Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας.

Θέλω, στην αρχή, να εκκαθαρίσω μια εκκρεμότητα.

Χθες, ύστερα, από μια δήλωσή μου, που αφορούσε τη Ν. Δ., υπήρξε μια απάντηση από τον εκπρόσωπό της. Δεν θεώρησα ότι ήταν απαραίτητο να δώσω απάντηση στις παρατηρήσεις του, χθες το βράδυ και δεν θα το επανέφερα σήμερα, εάν δεν υπήρχε ένα σημείο στην απάντησή του, το οποίο αφού απευθύνει διάφορους χαρακτηρισμούς -διαβάζω επί λέξει- λέει: "Γι αυτό, προχθές Σάββατο ο κ. Ρέππας και σήμερα ο κ. Αθανασάκης, δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην κατασκευή ψευδών για να στηρίξουν την ασυνάρτητη πολιτική τους".

Επειδή δεν είναι θέμα διαφορετικών εκτιμήσεων, αλλά υπάρχει μια κατηγορία για χρήση ψευδών στοιχείων και επειδή εδώ δεν μπορεί να ισχύει σε ότι αφορά τη διαδικασία αυτή το "τα παιδία παίζει", είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω και να θυμίσω τα εξής:

Εγώ έκανα, χθες, επίκληση δύο στοιχείων και συγκεκριμένα:

* Το πρώτο σημείο που επικαλέστηκα -και διαβάζω- ήταν: "Πολύ περισσότερο όταν η Ν. Δ. έχει, ήδη, δηλώσει ότι ακόμα και για την απόφαση για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων η Ελλάδα δεν θα είχε περιθώρια να θέσει βέτο".

* Και το δεύτερο σημείο -συνεχίζω- ήταν: "Οταν η Ν. Δ., μετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει υποστηρίξει πολύ συγκεκριμένες θέσεις σε ότι αφορά το γιουγκοσλαβικότις οποίες θέσεις της Ν. Δ., θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο υπουργός κ. Ρέππας ανέφερε στις απαντήσεις του".

Ως προς το πρώτο θέμα, για να είμαστε, απολύτως, καθαροί -και επιμένω σε αυτό και το θεωρώ θέμα αρχής για εμένα- παρακαλώ να ανατρέξετε στην εφημερίδα "ΕΞΟΥΣΙΑ", της Τρίτης 13.4. 99, στη συνέντευξη του κ. Σπηλιωτόπουλου:

Ερώτηση: "Υπάρχουν περιθώρια ώστε η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, για ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην εμπόλεμη ζώνη; ".

Σπηλιωτόπουλος: "Τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν". Και συνεχίζει: "Αλλά, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, πρώτον, η χώρα μας να πει τις θέσεις της και να υψώσει τη φωνή της, αναδεικνύοντας το δίκαιο των επιχειρημάτων της, δεύτερον, να μην αναμειχθεί και να μην εμπλακεί, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, σε καμία στρατιωτική επιχείρηση.

Ως προς το δεύτερο θέμα, το κείμενο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: Εμείς έχουμε μιλήσει για εθνική κάθαρση στο Κόσσοβο, σε ότι αφορά τις ενέργειες του κ. Μιλόσεβιτς. Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο μετέχει η Ν. Δ., δεν αναφέρεται απλά σε εθνική κάθαρση, αλλά χαρακτηρίζει την εθνική κάθαρση, ως "έκφραση μιας επί μακρόν σχεδιαζόμενης γενοκτονίας" από την πλευρά του Μιλόσεβιτς.

-Σε άλλο σημείο του ίδιου κειμένου του ΕΛΚ αναφέρεται ότι "η αδιάλλακτη πολιτική της εθνικής εκκαθάρισης που ακολουθεί ο κ. Μιλόσεβιτς, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, κάθε συμβιβασμό, κατέστησαν αναπόφευκτη την παρέμβαση του ΝΑΤΟ".

-Επιπλέον, σε αυτήν την ανακοίνωση της 8.4. 99 του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρονται της εξής: "Ενδεχόμενη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων -αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο- θα γίνει, κατ` αρχάς, για την ασφάλεια των προσφύγων και την επιστροφή στην πατρίδα τους".

Αυτά για την αποκατάσταση της τάξης. Και το ξαναλέω: Εδώ δεν ισχύει το "τα παιδία παίζει".

