Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει συνάντηση, αυτή την ώρα, με τον κ. Κωνσταντόπουλο και αργότερα με τον κ. Τσοβόλα.

* Στη συνέχεια, θα δεχθεί τους επικεφαλής Τραπεζικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι θα του παραδώσουν επιταγή σημαντικού χρηματικού ποσού. Και η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες. Το ποσό αυτό, εκ μέρους των Τραπεζών, ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια δραχμές.

* Πρέπει να σας πω ότι, ήδη, κινείται προς την Κρυσταλλοπηγή ένας λόχος Μηχανικού. Αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες, μηχανικούς και τεχνικούς. Διαθέτει μηχανήματα και άλλα εφόδια. Το απόγευμα θα βρίσκεται στην περιοχή του Πόγραδετς και από αύριο θα αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός ακόμη καταυλισμού, που θα εξασφαλίσει αρκετές χιλιάδες θέσεις παραμονής προσφύγων. Ο λόχος αυτός μεταφέρει, επίσης, σκηνές, τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα χρήσιμα υλικά, τα οποία έχουν προμηθεύσει το υπουργείο Υγείας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να ανακουφιστεί ο πόνος και η δυστυχία των προσφύγων που έχουν κατακλύσει την περιοχή αυτή.

* Επίσης, αύριο στο Δυρράχειο θα καταπλεύσει ελληνικό αρματαγωγό, το οποίο θα μεταφέρει είδη ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, ρούχα κτλ.).

* Οσον αφορά το θέμα των προσφύγων, επαναλαμβάνω ότι δεν επιτεύχθηκε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση, στην αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά το χθεσινό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Ασφάλειας. Μεγάλες χώρες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, αρνήθηκαν να δεχθούν στο έδαφός τους ένα μέρος των προσφύγων, που είχε αποφασιστεί να κατανεμηθούν σε διάφορες χώρες. Κατόπιν τούτου και επειδή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η Ελλάδα αρνήθηκε να δεχθεί στο έδαφός της, έστω και έναν πρόσφυγα. Παράλληλα, συνεχίζουμε με πολύ εντονότερο ρυθμό την προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ανεκτές συνθήκες ζωής για χιλιάδες πρόσφυγες που διαβιούν στα Σκόπια και την Αλβανία. Είμαστε η χώρα που δικαιούμαστε να πούμε ότι έχουμε πρωτοπορήσει όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

* Γνωρίζετε ότι, σήμερα, συέρχεται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου η γερμανική προεδρεία επαναφέρει την εισήγηση την οποία κατέθεσε χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής. Η πρωτοβουλία της γερμανικής Προεδρίας μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Τη θεωρούμε θετική και την υποστηρίζουμε. Η πρόταση αυτή προβλέπει:

1. Τη διακοπή των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων.

2. Την απόσυρση των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων και της αστυνομίας.

3. Την ανεμπόδιστη δυνατότητα επανεγκατάστασης των προσφύγων στις εστίες τους.

4. Τη χρησιμοποίηση δυνάμεων που θα ελέγξουν και θα επιτηρήσουν την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, της επανεγκατάστασης, δηλαδή, των προσφύγων. Και, βεβαίως,

5. Την έναρξη της διαδικασίας σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφάλειας, προκειμένου και με τη συμμετοχή της Ρωσίας και των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, να οδηγηθούμε σε μια απόφαση, που θα προβλέπει την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

