Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αύριο, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και θα ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Μετά τη συνεργασία του κ. Σημίτη με τον κ. Παπαδόπουλο, και συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι, θα γίνουν δηλώσεις.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Πάγκαλος είπε στο Παρίσι ότι οι S-300 φορτώνονται στις 15 του μηνός. Η κυβέρνηση έχει τέτοια πληροφορία και πού θα πάνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου επίσημα και έγκυρα έχουν εκφράσει τις απόψεις τους. Θα μείνουμε σ` αυτά που έχουν δηλωθεί και ανακοινωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό ότι έχουν ειδοποιηθεί η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση ότι στις 15 του μηνός φορτώνονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Πού το είπε αυτό ο κ. Πάγκαλος; Το είπε σε κάποια συνέντευξη;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπε στο Παρίσι στη συνάντηση που είχε με το Γάλλο ομόλογό του.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός σας ενημέρωσε ότι έθεσε τέτοιο θέμα ο κ. Πάγκαλος στον κ. Βεντρίν;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το διαψεύδετε, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σεβαστείτε ορισμένα πράγματα. Γνωρίζετε ότι ο κ. Πάγκαλος έχει δώσει συνέντευξη και έχει απαντήσει σ` ερωτήσεις. Θα μείνουμε σ` αυτά που είπε και παρακαλώ όταν γίνονται συζητήσεις, για λόγους που αφορούν τη δική σας ενημέρωση και την ενημέρωση κατ` επέκταση του ελληνικού λαού, να τις χρησιμοποιείτε με τέτοιο τρόπο, ο οποίος διευκολύνει και το δικό σας έργο, αλλά και την πολιτική που θέλει να προωθήσει μια κυβέρνηση. Γιατί, για τα θέματα αυτά έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις. Αυτές θα σχολιάσετε, αυτές θα κρίνετε και επ` αυτών θα συζητήσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είχε προκύψει αυτό το θέμα. Το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι η παραγγελία για τους πυραύλους S-300 στην Κύπρο έγινε για να ενισχυθεί η άμυνά της, λόγω των κινδύνων που διατρέχει το νησί. Η απόφαση αυτή, για να δώσω, έτσι, μια τελική απάντηση, δεν έχει αλλάξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν μιλάω για την απόφαση. Ισχύει αυτό ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτιδήποτε αφορά διάφορες πτυχές του θέματος, θα μας επιτρέψετε να το χειριστούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δεν θα συζητήσουμε το θέμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκουμε να λύσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να τη θέσω αλλιώς την ερώτηση, κ. Υπουργέ. Εχει η κυβέρνηση κάποιες πληροφορίες ή έχει ενημερωθεί πότε οι S-300 θα φύγουν από τη Ρωσία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου χειρίζονται ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο εθνικό θέμα με απόλυτη ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτών των χειρισμών κάνουμε ότι πρέπει, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός. Ο σκοπός είναι, η Κύπρος να είναι ασφαλής και να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν απέκλεισε, ως ιδέα, την εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Επ` αυτού τί γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που έχει γραφεί, που σχολιάζεται, που έχει απασχολήσει, στο πλαίσιο των συζητήσεων και των διαβουλεύσεων, και τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς. Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σ` αυτή την κατεύθυνση.

ΦΙΛΗΣ: Μπορεί να φορτωθούν οι πύραυλοι μέσα στο Δεκέμβριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να κάνουμε αυτή την υπόθεση. Τί μπορεί να γίνει ή τί δεν μπορεί να γίνει; Δεν είναι λογικό να το συζητούμε τώρα. Αυτό το οποίο πρέπει, επαναλαμβάνω, να λάβετε υπόψη σας είναι τούτο: Προκειμένου να επιτύχουμε τους σκοπούς, που αφορούν την άμυνα της Κύπρου -να καταστεί η Κύπρος ασφαλής και απρόσβλητη- θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε. Στο πλαίσιο αυτό συζητούμε και το θέμα της προμήθειας και εγκατάστασης των S-300. Δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα μέσο για να επιτύχουμε κάποιο πολύ σημαντικό σκοπό. Σ` αυτόν αναφέρθηκα και να είστε βέβαιοι ότι οι χειρισμοί που κάνουμε επιδιώκουν την επίτευξη αυτού του στόχου. Και θα πετύχουμε αυτό το στόχο.

