Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήσαμε σήμερα την πορεία των μεγάλων έργων, συνολικά την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αλλά με γενικότερες αναφορές στο όλο περιβάλλον, το νομικό και το πραγματικό, που δημιουργείται για την εκτέλεση των μεγάλων και μικρότερων δημοσίων έργων. Εργων που είναι ενταγμένα σε ευρωπαϊκά, εθνικά, περιφερειακά, νομαρχιακά και τοπικά προγράμματα.

Διαπιστώθηκε ότι συντελείται μια κοσμογονία έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, που δεν έχει προηγούμενο στην πατρίδα μας. Τα αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση, είναι μετρήσιμα και συγκρίσιμα με ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτή η ικανοποιητική εξέλιξη δικαιολογεί κάθε αισιοδοξία για το μέλλον. Ελέγχουμε απολύτως τους χρόνους που έχουμε θέσει για την ολοκλήρωση των πιο σημαντικών έργων. Είμαστε εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος.

Ειδικότερα, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ορισμένα έργα με συγκεκριμένα στοιχεία, αφού σημειώσω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση των δημοσίων έργων, όσον αφορά τη διαφάνεια. Δημιουργήθηκε αφενός το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων και αφετέρου λειτουργεί ο θεσμός του Ειδικού Συμβούλου Ελέγχου Ποιότητας Εργων, που έχει προχωρήσει ήδη σε δειγματοληψία ενός σημαντικού ποσοστού των δημοσίων έργων. Εχουν επιβληθεί πρόστιμα και κυρώσεις εκεί που αυτό επιβάλλεται και γενικώς για πρώτη φορά με τέτοιο συστηματικό τρόπο γίνεται έλεγχος και της ποιότητας των παραγομένων έργων. Και βεβαίως, συζητώντας για τα έργα αυτά, επαναλήφθηκε -για μια ακόμη φορά- πως η προετοιμασία που έχουμε κάνει για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μας φέρνει σε μια προνομιακή θέση, έτσι ώστε όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Γ' Κ. Π. Σ., θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως, ώστε να αξιοποιήσουμε και την τελευταία δραχμή με τον καλύτερο τρόπο.

Τα έργα στα οποία έγινε ιδιαίτερη μνεία είναι:

* Το Εθνικό Κτηματολόγιο. Είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο ξεκίνησε στην πατρίδα μας για πρώτη φορά και εξελίσσεται. Στα επόμενα τρία χρόνια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, υπολογίζεται να δημιουργηθούν 9.500 -10.000 θέσεις εργασίας. Ενα μεγάλο και απαραίτητο για την Ελλάδα έργο, όπως το Κτηματολόγιο, θα ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση και από το Γ' Κ. Π. Σ.

* Η Εγνατία Οδός. Είναι ένα άλλο μεγάλο έργο συνολικού μήκους 680 χλμ. Εχουν κατασκευαστεί τα 120 χιλιόμετρα και είναι σε εξέλιξη έργα σε μήκος 403 χλμ. Μιλούμε για την Εγνατία Οδό, σε συνάρτηση με τα έργα που αφορούν τους 9 κάθετους άξονες που τη συνδέουν με διάφορες περιοχές και προορισμούς, αλλά και με τα 5 λιμάνια με τα οποία συνδέεται η Εγνατία Οδός.

* Το μεγάλο έργο του δρόμου Πατρών -Αθηνών -Θεσσαλονίκης - Ειδωμένης (ΠΑΘΕ) συνολικού μήκους 730 χλμ., με προϋπολογισμό 360 δις δρχ. Εχουν κατασκευαστεί 280 χλμ. Εργάζονται στα εργοτάξια, που λειτουργούν αυτή την ώρα, 4.000 άνθρωποι. Στο έργο αυτό -πρέπει να σας πω- εντάχθηκε η ζεύξη στο Μαλιακό Κόλπο, προϋπολογισμού 100 δις δρχ.

* Η ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου. Είναι ένα πολύ σημαντικό αλλά και δύσκολο έργο, λόγω των γεωτεχνικών προβλημάτων της περιοχής, που παρουσιάζει έντονη σεισμογένεια, Το έργο προχωρά. Εως το 2004 θα δουλεύουν 1000 άνθρωποι στα έργα για τη ζεύξη και από τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στον περίγυρο, υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 4000 θέσεις εργασίας.

* Η υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου- Πρέβεζας. Εχει φτάσει στο 80% του συνόλου του έργου. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 1999 θα δοθεί σε χρήση η υποθαλάσσια αυτή ζεύξη.

