Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 1998

Ο Υπουργός Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της τηλεόρασης του ΣΚΑτ τόνισε τα εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ, γιατί στο θέμα των S-300, Αθήνα και Λευκωσία στρέφονται προς τη λύση της εγκατάστασης ή αποθήκευσης των πυραύλων στην Κρήτη και δεν υλοποιούν την αρχική απόφαση για εγκατάσταση στην Κύπρο; Και ποιός θα πάρει την οποιαδήποτε απόφαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα η κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ελληνική. Κατά την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι του θέματος. Εν συνεχεία, θα συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο και θα ληφθεί η τελική απόφαση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ο Υπουργός Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις της εφημερίδας "Απογευματινή", έδωσε τις ακόλουθες απαντήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, που εξέφρασε, σήμερα, (28.12.98), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Απογευματινή", ότι πρέπει να επέμβει η αστυνομία για να σπάσει τα μπλόκα των μαθητών και να λήξουν έτσι οι κινητοποιήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύουμε ότι μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Υπουργού Παιδείας οι εξελίξεις θα είναι θετικές. Μπορούμε να οδηγηθούμε στην πλήρη λειτουργία των σχολείων, για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Χωρίς εξωτερική επέμβαση, οι ίδιοι οι μαθητές θα αντιληφθούν τη σημασία που έχει πρωτίστως για τη δική τους πορεία ζωής, ακόμη κι όταν αμφιβάλλουν και αντιδρούν, ακόμη κι όταν αγωνίζονται και διεκδικούν, το σχολείο να παραμένει ανοικτό και να λειτουργεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς σχολιάζετε την εκτίμηση του κ. Πάγκαλου ότι ο ελληνικός λαός θα αποδοκιμάσει στις προσεχείς εκλογές τον κ. Σημίτη και ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να απολέσει την εξουσία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κ. Πάγκαλος τοποθετεί τον κ. Σημίτη δίπλα στους μεγάλους μεταρρυθμιστές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και υπερασπίζεται την άσκηση μιας πολιτικής αρχών, σε αντιδιαστολή με μια "πολιτική καρέκλας", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι αλλαγές, που είναι απαραίτητες και χρήσιμες, συχνά δημιουργούν δυσκολίες. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύει πως τα αποτελέσματα της πολιτικής της και η τελική αποτίμηση του έργου της θα επιδοκιμαστούν με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές του 2000.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι η Αθήνα έχει εγκαταλείψει την πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Αγκυρα. Ποιά είναι η πολιτική που ακολουθεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας. Για να επιτευχθεί αυτό προαπαιτείται ο σεβασμός των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Δυστυχώς, η πολιτική της Τουρκίας δεν διαπνέεται από τις ίδιες αρχές.

Για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία με την πολιτική της, έχουμε προτείνει συγκεκριμένες μεθόδους και προσεγγίσεις. Η Τουρκία τηρεί συνεχώς αρνητική στάση.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ από την άλλη, με σύνεση και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας. Συνεχώς, δε, θα εγκαλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τη διεθνή έννομη τάξη και να αναγνωρίσει θεσμούς και λειτουργίες, όπως οι άλλες προηγμένες χώρες.

Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε, γιατί αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη πολιτική, για να κατοχυρώσουμε την πορεία της χώρας στην Ευρώπη, ως ισχυρού εταίρου, με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 December 1998 - 18:03:53 UTC