Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω συνοπτικά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

* Αυτή την ώρα εκφωνεί ομιλία στο Ζάππειο. Θα μιλήσουν επίσης ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης και ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Γενιάς κ. Σφηκάκης. Η διάσκεψη αυτή αναφέρεται στα προγράμματα δράσης για τους νέους κάτω των 30 ετών, προγράμματα τα οποία έχει συγκροτήσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

* Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον Πειραιά για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

* Αύριο το πρωί, στις 11, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παπαδόπουλο. Στις 13.00 θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις. Η συνάντηση αυτή γίνεται, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που γίνονται κάθε μήνα. Μία ώρα αργότερα θα παραθέσει γεύμα στο προεδρείο της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Στο γεύμα θα είναι παρόντες και οι κύριοι Γείτονας, Πασχαλίδης, Κοσμίδης, Μανίκας και Σουλαδάκης.

* Οσον αφορά τις συνεργασίες του Πρωθυπουργού με υπουργούς, για θέματα της αρμοδιότητάς τους, αυτή την εβδομάδα, αύριο το απόγευμα θα συναντηθεί με τον κ. Λαλιώτη, την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τον κ. Παπαντωνίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 7, θα δεχθεί τον καγκελάριο της Αυστρίας κ. Κλίμα, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντα της Ε. Ε..

* Την Πέμπτη το πρωί θα συνεργαστεί με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε. Ε., για θέματα που αφορούν την απασχόληση. Το μεσημέρι, θα έχει ευρύτατη σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων για το θέμα των ευρωεκλογών.

* Την Παρασκευή το πρωί, στις 10, θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Το μεσημέρι, στις 3, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Γερμανία, όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Φίσσερ και τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με τον καγκελάριο κ. Σρέντερ και τον κ. Λαφοντέν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τι θέμα θα συνεδριάσουν η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Για θέματα της επικαιρότητας. Γνωρίζετε ότι αυτά τα όργανα συζητούν για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα συζητήσουμε για το πώς εξελίχθηκε το θέμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε για το χώρο των μεταφορών. Γι` αυτό είναι πιθανότατο να είναι παρών και ο κ. Μαντέλης, παρά το ότι δεν είναι μέλος των δύο αυτών οργάνων. Συζητούνται θέματα της επικαιρότητας. Ανέφερα ένα ενδεικτικά. Η ατζέντα είναι ανοικτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Τετάρτη δεν θα γίνει η "Ωρα του Πρωθυπουργού";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα γίνει η συνεδρίαση αυτή, δοθέντος ότι εκείνη την ώρα ο Πρωθυπουργός θα δέχεται τον κ. Κλίμα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μία διευκρίνιση θα ήθελα: Την Πέμπτη το πρωί, αυτή η ευρύτατη σύσκεψη, θα είναι μόνο για τις ευρωεκλογές ή και για άλλες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή τη διευκρίνιση θέλετε; Λάβατε απάντηση κατά την εισαγωγή μου, όταν σας ενημέρωνα για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Το είπα και ήμουν σαφής, ήμουν αναλυτικός. Θα είχα κάποιο λόγο να αναφερθώ και σε κάτι άλλο, αν υπήρχε αυτό το άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς, ποιες εγγυήσεις βλέπετε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές; Επειδή είπατε ότι ήσασταν σαφής στην απάντησή σας...