ΦΙΛΗΣ: Ο Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Χριστόφιας ζήτησε η απόφαση για τους S-300 να είναι αποτέλεσμα συναπόφασης Αθηνών-Λευκωσίας. Το ίδιο ζητά και ο κ. Βασιλείου, ο διαπραγματευτής για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε.. Δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο για την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την άμυνα της Κύπρου φαίνεται από το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Από την άλλη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι, κάθε φορά, διακριτή η αυτονομία της οντότητας της Κύπρου, προκειμένου να μη δημιουργούνται παρανοήσεις. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Και κάτω απ` αυτό το πρίσμα πρέπει να προσεγγίζουμε, από κοινού βέβαια, τα θέματα που μας απασχολούν για την προοπτική της Κύπρου.

ΦΙΛΗΣ: Το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη είναι ένα ενδεχόμενο που αφορά την Ελλάδα. Αφού πρόκειται να εξεταστεί και αυτή η πτυχή του προβλήματος, δεν πρέπει να συναποφασίσουν Ελλάδα και Κύπρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Είναι κάτι που δεν έχει τεθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε στα πρόθυρα, στις παραμονές μιας απόφασης. Παρακαλώ, λοιπόν, να μείνετε σ` αυτά που έχουμε αποφασίσει. Και αυτά που έχουμε αποφασίσει ισχύουν απόλυτα.

ΚΙΑΟΣ: ο Κ. Κωνσταντόπουλος έχει καταθέσει μία ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για την "Ωρα του Πρωθυπουργού", αλλά επειδή δεν θα συζητηθεί, μήπως μπορείτε να απαντήσετε εσείς στην ερώτηση που διαπιστώνει "διάσταση απόψεων μεταξύ Αθηνών-Λευκωσίας" και ομιλεί περί αδιεξόδου; Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η ερώτηση αυτή κατατέθηκε στη Βουλή για να απαντηθεί στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού". Γνωρίζετε ότι η "Ωρα του Πρωθυπουργού" δεν θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Είναι από καιρό προγραμματισμένη η επίσκεψη του κ. Κλίμα στην Ελλάδα γι` αυτή την ημέρα και ώρα και δεν είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να βρίσκεται, ταυτόχρονα, σε δύο συνεργασίες. Δεν μπορεί, δηλαδή, να βρίσκεται σε συνεργασία με τον κ. Κλίμα και την ίδια ώρα να απαντά σ` ερώτηση στη Βουλή. Ο κ. Κωνσταντόπουλος μπορεί να επανέλθει στο θέμα αυτό, προκειμένου να λάβει απάντηση δια της κοινοβουλευτικής οδού. Δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, ο οποίος να οδηγεί τον Πρωθυπουργό στο να αποφύγει να δώσει μια απάντηση.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ δεν είπα αυτό. Ρωτώ αν θα απαντήσετε εσείς σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην μπλέκετε το θέμα της ερώτησης του κ. Κωνσταντόπουλου. Μπορείτε να θέσετε ευθέως μία ερώτηση και να σας απαντήσω.

ΚΙΑΟΣ: Ρώτησα, επειδή δεν θα δοθεί απάντηση στη Βουλή, αν θα απαντήσετε εσείς στις "διαπιστώσεις" που κάνει, στα ερωτήματά του για "αδιέξοδο" και "διάσταση απόψεων μεταξύ Αθηνών-Λευκωσίας"; Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων Αθηνών-Λευκωσίας.

