Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα υπάρξει κάποιο διάβημα, κάποια αντίδραση σχετικά με τις αεροφωτογραφήσεις τουρκικών αεροσκαφών στην Κρήτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες, πράγματι είχαμε παραβάσεις των κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είχαμε παραβίαση του εναέριου χώρου. Όλα αυτά τα στοιχεία συλλέγονται, αποτυπώνονται και εν συνεχεία γίνονται οι ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η εκτίμηση αυτή, ότι κάποια τουρκικά μαχητικά έφεραν την απαραίτητη υποδομή, το σχετικό εξοπλισμό, ώστε να είναι ικανά να κάνουν φωτογραφήσεις αυτού του είδους. Αυτά, επαναλαμβάνω, θα αντιμετωπιστούν δια της κανονικής διπλωματικής οδού, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δηλαδή, να περιμένουμε κάτι εντός της ημέρας, κάποιο διάβημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εντός της ημέρας δεν νομίζω. Η συλλογή των στοιχείων και η τεκμηρίωση του διαβήματος απαιτεί ένα σχετικό χρόνο.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες εδώ στο briefing απαντήσατε σε μια ερώτηση που έλεγε -βασιζόμενη σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ- ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει την οργάνωση 17 Νοέμβρη ως κόμμα του ελληνικού κράτους...

ΡΕΠΠΑΣ: Ενώ είναι "κομμάτι". Αυτό το είδα μετά σε νέο δελτίο με επανόρθωση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν απευθύνω κάποια κατηγορία. Απλώς, θα ήθελα να ξέρω τι ακριβώς είναι. Είναι "κομμάτι" τελικώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδα να αναπαράγεται σε όλες τις εκδόσεις και σε όλους τους τόνους ως "κόμμα", ενώ στο δεύτερο τηλεγράφημα είδα να αναφέρεται ως "κομμάτι". Απάντησα σε σχετική ερώτηση, η οποία ετέθη με χρησιμοποίηση της λέξης, την οποία και εγώ έλαβα ως βάση για να δώσω την απάντησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος με έναν έμμεσο τρόπο, συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Συρία και τις σχέσεις που έχει η Τουρκία με τη Συρία, υποβάλλει την ιδέα ενός διαλόγου. Τώρα τι διάλογο ζητούν...;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό απάντησα χθες.

ΦΙΛΗΣ: Επιμένετε σε αυτή την απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιμένω στην απάντηση, την επαναλαμβάνω αυτούσια και ατόφια.

ΚΙΑΟΣ: Για την υπόθεση, εν γένει, του Κοσσυφοπεδίου: Πού βρίσκονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή, πώς διακινούνται στρατεύματα, πού βρίσκονται, σε ποιο σημείο δηλαδή έχουν φτάσει, τι περιμένουμε, τι πληροφορίες έχει η κυβέρνηση; Σας ρωτώ για όλα, επειδή αποτελούν έναν ενιαίο κύκλο. Τι πληροφορίες υπάρχουν από την ομάδα επαφής, για επεμβάσεις και τέτοια;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, γνωρίζετε ότι αυτή την ώρα τρέχει μια προθεσμία που έχει δοθεί, μέχρι τις 15 Μαρτίου, ώστε να συναφθεί η τελική συμφωνία. Εχει γίνει σημαντική πρόοδος. Υπάρχει ένα πρώτο τμήμα συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Πιστεύουμε ότι θα αξιοποιηθεί αυτή η περίοδος και τελικώς θα υπάρξει συμφωνία, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω ένταση της κρίσης στην περιοχή, με ότι δυσμενές μπορεί να ακολουθήσει σε αυτή την περίπτωση.

