Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Καλό μεσημέρι, καλή εβδομάδα.

* Ο υπουργός Τύπου συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ και έτσι θα είμαστε μαζί αυτή την εβδομάδα. Ο Πρωθυπουργός έφθασε στη Νέα Υόρκη, χθες, αργά το βράδυ, ώρα Ελλάδος. Το πρόγραμμά του στις ΗΠΑ σας έχει διανεμηθεί. Το γνωρίζετε. Εκανε δηλώσεις, χθες, κατά την άφιξή του, εκεί, στις οποίες και σας παραπέμπω.

Στο σημερινό πρόγραμμα -αν δεν το έχετε ήδη δει- υπάρχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν και τα εγκαίνια των ελληνικών αιθουσών του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

Γνωρίζετε το πλαίσιο των θέσεών μας, το οποίο έχει ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες και το πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας, των ελληνικών θέσεων και προτάσεων. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός, σε όλες τις συναντήσεις του στις ΗΠΑ, θα προωθήσει τις θέσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης.

* Γνωρίζετε, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου, η άτυπη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Π. Γ. Δ. Μ., την Αλβανία, εμπειρογνωμόνων από τις βαλκανικές χώρες, με θέμα συζήτησης τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των χωρών της Βαλκανικής, μετά την κρίση, την επόμενη ημέρα. Είναι μία κίνηση που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ένα κρίσιμο θέμα, γιατί, όπως η θέση μας είναι ότι η κρίση αυτή πρέπει να κλείσει με πολιτικά μέσα, το ταχύτερο δυνατό, έτσι πρέπει εγκαίρως να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουν τα Βαλκάνια, μετά το τέλος αυτής της κρίσης.

* Θα κάνω μια εισαγωγική παρατήρηση σχετικά με δημοσιεύματα και όσα μεταδίδονται, με αφορμή "τοξικά νέφη" κ. λπ., γιατί βλέπω ότι απασχολεί τον Τύπο -και δικαίως- και υποθέτω ότι, με τον τρόπο που παρουσιάζεται, απασχολεί έντονα και τους πολίτες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και σε συνεργασία με τους συμβεβλημένους και αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, όπως είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Πραγματοποιούνται μετρήσεις, διαχρονικές, στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος, στο νερό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δικαιολογούν ανησυχία. Γίνονται συσκέψεις. Θα υπάρξουν και συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και επιστημονικών συνεργατών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δικαιολογούν ανησυχία και αυτές είναι, αν δείτε, και οι δηλώσεις των επιστημόνων.

* Για να κλείσω τις εισαγωγικές μου παρατηρήσεις, θα μου επιτρέψετε και μία παρατήρηση για τη Ν. Δ. και τον κ. Κ. Καραμανλή, γιατί υπεβλήθην στη δοκιμασία ανάγνωσης σειράς ομιλιών του από την περιοδεία του στη βόρεια Ελλάδα. Θέλω να πω, όμως, τούτο: Οταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει "λόγια του αέρα" μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, μια πρόταση της Ελλάδας για την ανάγκη πολιτικής λύσης στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας, τότε μου επιτρέπει να πω ότι απλώς αερολογεί και να προσθέσω ότι δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει και φοβούμαι ότι δεν θα είναι και η τελευταία.

Ο κ. Καραμανλής υψώνει τους τόνους του λαϊκισμού και χάνει πόντους στο επίπεδο της υπευθυνότητας. Δυστυχώς, φαίνεται ότι άντεξε πολύ λίγες ημέρες μία στάση σχετικής σοβαρότητας και υπευθυνότητας, την οποία κράτησε η Ν. Δ. Και όταν μιλά για διγλωσσία της κυβέρνησης και όταν παραθέτει σειρά επιθετικών, υβριστικών χαρακτηρισμών για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, σε κείμενα ομιλιών από τα οποία δεν υπάρχουν ουσιαστικά και δεν υπάρχει ουσία, θα μου επιτρέψετε να πω ότι "παίζει εν ου παικτοίς". Πολύ περισσότερο, όταν η Ν. Δ. έχει ήδη δηλώσει ότι, ακόμα και για την απόφαση για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, η Ελλάδα δεν θα είχε περιθώρια να θέσει βέτο, όταν η Ν. Δ. έχει, μετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίξει πολύ συγκεκριμένες θέσεις σε ότι αφορά το γιουγκοσλαβικότις οποίες ο υπουργός κ. Ρέππας ανέφερε στις απαντήσεις του, το περασμένο Σάββατο, όταν με αυτό τον τρόπο πολιτεύεται, είναι πραγματικά υποκριτικό να απευθύνεται στο εσωτερικό κατά της κυβέρνησης, με αυτό τον τρόπο.

Το θέμα της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους με άκρα υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ελπίζουμε ότι η Ν. Δ. δεν θα συνεχίσει τη διολίσθησή της σε αυτές τις θέσεις και ο κ. Καραμανλής δεν θα συνεχίσει να προσπαθεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του.

Αυτά εισαγωγικά από την πλευρά μου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε κατ` αρχήν για τα τοξικά νέφη, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις που να προκαλούν ανησυχία. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία που να μην επιτρέπουν όλες αυτές τις συσκέψεις;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας είπα κ. Μιχαήλ, ότι όπως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς κάνουν συνεχώς μετρήσεις, παρακολουθώντας το φαινόμενο αυτό. Θα παρακαλούσα, όμως, στο θέμα αυτό να τοποθετούμαστε όλοι με βάση τα πραγματικά, επιστημονικά δεδομένα, γιατί, καθώς αντιλαμβάνεστε, ενώ δεν πρέπει να κρυφτεί οτιδήποτε εάν αυτό παρουσιαστεί, δεν πρέπει να δημιουργούμε και ένα κλίμα που δεν βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει ήδη υποστεί και υφίσταται μια σειρά επιπτώσεων στον οικονομικό τομέα από όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Δεν έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει αυτό να το επιτείνουμε, όταν δεν υπάρχει λόγος.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα μετάσχει η Ελλάδα σε χερσαία επέμβαση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η διατύπωσή του ήταν αυτή.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα απαντήσει αρνητικά και σε ενδεχόμενο αίτημα του ΝΑΤΟ να παράσχουμε διευκολύνσεις...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχει τεθεί θέμα χερσαίων επιχειρήσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα θα παραχωρήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο ΝΑΤΟ. Το έχει παραχωρήσει ήδη, αλλά θα το παραχωρήσει και για άλλες δυνάμεις;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν διέλθει δυνάμεις οι οποίες -ύστερα από αίτημα και με συμφωνία της κυβέρνησης των Σκοπίων- βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Σκόπια, στην προοπτική της ειρηνευτικής δύναμης, μετά την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό έχει συμβεί έως τώρα. Τίποτα άλλο. Και επαναλαμβάνω ότι δεν έχει τεθεί από πουθενά θέμα χερσαίων επιχειρήσεων και δυνάμεων που θα πάρουν μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αυτές τις δυνάμεις δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για χερσαίες επιχειρήσεις; Δεν είναι στρατιώτες, δεν είναι οπλισμένοι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη. Μπορείτε να την περιγράψετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μπορώ να σας κάνω μακρά ανάλυση του στρατιωτικού υλικού ή των εφοδίων που έχει κάθε δύναμη. Επανέλαβα την ελληνική θέση και το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι μίλησε ο κ. Καραμανλής και για διγλωσσία της κυβέρνησης. Δεν το είπε μόνο ο κ. Καραμανλής. Το έχει πει και ο κ. Κωνσταντόπουλος, η κα Παπαρήγα και ο κ. Τσοβόλας. Ολόκληρη η Αντιπολίτευση μιλάει για διγλωσσία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μιλάτε σαν εκπρόσωπος του κ. Κωνσταντόπουλου, της κας Παπαρήγα...;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν μιλάω σαν εκπρόσωπος. Ρωτάω μόνο ο κ. Καραμανλής μιλάει για διγλωσσία της κυβέρνησης; Ολοι το λένε, όλη η Αντιπολίτευση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τα κόμματα που αναφέρετε έχουν και μια πολύ συγκεκριμένη θέση τελείως διαφορετική, όσον αφορά τουλάχιστον ορισμένα από αυτά, σε ότι αφορά το θέμα καθεαυτό. Εγώ ανέφερα και τις έως τώρα θέσεις της Ν. Δ. Η κυβέρνηση με απόλυτη ειλικρίνεια, σε όλες τις τοποθετήσεις της και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, έχει παρουσιάσει τις θέσεις της. Εχει μιλήσει για την ανάγκη τερματισμού αυτής της διαδικασίας, για την ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης. Εχει τονίσει, όπου μετέχει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι δεν πιστεύει ότι η στρατιωτική επέμβαση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Εχει, ταυτόχρονα, παρουσιάσει μια σειρά θέσεων και για τις εκτιμήσεις της για όσα συμβαίνουν στην περιοχή -την οποία γνωρίζει καλά- και για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Και έχει συμβάλει κατά τα άλλα και στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σε τεράστιο βαθμό πρωτοπορεί, συγκριτικά με άλλες χώρες, καθώς επίσης και στον τομέα της συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής για την επόμενη ημέρα. Αυτές είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Είναι θέσεις που αναπτύσσονται διαδοχικά, είναι θέσεις που αναπτύσσονται από την αρχή. Είναι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο βεβαίως που επεσήμανε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα. Μιλούμε για πρωτοβουλίες που να μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα και όχι πρωτοβουλίες και κινήσεις δημοσίων σχέσεων.

