Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Θα κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο με αφορμή δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του κ. Τζεμ, ο οποίος συνέδεσε με την Ελλάδα τη δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΡΚΚ και έκανε και διάφορους άλλους παρεμφερείς σχολιασμούς:

Είναι γνωστό κάτω από ποιες τραγικές συνθήκες εγκαθιδρύθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης είναι βέβαιο και διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η Ελλάδα πέτυχε να έχει μια Δημοκρατία υψηλού επιπέδου. Οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί λειτουργούν, αντιθέτως με ότι συμβαίνει στη γειτονική Τουρκία όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας και οι θεσμοί είναι ασθενείς. Εμείς με το έργο μας έχουμε να επιδείξουμε συγκεκριμένα επιτεύγματα τα οποία συνιστούν και την πραγματικότητα για την Ελλάδα στο τέλος του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα, αντιθέτως με την κατάσταση στην Τουρκία που κάθε άλλο παρά μπορεί να πει κάποιος ότι βρίσκεται σε ένα ανάλογο επίπεδο με αυτό το οποίο έχουν πετύχει οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Πιστεύω ότι εμείς δικαιούμαστε να εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα επιτεύγματα αυτά και να αισιοδοξούμε για την πορεία της χώρας μας στο νέο αιώνα που έρχεται. Αφήνουμε σε άλλους να έχουν την ικανοποίηση μόνον από την προσπάθειά τους να εξωρα'ζουν μια θλιβερή πραγματικότητα. Είναι στο πλαίσιο της προπαγάνδας της Τουρκίας να κατασυκοφαντεί συνεχώς την Ελλάδα για δήθεν συνεργασία της ή υποστήριξή της σε τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτή η προπαγανδιστική μηχανή, η οποία φαίνεται ότι λειτουργεί ανελλιπώς, δεν έχει αποδώσει καρπούς και δεν πρόκειται να αποδώσει γιατί δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μηχανή που παράγει πλαστά επιχειρήματα. Με αυτή την έννοια εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας ως χώρα, ως λαός και πιστεύουμε ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει θα επιτευχθούν και αυτό είναι που μας δίνει τη μόνη ικανοποίηση, γιατί εργαζόμαστε για την Πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό.

* Θα ήθελα, επίσης, να σας ανακοινώσω ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ Χαράλαμπου Σταυρακάκη, ο οποίος και την υπέβαλε. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο να προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν μια ερώτηση σε αυτό που είπατε. Η προπαγανδιστική μηχανή της Τουρκίας λειτουργεί. Η Ελλάδα δεν την ενίσχυσε με τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προπαγανδιστική μηχανή της Τουρκίας είναι καλολαδωμένη και καλοκουρδισμένη εδώ και πολύ καιρό. Το γνωρίζετε, άλλωστε, κι εσείς οι δημοσιογράφοι ότι η Τουρκία έχει επιτύχει συχνά -για να μην πω μονίμως- να χρησιμοποιεί και τα ΜΜΕ σε έκτακτες περιστάσεις έτσι ώστε να προωθεί την επίσημη κρατική πολιτική και άποψη, κάτι το οποίο γνωρίζετε ότι δεν γίνεται στην Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, η προπαγανδιστική μηχανή της Τουρκίας έχει αυτό το στόχο και αυτές τις επιδιώξεις, γιατί οι θεσμοί της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία δεν λειτουργούν κατά τον άψογο και πλήρη τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ανάλογοι θεσμοί στην Ελλάδα.

ΜΙΧΑΗΛ: Να σας ρωτήσω για μια-δυο απορίες που έχω για τη δήλωση του Πρωθυπουργού που έγινε πριν από λίγο. Ο κ. Σημίτης είπε ότι την πολιτική ευθύνη την αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Πώς εξαντλείται και πώς εκφράζεται αυτή η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, μόνον δια της απομακρύνσεως των τριών πρώην υπουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Με την αναγνώριση της ευθύνης. Με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και βεβαίως στις πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να προσθέσετε όλα εκείνα τα μέτρα, την επικοινωνία και τις διαβουλεύσεις στις οποίες προχωράει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου το θέμα της προστασίας της ζωής του Κούρδου ηγέτη και της δίκαιης αντιμετώπισής του από τις αρχές της Τουρκίας να είναι ένα θέμα πρώτης σημασίας, όπως πραγματικά είναι.

