Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ. Αντηλλάγησαν πληροφορίες. Αξιολογήθηκαν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Εγινε μία ανάλυση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη συνέχεια, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και ο Πρωθυπουργός προέβη στη γνωστή σε σας δήλωση.

Αύριο, στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις.

Αυτά μπορώ να πω αυτή την ώρα και ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πρακτικά και για το διαδικαστικό μέρος, σε ότι αφορά το ΚΥΣΕΑ, έγινε συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο και αν ναι, αν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο γι` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το Κοσσυφοπέδιο δεν έγινε συζήτηση. Εγινε απλώς ενημέρωση από τον Υπουργό Αμυνας και τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Παραμένουμε στις θέσεις που έχουμε εξαγγείλει. Επαναβεβαιώθηκε, δηλαδή, η πολιτική μας για το θέμα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αναφέρθηκε καθόλου σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θέλουν να παραιτηθεί; Είπε κάτι περί παραιτήσεώς του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση γι` αυτό το θέμα. Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων και του ΚΥΣΕΑ, αλλά κυρίως της Κυβερνητικής Επιτροπής που είναι αμιγώς πολιτικό όργανο, επαναβεβαιώθηκε η πολιτική μας επιλογή να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας, διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και καθιστώντας την τα επόμενα χρόνια, ισχυρή, ισότιμη με τις άλλες χώρες της Ε. Ε. Αυτή είναι η επιλογή που κάναμε ευθύς εξαρχής, αυτή παραμένει η μόνη επιλογή για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή μας. Αυτό είπαμε όλοι στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός τις δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητάνε την παραίτησή του και τι λέει; Γνωρίζει επίσης και τη σημερινή ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την επιλογή του κ. Κηπουρού είναι δικό του δικαίωμα. Καθένας επιλέγει το δρόμο του. Αφορά τον ίδιο, κυρίως, η επιλογή αυτή. Είναι θέμα του κόμματος.

Οσον αφορά τις δηλώσεις των διαφόρων στελεχών, γνωρίζετε ότι δεν είναι πρώτη φορά που τα στελέχη ή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προβαίνουν σε δηλώσεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση να τυγχάνει της στήριξης και της έγκρισης όλων των βουλευτών, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και αυτό το έχει επιτύχει η κυβέρνηση και θα ολοκληρώσει το έργο της, ώστε στο τέλος της θητείας της, το 2000, να κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό για το σύνολο του έργου της.

Από κει και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, στο πλαίσιο της επιθυμίας μας να έχουμε πλήρη διαφάνεια, να χυθεί άπλετο φως, να δοθεί πλήρης ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν την υπόθεση Οτσαλάν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις τρεις κοπέλες και τους υπόλοιπους που βρίσκονται στο Ναϊρόμπι, συζητήθηκε; Θα τους φέρετε και πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εκφρασμένη η επιλογή της κυβέρνησης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου με ασφάλεια να επιστρέψουν στους τόπους τους, όσοι είναι σήμερα "έγκλειστοι", γιατί περί αυτού πρόκειται, στην πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Εχουμε πει ότι γίνονται αυτή την ώρα οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και ενέργειες. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τη χρονική στιγμή που αυτό θα καταστεί δυνατό. Το βέβαιο είναι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα έχει αίσιο αποτέλεσμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Απομονώνω δύο φράσεις που μου έκαναν εντύπωση από τη δήλωση του Πρωθυπουργού: "ουδείς μπορεί να ανακόψει την πορεία της κυβέρνησης" και "ουδείς μπορεί να αποσταθεροποιήσει το βηματισμό της χώρας". Κατ` αρχήν, ποιους είχε αποδέκτες αυτή η δήλωση και αν φοβάται ο Πρωθυπουργός συνταγματική εκτροπή.

Και μία δεύτερη ερώτηση: Αυτό το κτητικό "η κυβέρνησή μου" που για πρώτη φορά το λέει ο Πρωθυπουργός, τι σημαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης, η οποία έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Μεταξύ των άλλων, λόγω του συλλογικού τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να χρησιμοποιεί τις λέξεις "εγώ" ή "μου". Νομίζω όμως ότι σε αυτή την περίπτωση, επειδή έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δικαιολογείται αυτή η αναφορά. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση δεν φοβάται ενδεχόμενο συνταγματικής εκτροπής. Η κυβέρνηση είναι αυτή που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Η αναφορά αυτή δεν γίνεται πρώτη φορά. Εχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και αφορά όλους εκείνους οι οποίοι με οποιοδήποτε τρόπο, εξ αντικειμένου, χωρίς τη θέλησή τους πολλοί εξ αυτών, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος ρευστότητας, το οποίο υπονομεύει την πορεία της χώρας προς το μέλλον, προς την επίτευξη των μεγάλων στόχων της. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη ευθύνη και σύνεση τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν, θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς να μας διαφεύγει, ότι οι τοποθετήσεις, οι δηλώσεις, οι χειρισμοί μας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εσωτερικές εξελίξεις και να βλάψουν τα συμφέροντα της χώρας. Γιατί η χώρα πρέπει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να ολοκληρώσει το έργο της και να επιτύχει τους στόχους της. Δεν θα πρέπει να συντηρηθεί αυτό το κλίμα πολιτικής αστάθειας και ρευστότητας που κάποιοι θέλουν, ίσως, να δημιουργήσουν, γιατί αυτό θα είναι προς ζημία των συμφερόντων της χώρας. Αυτό ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους εκείνους οι οποίοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τελικώς την υπόθεση Οτσαλάν, προκειμένου να ενεργοποιήσουν εξελίξεις και διαδικασίες στο εσωτερικό της χώρας.