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν πολύ σαφής. Είπα ότι η σύσκεψη είναι για τις ευρωεκλογές. Εχουμε απαντήσει για το θέμα αυτό, των πρόωρων εκλογών, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι θέμα επιλογής του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές η χώρα. Νομίζω, όμως, ότι από τη στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει, με κάθε τρόπο, ποια είναι η επιλογή μας, ποιος είναι ο ορίζοντας της θητείας αυτής της κυβέρνησης, δεν πρέπει κι εσείς να θέτετε ανάλογα ερωτήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είδα όλο το πρόγραμμα που μας δώσατε. Δεν βλέπω την κυβέρνηση να την απασχολούν οι απεργίες που γίνονται. Εχουμε μπαράζ απεργιών. Δεν βλέπω να την απασχολεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυβέρνηση την απασχολεί το θέμα των κινητοποιήσεων. Οσον αφορά επιμέρους τομείς, γνωρίζετε ότι υπάρχουν οι αρμόδιοι υπουργοί που ασχολούνται με τα θέματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Η κυβέρνηση δεν είναι μόνον ο Πρωθυπουργός. Είναι οι υπουργοί που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, είναι και όργανα διυπουργικά, τα οποία επιλαμβάνονται θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων αυτών των οργάνων. Μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις, παρά το ότι δεν είναι ένα ευχάριστο φαινόμενο, κινούνται σ` ένα πλαίσιο το οποίο από τη μία δηλώνει το ενδιαφέρον των εργαζομένων διαφόρων κατηγοριών να προωθήσουν τα θέματά τους, από την άλλη, θα έλεγα, το πλαίσιο είναι ένα πλαίσιο που μπορεί να πει κανείς ότι είναι το γνωστό, ανά έτος, επαναλαμβανόμενο πλαίσιο κινητοποιήσεων. Πιστεύω, ότι η Κυβέρνηση, έχει δείξει διάθεση διαλόγου και συνεννόησης για όλα αυτά τα θέματα. Από την άλλη, όμως, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει "πίσω" στις περιπτώσεις εκείνες που οι ρυθμίσεις, στις οποίες έχουμε προχωρήσει, είναι δίκαιες και λογικές. Αναμένει από την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο, να προσέλθει, δηλαδή, μέσω μιας διαδικασίας διαλόγου και συνεννόησης σε επαφή με την κυβέρνηση για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε "την άλλη πλευρά" ποιους εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Την κάθε φορά άλλη πλευρά: τους εργαζόμενους, που είτε είναι στο χώρο της εκπαίδευσης, είτε είναι στο χώρο των οικονομικών υπηρεσιών, είτε είναι στο χώρο των συγκοινωνιών, προβάλλουν θέματά τους. Τα θέματα αυτά, τα οποία θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, είναι γνωστά στην κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση των θεμάτων είναι εφικτή μόνο μέσω της διαδικασίας του διαλόγου και της συνεννόησης και όχι της αντιπαράθεσης. Αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση. Οταν, βεβαίως, είναι σαφές προς όλους ότι οι επιλογές που έχουν γίνει για βασικά θέματα κυβερνητικής επιλογής είναι επιλογές, οι οποίες δεν υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάνει διάλογο με κάποιους από αυτούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Με όλους, κατ` επανάληψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τους τελωνειακούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Με όλους, κατ` επανάληψη. Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και το Υπουργείο Εργασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφ` όσον με το υπουργείο, όπως λέτε, οι υπουργοί δεν μπόρεσαν "να τα βρουν", μήπως ο Πρωθυπουργός θα παρέμβει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγίες, κατευθύνσεις στους αρμόδιους υπουργούς. Ενημερώνεται πλήρως και είναι εκείνος ο οποίος ορίζει και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινούνται τα κυβερνητικά όργανα, είτε είναι υπουργοί και υφυπουργοί, είτε είναι διυπουργικές επιτροπές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, σήμερα, φτάσαμε στο σημείο τα βενζινάδικα να είναι κλειστά, να μην υπάρχει βενζίνη, να μην υπάρχει πετρέλαιο, πόσο καιρό θα "τραβήξει" αυτό το πράγμα; Δεν σας απασχολεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πως δεν μας απασχολεί. Τώρα που φτάσαμε, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να έχουμε μειώσεις της τιμής της βενζίνης, των καυσίμων, γενικά, στην Ελλάδα, βλέπετε ότι έχουμε αυτή τη δυσκολία. Δεν μπορεί να έχουμε πάντα ευχάριστες εξελίξεις. Εχουμε και εξελίξεις τέτοιες οι οποίες δημιουργούν μια δυσαρέσκεια, διότι πάντοτε προκύπτουν προβλήματα, επειδή πάντοτε τα αιτήματα που διατυπώνονται θα υπερβαίνουν τις πραγματικές δυνατότητες μιας οικονομίας -της ελληνικής οικονομίας εν προκειμένω- αλλά και της κοινής λογικής, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω. Οταν μιλούμε για τελωνειακούς υπαλλήλους, οι οποίοι επιμένουν στη διατήρηση ενός ταμείου, το οποίο συντηρείται από έναν κοινωνικό πόρο, πόρο δηλαδή που πληρώνουν τρίτοι, δεν θίγονται συμφέροντά τους. Οι συντάξεις τις οποίες θα λαμβάνουν -και μιλώ για τις επικουρικές συντάξεις- θα είναι υψηλότερες, όσον αφορά το ποσοστό τους από αυτό που χαρακτηρίζει τις συντάξεις που λαμβάνουν οι άλλες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων. Μιλούμε για μια σημαντική διαφορά, 40% με 20%. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να γίνει δεκτή η εμμονή τους στο να παραμείνει το ταμείο τους εκτός της διαδικασίας ενοποίησης και συγχώνευσης των ταμείων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι μία τομή στο ασφαλιστικό σύστημα. Πάρα πολλοί, κι εσείς, κατ` επανάληψη, μιλάτε για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και προχωρούμε σε εξυγιαντικές τομές και ρυθμίσεις.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει μία συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν κ. Σαντέρ, ο οποίος λέει ότι τυχόν πρόωρες εκλογές, τον Ιούνιο, δεν θα επηρεάσουν την πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, εφ` όσον τηρείται το πρόγραμμα σύγκλισης. Υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε -πριν κάνω ένα σχόλιο- να χαριτολογήσω, με αφορμή την ερώτησή σας και να πω ότι ο κ. Σαντέρ θεωρεί ότι ακόμη κι αν γίνουν εκλογές, η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα είναι αυτή η κυβέρνηση, άρα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ. Δεν πρόκειται, όμως, περί αυτού.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οποια κυβέρνηση ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Αλλά, γνωρίζετε ότι την πολιτική που ακολουθεί η δική μας κυβέρνηση, την κατηγορούν όλα τα άλλα κόμματα. Ομως, αν θέλετε να κάνω ένα σοβαρό σχόλιο...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ΟΝΕ, δεν νομίζω;