* Το Αττικό Μετρό. Υπολογίζεται -όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία- να το χρησιμοποιούν καθημερινώς 450.000 πολίτες. Πρέπει να αναφερθώ ιδιαιτέρως στα προβλήματα που προέκυψαν και αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ανασκαφών. Σε τέτοια έργα δαπανήθηκαν 10 δις δρχ. Εργάζονται 3.500 άνθρωποι στο έργο αυτό, του οποίου το μήκος είναι 19 χλμ. και θα έχει 21 σταθμούς. Εχει γίνει το 82% του έργου. Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς που έχουν τεθεί -και πιστεύεται απόλυτα ότι θα επιτευχθούν- στο τέλος του 1999 θα δοθεί σε χρήση η βασική γραμμή του Μετρό, από το Πεντάγωνο στα Σεπόλια, μέσω Συντάγματος και Ομονοίας.

* Το Αεροδρόμιο των Σπάτων. Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης που οδήγησε σε πολύ καλά αποτελέσματα υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Είχαμε μια εξοικονόμηση πόρων 100 δις δρχ. Υπολογίζεται ότι από το νέο Αεροδρόμιο η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου του 2001. Κατά την εξέλιξη του έργου προχωρά και ο ανασχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία του Αεροδρομίου. Υπολογίζεται ότι θα αυξάνονται σταδιακά οι εργαζόμενοι. Από 4.500 που είναι σήμερα θα φτάσουν προοδευτικά στις 7.000 και σε επιχειρηματικές, εμπορικές, τουριστικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν γύρω από το νέο Αεροδρόμιο, υπολογίζεται να δημιουργηθούν 14.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα προβλήματα τα οποία επισημάνθηκαν για μια ακόμη φορά, μεταξύ των άλλων, εντοπίστηκαν:

* Σε διαδικασίες απαλλοτριώσεων, που συχνά είναι χρονοβόρες.

* Στη δυσκολία παραγωγής των έργων, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται και λειτουργεί σήμερα το σύνολο, σχεδόν, των τεχνικών εταιρειών της χώρας μας. Γι' αυτό ακριβώς υποδείχθηκε ως αναγκαία η ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων των τεχνικών εταιριών, προκειμένου να επανέλθουν σε μια κατάσταση που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διεκδικούν έργα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε μεγάλο βαθμό, σήμερα, αναλαμβάνουν υπεργολαβίες έργων που έχουν ανατεθεί σε μεγάλες ξένες εταιρείες. Ο ανταγωνισμός, βεβαίως, είναι σκληρός. Ολοι αυτοί οι διαγωνισμοί είναι διεθνείς, ανοικτοί διαγωνισμοί, στους οποίους μπορούν να προσέλθουν και να λάβουν μέρος - όπως γνωρίζετε- και ξένες εταιρείες. Αρα, το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό.

* Στο θέμα που προκύπτει από τις προσπάθειες της Πολιτείας, αλλά και το ενδιαφέρον όλων μας για την πλήρη κατάρτιση περιβαλλοντικών μελετών. Η διαδικασία αυτή, λόγω και του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει το Συμβούλιο της Επικρατείας, οδηγεί συχνότατα σε καθυστερήσεις σε καίρια σημεία πολλών μεγάλων έργων.

Κλείνω, αναφέροντας κάποια ακόμη αριθμητικά στοιχεία. Τονίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι έχει βελτιωθεί θεαματικά η απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατίθενται στο πλαίσιο του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στο τέλος του 1998 θα έχει απορροφηθεί το 60% και στο τέλος του 1999 το 80% των πόρων. Είναι θεαματική η βελτίωση αυτή. Επίσης, έγινε μια συγκριτική αναφορά με το τι συμβαίνει στην Ε. Ε. με τη χρησιμοποίηση δύο κριτηρίων:


-Το ένα είναι η δέσμευση πιστώσεων. Στον τομέα, λοιπόν, της δέσμευσης πιστώσεων έχουμε πετύχει ένα ποσοστό του συνόλου των πιστώσεων που μπορούμε να δεσμεύσουμε, το οποίο φτάνει το 86% και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη ο μέσος όρος βρίσκεται στο 73%.