Γνωρίζω ότι έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, με στρατιωτικές δυνάμεις για την ασφάλεια των παρατηρητών, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί στο κράτος των Σκοπίων. Επειδή έληξε η προθεσμία που είχε προβλέψει το Συμβούλιο Ασφάλειας, προκειμένου να δοθεί η άδεια εγκατάστασης σε αυτή την ομάδα στο κράτος των Σκοπίων, η Κίνα η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας, δεν συμφωνεί με την ανανέωση της εντολής, στην επέκταση δηλαδή της χρονικής διάρκειας αυτής της άδειας. Γι` αυτό ακριβώς έχει δημιουργηθεί ένα νομικό κενό. Επειδή η Κίνα παραμείνει σε αυτή τη θέση, δεν θα ανανεωθεί η εντολή στις δυνάμεις αυτές και πρέπει να αποχωρήσουν. Αυτή την ώρα δεν ασκούν τα καθήκοντά τους οι άνδρες που βρίσκονται εκεί. Είναι μια εξέλιξη η οποία έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες. Κατά τα άλλα αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και να προκύψει συμφωνία. Είναι κάτι που το ευχόμαστε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μια διευκρίνιση: Απ` ότι καταλαβαίνω μας είπατε ότι δεν έγινε αεροφωτογράφηση, έτσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση την έρευνα που έκαναν, με την τεχνική δυνατότητα που έχουν να διαπιστώνουν τέτοιου είδους δραστηριότητες από διάφορα μαχητικά αεροσκάφη, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα αεροσκάφη αυτά έφεραν εξοπλισμό και είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αεροφωτογραφήσεις. Το αν έκαναν ή όχι είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να το γνωρίζεις. Γνωρίζεις, με βάση τις δυνατότητες ελέγχου που έχεις, το αν έφεραν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να έχουν την ικανότητα να κάνουν αεροφωτογραφήσεις. Αυτή είναι η εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Συγγνώμη, επειδή δεν παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για παραβάσεις των κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας και αυτό έχει τη σημασία του.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιο είναι το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ σήμερα το μεσημέρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεδρίαση αυτή του ΚΥΣΕΑ είναι άτυπη. Θα ασχοληθεί με την επιλογή και το διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ. Θα γίνει σήμερα το μεσημέρι. Αυτό είναι το θέμα για το οποίο θα συγκληθεί το όργανο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο επικεφαλής της ΕΥΠ διορίζεται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, της κας Παπανδρέου εν προκειμένω. Επειδή η κα Παπανδρέου έχει εισηγηθεί ένα νέο πλαίσιο επιλογής και διορισμού του επικεφαλής της ΕΥΠ, έχει προτείνει συγκεκριμένα να γίνεται από το ΚΥΣΕΑ, θα προχωρήσει σήμερα το ΚΥΣΕΑ στην επιλογή του προσώπου και θα δώσει, με τη δική του πολιτική απόφαση και κάλυψη, την κατεύθυνση στην κα Παπανδρέου για να προβεί στο σχετικό διορισμό. Επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα αναληφθεί αμέσως, προκειμένου να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε και τυπικώς πλέον με κανονική επίσημη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ να αποφασίζει και να επιλέγει τον επικεφαλής της ΕΥΠ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θα έχουμε το όνομα σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Μετά τη συνεδρίαση θα γνωρίζετε το όνομα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι είναι άτυπο, γι` αυτό ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό ακριβώς είπα. Είπα ότι στη συνεδρίαση αυτή θα ληφθεί απόφαση που θα έχει έναν πολιτικό χαρακτήρα. Θα δίνει την πολιτική κάλυψη, την πολιτική κατεύθυνση στην κα Παπανδρέου να τοποθετήσει ένα συγκεκριμένο στέλεχος ως επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν θα είναι απόφαση του ΚΥΣΕΑ τυπικώς. Θα είναι απόφαση της αρμόδιας υπουργού. Αλλά η απόφαση της αρμόδιας υπουργού θα είναι μια απόφαση η οποία θα έχει ληφθεί σε αυτό το ΚΥΣΕΑ, στην άτυπη συνεδρίασή του, ενόψει αλλαγής του νομικού πλαισίου.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως σε αυτή την αλλαγή τη νομοθετική και του νομικού πλαισίου που λέτε ότι πρόκειται να προχωρήσετε, σκέφτεστε να ακολουθηθεί η διαδικασία και για τις προσλήψεις των Προέδρων οργανισμών, ΔΕΚΟ κ. λπ.; Μια ανάλογη διαδικασία, να περνάει δηλαδή από ακρόαση από τη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι αυτό το μοντέλο, το οποίο θα ισχύσει για την περίπτωση της ΕΥΠ.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει εισήγηση να είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι απόστρατος ή αξιωματικός ο νέος αρχηγός της ΕΥΠ;

ΡΕΠΠΑΣ: Για μια τέτοια νευραλγική υπηρεσία πρέπει να επιλεγεί ο καλύτερος. Εχει μικρότερη σημασία, ποια είναι η προέλευσή του, ποια είναι η υπηρεσία στην οποία υπηρέτησε, στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να επιλεγεί ο καλύτερος. Αν πραγματικά η επιλογή αφορά ένα στέλεχος το οποίο έχει την ικανότητα και συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αυτό είναι που έχει σημασία και δεν θα εξεταστεί από ποιόν τομέα προέρχεται ή ποια ιδιότητα είχε μέχρι τώρα. Πάντως, έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις, από την πρώτη στιγμή, που προέκυψε το σχετικό θέμα, για την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

ΦΙΛΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει την υπηρεσιακή έκθεση που έχει συντάξει ο πρέσβης κ. Κωστούλας, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, έκθεση που αναφέρεται στα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των σκοτεινών αυτών γεγονότων στην πρεσβευτική κατοικία στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως έχουμε πει, κατ` επανάληψη, η κυβέρνηση επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Ολα τα στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα προκειμένου να εκδοθεί ένα διαφωτιστικό και δίκαιο πόρισμα, θα είναι στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής. Συμπληρώνω, όμως, ότι ο κ. Κωστούλας έχει ήδη καταθέσει στη Δικαιοσύνη, άρα η μαρτυρία του υπάρχει. Είναι αποτυπωμένη κατά τον πλέον επίσημο και έγκυρο δικονομικά τρόπο. Με αυτή την έννοια, όλα τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για να εκδώσουν τις αποφάσεις τους.

ΦΙΛΗΣ: Βλέπουμε ότι υπάρχει μια παράλληλη δικαστική έρευνα, δηλαδή, γίνεται έρευνα και από την τακτική δικαιοσύνη και από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, λόγω του ότι ο κ. Καλεντερίδης είναι και εν ενεργεία αξιωματικός. Πώς θα υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων που κατατίθενται στη μια και στην άλλη έρευνα; Ποιά διαδικασία προβλέπεται, θα υπάρξουν κάποια πορίσματα και από τις δύο έρευνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως η υπόθεση αυτή δεν είναι μια καθημερινή, μια συνηθισμένη υπόθεση. Από κει και πέρα, οι μάρτυρες καταθέτουν -έτσι πιστεύω ακράδαντα- την ίδια μαρτυρία, τα ίδια πράγματα, ανεξάρτητα από το πού κάνουν την κατάθεσή τους. Δεν μπαίνει, λοιπόν, θέμα διασταύρωσης στοιχείων για το τι έχουν καταθέσει, είτε στη μία υπηρεσία, είτε στην άλλη. Είναι τα ίδια πράγματα. Αρα, είναι σε γνώση, κάθε φορά, των αρμοδίων υπηρεσιών τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να γνωρίζουν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που ίσως προκύψουν στην πορεία των ερευνών. Πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστούν ανάλογα. Γιατί όπως σωστά είπατε, θα πρέπει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με αυτή την υπόθεση να τεθούν στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι αδιανόητο η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να μην έχει το σύνολο των στοιχείων που απαρτίζουν αυτό το φάκελο. Θα τα έχει. Και οι εισαγγελείς κάνουν σχετική έρευνα και, βεβαίως, σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας της αρμόδιας υπηρεσίας, η στρατιωτική δικαιοσύνη κάνει τη δική της έρευνα. Αυτές οι έρευνες δεν είναι σε αποκλίνουσες πορείες. Θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται, γιατί αφορούν μαρτυρίες των ίδιων προσώπων. Οι μαρτυρίες ίδιων προσώπων, είναι όμοιες μαρτυρίες.

ΦΙΛΗΣ: Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καλεντερίδης έδωσε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είχε από τις ημέρες που ήταν στο Ναϊρόμπι,. στη στρατιωτική δικαιοσύνη -αυτό επέλεξε- και όχι στην τακτική δικαιοσύνη. Δεν προκύπτει ένα θέμα ενημέρωσης της τακτικής δικαιοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα-πρώτα δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε, επί της ουσίας, τι έχουν πει στις καταθέσεις τους οι κληθέντες να καταθέσουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το πληροφορηθούμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Από κει και πέρα ελπίζω ότι ο καθένας κάνει αυτό το οποίο πιστεύει ορθό, προκειμένου να συμβάλει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Υπάρχουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες επιλαμβάνονται και κρίνουν, αν ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας επέλεξε να είναι παρών, είναι ορθός ή όχι. Αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα εκτιμηθεί, επίσης, την κατάλληλη στιγμή. Αυτή την ώρα που είναι σε εξέλιξη η έρευνα σε διάφορα επίπεδα, εμείς καλό είναι να αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτών των ερευνών.

