Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, τις τελευταίες ώρες, έχουμε εξελίξεις στο Ιράκ. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ανακοίνωση, την οποία θα έχετε στη διάθεσή σας. Σας διαβάζω, ακριβώς, τι αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή, για τα γεγονότα στο Ιράκ:

"Η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Ιράκ και εκφράζει την ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις θα είναι σύντομες σε χρονική διάρκεια και θα τερματιστούν.

Η Ελλάδα κατέβαλε καθ` όλο το χρονικό διάστημα που παρήλθε προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν στις απαγορεύσεις και τους ελέγχους στην παραγωγή χημικών και άλλων όπλων μαζικών καταστροφών.

Οι αποκλίσεις από τις αποφάσεις και τα προσκόμματα στο έργο της UNSCOM για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών είναι καταδικαστέες.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το απαραβίαστο των συνόρων αποτελούν βασικές αρχές επί των οποίων εδράζονται η διεθνής ασφάλεια και η παγκόσμια ειρήνη και αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο λαός του Ιράκ δεν ευθύνεται για τις ενέργειες των κυβερνώντων του. Η σκληρή δοκιμασία που υφίσταται από καιρό θα πρέπει να τερματιστεί με τη συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας. "

Θα ήθελα να σας δώσω, πέραν της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, μερικά στοιχεία για το θέμα αυτό: Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Μπερνς επισκέφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Υφυπουργό Γιάννο Κρανιδιώτη. Τον ενημέρωσε για το ότι η έκθεση του εκπροσώπου του ΟΗΕ κ. Μπάτλερ ήταν αρνητική για τη στάση του Ιράκ, άρα ήταν ενδεχόμενο να αναληφθεί κάποια στρατιωτική δράση.

Η Ελλάδα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Ο κ. Πάγκαλος επιστρέφει σε λίγες ώρες στην Ελλάδα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Το κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις, βρίσκεται σε ετοιμότητα. Δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η παροχή διευκολύνσεων ή η συμμετοχή με κάποιον άλλο τρόπο σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται. Ο κ. Κρανιδιώτης συγκάλεσε σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων και χθες και σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είχε, πάλι σήμερα, επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη και τον Βρετανό πρέσβη κ. Σμιθ.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται, επίσης, σε συνεχείς διαβουλεύσεις, για το θέμα αυτό, με τους εκπροσώπους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακόμη, έγινε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των κυρίων Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτη, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται και εξελίσσεται. Εκδόθηκε η ανακοίνωση που σας ανέγνωσα μόλις πριν.

Παρακολουθούμε από πολύ κοντά αυτές τις εξελίξεις και ελπίζουμε, το συντομότερο δυνατό, να τερματιστεί αυτή η κρίση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Να εννοήσω, με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που λέει ότι οι αποκλίσεις από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι καταδικαστέες, ότι υποστηρίζετε αυτή την επέμβαση και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται αυτή την κρίση οι ΗΠΑ και η Βρετανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι πρέπει με ειρηνικό τρόπο να αναζητείται και να δίνεται λύση στα προβλήματα που προκύπτουν. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν η παραγωγή-κατοχή χημικών όπλων να μας αφήνει αδιάφορους. Πρέπει η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει σε αυτή την απειλή. Με αυτή την έννοια και σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες, που έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον Κόλπο, διατυπώσαμε τη θέση, την οποία λεπτομερώς σας ανακοίνωσα πριν.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αρα υποστηρίζετε την επέμβαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν πάρα πολύ σαφής, αφού έκανα μια αναλυτική αναφορά στις θέσεις μας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τη Σούδα, αν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι εκεί εγκαταστάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε θέμα, έως τώρα, για χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων στη Σούδα. Το είπα.

ΚΙΑΟΣ: Τη Σούδα, ως ΝΑΤΟϊκή βάση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, έχουμε γνώση του αν η Σούδα τίθεται στη διάθεση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, τώρα.

ΚΙΑΟΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι έπρεπε να υπάρχει, προηγουμένως, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μετά να γίνει η επίθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό η διεθνής κοινότητα έχει ορίσει ένα σαφές πλαίσιο. Πώς, δηλαδή, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Η Επιτροπή Επιτήρησης έκανε το έργο της. Η έκθεση του κ. Μπάτλερ είναι σαφής και αυτή ακριβώς προδιέγραψε την πορεία των πραγμάτων.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρομαι στη χθεσινή επίθεση η οποία συνεχίζεται. Γι` αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο επιτιθέμενος έπρεπε, προηγουμένως, να έχει ή όχι εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

ΚΙΑΟΣ: Στις διαβουλεύσεις που είπατε με τους εταίρους της Ε. Ε., υπάρχει περίπτωση να συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών, εντός της ημέρας, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ενδεχόμενο αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή η θέση της Γαλλίας είναι Α`, η θέση της Βρετανίας είναι Β`, η θέση της Γερμανίας είναι Γ`, η κυβέρνηση τι κάνει στην προκειμένη περίπτωση, επειδή θέση της είναι πως στην Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τι πράττει; Πώς μπορεί να συγκερασθούν Παρίσι, Λονδίνο, Βόννη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλήσω για λογαριασμό κυβερνήσεων άλλων χωρών. Σας ανέπτυξα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οσον αφορά την Ε. Ε., την Προεδρία της ασκεί η φίλη Αυστρία. Εφόσον η Αυστρία προβεί, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας, σε σχετική ανακοίνωση, εκεί θα εκφραστεί η πολιτική της Ε. Ε..

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μάθαμε ότι ο πρώτος που ενημερώθηκε ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος, χθες στις Βρυξέλλες. Θέλω να σας ρωτήσω με ποιόν τρόπο και ποιος τον ενημέρωσε και αν κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης είχε ενημέρωση ότι θα γινόταν επέμβαση στον Κόλπο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, ότι ο κ. Μπερνς επισκέφθηκε, χθες το πρωί, τον κ. Κρανιδιώτη. Ο κ. Κρανιδιώτης επικοινώνησε με τον κ. Τσοχατζόπουλο και συζήτησαν το θέμα. Ολα τα άλλα, σε γενικές γραμμές, είναι όπως ακριβώς σας τα ανέφερα. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε συνεννόηση και συντονισμό με τις άλλες χώρες.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε κάποιο σχόλιο, σχετικά με το timing της επίθεσης και αν πιστεύετε ότι συνδέεται με τις εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει πολλές εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις που σχετίζονται με τις εσωτερικές εξελίξεις και την κατάσταση που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του ο Πρόεδρος κ. Κλίντον. Εκτιμήσεις, οι οποίες συνδέουν την επίθεση αυτή με την τιμή του πετρελαίου. Ολα αυτά, μπορεί κανείς να τα αξιολογήσει. Αυτό το οποίο, όμως, έχει σημασία, είναι ότι εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την κατοχή χημικών όπλων. Η κατοχή αυτή συνιστά παγκόσμια απειλή. Πιστεύω ότι ο λόγος αυτός δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ως λόγος ο οποίος είναι ισχυρός για να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διαβάζω και στην 'Ελευθεροτυπία', φέρεται να δήλωσε ότι χρειαζόταν, προηγουμένως, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επίθεση. Εσείς είπατε κάτι διαφορετικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος, με τον οποίο -όπως αντιλαμβάνεστε- η επικοινωνία είναι διαρκής, εκφράζεται μέσα από το κείμενο αυτό της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, καθώς έχει συμβάλει στη διατύπωση αυτού του κειμένου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως είναι σύμφωνος με την έκφραση των θέσεων, τις οποίες ανέπτυξα πριν.

ΚΙΑΟΣ: Τι απαντάτε στα ελληνικά κόμματα -της Αριστεράς έχω υπόψη μου ανακοινώσεις- τα οποία χαρακτηρίζουν ως "τυχοδιωκτική και γκαγκστερική", την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα πολιτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θέσεις τους. Μπορούν, βεβαίως, να αναζητήσουν, επικοινωνώντας με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το ΥΠΕΞ, περισσότερες πληροφορίες, προκειμένου να έχουν γνώση των πραγμάτων, αν αυτό θεωρούν ότι είναι χρήσιμο για να μπορούν έτσι να έχουν μια πιο σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα, ώστε μετά από αυτό να προχωρήσουν στη διατύπωση της τελικής θέσης τους.