ΚΙΑΟΣ: Εχουν κάνει δηλώσεις δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Βενιζέλος, έχουν μιλήσει για "νονούς" του ποδοσφαίρου, πέραν της εφαρμογής των διατάξεων που υπάρχουν και έχουν επιβληθεί ποινές στον ΠΑΟΚ κ. λπ.. Σχετικά με τους "νονούς" του ποδοσφαίρου τι γνωρίζουν οι υπουργοί και τι γνωρίζει κατ` επέκταση η ίδια η κυβέρνηση; Διότι, δύο κορυφαία στελέχη, Τσοχατζόπουλος, Βενιζέλος, δεν μπορεί να μη γνωρίζουν τα ίδια πράγματα που γνωρίζετε κι εσείς. Ότι υπάρχουν ή όχι "νονοί" του ποδοσφαίρου. Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Και δεύτερον, αν θα παρέμβει ο Πρωθυπουργός και θα σταματήσουν αυτές οι "κόντρες" ή όχι ή θα εξελιχθεί διαφορετικά η κατάσταση. Τι γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό για το οποίο έγιναν δηλώσεις απασχολεί τα όργανα της ελληνικής Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα της Αθλητικής Δικαιοσύνης. Η έκφραση απόψεων για κάθε θέμα γίνεται με γνώμονα την υποστήριξη των θεσμών και την εύρυθμη λειτουργία τους, προκειμένου να απονέμεται το δίκαιο. Εχει γίνει αναφορά στα προβλήματα που απαντώνται στο χώρο του Αθλητισμού στην πατρίδα μας. Αντιμετωπίζονται από το αρμόδιο υπουργείο. Βρισκόμαστε ενόψει της κατάθεσης ενός θεσμικού νομοσχεδίου για τον Αθλητισμό, στο πλαίσιο του οποίου αντιμετωπίζεται -αυτή, τουλάχιστον, είναι η φιλοδοξία και η επιδίωξη της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εν προκειμένω- το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα των προβλημάτων που αποτελούν νοσηρά φαινόμενα στο χώρο του Αθλητισμού. Αφενός, λοιπόν, έως ότου εκδοθεί η απόφαση από τα αρμόδια όργανα της Αθλητικής Δικαιοσύνης, δεν επιτρέπεται να προβώ σε κάποιο σχόλιο. Αφετέρου επαναλαμβάνω ότι η ύπαρξη νοσηρών φαινομένων στο χώρο του Αθλητισμού είναι κοινή πεποίθηση, γιατί αποτελεί πραγματικότητα. Τα θέματα αυτά θα αντιμετωπιστούν, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που πρόκειται σύντομα να "πάρει το δρόμο" για τη Βουλή.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση αν μπορείτε. Και η δική σας διαπίστωση περί νοσηρών φαινομένων στο χώρο του ποδοσφαίρου, πώς μεταφράζεται σε ονόματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γεγονός ότι για τέτοια θέματα ασχολούνται τα όργανα της Δικαιοσύνης σημαίνει ότι έχουν προκύψει προβλήματα. Αν δεν υπήρχαν προβλήματα δεν θα επιλαμβανόταν η Δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι υπάρχουν όργανα της Αθλητικής Δικαιοσύνης που έχουν δράση, έχουν αντικείμενο, έχουν υλικό για να ασχοληθούν, σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο από τις επαφές του κ. Κρανιδιώτη στην Ουάσιγκτον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιδείξει ενδιαφέρον να παρέμβει για να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό θέμα. Οσον αφορά τις περίφημες πρωτοβουλίες για τις οποίες έχουμε μιλήσει στο παρελθόν, γνωρίζετε ότι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ελπίζουμε να μείνει ζωηρό το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για την αντιμετώπιση του Κυπριακού θέματος. Το ενδιαφέρον αυτό, πιστεύουμε, να εστιαστεί κυρίως αφενός στα θέματα που αφορούν την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. και αφετέρου στη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, προκειμένου μέσω διαδικασιών αποστρατικοποίησης να διασφαλίσουμε την ηρεμία στην περιοχή και την ασφάλεια του νησιού. Αυτοί είναι οι στόχοι.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με την τελευταία αναβολή που είχαν πάρει οι S-300, ήταν να ξεκινήσουν από τη Ρωσία, το Δεκέμβρη ή το Γενάρη. Είπατε ότι οι αποφάσεις, όσον αφορά τους πυραύλους, δεν έχουν αλλάξει. Ισχύει και αυτό το dead line;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχει αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει μεταβάλει απόφαση, γιατί δεν έχει καν συνεδριάσει, άρα, ισχύει η απόφαση που έχει λάβει.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σε άλλο θέμα. Θα ήθελα να μου πείτε τι δεν πήγε καλά στην υπόθεση των ΚΑΕ και τι θα κάνει από δω και πέρα η κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση υπήρξε απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει. Η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της, γι αυτό ακριβώς λύθηκε η αρχική σύμβαση. Κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός αυτός. Η εγγύηση των 2 δις δραχμών που είχε κατατεθεί, καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Το ποσοστό του 67% των μετοχών που επρόκειτο να μεταβιβαστούν παραμένουν στο Δημόσιο. Θα αποφασίσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει για το συγκεκριμένο αυτό θέμα, σε μια νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εύθετο χρόνο.