ΦΙΛΗΣ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλος, σε εξώδικο που έστειλε στο ραδιοφωνικό σταθμό PLANET, και το οποίο κοινοποιεί και στον Εισαγγελέα, θέτει ένα θέμα δυσφήμισής του, όχι προσωπικά, αλλά ως μέλους της κυβέρνησης, επειδή ο σταθμός μεταδίδει μηνύματα ακροατών με αντικυβερνητικό περιεχόμενο. Συμμερίζεστε αυτή την ευαισθησία του κ. Γιαννόπουλου και την τακτική του να κοινοποιεί στον Εισαγγελέα ένα θέμα πολιτικής κριτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε πληροφοριακά στοιχεία, εξ όσων πληροφορήθηκα και εγώ από τις εφημερίδες, με ένα αίτημα το οποίο απηύθυνε σε συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό. Δεν έχω υπόψη μου την εκπομπή και το τι ελέχθη σε αυτήν. Μπορώ, όμως, με βάση μια εικόνα που έχω και εγώ για τα όσα λέγονται αυτές τις ημέρες, να πω ότι πράγματι έχουν γίνει πολλές υπερβολές και υπάρχει μια ψευδολογία, η οποία δεν δέχομαι ότι είναι πολιτική κριτική. Είναι μια ψευδολογία, η οποία είναι σκόπιμη και εν γνώσει της αναληθείας κατευθύνεται από ορισμένους, μόνο και μόνο, για να δημιουργηθεί ένα θέμα, το οποίο δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση σε τελευταία ανάλυση, αφορά τη χώρα, αφορά τη δημόσια ζωή. Με αυτή την έννοια, πιστεύω ότι λογικό είναι καθένας ο οποίος θέλει να πληροφορηθεί σχετικά στοιχεία που θεωρεί ότι τον αφορούν, να καταφεύγει στην αναζήτηση αυτών των στοιχείων. Δεν θα πρέπει να τον κατηγορούμε, να τον ενοχοποιούμε γι αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Και στον Εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι έχει γίνει αναφορά στον Εισαγγελέα.

ΦΙΛΗΣ: Εχει κοινοποιηθεί το εξώδικο στον Εισαγγελέα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιοι Εισαγγελείς αν θεωρούν ότι υπάρχει θέμα, μπορούν να επιληφθούν. Από κει και πέρα δεν γνωρίζω να έχει καταφύγει σε Εισαγγελέα οποιοσδήποτε, προκειμένου να ασκήσει κάποια δικαιώματά του εναντίον άλλων συμπολιτών. Υπάρχει μια εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση. Σε κάποιο βαθμό και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση. Υπάρχει -θα έλεγα- μια σκόπιμη προσπάθεια, μια δόλια προσπάθεια να πληγούν πρόσωπα και φορείς, όπως είναι και η κυβέρνηση.

ΠΑΡΙΣ: Κι εσείς και άλλα μέλη της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες έχετε διαψεύσει ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει πιο ελαστικά κριτήρια όσον αφορά τον πληθωρισμό για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Παρ` όλα αυτά το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το θέμα έχει τεθεί στις Βρυξέλλες με τον άλφα ή το βήτα τρόπο και από την Τράπεζα της Ελλάδας και από την κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ότι η είσοδός μας στην ΟΝΕ, όσον αφορά τον πληθωρισμό, θα είναι συγκρίσιμη με το μέσο όρο των 11 κρατών ή με κάποια άλλη μέθοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες, σε αυτό το θέμα. Εμείς δεν πήραμε καμία πρωτοβουλία, δεν εγείραμε εμείς αυτό το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσαν αρχικά αυτό τον προβληματισμό, επειδή, πλέον, είναι άλλος ο τρόπος μέτρησης των μεγεθών και των κριτηρίων. Τώρα έχουμε 11 χώρες στη ζώνη του ΕΥΡΩ, δεν έχουμε 15 χώρες. Ο υπολογισμός, λοιπόν, γίνεται διαφορετικά. Αυτός ο προβληματισμός, ο οποίος αναπτύχθηκε σταμάτησε σε ένα ορισμένο σημείο. Δεν κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα, σε κάποιες αποφάσεις, σε κάποιες επιλογές διαφοροποίησης της πολιτικής, όσον αφορά τα κριτήρια. Εμείς έχουμε πει ότι στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε εξαγγείλει θα κατορθώσουμε να ενταχθούμε στην ΟΝΕ.

ΚΙΑΟΣ: Με τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Παπανδρέου συζήτησε το "Κοσσυφοπέδιο" χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των συζητήσεων. Εχω την πληροφόρηση που έχετε κι εσείς από τις δηλώσεις που έγιναν δημοσίως. Αλλά νομίζω ότι έχει γραφτεί πως η συζήτηση επεκτάθηκε γενικότερα σε θέματα της περιοχής.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη βαθμολογία ενός γαλλικού περιοδικού, όπου εμφανίζει τον Ελληνα Επίτροπο προτελευταίο...

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας έχει τη γνώμη του. Εγώ έχω διαφορετική γνώμη.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 March 1999 - 16:11:53 UTC