Πιστεύω ότι είναι κατώτερο των περιστάσεων, την ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μεταχείρισης του κ. Οτσαλάν, εμείς να επιδιδόμαστε σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτό εμμέσως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να επιμείνω στο θέμα της προηγούμενης ερώτησης: Θα ήθελα, εάν είναι δυνατό βεβαίως να μου πείτε ποιες είναι οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης; Είναι θεσμικές, εξωθεσμικές, εντός του κυβερνώντος κόμματος; Είναι δυνατό να υπάρχει μία απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα είπαμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκτροπής. Αλλά εκ των πραγμάτων, εξ αντικειμένου, είπα και επαναλαμβάνω ότι πολλές ενέργειες ή δηλώσεις δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας ή ρευστότητας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και θα αντιμετωπιστεί, αν όλοι με σύνεση, συσπειρωμένοι κάτω από την προσπάθεια που κάνει η χώρα να συμβάλει στη δίκαιη αντιμετώπιση του Α. Οτσαλάν, αποφύγουμε να εισερχόμαστε σε θέματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ισα-ίσα έχουν άλλους στόχους, οι οποίοι είναι περίπου προφανείς. Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι του παρόντος να τεθούν αυτοί οι στόχοι. Από οποιονδήποτε δεν είναι του παρόντος να τεθούν αυτοί οι στόχοι.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Υπάρχει στην κυβέρνηση η εκτίμηση -και μάλιστα πρόσφατη, σημερινή- ότι η Τουρκία θέλει να μας επαναφέρει στο status των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας της περασμένης δεκαετίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Εχει προσεγγίσει τους στόχους που έχει θέσει. Εχουμε κατ` επανάληψη πει ότι αυτή η πορεία της Ελλάδας, σε σχέση με την αποτυχία της Τουρκίας να επιτύχει τους στόχους της, κυρίως δηλαδή την πρόοδο των σχέσεών της με την Ε. Ε., δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία και προκαλεί τις αντιδράσεις της. Με αυτή την έννοια, η Τουρκία θα μετέλθει διάφορα μέσα, προκειμένου να ανακόψει, να εμποδίσει αυτή την πορεία της Ελλάδας προς την ενωμένη Ευρώπη. Και επειδή ακριβώς θεωρεί ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ σημαίνει στρατηγικό πλήγμα για την ίδια, πιστεύουμε ότι δεν αποκλείεται να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, πέραν αυτών των φραστικών επιθέσεων των ηγετών της, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, για να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, με τελικό στόχο να εμποδίσει την πορεία μας προς την ΟΝΕ. Αυτό, όμως, δεν θα το επιτύχει. Ματαιοπονεί όσο και αν προσπαθήσει, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ορισμένους τομείς και στο συγκεκριμένο, απηχεί την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και βρίσκει σύμφωνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ή τουλάχιστον τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε ότι δεν συζητήθηκε, όταν βγήκατε. Δηλαδή...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε; Τι εννοείτε; Επί ποίου θέματος μιλάτε;

ΚΙΑΟΣ: Η ερώτησή μου εκεί αναφέρεται, ότι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και με τον ανασχηματισμό και με όλα τα πράγματα μετά την υπόθεση Οτσαλάν έτσι όπως εξελίχθηκε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία ποτέ δεν βρέθηκε. Είναι δυνατό να μην συζητήθηκε, να μην είπε κανείς καμία κουβέντα στην Κυβερνητική Επιτροπή επί του θέματος αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε, δεν κατάλαβα.

ΚΙΑΟΣ: Η πολιτική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση θέλει δεν θέλει, αντικειμενικά. Και μόνο η παραίτηση του Κηπουρού και μόνο οι δηλώσεις που γίνονται και μόνο ένα σωρό πράγματα και μόνο ο ανασχηματισμός τον οποίο αναγκάστηκε να κάνει ο Πρωθυπουργός και μόνο οι δηλώσεις που έκανε για τους υπουργούς που φύγανε κ. λπ., όλα αυτά είναι δυνατό να μην ετέθη έστω ένα "ι", να μη λεχθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή επί του θέματος, την περιγραφή της καταστάσεως. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση για την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ειπώθηκε ότι η κατάσταση, ασφαλώς, είναι κρίσιμη. Χρειάζονται χειρισμοί υπεύθυνοι και πολύ προσεκτικοί. Από κει και πέρα όμως, ουδείς έθεσε θέμα κάποιας αλλαγής, όσον αφορά την πολιτική μας πορεία ή όσον αφορά την οργανωτική και πολιτική συγκρότηση του Κινήματος και της κυβέρνησης.

Ειπώθηκε από όλους ότι πρέπει από κοινού να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε -και έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες- ώστε να προβάλουμε τις απόψεις μας κι έτσι, αναδεικνύοντας με τις δικές μας πρωτοβουλίες την ορθότητα της πολιτικής μας, να κερδίσουμε και πάλι το έδαφος εμπιστοσύνης που φαίνεται ότι έχει χαθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω του ότι είχαμε αυτή την άσχημη κατάληξη στους χειρισμούς που έγιναν, όσον αφορά τον Α. Οτσαλάν.

ΚΙΑΟΣ: Προτάσεις συγκεκριμένες από τα μέλη του οργάνου που μιλήσανε, έγιναν; Δηλαδή, προς ποια κατεύθυνση να κινηθεί η κυβέρνηση με μέτρα συγκεκριμένα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, είτε λέγεται αυτό εξωτερική πολιτική, είτε λέγεται οικονομία, είτε λέγεται κοινωνική πολιτική σε όποιον τομέα, ελέχθησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Περιορίζομαι να επαναλάβω αυτά που ανέφερε και ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζετε ότι είχε επικοινωνίες με ξένους ηγέτες τις προηγούμενες ημέρες. Θα συνεχίσει αυτό τον κύκλο επικοινωνίας και συνεννόησης με Ευρωπαίους ηγέτες και τις επόμενες ημέρες. Μεταβαίνει στη Βόννη, ακολούθως στο Μιλάνο, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αύριο συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Σήμερα αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ολα αυτά πιστεύω, τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, αποτελούν μία δέσμη πρωτοβουλιών, οι οποίες θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε.

