Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σε μία ώρα ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο για το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το οποίο, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει ένα γενικότερο ενδιαφέρον, λόγω των συνεπειών και επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί από την προσπάθεια της εφαρμογής της μεταρρύθμισης αυτής. Πιστεύω ότι σ` αυτή τη συνέντευξη Τύπου έχουν θέση και οι πολιτικοί συντάκτες. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι το οποίο θα εκτιμήσετε εσείς.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα έχουμε και πολιτικές εξελίξεις στο Υπουργείο Παιδείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Σημαίνει ότι οι πολιτικοί συντάκτες, πέραν των άλλων, δίνουν και την πολιτική διάσταση καθώς σχολιάζουν και αναλύουν τα διάφορα θέματα. Πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να είναι παρόντες, ώστε, πέραν της συζήτησης για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, να εξεταστεί και η πολιτική σημασία που έχει η προσπάθεια για την εφαρμογή της. Είναι η δική σας συνεισφορά στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας προϊδεάσετε λίγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο κ. Αρσένης. Είναι ο μόνος και αποκλειστικά αρμόδιος να ανακοινώσει όσα πιστεύει ότι ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την πρόοδο της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για την απουσία του κ. Κηπουρού από τη χθεσινή ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κηπουρός είναι βουλευτής. Επέλεξε να έχει αυτή τη στάση. Δεν έχει επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να εξηγήσει ποιος είναι ο λόγος της απουσίας του. Γι ` αυτό ακριβώς δεν έχω κι εγώ να προβώ σε σχόλιο.

ΚΙΑΟΣ: Δεν τον κάλεσε κανείς από τον Πρωθυπουργό έως... ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν φορείς και όργανα που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Δεν έχει επιτευχθεί αυτή η επικοινωνία ακόμη. Πιστεύουμε ότι θα γίνει και ο κ. Κηπουρός θα ενημερώσει για τους λόγους της απουσίας του από τη χθεσινή συνεδρίαση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θέλω να ρωτήσω για ένα άλλο ειδικότερο θέμα. Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή η ιστορία με τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών; Υπάρχει μια εμπλοκή εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Με το θέμα αυτό ασχολείται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Εξ όσων πληροφορούμαι, μετά από πολλούς μήνες, απέκτησε μία ταχύτητα, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο στο θέμα της εξέτασης των υποψηφιοτήτων και της μοριοδότησης, προκειμένου να καταρτιστεί ο αξιολογικός πίνακας και να παραχωρηθούν οι άδειες λειτουργίας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους των υποψηφιοτήτων για το νομό Αττικής. Δεν είναι θέμα του Υπουργείου. Είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να καταρτίσει αυτόν τον πίνακα, τον οποίο και θα προωθήσει σε εμάς, προκειμένου να εκδώσουμε τη διοικητική πράξη, την τελική δηλαδή απόφαση, αφού κάνουμε τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας για την απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Πιστεύω ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Και κάτι άλλο που είναι και θέμα του Υπουργείου: Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε η πρώτη αίτηση για την ψηφιακή τηλεόραση. Θέλω να ρωτήσω αν έχει διαβιβαστεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο από το Υπουργείο. Αν έχει προωθηθεί, δηλαδή, από το Υπουργείο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πράγματι, κατατέθηκε η πρώτη υποψηφιότητα. Οι ενδιαφερόμενοι αξιοποιούν τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο τον οποίο ψηφίσαμε πρόσφατα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις του σχετικού νόμου, θα αντιμετωπιστεί η υποψηφιότητα αυτή.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Υπάρχει λόγος που δεν έχει προωθηθεί ακόμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένας, ίσα-ίσα. Εχουμε πει ότι κάθε υποψηφιότητα κρίνεται αυτοτελώς. Το ίδιο θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σύμφωνα με τις προθεσμίες και τα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως αυτά διαγράφονται στο σχετικό νόμο, θα αντιμετωπιστεί η σχετική υποψηφιότητα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εγώ ρώτησα, γιατί δεν έχει προωθηθεί ακόμα. Ρώτησα για το υπουργείο, το οποίο δεν έχει ακόμα προχωρήσει, μολονότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την κατάθεση της υποψηφιότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΕΣΡ, αυτή την ώρα -και απαντώ συνδέοντας την απάντησή μου αυτή με την απάντηση που έδωσα στην προηγούμενη ερώτησή σας- ασχολείται με την ολοκλήρωση του θέματος των αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επειδή, από τη στιγμή που θα περιέλθει ο φάκελος της υποψηφιότητας στο ΕΣΡ αρχίζει και τρέχει η σχετική προθεσμία, που προβλέπει ο νόμος, θα συνεννοηθούμε με το ΕΣΡ, ώστε αμέσως μόλις περιέλθει σ' αυτό ο σχετικός φάκελος, να ασχοληθεί και εντός των προθεσμιών να εκδώσει την απόφασή του. Είναι κάτι, όμως, το οποίο δεν θα μακρύνει. Είναι θέμα ημερών αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει υπόψη της η κυβέρνηση για ένα ντοκιμαντέρ που προέβαλε η τηλεόραση των Σκοπίων και αν έχετε κάποιο σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Το έχει υπόψη της η κυβέρνηση. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που είχε προβληθεί και παλαιότερα. Εγινε η παράσταση των αρμοδίων από την ελληνική κυβέρνηση. Δόθηκαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση του γειτονικού κράτους. Αναγνωρίστηκε ότι πράγματι αυτή η ενέργεια κάθε άλλο παρά φιλική ήταν προς την Ελλάδα, ενόψει μάλιστα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας στα Σκόπια. Πρέπει να πω ότι επίκειται αλλαγή της Διεύθυνσης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών κρατικών σταθμών στη γειτονική χώρα και ίσως κάποιοι χρησιμοποίησαν αυτό το μέσο, προκειμένου να προβοκάρουν -κατά το κοινώς λεγόμενο- τη συζήτηση που θα έχει, κατά την εκεί επίσκεψή του, ο κ. Πάγκαλος με την ηγεσία του γειτονικού κράτους. Αντιμετωπίστηκε αυτό το θέμα και εκφράστηκε η λύπη της άλλης πλευράς; Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν εκφράζουν τις διαθέσεις ή τις επιλογές της κυβέρνησης του γειτονικού κράτους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος θα συζητήσει, εκεί, το θέμα της ονομασίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες σ` αυτό. Το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η θέση μας παραμένει αυτή που γνωρίζετε, δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το έγγραφο αυτό, που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Τσοβόλας, μήπως μπορείτε να μας πείτε τι είναι; Και ο κ. Παπαθεμελής.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το έγγραφο αυτό, το οποίο επικαλέστηκαν ο κ. Παπαθεμελής και ο κ. Τσοβόλας, θα μου επιτρέψετε πληροφοριακά και όσο γίνεται πιο σύντομα να πω τούτο: Τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, χρησιμοποιούνται για κάθε χώρα κάποιοι κωδικοί. Πράγματι, κάποια χώρα από ένα διάστημα και μετά, χρησιμοποίησε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία τα αρχικά ΜΚ. Εγιναν οι ανάλογες παραστάσεις από τις ελληνικές Υπηρεσίες στην Επιτροπή Κανονισμών της Ε. Ε. Μπορώ να σας ανακοινώσω σήμερα και περιορίζομαι σ' αυτό, ότι πράγματι, μετά τις παραστάσεις αυτές, έγινε δεκτό το διάβημα της ελληνικής πλευράς και οι κωδικοί που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη γειτονική χώρα θα είναι τα αρχικά ΧΜ. Υπάρχει, αυτή την ώρα, σε εξέλιξη η συλλογή των στοιχείων, προκειμένου να εκδοθεί λεπτομερής ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, που θα σας κατατοπίζει για όλα αυτά τα θέματα. Πρέπει να σας πω ότι, όταν εκδηλώθηκε αυτό το φαινόμενο, υπήρξε άμεση αντίδραση από μέρους μας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Για το πρώτο θέμα, γι` αυτό το ντοκιμαντέρ. Οταν είπατε ότι ζητήσατε εξηγήσεις, υπό ποία μορφή ήταν; Διάβημα διαμαρτυρίας, γραπτό, προφορικότι ακριβώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε προφορική παράσταση ο διπλωματικός μας εκπρόσωπος στο γειτονικό κράτος και έλαβε αυτές τις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις, για το ότι δεν ανταποκρίνεται στα αισθήματα ή στις επιλογές της γειτονικής κυβέρνησης, ένα τέτοιο πρόγραμμα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ενα άλλο θέμα, για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, που αποκάλυψε πρόσφατα η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ μεταξύ άλλων βάζει σαν προϋπόθεση να είναι κάποιος Χριστιανός Ορθόδοξος κ. λπ. Επιβεβαιώνεται αυτό από την κυβέρνηση και αν υπάρχει σκέψη να αλλάξετε αυτή την εγκύκλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες εγκύκλιοι κυκλοφορούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Θα μπορούσατε να το μάθετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε κι εσείς να το μάθετε ευκολότατα. Αλλά, μπορώ να σας πω ότι το καθεστώς στον τομέα αυτό εναρμονίζεται με τα ισχύοντα και στις άλλες χώρες της Ε. Ε. Για να αποκτήσει κάποιος ιθαγένεια απαιτείται η εκπλήρωση κάποιων προϋποθέσεων. Αυτό γίνεται και στη δική μας περίπτωση.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 December 1998 - 15:55:18 UTC