ΡΕΠΠΑΣ:.. Εκτός αν και τα άλλα κόμματα ενστερνίζονται αυτή την πολιτική, κ. Σταματόπουλε, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Σαν τον κ. Καραμανλή, ο οποίος έκανε χθες μία ομιλία η οποία είναι "περιβόλι".

ΦΙΛΗΣ: Για τον κ. Σαντέρ πέστε μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν σας αρέσουν πάντα οι απαντήσεις μου, αλλά εμένα μου αρέσουν πάντα οι ερωτήσεις σας. Για να μείνω, όμως, σ` αυτό το θέμα, πρέπει να σας πω ότι ο κ. Σαντέρ επιβεβαίωσε την ορθή πορεία της χώρας, με βάση την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Εχουμε προσεγγίσει τους στόχους που έχουμε θέσει. Το γεγονός ότι ένας υψηλόβαθμος κοινοτικός παράγοντας επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών της χώρας μας, δηλαδή των επιλογών της κυβέρνησης, αποτελεί μια ακόμη πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας. Ο κ. Σαντέρ δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας και δεν είναι θέμα δικό του να πει αν θα γίνουν εκλογές ή όχι. Ούτε επεδίωξε να κάνει τέτοιο σχόλιο. Απλά, απάντησε σε συγκεκριμένη ερώτηση που του τέθηκε, όσον αφορά τις εκλογές. Ο κ. Σαντέρ, ως τρίτος, ως παράγοντας ο οποίος δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα, ούτε τον εξουσιοδότησε κανείς να εκφέρει γνώμη επί του συγκεκριμένου θέματος, έκανε μία πολιτική παρατήρηση. Οσον αφορά το θέμα, τώρα, των πρόωρων εκλογών, γνωρίζετε ποια είναι η θέση μας την οποία επαναλαμβάνω.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτησή μου ήταν εάν έχετε κάποιο σχόλιο για την εκτίμηση που κάνει ένας κοινοτικός παράγων, ο κ. Σαντέρ, ότι ενδεχόμενη προεκλογική κίνηση για διπλές εκλογές τον Ιούνιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

ΡΕΠΠΑΣ: "Εφ` όσον συνεχιστεί αυτή η πολιτική", πρόσθεσε ο κ. Σαντέρ. Απάντησα πριν. Εδωσα και μία απάντηση, χαριτολογώντας, έκανα και ένα σοβαρό σχόλιο -εντός και εκτός εισαγωγικών- για να είστε πλήρως καλυμμένος. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Φοβάστε ότι εάν γίνουν εκλογές δεν θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι η μέχρι τώρα προσπάθεια της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς. Αυτό το αναγνωρίζουν στην Ευρώπη, το αναγνωρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που αμφισβητούν το επίτευγμα, το οποίο έχουμε μέχρι τώρα προσφέρει στα θετικά της χώρας με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή μας. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κανένα φόβο και για τίποτα. Ο φόβος μας είναι μήπως το 2000 η κυβέρνησή μας, όταν έρθει η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό, υπολείπεται των προσδοκιών του ελληνικού λαού, γιατί η ίδια δεν θα έχει εκπληρώσει το χρέος της απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στον ίδιο τον εαυτόν της. Γιατί έχουμε βαθύτατη συναίσθηση του χρέους μας απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στην πατρίδα μας. Το 2000 που θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό -και από εσάς, όχι μόνο ως τμήμα του ελληνικού λαού, αλλά και γιατί, ως λειτουργοί των ΜΜΕ, θα μπορείτε να μιλήσετε για το έργο αυτό- πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά.