ΚΙΑΟΣ: Η Εξεταστική Επιτροπή, την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός -και σας ρωτάω, επειδή ο ίδιος δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, για μία ακόμη φορά- έχει σχέση η απόφαση που πήρατε με τις σχετικές προτάσεις που έχουν γίνει, κατά σειρά, από το Συνασπισμό και τη Νέα Δημοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση. Εγώ δεν γνωρίζω να έχει διατυπώσει τέτοια θέση η Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζω, πληροφορήθηκα, ότι ο Συνασπισμός έχει καταθέσει μία πρόταση...

ΚΙΑΟΣ: Δημόσια έχουν γίνει αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ:... η οποία δεν συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό των βουλευτών, επειδή ακριβώς δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών ο Συνασπισμός. Αυτό το οποίο κάνουμε εμείς, το κάνουμε επειδή ακριβώς, όπως έχουμε πει, θέλουμε να δοθεί πλήρης πληροφόρηση, να υπάρχει ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Είναι μια πρωτοβουλία την οποία αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, επειδή θέλει και δι` αυτού του τρόπου να επισημάνει το σεβασμό και το ενδιαφέρον μας να λάμψει η αλήθεια.

ΚΙΑΟΣ: Εξεταστική Επιτροπή, έχετε υπόψη σας αν άλλη φορά στο παρελθόν κυβερνών κόμμα από μόνο του ζήτησε να γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ενθυμούμαι, ακριβώς, σε ποιές περιπτώσεις έχει συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή. Πιστεύω όμως ότι αυτή την ώρα είναι μία επιλογή απολύτως ενδεδειγμένη. Εχω τη γνώμη πως θα πρέπει να αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εργασίες της Επιτροπής αυτής, που είναι βέβαιο ότι θα συσταθεί. Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία για το καλό και της Πατρίδας και της αλήθειας. Γιατί, βεβαίως, πολλές πληροφορίες διακινούνται, διάφορες εκδοχές βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Θα πρέπει να σεβαστούμε αυτές τις διαδικασίες που είναι πολύ έγκυρες και στις οποίες θα προσέλθουν και θα μιλήσουν αυτοί που γνωρίζουν τα θέματα. Μέχρι τότε σας παρακαλώ όλους να δείξουμε μια σχετική ψυχραιμία.

ΚΙΑΟΣ: Και κάτι τελευταίο, επειδή είπατε ότι "την πρωτοβουλία έχει ο Πρωθυπουργός". Τώρα; Δεν την είχε, δηλαδή, προηγουμένως;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε την είχε ο Πρωθυπουργός την πρωτοβουλία. Γι` αυτό είναι ο Πρωθυπουργός.

ΚΙΑΟΣ: Και σε όλες τις φάσεις της υποθέσεως Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι τί είναι αυτό που από την πίσω πόρτα θέλετε να επαναφέρετε με την ερώτηση.

ΚΙΑΟΣ: Καμία "πίσω πόρτα". Ευθεία είναι η ερώτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς πάντοτε έχει τις πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός. Για το πολιτικό πλαίσιο ο Πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος έχει τις πρωτοβουλίες και θέτει τη σφραγίδα του. Από εκεί και πέρα, η εξειδίκευση αυτού του πολιτικού πλαισίου, με συγκεκριμένα μέτρα και επιμέρους χειρισμούς, αφορά αυτούς που κάνουν τους χειρισμούς, που χειρίζονται και εξειδικεύουν την πολιτική αυτή. Δεν είναι αυτονόητο αυτό;

ΚΙΑΟΣ: Και για τους οποίους χειρισμούς, είναι πάντοτε ενημερωμένος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος, είναι αυτός ο οποίος κατευθύνει την πολιτική η οποία ακολουθείται στα θέματα της χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός καθ' όλη τη διάρκεια του θέματος Οτσαλάν, είχε απευθείας επικοινωνία με τον ίδιο τον κ. Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είχε τέτοια επικοινωνία.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Οταν λέτε "πέραν των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων" θεωρείτε ότι υπάρχει και κίνδυνος θερμού επεισοδίου, προβοκάτσιας; Μπορείτε να το συγκεκριμενοποιήσετε; Και αν ετέθη αυτό στο ΚΥΣΕΑ τί μέτρα έχουν ληφθεί από την ελληνική πλευρά, προς αποφυγή κάποιας προβοκάτσιας ή θερμού επεισοδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαπιστώνουμε πως η Τουρκία προσπαθεί να συντηρήσει το κακό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιδιώκει περαιτέρω όξυνση και επιδείνωση των σχέσεων. Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, η χώρα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει κάποια πολύ συγκεκριμένη και ειδική πληροφορία. Η ανάλυση, όμως, της πολιτικής, την οποία αυτή την ώρα, ακολουθεί η Τουρκία, οδηγεί στο συμπέρασμα πως επιβάλλεται να είμαστε σε επαγρύπνηση, σε εγρήγορση, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη στον τομέα αυτό. Και αυτό κάνουμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το πρώτο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, το "εγώ", "η Κυβέρνησή μου" κ. τ. λ., μήπως αμφισβήτησε κανείς ότι είναι η κυβέρνησή του και τον ανάγκασε να το πει;