ΚΙΑΟΣ: Από το τελευταίο να συμπεράνει κανείς ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ενημερώσει τα Κόμματα αυτοβούλως ή περιμένει να...

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, κάθε πολιτικού αρχηγού, κάθε πολιτικού κόμματος, προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωσή τους.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Είναι κατανοητές οι ανησυχίες για την εξάπλωση των χημικών όπλων, αλλά, δεν ανησυχεί την κυβέρνηση το ενδεχόμενο μια τέτοια επίθεση να αποτελέσει ένα προηγούμενο κατά οποιασδήποτε άλλης χώρας, με αφορμή ή και με πρόφαση τα χημικά όπλα που παράγει ενδεχομένως αυτή η χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε πολεμική κρίση που παίρνει τέτοιες διαστάσεις αποτελεί πηγή ανησυχίας και πολλών κινδύνων. Γι` αυτό, ακριβώς, αναμενόμενο και λογικό είναι, μια τέτοια εξέλιξη να μην είναι ευχάριστη. Και μας ανησυχεί. Ασφαλώς, μας ανησυχεί. Αλλά, η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα με ενεργό τρόπο, γιατί δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται η εκκρεμότητα επ` άπειρον. Πολύ περισσότερο, όταν διακυβεύεται η ασφάλεια ή η ζωή κατοίκων, αμάχων, όταν εκδηλώνονται τέτοιου είδους κρίσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίζονται αυτού του είδους τα προβλήματα.

ΚΙΑΟΣ: Οταν ομιλείτε συνεχώς περί Διεθνούς Κοινότητας, σε ποια διεθνή κοινότητα αναφέρεστε, όταν από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βρετανία και ΗΠΑ έκαναν την επίθεση, Γαλλία-Ρωσία-Κίνα καταδικάζουν και δεν συμμετέχουν; Πώς μεταφράζεται ο όρος Διεθνής Κοινότης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για τον ΟΗΕ, ο οποίος όρισε Επιτροπή, για να επιτηρήσει πώς χειρίζεται η ιρακινή κυβέρνηση το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό, δηλαδή, που αφορά την κατοχή και χρήση των χημικών όπλων. Η Εκθεση του επικεφαλής κ. Μπάτλερ, ήταν τέτοια που οδήγησε στο να αναληφθεί αυτή η δραστηριότητα. Το Συμβούλιο Ασφάλειας συνεδριάζει. Θα πρέπει να αναμένετε τις αποφάσεις του.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, δεν συμφώνησαν όλα τα Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις ενέργειες του κ. Μπάτλερ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Εκθεση του κ. Μπάτλερ αποτελεί το επιστέγασμα της αποστολής που του ανέθεσε ο ΟΗΕ. Δεν ήταν μόνος του εκεί ο κ. Μπάτλερ, ήταν επικεφαλής μιας Επιτροπής και είχε αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα. Διεκπεραίωσε τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν και προχώρησε στη διατύπωση αυτής της Εκθεσης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη επίσημη δήλωση που έγινε για το θέμα και την οποία έχω υπόψη μου, είναι η δήλωση που έκανε χθες στα κανάλια ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε ότι, βεβαίως και η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες από την πλευρά των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ηθελα να ρωτήσω εάν μετέβαλε άποψη ο κ. Αποστολάκης και αν αυτές οι δηλώσεις που είχε κάνει είχαν γίνει χωρίς συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλήσω εκ μέρους του κ. Αποστολάκη, θα μιλήσω εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο κ. Αποστολάκης είναι μέλος της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση διατύπωσε τη θέση της με την ανακοίνωση που σας ανέγνωσα μόλις πριν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνετε κάποιο σχόλιο -επειδή αναφερθήκατε στην ανάγκη προστασίας των αμάχων από τη χρήση χημικών ή άλλων όπλων- για τους νεκρούς αμάχους, που όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Βαγδάτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να εξακριβωθεί αν τα στοιχεία είναι έτσι όπως αναφέρονται από διάφορες πηγές. Δυστυχώς, μετά από τέτοιες επιθέσεις, μια συνέπεια είναι να έχουν προκληθεί ζημιές και να υπάρχουν και θύματα. Λυπούμαστε. Λυπούμαστε βαθύτατα, γιατί άμαχοι γίνονται θύματα μιας άφρονος πολιτικής στάσης μιας κυβέρνησης και πληρώνουν με τη ζωή τους ή με τραυματισμό, τέτοιου είδους ενέργειες και επιλογές.