-Το άλλο κριτήριο, για να βγάλουμε αυτό το συγκριτικό συμπέρασμα, αφορά την είσπραξη χρημάτων, στο πλαίσιο αυτών των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στον τομέα αυτό το ποσοστό που έχουμε επιτύχει είναι 61%. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 56%. Σε σχέση με τις άλλες χώρες έχουμε βελτιώσει θεαματικά την επίδοσή μας. Είμαστε σε μια πολύ καλή θέση. Ολα αυτά και πολλά άλλα τα οποία με λεπτομέρειες μπορώ να αναφέρω, δείχνουν ότι είμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο.

Επισημάνθηκε ότι η Ν. Δ. στην κριτική που ασκεί έχει μετατοπίσει την αιχμή της από το ότι δεν γίνονται έργα, δεν έχουμε επιτύχει υψηλή απορροφητικότητα, στο ότι τα έργα που γίνονται -και το αναγνωρίζει πλέον- δεν έχουν την ανάλογη ποιότητα ή γίνονται με διαδικασίες "σκανδαλώδεις". Πιστεύουμε ότι καθώς θα περνά ο καιρός, μεγάλα τμήματα των έργων αυτών θα ολοκληρώνονται και θα παραδίδονται για χρήση στους πολίτες. Ετσι, και αυτός ο ισχυρισμός της Ν. Δ. θα καταπέσει, όπως και οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της και θα λάμψει η αλήθεια.

* Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κάλυψη της θέσης του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που μένει κενή στο τέλος του χρόνου, λόγω τερματισμού της θητείας του νυν Προέδρου κ. Παπίδα, ο οποίος με ιδιαίτερη επιτυχία άσκησε τα καθήκοντά του. Ως νέος Πρόεδρος επελέγη ο Αντιπρόεδρος κ. Αριστομένης Κομισόπουλος.

* Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός έκανε ορισμένα σχόλια και επισημάνσεις για θέματα της επικαιρότητας, καθώς κλείνει η χρονιά.

Η διασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος και η ένταση της προσπάθειάς μας για ανάπτυξη της χώρας, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες, είναί το κριτήριο το οποίο κυρίως λαμβάνουμε υπόψη μας για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα προσομοιάζουν με τις συνθήκες άλλων προηγμένων χωρών. Εχουμε διανύσει μια πολύ μεγάλη απόσταση προς το καλύτερο, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Για παράδειγμα, μπορεί να αναφερθεί ο τρόπος με τον οποίον άντεξε και αντέδρασε η ελληνική οικονομία στην κρίση που εκδηλώθηκε, μετά την είσοδο της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Γνωρίζετε πώς επικρίθηκε τότε η επιλογή για την προσαρμογή της ισοτιμίας του ελληνικού νομίσματος, όπως επίσης με πόσο ειρωνικό τρόπο, σχεδόν με λοιδορίες, αντιμετωπίστηκαν οι θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, όταν μιλούσαμε για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, λίγα χρόνια πριν, επειδή είχαμε τη βεβαιότητα ότι με το έργο μας μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος προηγούμενων περιόδων. Ολα αυτά, πλέον, αποτελούν παρελθόν.

Και στην περίπτωση αυτή η Ν. Δ., που κάποτε -στο πρόσφατο παρελθόν- μας κατηγορούσε ότι δεν θα επιτύχουμε την ένταξη στην ΟΝΕ, σήμερα και αυτή θεωρεί δεδομένη την ένταξη και μας κατακρίνει για το ότι με την ένταξη αυτή δεν θα επιτύχουμε και πολύ σπουδαία πράγματα υπέρ της Ελλάδας και του ελληνικού λαού!

Επίσης, μια και είναι πρόσφατη η Σύνοδος Κορυφής της Βιέννης, όπου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, και με αφορμή μια κινδυνολογία, που συνήθως αναπτύσσεται για "την εμπλοκή ή το τέλμα στο οποίο περιέρχονται τα θέματα που μας αφορούν", επισημαίνουμε ιδιαιτέρως, το ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση για την Κύπρο προχωρά, παρά τις κατά καιρούς θέσεις που εκφράζονται από διάφορες πλευρές. Αυτό αποδεικνύει την ισχύ που έχει η χώρα μας να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.

Η αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, πιστεύω ότι δικαιολογεί τον τίτλο μιας κυβέρνησης που έχει κάνει σημαντικές τομές στους θεσμούς, πράγμα το οποίο μας ικανοποιεί. Πολύ περισσότερο που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε στερεότυπα δεκαετιών, ριζωμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις με τις οποίες έπρεπε να συγκρουστούμε. Γιατί έτσι πρέπει να υπερασπιστούμε το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον.