Και ένα δεύτερο ερώτημα: Τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προσωπικά -όπως ο ίδιος είπε- αναλαμβάνει, μετά την τραγική κατάληξη του θέματος Οτσαλάν, γιατί δεν τις είχαμε και πριν προσωπικά; Να γίνω πιο συγκεκριμένος: Γιατί δεν ανέλαβε προσωπικές πρωτοβουλίες πριν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός, ήταν πρωτοβουλίες οι οποίες κινούνται στο χώρο της αρμοδιότητάς του. Δεν επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς άλλων χωρών, εν όψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που έγινε μόλις χθες; Δεν προετοίμασε το έδαφος ώστε ο Υπουργός Εξωτερικών να έχει τη δυνατότητα, χθες, να θέσει το θέμα στις σωστές διαστάσεις του και τελικώς να έχουμε αυτή την έκβαση, με τη δήλωση της Ε. Ε; Αυτό έγινε. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχιστούν. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα που αφορά αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Γι` αυτό, ακριβώς, οι λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται παρακαλώ να μη σας οδηγούν στο να βγάζετε πολιτικά συμπεράσματα. Γιατί, εν τέλει, είτε χρησιμοποιούνται, είτε δεν χρησιμοποιούνται, έτσι και αλλιώς, αναζητείται πάντοτε και ευρίσκεται ένα πεδίο άσκησης κριτικής στον Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι δεν πρέπει να δώσετε κάποια ιδιαίτερη σημασία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε. Το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός τώρα, μετά και τις εξελίξεις, μετά τη σύλληψη Οτσαλάν, γιατί αυτό το ίδιο προσωπικό ενδιαφέρον δεν το είδαμε και πριν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε προσωπικό ενδιαφέρον. Γι` αυτό ακριβώς έδωσε την έγκρισή του, από λόγους ανθρωπιστικούς και μόνον, να ανοίξουμε αυτή την παρένθεση στο πλαίσιο της πολιτικής που έχουμε εξαγγείλει, όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα, και να προσφέρουμε βοήθεια και κάλυψη στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αυτό έγινε επειδή ακριβώς επέλεξε και ο Πρωθυπουργός να δώσει την έγκρισή του, προκειμένου να δοθεί αυτή η βοήθεια. Αν είχε διαφορετική άποψη ο Πρωθυπουργός, αν δεν ενδιαφερόταν να προσφέρει βοήθεια, θα ήταν από την αρχή απορριπτικός σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Κι όμως δεν ήταν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού έγιναν όσα έγιναν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, δεν απάντησα σε αυτό; Δεν μίλησα για το πλαίσιο πολιτικής το οποίο τυγχάνει της έγκρισης του Πρωθυπουργού, κατευθύνεται από τον Πρωθυπουργό; Από εκεί και πέρα εξειδικεύεται αυτό με συγκεκριμένες πράξεις και με κάθε λεπτομέρεια το κάθε θέμα το χειρίζονται, κατά περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Σήμερα είχαμε μια πτώση του Χρηματιστηρίου. Μάλιστα λέγεται ότι οι αγορές προεξοφλούν τις πολιτικές εξελίξεις. Σας ανησυχεί το γεγονός; Τί μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση και τί έχετε να πείτε στους επενδυτές που ανησυχούν για τα χρήματά τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι για την πορεία της χώρας τις αποφάσεις τις παίρνει η πολιτική ηγεσία. Αν οι αγορές θεωρούν ότι μπορεί να υποκαταστήσουν την πολιτική, κάνουν λάθος το οποίο θα το πληρώσουν οι ίδιες οι αγορές. Καλούμε, λοιπόν, όλους να είναι ψύχραιμοι, να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Γιατί, πραγματικά, αυτή την περίοδο θα επιδιώξουν πάρα πολλοί να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών οι οποίοι έχουν επενδύσει στο Χρηματιστήριο. Η πολιτική σταθερότητα για τη χώρα είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση εγγυάται τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις και γι` αυτό ακριβώς δεν δικαιολογείται η ανησυχία, η οποία εκφράστηκε στην πορεία των δεικτών του Χρηματιστηρίου, δι` αυτού του τρόπου.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ως έργο της Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής, όπως το είπε την "υπόθεση Οτσαλάν". Μπορείτε να μας πείτε τί αφορά αυτή η υπόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν διατυπωθεί το συγκεκριμένο σκεπτικό, η εισήγηση της Επιτροπής, δεν είναι δυνατόν αυτή την ώρα να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Παρακαλώ να αναμένετε λίγες ημέρες, προκειμένου να πάρει συγκεκριμένη μορφή η σύσταση της Επιτροπής αυτής και από εκεί και πέρα οι εργασίες της ίδιας της Επιτροπής θα είναι αυτές οι οποίες θα δείξουν το δρόμο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, λέγοντας αυτό, τί εννοούσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοούσε ότι η Επιτροπή αυτή θα ασχοληθεί με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα έτσι, ώστε να έχουμε αυτή την εξέλιξη.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, πρόσφατα, σε λάθη που έχουν γίνει στην υπόθεση Οτσαλάν. Εσείς προηγουμένως είπατε ότι "έδωσε την έγκρισή του για βοήθεια, κάλυψη". Επειδή, κανείς δεν μας έχει διευκρινίσει πού ακριβώς εντοπίζονται αυτά τα λάθη, το ερώτημά μου είναι αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε λάθος στο θέμα της παροχής βοήθειας που έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αυτή ήταν η πολιτική εκτίμηση και ότι είχε την ανάλογη επιλογή η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μέχρι του χρονικού εκείνου σημείου που είχε υπό τον έλεγχό της τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο Κούρδος ηγέτης ήταν ασφαλής, δεν διέτρεχε κίνδυνο. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι από λόγους ανθρωπισμού, έπρεπε να κάνουμε αυτή την πολιτική παροχής βοήθειας στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή γι` αυτόν. Πολύ περισσότερο που δεν υπήρχαν χώρες διατεθειμένες να του προσφέρουν ανάλογη βοήθεια. Επρεπε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα, το οποίο προέκυψε όχι με δική μας ευθύνη. Βρεθήκαμε απέναντι σε ένα τετελεσμένο γεγονός. Δεν γυρίσαμε την πλάτη μας σε αυτό το γεγονός, όπως έκαναν άλλοι ή θα ήθελαν κάποιοι άλλοι να κάνουμε. Επιλέξαμε αυτό το δρόμο. Από το σημείο εκείνο και μετά, που η ελληνική κυβέρνηση έπαψε να έχει τον έλεγχο και την ευθύνη για τον Κούρδο ηγέτη είχαμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είπατε προηγουμένως ότι "πολλές ενέργειες ή δηλώσεις, τις τελευταίες ημέρες, δημιουργούν κλίμα αστάθειας ή ρευστότητας". Το ερώτημά μου είναι εάν...