* Τη Δευτέρα, θα συνεδριάσει το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Η Σύνοδος αυτή είναι άτυπη, η συζήτηση είναι ελεύθερη και δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Θα γίνει μια επισκόπηση των εξελίξεων μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και βεβαίως, θα διατυπωθούν απόψεις από τους εκπροσώπους διαφόρων χωρών για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, σε όλες τις παραμέτρους του. Εννοώ όχι μόνο για την αντιμετώπιση αυτού καθαυτού του προβλήματος, αλλά και των συνεπειών του, μεταξύ των οποίων κορυφαία, ασφαλώς, είναι αυτή που αφορά τους πρόσφυγες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε υπόψη σας τι γίνεται με αυτή την πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού για να πάει να πάρει τους τρεις Αμερικανούς; Εχετε κάτι νεότερο σαν κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κάτι νεότερο. Γνωρίζετε ότι ο κ. Κυπριανού βρίσκεται στην Αθήνα. Αναμένεται να αναχωρήσει για το Βελιγράδι προκειμένου να συζητήσει με τους αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης θέματα που έχουν σχέση με την παράδοση των τριών αιχμαλώτων Αμερικανών στρατιωτών. Αυτό το θέμα βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο, ώστε να δικαιολογείται, από τη μια, αισιοδοξία, από την άλλη, όμως, να μην επιτρέπεται να καλλιεργηθεί υπέρμετρη αισιοδοξία, δοθέντος ότι δεν γνωρίζουμε τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες θα γίνουν οι συζητήσεις του κ. Κυπριανού με τους Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους και πώς ακριβώς θα προχωρήσει το θέμα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και παίρνει ορισμένα μέτρα και σκηνές και φάρμακα. Στην άλλη πλευρά, στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, φάρμακα και αυτά, για τους νεκρούς που έχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη ημέρα σας είπα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνεται σε όλους τους προορισμούς, εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη βοήθεια αυτή. Κατ` επανάληψη, μιλήσαμε για τα θύματα. Και θύματα υπάρχουν σε όλες τις πλευρές. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν έδρα την Ελλάδα είναι αυτές που κυρίως έχουν αναπτύξει δραστηριότητα, όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτάω για την κυβέρνηση. Γιατί τις κινήσεις που γίνονται τις ξέρουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Οι οργανώσεις αυτές διαμεσολαβούν, αξιοποιούν και παρέχουν τη βοήθεια μέσω των κέντρων που έχει οργανώσει η κυβέρνηση, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα. Γιατί έχουν οργανωθεί κέντρα επιτήρησης και υποστήριξης αυτών των προσπαθειών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μέσω αυτών κατευθύνεται η βοήθεια στις γειτονικές χώρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Σας είπα από την πρώτη μέρα, ότι η βοήθεια αυτή αφορά και τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμα, αν για την πρωτοβουλία αυτή, για την επιστολή Καραμανλή, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θετική πρωτοβουλία. Πιστεύουμε, όμως, ότι βρίσκεται πολύ πίσω από τις εξελίξεις. Βεβαίως, το ότι ο κ. Καραμανλής ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους που επιθυμούν να λυθεί δια της ειρηνικής οδού η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, είναι κάτι πολύ θετικό. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτή την κρίσιμη ώρα η αποτελεσματικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών είναι μικρή, είναι οριακή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και αυτές οι πρωτοβουλίες. Χρειάζονται, αλλά θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε στη σωστή διάστασή τους.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο να σταλεί κάποια δύναμη στα Σκόπια για την περαιτέρω προώθηση της βοήθειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Στα Σκόπια υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες αξιοποιούν τη βοήθεια αυτή και μπορεί να πει κανείς ότι το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας εξελίσσεται κανονικά. Θα ενισχύσουμε την ελληνική δύναμη της Αλβανίας, με το λόχο μηχανικού, όπως σας είπα, που αποτελείται από επιστήμονες, από ειδικούς, προκειμένου να δημιουργήσουν καταυλισμούς. Η δύναμη αυτή, βεβαίως, των ανδρών που θα προωθηθούν στην Αλβανία, είναι μικρή. Μη φαντάζεστε ότι θα μεταβούν εκεί εκατοντάδες Ελληνες στρατιώτες. Μιλούμε για λίγες δεκάδες στρατιωτών. Θα είναι επίλεκτοι, θα είναι επιστήμονες, θα είναι ειδικοί, τεχνικοί, μηχανικοί, προκειμένου να αναλάβουν αυτό το έργο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν λέτε ότι δεν πρέπει να καλλιεργείται υπέρμετρη αισιοδοξία, επειδή δεν γνωρίζουμε τις προτάσεις που θα γίνουν στις συζητήσεις μεταξύ του κ. Κυπριανού και της Γιουγκοσλαβικής πλευράς, εννοείτε ότι, ενδεχομένως, το θέμα να κωλύσει επειδή οι Γιουγκοσλάβοι -ενδεχομένως- να ζητήσουν κάποιου είδους αντιπαροχή για την απελευθέρωση των ομήρων;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέω, απλώς, ότι δεν έχουμε υπόψη μας τα άλλα στοιχεία πέραν αυτών που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Αυτό μας κάνει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το θέμα αυτό αφορά την τύχη στρατιωτών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να εκφράσουμε την ελπίδα μας να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η αποστολή που έχει αναλάβει ο κ. Κυπριανού. Είναι μια αποστολή, η οποία πιστεύουμε ότι θα παίξει θετικό ρόλο, θα επενεργήσει θετικά, δηλαδή, την ώρα αυτή που η κρίση βρίσκεται σε μια οξεία φάση της.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Υπάρχει σχέδιο στην κυβέρνηση να μεταβεί ο Πρωθυπουργός, τις επόμενες ημέρες, μετά το Πάσχα, σε βαλκανικές πρωτεύουσες, πριν το ταξίδι στην Αμερική;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Πέμπτη, 15 Απριλίου, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, θα μεταβεί στη Σόφια μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Γράφεται στον Τύπο και μεταδίδεται από ελληνικά και ξένα Πρακτορεία ότι συνεχίζεται η κάθοδος Κοσσοβάρων προσφύγων στις γειτονικές περιοχής στην Αλβανία, παρά τις διαβεβαιώσεις της αλβανικής κυβέρνησης. Γι` αυτό το θέμα τι πληροφορίες έχετε και αν αληθεύουν όλα αυτά που γράφονται και λέγονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, γι` αυτόν ακριβώς το λόγο ενισχύεται η παρουσία της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία. Αφενός με άνδρες των δυνάμεων που έχουν ειδικές γνώσεις και ικανότητες, αφετέρου με τεχνικά μέσα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός στην περιοχή του Πόγραδετς για χιλιάδες πρόσφυγες, ώστε να παραμείνουν εκεί. Υπάρχει αυτό το κύμα μετακίνησης προς τη νότια Αλβανία. Θα πρέπει να επισημάνω, για να μη δημιουργούνται συγχύσεις και γίνονται παρανοήσεις, ότι η Αλβανία είναι κυρίαρχο κράτος. Δεν θα ελέγξει κάποιος το πού εγκαθίστανται στο εσωτερικό της Αλβανίας, πολίτες της Αλβανίας ή πρόσφυγες στην Αλβανία. Αυτό, όμως, το οποίο έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε και το κάνουμε, είναι να ζητήσουμε εγγυήσεις και διασφαλίσεις για τις περιουσίες, για τα συμφέροντα των Ελλήνων ομογενών, οι οποίοι διαβιούν σε αυτή την περιοχή. Εχουμε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα δικαιώματα των Ελλήνων ομογενών και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει σεβαστό. Γιατί έχουμε δηλώσει, με πολλούς τρόπους, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας. Πρόσφατα, χθες κιόλας, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τίρανα, επανέλαβε αυτό το έντονο αίσθημα που διακατέχει όλους τους Ελληνες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ελλήνων ομογενών.