ΜΙΧΑΗΛ: Η προσωπική ευθύνη του κ. Σημίτη μέχρι που σταματάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στο θέμα αυτό σε επανειλημμένες ερωτήσεις. Η αντιμετώπιση αυτού του θέματος της τύχης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αποτέλεσε μια αναγκαστική παρένθεση, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής μας για το κουρδικό ζήτημα. Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο πολιτικό πλαίσιο και την εξειδίκευση και την πρακτική εφαρμογή του. Προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο πρέπει να γίνουν χειρισμοί, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από συγκεκριμένους παράγοντες, πρόσωπα, όργανα και υπηρεσίες. Ο κ. Σημίτης, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά πως κινείται στο επίπεδο του γενικού πολιτικού πλαισίου και δεν έχει σχέση με επιμέρους χειρισμούς και με τις αστοχίες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο ότι η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο το χρέος της και το καθήκον της. Δηλαδή, ποιο ήταν αυτό το χρέος και καθήκον; Να παραδώσει τον Οτσαλάν στους Τούρκους;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον τρόπο που ρωτήσατε αποδεικνύεται και μάλιστα τόσο γρήγορα, αμέσως μετά την απάντηση που έδωσα σε προηγούμενη ερώτηση, ότι πραγματικά στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η ελευθεροτυπία η οποία αποτελεί κόσμημα για τη Δημοκρατία μας. Είναι συστατικό στοιχείο της. Η Ελλάδα δεν παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και λυπούμαι γιατί χρησιμοποιούνται από Ελληνες δημοσιογράφους αυτές οι εκφράσεις, οι οποίες δεν έχουν ανάλογη τεκμηρίωση. Στηρίζονται μόνο και μόνο σε εκδοχές ή σε μαρτυρίες κάποιων των οποίων τις επιδι `ώξεις αμφισβητώ. Αν είναι, δηλαδή, αγαθές και αν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της, γιατί εκείνη την ώρα που όλες οι πόρτες ήταν κλειστές για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν τον κράτησε, του προσέφερε προστασία και βοήθεια και έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο, προκειμένου να εγκατασταθεί σε μια χώρα όπου θα ήταν ασφαλής. Δυστυχώς, η κατάληξη δεν ήταν η προσδοκώμενη. Γι` αυτή την τραγική κατάληξη δεν μπορεί να έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από ένα σημείο και μετά δεν γνώριζε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και γι` αυτό ακριβώς ζητεί και κάνει τα πάντα να χυθεί άπλετο φως για το χρονικό αυτό στάδιο της όλης υπόθεσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι μαρτυρίες "κάποιων" που λέτε είναι αυτοί που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση. Αυτοί λένε ότι δόθηκε, όπως δόθηκε. Αυτοί οι "κάποιοι" που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση. Δεν το λέω εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι η ερώτηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω αυτό επειδή εσείς είπατε ότι Ελληνες δημοσιογράφοι λένε ότι παραδώσαμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπατε εσείς, δεν το λένε οι Ελληνες δημοσιογράφοι γενικώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ. Οι μαρτυρίες κάποιων είπατε. Οι μαρτυρίες κάποιων είναι αυτές που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να ακούσετε, πρώτον, τη φωνή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία γνωρίζει πολύ περισσότερα από τα μερικά που γνωρίζουν κάποιοι οι οποίοι είχαν μια ορισμένη αρμοδιότητα και ενεπλάκησαν σε έναν ορισμένο βαθμό στην όλη υπόθεση. Και δεύτερον, παρακαλώ μην είστε τόσο εύπιστος, ούτε εσείς, ούτε όλοι οι άλλοι για το βαθμό ειλικρίνειας ή για τα κίνητρα, τα οποία έχει οποιοσδήποτε μιλά με αυτόν τον τρόπο αυτή, τουλάχιστον, την ώρα. Αλλά, για όλα αυτά τα θέματα έχουμε ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα, προκειμένου να φωτιστούν τα γεγονότα. Η έρευνα αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί -γιατί