ΡΕΠΠΑΣ: Επιχειρούν. Επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αστάθειας ή ρευστότητας. Και εξ αντικειμένου. Δεν λέω ότι υπάρχει πάντα κάποιος δόλος. Είπα, εξ αντικειμένου οδηγούν σε μια τέτοια κατάσταση.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το ερώτημα είναι: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι, ενδεχομένως, αυτό το κλίμα αστάθειας ή ρευστότητας θα μπορούσε να συντηρηθεί περαιτέρω ή και να ενταθεί ακόμη, εν όψει του προγραμματισμένου -σε τρεις εβδομάδες- συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, γιατί πιστεύουμε ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα αποδώσουν καρπούς. Πιστεύω ότι το κλίμα θα αλλάξει, την επόμενη περίοδο, όταν θα γίνονται γνωστά τα στοιχεία τα οποία συγκροτούν αυτή την υπόθεση και όταν, πλέον, με πολύ πιο επίσημο και σαφή τρόπο φανεί ότι η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να κάνει το καλύτερο και αναλαμβάνει τις ευθύνες εκείνες ως προς το ότι δεν πέτυχε να φέρει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή, την οποία ανέλαβε επειδή βρέθηκε απέναντί της και δεν επεχείρησε να την αγνοήσει. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα έχουμε μια βελτίωση του κλίματος, τις επόμενες ημέρες, γιατί και όλοι εκείνοι, οι οποίοι μίλησαν με τρόπο που δεν είναι και ο πλέον ορθός, θα σταματήσουν να μιλούν, με βάση την υπόθεση Οτσαλάν, αναφερόμενοι σε θέματα που αφορούν τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα ή και στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί, βλέπω πάρα πολλούς να μιλούν περίπου χαρούμενοι -πρέπει να σας πω- γι` αυτή την εξέλιξη. Λυπούμαι που το λέω, αλλά το έχω δει και αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω. Βλέπω κάποιους να έχουν έναν τρόπο προσέγγισης της κατάστασης, ο οποίος δείχνει περίπου ότι επιχαίρουν. Λυπούμαι που το λέω, αλλά αν είναι έτσι -μου έχει μεταφερθεί ένα τέτοιο κλίμα- δείχνει, πραγματικά, ότι δεν έχουν μέτρο της σοβαρότητας της κατάστασης και της ευθύνης με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θεωρείτε ότι η επιμονή στην επίτευξη των οικονομικών στόχων, μπορεί στα μάτια της κοινής γνώμης να καλύψει τις αστοχίες στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα δεν δέχομαι ότι έχουμε τέτοιες αστοχίες στην εξωτερική πολιτική και σε εθνικά θέματα. Πιστεύω ότι οι χειρισμοί που έκανε η κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ήταν αποτελεσματικοί, με συνέπεια η Ελλάδα να προχωρά, έχοντας παίξει ένα ρόλο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, και ταυτόχρονα προσεγγίζοντας μεγάλους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους που έχει θέσει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Κυπριακό -το οποίο την ώρα εκείνη που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση βρισκόταν αφημένο, παρατημένο από τη Διεθνή Κοινότητα- σήμερα αντιμετωπίζεται με ένα διαφορετικό πρίσμα. Ηδη, η Ε. Ε. συζητά με την Κύπρο, την ένταξή της σε αυτήν. Αυτή είναι μια πολύ θεαματική εξέλιξη. Γνωρίζετε ότι το 1993 η Ελλάδα -όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου- ήταν περίπου σε εχθρικές σχέσεις, είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Σήμερα το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό. Εχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, έχουν γίνει Βαλκανικές Διασκέψεις, είναι πολύ καλύτερες οι διμερείς και πολυμερείς σχέσεις στην περιοχή, για να έχουμε αυτή τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Αρα, λοιπόν, δεν είναι μόνο το όραμα της ένταξης της Ελλάδας, ως ισότιμης χώρας με τις άλλες χώρες στην ΟΝΕ, το οποίο τροφοδοτεί τις προσπάθειές μας. Αλλά και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει και δεν μπορεί κανείς να μειώσει αυτή την προσπάθεια. Γιατί, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, φαινόταν το 1993 "άπιαστο" όνειρο, ενώ σήμερα βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια, ότι έχει επιτελεστεί ένα πολύ σπουδαίο έργο. Και στους άλλους τομείς δεν θεωρώ ότι έχουμε αστοχήσει. Βεβαίως, έχουν γίνει λάθη. Βεβαίως, θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα. Αδικούμε, όμως, τη χώρα μας πάνω απ' όλα -όχι τη κυβέρνηση, τη χώρα μας αδικούμε- όταν θεωρούμε ότι βρίσκεται σε μία κατάσταση η οποία είναι πολύ πίσω, σαν να μην έχει γίνει τίποτα θετικό.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν την αδικώ εγώ. Ο Πρωθυπουργικό σύμβουλος την αδικεί. Αποψη του κ. Γιαννίτση μετέφερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Αυτή είναι η δική σας εκτίμηση. Δεν σας απηύθυνα τέτοια μομφή. Θα μου επιτρέψετε να πω, με βάση την ερώτηση που θέτετε, το σχόλιο που κάνετε όσον αφορά τον κ. Γιαννίτση, ότι κι εσείς προφανώς παγιδευτήκατε από δημοσίευμα σημερινής εφημερίδας που αποδίδει στον κ. Γιαννίτση πράγματα τα οποία δεν έχει πει. Και πιστεύω η εφημερίδα, αύριο, να επανορθώσει. Και μάλιστα, πρέπει να πω, ότι αναφέρεται στον κ. Γιαννίτση και του αποδίδει λόγια, τα οποία ουδέποτε είπε, γιατί δεν συνομίλησε με κάποιον και δεν είπε σε κάποιον αυτά τα πράγματα. Και μάλιστα, αναφέρεται σαν να έχει ταξιδέψει ο κ. Γιαννίτσης στην Κωνσταντινούπολη, σαν να έλαβε μέρος σε κάποιο συνέδριο και να τα είπε αυτά. Δεν ταξίδεψε ο άνθρωπος στην Κωνσταντινούπολη!