Το 1999 είναι μια κρίσιμη χρονιά και για την Κυβέρνηση και για την παράταξη που τη στηρίζει, δοθέντος ότι θα γίνει το Συνέδριο, θα γίνουν οι Ευρωεκλογές. Οι γενικές εκλογές θα γίνουν το 2000. Αυτός είναι και ο ορίζοντας του πολιτικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ολα τα άλλα αποτελούν φιλολογίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις επιλογές μας. Οπως πάντοτε κάναμε, έτσι και τώρα, έτσι και στο μέλλον θα διεκδικούμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Δεν μας απασχολούν συζητήσεις ή σενάρια που αναφέρονται σε συμμαχικές κυβερνήσεις, σε αλλαγές του εκλογικού συστήματος, σε διεργασίες που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτό που είναι σαφές: Το ΠΑΣΟΚ παντοδύναμο, με δεδομένη τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο του με επιτυχία, για να διεκδικήσει το 2000, όταν ολοκληρωθεί η θητεία αυτής της Κυβέρνησης, και πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού την οποία και θα κερδίσει.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης μας ικανοποιούν. Βεβαίως, η Ε. Ε. είναι ένα πεδίο διαπάλης, σύγκρουσης συμφερόντων. Πρέπει συνεχώς να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας. Εχουμε μελετήσει τις κινήσεις μας. Εχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες που θεωρούμε απαραίτητες για να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Εχουμε καλά χαρτιά στα χέρια μας, για να επιδιώξουμε τους στόχους μας και να τους επιτύχουμε.

* Οσον αφορά την κρίση που ξέσπασε στο Ιράκ, οι θέσεις μας παραμένουν όπως ανακοινώθηκαν. Το θέμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση το παρακολουθεί εδώ και πολύ καιρό από κοντά. Πώς εξελίσσεται, δηλαδή, η διαδικασία που ανέλαβε ο ΟΗΕ για την επιτήρηση της καταστροφής των χημικών όπλων στο Ιράκ. Είναι κάτι που μας αφορά, επειδή επιθυμούμε στην περιοχή μας εγγυήσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Γι` αυτό, ακριβώς, η κρίση στον Περσικό Κόλπο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Παρακολουθούμε, λοιπόν, από κοντά, εδώ και πολύ καιρό, πώς εξελίσσεται αυτή η συνεργασία του ΟΗΕ με το Ιράκ. Οπως αναφέρουμε και στην ανακοίνωσή μας, οι γνωστές αρχές που μόνιμα διέπουν την εξωτερική πολιτική μας αποτελούν και το γνώμονα που πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται για να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Και βεβαίως, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι στο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας, αυτό το οποίο πρωτίστως μας ενδιαφέρει, αυτό που επιδιώκουμε είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας. Μας ενδιαφέρει, σ` αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προβάλουμε τις θέσεις μας, επιτυγχάνοντας με τον καλύτερο τρόπο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Πρώτα και κύρια μας ενδιαφέρει η Ελλάδα. Και βεβαίως, αυτό το οποίο επαναλαμβάνουμε και επιβεβαιώνουμε είναι το σημείο της ανακοίνωσής μας, των τοποθετήσεών μας, για την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να τερματιστεί η κρίση και να επιδιωχθεί λύση με πολιτικά και ειρηνικά μέσα.