ΦΙΛΗΣ: Ασφαλώς, γνωρίζετε, μετά φόβου γνώσεως το είπατε, τι σημαίνει όταν φοβάται μια κυβέρνηση ότι θα υπολείπεται των προσδοκιών του λαού.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα έχουμε αυτό το φόβο και παρακαλώ να μην κάνετε το σχόλιο στην εφημερίδα σας απομονώνοντας αυτή τη φράση, αλλά να δώσετε ολόκληρη την απάντησή μου, ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά. Γιατί, βεβαίως, όταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τη θητεία της, το έργο το οποίο θα εκτιμήσει τότε ο ελληνικός λαός θα είναι πλήρες. Παρακαλώ, λοιπόν, κι εσείς στο σχόλιό σας να συμπεριλάβετε όλη την απάντησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως. Ο φόβος σας...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγω ζω διαρκώς με φόβους. Και πριν από το πέναλτι και μετά το πέναλτι, όπως είπα και σε πρόσφατη διημερίδα που οργάνωσε το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά τμήματα των ΜΜΕ.

ΚΙΑΟΣ: Ο Πρωθυπουργός στην απάντήσή του στον πρωθυπουργό της Βρετανίας κ. Μπλερ για τον τρίτο δρόμο διαπιστώνει ότι οι χώρες του Νότου, άρα και η Ελλάδα, βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από το κοινωνικό κράτος και λέει ότι χωλαίνουν σημαντικά στις βασικές κοινωνικές παροχές. Να συμπεράνω από αυτό ότι είναι στις προθέσεις του να αυξηθούν οι κοινωνικές παροχές στο βαθμό που εξαρτάται από την κυβέρνηση και ότι τα κονδύλια για τον κοινωνικό τομέα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), τα κονδύλια που διατίθενται για κοινωνικές δαπάνες και κοινωνικές παροχές είναι σημαντικά στη χώρα μας, είναι υψηλά. Ασφαλώς, όμως, οι απόλυτοι αριθμοί, ως μέγεθος, δεν έχουν τη διάσταση που έχουν στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που προκύπτει από την ερώτησή σας -και αυτό παρακαλώ να συγκρατήσετε- είναι τούτο: Ότι ο διάλογος αυτός ή ο προβληματισμός -για να είμαι πιο ακριβής- που έχει αναπτυχθεί σε διάφορους κύκλους της Ε. Ε. περί της ενδεχόμενης προοπτικής να καταργηθεί η λειτουργία διαρθρωτικών ταμείων ή να πάψουν να υφίστανται κωδικοί αριθμοί, μέσω των οποίων διοχετεύονται πόροι στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, προκειμένου να φτάσουν στο επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών, είναι ένας προβληματισμός που πρέπει να σταματήσει στη γένεσή του. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Και τούτο γιατί αυτή η ψαλίδα που είναι ανοικτή, που υπάρχει μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών της Ε. Ε. και χωρών που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες, θα κλείσει μόνο αν συνεχιστεί η ενίσχυση με κοινοτικούς πόρους των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδό τους. Αυτό είναι το νόημα της επισήμανσης που κάνει ο Πρωθυπουργός. Δεν θα πρέπει, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, να υπάρχει οποιαδήποτε επιφύλαξη για τη συνέχιση της λειτουργίας των διαρθρωτικών προγραμμάτων, διαρθρωτικών ταμείων που στοχεύουν στην ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά χωρών της Ε. Ε..

ΚΙΑΟΣ: Αυτό είναι η μια πλευρά. Εγώ αναφέρομαι με την ερώτησή μου στην εθνική πλευρά. Αν εξυπακούεται με τη διαπίστωση που κάνει ο Πρωθυπουργός, ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια των παροχών από πλευράς εθνικής, επαναλαμβάνω, στον κοινωνικό τομέα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν με καλείτε να εισέλθω στο χώρο της παροχολογίας, δεν θα ανταποκριθώ. Σας λέω τούτο: Τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές, τα κονδύλια που αναφέρονται στην κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα, είναι σε υψηλά ποσοστά. Είναι από τα υψηλότερα, στο πλαίσιο της Ε. Ε.. Ενώ σε άλλες χώρες έχουμε μειώσεις, στην Ελλάδα έχουμε αυξήσεις στους τομείς αυτούς. Από εκεί και πέρα μην παραβλέπετε ότι υπάρχουν και αλλαγές που αφορούν θεσμούς, αφορούν τη διάρθρωση της λειτουργίας της οικονομίας ή της εργασίας, σε πολλές χώρες και στη δική μας. Αλλαγές, οι οποίες είναι εύκολο να γίνουν και στην πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια, εφ` όσον -και δικαιολογείται η αισιοδοξία σ` αυτήν την κατεύθυνση- συνεχίζοντας αυτή την πολιτική, πετύχουμε τους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους που έχουμε θέσει. Ο Πρωθυπουργός μόλις προχθές -και περιορίζομαι σ` ένα παράδειγμα μόνο- αναφέρθηκε στο 35ωρο, λέγοντας ότι είναι κάτι το οποίο στο κοντινό μέλλον και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα το αντιμετωπίσουμε κι εμείς. Πιστεύω ότι αυτό μαζί και με δέσμη άλλων μέτρων και πρωτοβουλιών μπορεί να αναληφθούν την κατάλληλη στιγμή, όταν πλέον θα έχουμε ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο, στον οποίο ήδη βρισκόμαστε σήμερα, παρά το ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Δημιουργούνται νέες συνθήκες, άρα δημιουργούνται και νέες προϋποθέσεις.

