Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για το χθεσινοβραδυνό διάβημα των Αμερικανών προς την Ελλάδα και την Τουρκία να "καθίσουν ήσυχα";

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας κ. Σνελ, επισκέφθηκε το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αποστολίδη. Αντίστοιχη κίνηση έγινε από την πλευρά των ΗΠΑ και στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Αγκυρα. Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η μεταφορά της θέσης των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση, να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο οι τόνοι αντιπαράθεσης, που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να συμβάλουμε έτσι στην επαναφορά ενός κλίματος ηρεμίας στην περιοχή. Είναι μια θέση των ΗΠΑ, την οποία μετέφερε ο εκπρόσωπός τους. Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση στην πράξη έχει δείξει πως κάνει εξωτερική πολιτική αρχών σε όλους τους τομείς, αλλά και στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα επιθυμεί οι σχέσεις αυτές να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε τέτοιες ενέργειες, για τις οποίες μπορεί κάποιος να την κατηγορήσει ότι συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Αντιθέτως. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία, από τη δική της πλευρά, θα κάνει το ίδιο, προκειμένου να υπάρχει ηρεμία, την επόμενη περίοδο, στην περιοχή και να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή η Ελλάδα, όπως είπατε, δεν έχει προβεί σε προκλήσεις, γιατί απευθύνονται και σε εμάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί αυτή είναι η άποψη των ΗΠΑ, που θεωρούν ότι, οι δύο χώρες, που αυτή την περίοδο έχουν μια οξυμένη σχέση, θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε να ξεπεραστεί αυτή η οξύτητα στις σχέσεις τους. Εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική που ακολουθούμε, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή είναι η ενδεδειγμένη, για να διασφαλίσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ηρεμία στην περιοχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τί απαντήσαμε σε αυτόν τον κύριο; ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση που εκφράζω, αυτή την ώρα, μαρτυρά πόσο σωστή είναι η πολιτική που ακολουθούμε. Είναι μια πολιτική, η οποία αποσκοπεί και στην πράξη συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εκτός από αυτές τις παρεμβάσεις των Αμερικανών που συνιστούν ψυχραιμία, έχει η κυβέρνηση κάποιες άλλες πληροφορίες ότι μπορεί να δημιουργηθεί επεισόδιο το επόμενο διάστημα. Και το λέω αυτό, γιατί είναι έντονες οι φήμες από πολλά στελέχη, τα οποία λένε κάτι τέτοιο. Και το δεύτερο, το οποίο θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Μήπως, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σκεφτόμαστε να άρουμε το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, γνωρίζετε ποιες είναι οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, εδώ και πολύ καιρό, για την απεμπλοκή του χρηματοδοτικού κανονισμού.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, πρέπει να πω ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να επιτευχθεί, αν η Τουρκία επιδείξει μια άλλη συμπεριφορά. Αν με τη στάση της εμπράκτως συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Γιατί, μέχρι τώρα, η στάση της είναι επιθετική και προκλητική εναντίον της Ελλάδας.

Για το φημολογούμενο "επεισόδιο", που ρωτάτε είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Το έχουμε πει και άλλη φορά, το λέω και τώρα. Δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι η Τουρκία προετοιμάζει κάποια στρατιωτική δράση σε βάρος της χώρας μας. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία. Αυτό το οποίο δημιουργεί ένα κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων οι οποίες, βεβαίως, αποτελούν μία πρόκληση, συνιστούν μία απειλή. Εμείς είμαστε, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Με σύμβαση που επικύρωσε η αλβανική Βουλή, τα Τίρανα έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να λιμενίζει τα πολεμικά της πλοία στην Αυλώνα, αλλά και να χρησιμοποιεί την ομώνυμη ναυτική βάση που σύμφωνα με πληροφορίες τη μίσθωσε με πέντε εκατομμύρια δολάρια. Θέλω να ρωτήσω αν ισχύει κατ` αρχήν αυτό, αν είχατε ενημερωθεί και ποια είναι η αντίδρασή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ερευνούμε αυτό το θέμα. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία δύο ελεύθερων κρατών. Δεν πιστεύουμε ότι η Αλβανία, εφόσον προχώρησε σε μια τέτοια συμφωνία, το έκανε για να στραφεί εναντίον της Ελλάδας. Και πιστεύουμε ότι η χρησιμοποίηση αυτής της βάσης θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποτελέσει ορμητήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχετε τέτοιες διαβεβαιώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι το θέμα αυτό, στις λεπτομέρειές του, ερευνάται ακόμη. Σας είπα ποια είναι η γενική θέση μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν σήμερα πληροφορίες αν έγινε αεροφωτογράφηση στην Κρήτη, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία, δεν είχαμε κάποιο περιστατικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, λέω για το προηγούμενο περιστατικό. Γιατί, χθες, ξέρατε-δεν ξέρατε. Τώρα, που προχώρησαν κάπως τα στοιχεία, μήπως υπάρχει κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι που μπορείς να το εκτιμήσεις, να το υποθέσεις, κάνεις τις αναλύσεις σου και βγάζεις τα συμπεράσματά σου. Δεν γνωρίζεις αν έχουν γίνει οι φωτογραφήσεις ή όχι. Γνωρίζεις όμως ότι υπήρξαν αεροπλάνα τα οποία είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Από κει και πέρα είναι θέμα εκτιμήσεων. Για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αεροπλάνα, μπορείς βάσιμα να το υποθέσεις και αυτό. Αλλά, επαναλαμβάνω, είναι κάτι το οποίο απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα θέματα αυτά γνωρίζετε ότι απαιτούν ένα σχετικό χρόνο μελέτης, προκειμένου να εξαχθούν τα ασφαλή συμπεράσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την περιοχή που φωτογράφισαν ή όχι, είναι εκεί που θα τοποθετηθούν οι S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια περιοχή της Κρήτης. Γνωρίζετε ότι έχουμε επιλέξει την Ανατολική Κρήτη για να τοποθετηθούν οι πύραυλοι S-300.