Αυτά ήθελα να σας πω. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ποιά είναι η πορεία του προγραμματισμένου έργου του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης; Αναφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως αναφέρθηκε. Γνωρίζετε ότι έχει καταρτιστεί η σύμβαση με το δεύτερο προσωρινό ανάδοχο. Η σύμβαση αυτή προχωρά. Θα μπορούσα -θα το κάνει όμως ο συνάδελφος κ. Λαλιώτης- να σας διανείμω χάρτες και πίνακες συγκεκριμένους με τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ, τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Το έργο αυτό εξελίσσεται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πότε θα κατατεθεί η σύμβαση στη Βουλή, κύριε Υπουργέ, γιατί εκεί είναι το θέμα. Επειδή υπάρχουν προβλήματα με την κοινή γνώμη και τους φορείς της πόλης κ. τ. λ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα σχεδιασμού νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Δεν θα μακρύνει αυτή η συζήτηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Το ερώτημά μου είναι, εντός του '98 θα κατατεθεί αυτή η σύμβαση στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Βουλή, τη Δευτέρα, κλείνει τις εργασίες της, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις κακοτεχνίες των έργων, μιλήσατε καθόλου στο Υπουργικό Συμβούλιο; Υπάρχει μία έκθεση της Ε. Ε. που επισημαίνει ότι υπάρχουν κακοτεχνίες, που φθάνουν από το 85% έως το 96%.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε και στον τομέα αυτό, με λεπτομερή στοιχεία, μάλιστα. Ειπώθηκε πράγματι, ότι έργα παλαιότερων ετών, όταν ίσχυε το καθεστώς των πολύ μεγάλων εκπτώσεων, παρουσίαζαν προβλήματα ποιότητας. Και σ` αυτό όμως έχει γίνει μία επίσης σημαντική αλλαγή, αφού πλέον για την ανάθεση των δημοσίων έργων χρησιμοποιείται ένας μαθηματικός τύπος, για λόγους και αντικειμενικότητας και διαφάνειας, αλλά και για λόγους ορθής εκτέλεσης των έργων. Παλαιότερα, είχαμε φθάσει σε σημείο να αναλαμβάνονται έργα με εκπτώσεις ύψους 80% και πλέον. Εργα που έγιναν εκείνες τις περιόδους, όταν δίνονταν αυτές οι εκπτώσεις, παρουσιάζουν, σήμερα, προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι για τότε, είναι για τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δίνονταν σε χρήση έργα, χωρίς να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σήμερα, αυτή η διαδικασία του ελέγχου της ποιότητας των έργων έχει προχωρήσει, ενώ παλαιότερα δεν υπήρχε ανάλογος μηχανισμός ελέγχου. Εχουν επιβληθεί κυρώσεις και πρόστιμα. Εχει ζητηθεί από τις τεχνικές εταιρίες να διορθώσουν με συμπληρωματικά έργα, εκεί όπου υπάρχουν κακοτεχνίες ή άλλες ελλείψεις, την εργολαβία τους, προκειμένου έτσι να τα παραλάβει το Δημόσιο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους νόμους. Αρα, λοιπόν, έχοντας αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το πώς γίνεται ο έλεγχος της ποιότητας των έργων -επειδή ακριβώς, έχει διαπιστωθεί αυτή η κακή ποιότητα- σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλονται τα πρόστιμα και λαμβάνονται όλες οι δέουσες πρωτοβουλίες. Αντιμετωπίζουμε κι αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έργα έχουν παραδοθεί. Δεν έχουν παραδοθεί αυτά τα έργα με τις κακοτεχνίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε μεγάλο βαθμό κανόνας -συμβαίνει αυτό στην πατρίδα μας- να δίνονται έργα σε χρήση, χωρίς να έχουν παραληφθεί, αρμοδίως και εγκύρως, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Αυτό σας είπα. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει αυτοί οι οποίοι καλούνται να προβούν σε διορθώσεις ή να πληρώσουν πρόστιμα, να το κάνουν, για να υπάρξει και επίσημη παραλαβή του έργου από το κράτος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να καταλάβω, δεν έχει παραδοθεί κανένα έργο με κακοτεχνίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εργα στα οποία διαπιστώνονται κακοτεχνίες, δεν παραλαμβάνονται. Αλλά, υπάρχουν έργα τα οποία, για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται από τους πολίτες, διαπιστώνεται τώρα ότι είναι κακότεχνα, επειδή, τώρα πια, έχουν εγκαθιδρυθεί δυνατότητες και προϋποθέσεις ελέγχου της ποιότητάς τους. Κάτι που δεν συνέβαινε, πριν. Αυτό σας λέω

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Είπατε για το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, θα παραδοθεί μόνο μία γραμμή. Οι υπόλοιπες, πότε θα παραδοθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σχετικά με το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, είμαστε μέσα στους προγραμματισμούς μας. Είπα ότι θα δοθεί, μέχρι τέλους του '99, όσον αφορά την κεντρική διαδρομή. Από Πεντάγωνο μέσω Συντάγματος και Ομονοίας στα Σεπόλια. Από εκεί και πέρα, έχουμε πετύχει να δοθούν τα επόμενα χρόνια, μέσα στο Γ' Κ. Π. Σ. και οι άλλες γραμμές. Δηλαδή, δεν προβλέπεται ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ σε όλες τις γραμμές του, πριν από το 2000. Αλλά η βασική γραμμή που θα μεταφέρει και τους περισσότερους επιβάτες, που θα χρησιμοποιούν το ΜΕΤΡΟ, θα τεθεί σε λειτουργία, μέχρι τέλους του 1999.