Εδώ έχουμε, δηλαδή, μια τραγική απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι να χειριστούμε με ψυχραιμία θέματα, μακριά από οξύτητες και από διάθεση να τα εκμεταλλευτούμε. Είναι κάποια θέματα που δεν προσφέρονται για εκμετάλλευση. Και αυτό πρέπει όλοι να το έχουμε υπόψη μας.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι για να κατατεθεί η πρόταση συγκρότησης αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να υπογράψουν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τηλεφωνικώς, δια περιφοράς θα υπάρξει αυτό το κείμενο ή θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές. Αυτό είναι κάτι που τεχνικώς είναι εφικτό. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι σε καμία εξ όσων ενθυμούμαι κι εγώ -γιατί είμαι πολλά χρόνια βουλευτής- από τις προηγούμενες περιπτώσεις που συγκροτήθηκαν τέτοιες Επιτροπές, δεν συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές, στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαίο -με δεδομένο ότι υπάρχει μια απομόνωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει αναβρασμός, από ότι φαίνεται εκεί- να ενημερώσει ο ίδιος τους βουλευτές του, να συγκαλέσει κοινοβουλευτική ομάδα για τις πολιτικές εξελίξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη σειρά ενεργειών του Πρωθυπουργού. Τα όργανα της κυβέρνησης συνεδριάζουν. Θα συνεδριάσουν και τα κομματικά όργανα και βεβαίως, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου διαγράμματος κινήσεων, θα επιλεγεί ποια θα είναι η πορεία των συνεδριάσεων των οργάνων, κομματικών και κυβερνητικών, στα οποία πρέπει, αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να συζητήσει περαιτέρω αυτό το θέμα. Είναι κάτι για το οποίο δεν έχει ληφθεί απόφαση.

ΦΙΛΗΣ: Ωστόσο, η Κ. Ο. ενός κόμματος, οι βουλευτές, το Κοινοβούλιο έχουν μια συνταγματική πρωτοκαθεδρία έναντι των υπόλοιπων κομματικών οργάνων. Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και άλλα όργανα, να ενημερώσει τους βουλευτές όταν από εκεί ακούγονται φωνές ακόμα και για παραίτηση του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση αισθάνεται βαρύ το χρέος της και γι` αυτό αναλαμβάνει αυτές τις πρωτοβουλίες. Και μίλησα για μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, όπως είναι αυτή για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής.

ΦΙΛΗΣ: Ερήμην των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι αυτή που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί οι οποίοι θα προτείνουν τη σύσταση της Επιτροπής. Αυτοί θα υπογράψουν και σ` αυτή την πρωτοβουλία εκφράζονται όλοι, έτσι πιστεύω, οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΦΙΛΗΣ: Την τελευταία εβδομάδα, που είναι η εβδομάδα μετά Οτσαλάν, παρουσιάζεται ο Πρωθυπουργός να λαμβάνει αποφάσεις υπό πίεση. Τη Δευτέρα, άρρωστος από το σπίτι του, δηλώνει ότι όλα έγιναν καλώς. Μετά από δύο ημέρες, αναγκάζεται να καρατομήσει τρεις υπουργούς και να πει ότι υπήρξαν προβλήματα πολιτικά. Εσείς εδώ και ο Πρωθυπουργός δια της σιγής του, απορρίψατε την πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Σήμερα, έρχεται ο Πρωθυπουργός...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά πρόταση απορρίψαμε;

ΦΙΛΗΣ:... για Εξεταστική Επιτροπή την είχε κάνει ο Συνασπισμός. Είπατε, όχι, εδώ στο briefing, στην πολιτική ενημέρωση. Διαβάστε και την απάντησή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχε κατατεθειμένη τέτοια πρόταση, όταν συζητούσαμε. Ηταν στο επίπεδο των δημόσιων συζητήσεων και αναλύσεων, μια τέτοια σκέψη.

ΦΙΛΗΣ: Λέω ότι εδώ στην πολιτική ενημέρωση -και είναι γραμμένη η απάντηση- εσείς είπατε, όχι. Σας ξαναρώτησα και είπατε ότι αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Κάνει δηλώσεις ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την καρατόμηση των υπουργών του και δεν λέει τίποτα. Σήμερα, εμφανίζεται να κάνει αυτή την πρόταση. Δεν βλέπει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, ότι ο Πρωθυπουργός ενεργεί κάτω από πίεση, ότι κλιμακώνει από την πλευρά του κάποιες πρωτοβουλίες; Μήπως αύριο ο κ. Πρωθυπουργός αποδεχθεί και την άλλη πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης και προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το τελευταίο θέμα, για να το ξεκαθαρίσουμε και να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση, η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με τέτοιο θέμα και ο Πρωθυπουργός δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Δεσμεύεστε σ` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, αυτή την ώρα, αυτή είναι η θέση την οποία με κατηγορηματικό τρόπο μεταφέρω.