Λυπούμαι όταν χρειάζεται να μπαίνω σε αντιπαράθεση γι αυτό το θέμα με οποιοδήποτε κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και είμαι έτοιμος να αποφύγω, με κάθε τρόπο, να το κάνω. Ο ελληνικός λαός απαιτεί από όλους μας -και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα- στις τοποθετήσεις μας για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, για μια κρίση τόσο κοντά στα σύνορά μας, να δείχνουμε νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να σταθμίζουμε τις θέσεις μας, πρώτα απ` όλα, με βάση τα συμφέροντα της χώρας. Η κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνει. Ο ελληνικός λαός πιστεύουμε ότι το κατανοεί απολύτως. Ελπίζω ότι και η ΝΔ. -από τον πρόσθετο ρόλο που έχει ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- αλλά και τα άλλα κόμματα θα κάνουν το ίδιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Γενικέ, θέλω να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει οριστικά τη διέλευση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από ελληνικό έδαφος, γιατί χθες ακούσαμε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλο να λέει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για τη διέλευση νατοϊκών στρατευμάτων.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο. Εγώ, χθες το μεσημέρι, σας είχα πει τί στρατιωτικές δυνάμεις έχουν διέλθει από τη χώρα μας προς τα Σκόπια, με ποιό σκοπό, και προφανώς, με βάση αυτό το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει άλλη απόφαση, που να μην την γνωρίζετε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δεν έχει πάρει κάποια απόφαση η κυβέρνηση...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει άλλη απόφαση που να μην τη γνωρίζετε. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε απόφαση θα σας είχε ανακοινωθεί.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Στα πλαίσια των ειρηνευτικών διελεύσεων ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, περνούν και τουρκικά αεροσκάφη από τον ελληνικό εναέριο χώρο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Και είμαι κατηγορηματικός, σύμφωνα με την ενημέρωση που ζήτησα και έχω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αφού είδα το δημοσίευμα που αναφερόταν "σε οκτώ τουρκικά F-16, τα οποία "αλωνίζουν", σε καθημερινή βάση οπλισμένα κ. λπ. τον ελληνικό εναέριο χώρο". Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Τα μόνα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία έχουν διέλθει, είναι τα γνωστά μεταγωγικά αεροσκάφη που είχαν περάσει, ύστερα από συγκεκριμένη συμφωνία, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Και αυτό είχε ανακοινωθεί.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Με συγχωρείτε, να επιμείνω: Υπάρχει περίπτωση να έχουν περάσει τουρκικά αεροσκάφη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων και να μη μας έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ; Και το λέω αυτό γιατί έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέγεται ότι το ΝΑΤΟ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι δυνατό να γίνει τέτοια χρήση του εναέριου χώρου της χώρας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα είχαμε ενημερωθεί, δηλαδή, οπωσδήποτε, σε κάθε περίπτωση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα το γνώριζε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προφανώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχει ζητηθεί από την τουρκική πλευρά να περνάνε και έχει αρνηθεί η ελληνική πλευρά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή τέτοιο θέμα. Ξέρω ότι έγινε η συγκεκριμένη συζήτηση για τα μεταγωγικά αεροσκάφη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είχε θεωρηθεί ως βήμα ιδιαίτερο και είχε συζητηθεί. Δεν είχε θεωρηθεί καν αυτονόητο ότι θα περνούσαν τα αεροσκάφη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και αυτά χρειάστηκαν ειδική άδεια.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι είναι θέμα απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα η ενδεχόμενη απόφαση για τη διέλευση πλέον χερσαίων στρατευμάτων από τη χώρα μας...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν ήταν έτσι ακριβώς οι δηλώσεις. Δεν λέω ότι ενσυνειδήτως τις αποδίδετε λάθος...

ΦΙΛΗΣ: Αποδίδω το πνεύμα; Αν τεθεί το θέμα θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα γίνει...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπήρχαν προηγούμενες προτάσεις στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες έλεγαν: Πρώτον, ότι δεν έχει τεθεί θέμα αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, ότι εμείς είμαστε αρνητικοί. Και τρίτον, ότι προφανώς, αν χρειαστεί απόφαση, η απόφαση είναι του Υπουργικού Συμβουλίου, των συλλογικών οργάνων.

ΦΙΛΗΣ: Για την οικονομία της συζητήσεως τα θεωρώ αυτά γνωστά. Εάν τεθεί, λοιπόν, το θέμα, είναι θέμα του Υ. Σ. η απόφαση; Και πώς θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα; Θα συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Θα γίνουν διμερείς συνεννοήσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να επανέλθετε σας παρακαλώ, όταν τεθεί το θέμα, εάν τεθεί το θέμα. Το ελπίζω ότι δεν θα τεθεί.