ΚΙΑΟΣ: Για να τελειώσω, αυτό μόνο θέλω να μου πείτε, επειδή λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός "χωλαίνουν" σημαντικά στις βασικές κοινωνικές παροχές οι χώρες του Νότου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν εξαιρείται. Αυτό πώς θα διορθωθεί, πέρα από τα κοινοτικά κονδύλια. ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σημασία έχει ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης. Οταν η σύγκριση γίνεται με τις ανεπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, ασφαλώς οι χώρες του Νότου χωλαίνουν.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, το "ξεκαθαρίζει" ο Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες χώρες της περιοχής, αντιλαμβάνεστε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο.

ΦΙΛΗΣ: Την Αλβανία εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, θα πρέπει πάντα να εξετάζετε, για να βγάλετε το συμπέρασμά σας, σε ποιόν δίδεται αυτή η απάντηση και με ποια ευκαιρία δίδεται. Δίδεται ως απάντηση σε μια επιστολή που εστάλη και η απάντηση αυτή αφορά το σύνολο της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ε. Ε. για κοινωνικά θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, επιτρέψτε μου. Ξεχωρίζει τις χώρες του Βορρά και τις κοινωνικές παροχές που είναι...

ΡΕΠΠΑΣ: Τι λέω τόση ώρα εγώ; Συγκρίνει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Αν το μέτρο σύγκρισης, λοιπόν, είναι το επίπεδο διαβίωσης που έχουν οι εργαζόμενοι στον ευρωπαϊκό Βορρά, χωλαίνουμε και είμαστε πίσω οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό λέω τόση ώρα.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, δεν συγκρινόμαστε με την Αλβανία. Αυτό έχει σημασία. Γι αυτό σας λέω τι θα κάνουμε; Τι θα κάνετε εσείς δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, χάρη σ' αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει πετύχει εδώ και αρκετά χρόνια να μην έχει οποιαδήποτε σχέση με το επίπεδο ζωής που συναντά κανείς σε γειτονικές χώρες. Χάρη σ' αυτή την κυβέρνηση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο τις χώρες της Ε. Ε. και απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο, θεαματικά και οριστικά από άλλες χώρες της περιοχής στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

ΚΙΑΟΣ: Ειλικρινά Υπουργέ μου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βάζει χώρια τις χώρες του Βορρά και χώρια τις χώρες του Νότου και λέει εκεί συμβαίνουν αυτά και εκείνα εδώ. Για εδώ λέει πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια, διότι χωλαίνουμε, είμαστε πίσω. Τι θα κάνει; Αυτό ρωτάω. Μόνο αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, απάντησα πριν, κ. Κιάο, με τόσες λεπτομέρειες και εκπλήσσομαι γιατί επανέρχεστε. Αφού, λοιπόν, θέλετε να επανέλθω, ο Πρωθυπουργός λέει ότι εμείς θα πρέπει να επιτύχουμε τον πληθωρισμό που έχουν οι ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά, προκειμένου με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, με τη μείωση των ελλειμμάτων, η οικονομία μας να έχει άλλες δυνατότητες...

ΚΙΑΟΣ: Κοινωνικές παροχές λέει.