ΦΙΛΗΣ: Αυτή την ώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν. Δεν είμαστε μελλοντολόγοι. Αν θέλετε να με μετατρέψετε σε μελλοντολόγο θα αρνηθώ αυτό το ρόλο. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ίσα-ίσα ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, όπως και η κυβέρνηση, να αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να τις καθιστούν περισσότερο αποτελεσματικές. Να είναι πιο δραστική η παρέμβασή τους. Ο Πρωθυπουργός δεν επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν έχει κανένα λόγο να προβεί γενικώς σε ανακοινώσεις, προκειμένου έτσι να επιδιώξει να προσεταιριστεί την κοινή γνώμη. Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να παραχθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και οι πρωτοβουλίες που παίρνει είναι έτσι δομημένες, είναι έτσι διαρθρωμένες, ώστε να αποδίδουν συγκεκριμένους καρπούς. Εγινε αυτή η κίνηση στην Ε. Ε. Πιστεύω ότι έχουμε μία θετική εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, υπάρχει σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ή πρόκειται να αναλάβει. Θα αφήσουμε στον ίδιο και στην κυβέρνηση να καθορίσουν την ροή αυτών των πρωτοβουλιών. Και βεβαίως, η ανακοίνωση των όποιων πρωτοβουλιών θα γίνεται με τον τρόπο και στο χρόνο που κρίνεται κρίσιμο. Αυτό είναι σαφές.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι η Τουρκία θα μετέλθει μέσα για να ανακόψει την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και την πορεία της κ. λ. π. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μετά την ιστορία της σύλληψης του Οτσαλάν, έχει αναβαθμιστεί, έχει ισχυροποιηθεί έναντι της Ελλάδος.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ανάλυση την κάναμε και στο παρελθόν. Λέγαμε ότι η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα έχει ενοχλήσει την Τουρκία η οποία αντιδρά, γιατί δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στην ΟΝΕ και η Τουρκία δεν θα έχει να περιμένει τίποτε άλλο καλύτερο γι` αυτήν, αφού μέχρι τώρα, δεν έχει πετύχει καν να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα. Αρα, η Τουρκία ίσως -και αυτό είναι ένα στοιχείο μιας γενικότερης ανάλυσης- επιδιώξει να ανακόψει αυτή την πορεία της Ελλάδας, προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα δέσμια στα προβλήματα της περιοχής, να την καταστήσει ένα διάδικο μέρος της αντιπαράθεσης σ` αυτή την περιοχή, ως χώρα των Βαλκανίων και της Μεσογείου, υπονομεύοντας την πορεία της προς την ενωμένη Ευρώπη.

ΦΙΛΗΣ: Και η σύλληψη του Οτσαλάν, κατά τη γνώμη σας, ενισχύει αυτή την τουρκική επιδίωξη ή είναι ένα ουδέτερο στοιχείο στην πάγια πολιτική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σύλληψη του Οτσαλάν χρησιμοποιείται από την Τουρκία με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγεί σε στρέβλωση του θέματος, το οποίο πρέπει να απασχολεί και εκείνη και τη Διεθνή Κοινότητα. Ενώ, δηλαδή, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κουρδικό ζήτημα και να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα, όπως την κάλεσε μόλις χθες η Ε. Ε., η Τουρκία προσπαθεί, διαστρέφοντας τα πράγματα, να ενοχοποιήσει την Ελλάδα για τη στάση την οποία είχε αυτή την περίοδο, έναντι του αγώνα του κουρδικού λαού. Αλλά η στάση αυτή γνωρίζω ότι είναι στάση που είχαν όλες οι χώρες, οι οποίες απαιτούν από την Τουρκία να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και να σεβαστεί και τα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Στην Ελλάδα, απλώς έχουμε επιπροσθέτως, αυτή την με καλή διάθεση της χώρας μας προσπάθεια να προσφερθεί βοήθεια στον Οτσαλάν, με αυτή τη δυσμενή κατάληξη. Αυτό, όμως, είναι μια αναγκαστική παρένθεση, όπως είπα πριν, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι αλλοιώνει την πολιτική μας. Και δεν δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται αυτό το στοιχείο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαστρέφει την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι μία. Υπάρχει πρόβλημα στην Τουρκία. Το κουρδικό ζήτημα είναι διεθνές ζήτημα αναγνώρισης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιτέλους με πολιτικά μέσα πρέπει να το αντιμετωπίσει και να το λύσει η Τουρκία. Αυτό είναι το θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Θα μεταβεί αντιπροσωπεία βουλευτών στην Κένυα και υπάρχουν, για το λόγο αυτό, συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Βουλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια συνεννόηση της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Βουλής, εξ όσων γνωρίζω. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Ισως μεμονωμένοι βουλευτές έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω τη διευκρίνισή σας στο εξής θέμα: Είπατε ότι εξ αντικειμένου, ενδεχομένως άθελά τους, ότι κάποιοι δημιουργούν ένα κλίμα ρευστότητας. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Εκείνοι οι οποίοι ασκούν και συνεχίζουν να ασκούν κριτική κατά της Κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, εντάσσονται σ` αυτή την κατηγορία, έστω των μη εχόντων πρόθεση, αλλά δημιουργούν τελικά κλίμα αποσταθεροποίησης στη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καθένας λέει ελεύθερα τις απόψεις του, αλλά και ο κάθε τρίτος έχει δικαίωμα να κρίνει αυτές τις απόψεις και να προβαίνει σε σχετικά σχόλια. Να εκτιμά, δηλαδή, την εξ αντικειμένου επίπτωση, που έχει μία πολιτική στάση οποιουδήποτε στελέχους, βουλευτή ή απλού πολίτη, ενόψει των θεμάτων που έχουν προκύψει. Πιστεύω ότι εκ των πραγμάτων όλη αυτή η συζήτηση η οποία αναπτύσσεται και η οποία, ατυχώς, χρησιμοποιεί το θέμα της αιχμαλωσίας του Οτσαλάν, ως αφετηρία για συζητήσεις που έχουν σχέση με εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, σε μεγάλο βαθμό οδηγεί σε μία τέτοια συνέπεια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε πολλά και κατά την γνώμη μου αντιφατικά. Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται αποσταθεροποίηση, ότι εγγυάται η συνταγματική νομιμότητα, την ίδια ώρα που κουβεντιάζουμε για αυτό το εξ αντικειμένου κλίμα ρευστότητας, το ερώτημά μου είναι το εξής: Οπως θα έχετε διαπιστώσει, αυτές τις ημέρες, το βασικό ερώτημα το οποίο τίθεται, καταγράφεται θα έλεγα εγώ, από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες, είναι "πέφτει ή δεν πέφτει η κυβέρνηση". Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Θεωρείτε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αίσθησης που κάποιοι με υποβολιμαίο τρόπο έχουν δημιουργήσει στον ελληνικό λαό ή απορρέει από τους ίδιους τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν δικάζουμε προθέσεις. Κάνουμε εκτίμηση πολιτικών δηλώσεων ή πολιτικών στάσεων. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, μπορούμε να πούμε -και δικαιώνεται απολύτως η τοποθέτησή μου με την ερώτηση που κάνατε- ότι όλες αυτές οι τοποθετήσεις οδηγούν -με το να συντηρείται αυτή η φήμη, περί δήθεν πτώσης της κυβέρνησης, περί αλλαγών και όλα τα συναφή- σε ένα κλίμα το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι είναι κλίμα ρευστότητας. Από την άλλη, σας λέω ότι αυτό το θέμα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση η οποία εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Και βεβαίως, πέραν της ευθύνης για την πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση δεν φοβάται τη συνταγματική εκτροπή, που αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό. Πάμε σε μία άλλη βαθμίδα πολιτικών εξελίξεων, πλέον. Αρα, λοιπόν, είναι απολύτως συνεπή τα όσα είπα και χαίρομαι, γιατί με την ερώτησή σας, όταν είπατε ότι κάποιοι γενικώς, δεξιά, αριστερά, λένε πως πέφτει, δεν πέφτει η κυβέρνηση, δημιουργούν αυτό το κλίμα ρευστότητας, αυτή την αμφιβολία, αυτή τη σύγχυση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μη μου αποδίδετε εμένα τέτοιο πράγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως το αποδίδετε κι εσείς σε εμένα, έτσι κι εγώ. Καθόλου παραπάνω.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αστοχία στην εξωτερική πολιτική. Εσείς μας λέγατε ότι στόχος ήταν το κουρδικό να μην καταστεί μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τώρα, που έχουν κουρδοποιηθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, για ευστοχία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς βάζουμε στη σωστή διάστασή του το κουρδικό ζήτημα. Η απόφαση της Ε. Ε. πιστεύω ότι αντανακλά αυτή την ορθότητα με την οποία πρέπει να προσεγγίζουμε όλοι αυτό το θέμα. Εμείς το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Να αναζητηθεί μια πολιτική λύση για το κουρδικό θέμα. Ασφαλώς, έχει τη διάστασή του αυτό το κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική μας. Δεν μονοπωλεί την εξωτερική πολιτική μας και δεν "κουρδοποιούμε" την εξωτερική πολιτική μας. Οποιοι το επιχειρούν, προσφέρουν κακή υπηρεσία και στον κουρδικό λαό, αλλά και στην πατρίδα μας. Και αυτό πρέπει να είναι σαφές. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, το λέμε και τώρα σε όλους τους τόνους.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναγγέλλεται από τον Πρωθυπουργό και εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ; Πώς γίνεται, δηλαδή; Το ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ; Ο Πρωθυπουργός λέει στο ΠΑΣΟΚ κάντε και το ΠΑΣΟΚ το κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Πρωθυπουργός, αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πότε; Πώς θα γίνει αυτό; Ποιά είναι η διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Συντομότατα. Από αύριο κιόλας. Τις επόμενες ημέρες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δηλαδή, θα συγκεντρωθούν για να το ψηφίσουν. Κάπως έτσι.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, θα διατυπώσουν την εισήγησή τους για το θέμα και θα ζητήσουν τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα συγκροτηθεί κατά την αναλογία της δύναμης των κομμάτων, από βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να εκδώσουν το τελικό πόρισμά τους, καλώντας όλους εκείνους που κατά τη γνώμη τους μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες μαρτυρίες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Την προηγούμενη φορά που είχε γίνει ήταν το '89. Υπήρχαν άλλα προηγούμενα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε και άλλα προηγούμενα και μετά το '89, βεβαίως, για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

