Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τζεμ, που αφορούν τους S-300 και επιχειρεί και μια επίθεση κατά της Ελλάδας με αυτό το θέμα, για το αν θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα η κυπριακή κυβέρνηση, με βάση τα συμφέροντα της Κύπρου, όσον αφορά την άμυνά της. Δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε τρίτο να μιλά με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος υποδηλώνει διάθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Ο κ. Τζεμ, οι Τούρκοι ιθύνοντες πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι γειτονεύουν με μια χώρα που είναι μέλος της Ε. Ε., που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια χώρα -την Ελλάδα- η οποία προοδεύει με γοργούς ρυθμούς, διαθέτει σύγχρονούς δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, μια χώρα όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα κράτος δικαίου. Θα πρέπει η Τουρκία, αντί να μεμψιμοιρεί και κατά καιρούς, χωρίς λόγο, να κατηγορεί την Ελλάδα, να επιδιώξει να μοιάσει στην Ελλάδα. Να αναπτύξει την οικονομία της, να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, να επιτύχει αυτά τα πολύ σημαντικά, που στα τελευταία ιδίως χρόνια έχει επιτύχει η χώρα μας. Η Τουρκία κατ' επανάληψη επιχειρεί την εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της, όταν δεν μπορεί η ίδια να τα αντιμετωπίσει. "Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε". Τα προβλήματα θα παραμείνουν στα δικά της χέρια. Ας τα διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα λύσει, γιατί αυτό επιβάλλει και το δικό της συμφέρον. Οσο δεν το αντιλαμβάνεται, θα ζημιώνει το λαό της, θα ζημιώνεται η ίδια.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε χθες πρόταση από την πλευρά του Πρωθυπουργού για την επερχόμενη προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει τον κ. Στεφανόπουλο και αν έχει συζητηθεί το θέμα αυτό όπως φάνηκε και από τη χθεσινή αποστροφή δηλώσεων του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ που μεταξύ των άλλων προβλέπει τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, το 2000. Στο πλαίσιο της συζήτησης σχολίασε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Μάρτιο του 2000, με αφορμή μια πιθανή εμπλοκή, ως προς την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν αναφέρθηκε σε αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλωστε, δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, σε εύθετο χρόνο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει τακτική επικοινωνία, συζητούνται όλα τα θέματα. Οποιαδήποτε, όμως, "προεδρολογία" είναι επιζήμια, διότι είναι πρόωρη και δεν βοηθά την ομαλή λειτουργία των θεσμών στην πατρίδα μας.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό που εσείς επιβεβαιώνετε, ότι είπε ο Πρωθυπουργός για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, δεν εντάσσεται μέσα στην οποιαδήποτε "προεδρολογία";

ΡΕΠΠΑΣ: Η προεδρολογία έχει σχέση με τη συζήτηση περί του ποιος θα υποστηριχθεί από το κάθε κόμμα, για το ανώτατο αξίωμα της Πολιτείας. Οι πολιτικές εκτιμήσεις, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις εξελίξεις που ενδεχομένως προκύψουν, δεν αποτελούν προεδρολογία., δοθέντος ότι, αυτή την ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, δεν κάνουν οποιαδήποτε αναφορά σε θέμα που έχει σχέση με το πρόσωπο, το οποίο θα υποδειχθεί ή θα υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγινε, παρεμπιπτόντως, ένα σχόλιο, μια αναφορά και στο πλαίσιο της συζήτησης για τον πολιτικό σχεδιασμό του Κινήματος, που προβλέπει τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών κανονικά στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, το 2000.