ΦΙΛΗΣ: Ετέθη, όμως, από τον υπουργό Εξωτερικών, σήμερα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κάνατε μια ερώτηση και σας απάντησα. Δεν θα δώσω άλλη απάντηση, επειδή επαναλαμβάνεται η ερώτηση. Να επανέλθετε παρακαλώ τότε. Και το λέω, επαναλαμβάνω, με την ελπίδα τη δική μου, ότι δεν θα τεθεί το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί δεν εκλήθησαν κατά τη χθεσινή διαβαλκανική συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών εκπρόσωποι της γιουγκοσλαβικής πλευράς;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν ήσασταν εδώ, χθες. Εχω απαντήσει γι' αυτό το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Παρ` όλα αυτά υπάρχει επιμονή από το Βελιγράδι ότι δεν έχουν κληθεί.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από την ενημέρωση που έχω από το ΥΠΕΞ γνωρίζω ότι έχουν σταλεί απόψεις από τη γιουγκοσλαβική πλευρά και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομίας του Βελιγραδίου. Δεν είχαν κληθεί κυβερνητικοί. Και αυτό, επίσης, το εξήγησα, χθες. Και εγώ και οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις τους, είχαμε εξηγήσει γιατί επιλέχτηκε αυτή η διαδικασία. Ηταν μια επιλογή συγκεκριμένης διαδικασίας, ούτως ώστε να επιτευχθεί η πραγματοποίηση της συνάντησης και να μην αποδομηθεί πριν καν αρχίσει.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να γνωρίζω ποια είναι η οικονομική συμμετοχή, πόσα χρήματα πληρώνει η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, για την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, δεδομένου ότι χθες, στην έδρα της Συμμαχίας επιβεβαιώθηκε ότι πληρώνουμε αγογγύστως ως σύμμαχοι κι εμείς...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, έως αυτή τη στιγμή. Είδα και εγώ ένα δημοσίευμα περί επιμερισμού δαπανών. Δεν υπάρχει έως αυτή τη στιγμή κανένας επιμερισμός. Προφανώς, για δραστηριότητες ενός Οργανισμού στον οποίο μετέχεις -μιλώ υποθετικά αυτή τη στιγμή- κάποια στιγμή γίνεται ένας επιμερισμός δαπανών.

Αυτό που έχω να πω στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα υφίσταται ήδη ένα μεγάλο οικονομικό κόστος από τη συνέχιση αυτής της κρίσης, ως γειτνιάζουσα χώρα. Εχουν αναφερθεί σε αυτό και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Εχουμε, επίσης, μια πολύ υψηλή δαπάνη, σε σχέση μάλιστα με το μέγεθος της χώρας μας σ` ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, στην οποία πρωτοπορούμε και θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Εχουν αρχίσει οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τα Σκόπια σχετικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει στην ονομασία των Σκοπίων; Και το λέω αυτό διότι από το ΥΠΕΞ διαρρέεται η πληροφορία ότι υπάρχει μια συζήτηση και αφορά την ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πρώτον, δεν μπορώ να τοποθετηθώ με βάση το τι διοχετεύεται ή τι δεν διοχετεύεται και εάν διοχετεύεται από το ΥΠΕΞ. Δεν μπορώ να το δεχτώ ως βάση αυτό. Μπορώ να σας πω επί της ουσίας όμως -και με αφορμή άλλα δημοσιεύματα τα οποία, επίσης, είδα σήμερα- ότι δεν υπήρξε, χθες, καμία διμερής συνάντηση με τον κ. Τουπουρκόφσκι που ήταν εδώ για τη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των βαλκανικών χωρών. Δεν υπήρξε, λοιπόν, καμία διμερής συνάντηση, είτε του υπουργού, είτε του κ. Ζαχαράκι με τον κ. Τουπουρκόφσκι για τα διμερή θέματα Ελλάδας-Σκοπίων.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Δηλαδή δεν γίνεται καμία συζήτηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπήρξε καμία διμερής συνάντηση γι' αυτό. Η συζήτηση, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο σήμερα, όπου προβάλλεται το θέμα ότι σχεδιάζεται μια "ύποπτη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Β. Ελλάδα". Εχετε κάτι επ` αυτού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμιά άσκηση προγραμματισμένη, τέτοια όπως περιγράφεται. Το μόνο που υπάρχει στην πλευρά των ασκήσεων -και μάλιστα τη λέξη "ασκήσεων" θα την έθετα, ίσως, και εντός εισαγωγικών- είναι μια άσκηση στελεχών του ΝΑΤΟ, αξιωματικών και υπαξιωματικών, άσκηση γεωγραφικής αναγνώρισης, ας την πούμε έτσι, στην οποία συνολικά πρέπει να λάβουν μέρος 52 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΝΑΤΟ. Εντάσσεται σε ένα 5ετή προγραμματισμό. Γίνεται κάθε χρόνο. Πέρυσι είχε γίνει στην Τουρκία. Αυτό υπάρχει μόνο από πλευράς ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι συναφές με αυτό που περιγράφεται.