Και πρέπει να σας πω, ότι και οι τεχνικές εταιρείες και το κράτος είχαμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, κατά την εργολαβία αυτή. Υπάρχουν 10.000 ευρήματα, μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα αυτά ήταν ότι το καλύτερο. Προστατεύθηκαν, διασφαλίστηκαν, δεν καταστράφηκαν. Παρακάμφθηκε ο Κεραμικός, κάτι πολύ σημαντικό, ενώ δεν προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό, για να προστατεύσουμε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είχατε προβλέψει και το λέγατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα, το λέγαμε. Εχουμε αυτούς, οι οποίοι λένε και πράττουν και αυτούς οι οποίοι απλώς λένε. Τι να κάνουμε! Δεν θα τους βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι! Είναι άλλοι οι οποίοι λένε-λένε και άλλοι, οι οποίοι δουλεύουν και παράγουν έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε, τα επόμενα χρόνια ποιά είναι; Πότε, το 2010, το 2050, πότε θα το παραδώσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι τα πρώτα χρόνια της νέας εκατονταετίας, ώστε να απολαύσετε και εσείς αυτές τις ωραίες διαδρομές!

ΜΙΧΑΗΛ: Πριν από λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση, με την οποία χαιρετούσε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ζητούσε να εφαρμοστεί αυτή η διακήρυξη, ακόμα περισσότερο σήμερα, σε πάρα πολλές περιοχές του Πλανήτη μας, αλλά και στη γειτονιά μας. Με δεδομένη αυτή τη θέση η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη προστατεύει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό, της κρίσης στον Περσικό Κόλπο, συζητήσαμε χθες. Αν θέλετε να ρωτήσετε ευθέως κάτι το οποίο αφορά την κρίση, ευχαρίστως να απαντήσω. Οσον αφορά, τώρα, το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η σχετική Διακήρυξη εκφράζει όλη την Ανθρωπότητα. Ασφαλώς όλοι τη σεβόμαστε και εργαζόμαστε υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που ανέλαβαν αυτή τη στρατιωτική πρωτοβουλία, εκφράζονται από αυτή τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αρα, λοιπόν, μη θέτετε με αυτή την εισαγωγή την ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέτω αυτή την ερώτηση για τον εξής, πολύ απλό λόγο. Διότι αυτοί πήραν μια απόφαση, να βομβαρδίσουν τη Βαγδάτη, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, και έχουμε αυτή τη στιγμή αθώα θύματα, άμαχο πληθυσμό. Ρωτάω, λοιπόν: Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι τα δικαιώματα αυτών των άμαχων διασφαλίζονται με το βομβαρδισμό; Ναι ή όχι; Απαντήστε μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε δύο σημεία, κατά τη χθεσινή συζήτησή μας, αναφερθήκαμε στους άμαχους που γίνονται θύματα, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε ευθύνη. Εκφράζουμε και πάλι τη λύπη μας γι αυτό. Μιλήσαμε, όμως, για την ανάγκη, μέσω συνεννοήσεων με την ηγεσία του Ιράκ, να βρεθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα, το οποίο αυτή την ώρα φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Κοινότητα, υπό την ευρεία έννοια. Το θέμα, δηλαδή, της κατοχής χημικών όπλων. Και αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα, αν είχε και η άλλη πλευρά, η ηγεσία του Ιράκ, ανταποκριθεί στις προσκλήσεις του ΟΗΕ, προκειμένου να μην πληρώσουν τελικά αυτή την κρίση οι άμαχοι. Το είπαμε αυτό και είναι σαφές.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή οι βομβαρδισμοί του Ιράκ συνεχίζονται και οι τελευταίες δηλώσεις των Αμερικανών αφήνουν ασάφεια, ως προς το πότε θα σταματήσουν αυτοί οι βομβαρδισμοί, σκέφτεται η κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα τη διακοπή των βομβαρδισμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Επίσημα, έγκυρα και έγκαιρα έχουμε ζητήσει να τερματιστεί αυτή η κρίση το συντομότερο δυνατό. Είναι στην πρώτη πρόταση της χθεσινής ανακοίνωσής μας αυτή η αναφορά. Ζητούμε να σταματήσει, το συντομότερο δυνατό, αυτή η κρίση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μα, η κρίση είναι συνολική στο Ιράκ, κύριε Υπουργέ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο θέμα, για τους βομβαρδισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σ' αυτό χθες και επανερχόμαστε: Θέλουμε το συντομότερο δυνατό να τερματιστούν αυτές οι πολεμικές επιχειρήσεις.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είχατε δηλώσει και βεβαίως είχατε ευθυγραμμίσει τη θέση σας με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ότι για την αμερικανική πλευρά είναι αρκετός και μόνο ο λόγος αυτός της παραγωγής χημικών όπλων. Ο κ. Πάγκαλος από την άλλη πλευρά διαπιστώνει ότι χρειαζόταν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μαζί με βουλευτές άλλων κομμάτων, ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Τελικά, τι συμβαίνει; Πώς το σχολιάζετε, δεδομένου ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δύο τοποθετήσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία απόκλιση. Γνωρίζω ότι και στο Ρ/Σ που εργάζεστε κι εσείς παρουσιάζεται, η μια θέση ως προς την άλλη, ως αποκλίνουσες και αντιφατικές και δεν παρουσιάζεται η θέση του κ. Κρανιδιώτη, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόκλιση, τέτοια αντίφαση. Δεν έδωσε απάντηση σήμερα, σχολιάζοντας σχετική ερώτηση και παρόμοιους προβληματισμούς ο κ. Κρανιδιώτης; Δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Επρεπε έγκαιρα να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Φτάσαμε, όμως, στα όρια που φαίνεται ότι η κρίση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Πιστεύουμε ότι τώρα θα πρέπει όλοι να έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό αυτή η δραστηριότητα, ώστε να βρεθεί με ειρηνικό τρόπο λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Αλλά, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί.

