εμείς σε διάφορα φόρα έχουμε πρωτοστατήσει στο να αναδείξουμε το πρόβλημα που δημιουργείται από τη βίαιη στάση των αρχών της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους, όπως επίσης, έχουμε επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναπτύσσει η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ. Είναι σαφές ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, με κάθε τρόπο, καταστήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, κοινωνό το διεθνή παράγοντα για το μεγάλο πολιτικό θέμα που υπάρχει και κατ` επανάληψη έχουμε πει ότι πρέπει με πολιτικά μέσα να εξευρεθεί λύση, για να πάψει να υφίσταται αυτό το πρόβλημα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Καμία επαφή δεν έγινε από τον Οτσαλάν με κάποια μέλη της Κυβέρνησης; Ούτε τηλέφωνο, ούτε επαφή, ούτε τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έδωσα μια απάντηση και παραμένω σ` αυτή την απάντηση. Σας είπα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε επαφή με εκπρόσωπο του κ. Οτσαλάν, προκειμένου να συζητηθεί τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Τώρα, πλέον, ο Οτσαλάν είναι στα χέρια της Ιταλικής Αστυνομίας. Γίνεται μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη και από τα ξένα πρακτορεία σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να εκδοθεί. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει άποψη επ` αυτού; Πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική θέση μας εκφράστηκε από τις δηλώσεις τις οποίες κάναμε. Από εκεί και πέρα, η Ιταλία έχει το δικό της νομικό πλαίσιο και τους υπεύθυνους πολιτικούς άνδρες που χειρίζονται το θέμα και εκείνοι θα αποφασίσουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει, όμως, κάτι στο οποίο ενδεχομένως έχει και μία έμμεση, αν θέλετε, ανάμειξη και η Ελλάδα. Στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας και των ελληνικών δικαστικών αρχών υπάρχει το διεθνές ένταλμα που είχε εκδοθεί από το 1990, από τη Γερμανία. Με βάση, λοιπόν, αυτό το ενδεχόμενο ποια είναι η θέση της Ελλάδας, όσον αφορά την τύχη του Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό το θέμα έχουμε κάνει σχολιασμούς, έχουμε δώσει απαντήσεις. Γιατί θα πρέπει να παραμείνουμε περισσότερο σε μια συζήτηση που αφορά κάτι που είναι έμμεσο και ενδεχόμενο και να μην αρκεστούμε στο να συζητούμε αυτό που είναι βέβαιο και δεν είναι ενδεχόμενο. Ας μείνουμε σ` αυτό που είναι άμεσο και δεν είναι έμμεσο. Σας είπα ότι είναι ένα θέμα το οποίο, αυτή την ώρα, αντιμετωπίζουν οι αρχές της Ιταλίας. Εχει νομικό πλαίσιο η Ιταλία, το οποίο είναι σύγχρονο και νομίζω ότι η αξιοποίηση του πλαισίου αυτού μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει κληθεί να χειριστεί η Ιταλική Κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει περιέλθει σε γνώση της Κυβέρνησης πρόθεση του κ. Μπερνς να επισκεφθεί το Πολυτεχνείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε υπόψη μας κάτι τέτοιο, δοθέντος ότι η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή η οποία εκδίδει άδειες για την επίσκεψη πολιτών στο Πολυτεχνείο.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Με δεδομένη την αρχική σας απάντηση στο πρώτο ερώτημα που τέθηκε για τον Οτσαλάν, να θεωρήσω ότι εμμένει η Ελλάδα στη θέση της ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και ο Οτσαλάν δεν είναι τρομοκράτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει κατ` επανάληψη γι` αυτά τα θέματα. Η θέση μας παραμένει η ίδια, δεν έχει αλλάξει ούτε κατά κεραία. Γνωρίζετε ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα και η Κυβέρνηση της χώρας μας έχουν χειριστεί το θέμα αυτό.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Σκέφτεται η Κυβέρνηση να καλέσει τον Οτσαλάν για να...