ΜΙΧΑΗΛ: Ισχύει αυτή η απόφαση, η επιλογή;

ΡΕΠΠΑΣ: Περί ποίου θέματος ομιλείτε;

ΜΙΧΑΗΛ: Λέτε ότι "επιλέξαμε την περιοχή της Κρήτης". Και λέω, λοιπόν, εγώ: μετά και το γεγονός και το συμβάν αυτό, παραμένει η αρχική επιλογή;

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα, ισχύει περισσότερο. Το είπε άλλωστε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι "τώρα ισχύει περισσότερο". Για εξηγείστε το λίγο, αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση που δίνω συνδέεται με την ερώτηση που κάνατε. Οταν λέτε μετά από αυτό που έκαναν οι Τούρκοι, αν ισχύει αυτό...

ΜΙΧΑΗΛ: Λογικό δεν είναι αυτό κύριε Υπουργέ; Συγγνώμη.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είναι καθόλου λογική η ερώτησή σας. Γιατί έχουμε πει με κατηγορηματικό τρόπο, το επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός σήμερα, ότι αυτή είναι η οριστική επιλογή και θα γίνει εκεί η εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος. Οταν συνδέετε αυτό με τη χθεσινή δράση των τουρκικών αεροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή, αντιλαμβάνεστε ότι η απάντηση που θα πάρετε, είναι τέτοια απάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, δεν είναι ανάγκη να συνδέεται. Τη στιγμή που η Τουρκία...

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς το συνδέσατε, λέω.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, ένα λεπτό κύριε Υπουργέ. Νομίζω ότι εδώ πέρα η ερώτηση ήταν σαφής και είχε σαφές υπόβαθρο, αλλά δεν ήθελα να επεκταθώ περισσότερο για να μη νομίζετε ότι έδινα μεγαλύτερη διάσταση. Δηλαδή, η Τουρκία είτε φωτογράφισε είτε δεν φωτογράφισε, έκανε, αν θέλετε, το τί νομίζει αυτή ότι έκανε. Εμείς, λοιπόν, σήμερα έχοντας υπόψη το τι θέλει η Τουρκία να κάνει, συνεχίζουμε σ' αυτή την κατεύθυνση; Μου απαντήσατε ναι. Και σας λέω εγώ, γιατί τώρα ακόμη περισσότερο; Αυτό προσπαθώ να καταλάβω.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, όταν ρωτήσατε, ρωτήσατε συνδέοντας την εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη με το χθεσινό περιστατικό. Η θέση της Τουρκίας έχει εκδηλωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Και η απάντηση που έχει δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση, έχει δοθεί εδώ και αρκετό καιρό και είναι σαφής: Οτι η εγκατάσταση θα γίνει στην Κρήτη. Αρα το θέμα έχει λήξει. Εσείς το επαναφέρετε, συνδυάζοντας τη χθεσινή πτήση των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, με την επιλογή μας για την εγκατάσταση των πυραύλων. Γιατί το κάνετε αυτό; Θεωρείτε ότι μπορεί αυτός να είναι λόγος για να αλλάξουμε την επιλογή μας; Προφανώς αυτό θεωρείτε, για να κάνετε αυτή την ερώτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Το τί προφανώς θεωρώ, είναι δικό μου θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, κε Μιχαήλ, είναι δικό σας θέμα, αλλά δεν θα ελέγχετε τις απαντήσεις που δίνω. Γιατί δίνω απαντήσεις και ξέρω πολύ καλά γιατί τις δίνω μ' αυτόν τον τρόπο που τις δίνω.

ΜΙΧΑΗΛ: Οφείλω να τις καταγράψω και να τις κρίνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Να τις καταγράψετε και να τις κρίνετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό λέω. Δεν τις ελέγχω, δεν συζητάω να πάρω άλλες απαντήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην πρώτη ερώτηση που κάνατε, συνδέσατε την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος με τη χθεσινή πτήση των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, όχι με τη θέση της Τουρκίας γενικά. Η θέση της Τουρκίας έχει εκδηλωθεί εδώ και καιρό. Και η απάντηση από την Ελλάδα, στη θέση αυτή, έχει δοθεί εδώ και καιρό.

Σας ευχαριστώ.
Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 March 1999 - 15:06:01 UTC