ΦΙΛΗΣ: Η άσκηση αυτή δεν εντάσσεται στις ασκήσεις, στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω τέτοιο πράγμα, κ. Φίλη. Δεν ισχύει.

ΦΙΛΗΣ: Δεν το γνωρίζετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν το λέω εγώ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εγώ θα μπορούσα να μην το γνωρίζω. Σας απαντώ ως εκπρόσωπος. Oταν είναι προσωπική μου θέση ή άποψη, φροντίζω να το διευκρινίζω.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή, χθες, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διοχετευόταν η πληροφορία ότι η άσκηση αυτή -και μην μου πείτε ότι δεν σας ενδιαφέρει τι διοχετεύεται- ότι...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ξέρω ότι έγινε μία συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, η οποία δεν ξέρω αν οδήγησε κάποιους σε κάποια παρανόηση, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες. Σας λέω ότι η άσκηση που μου δίνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως υπαρκτή και προγραμματισμένη, μαζί με τη σημείωση ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη άσκηση σχεδιαζόμενη, είναι αυτή που σας περιέγραψα: Με 52 στελέχη -και γι` αυτό είπα το "άσκηση" εντός εισαγωγικών- μια άσκηση γεωγραφικής αναγνώρισης, ενταγμένης σε έναν πενταετή προγραμματισμό του ΝΑΤΟ.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή η "άσκηση" -εντός εισαγωγικών, όπως λέτε- των 52 αξιωματικών του ΝΑΤΟ, μπορείτε να μας πείτε σε ποιό μέρος θα γίνει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το έχω ακριβώς, αλλά υποθέτω ότι αυτό μπορεί να διευκρινιστεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί αν είναι άσκηση αναγνώρισης, όπως είπατε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν είναι άσκηση αναγνώρισης στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και άλλο ενδιαφέρον αν είναι άσκηση αναγνώρισης στην Πελοπόννησο ή στο Ιόνιο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας θυμίζω ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν επιβεβαιώνετε ένα δημοσίευμα, σήμερα στο ΒΗΜΑ, που αναφέρει ότι την προηγούμενη Παρασκευή πέρασε ο υπαρχηγός του ΝΑΤΟ από...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ισχύει αυτό, πράγματι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και από τη Θεσσαλονίκη, επίσης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν διευκρίνισα το της Θεσσαλονίκης. Διευκρίνισα αν υπήρξε άφιξη και συναντήσεις ή επαφές, στο πλαίσιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εγινε πράγματι η επίσκεψη αυτή. Μιλάμε για τον κ. Σμιθ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιόν τρόπο, για την ασφάλειά τους, παίρνουν άδεια τα κομβόι των φορτηγών, τα καμιόνια που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Βελιγράδι και αλλού; Για λόγους τάξης σας ερωτώ: Πώς και με ποιό τρόπο; Είναι ασφαλή; Κάθε φορά, λέει, ζητούν καινούργια άδεια; Πώς γίνεται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχει μια συνεννόηση. Είναι μία περιοχή με συγκεκριμένες δύσκολες συνθήκες. Γνωρίζετε ότι για να προωθηθεί το πρώτο μέρος της βοήθειας προς το Κόσσοβο, έκανε συγκεκριμένες συνεννοήσεις ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Ρόντος, ο οποίος πήγε στο Βελιγράδι για να περάσει η βοήθεια προς Κόσσοβο και συγκεκριμένα προς την Πρίστινα, όπου δεν είχε καταφέρει να πάει κανείς άλλος. Σας είπα, μάλιστα, και χθες, ότι αυτή τη διαδικασία πιστεύω, ελπίζω, ότι θα μπορέσουμε να τη συνεχίσουμε. Δεν είναι εύκολο. Γίνονται συνεννοήσεις με όλες τις πλευρές, ούτως ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάνει στον προορισμό της.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις γνωρίζουν κάθε φορά που γίνονται...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γίνονται συνεννοήσεις με όλες τις πλευρές, ώστε η βοήθεια προς τους πρόσφυγες, κάθε φορτίο, να μπορεί να φθάνει στον προορισμό της.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής", το οποίο έχει καταπλεύσει στην Αδριατική, θα λάβει μέρος στις νηοψίες που θα διενεργούν οι νατοϊκές δυνάμεις στην περιοχή εις βάρος πλοίων που κατευθύνονται στο Μαυροβούνιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχετε μία συνήθεια, σήμερα, να βρίσκεστε λίγο μπροστά από τα πράγματα. Δεν είναι κακό αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Είναι η δουλειά του δημοσιογράφου αυτό, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ναι, αλλά εγώ δεν είμαι εδώ, σ` αυτό το βήμα, ως δημοσιογράφος. Δεν είναι κακό αυτό, να είναι κανείς μπροστά. Αλλά με ρωτάτε για τις νηοψίες ως να είχαν αποφασιστεί. Γνωρίζετε, όμως, ότι δεν έχουν αποφασιστεί. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για νηοψίες όταν έχετε υπόψη σας -υποθέτω- τη συζήτηση στο πλαίσιο της Ε. Ε. για όλο αυτό το θέμα του "εμπάργκο" πετρελαίου. Αν δεν είστε ενήμερος, είμαι έτοιμος να σας ενημερώσω και αν θέλετε να το κάνω.