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση τέτοιο θέμα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν είναι ευπρόσδεκτος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα για την Κυβέρνηση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Στην εφημερίδα "ΝΕΑ" το Σάββατο δημοσιεύτηκε ότι ο κ. Μπαντουβάς μετέφερε μήνυμα του κ. Οτσαλάν προς την Κυβέρνηση. Υπάρχει τίποτα τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Ο κ. Πάγκαλος λείπει εκτός Ελλάδας. Ο κ. Παπανδρέου λείπει, επίσης, εκτός Ελλάδας. Πιστεύω ότι δεν θα έχει βάση αυτό το οποίο λέτε, ότι μεταφέρθηκε κάποιο μήνυμα στην Κυβέρνηση. Τουλάχιστον η Κυβέρνηση -εξ όσων γνωρίζω μέχρι αυτή την ώρα- δεν έχει λάβει κάποιο τέτοιο μήνυμα. Και γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στο να λαμβάνει μηνύματα, όταν υπάρχουν μηνύματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κάπου διάβασα σήμερα, δεν θυμάμαι πού, ότι έγινε ένα διάβημα προς την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα και εκείνη έκανε τις διαπραγματεύσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που ακούω πρώτη φορά από εσάς.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κάπου γράφτηκε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποκλείεται να έχει γραφτεί, αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι το ακούω κι εγώ πρώτη φορά από εσάς.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Σε άλλο θέμα. Πώς σχολιάζετε, σήμερα, δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" που μιλάει για τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, σε διάφορους χώρους, όπως το φυσικό αέριο και η γεωργία, για την οποία έκανε δηλώσεις και ο κ. Τζουμάκας, και την ανάγκη άμεσης παρέμβασης εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε, κατά καιρούς γράφονται διάφορα για θέματα τα οποία έχουν κυρίως οικονομικό ενδιαφέρον. Πάντα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους και με διάφορους τρόπους προσπαθούν να διεκδικήσουν υπέρ τους την εξέλιξη μιας υπόθεσης που έχει οικονομικό ενδιαφέρον. Ολα αυτά τα θέματα, όπως γνωρίζετε, αποφασίζονται μέσω των εγκύρων οργάνων της πολιτείας μας. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ή τουλάχιστον στις περισσότερες από αυτές στις οποίες αναφερθήκατε η Βουλή έχει ψηφίσει σχετικούς νόμους. Η χώρα μας έχει προχωρήσει στη σύναψη των απαραίτητων συμβάσεων. Αν κάποιος θεωρεί πως υπάρχουν παράνομες πράξεις, θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη. Οποιος δεν το κάνει και αρκείται στο να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια στερεότυπα, τους ισχυρισμούς, οι οποίοι τελικώς δεν έχουν την ανάλογη τεκμηρίωση, πιστεύω ότι βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας, χωρίς να επιτυγχάνει τελικά να προωθεί και τα δικά του συμφέροντα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας στην εφημερίδα "ΕΞΟΥΣΙΑ" και κυρίως στο σημείο στο οποίο προαναγγέλλει ποινές στους μαθητές που θα προβούν σε καταλήψεις, αλλά και διώξεις σε εκπαιδευτικούς που θα μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση;.

ΡΕΠΠΑΣ: Η λέξη "ποινές" είναι μέσα σε εισαγωγικά. Ο Υπουργός επαναλαμβάνει τα αυτονόητα και γνωστά. Αν λόγω των καταλήψεων ή λόγω της αποχής των μαθητών από τα μαθήματα έχουν χαθεί ώρες διδασκαλίας, αυτές θα πρέπει να αναπληρωθούν. Και θα αναπληρωθούν αυτές οι ώρες διδασκαλίας με το να επιλέξει κάποιο σχολείο, ανάμεσα στο να κάνει την καθιερωμένη εκδρομή ή να οργανώσει μία άλλη εκδήλωση και στο να κάνει τη διδασκαλία του μαθήματος το οποίο χάθηκε, λόγω μιας απεργιακής κινητοποίησης των μαθητών. Και ο Υπουργός λέει ότι θα πρέπει το σχολείο να επιλέξει, να κάνει τη διδασκαλία του μαθήματος, η οποία δεν κατέστη δυνατό να γίνει λόγω μιας κινητοποίησης, λόγω μιας κατάληψης του σχολείου. Να μην επιλέξει την οδό της εκδρομής ή της οργάνωσης μιας άλλης εκδήλωσης, που σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα διδαχθούν την απαραίτητη ύλη. Αυτό ονομάζεται "ποινή". Ομως, αυτό δεν είναι ποινή. Ισα-ίσα, αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η εκπαιδευτική κοινότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου οι μαθητές να είναι επαρκώς καταρτισμένοι, να έχουν τα ανάλογα εφόδια στις εξετάσεις στις οποίες δοκιμάζονται.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από την απολογητική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή, σε σχέση με τα λεχθέντα του Αρχιεπισκόπου για το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε ικανοποιημένη είναι, ούτε δυσαρεστημένη. Ο Μακαριότατος λέει τις απόψεις του. Η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, η "ΑΘΗΝΑΊΚΗ" έχει ένα δημοσίευμα, σήμερα, για τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ και αναφέρεται στη τελευταία της συνεδρίαση λέγοντας ότι εκεί συζητήθηκαν κάποια πράγματα που αφορούν την Κύπρο και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης. Στην τελευταία συνεδρίαση της Μπίλντεμπεργκ είχαν λάβει μέρος και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου και άλλα πρόσωπα από την πολιτική σκηνή της χώρας. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ο κ. Παπανδρέου έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση για όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Η γνωστή λέσχη στην οποία αναφέρεστε, η λέσχη Μπίλντεμπεργκ λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Συμμετέχουν σ` αυτή διάφοροι παράγοντες της διεθνούς ζωής, πολιτικοί και άλλοι. Συζητούνται θέματα που έχουν διεθνές ενδιαφέρον. Κατ` επανάληψη, εξ όσων γνωρίζουμε από δημοσιεύματα, συζητούνται θέματα που άμεσα ή έμμεσα αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν είναι κάτι νέο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι κάποιος ο οποίος θα πρέπει να ενημερώσει την ελληνική Κυβέρνηση για τις συζητήσεις που έγιναν -αν έγιναν- στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτής της λέσχης, γιατί ο κ. Παπανδρέου είναι Κυβέρνηση. Είναι Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενημερώσει και τον... εαυτόν του! Και αυτό το οποίο έχει τελικά σημασία, δεν είναι τι συζητείται σ` αυτές τις συνεδριάσεις, τις συγκεντρώσεις των διαφόρων ομίλων, των λεσχών. Σημασία έχει ποια είναι η πολιτική που ακολουθείται. Η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ συγκεκριμένη και γνωστή σε σας. Αυτό το οποίο θα πρέπει να επιδιώξουμε, είναι να υπάρχουν αποτελέσματα πιο χειροπιαστά και να λυθεί το Κυπριακό θέμα. Συζητήσεις έχουν γίνει πολλές. Θα γίνουν πολλές ακόμη, αυτό είναι βέβαιο. Σημασία έχει η πολιτική και τα μέτρα που εφαρμόζονται.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Στο Κουρδικό: Ηθελα να ρωτήσω, αν η Ελλάδα θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία πολιτικής επίλυσης και τα λοιπά, ίσως μαζί με την Ιταλία και μία δεύτερη ερώτηση για την Κύπρο: Αν υπάρχει ελληνική συνδρομή, βοήθεια, δεν ξέρω πώς λέγεται, στις έρευνες που γίνονται αυτή τη στιγμή για τους Ισραηλινούς κατασκόπους, από ελληνική πλευρά, αν υπάρχει τέτοια συνδρομή.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, το αντιμετωπίζει η κυπριακή Κυβέρνηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη και σαφή θέση, την οποία έχει διατυπώσει έγκυρα στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι διαφορετικό, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε επαρκώς τονίσει τη σημασία που έχει αυτό το θέμα για τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τη θέση της Κυβερνήσεως, αν άλλαξε σε σχέση με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, διότι όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ", οι φόροι -παρά το ότι δεν μπαίνουν νέοι, όπως λέει η Κυβέρνηση- αυξάνονται κάθε χρόνο σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, κυρίως βεβαίως για τους μισθωτούς. Μήπως με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έχουμε κάτι νεώτερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι εντός του 1999 θα ισχύσει η φορολογική πολιτική που ισχύει και τώρα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, η Κυβέρνηση να προβεί στην κατάρτιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αρα, δεν προβλέπονται αλλαγές, όσον αφορά τη φορολόγηση των πολιτών, των μισθωτών, εν προκειμένω. Δεν είναι, λοιπόν, στις επιλογές της Κυβέρνησης να προχωρήσει εκ νέου, φέτος, σε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αφού δεν θα έχουμε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Από την άλλη, θα πρέπει να επισημάνω, ότι η μείωση στο ΦΠΑ, η μείωση σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες ευνοεί τον καταναλωτή, ευνοεί τον πολίτη, προστατεύει το οικογενειακό εισόδημα. Γιατί θα πρέπει, πέρα απ` αυτό το οποίο πληρώνει άμεσα στην Εφορία ο κάθε φορολογούμενος, να σταθμίζεται και αυτό το οποίο απολαμβάνει ή κερδίζει μέσα από αυτές τις ελαφρύνσεις ή τις μειώσεις των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που μας αφορούν όλους.