ΠΑΡΙΣ: Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει ακόμα αυτή η εκκρεμότητα των χημικών όπλων; Μιλάμε συνέχεια για την εκκρεμότητα των χημικών όπλων από την εποχή του πολέμου του Κόλπου. Μήπως γνωρίζουμε αν υπάρχουν αυτά τα χημικά όπλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, απ ότι αντιλαμβάνομαι από την ερώτηση που κάνετε, έχετε μια αμφιβολία αν υφίσταται ακόμη θέμα χημικών όπλων ή θεωρείτε επειδή υφίσταται το θέμα των χημικών όπλων, ότι είναι αναγκαία μια τέτοια πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί και να λυθεί με ριζικό και τελεσίδικο τρόπο. Πάντως, αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο αναλήφθηκε η συγκεκριμένη στρατιωτική δράση. Η Εκθεση, η οποία οδήγησε σε αυτή την πρωτοβουλία, μιλά περί αυτού και νομίζω απετέλεσε και τον οδηγό, τον πιλότο, για να αναληφθεί αυτή δραστηριότητα.

ΠΑΡΙΣ: Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο, με αυτή την επίθεση θα λυθεί τελεσίδικα το πρόβλημα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει ιδιαίτερες ή ειδικές και λεπτομερείς πληροφορίες για το συγκεκριμένο αυτό θέμα. Η κυβέρνηση βασίζεται στην Εκθεση που διατύπωσαν αυτοί που εξουσιοδοτήθηκαν από τον ΟΗΕ να μελετήσουν το θέμα και να προβούν σε προτάσεις.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Είναι γνωστό και έχει γραφτεί -φαντάζομαι ότι ο καθένας το γνωρίζει- ότι σε ορισμένες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες υπάρχουν πυρηνικά όπλα. Νομιμοποιείται, για παράδειγμα, και ο Γιέλτσιν να κάνει κάποια επίθεση εναντίον, λόγου χάρη, του Αζερμπαϊτζάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι κάνουμε ένα άλμα λογικής. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση μας για τα πυρηνικά όπλα και τα πυρηνικά οπλοστάσια. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση, η οποία πιστεύω ότι βρίσκει σύμφωνους κι εσάς και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τη χθεσινή νέα δήλωση των Τούρκων σχετικά με την εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη, ότι δεν θέλουν ούτε εκεί να εγκατασταθούν οι πύραυλοι γιατί κινδυνεύει η Τουρκία.