ΡΕΠΠΑΣ:... δυνατότητες που παρέχουν την ευχέρεια στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, που σήμερα είναι αδύνατο να τα αντέξουμε. Το ένα έχει συνάρτηση με το άλλο. Σας είπα ότι η σύγκριση είναι με τις χώρες του ανεπτυγμένου Βορρά της Ευρώπης και έχει σχέση με την κοινωνική πολιτική που ακολουθείται, η οποία όμως είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης που έχουν πετύχει οι χώρες αυτές. Ανάπτυξη την οποία επιτυγχάνουμε κι εμείς τα τελευταία χρόνια, ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε και τέτοιες κοινωνικές πολιτικές. Δεν ήταν σαφές αυτό που λέω τόση ώρα;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα; Το πρώτο, αφορά την επιστολή του Πρωθυπουργού στον κ. Μπλερ. Επειδή το γράμμα του κ. Μπλερ δεν το έχω και επειδή έτσι όπως διατυπώνεται με πάρα πολύ βάθος, είναι, ενδεχομένως, πολύ λεπτό το να κάνουμε κριτική επί του θέματος, απορρίπτει ή δέχεται τις προτάσεις του κ. Μπλερ; Δέχομαι ότι υπάρχει παγκοσμιοποίηση, έχει μια ένδειξη, τα υπόλοιπα είναι ακόμα πιο ασαφή. Το ερώτημα είναι, την απορρίπτει ή τη δέχεται ή τη συζητάει ή τι συζητάει ακριβώς; Το δεύτερο, ερώτημα, το οποίο δεν αφορά το γράμμα, επειδή τις τελευταίες ημέρες ανακάλυψα εγώ προσωπικά την ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης, ως προς την αυθαίρετη έκδοση αλλοδαπού σε μια χώρα μη ευρωπαϊκή, όπου ισχύει η θανατική ποινή και μετά από το άρθρο που έχει στην "ΕΞΟΥΣΙΑ" για έναν Σύρο που κινδυνεύει να απελαθεί ανά πάσα στιγμή, θα ήθελα τη θέση της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους που ισχύουν στο κράτος μας. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Ισχύουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτά που ισχύουν για όλους τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και αντιμετωπίζονται με βάση τα πιστοποιητικά τα οποία φέρουν και ο έλεγχος τους υπόκειται στους νόμους του κράτους. Δεν γίνονται εξαιρέσεις, ούτε διακριτική μεταχείριση για οποιονδήποτε. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, ο Πρωθυπουργός για τα θέματα της πορείας της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, έχει καταθέσει το Μνημόνιο στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Πέρτσαχ της Αυστρίας. Εχει κατ' επανάληψη μιλήσει για τα θέματα της απασχόλησης. Είμαστε από τις χώρες που, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, πρωταγωνιστούμε στις διαδικασίες στο πλαίσιο της Ε. Ε. για τη σχηματοποίηση, μορφοποίηση μιας πολιτικής, η οποία έχει στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας. Από κει και πέρα, κατ' επανάληψη, αναφέρθηκε σε αυτά τα θέματα ο Πρωθυπουργός. Θα πρέπει την επιστολή του αυτή να την εντάξετε σε αυτό τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στην Ευρώπη ή να την εντάξετε στη δική του συνεισφορά, η οποία πιστεύω ότι είναι, όχι απλώς επαρκής, αλλά πλούσια, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, στον ευρωπαϊκό διάλογο για τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Αυτό είναι και τίποτα άλλο.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Δύο ερωτήσεις: Επειδή χθες ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Κληρίδης είπε ότι η πρόταση για τη μεταφορά των S-300 στην Κρήτη είναι μια ιδέα των Αμερικανών και των Βρετανών, υπάρχει κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον ο κ. Κληρίδης το είπε αυτό, με ρωτάτε να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω τον κ. Κληρίδη;