ΠΑΡΙΣ: Οι πληροφορίες και το ρεπορτάζ λένε ότι δεν έγινε σωστή δουλειά στην αξιολόγηση αυτών των προσφορών, ότι η προσφορά της SARESCO είχε προβλήματα από την αρχή, όχι μόνο από την εγγυητική σκοπιά, αλλά είχε και άλλα προβλήματα. Ηθελα να ρωτήσω εάν αυτό ισχύει και αν θα αναζητηθούν ευθύνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν νομότυπες. Ηταν διαδικασίες που ακολουθούνται παγίως σ' αυτές τις περιπτώσεις. Αν για λόγους που έχουν σχέση με οικονομικά συμφέροντα, ανταγωνιστές ή άλλοι τρίτοι, θεωρούν πως υπήρξαν παρατυπίες ή παράνομες πράξεις, παρακαλώ να τεθούν αρμοδίως. Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ως προς τον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το ίδιο έγινε και στην Ιονική Τράπεζα. Το ίδιο γίνεται τώρα και στα ΚΑΕ. Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος; Κάποιος δεν βλέπει καλά, κάτι γίνεται πίσω από αυτές τις ιστορίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της πολιτικής μας. Θα έλεγα ότι αποτελούν μια πρωτοφανή πραγματικότητα για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Αντιλαμβάνεστε πως λογικό είναι, πέρα από τις ευτυχείς καταλήξεις του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα των μετοχοποιήσεων, φερ' ειπείν, να έχουμε σε άλλες περιπτώσεις και προβλήματα. Γνωρίζετε ότι πρόσφατα ο ΟΤΕ εισήχθη σε ένα μεγάλο Χρηματιστήριο και πηγαίνει πολύ καλά η διαπραγμάτευση περί τη μετοχή του. Από κει και πέρα υπάρχουν και προβλήματα και αναφερθήκατε σε δύο περιπτώσεις. Τα αντιμετωπίζουμε και αυτά τα προβλήματα. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις, που αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα -και όχι τον κανόνα- τελικά οι επιλογές της κυβέρνησης θα δικαιωθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι προχωράτε σε διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν προχωρούν όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές.

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς δεν προχωρούν; Μπορώ να σας αναφέρω σειρά παραδειγμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σ' αυτές τις δύο περιπτώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν προχωρήσει και οι επιλογές και οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν ολοκληρωθεί και εφαρμόζονται κιόλας. Σειρά περιπτώσεων μπορώ να αναφέρω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πρόβλημα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, μετά και από αυτό το δεύτερο φιάσκο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γνωρίζετε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει κατευθύνει την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών, τομέα στον οποίο η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρηθεί ή να τροποποιηθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης ή αλλαγής ή τροποποίησης του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών. Απλώς, υπάρχει μια χρονική μετατόπιση, όσον αφορά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Γνωρίζετε ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται σε πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως και έχει πάρα πολλές μορφές και δράσεις. Αφορά είτε μετοχοποιήσεις, είτε ιδιωτικοποιήσεις ή ακόμη εξυγιαντικά προγράμματα μέσω Επιχειρησιακών Σχεδίων για επιχειρήσεις που παραμένουν κάτω από το δημόσιο έλεγχο σε ποσοστό 100% του μετοχικού κεφαλαίου τους.

Οσον αφορά τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, απλά -και μένω σε μια από τις τρεις περιπτώσεις, όπου έχουμε σε εξέλιξη διαρθρωτικές αλλαγές- μπορούμε να πούμε πως έχουμε μια χρονική μετατόπιση για την επίτευξη των στόχων. Αλλά, πιστεύω ότι παρά αυτή τη μικρή καθυστέρηση, θα επιτύχουμε τους στόχους, γιατί πάντοτε θέλεις να επιτύχεις τους στόχους, έχοντας διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αυτή η προσπάθεια ή το υπέρμετρο ενδιαφέρον ή ο ζήλος μας να επιτύχουμε αυτή τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, οδηγεί συχνά σε μια καθυστέρηση, επειδή δεν μπορείς να γνωρίζεις αν η εκάστοτε άλλη πλευρά είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που κατ' αρχήν αναλαμβάνει. Αυτή, όμως, η μικρή καθυστέρηση είναι ένα ελάχιστο τίμημα μπροστά στο μέγιστο κέρδος που επιδιώκουμε. Και πιστεύω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε πετύχει να έχουμε αυτό το κέρδος.