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιου είδους δηλώσεις αποτελούν διακωμώδηση των κανόνων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύουμε ότι η στάση αυτή των αξιωματούχων της Τουρκίας δηλώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εξωτερική πολιτική της χώρας τους. Η Τουρκία φαίνεται ότι παράγει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να την προβληματίσει. Αντί να αναζητά αλλού προσχήματα, προκειμένου να αναπτύσσει αυτή την επιθετική και προκλητική στάση, καλό είναι να δει κατάματα την πραγματικότητα. Και βεβαίως, όχι μόνο να μην παράγει νέα προβλήματα, αλλά να λύσει και αυτά τα οποία υφίστανται σήμερα στην Τουρκία. Κατά τα άλλα αυτή η δήλωση έχει μικρή αξία για μας, γιατί βεβαίως το θέμα της άμυνας της Κύπρου ή το θέμα της άμυνας της Ελλάδας δεν θα καθοριστεί με βάση τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Είναι ειρωνεία, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σοβαρά, το να δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι με "κροκοδείλια" δάκρυα ότι ανησυχούν για την ασφάλεια της Τουρκίας από την πολιτική της Ελλάδας, που είναι μία φιλειρηνική πολιτική, μία πολιτική η οποία έχει διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, με πολλές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Με αυτή την έννοια, τέτοιου είδους ισχυρισμοί από την πλευρά της Τουρκίας επιστρέφονται ως απαράδεκτοι, γιατί πιστεύω ότι δεν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο. Δεν μπορεί η Τουρκία της εισβολής, της κατοχής, η Τουρκία του Αττίλα να δηλώνει ότι ανησυχεί από την φιλειρηνική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποια πληροφορία για το τι θα περιέχουν οι νέες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι επίκειται συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος που θα αποτιμά τις παρεμβατικές, μεσολαβητικές ενέργειες της κας Χέρκους και θα δίνει μία κατεύθυνση για την παραπέρα προώθηση των προσπαθειών για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Θα ασχοληθεί, βεβαίως, και με την ανανέωση της θητείας των ανδρών του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι και το νέο ψήφισμα θα είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ψηφισμάτων που έχουν εκδοθεί και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τον ΟΗΕ, που ορίζουν και το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να αναζητηθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Αυτή η αλυσίδα, όμως -επειδή μίλησα για κρίκους και αλυσίδα- δεν θα πρέπει να είναι αλυσίδα που θα κρατά δεμένη την Κύπρο ως όμηρο. Θα πρέπει, επιτέλους, να λυθεί το Κυπριακό. Ελπίζουμε ότι ο ΟΗΕ θα δείξει ισχυρή βούληση να πραγματοποιήσει αυτό που σε επίπεδο θεωρίας και κειμένων έχει ήδη κάνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρώτησα, γιατί υπάρχει ένα έγγραφο του κ. Κρανιδιώτη προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών στο οποίο μέσα έχει πληροφορίες ότι θα φέρει τον Αττίλα στην ίδια θέση με την Κύπρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό, αυτή την ώρα, δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω. Ασφαλώς, γίνονται διαβουλεύσεις, υπάρχουν επικοινωνίες, ανταλλάσσονται πληροφορίες και γίνονται προσπάθειες, επειδή πολλοί παράγοντες συμμετέχουν σ` αυτού του είδους τη λειτουργία, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η εγκατάσταση ή μη των πυραύλων θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας...;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα των πυραύλων χειρίζεται υπεύθυνα η Κυπριακή Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Εφόσον το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ περιέχει στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, μαζί με άλλους παράγοντες, από την Κυπριακή Κυβέρνηση, τότε με αίσθημα ευθύνης -και διακρίνεται από ευθύνη η Κυπριακή Κυβέρνηση- θα το κάνει, θα αξιολογήσει και τα στοιχεία αυτά.