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Επειδή έγινε συζήτηση στη συνεδρίαση της Παρασκευής και γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για το ότι ήταν ελληνική ή δεν ήταν η πρόταση, θέλω το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κληρίδης είπε αυτό, το οποίο ανταποκρίνεται στα πράγματα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Και μια δεύτερη διαφορετική ερώτηση σε άλλο θέμα: Επειδή σήμερα γράφεται στην "ΑΘΗΝΑτΚΗ" ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των δημοσίων υπαλλήλων κινείται από το 1981 μέχρι το 1997 με ρυθμό 1,49%, περίπου 2%, όταν ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των δημοσίων υπαλλήλων στην Ε. Ε. είναι της τάξης του 0,2%. Πώς το ερμηνεύετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με την ένταξη της χώρας μας στην Ε. Ε. έχουν δημιουργηθεί νέες υπηρεσίες. Ασφαλώς, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κινείται στα επίπεδα που αναφερθήκατε. Θα πρέπει, όμως, να κάνω μια διευκρίνιση που πιστεύω ότι είναι χρήσιμη στην προκειμένη περίπτωση, γιατί με τους αριθμούς που αναφέρονται στο δημοσίευμα αυτό, το άρθρο καταλήγει στο πολιτικό συμπέρασμα ότι αυτή η διαδικασία της λειτουργίας των δημοσίων υπαλλήλων ή του υψηλού αριθμού τους αποτελεί ουσιαστικά την πολιτική βάση για την αναπαραγωγή της κυριαρχίας των πολιτικών κομμάτων, του κυβερνητικού ή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Και να πω -αυτή είναι η χρήσιμη παρατήρηση που κάνω- ότι η κυβέρνησή μας είναι αυτή, η οποία με την εισαγωγή στη δημόσια διοίκηση νέων θεσμών έχει απο-ιδιοποιηθεί εξουσία, που άλλοτε είχαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, με την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων. Για την εισαγωγή, για παράδειγμα, υπαλλήλων στη Δημόσια Διοίκηση, για τη μετάθεση ή για την κρίση τους έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου τοπίου. Αρα, δεν είναι η κυβέρνηση εκείνη, η οποία προσπαθεί κατά τα πελατειακά πρότυπα άλλων εποχών να εκμεταλλευθεί τη σχέση της με τους δημόσιους υπαλλήλους, αφού με θεσμικά μέτρα και αλλαγές, η κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα εκεί, ώστε να μην έχει ο οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος ισχυρή την επίδραση της εκάστοτε κυβέρνησης ή των πολιτικών κομμάτων, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Αυτό είναι η καλύτερη απάντηση, στο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο έχων κάνει αυτή την έρευνα, περί της απόλυτης εξάρτησης των υπαλλήλων από τα πολιτικά κόμματα, πράγμα το οποίο δεν είναι αληθές.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες και αποκαλύψεις ακόμη και στη Βουλή -κάποιες αποκάλυψε ο κ. Σούρλας- για το πώς έχουν εισαχθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω του ΑΣΕΠ, για παράδειγμα, στα Νοσοκομεία. Θα ήθελα να μας σχολιάσετε και το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εξαρτώνται μόνο από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Δημόσιο, αλλά και την εξέλιξή τους, βαθμολογικά, προαγωγές κ. λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκα και σε αυτά, μίλησα για τη μετάθεσή τους, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αξιολόγησή τους. Εχουν αντικειμενικοποιηθεί τα συστήματα αυτά, δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπειρίες του παρελθόντος. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι εκδηλώνουν τις απόψεις τους, συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να προβάλουν τα αιτήματά τους και να διεκδικήσουν λύση υπέρ των συμφερόντων τους. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουν κερδίσει μια αυτονομία, η οποία είναι, σε μεγάλο βαθμό, προσφορά και συμβολή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αποτελεί στοιχείο -θα μου επιτρέψετε να πω- υγιούς λειτουργίας των θεσμών στην πατρίδα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σχόλιο κάνει η Κυβέρνηση για τη σημερινή έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", όπου μεταξύ άλλων υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που πλησιάζει περίπου το μισό των ερωτηθέντων, το 50% δηλαδή, είναι 43% και κάτι, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι, όσον αφορά την πολιτική τους, ούτε από τον κ. Σημίτη, ούτε από τον κ. Καραμανλή, αν και υπάρχει το ερώτημα "ποιος είναι ικανότερος Πρωθυπουργός ή όχι". Αλλά σας λέω ότι για πρώτη φορά καταγράφεται μια τάση στην κοινή γνώμη ότι είναι κουρασμένοι και ο κόσμος δεν ικανοποιείται από τους δύο πολιτικούς άνδρες. Και εγώ, βεβαίως, ρωτώ την κυβέρνηση για τον Πρωθυπουργό, δεν με ενδιαφέρει για τον κ. Καραμανλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζουμε δημοσκοπήσεις. Ασφαλώς, είναι "εργαλεία" τα οποία πρέπει να μελετήσουμε και να λάβουμε υπόψη μας. Η κυβέρνηση κρίνεται από το έργο της σε ένα πραγματικό επίπεδο, ενώ η αντιπολίτευση -έχω πει κατ' επανάληψη- κρίνεται σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Το "καμπανάκι" λοιπόν, εάν υπάρχει "καμπανάκι" κτυπάει για την αντιπολίτευση στην προκειμένη περίπτωση. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση δεν αναδεικνύεται μέσω δημοσκοπήσεων. Αναδεικνύεται με την ψήφο του λαού μέσω κάλπης. Η κυβέρνηση κρίνεται ευθέως και άμεσα την ώρα των εθνικών εκλογών. Οταν έρθει, λοιπόν, η ώρα των εθνικών εκλογών, το 2000, ο ελληνικός λαός πιστεύω θα κάνει πάλι μια επιλογή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και στις δικές του επιθυμίες για το μέλλον αυτής της χώρας και θα ψηφίσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση και τον κ. Σημίτη, ως Πρωθυπουργό της χώρας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή δεν κατάλαβα καλά, σχετικά με το θέμα του Σύρου, η κυβέρνηση, δηλαδή, πρόκειται να απελάσει τον Σύρο, παρ' όλο τον κίνδυνο που τον απειλεί για θανατική ποινή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν ασχολείται όλη η κυβέρνηση με το θέμα του Σύρου, επειδή μιλούμε για την κυβέρνηση. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες, το αρμόδιο υπουργείο που ενεργεί τα δέοντα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάνατε μια δήλωση με θέμα τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα ήθελα να σας πω το εξής, το γνωρίζετε ίσως, είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με τόσο μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, σε σχέση με τον πληθυσμό μας, εννοώ. Αυτό δεν είναι κάπως παράξενο; Και μάλιστα να προσθέσω κάτι: Είναι κοινό μυστικό, το συζητούν όλοι, άσχετα αν δεν το παραδέχεστε εσείς, ότι χρησιμοποιούνται οι προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς, μιλώ για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αυτό δεν επαληθεύει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται γι αυτόν το σκοπό οι δημόσιοι υπάλληλοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, η δική μας κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το θέμα των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων. Το χρησιμοποιούν, σε μεγάλο βαθμό τα έντυπα ΜΜΕ, που όταν υπάρχουν παρόμοια θέματα τα προβάλλουν πρωτοσέλιδα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών τους. Δεύτερον, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι έχουμε μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας, συγκριτικά με τις ανάγκες των υπηρεσιών και το μέγεθος της χώρας μας. Αυτό η κυβέρνηση το δέχεται ως ένα πραγματικό πρόβλημα και γι αυτό ακριβώς, με διάφορους τρόπους -μεταξύ των άλλων προωθεί και προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης- προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πραγματικότητας. Σας καλώ, όμως, να τα πείτε εσείς αυτά στους δημοσίους υπαλλήλους...