ΚΙΑΟΣ: Χθες, σε ερώτηση, εάν χρειαζόταν νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που να δίνει νέα εντολή, απαντήσατε ότι η απόφαση ελήφθη με τη συγκρότηση της Επιτροπής υπό τον κ. Μπάτλερ, η οποία έκανε τη δουλειά της. Ο κ. Πάγκαλος στη δήλωσή του είπε ότι χρειαζόταν νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τι από τα δύο ισχύει για την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Είπα, χθες -όπως βγαίνει και από την ανακοίνωσή μας- ότι είχε εξουσιοδοτηθεί από τον ΟΗΕ η συγκεκριμένη Επιτροπή, υπό τον κ. Μπάτλερ, να φέρει σε πέρας ένα έργο. Διατύπωσε μια Εκθεση. Με βάση αυτή την Εκθεση ανελήφθη πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Διάφορες χώρες έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για το θέμα αυτό. Γνωρίζετε ποιά είναι η ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Αυστριακή Προεδρία, η οποία, βεβαίως, μας εκφράζει. Γνωρίζετε ποια είναι η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Και πρέπει να σας πω ότι ασφαλώς, πάντοτε, επιθυμούμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό Οργανο που δεν πρέπει να παρακάμπτεται. Ουδείς αντίλογος στο θέμα αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, μην ξεχνάτε ότι με το συγκεκριμένο πολύ ειδικό ζήτημα ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφάλειας, έχει ορίσει, εδώ και αρκετό καιρό, ένα πλαίσιο δράσης και ζητά μια ορισμένη συμπεριφορά από το Ιράκ. Σ` αυτή την πρόσκληση δεν ανταποκρίθηκε η ηγεσία του Ιράκ. Αυτά, λοιπόν, είναι θέματα, τα οποία, παρά τις όποιες λεκτικές διαφορές φαίνονται, δεν πρέπει να θεωρείτε ότι κρύβουν διαφορετικές επιλογές. Είναι, όλες αυτές οι τοποθετήσεις, συμπληρωματικές και εκφράζουν μια κεντρική θέση, αυτή που περιέχεται και στην ανακοίνωση που εκδώσαμε χθες.