αποτελεί κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση- θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε τα ακριβή περιστατικά. Μέχρι τότε θα ήθελα να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Να μην προσχωρούμε σε μια άποψη και να μην απορρίπτουμε με τόση μεγάλη ευκολία την άποψη η οποία στηρίζεται στην αλήθεια και την οποία παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνώριζε ο κ. Σημίτης ότι ο Οτσαλάν θα πήγαινε στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για το βασικό πλαίσιο των κινήσεων. Ηταν ενήμερος ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα οδηγείτο σε μια χώρα όπου θα ήταν ασφαλής, προκειμένου να προωθηθεί αμέσως μετά σε μια άλλη χώρα που θα μπορούσε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να παραμείνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανεύθυνους και ανόητους υπερπατριώτες. Γιατί η κυβέρνηση συνεργάστηκε με αυτούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανόητους και ανεύθυνους, δήθεν, πατριώτες, γιατί πραγματικά υπάρχουν ανόητοι και ανεύθυνοι δήθεν πατριώτες ή δήθεν υπερπατριώτες, οι οποίοι ενέπλεξαν την Ελλάδα σε ένα θέμα για το οποίο η πολιτική μας ήταν ξεκάθαρη και έπρεπε να σεβαστούν αυτό το πλαίσιο πολιτικής που είχαμε εξαγγείλει, την πολιτική που εφαρμόζαμε για το κουρδικό ζήτημα. Και μη σας διαφεύγει -μιας και μίλησα για αναγκαστική παρένθεση- ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να χειριστεί ένα θέμα που άλλοι δημιούργησαν. Δεν το δημιούργησε η κυβέρνηση το πρόβλημα αυτό. Η κυβέρνηση άρχισε να έχει εμπλοκή από την ώρα που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να την αποφύγει ή αν επέλεγε το δρόμο αποφυγής αυτής της εμπλοκής ίσως τα πράγματα να ήταν από εκείνη τη στιγμή κιόλας πολύ πιο δυσμενή για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεργάστηκε, όμως, η κυβέρνηση με αυτούς τους δήθεν υπερπατριώτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα, προκειμένου να μην παραδώσει τον Οτσαλάν και επίσης έκανε τα πάντα, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες προστασίας και ασφάλειας, για να του βρει, ως τελικό προορισμό, μια χώρα όπου θα εγκαθίστατο και έτσι θα απέτρεπε, οριστικά και δια παντός, την αιχμαλωσία του από την Τουρκία. Γι` αυτό, ακριβώς, εμπλακήκαμε σε αυτή την υπόθεση με τον τρόπο που έχω αναπτύξει.

ΚΙΑΟΣ: Ποιά η πολιτική ανάγκη, που οδήγησε να είναι τα επτά μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής πίσω από τον Πρωθυπουργό και ο ίδιος μπροστά να διαβάζει τη δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμιά πολιτική ανάγκη. Απλά, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έγινε μία πολύ σύντομη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε ένα κείμενο που εισηγήθηκε ο Πρωθυπουργός το οποίο, ως δήλωσή του, ανέγνωσε στα ΜΜΕ.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή δεν έχει ξανασυμβεί αυτό ποτέ έως τώρα, ούτε με τον κ. Σημίτη, ούτε με άλλο πρωθυπουργό, δεν ξέρω τι κάνανε οι άλλοι πρωθυπουργοί, σας λέω, όμως, τη σκηνή που εμφανίστηκε στην τηλεόραση. Σας ξαναρωτώ, γιατί επέλεξε, αν το επέλεξε ο Πρωθυπουργό ή ποιός το επέλεξε, να γίνει όλη αυτή η εμφάνιση της Κυβερνητικής Επιτροπής, επαναλαμβάνω, με τον Πρωθυπουργό μπροστά, για πρώτη φορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, για όλα τα πράγματα, πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Δεύτερον, γνωρίζετε ότι παλαιότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο στηνόταν μία κάμερα, όπου εκεί ο Πρωθυπουργός μπορούσε, δι` αυτού του τρόπου, να απευθύνει ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό. Τώρα, επρόκειτο να κάνει κάποια δήλωση ο Πρωθυπουργός. Τη δήλωση αυτή, αφού τη συνέταξε και τη συζήτησε με τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, στο πλαίσιο αυτής της σύντομης συνεδρίασης, την έκανε δημοσίως, πλαισιούμενος από τα μέλη του Οργάνου.

ΚΙΑΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επέλεξε τη σκηνή αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο αποτελεί επιθυμία ή θέση, αν θέλετε, και των άλλων μελών. Δεν ήταν κάτι το οποίο απασχόλησε, ιδιαιτέρως, κάποιους. Μην ψάχνετε να βρείτε κάποιο σοβαρό λόγο.

ΚΙΑΟΣ: Προηγουμένως, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τι έγινε; Δεν μας ενημερώσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός με πιο εμπεριστατωμένο τρόπο, μίλησε για το θέμα αυτό, που είναι το μεγάλο θέμα της συγκυρίας. (Αυτή την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού θα την έχετε στη διάθεσή σας). Επίσης, κάλεσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να αφοσιωθούν στα καθήκοντά τους, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

ΚΙΑΟΣ: Ποιός εισηγήθηκε τη μετάβαση του Οτσαλάν στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα στις λεπτομέρειές τους, έχει αξία να συζητηθούν, αλλά όχι τώρα, σ` αυτό το χώρο και αυτή την ώρα. Είναι θέμα το οποίο απασχόλησε αυτούς οι οποίοι χειρίστηκαν το θέμα. Ο κ. Πάγκαλος έχει μιλήσει για το θέμα αυτό, για την πτυχή αυτή και έχει δώσει πειστικές, κατά τη γνώμη μου, απαντήσεις σε ανάλογα ερωτήματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω τι να υποθέσω ή ο Πρωθυπουργός, αποχωρώντας από την Κυβερνητική Επιτροπή ακολουθήθηκε από τα μέλη του Οργάνου ή τα μέλη του Οργάνου ήταν εκείνα τα οποία ζήτησαν. Θέλω να επισημάνω, ότι το θέμα της σκηνικής παρουσίας που είδαμε, πρώτη φορά, σήμερα. Δεν μπορεί να ήταν τυχαίο. Το ζήτησε ο Πρωθυπουργός ή ζήτησαν τα μέλη του Οργάνου να πάνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλα όσα είπατε, τίποτα δεν ευσταθεί, εκτός από ένα: Οτι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ασφαλώς, δεν ήταν τυχαίο. Απλώς, υπήρχε αυτή η σύντομη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός με τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, βρέθηκαν απέναντι από τις κάμερες, όπου ο Πρωθυπουργός έκανε τη σχετική δήλωση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτησε ο Πρωθυπουργός αυτό; Ενιωσε την ανάγκη ο Πρωθυπουργός να πλαισιώνεται από τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, μόλις πριν, ήταν επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε. Δεν έχει τέτοιο αίσθημα ο Πρωθυπουργός. Αλλες είναι οι ανάγκες για τον Πρωθυπουργό και για τη χώρα. Δεν είναι αυτές, πάντως. Γιατί βλέπω ότι προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η σκηνική παρουσία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός τελευταία έδωσε δύο συνεντεύξεις και από ότι είχαμε πληροφορηθεί θα συνέχιζε. Μήπως προτίθεται ο Πρωθυπουργός, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, να δώσε κάποια συνέντευξη, όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν, στο Ζάππειο, ενώπιον των πολιτικών συντακτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να δώσει τις συνεντεύξεις τις οποίες έδωσε. Δεν είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε άλλες συνεντεύξεις. Και εξ όσων γνωρίζω και τώρα δεν έχει αποφασίσει. Αυτή η ειδική συνέντευξη, στην οποία αναφέρεστε, στο Ζάππειο, συνηθίζεται πράγματι και θα γίνει, εφόσον αποφασιστεί, σε εύθετο χρόνο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εχουμε κάποια εξέλιξη για την τύχη των συνεργατών του Οτσαλάν που βρίσκονται στην Πρεσβεία μας, στο Ναϊρόμπι;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε πως γίνεται το καλύτερο δυνατό, από την πλευρά μας, προκειμένου να είναι ασφαλείς οι συνεργάτες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που βρίσκονται στην ελληνική Πρεσβεία. Είναι στην ελληνική Πρεσβεία, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην εκτεθούν σε κίνδυνο. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και για τον κ. Καλεντερίδη ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καλεντερίδης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι εκεί, έχει αυτή την υπηρεσιακή σχέση με το ελληνικό κράτος, η οποία του επιβάλλει και κάποιους κανόνες, με τους οποίους θα πρέπει να δράσει, όπως όλοι άλλωστε οι κρατικοί λειτουργοί.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ειπώθηκε ότι ο κ. Καλεντερίδης είναι εκεί κάτω, χωρίς διαβατήριο. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτές τις λεπτομέρειες. Και παρακαλώ, επειδή γνωρίζετε την ιδιότητα που έχουν διάφορα στελέχη του κράτους σε κάποιες τέτοιες έκτακτες περιστάσεις, καλό είναι να μη συζητούμε δημοσίως σχετικά θέματα.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, ανακοίνωσε κάποιες πρωτοβουλίες για επαφές με την Ευρώπη, με ευρωπαίους ηγέτες, για το θέμα του Οτσαλάν και γενικότερα για το κουρδικό ζήτημα. Βεβαίως, έχουμε τη δραματική εξέλιξη, τώρα, με τον Οτσαλάν που είναι στα χέρια της Τουρκίας, αλλά ωστόσο το πρόβλημα με τον Κούρδο ηγέτη ήταν εδώ και καιρό γνωστό. Γιατί δεν αναλάβατε ανάλογες πρωτοβουλίες πριν από την τελευταία, δραματική, εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντιμετωπιστεί και το θέμα του ασύλου του κ. Οτσαλάν, αλλά και γενικότερα το κουρδικό πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες στο παρελθόν. Πρέπει να σας πω ότι πριν ξεσπάσει αυτή η κρίση ήταν σε εξέλιξη ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Ε. Ε. Είχαμε επιδιώξει, στο επίπεδο των πολιτικών διευθυντών, των εκπροσώπων των χωρών της Ε. Ε., να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το κουρδικό ζήτημα και η τύχη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς έδειξε τέτοιο ενδιαφέρον, ουδείς έδειξε αξιόλογη ανταπόκριση σ` αυτό το αίτημα. Τώρα, έχει διαμορφωθεί, δυστυχώς, μια πολύ πιο δυσμενής κατάσταση. Είναι κρατούμενος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πιστεύω ότι, αυτή τη φορά και κάτω από τους όρους που έχουν δημιουργηθεί, η Ε. Ε. θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της και θα γίνει ο εγγυητής για τη δίκαιη αντιμετώπιση από την Τουρκία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πρέπει να σας πω ότι, στο πλαίσιο αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Ζοσπέν, ο κ. Σρέντερ, ο κ. Κλίμα, πράγματι, είπαν στον Πρωθυπουργό ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει έντονα την Ε. Ε. και πρέπει να βρεθεί λύση. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Ζοσπέν, πράγματι, σκέφτεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι υποκρισία αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα και ο Πρωθυπουργός για την αδιαφορία που επέδειξε η Ε. Ε. να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Η αλήθεια, όμως, είναι αυτή. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ε. Ε. Δεν έχει τέτοια φιλοδοξία. Αλλωστε, ούτε προβλέπεται αυτό, ούτε το επιδιώκουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, είναι υποκριτικό αυτό το πράγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι στρέφεστε εναντίον των κυβερνήσεων των χωρών της Ε. Ε. Βλέπετε, λοιπόν, μιας και μιλάτε για υποκρισία, τι δικαίωμα δίνετε και σ` εμένα να μιλήσω για υποκρισία όλων εκείνων που κρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για τα όποια λάθη έγιναν, την ώρα που γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε ένα θέμα που αναγκαστικά, και όταν πια είχε δημιουργηθεί, κλήθηκε να το αντιμετωπίσει και να το χειριστεί.