Δεν προβλέπεται -επαναλαμβάνω- οποιαδήποτε αλλαγή, όσον αφορά το καθεστώς το οποίο γνωρίζετε, το οποίο ισχύει από πέρυσι.

ΚΙΑΟΣ: Μ` αυτό που λέτε, πάει να πει ότι αντισταθμίζεται η αύξηση των φόρων από τη μείωση στο ΦΠΑ κλπ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ακριβώς αυτό. Είπα ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ή θα πρέπει να εξετάζετε και αυτές τις μειώσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που ευνοούν τον καταναλωτή, αφορούν όλους τους πολίτες. Είναι ένα σημαντικό κονδύλι 170 δισ. δραχμών, το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο "στερείται", επειδή -πέραν της προσπάθειας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού- θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, αφού αφορά υπηρεσίες και προϊόντα που καταναλώνουν οι πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ίδιο θέμα: Φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα έχουμε. Νέα τεκμήρια, θα έχουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού δεν θα έχουμε φορολογικό νομοσχέδιο, ο, τιδήποτε αφορά τη φορολόγηση εισοδήματος, προβλέπεται από το φορολογικό νομοσχέδιο. Αρα, μην περιμένετε οποιεσδήποτε νέες ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Τελειώνοντας, πρέπει να σας πω ότι τώρα πάμε να υποδεχθούμε τους αθλητές της Αρσης Βαρών, οι οποίοι επιστρέφουν μετά το θρίαμβό τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Φιλανδία. Συγχαίρουμε, για μια ακόμη φορά, τους αθλητές της Αρσης Βαρών. Πρέπει να μεταφέρουμε τη χαρά όλου του ελληνικού λαού, γιατί όπως βλέπετε, η Αρση Βαρών αποτελεί τελικά την πιο αυθεντική εκπροσώπηση του ελληνικού Αθλητισμού και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, αφού όπως γνωρίζετε κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως.

ΜΙΧΑΗΛ: Από τη στιγμή που ελέγχετε, έχετε την αρμοδιότητα επί της ΕΡΤ και την εποπτεία της, μπορείτε να μας πείτε για παράδειγμα, γιατί -όπως είπε και ο ίδιος ο αθλητής- δεν μεταδόθηκε απευθείας και η προσπάθεια του Λεωνίδα Σαμπάνη. Θα ζητήσετε ευθύνες για το πώς έγινε ο προγραμματισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Το απόγευμα πρόκειται να ταξιδέψω στις Βρυξέλλες, όπου αύριο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, συζητούμε θέματα που αφορούν τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Γνωρίζετε ότι τους έχει επιφυλαχθεί μία ιδιαίτερη θέση στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου της Συνθήκης του Αμστερνταμ, γιατί η αποστολή των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων είναι να προβάλλουν γεγονότα που έχουν ένα μείζον ενδιαφέρον, χωρίς να προσβλέπουν οπωσδήποτε και αναγκαστικά στην προσέλκυση μεγάλων διαφημιστικών πακέτων για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Θα πρέπει, λοιπόν, η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση να τιμά τις επιλογές που κάνει, προβάλλοντας τέτοια γεγονότα, όπως το συγκεκριμένο σημαντικό αθλητικό γεγονός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Αρσης Βαρών. Αν υπάρχουν κάποιες αμέλειες ή παραλείψεις, θα πρέπει η διοίκηση της επιχείρησης να ασχοληθεί και να αποδώσει ευθύνες, αν υπάρχουν, σ` αυτούς που τις έχουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 November 1998 - 17:54:54 UTC