Η Ν. Δ., ενώ δεν παρουσιάζει καμιά θέση επί της ουσίας, τις τελευταίες ημέρες, αλλάζοντας τακτική, επιτίθεται κατά της κυβέρνησης, χωρίς καμιά ουσιαστική θέση και χωρίς καμία διαφοροποίηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενώ η κυβέρνηση μιλάει για ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, παράλληλα υπογράφει για τη γενοκτονία των Σέρβων από το ΝΑΤΟ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει η Ν. Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μιλάω για την κυβέρνηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση έχει μία ευθύνη: Να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας. Να κινηθεί με πρώτο κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να μιλά στο όνομα της Ελλάδας, η οποία έχει και συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις από τις οποίες δεν μπορεί να αποστεί, πέρα από ορισμένα πλαίσια εντός των ορίων, στα οποία, γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση κινείται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προχθές, θα την αναπτύξει επίσημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω απαντήσει ότι στις επαφές που θα έχει...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ερωτώ αν την αναπτύξει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω στις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που σας έχουν διανεμηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι επίσημα δηλαδή...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ δεν είπα "όχι επίσημα". Γιατί βγάζετε αυτό το συμπέρασμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ερωτώ εάν θα αναπτύξει το θέμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γιατί βγάζετε αυτό το συμπέρασμα, κ. Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώ, θα τεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι θέσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για το Κόσοβο θα αναπτυχθούν σε όλες τις συναντήσεις και όπου προβλέπεται σχετική συζήτηση. Η πρώτη αντίδρασή μου στην ερώτησή σας ήταν ότι σας παραπέμπω στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, τις οποίες υπέθετα ότι είχατε διαβάσει. Σας διαβάζω, λοιπόν, από το κείμενο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη: "Θα συζητήσουμε βεβαίως και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Υπήρχαν κάποιες φήμες ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί αυτό το θέμα. Βεβαίως και θα συζητηθεί. Η ίδια η Γραμματεία του ΝΑΤΟ το όρισε ως θέμα συζήτησης, αλλά το είχαν ζητήσει και άλλες χώρες και εμείς". Αρα, όχι μόνο θα συζητηθεί, αλλά θα συζητηθεί κατόπιν και δικού μας αιτήματος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είμαστε στην τέταρτη εβδομάδα των νατοϊκών βομβαρδισμών. Μήπως η κυβέρνηση έχει πληροφόρηση αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, μήπως είμαστε πολύ κοντά πλέον σε χερσαίες επιχειρήσεις;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχει τεθεί θέμα χερσαίων επιχειρήσεων. Στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας να προσθέσω ότι, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας και προς το Κόσοβο, μετά από τις επαφές τις οποίες γνωρίζετε. Οπως επίσης και ότι αναλάβαμε την υποχρέωση για τη συγκρότηση ενός ακόμη καταυλισμού προσφύγων στα Σκόπια, πέραν από τους τρεις καταυλισμούς τους οποίους η Ελλάδα έχει ήδη συγκροτήσει στην Αλβανία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω ποια ανάγκη καλύπτει η σημερινή επίσκεψη του κ. Τουπουρκόφσκι στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, δεδομένης της συνάντησης Σημίτη - Γκλιγκόροφ στις ΗΠΑ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι κάνετε ένα συσχετισμό όχι σχετικών πραγμάτων. Αλλο είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γκλιγκόροφ, για την οποία έχετε ήδη ενημερωθεί. Ο κ. Τουπουρκόφσκι έχει κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών ως προσωπικότητα από την πλευρά της Π. Γ. Δ. Μ., για να πάρει μέρος στην άτυπη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, για την οποία σας μίλησα στην αρχή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τα Σκόπια όμως εμφανίζονται με πολύ αναβαθμισμένη εκπροσώπηση, με αυτή την έννοια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν δείτε το ρεπορτάζ και από το υπουργείο Εξωτερικών, θα δείτε ότι στη βάση του να ευοδωθεί η προσπάθεια συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών, -γιατί οι χώρες έχουν μεταξύ τους διάφορα προβλήματα και θα μπορούσε αυτή η συνάντηση