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάτι περισσότερο για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μεταξύ Σκοπίων και Αλβανίας από τη μετακίνηση περίπου 10.000 προσφύγων από τα Σκόπια προς την Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν το έχουν κρύψει. Οι ηγεσίες τους έχουν δηλώσει ότι οι χώρες τους βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση, λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Εγινε αυτή η μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων από το κράτος των Σκοπίων προς την Αλβανία. Η παρουσία του κ. Παπανδρέου έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι θα λειτουργήσει όχι απλώς θετικά, αλλά καταλυτικά στην από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, που είναι κοινά για τις δύο χώρες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αλλωστε, η κατάσταση είναι έκτακτη. Αντιλαμβάνεστε πως σε τέτοιες περιόδους δημιουργούνται προβλήματα. Αλλά, πιστεύω ότι η παρουσία και η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης προσφέρει ένα θετικό έργο, το οποίο αντιλαμβάνονται, το αποδέχονται και το αναγνωρίζουν και οι εκπρόσωποι των γειτονικών χωρών.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δύο γειτονικά κράτη έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να δεχθεί πρόσφυγες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έθεσαν τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε ότι τα γειτονικά κράτη έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους και έχουν ευχαριστήσει την Ελλάδα γιατί έχει πρωτοστατήσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι διαβιούν στο κράτος των Σκοπίων και την Αλβανία. Καμία άλλη χώρα δεν έχει προσφέρει αυτό το ύψος βοήθειας και με αυτό τον τρόπο που προσέφερε βοήθεια η Ελλάδα προς τους πρόσφυγες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω πάλι για την πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού. Δίνεται η εντύπωση ότι όλοι αποστασιοποιούνται από το θέμα αυτό και "πετούν το μπαλάκι" στον κ. Κυπριανού. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι πρωτοβουλία και της Αθήνας και της Λευκωσίας. Και εσείς, επίσης, είχατε πει ότι έχετε ενημέρωση. Θα ήθελα να ρωτήσω σήμερα τι ενημέρωση έχετε και αν τελικά είναι πρωτοβουλία αποκλειστικά του κ. Κυπριανού και κανενός άλλου ή είναι και της ελληνικής κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε διατυπώσει την ιδέα να σταματήσουν οι πολεμικές δραστηριότητες ενόψει των εορτών του Πάσχα. Επίσης, κάποια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει προς τη γιουγκοσλαβική ηγεσία ότι θα είχε θετικό αντίκτυπο αν απελευθέρωνε, ενόψει του Πάσχα, τους κρατούμενους Αμερικανούς στρατιώτες. Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον κ. Κυπριανού γι αυτή την επικοινωνία που είχε με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Ο κ. Κυπριανού είναι αυτός που είχε επικοινωνία με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Η ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει, προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά της, να εξασφαλίσει, δηλαδή, μέσο μεταφοράς ή όποια άλλη υποστήριξη χρειάζεται ο κ. Κυπριανού, για να ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή του. Ο κ. Κυπριανού βρίσκεται στην Αθήνα. Αναμένει, μετά από συνεννοήσεις με τις γιουγκοσλαβικές αρχές, να εξασφαλίσει την έγκρισή τους, προκειμένου να μεταβεί στο Βελιγράδι. Θα περιμένουμε, λοιπόν, να ταξιδεύσει γα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο να μην ταξιδεύσει.;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Κυπριανού βρίσκεται εδώ στο πλαίσιο της αποστολής του που προβλέπει μετάβαση στο Βελιγράδι, προκειμένου να συναντηθεί με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία και να συζητήσει το θέμα της απελευθέρωσης των τριών στρατιωτών. Πιστεύω ότι θα ταξιδεύσει στο Βελιγράδι. Διαφορετικά, δεν υπήρχε λόγος να έρθει στην Αθήνα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Υπάρχει καμία ένδειξη στην ελληνική κυβέρνηση πού θα πάνε αυτά τα παιδιά, όταν θα τα πάρει ο κ. Κυπριανού; Γιατί σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε χθες, θα τα πάει στην Κύπρο και θα τα δώσει στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτά τα παιδιά θα φύγουν από Ελλάδα για Γερμανία, για στρατιωτική βάση των Αμερικανών. Αν υποθέσουμε ότι ισχύει, εσείς θα ξέρετε, θα έχετε ετοιμάσει την υποδοχή αν φύγουν από Ελλάδα, υπάρχει κάτι σχετικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια υπόθεση. Είναι πολύ πρόωρο να πούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η επιχείρηση. Μπορώ να σας πω, όμως, το πλαίσιό της. Εφόσον, οι τρεις στρατιώτες δοθούν στον κ. Κυπριανού, θα μεταβούν στη Λευκωσία και στη συνέχεια θα δοθούν σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκειμένου να μεταφερθούν σε τόπο της επιλογής τους.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δηλαδή, δεν θα σταματήσουν στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα πώς βλέπω να εξελίσσεται το πλαίσιο αυτής της αποστολής.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση πότε διαμήνυσε στη Γιουγκοσλαβία για την απελευθέρωση των τριών στρατιωτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι υπάρχει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας, μέσω του Γιουγκοσλάβου πρέσβη, μέσω των διπλωματικών εκπροσώπων της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Γι` αυτό ακριβώς, μίλησε και ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας πως ήμασταν σε συνεννόηση και είχαμε θέσει αυτό το θέμα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Οταν σας είχα ρωτήσει, το είχατε διαψεύσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν με ρωτήσατε, ασφαλώς, δεν είχε τεθεί αυτό το θέμα. Τέθηκε πολύ μετά.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Σε περίπτωση που πάει ο κ. Κυπριανού στο Βελιγράδι, αυτό σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία και γι αυτό θα φύγουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά είναι ασκήσεις εργασίας. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε, επειδή είναι σοβαρό το θέμα, στα δεδομένα, στα στοιχεία που γνωρίζουμε και να μιλούμε μα βάση τα στοιχεία αυτά. Οταν μεταβεί ο κ. Κυπριανού και συζητήσει με Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους, μαζί με εμάς θα γνωρίζετε κι εσείς ποια θα είναι η τύχη της αποστολής αυτής.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο κ. Κρανιδιώτης στις επαφές που έχει κάνει από χθες, ασχολείται με αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κρανιδιώτης ασχολήθηκε με την οργάνωση της αποστολής, την εξασφάλιση των μέσων προκειμένου να μεταβεί ο κ. Κυπριανού στο Βελιγράδι.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση και χθες και σήμερα περιορίζεται σε μια αυστηρώς πληροφοριακού χαρακτήρα στάση και σε έναν αυστηρώς διαδικαστικού χαρακτήρα ρόλο για την πρωτοβουλία αυτή. Μας λέτε, "σας είπαν ότι... ", "πληροφορηθήκατε ότι... ". Η ερώτηση είναι, υπάρχει πολιτικό σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτοβουλία είναι απολύτως θετική. Τη χαιρετίζουμε με ικανοποίηση και εκφράζουμε την ελπίδα να στεφθεί με επιτυχία.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί η Γιουγκοσλαβία δεν ανέθεσε στην Αθήνα αυτή την πρωτοβουλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας επικοινώνησε με τον κ. Κυπριανού και θεώρησε ότι έπρεπε να συνεννοηθεί μαζί του, προκειμένου να του παραδώσει τους τρεις κρατούμενους στρατιώτες.