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως της αποφάσεως, που αν έχει ληφθεί ή όχι, έκανε χθες ο Πρωθυπουργός συγκεκριμένη πρόταση στον κ. Στεφανόπουλο; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν πρόκειται περί αυτού. Το αποσαφήνισα, απαντώντας στην ερώτηση του συναδέλφου σας. Είπα ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και άρα δεν μπορεί να διατυπωθεί και πρόταση. Το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Θα αντιμετωπιστεί στην ώρα του, την κατάλληλη στιγμή. Αυτή την ώρα είναι πρόωρο να αναπτυχθεί μια συζήτηση για το θέμα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς πώς βλέπετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα καθήκοντά του, στο ρόλο του, την πολιτική του κ. λπ. ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι παγίως δεν σχολιάζουμε τη στάση, τη δράση, τη συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορώ, όμως, να σας παραπέμψω σ' αυτό που αποτελεί κοινή άποψη και πεποίθηση, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του με άριστο τρόπο.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Πώς αντιδρά η κυβέρνηση στη διαμάχη του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Πολιτισμού κ. Βενιζέλου για το γνωστό θέμα ;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας εκφράζει τις απόψεις του για οποιοδήποτε θέμα. Από κει και πέρα η κυβέρνηση απαρτίζεται από στελέχη με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, στο πλαίσιο των υπουργείων που διευθύνουν. Για τα θέματα του αθλητισμού, για τη χάραξη της πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα και την αντιμετώπιση με τον καλύτερο τρόπο, των προβλημάτων που προκύπτουν, αρμόδιοι είναι ο υπουργός Πολιτισμού και ο υφυπουργός Αθλητισμού. Είναι σαφή τα όρια των αρμοδιοτήτων, είναι σαφείς οι ρόλοι που έχουν αναλάβει οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες. ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αρα, να εκλάβουμε ως παρασπονδία το ότι αναφέρθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του;

ΡΕΠΠΑΣ: Να λάβετε υπόψη σας την πρώτη πρόταση της απάντησης που έδωσα στο συνάδελφό σας, μόλις πριν.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιά σκοπιμότητα υπαγόρευσε την έλευση του Βάσου Λυσσαρίδη στην Αθήνα και για ποιό λόγο στη σύσκεψη, τη συζήτηση, που είχε με τον κ. Τσοχατζόπουλο, παρίστατο και ο κ. Σκανδαλίδης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου, της ΕΔΕΚ, επισκέφθηκε την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει το ΠΑΣΟΚ. Είναι μία διαδικασία που ανάγεται στη συνεργασία δύο συγγενών κομμάτων. Δεν αφορά τη συζήτησή μας, εδώ. Αντιλαμβάνεστε πως το περιεχόμενο της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλο -καθένας μπορεί να το εκτιμήσει αυτό- παρά το κυπριακό ζήτημα.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λέτε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για την εκλογή του Προέδρου, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανοίγει το θέμα, έστω και παρεμπιπτόντως. Ποιά είναι η διαφορά, αν γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2000 ή το Μάρτιο του 2000 και γιατί ο Πρωθυπουργός ανοίγει το θέμα από τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατό να τεθούν περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο συζητά σε μία εσωτερική διαδικασία -αφού περί αυτού πρόκειται- ο Πρωθυπουργός με στελέχη του κόμματός του, για τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, του οποίου είναι Πρόεδρος. Ουδεμία "προεδρολογία" ξεκίνησε από αυτή τη συζήτηση, επειδή, όχι μόνο δεν είναι στις προθέσεις μας, αλλά, ίσα-ίσα, επειδή στις προθέσεις μας είναι να μείνουμε μακριά από οποιαδήποτε απόπειρα ανακίνησης ενός τέτοιου θέματος. Εχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να τον αφήσουμε απερίσπαστο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του με τον άριστο τρόπο που το έχει πράξει μέχρι σήμερα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ανησυχεί την κυβέρνηση η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σήμερα, το ΕΣΥ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν υπάρξει δημοσιεύματα για τα προβλήματα τα οποία εκδηλώνονται στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ. Πρέπει να επισημάνω ότι, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση του Συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επειδή διατυπώνονται αρνητικές κριτικές για τον ΕΣΥ, θα μου επιτρέψετε απαντώντας να πω ότι το ΕΣΥ αποτελεί μία κατάκτηση, μία από τις πολύ μεγάλες αλλαγές που πέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80. Είναι κτήμα του λαού, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσουμε και περιφρουρήσουμε από οποιαδήποτε υπονόμευση, ανατροπή ή αναίρεσή του. Σας ενημερώνω ότι το 85% των πολιτών νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία. Αυτό δείχνει πως έχουν πάρα πολύ υψηλή αξιοπιστία τα δημόσια νοσοκομεία. Και πρέπει να πω ότι τα καλούμενα βαριά περιστατικά, συνήθως διακομίζονται στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα αποφεύγουν να αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις που ενέχουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα μιας δυσμενούς εξέλιξης για ασθενείς. Αρα, λοιπόν, οι κατηγορίες αυτές, εφόσον αναφέρονται σε προβλήματα λειτουργίας του ΕΣΥ, μπορεί να πει κανείς ότι βεβαίως είναι θεμιτές, θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ώστε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ΕΣΥ, εκεί που πρέπει να βελτιωθεί. Από την άλλη, όμως, είναι υπερβολικές και γι` αυτό άδικες, όταν οδηγούν σε μία μηδενιστική -κατά την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων- κρίση για τη μέχρι τώρα λειτουργία του ΕΣΥ. Κάθε άλλο.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Θα λάβετε υπόψη σας τα πορίσματα, στα οποία καταλήγει η έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα, για τυχόν βελτίωση στο σύστημα υγείας και αναθεώρηση της πολιτικής σας στον τομέα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσπάθεια για τη βελτίωση του ΕΣΥ είναι διαρκής. Αλλωστε, αυτή η καινοτόμος αλλαγή, στην οποία προχωρήσαμε από τη δεκαετία του '80, αποτελεί, όπως είπα, κτήμα του ελληνικού λαού και σημείο στο οποίο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται με υπερηφάνεια, όταν μιλούν για τα πεπραγμένα τους. Εχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να φροντίσουμε, ώστε και εκεί που σήμερα παρατηρούνται προβλήματα, να λυθούν. Οι ρυθμίσεις που έγιναν και με τον πρόσφατο νόμο για την αντιμετώπιση επιμέρους θεμάτων του ΕΣΥ, θα βοηθήσουν, ώστε ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων να αντιμετωπιστεί. Πάντα μας ενδιαφέρει η προς το καλύτερο εξέλιξη της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΣΥ συνολικά.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό είναι, δηλαδή, το στοιχείο εκείνο το οποίο θα βελτιώσει, κ. Υπουργέ, το σύστημα υγείας το οποίο χωλαίνει; Δηλαδή, ποιό είναι εκείνο το στοιχείο το οποίο θα αλλάξει την κατάσταση; Διότι, μπορεί τα κρατικά νοσοκομεία, όπως είπατε, να δέχονται τα βαριά περιστατικά και όλες αυτές τις περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται, ωστόσο όταν ο Ευαγγελισμός -όπως έρευνα του Συμβούλου του Πρωθυπουργού αποκαλύπτει- δέχεται στην εφημερία του 5.000 άτομα το 24ωρο, είναι αδύνατον οι γιατροί -εκτός αν είναι οι γιοι "του πάρτα όλα"- να μπορέσουν να ανταποκριθούν σ` αυτό το βάρος. Ποιό είναι, λοιπόν, το στοιχείο το οποίο θα διαφοροποιήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, αναφερόμενος εσείς ο ίδιος σ` αυτό το στοιχείο, απαντάτε στο δημοσίευμα που μεταξύ των άλλων υπονοεί ότι ακόμη και οι φτωχοί, λόγω της ανεπάρκειας του ΕΣΥ, οδηγούνται στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Βλέπετε, λοιπόν, ότι ο μεγάλος όγκος όσων έχουν ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης, κατευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Τέτοιου είδους προβλήματα, συνωστισμού στα εξωτερικά ιατρεία των μεγάλων νοσοκομείων, παρατηρούνται. Εχει γίνει προσπάθεια βελτίωσης, με την επέκταση των ωρών λειτουργίας των ιατρείων και με την ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό. Αλλωστε ιατρικό προσωπικό, όπως και η έρευνα αναφέρει, έχουμε υπερεπαρκές στην πατρίδα μας. Αλλά σε νοσηλευτικό προσωπικό πραγματικά πρέπει να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, στο τομέα αυτό. Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει τα δημόσια νοσοκομεία ή τα μεγάλα νοσοκομεία, να αντιμετωπίζουν ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, ώστε να μην έχουμε το παράδειγμα στο ίδιο νοσοκομείο να γίνονται επεμβάσεις όλων των ειδών και κατηγοριών. Αφενός, δηλαδή, μία επέμβαση ανοικτής καρδιάς ή μία επέμβαση μεταμόσχευσης ενός ζωτικού οργάνου και αφετέρου μία επέμβαση για την εκτομή αδενοειδών εκβλαστήσεων ή σκωληκοειδούς απόφυσης, για παράδειγμα. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα θέμα, νομίζω, το οποίο απασχολεί τους έχοντες την ευθύνη λειτουργίας των συστημάτων υγείας σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Απασχολεί και την πατρίδα μας. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα. Θα κάνουμε κι άλλα, γιατί μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι γίνεται με την περίφημη προκήρυξη του διαγωνισμού για το μάνατζμεντ στα νοσοκομεία, που ήταν δημιούργημα του κ. Γείτονα; Το σύστημα θα το πάρει πίσω ο σημερινός υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Απλά, δεν ολοκληρώθηκαν οι επιλογές αυτές, παρά το ότι πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχουν διευθύνοντες σύμβουλοι, μάνατζερ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι οποίοι θα βοηθήσουν, ώστε να εναρμονιστεί η λειτουργία των νοσοκομείων, όσον αφορά την παροχή σωστής περίθαλψης στους ασθενείς, με την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων. Πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή είναι ορθή και καθένας την ασπάζεται, τη δέχεται. Θα προχωρήσει. Απλά, δεν έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των κατάλληλων προσώπων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τα κριτήρια που έθεσε ο κ. Γείτονας, για την επιλογή αυτών των μάνατζερ, είναι σωστά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν ολοκληρώθηκε αυτή η επιλογή. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να βελτιωθεί ο τρόπος επιλογής των κατάλληλων μάνατζερ για τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι πάντως μία επιλογή, η οποία έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό σε άλλες χώρες που έχουν εθνικά συστήματα υγείας. Και εμείς θα προχωρήσουμε σ` αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή υπάρχει πληθώρα μάνατζερ στην Ελλάδα -όπως υπάρχει και πληθώρα γιατρών- δεν βρίσκετε μάνατζερ ή υπάρχει άλλο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι κατάλληλοι να αναλάβουν τέτοια καθήκοντα. Θα έλεγα ότι υπάρχουν και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, επειδή θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει με πιο επιμελή τρόπο, ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Η εφημερίδα μου, η "ΑΘΗΝΑτΚΗ", χθες και σήμερα, φέρνει κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει ένα είδος σκανδάλου στην Εμπορική Τράπεζα, με παράνομες δανειοδοτήσεις σε συνάλλαγμα, εκατομμυρίων δολαρίων, με τόκους με τους οποίους ζημιώνεται και η Τράπεζα της Ελλάδος και το ελληνικό Δημόσιο. Για το ζήτημα αυτό παρενέβη, χθες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ζήτησε να γίνει έρευνα. Η κυβέρνηση πώς σχολιάζει αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι υπάρχει στον τραπεζικό χώρο μια γενικότερη αναταραχή, και αυτά δεν αφορούν μόνον την Εμπορική, αλλά έχουν ακουστεί και για άλλες Τράπεζες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφ` όσον υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση, θα αναμένουμε την εξέλιξη των ερευνών των αρμοδίων δικαστικών αρχών, θα αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας αυτής. Μπορώ να πω όμως -και είμαι κατηγορηματικός σ` αυτό- ότι η Εμπορική Τράπεζα, οι τράπεζες στις οποίες το δημόσιο έχει έναν οιονεί έλεγχο, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα πρέπει να αναπτύξουν τη λειτουργία και τη δραστηριότητά τους έτσι, ώστε να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Πιστεύουμε ότι σ` αυτό το στόχο, σ` αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Εμπορική Τράπεζα, ακολουθώντας την πολιτική, η οποία από πολλούς κρίνεται αρνητικά. Είναι κάτι, όμως, το οποίο θα εξεταστεί και από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αναμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και τότε πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα ασφαλέστατο συμπέρασμα. Θα πρέπει, όμως, να εξετάσετε -επαναλαμβάνω- πώς σ` αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, τα δικά τους και των μετόχων τους, τα "δημόσια πιστωτικά ιδρύματα". Γνωρίζετε ότι η Εμπορική Τράπεζα, όπως και άλλες τράπεζες που έχουν το ίδιο καθεστώς, επιβαρύνεται στις συναλλαγές με τον Ειδικό Φόρο Τραπεζικών Εργασιών, με ένα ποσοστό ακόμη 1,2%, σύμφωνα με το νόμο 128. Αντιλαμβάνεστε πως, προκειμένου να επιβιώσουν σ` αυτό τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να προχωρούν με τέτοιες ρυθμίσεις στις συναλλαγές τους, ώστε να μη χάνουν μερίδιο στην αγορά. Ισα-ίσα να παραμένουν ισχυρές. Κάτω από αυτό, λοιπόν, το πρίσμα θα πρέπει να κρίνετε την πολιτική που ακολουθεί