ΛΙΑΡΕΛΗΣ: Οι πρωτοβουλίες, τις οποίες σκέφτεται ο Πρωθυπουργός ή συζητά με τους συναδέλφους του, αποσκοπούν στο να αλλάξει το κατηγορητήριο κατά του Οτσαλάν ή στο να ισχύσουν οι νόμοι της Τουρκίας; Γιατί μια δίκη μπορεί να γίνει με τους Κανόνες του Δικαίου που ισχύουν στην Τουρκία, αλλά με βάση το κατηγορητήριο το οποίο έχει συνταχθεί για τον Οτσαλάν, θα είναι τίμια η δίκη και, όπως είπαν έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου της Τουρκίας, η ποινή θα είναι 20 χιλιάδες φορές σε απαγχονισμό. Τίμια θα είναι! !

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω αυτά τα οποία λένε οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες, τα οποία μεταφέρατε με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι τούτο: Οτι πριν το θέμα αυτό γίνει αντικείμενο συζήτησης στην Ε. Ε. δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η έκβαση αυτής της συζήτησης. Εμείς θα επιδιώξουμε να αναγνωριστούν και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και να αντιμετωπιστεί, με την εγγύηση που θα προσφέρει η Ε. Ε., ο Οτσαλάν με τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα είναι ορθός και δίκαιος, ότι κι αν σημαίνει αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Το πιο σοβαρό, αυτή τη στιγμή, είναι τα βασανιστήρια που μπορεί να τραβήξει ο άνθρωπος. Καθαρά πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση γίνεται και για τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν. Το είπα αυτό από χθες.

ΚΙΑΟΣ: Οι συνθήκες κράτησης, είναι το πιο σοβαρό, επιτρέψετε μου. Είναι γνωστό σε αυτές τις συνθήκες και ιδιαίτερα στους Τούρκους, το τι γίνεται εκεί μέσα, που δεν μπορεί να ελέγξει κανένας, όπως στις δικτατορίες δεν ελέγχει κανένας. Αν μπορεί, δηλαδή, να πιάσει -που λέει ο λόγος- από τον σβέρκο τον Κλίμα, τον Σρέντερ, τον Σιράκ "πάμε κατευθείαν εκεί να σώσουμε τον άνθρωπο" -συγνώμη για τον τόνο της φωνής- είναι το πιο σοβαρό.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία σας.

ΚΙΑΟΣ: Δεν είναι θέμα ευαισθησίας, είναι θέμα σοβαρότητας της καταστάσεως.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σοβαρό το ξέρω. Δεν γνωρίζω, πάντως ποιος είναι αυτός, που μπορεί να κάνει αυτό το οποίο είπατε. Ασφαλώς, όμως, οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, αποτελούν στοιχείο πρώτης σημασίας. Και είναι θετικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εκφράσει ενδιαφέρον, ότι η Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα των βασανιστηρίων έχει ενεργοποιηθεί. Ελπίζουμε η Τουρκία να ανταποκριθεί στα θέματα τα οποία η Διεθνής Κοινότητα (η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα της θέσει, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, και να προσφέρει έτσι και τις ενδείξεις ή και αποδείξεις, ότι είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό, όμως, είναι ακόμη ζητούμενο. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει μια διεθνή σταυροφορία με αίτημα την απελευθέρωση του Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση θέτει και θα θέσει πιο έντονα το θέμα του κουρδικού λαού και το θέμα της τύχης του Οτσαλάν. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Εξαρτάται από τους άλλους. Και, βεβαίως, οι εξελίξεις, τα αποτελέσματα, τα οποία θα έχουμε, κάθε φορά, θα είναι αυτά που θα πρέπει να μας δείχνουν και το δρόμο, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό, το άριστο αποτέλεσμα. Αυτή την ώρα, όμως, αντιλαμβάνεστε πως στόχος μας είναι να προσφέρουμε πραγματικές υπηρεσίες, όχι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης το οποίο μας διακατέχει. Γι αυτό, ακριβώς, επειδή γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, θέλουμε να χτίσουμε αυτή την προσπάθειά μας έτσι, ώστε να έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Αυτό είναι που έχει μεγάλη σημασία. Δεν θέλουμε να εξαντληθούμε σε μεγαλόστομες διακηρύξεις ή εξαγγελίες, οι οποίες, ίσως, δεν οδηγούν πουθενά ή -θα έλεγα- μπορεί κιόλας να υπονομεύουν, ευθύς εξ αρχής, αυτή την προσπάθεια. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στο πλαίσιο της Ε. Ε. που θα έπρεπε να τεθεί απέναντι σε ένα τέτοιο δίλημμα; Το ίδιο λέω και τώρα: Δεν αντιλαμβάνεστε πως η Ελλάδα, όταν αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες, ίσως σε κάποιο βαθμό τις χρωματίζει, υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές; Γι αυτό ακριβώς, προκειμένου να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει οι πρωτοβουλίες να υπακούουν σε κανόνες. Αν ενδιαφέρεσαι, βέβαια, να δημιουργήσεις εντυπώσεις τότε είναι άλλοι οι κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθήσεις. Αλλά, αυτή η δεύτερη περίπτωση δεν μας αφορά.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, ως παρατήρηση, θα μπορούσα να αντιστρέψω τη ερώτηση και να πω: Δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι όλη αυτή η συζήτηση περί "δίκαιης δίκης" συνιστά παραβίαση της λογικής; Θα μπορούσα να αντιστρέψω το ερώτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς θέτετε ένα θέμα λειτουργίας, γενικά, των θεσμών στην Τουρκία. Δεν το θέτετε πρώτος. Το έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση. Όταν έχουμε αυτό το πλαίσιο, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά, πως υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, ο οποίος μας καλεί να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση, που δημιουργήθηκε με τον Οτσαλάν. Γιατί, αν μιλούσαμε για μια χώρα όπου οι θεσμοί λειτουργούν άψογα, όπου τα όργανα της Δικαιοσύνης έχουν δώσει δείγματα αντικειμενικότητας και ευθυκρισίας, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα ήταν αρκετά διαφορετικά. Ασφαλώς, επειδή μιλούμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση, κάνουμε αυτού του είδους την προσέγγιση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησε ο Πρωθυπουργός για "παράνομες πράξεις". Πιστεύω ότι αποδίδω σωστά το νόημα των λόγων του, αν πω ότι είπε ότι θα παταχθούν οι υπεύθυνοι για αυτές τις παράνομες πράξεις, αναφερόμενος στην είσοδο Οτσαλάν στη χώρα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει και κατηγορητήριο για υπόθαλψη παρανομίας προς τους υπουργούς, οι οποίοι γνώριζαν την παρανομία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι αυτή η οποία καταρτίζει και διατυπώνει κατηγορητήρια. Η κυβέρνηση είναι αυτή που ενδιαφέρεται, όπως ακριβώς επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς οι οποίοι τις έχουν. Και επειδή είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει παράνομες πράξεις, για τις οποίες μιλήσαμε, πρέπει να γίνει αυτή η έρευνα. Αποτελεί μια υποχρέωση την οποία θα φέρουμε σε πέρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δέχθηκε την πρόταση της Ν. Δ. για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση. Απλά είναι θέμα συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής η οριστικοποίηση της ημερομηνίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Δεν νομίζω να έχει ανακοινωθεί ημερομηνία. Πιστεύω, όμως, ότι θα γίνει σύντομα η ανακοίνωση αυτή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω για το Κοσσυφοπέδιο. Μαθαίνουμε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε νέο αδιέξοδο και υπάρχουν πληροφορίες ότι, ήδη, Δυτικοί διπλωμάτες εγκαταλείπουν το Βελιγράδι. Τι πληροφορίες έχετε εσείς και τι εκτιμά η κυβέρνηση για την εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος. Οι συζητήσεις, βεβαίως, συνεχίζονται. Ελπίζουμε, το συντομότερο δυνατό, να καταλήξουν σε συμφωνία γιατί θα ήταν τραγικό να αναζωπυρωθεί η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια για λύση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια να προκύψει συμφωνία μέσα από την πολιτική αυτή συνεννόηση. Είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί μια λύση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 February 1999 - 17:27:06 UTC