ΦΙΛΗΣ: Μετά από αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα, ότι δεν είναι ώρα για πρωτοβουλίες, μήπως διαψεύδεται μόλις δύο ημέρες μετά;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Εμείς έχουμε, κατ` επανάληψη, δηλώσει το ενδιαφέρον μας να λάβουμε μέρος σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, η οποία θα συμβάλλει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

ΦΙΛΗΣ: Σας προβληματίζει ότι το Βελιγράδι, που έχει παραδοσιακού τύπου σχέσεις με την Αθήνα τόσα χρόνια, δεν επιλέγει την Αθήνα γι` αυτή την πρωτοβουλία, αλλά άλλη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου δεν μας προβληματίζει, δοθέντος ότι και με την Κύπρο έχει πολύ καλές σχέσεις η Γιουγκοσλαβία. Μην ξεχνάτε ότι ζήτησε από την Κύπρο να την εκπροσωπεί στη Βρετανία, όπως ζήτησε και από την Ελλάδα να την εκπροσωπεί σε άλλες χώρες. Μην ξεχνάτε ότι για πολλά χρόνια, μια παλαιότερη περίοδο, τα δύο κράτη ανήκαν μαζί στο χώρο των Αδεσμεύτων. Αρα, λοιπόν, επειδή η Κύπρος είναι και μια χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ και έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία, η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας έκανε αυτή την επιλογή. Εμείς ελπίζουμε να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή που ανέλαβε ο κ. Κυπριανού.

ΦΙΛΗΣ: Μήπως θεωρείτε ότι αυτή η επιλογή του Βελιγραδίου, να επικοινωνήσει με τη Λευκωσία, παρακάμπτοντας την Αθήνα, είναι ένα μήνυμα προς την Αθήνα για την τελευταία συμμόρφωσή της στις νατοϊκές υποδείξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν μιλάτε για την Αθήνα, ασφαλώς εννοείτε την Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Την ελληνική κυβέρνηση εννοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Την ελληνική κυβέρνηση μόνον; Γιατί γνωρίζετε ότι μόλις προχθές βρέθηκε στο Βελιγράδι ο κ. Κωνσταντόπουλος -μπορούσαν να αναθέσουν σε αυτόν την αποστολή και δεν το έκαναν- ο οποίος χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους Γιουγκοσλάβους. Αυτή είναι η επιλογή της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Δεν έγινε καμία παράκαμψη της Αθήνας. Η Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σαφή θέση και είναι τόσο σαφής η θέση μας, ώστε δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία, οποιαδήποτε κίνηση βοηθά στην αντιμετώπιση και τον τερματισμό της κρίσης μας βρίσκει σύμφωνους.