ΦΙΛΗΣ: Εμείς;

ΡΕΠΠΑΣ:... γιατί συνήθως, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι προβάλουν κάποια θέματα, έχω δει την εφημερίδα σας και γενικά τα ΜΜΕ να ευθυγραμμίζονται με τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων εναντίον της κυβέρνησης. Βγείτε, λοιπόν, και πείτε στους δημόσιους υπαλλήλους, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι πάρα πολύ μεγάλος στην Ελλάδα και ότι θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια, ώστε ο αριθμός αυτός να μειωθεί στο απολύτως απαραίτητο μέγεθος. Δεν μπορεί να είμαστε κάθε φορά με αυτόν ο οποίος μας εξυπηρετεί. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα, υπάρχει υπερφόρτωση των υπηρεσιών του Δημοσίου και παράλληλα υπάρχει χαμηλή παραγωγικότητα στο Δημόσιο. Αυτά τα προβλήματα που χρόνια τώρα έχουν σωρευτεί προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, όμως, δεν κάνουν οι εφημερίδες τις προσλήψεις, όπως, η "ΑΘΗΝΑτΚΗ", το "ΒΗΜΑ", η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ή όποιες άλλες αναφέρονται, τις κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, οι εκάστοτε κυβερνήσεις κάνουν τις προσλήψεις και οι εκάστοτε εφημερίδες κάνουν κριτική, μονίμως αρνητική.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δήλωσε προχθές ότι είναι υπέρ του να δοθεί άσυλο στον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν, στην Ιταλία. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός έχει μεταφέρει αρμοδίως αυτή την άποψη στον Ιταλό ομόλογό του κ. Ντ' Αλέμα και αν υπάρχει κάποια συμμετοχή της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ε. Ε. για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επαφή με άλλες κυβερνήσεις της Ε. Ε., επειδή από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι το θέμα αυτό αφορά την Ε. Ε. και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να οδηγηθούμε, ίσως, σε μια διάσκεψη, που θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Από κει και πέρα, ο Πρωθυπουργός, προχθές, απάντησε σε συγκεκριμένη ερώτηση. Ρωτήθηκε αν συμφωνεί να δοθεί άσυλο στον κ. Οτσαλάν στην Ιταλία και απάντησε: Συμφωνώ να δοθεί άσυλο στον κ. Οτσαλάν στην Ιταλία. Ηταν παρών στη συνέντευξη Τύπου ο πρέσβης της φίλης χώρας, ο οποίος πιστεύω ότι κατέγραψε αυτή την απάντηση. Αρα, είναι σε γνώση της ιταλικής κυβέρνησης, η συγκεκριμένη απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός, η οποία ήταν απάντηση σε πολύ συγκεκριμένη ερώτηση που του τέθηκε.

ΦΙΛΗΣ: Σε ποιο επίπεδο της Ε. Ε. συμμετέχει η Ελλάδα για να βρεθεί λύση στο Κουρδικό πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το επίπεδο συνεργασίας των χωρών της Ε. Ε. συνήθως είναι το επίπεδο συνεργασίας των υπουργών, υπουργών αναπληρωτών ή υφυπουργών Εξωτερικών. Μέσω αυτών των κυβερνητικών παραγόντων υπάρχει επικοινωνία με τις άλλες χώρες της Ε. Ε.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 November 1998 - 23:02:41 UTC