ΦΙΛΗΣ: Οχι για εθνικό θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Για άλλο θέμα. Θα μου επιτρέψετε να μη δώσουμε αυτή τη διάσταση εθνικού θέματος, έτσι όπως το θέτετε τουλάχιστον εσείς.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτή η διαδικασία με πρόταση του κόμματος στη Βουλή, πότε θα ολοκληρωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η συγκεκριμένη Επιτροπή, με βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δηλαδή, σε μία εβδομάδα, σε δέκα ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναλόγως. Αν κρίνουν τα μέλη της Επιτροπής ότι πρέπει να καλέσουν παράγοντες να καταθέσουν, αντιλαμβάνεστε πως αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Αν οι παράγοντες είναι λίγοι και ολοκληρωθεί γρήγορα η εργασία της Επιτροπής και διατυπωθεί το πόρισμα...

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ηθελα να ρωτήσω, επίσης, κάτι στο θέμα της Κένυας. Μιλήσατε για εγκλείστους. Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο έγκλειστος; Δηλαδή, είναι μέσα και δεν μπορούν να βγουν έξω, είναι σαν φυλακισμένοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θυμάστε ότι σε μια από τις προηγούμενες ημέρες, είπα ότι δεν είναι αιχμάλωτοι, δεν είναι δέσμιοι, μπορούν να κινηθούν εφόσον το επιθυμούν. Αλλά για λόγους ασφάλειας, μετά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, τώρα πλέον, παραμένουν μέσα. Και μίλησα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προηγουμένως, για έγκλειστους, γιατί περί αυτού πρόκειται. Εκανα αυτή τη διευκρίνιση. Τη λέξη αυτή να τη βάζουμε σε εισαγωγικά, γιατί ουσιαστικά ίσως επιθυμούν να βγουν έξω, αλλά δεν το μπορούν, γιατί διατρέχουν πολλούς κινδύνους. Αυτό το νόημα έχει η χρησιμοποίηση αυτής της λέξης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 February 1999 - 9:42:45 UTC