ΦΙΛΗΣ: Αρκεί να την παίρνουν άλλοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ, Φίλη. Και είμαι απόλυτος, δεδομένου ότι εμείς έχουμε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες και βεβαίως δεν βλέπουμε με χαιρεκακία πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν άλλοι. Βλέπουμε, όμως, με κάποια θυμηδία -και πρέπει να πω, όχι μόνο εμείς- πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν διάφοροι, μόνο και μόνο για να ακουστεί "ο θόρυβος του πυροβολισμού" και όχι για να πετύχουν κάποιο στόχο. Αυτό, βεβαίως, είναι επίσης κάτι που πρέπει να σχολιάζεται.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο θέμα με τον κ. Κυπριανού: Λογικά έχετε μια στοιχειώδη ενημέρωση για τις κινήσεις του κ. Κυπριανού, αφού θα του παραχωρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ένα C-130. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Χθες, το ΝΑΤΟ επισήμως απέρριψε μια προϋπόθεση που είχε θέσει ο κ. Κυπριανού, δηλαδή να υπάρξει μια στοιχειώδης εκεχειρία μέχρι να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των τριών ανθρώπων και η μεταφορά τους σε έδαφος εκτός Γιουγκοσλαβίας. Εξακολουθεί σήμερα να ισχύει αυτή η προϋπόθεση του κ. Κυπριανού;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε τον κ. Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού -εξ όσων γνωρίζω, το είπα και πριν, είναι σε επικοινωνία με τις γιουγκοσλαβικές αρχές. Αναμένει την έγκρισή τους, προκειμένου να μεταβεί στο Βελιγράδι. Σ` αυτό το σημείο είμαστε τώρα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Χθες το πρωί ο κ. Κυπριανού, φεύγοντας από τη Λευκωσία, έδωσε κάποια συνέντευξη στο CNN και είπε ότι πάει να παραλάβει τους τρεις αιχμαλώτους και ξαφνικά φτάνει στο αεροδρόμιο και παραμένει στην Αθήνα. Μήπως γνωρίζετε τί άλλαξε; Υποτίθεται ότι είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις και έμεινε τελικά στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι άλλο. Εμείς του εξασφαλίσαμε το μέσο για να μεταβεί στο Βελιγράδι. Ο ίδιος ο κ. Κυπριανού έχει επικοινωνία με τις γιουγκοσλαβικές αρχές και από κοινού θα αποφασίσουν τα σχετικά με τη μετάβασή του στο Βελιγράδι. Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος παρεμβαίνων σε αυτή την υπόθεση, στη φάση που είμαστε τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οταν ήρθε ο κ. Κυπριανού από την Κύπρο, έκανε κάποιες δηλώσεις στο αεροδρόμιο και είπε ότι βρισκόταν διαρκώς σε επαφή με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Φτάνοντας εδώ, σε κάποιες δηλώσεις του, είπε ότι δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Οταν ρωτήθηκε από πού κινείται η πρωτοβουλία αυτή, είπε ότι υπήρξαν επαφές με το Βελιγράδι, μέσω πολιτικών μη κυβερνητικών παραγόντων. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα απολύτως σχόλιο.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Ξέρετε αν μεσολάβησε κάτι από τις 11.30 που ειδοποιήθηκε το Υπουργείο Αμυνας να στείλει ευσπεσμένα αεροπλάνο στο Ελληνικό για να μεταφέρει τον κ. Κυπριανού, μέχρι τώρα, όπου από το περιβάλλον του κ. Κυπριανού δηλώνουν ότι έχουν άγνοια αυτής της κινήσεως; Τι έχει μεσολαβήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι έχει μεσολαβήσει. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι εδώ και αρκετή ώρα είναι στη διάθεση του κ. Κυπριανού ένα αεροπλάνο C-130, προκειμένου να τον μεταφέρει στο Βελιγράδι. Ο κ. Κυπριανού έχει επικοινωνία με τη Γιουγκοσλαβία. Η μετάβασή του εκεί είναι θέμα στο οποίο δεν έχει εμπλακεί η ελληνική κυβέρνηση με άλλο τρόπο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκανε κάποιο σχόλιο ο κ. Μπερνς, για την πρωτοβουλία αυτή του κ. Κυπριανού; Τί θέση πήρε;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήσαμε αρκετά αυτό το θέμα. Σας είπα ότι, από τη στιγμή που αναλήφθηκε η αποστολή αυτή από τον κ. Κυπριανού, όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε να στεφθεί με επιτυχία. Δεν υπάρχει κάποιος, ούτε ο κ. Μπερνς πολύ περισσότερο, ο οποίος προσδοκά να μην πάει καλά αυτή η αποστολή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες κι εσείς λέγατε ότι υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τον κ. Κυπριανού. Σήμερα, απ' όσα λέτε, καταλαβαίνουμε ότι δεν έχετε επικοινωνία.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Και χθες επικοινώνησε ο κ. Κυπριανού με την ελληνική κυβέρνηση -ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση για τις επικοινωνίες που είχε- και σήμερα. Σας λέω ότι του διαθέσαμε αυτό το μεταφορικό μέσο και είμαστε διατεθειμένοι να του προσφέρουμε ότι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνεννόηση και η επαφή που είχατε περιοριζόταν μόνο στην παραχώρηση μεταφορικού μέσου; Ο υπουργός Εξωτερικών είπε άλλα πράγματα. Μίλησε για κοινή πρωτοβουλία.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε, ασφαλώς, και συζήτηση για το περιεχόμενο αυτής της αποστολής. Σας είπα ότι την αποστολή την ανέλαβε ο κ. Κυπριανού μετά από συνεννόησή του με τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεμείχθησαν τρίτοι, κύριε Υπουργέ, σ` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει κάποια άλλη ανάμειξη σ` αυτή τη φάση. Αν έχουν αναμειχθεί κάποιοι άλλοι, δεν το γνωρίζω.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Μήπως, επειδή τα Σκόπια έχουν ζητήσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι έτσι διασφαλίζεται η εδαφική ακεραιότητα του γειτονικού κράτους και επειδή ο κ. Παπανδρέου μετέβη χθες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχουμε τίποτα νεότερο για το θέμα της ονομασίας; Δηλαδή, μήπως παρουσιάζεται ξαφνικά μέσα σε όλα τα άλλα γεγονότα μια μοναδική ευκαιρία να λυθεί το θέμα του ονόματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση προχθές. Θα μείνω σε αυτή τη θέση. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ασφαλώς, η στάση της χώρας μας και η ανάγκη που οδήγησε το κράτος των Σκοπίων να βρεθεί σε μία συμπόρευση με την Ελλάδα από την οποία δέχεται μία πολύ σημαντική βοήθεια, δημιουργεί ένα πολύ καλύτερο κλίμα, ώστε και η άλλη πλευρά να κατανοήσει πως πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αυτή η εκκρεμότητα, που αφορά την ονομασία του.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Υπάρχει περίπτωση να μπουν σε οποιοδήποτε οργανισμό και ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω στην "ατζέντα" του ΝΑΤΟ να προβλέπεται διεύρυνση, μεταξύ των άλλων και για το κράτος των Σκοπίων αυτή την περίοδο ή στην αμέσως επόμενη φάση. Είναι κάτι που δεν υφίσταται ως θέμα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, που είπε ότι η οικογένεια του Μιλόσεβιτς βρίσκεται στην Ελλάδα, όπως και αρκετά περιουσιακά στοιχεία, θέλω να σας ρωτήσω όχι αν η οικογένειά του βρίσκεται εδώ ή έχει περιουσιακά στοιχεία, αλλά αν θα ήταν απαγορευμένο να βρίσκεται η οικογένειά του εδώ και να διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες δημοκρατικές χώρες, οποιοσδήποτε πολίτης αλλογενής, αλλοεθνής, εφόσον κινείται σύμφωνα με τους νόμους, μπορεί να ζει και να δραστηριοποιείται, όπως και οι Ελληνες πολίτες. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διακρίσεις. Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Και εφόσον γίνονται σεβαστοί, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Σχετικά με αυτή την πρόταση της Γερμανικής Προεδρίας, στην οποία αναφερθήκατε, ότι υποβλήθηκε στην Ομάδα...

ΡΕΠΠΑΣ:... στην Ομάδα Επαφής, χθες. Και σήμερα ενημέρωσε για την πρόταση αυτή η Γερμανική Προεδρία τους υπουργούς Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχειά της; Δηλαδή, η Γερμανία ζητάει από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε. Ε. να συνταχθούν πίσω από αυτή την πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτει αυτό το θέμα. Σας δήλωσα ποια θέση παίρνουμε εμείς. Στηρίζουμε αυτή την εισήγηση, γιατί θεωρούμε ότι έχει θετικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν τη βάση για λύση στο πρόβλημα. Ελπίζω και άλλες χώρες της Ε. Ε. να λάβουν ανάλογες θέσεις.

ΣΕτΣΟΒΑ: Εχει οριστεί το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας της κυβέρνησης προς τη Γιουγκοσλαβία και αν ναι, πόσο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω για την ανθρωπιστική βοήθεια που προωθείται ξεχωριστά σε οποιονδήποτε από τους προορισμούς, είτε τα στοιχεία αφορούν χρηματικά ποσά, είτε συγκεκριμένο αριθμό ειδών. Από την αρχή, όμως, έχουμε πει -και το επαναλαμβάνω με κατηγορηματικό τρόπο- ότι ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνεται σε όλους τους προορισμούς, όπου υπάρχουν θύματα, όπου υπάρχουν πολίτες που έχουν ανάγκη. Και στη Γιουγκοσλαβία προωθείται ιατροφαρμακευτικό υλικό.