η συγκεκριμένη Τράπεζα ή και άλλες στις οποίες, εμμέσως, με την ερώτησή σας, αναφερθήκατε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πάντως, θα πρέπει να είναι έτσι όπως το λέτε, αλλά τα τελευταία χρόνια τα κέρδη της Εμπορικής μειώνονται συνεχώς. Από τα 28 δις δραχμές που ήταν πριν από τρία χρόνια έφτασαν στα 9 δις δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα αυτό δεν είναι η κατάλληλη. Εσείς τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν δεν ακολουθούσε την πολιτική αυτή η Εμπορική Τράπεζα, σύμφωνα με τη δική σας λογική, τα αποτελέσματα χρήσεως θα ήταν ακόμη περισσότερο δυσμενή. Η εξέλιξη, δηλαδή, θα ήταν πιο αρνητική. Αλλά, για όλα αυτά, επειδή χρειάζεται να κάνουμε πολλές υποθέσεις, δεν είναι ορθό να συζητούμε τώρα. Αναμένουμε αυτοί που έχουν αναλάβει να ελέγξουν πώς έχουν τα πράγματα, να εκδώσουν το πόρισμά τους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με δεδομένο ότι κι εσείς έχετε επισημάνει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης, είναι στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης η προσπάθεια συνεννόησης με τα κόμματα της Αριστεράς ή γιατί όχι και με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εξευρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε, όταν -σύμφωνα με τις δικές μας επιλογές, σύμφωνα με τις δικές μας προτεραιότητες- αναλάβουμε πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποφασίσουμε επί του συγκεκριμένου θέματος. Δεν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα έως τώρα. Αρα, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πρωτοβουλίες, αφού το θέμα αυτό, έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει στην "ατζέντα" μας, δεν υπάρχει στο σχεδιασμό μας, αυτή την περίοδο.

ΠΑΡΙΣ: Το θέμα της πώλησης της Ιονικής έχει "παγώσει";

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν έχει "παγώσει". Εχουμε πει ότι στις αρχές του νέου χρόνου θα προχωρήσουμε εκ νέου στη διαδικασία για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Εχει εξαγγελθεί αυτό. Είμαστε, λοιπόν, μέσα στο χρονικό ορίζοντα που έχουμε προσδιορίσει.

ΠΑΡΙΣ: Οσον αφορά τα ΚΑΕ, χρονικό ορίζοντα μπορείτε να μας δώσετε, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα χθες για εύθετο χρόνο. Πιστεύω ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε μια δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση του πακέτου του 67% των μετοχών των ΚΑΕ.

ΚΙΑΟΣ: Αν στις προθέσεις της κυβερνήσεως -και λέω "κυβερνήσεως" συνδέοντάς την και με το κυβερνητικό κόμμα, αναγκαστικά- ενόψει του Συνεδρίου υπάρχουν σκέψεις, προβληματισμοί, προτάσεις και αναπτύσσεται διάλογος σχετικά με το ενδεχόμενο συμμαχιών προ και μετά τις εκλογές. Αν αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση πρόβλημα σχετικά με σκέψεις, προτάσεις, με συζητήσεις αλλαγής του εκλογικού νόμου ή άλλων συνεννοήσεων με άλλα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά δεν απασχολούν την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ με τα όργανά του έχει αναπτύξει τις θέσεις του για τα συγκεκριμένα θέματα. Γνωρίζετε ότι κι εγώ είπα, από την πρώτη ημέρα, πως ο διάλογος και η επικοινωνία έχουν πάντα ενδιαφέρον. Είναι ανοικτοί από την πλευρά μας αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να είμαι σαφής και κατηγορηματικός, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα. Δεν μας έχει απασχολήσει, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

ΠΑΡΙΣ: Μας είπατε, χθες, ότι οι εγγυητικές επιστολές της SARESCO, τα δύο δις ξαναπήγαν στο Δημόσιο. Ποιός έχει υπογράψει αυτές τις εγγυητικές επιστολές; Νομίζω ότι την εγγυητική επιστολή την έχει υπογράψει η Εθνική Τράπεζα. Τα χρήματα, δηλαδή, που έδωσε, που εγγυήθηκε η Εθνική Τράπεζα, θα επιστρέψουν στο Δημόσιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ μιλώ εκ μέρους της κυβέρνησης για το Δημόσιο. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι το δημόσιο έλαβε αυτό το ποσόν της εγγυητικής επιστολής, ποσό δύο δις δραχμών -ποσόν καθόλου ευκαταφρόνητο- λόγω της ασυνέπειας που επέδειξε η άλλη πλευρά. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι θα πληρώσουν το συγκεκριμένο ποσό, είναι κάτι το οποίο δεν έχει ενδιαφέρον για μας. Αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον είναι να πληρωθεί το συγκεκριμένο ποσόν. Και το ποσόν αυτό θα αποδοθεί στο Δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπει η αρχική σύμβαση.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 December 1998 - 15:50:49 UTC