ΚΙΑΟΣ: Με το δεδομένο της επιθέσεως, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον του Ιράκ. Με το δεδομένο ότι η Τουρκία επί 25 χρόνια, όχι απλώς δεν εφαρμόζει, αλλά έχει "φτύσει" -μπορώ να πω, αν μου επιτρέπεται- τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με το δεδομένο ότι συνεχίζεται η καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο με την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, σκέφτεται η Κυβέρνηση να ζητήσει την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για να επιτεθούν στην Τουρκία, ώστε να εφαρμοστούν επιτέλους οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα οποία θέτετε με την ερώτησή σας τα έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση -και όχι μόνο με την παρούσα σύνθεσή της- επειδή ακριβώς αποτελούν συστατικά στοιχεία της ασκούμενης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατ` επανάληψη, έχει καταδικαστεί η Τουρκία τόσο για τη στάση της στο Κυπριακό θέμα, όσο και για τη συμπεριφορά των κυβερνήσεών της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της. Και έχει κληθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με τη διεθνή έννομη τάξη. Βεβαίως, αυτό δεν έχει επιτευχθεί γι` αυτό υφίστανται προβλήματα σε όλους αυτούς τους τομείς. Μίλησα πριν -κι αυτό ακριβώς ήθελα να σημειώσω- για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα κείμενα που έχουν αποφασιστεί για τέτοια θέματα και στην πρακτική που ακολουθείται. Υπάρχει μία απόσταση, μια αναντιστοιχία. Αυτή την αναντιστοιχία, ασφαλώς, την επισημαίνουμε και την καυτηριάζουμε. Και είναι υποκρισία να ασκείται μία πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιτέλους, το Κυπριακό θέμα πρέπει να λυθεί. Επιτέλους, πρέπει με πολιτικά μέσα να λυθούν άλλα προβλήματα τα οποία υφίστανται στην Τουρκία. Και πρέπει η Τουρκία να έχει μια άλλη συμπεριφορά, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΙΑΟΣ: Σκοπεύει η Κυβέρνηση, ρώτησα, να ζητήσει να επιτεθεί ο ΟΗΕ στην Τουρκία, για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του, όπως επετέθη στο Ιράκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις αυτές δεν προβλέπουν, μεταξύ των μέτρων, ούτε κατά υπόνοια, επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Τουρκίας. Γνωρίζετε, όμως, πολύ καλά -και επανέρχομαι στο θέμα του Ιράκ- ότι κάτι τέτοιο υπονοείτο, όσον αφορά την αντιμετώπιση από τη διεθνή κοινότητα του προβλήματος των χημικών όπλων που υπάρχουν στο Ιράκ. Εμείς, όταν ζητούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ζητούμε την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. Τίποτα περισσότερο. Αλλά -και το τονίζω αυτό- και τίποτα λιγότερο. Θα πρέπει να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Γνωρίζετε αν έχει ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσει ο Πρωθυπουργός την παραίτηση του κ. Φούρα και του κ. Βενιζέλου για το "πολιτικο-αθλητικό σκάνδαλο" με τον ΠΑΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι μία δική σας εκδοχή, ένας δικός σας χαρακτηρισμός. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Η συνεργασία των δύο Υπουργών με τον Πρωθυπουργό είναι άριστη. Ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με το θέμα της Παιδείας μια ερώτηση: Επειδή χθες, ο κ. Αρσένης άφησε αρκετές αιχμές εναντίον συναδέλφων του Υπουργών και άλλων παραγόντων, πρώτον, τι εννοεί ο Πρωθυπουργός όταν λέει ότι ελπίζει έως τα Χριστούγεννα ο διάλογος να αποδώσει, να έχει αποτελέσματα και δεύτερον, τι γίνεται με το διάλογο, έως ποιο βαθμό θα φτάσει και πού θα υποχωρήσει ο κ. Αρσένης;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται ο κ. Αρσένης. Στην προσπάθεια που κάνει να προωθήσει την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, έχει την ομόθυμη στήριξη όλων των μελών της Κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Είναι χρέος όλων να συμβάλουν, ώστε τώρα -αν είναι δυνατόν- να αντιμετωπιστεί και να λυθεί η κρίση που μαστίζει την εκπαιδευτική κοινότητα. Η προσπάθεια, που καταβάλλει ο κ. Αρσένης μας εκφράζει όλους. Και με αυτή την έννοια, ως αρμόδιος Υπουργός, πιστεύουμε ότι θα επιτύχει τελικά, με καλύτερη ενημέρωση, με εντονότερη επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους φορείς στον εκπαιδευτικό χώρο, να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που όλοι επιθυμούμε: στην επαναφορά της ηρεμίας στο χώρο των σχολείων.

ΚΙΑΟΣ: Εχει υποβάλει παραίτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτε καν -φαντάζομαι- τέτοια σκέψη υπάρχει! Και παρακαλώ μην το αναμένετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει προσλάβει το Λαζόπουλο για να προωθήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απαντώ στην ερώτησή σας, γιατί πρέπει να στραφώ -αν δεχτώ το νόημα και το πνεύμα της ερώτησής σας- εναντίον συναδέλφων σας που δουλεύουν σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αρσένης κάνει διάλογο με τους μαθητές. Κάνει διάλογο και με τους ηθοποιούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης κλήθηκε σε μια εκπομπή. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και αυτό τον τιμά ιδιαίτερα. Και γνωρίζετε γιατί. Από κει και πέρα, απέδειξε ότι επιθυμεί να γίνεται διάλογος για το θέμα που έχει προκύψει στο χώρο της Παιδείας. Οι συντελεστές της εκπομπής, ως οικοδεσπότες, είναι αυτοί που ορίζουν και τη σύνθεση των παραγόντων που παίρνουν μέρος σε μια τέτοια συζήτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 17 December 1998 - 15:30:42 UTC