ΣΕτΣΟΒΑ: Ναι, αλλά για άλλα μέρη έχουμε λεπτομέρειες, για τη Γιουγκοσλαβία δεν έχουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Και για τα άλλα μέρη δεν έχετε ακριβείς λεπτομέρειες. Είναι κάτι το οποίο θα ζητήσω από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εχουν κάποιο πίνακα, θα τον έχετε κι εσείς. Γιατί, πράγματι, η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει δοθεί αυτές τις ημέρες από την Ελλάδα, είναι σε τέτοιο ύψος...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώ για το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Γιατί έτσι μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος της βοήθειας και να συγκριθεί με τη βοήθεια που έχει προσφερθεί από άλλες χώρες, για να φανεί ποια πραγματικά είναι η έμπρακτη ανταπόκριση της Ελλάδας και όχι η υποστήριξη μόνο δια λόγων.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το πρώτο ερώτημα είναι: Τι άλλαξε από χθες και από αεροπλάνο της Ολυμπιακής 737 που περίμενε τον κ. Κυπριανού έγινε στρατιωτικό C-130; Το δεύτερο: Γι` αυτή τη μεγάλη βοήθεια, θα σας παρακαλούσα μαζί με τις απαντήσεις που θα δώσετε, αν θα μπορούσατε να μας δώσετε και τον αριθμό σε εκατομμύρια δολάρια ή δραχμές της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί με τέτοια ακρίβεια που ζητάτε, για τον πολύ απλό λόγο ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και ιδιωτικοί φορείς. Δεν είναι δυνατόν να απευθυνθείς σε όλους τους ιδιώτες ή στους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να σου δώσουν με ακριβή στοιχεία, τη βοήθεια που έχουν προσφέρει.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η ελληνική βοήθεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μιλήσουμε, λοιπόν, με στοιχεία, με αριθμούς που έχουμε ως κυβέρνηση στη διάθεσή μας. Θα τα έχετε στη διάθεσή σας κι εσείς. Αυτό είναι σχετικά εύκολο και πρέπει να γίνει, παρόλον ότι πολλά τέτοια στοιχεία έχουν δοθεί. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η βοήθεια που θα αποτυπώνεται στα στοιχεία, τα οποία μπορεί να δοθούν στη δημοσιότητα, θα υπολείπεται της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας, δοθέντος ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και ιδιώτες και κοινωνικοί φορείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, εμείς θα θέλαμε να μάθουμε. Γιατί άλλο είναι το κράτος και άλλο οι πολίτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Πρέπει να σας πω ότι το κράτος απευθύνθηκε σε πολίτες. Οι υπηρεσίες του κράτους απευθύνονται και σε πολίτες και σε ιδιωτικούς και κοινωνικούς φορείς και τους ζητούν να συντρέξουν αυτή την προσπάθεια. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις οι κοινωνικοί φορείς μόνοι τους, με δική τους πρωτοβουλία προσφέρουν αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια. Η συλλογή των στοιχείων είναι κάτι το οποίο θα αφορά τη βοήθεια που μπορεί να ελεγχθεί ότι έχει δοθεί από το κράτος ή μέσω των κέντρων που έχει οργανώσει το κράτος. Η βοήθεια που δίνει η Εκκλησία, η βοήθεια που δίνουν άλλοι κοινωνικοί φορείς, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, η βοήθεια που δίνεται από σχολεία είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα λεπτομερή στοιχεία αυτή την ώρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κύριε Υπουργέ, δεν θέλουμε να μας πείτε πόσα εκατομμύρια...

ΡΕΠΠΑΣ: Κατάλαβα τι θέλετε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Και το άλλο ερώτημα για το αεροπλάνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κρίθηκε ότι η μετάβαση στο Βελιγράδι είναι καλύτερα να γίνει με ένα αεροπλάνο C-130. Δεν υπάρχει κάτι το μυστηριώδες που πρέπει να αναζητούμε πίσω από αυτή την αλλαγή.

ΦΙΛΗΣ: Σε επίπεδο Ελλάδας και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ποιά όργανα θα λάβουν την απόφαση, αν τεθεί τέτοιο θέμα, για τη χερσαία επίθεση του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Δεν το έχει θέσει κανείς. Ελπίζουμε να μην τεθεί. Είναι πολύ πρόωρο, λοιπόν, να συζητούμε για κάτι που επισήμως δεν έχει απασχολήσει κανέναν αυτή την ώρα, είτε στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ, είτε στο πλαίσιο άλλων διεθνών οργανισμών.

ΦΙΛΗΣ: Θεσμικά τι προβλέπεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι σαφής. Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το συζητούμε. Είμαστε εξ εκείνων, οι οποίοι έχουμε πει ότι δεν θα λάβουμε μέρος με χερσαίες δυνάμεις, σε μια ενδεχόμενη ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων με χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων. Απευχόμαστε μια τέτοια εξέλιξη. Αυτή την ώρα καλό είναι να μην το συζητούμε καν. Δεν συζητούμε εδώ σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

ΦΙΛΗΣ: Η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία και το ΝΑΤΟ με βάση τον κανονισμό του σε ποιο επίπεδο προβλέπεται να λάβει απόφαση για χερσαία επίθεση; Ο Πρωθυπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο, οι μόνιμοι πρέσβεις, οι αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την Ελλάδα, για τις επιλογές της χώρας μας τις αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση, τα κυβερνητικά όργανα. Επαναλαμβάνω, όμως, και επιμένω -και παρακαλώ εσείς να μην επιμένετε, να μην το θέτετε σαν να είναι κάτι το οποίο βρίσκεται προ των πυλών μας- ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Μπορεί να έχουν διατυπωθεί διάφορες σκέψεις, αλλά επίσημα τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα γίνεται αυτή η άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Παρακαλώ να αναμένουμε τη συζήτηση που θα γίνει. Εκεί ίσως -πιθανολογώ- ακουστεί, για πρώτη φορά, και μια τέτοια σκέψη. Παρά το ότι -όπως σας είπα- είναι άτυπη η Σύνοδος και δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, ας την αναμένουμε. Αλλά, αφού ούτε ενόψει της άτυπης Συνόδου δεν έχει διατυπωθεί ακόμη τέτοια σκέψη, γιατί να τη συζητούμε εμείς εδώ.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με την Ελλάδα, είπατε θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Δηλαδή, θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο γι` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είστε πολύ επίμονος στο να μάθετε κάτι το οποίο δεν έχει καμία πρακτική αξία. Η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις με τις δικές της διαδικασίες.