ΦΙΛΗΣ: Σας ρώτησα, κ. Εκπρόσωπε, εάν η Ελλάδα θα λάβει μέρος...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η απάντησή μου, πέρα από τα προηγούμενα, είναι: Δεν έχει τεθεί θέμα νηοψιών. Συνεχίζω: Υπάρχει μία συζήτηση, αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο της Ε. Ε. για το εάν θα υπάρξει ή όχι "εμπάργκο" πετρελαίου. Αυτή η συζήτηση έγινε κατ` αρχήν χθες, στην ομάδα εργασίας των συμβούλων ΚΕΠΑ. Δεν υπήρξε κοινή θέση σχετικά με την πρόταση της Προεδρίας, η οποία -αν ορθώς την έχω συγκρατήσει- είναι η διακοπή της ροής πετρελαίου, με εξαίρεση το Μαυροβούνιο. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν συμφώνησαν μ` αυτό. Είχαμε, από προηγούμενες φορές που είχε έρθει αυτό το θέμα, πει ότι την ιστορία του πετρελαίου θα μπορούσε να τη δει κανείς εναλλακτικά με τους βομβαρδισμούς ή μετά από διακοπή των βομβαρδισμών, αν παρέμενε το πρόβλημα. Σ` αυτό παραμείναμε και χθες. Και εμείς και οι Ιταλοί. Οι Βρετανοί -αν, επίσης, ορθώς το έχω σημειώσει από την ενημέρωση που είχα- είχαν μια άλλη άποψη, που έλεγε να προωθείται πετρέλαιο μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους και προς τις περιοχές που βρίσκονται πρόσφυγες. Ολα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία συζήτηση σε εξέλιξη. Χρειάζεται κοινή θέση. Σήμερα, στην Πολιτική Επιτροπή, στους διευθυντές δηλαδή, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κοινή θέση, αφού εμείς θα είμαστε με τις ίδιες απόψεις. Το θέμα θα πάει τη Δευτέρα, 26/4, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στους υπουργούς, για περαιτέρω συζήτηση. Αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει. Υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση, την οποία είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, σε ότι αφορά το αν η ροή του πετρελαίου καλύπτεται από το ψήφισμα 1160 του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη ροή στρατιωτικού υλικού ή όχι. Αλλά, δεν νομίζω ότι αυτό απασχολεί, αυτή τη στιγμή, την αίθουσα.

ΦΙΛΗΣ: Και μία διευκρινιστική ερώτηση: Η απόφαση για να ληφθεί στην Ε. Ε. θέλει ομοφωνία ή ειδική πλειοψηφία; Για το θέμα του "εμπάργκο" ρωτώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι θέλει ομοφωνία. Και αν περάσει με ομοφωνία η απόφαση, στη συνέχεια ο ειδικός κανονισμός, θέλει ειδική πλειοψηφία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για τη συνάντηση Παπανδρέου-Μητσοτάκη, πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών είναι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συνάντηση αυτή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και δεν ξέρετε κάτι συγκεκριμένο...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω κάτι ακόμα. Είναι για τις 14.30 προγραμματισμένη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 April 1999 - 16:17:53 UTC