ΚΙΑΟΣ: Στην ενημέρωση, στο σχολιασμό του θέματος που είπατε ότι έκανε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρέπεμψε ακριβώς ως θέσεις της κυβερνήσεως, στην ανακοίνωση που μας διαβάσατε χθες. Και η θέση την οποία εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος, ότι χρειαζόταν προηγουμένως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πού βρίσκεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος -το είπα χθες και το επαναλαμβάνω- συμμετείχε στην έκδοση αυτής της ανακοίνωσης. Γιατί γίνεται μια προσπάθεια και με την ερώτησή σας να φέρετε σε διάσταση την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών. Παρακαλώ μην το επιχειρείτε, γιατί δεν είναι έτσι.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ σας ρωτώ. Αυτό που δήλωσε ο κ. Πάγκαλος τι σημαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό προηγουμένως και μάλιστα σε δική σας ερώτηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχει απόκλιση. Θέλω να σταθώ λίγο στο κείμενο που υπέγραψαν περισσότεροι από 80 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πώς το σχολιάζει αυτό η κυβέρνηση; Δεδομένου ότι παίρνουν θέση κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές εκφράζουν τις δικές τους απόψεις. Δεν είναι δυνατό να αστυνομευθεί η κρίση ή η άποψη κάθε συναδέλφου.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, για λογαριασμό του σταθμού στον οποίο εργάζομαι, αν το υπουργείο Τύπου, ως καθ' ύλη αρμόδιο, το απασχολεί καθόλου το χθεσινό φαινόμενο της εξαπάτησης τηλεθεατών με την εμφάνιση κάπου ανταποκριτή "μαϊμού" στα κεντρικά δελτία κάποιων τηλεοπτικών σταθμών. Αν σας απασχόλησε καθόλου το θέμα. Και αν σκοπεύετε να πάρετε κάποια πρωτοβουλία στο ΕΣΡ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, το ΕΣΡ, αν κρίνει πως πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα, μπορεί να το κάνει αυτοβούλως, χωρίς να χρειάζεται τη δική μας υπόδειξη. Αυτή τη δυνατότητα του την παρέχει ο νέος νόμος, τον οποίο ψηφίσαμε πριν από λίγους μήνες, δίνοντας αυτή τη νέα αρμοδιότητα στο ΕΣΡ, παρά το ότι πολλοί μας κατηγορούν ότι του στερούμε αρμοδιότητες. Οσον αφορά τώρα αυτό καθ` εαυτό το θέμα, γνωρίζω και εγώ από δημοσιεύματα ότι έχουν διατυπωθεί κατηγορίες, για κάποιον που παρουσιάστηκε ως ανταποκριτής βρισκόμενος στη Βαγδάτη, ενώ βρισκόταν κάπου αλλού. Λυπούμαι για τέτοιου είδους φαινόμενα, που, πολλές φορές, οδηγούν σε μια εκούσια ή ακούσια, από την πλευρά των σταθμών, παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Και δεν είναι δυνατό, τέτοιου είδους φαινόμενα, να τα αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικά. Πολύ περισσότερο όταν συσχετίζονται με τέτοιου είδους γεγονότα. Και αντιλαμβάνεστε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Τι σημαίνει ενημέρωση, πληροφόρηση σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΚΙΑΟΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, στην ιστορία του Τύπου στην Ελλάδα, που έχουμε τέτοια φαινόμενα.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπερθεματίζω, κ. Κιάο, σ` αυτά που θα πείτε. Γιατί, όπως αποδείχθηκε μετά, και κατά την κρίση στην Αλβανία, πολλοί ανταποκριτές, ενώ έδιναν περίπου με πολεμική ιαχή τα θέματά τους, σαν να βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, βρίσκονταν ακόμη και εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτού του είδους τα φαινόμενα, παρακαλώ με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη να τα αντιμετωπίζουν, πρώτα απ` όλα, οι λειτουργοί των ΜΜΕ. Γιατί υπάρχουν οι περιπτώσεις εκείνες που εξαπατούνται τα ίδια τα ΜΜΕ και είναι -όπως ο κάθε πολίτης- και ένα Μέσο Ενημέρωσης θύμα και αυτό, κάποιου απατεώνα. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις, όπου λειτουργοί των ΜΜΕ από αμέλεια, από έλλειψη ευθύνης, με τρόπο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το λειτούργημα της ενημέρωσης, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα, προκειμένου να προκαλέσουν εντυπωσιασμό. Ολα αυτά, όμως, πιστεύω ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν κυρίως, όχι με διοικητικά και αστυνομικά μέτρα, αλλά στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης. Αυτή είναι η προσωπική μου θέση. Την έχω διατυπώσει κατ` επανάληψη και παραμένω σ' αυτή.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε κάποια αναφορά για την Παιδεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία αναφορά.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αρσένης, χθες, είπε ότι δεν συμφωνεί με τη σύνθεση που έχει τώρα το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας δεν συγκαλείται από την κυβέρνηση. Είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή, έχει το δικό του Κανονισμό λειτουργίας, έχει Οργανο, το οποίο αποφασίζει για τον τρόπο με τον οποίο συγκαλείται. Είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπιστεί στην ώρα του.

Ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 18 December 1998 - 18:44:10 UTC