ΦΙΛΗΣ: Ποιές διαδικασίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατανοείτε πολύ καλά. Είναι ευθύνη την οποία, εφόσον προκύψει εκ των πραγμάτων, θα αναλάβει η κυβέρνηση. Ποιό όργανο θα αποφασίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι κάτι το οποίο αυτή την ώρα δεν είμαι σε θέση να σας πω. Δεν μπορώ να σας μιλήσω επί θέματος το οποίο δεν έχει τεθεί και δεν απασχολεί καμία κυβέρνηση. Εσείς καλείτε να απασχοληθεί η ελληνική κυβέρνηση αυτή την ώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα θέμα που δεν έχει θέσει κανείς. Αυτό μου λέτε.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ σας λέω αν έχετε διαδικασίες συντεταγμένες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε διαδικασίες σ` αυτή τη χώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις σε συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων κυβερνητικών οργάνων -όπως είναι η Κυβερνητική Επιτροπή, το ΚΥΣΕΑ- τα οποία συγκαλούνται ανάλογα με τα θέματα που αντιμετωπίζουμε.

ΦΙΛΗΣ: Στο ΝΑΤΟ γνωρίζετε ποιός θα πάρει την απόφαση, αν παρθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο ΝΑΤΟ. Και ελπίζω να μην τεθεί.

ΦΙΛΗΣ: Πού προβλέπεται, σε ποιό επίπεδο θα τεθεί η απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Αν τεθεί, θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να περιφρουρήσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας. Σας παρακαλώ -και το λέω αυτό με λύπη- προσφέρετε κακή υπηρεσία, επειδή συντηρείτε με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις σας, μια συζήτηση περί την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, όσον αφορά την κρίση στο Κόσσοβο. Προσφέρετε κακή υπηρεσία. Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Ουδείς επιθυμεί στην Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη. Και εσείς βέβαια. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι` αυτό. Και απορώ γιατί επιμένετε με συνεχείς ερωτήσεις να συντηρείτε αυτή τη συζήτηση.

ΦΙΛΗΣ: Διότι κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν διιστάμενες και αντιφατικές πληροφορίες γύρω από αυτά τα θέματα και θέλω μια καθαρή απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει κυβερνητικός παράγων -και θέλω να είστε σαφής- ο οποίος είπε ότι βρισκόμαστε προ του ενδεχόμενου ανάπτυξης πολεμικών επιχειρήσεων με τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κυβερνητικός παράγοντας, διαβάσαμε και σε εφημερίδες και δεν διαψεύστηκε, ανώτατος μάλιστα, ο οποίος είπε ότι το θέμα μιας τέτοιας απευκταίας απόφασης (που δεν είμαστε προ των πυλών να ληφθεί αυτή η απόφαση)πρέπει να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του. Ισχύει ή όχι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, αυτό πού ειπώθηκε, από ποιόν; Γιατί, βεβαίως, αν μου λέτε ότι αυτά που δημοσιεύονται στις εφημερίδες, επειδή δεν διαψεύδονται, σημαίνει ότι ισχύουν, είναι ένα από τα πολλά ανέκδοτα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Αλίμονο, αν ότι δημοσιεύεται και δεν διαψεύδεται, πρέπει να θεωρείται αληθές. Μη φτάνουμε σ` αυτόν τον τραγέλαφο περί του τι εστί επικοινωνία και ενημέρωση. Δεύτερον, συζητάμε εδώ, έχετε θέσει ερωτήσεις, έχετε πάρει απαντήσεις από τον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Αυτές είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε εσείς, αλλά επαναλαμβάνω ότι προσφέρετε κακή υπηρεσία, όταν επιμένετε να επαναλαμβάνετε τις ερωτήσεις αυτές. Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Και παρακαλώ αυτή την ώρα να μην το θέτετε με αυτόν τον επίμονο τρόπο.

ΦΙΛΗΣ: Εσείς προσφέρετε κακή υπηρεσία στην ενημέρωση, όταν μεταβάλλεστε σε εισαγγελέα των δημοσιογράφων..

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο δεν είμαι εισαγγελέας, αλλά είμαι "σιδεροδέσμιος" των δημοσιογράφων, όταν οι δημοσιογράφοι φέρονται όπως εσείς σήμερα. Είμαι ένας αιχμάλωτος των δημοσιογράφων, της δικής σας νοοτροπίας και συμπεριφοράς κύριε Φίλη! Και είστε και φίλος. Είμαι, βεβαίως, εθελοντικά αιχμάλωτός σας. Δεν είμαι παρά τη θέλησή μου. Από κει και πέρα όμως, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτή η επιμονή. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Τελεία και παύλα.

ΦΙΛΗΣ: Για λόγους ενημέρωσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά ενημέρωση θέλετε, πέραν των όσων πολλών σας είπα; Γνωρίζω ότι πολλοί αξιωματούχοι πολλών κυβερνήσεων, ίσα-ίσα, έχουν λάβει αρνητική θέση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Καλή Ανάσταση. Καλό Πάσχα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 April 1999 - 15:19:19 UTC