να μη γίνει για τυπικούς διαδικαστικούς λόγους- υπάρχουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, χώρες οι οποίες είχαν συζητήσει το θέμα. Και στη συνέχεια, από τον υπουργό Εξωτερικών κλήθηκαν ως προσωπικότητες, ο κ. Τουπουρκόφσκι από τα Σκόπια, ο κ. Γκράμος Πάασχου από την Αλβανία και ο κ. Ντανκ Τζούνικ από τη Γιουγκοσλαβία, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομίας του Βελιγραδίου, ο οποίος δεν κατάφερε να έρθει, αλλά πρέπει ήδη να έχει υπάρξει έγγραφη κατάθεση των απόψεων της γιουγκοσλαβικής πλευράς. O στόχος ήταν να επιτευχθεί η συνάντηση και να μην εμπλακούν οι διαφορές των χωρών. Αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι η Γιουγκοσλαβία, για παράδειγμα, έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αλβανία. Θα μπορούσαν δηλαδή διαδικαστικά θέματα να εμποδίσουν τη συνάντηση αυτή καθεαυτή. Και γι' αυτό επιλέχτηκε αυτή η διαδικασία.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε τρεις φορές ότι δεν έχει τεθεί θέμα χερσαίας επέμβασης, τέσσερις ημέρες πριν, την Πέμπτη συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας της Μεγ. Βρετανίας κ. Ρόμπερτσον δήλωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης είναι πολύ πιθανό. Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τέτοια απόφαση πλέον;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, κατά την άποψή μου, ότι κακώς με διορθώνετε. Και αν δείτε την απομαγνητοφώνηση της ερώτησής σας, θα διαπιστώσετε ότι εσείς ο ίδιος διορθώνετε την πρώτη φράση σας, διότι επιβεβαιώνετε με το δεύτερο σκέλος της φράσης σας, αυτό που έχω πει, ότι δεν έχει τεθεί θέμα χερσαίων επιχειρήσεων. Και μιλώ στο επίπεδο των Οργάνων που καλούνται να αποφασίσουν, που καλούνται να συζητήσουν. Το εάν θεωρεί ένας υπουργός Αμυνας ως ενδεχόμενο τις χερσαίες επιχειρήσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τεθεί η διαδικασία διεύρυνσης των επιχειρήσεων. Εμείς ελπίζουμε και εργαζόμαστε, ούτως ώστε οι χερσαίες επιχειρήσεις -που από κανέναν, σας λέω, δεν έχουν τεθεί να μην υπάρξουν. Αλλά τα θέματα, βεβαίως, αντιμετωπίζονται όταν προκύπτουν, όχι σε υποθετικά πλαίσια, και πάντα, σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε σχόλια που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι με αυτά επεμβαίνουμε στα εσωτερικά μιας γειτονικής χώρας. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι η Τουρκία να μη βρίσκεται σε περίοδο και σε φάση αστάθειας, να μην έχει τέτοια προβλήματα. Αυτό που εμάς ενδιαφέρει είναι η πορεία της σε μια λειτουργία δημοκρατικών θεσμών, όπως έχει τεθεί και από την Ε. Ε. Αυτό που εμάς ενδιαφέρει, είναι η τουρκική κυβέρνηση η οποία θα προκύψει κατά τις εσωτερικές διεργασίες της τουρκικής πολιτικής ζωής, να είναι μια κυβέρνηση, που ει δυνατόν, να επιθυμεί και αυτή, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη στην περιοχή.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Θεωρείτε ότι προκύπτει κάτι τέτοιο από τα αποτελέσματα των εκλογών, όσον αφορά το τρίτο σκέλος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κι εσάς αν ρωτούσα, δεν θα μπορούσατε να απαντήσετε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση την πρόθεση του Αμερικανού πρέσβη να επισκεφθεί τη Θράκη το αμέσως προσεχές διάστημα; Σας έχει ενημερώσει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει σχετική ενημέρωση προς το υπουργείου Εξωτερικών από διμήνου.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα πάει με επιχειρηματίες, λέει, για να αναβαθμίσει την περιοχή. Πώς...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν απαγορεύεται. Δεν έχω υπόψη μου ακριβώς το πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, αλλά η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή και ελεύθερη χώρα. Οι επισκέψεις διπλωματών σε όλη την Επικράτεια της χώρας δεν είναι απαγορευμένες. Βεβαίως, υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες. Εφόσον οι κανόνες αυτοί πληρούνται, δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Σας ρώτησα γιατί ξέρετε, εκφράστηκε από τους Αμερικανούς η άποψη ότι θα πάει με επιχειρηματίες για να αναβαθμίσει την περιοχή. Και επειδή εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι μάλλον έργο της κυβέρνησης, η αναβάθμιση αυτή...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω μπροστά μου κάποιο επίσημο κείμενο που να αναφέρει αυτή τη διατύπωση που λέτε, άρα δεν μπορώ να δώσω και μια απάντηση που θα βασιζόταν σε μια τέτοια διατύπωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 April 1999 - 14:42:13 UTC