ΚΙΑΟΣ: Κάτι άλλο. Τι απαντάτε ως κυβέρνηση στο υπουργείο Εξωτερικών της Αγκυρας σχετικά με την ανακοίνωση που έβγαλε με το θέμα του Οτσαλάν και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Πρωθυπουργού και για να μην αναφερθώ καταλεπτώς, τι γνωρίζετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας από την Τουρκία είναι αστήρικτες και γι αυτό είναι παντελώς αδικαιολόγητες. Το Κουρδικό ζήτημα δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι πολιτικό πρόβλημα που απασχολεί την Ε. Ε.. Είναι πολιτικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και την Τουρκία, η οποία καλείται να το αντιμετωπίσει και να το λύσει με πολιτικά και μόνο μέσα. Το να κατηγορεί την Ελλάδα χωρίς επιχειρήματα, πιστεύω ότι δεν την ωφελεί και δεν την βοηθάει να δει την πραγματικότητα -που πρέπει να τη δει- για να μπορέσει έτσι να λύσει ένα πρόβλημα, το οποίο την εκθέτει διεθνώς. Τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας επαναλαμβάνονται. Δείχνουν το χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, κάτι το οποίο, όμως, κατά τη δική μας άποψη, δεν οδηγεί σε λύση των προβλημάτων που απασχολούν την Τουρκία. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες της Αγκυρας, γιατί ουσιαστικά με τέτοιες συμπεριφορές και δηλώσεις, με τέτοια στάση, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα πρόβλημα το οποίο θα τους ταλαιπωρεί, όσο δεν θέλουν να το δουν κατάματα, να το αντιμετωπίσουν και να το λύσουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την εξέλιξη που τείνει να λάβει η υπόθεση Οτσαλάν στην Ιταλία, για το γεγονός, απ' ότι φαίνεται, η ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον τον Οτσαλάν, περίπου, ως λαθρομετανάστη.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι το Κουρδικό ζήτημα απασχολεί την Ε. Ε. στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται σ' αυτήν για την αντιμετώπισή του. Αναφέρονται οι παράγοντες που συζητούν και στην πτυχή αυτή, τη σύλληψη του κ. Οτσαλάν στην Ιταλία. Πιστεύω ότι οι χειρισμοί που έχει κάνει η κυβέρνηση της Ιταλίας, με βάση τους νόμους του γειτονικού κράτους, είναι υπεύθυνοι. Θα πρέπει εμείς που έχουμε ενδιαφέρον για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά της γης, πολύ περισσότερο στη δική μας περιοχή, να παρακολουθήσουμε και να ενθαρρύνουμε την προσπάθεια που κάνουν οι Ιταλοί, προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, αυτή την ώρα, για το πώς ακριβώς θα διαχειριστεί την παραμονή στην Ιταλία του κ. Οτσαλάν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ως υπεύθυνο χειρισμό θεωρείτε και το γεγονός ότι απ' ότι μάθαμε γίνονται συζητήσεις ακόμα και για απέλαση του Οτσαλάν στη Ρωσία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο βρίσκεται ενόψει είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας Διεθνούς Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που θα απασχοληθεί με αυτό το θέμα. Εχουν διατυπωθεί τέτοιες προτάσεις, τέτοιες εισηγήσεις. Είναι κάτι το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να οδηγηθούμε σε μια διέξοδο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι υπέρ της έκδοσης πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν ή υπέρ της εκδίκασής του... (δεν ακούγεται) διότι χθες ο κ. Πάγκαλος ανέφερε το δεύτερο σκέλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και επαναλαμβάνω, ότι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τους χειρισμούς που κάνει η ιταλική κυβέρνηση. Δεν θα κρίνουμε αυτούς τους χειρισμούς. Θα ενθαρρύνουμε τους παράγοντες της γειτονικής χώρας στην προσπάθεια που κάνουν να βρουν την καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο δικό τους θέμα, αλλά είναι μια πτυχή ενός γενικότερου προβλήματος, του Κουρδικού προβλήματος, που απασχολεί και την Ε. Ε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η ερώτησή μου αφορά σε ποια κατεύθυνση ενθαρρύνει η ελληνική κυβέρνηση την Ιταλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην κατεύθυνση αφενός της αναζήτησης μιας δίκαιης λύσης για την αντιμετώπιση του κ. Οτσαλάν, η οποία δεν μπορεί παρά να εντάσσεται σε πρωτοβουλίες για τη συνολική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος. Γνωρίζετε ότι όταν είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις ή όταν ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ παραγόντων της Ε. Ε., εφόσον δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, είναι πρόωρο -και πάντως ανεύθυνο- να πούμε και εμείς που συμμετέχουμε σε αυτόν τον προβληματισμό, κάτι παραπάνω. Πιστεύουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση χειρίζεται πολύ υπεύθυνα το θέμα, το οποίο έλαχε σ' αυτή να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί.

ΠΑΡΙΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είπε προχθές ότι είμαστε υπέρ της παραχώρησης πολιτικού ασύλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες γι αυτό. Αν πραγματικά αποφασίσει η Ιταλία να δώσει πολιτικό άσυλο στον κ. Οτσαλάν, συμφωνούμε με αυτή την επιλογή. Αλλά, αυτό είναι κάτι για το οποίο θα λάβει απόφαση η ιταλική κυβέρνηση. Δεν θα αποφασίσουμε εμείς για λογαριασμό της ιταλικής κυβέρνησης. Γι αυτό ακριβώς, είτε αφορά την απόδοση ασύλου στον κ. Οτσαλάν, είτε αφορά την προετοιμασία και διοργάνωση μιας διάσκεψης για το θέμα αυτό, είπα ότι όλες αυτές οι απόψεις διατυπώνονται. Εμείς συμμετέχουμε σε αυτόν τον προβληματισμό. Πιστεύουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση χειρίζεται πολύ υπεύθυνα το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να επανέλθω σ' αυτό που ρώτησε ο κ. Κιάος για τους νονούς του ποδοσφαίρου. Υπάρχει περίπτωση ο κ. Τσοχατζόπουλος να λειτούργησε ανεύθυνα, χωρίς υπεύθυνους χειρισμούς στο θέμα αυτό, κάνοντας λόγο για νονούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να κάνουμε δίκη προσθέσεων. Δεν πρόκειται να εξετάσουμε τα κίνητρα ή τους λόγους που ωθούν πολιτικούς παράγοντες να κάνουν δηλώσεις επί διαφόρων θεμάτων. Γνωρίζετε πολύ καλά -και μιλώ γενικώς τώρα- ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χειρίζεται πολύ υπεύθυνα πάρα πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία αφορούν την αρμοδιότητα του υπουργείου του οποίου προϊσταται. Αρα, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανευθυνότητα. Οσον αφορά τώρα τις απόψεις που εκφράζονται για επιμέρους θέματα, καθένας εκφράζει τις δικές του απόψεις. Και λογικό είναι όταν κρίνει, να υπόκειται και στην κριτική των άλλων για τις απόψεις που εκφράζει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τα ΚΑΕ. Είπατε ότι σε εύθετο χρόνο θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Υπάρχουν πληροφορίες, ατύπως βέβαια, ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επιχειρηματίες. Υπάρχει χρονικός ορίζοντας από την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, υπάρχουν νέα δεδομένα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το χρονικό σημείο. Από κει και πέρα, όποιοι οικονομικοί παράγοντες δείξουν σχετικό ενδιαφέρον, ας αναμένουν την επίσημη διαδικασία. Οταν προχωρήσουμε σε αυτή την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, θα μπορούν κι εκείνοι, γνωρίζοντας, ακριβώς και σαφώς, ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού να λάβουν μέρος σ' αυτή τη διαδικασία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επανέρχομαι σε δύο ερωτήματα που έθεσα προηγουμένως. Το πρώτο, αφορά τις συναντήσεις του κ. Κρανιδιώτη στην Αμερική. Επειδή, τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αυτοί που έκαναν προτάσεις. Τι νεότερο προκύπτει από αυτές τις συναντήσεις; Το δεύτερο, είναι πάλι στο θέμα του Οτσαλάν. Σήμερα, σε μια συνέντευξή του, σε μια ρωσική εφημερίδα, λέει ότι η Μόσχα του πρότεινε την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία και κάποιες χώρες, σαν χώρες που θα μπορούσε να πάει. Μήπως είχατε κάποια συνεννόηση με τις ρωσικές Αρχές στο θέμα του Οτσαλάν ή υπάρχει εν εξελίξει κάποια συνεννόηση ενδεχομένως για αργότερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση δεν γνωρίζω να έχουν προηγηθεί τέτοιες συνεννοήσεις και πάντως δεν υπάρχουν αυτή την ώρα σε εξέλιξη συνεννοήσεις για το θέμα αυτό, μεταξύ των δύο χωρών ή των δύο κυβερνήσεων. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, σας λέω ότι στις συναντήσεις αυτές επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για συμβολή, από μέρους τους, στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης για το Κυπριακό θέμα. Βεβαίως, το να παραμένει ζωντανό και ζωηρό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, είναι ένα θετικό γεγονός, δεν είναι όμως αρκετό. Γιατί θα πρέπει στην πράξη να δούμε αυτό το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύπτει και πρόοδος στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλες χώρες, προκειμένου να επιτύχουν τελικά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δηλαδή, μόνο το Κυπριακό συζητήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις. Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Κωνσταντόπουλος, έχει καταθέσει μία πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής για να υπάρξει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Θα δεχθεί ο πρωθυπουργός να γίνει αυτή η συζήτηση και εννοώ τώρα που είναι "καυτές" οι κινητοποιήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο προσδιορισμός ημερομηνίας για τη συζήτηση τέτοιων προτάσεων γίνεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής. Θα πρέπει να δείτε ποιο είναι το πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες, έως τις αργίες των Χριστουγέννων, της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, προκειμένου να εκτιμήσετε εάν είναι δυνατόν τώρα να οργανωθεί στη Βουλή τέτοια συζήτηση. Εξ όσων γνωρίζουμε, και γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, δεν πιστεύω ότι έχουμε χρονικά περιθώρια, ώστε να συζητήσουμε αυτό το θέμα τώρα στη Βουλή. Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, μεθαύριο, για τη Γερμανία. Θα βρίσκεται πάλι εδώ, την ερχόμενη Τρίτη, σε μία, δηλαδή, εβδομάδα. Την Πέμπτη αναχωρεί για τη Βιέννη, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής. Επιστρέφει και αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Μετά η Βουλή κλείνει για τις αργίες των Χριστουγέννων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τα κόμματα, θα προσδιορίσει την ημερομηνία της συνεδρίασης, ώστε να διευκολύνει τη συζήτηση στη Βουλή ενός θέματος που όλους μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

ΦΙΛΗΣ: Μετά τις γιορτές απ` ότι κατάλαβα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να προσδιορίσω εγώ για το πότε θα γίνει χρονικά, δοθέντος ότι δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις. Το είπα πριν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά από ένα κύκλο συνεννοήσεων, θα επιλέξει την καταλληλότερη ημερομηνία.

ΠΑΡΙΣ: Δώσατε, χθες, μια απάντηση, κ. Εκπρόσωπε, στο θέμα που θα ρωτήσω, αλλά επειδή η ανεύρεση βενζίνης, τις τελευταίες δέκα ημέρες, για δεύτερη φορά είναι οδύσσεια θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό και τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε λίγη ώρα πρόκειται να γίνει η συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχει την πρωτοβουλία για την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου στη Βουλή, με εκπροσώπους των εργαζομένων σε διάφορες κατηγορίες και κλάδους που αντιδρούν σ` αυτήν την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων.

Γνωρίζετε ότι όσον αφορά το θέμα κινητοποίησης των τελωνειακών υπαλλήλων, πρόκειται να συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστήριο και να εκδώσει, ίσως εντός της ημέρας -είναι κάτι που δεν το γνωρίζω ακριβώς, την απόφασή του για το αν είναι νόμιμη ή καταχρηστική η απεργία. Εχω τη γνώμη πως η καλή πίστη δεν έχει εκλείψει και ότι στη συνάντηση αυτή είναι δυνατό, είναι εφικτό οι δύο πλευρές να προσεγγίσουν με κατανόηση την ανάγκη για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και την ανάγκη για αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων που έχουν δημιουργηθεί μετά από τόσα χρόνια και να καταλήξουν σε μία κοινή στάση. Πιστεύω ότι θα υπάρξει λύση.

ΚΙΑΟΣ: Πότε θα πάει ο κ. Πάγκαλος στα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει επικοινωνία. Αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Είναι κάτι το οποίο θα ρυθμιστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

ΚΙΑΟΣ: Εντός του `98 ή μετά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει εντός του `98.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 December 1998 - 15:50:18 UTC