Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στο Αγιον Ορος. Φιλοξενεί τον Πορτογάλο ομόλογό του, τον κ. Γκουτιέρες. Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη θα έχει αύριο και πάλι συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό και μετά τη συνομιλία τους θα προβούν σε δηλώσεις. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με τους πρωθυπουργούς των Σκοπίων και της Αλβανίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Σημίτη με τον κ. Γκεοργκέφσκι και τον κ. Μάικο, ασφαλώς, βρίσκονται η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η σχέση της Ελλάδας με τις δύο γειτονικές χώρες και η προσπάθεια που κάνουμε να ενισχύσουμε τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν προκληθεί, λόγω αυτής της κρίσης.

Η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γκουτιέρες θα έχει ένα γενικότερο περιεχόμενο. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι και η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι χώρες του καλούμενου ευρωπαϊκού νότου. Εχουμε μία κοινή οπτική και προσέγγιση στα περισσότερα, τουλάχιστον, θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γενικώς, έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις. Και σε προσωπικό επίπεδο, θα έλεγα, οι δύο πρωθυπουργοί έχουν πολύ καλές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει, αργά αύριο το βράδυ, στην Αθήνα. Ετσι επιφυλάσσομαι να σας πω για το πρόγραμμά του, των επόμενων ημερών, την Τετάρτη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε τις συνέπειες, σε διεθνές επίπεδο, από το βομβαρδισμό της Κινεζικής Πρεσβείας, στο Βελιγράδι, συνέπειες όπως η διακοπή των συνομιλιών για τον έλεγχο των πυρηνικών και αν πιστεύετε ότι αυτή η εξέλιξη, μαζί με άλλες εξελίξεις, μπορεί να επιταχύνουν το τέλος του πολέμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Με την ανακοίνωση, η οποία έγινε μετά τη Σύνοδο των οκτώ χωρών, είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας και να δηλώσουμε πως νοιώθουμε εν μέρει και δικαιωμένοι, γιατί η πλευρά εκείνη των δυνάμεων που επιθυμεί την πολιτική και ειρηνική προσέγγιση και λύση του προβλήματος, ενισχύεται αποφασιστικά. Είναι μία πολύ σημαντική κίνηση. Είναι ένα βήμα κρίσιμο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Καλέσαμε, επίσης, τη γιουγκοσλαβική ηγεσία να ανταποκριθεί θετικά σ` αυτή την πρόταση των οκτώ χωρών. Η συμφωνία αυτή, η οποία στο σύνολό της, σχεδόν, περιέχει θέσεις που και η ελληνική κυβέρνηση, την προηγούμενη περίοδο, είχε αναπτύξει, πιστεύουμε πως πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρούμε τη διπλωματική λύση στο πρόβλημα. Δυστυχώς, αν αφήσουμε τον καιρό να περνάει, τότε στερούμε από τη δυνατότητα της πολιτικής λύσης, πάρα πολλούς πόντους. Γι` αυτό πιστεύουμε ότι, το συντομότερο δυνατό, πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η πρόταση. Ολες οι πλευρές θα πρέπει, αμέσως, αν είναι δυνατό, να παρακαθίσουν σε ένα τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουν τα σχετικά θέματα. Οι βομβαρδισμοί, με θύματα αθώους πολίτες, δυσκολεύουν αυτή την πορεία. Πιστεύουμε ότι τέτοιες πράξεις είναι επικίνδυνες, έχουν τραγικά αποτελέσματα και μπορεί να εκτρέψουν τις προσπάθειες που κάνει ο διεθνής παράγοντας, για μία πολιτική λύση στο πρόβλημα, στην κατεύθυνση της διαιώνισης της κρίσης. Αυτό θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως τώρα δεν θα πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή η αχτίδα φωτός και ελπίδας που παρουσιάστηκε, ώστε να την αξιοποιήσουμε και να δώσουμε μία πολιτική-διπλωματική και ειρηνική απάντηση στην κρίση. Αυτή είναι η δική μας θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι αισθάνεστε δικαιωμένοι. Γιατί; Δεν υπογράψατε κι εσείς τους βομβαρδισμούς; Δεν υπέγραψε ο κ. Σημίτης, τους βομβαρδισμούς την πρώτη φορά; Και δεν υπέγραψε και τη συνέχιση, στην Ουάσιγκτον; Δικαιωμένοι σε τι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε μία πολύ γενική ερώτηση. Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, για τα θέματα αυτά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η θέση της Ελλάδας -και είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού- είναι η ένταξή της σε μεγάλες συμμαχίες, σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Θα ανταποκριθούμε στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε και οι οποίες απορρέουν από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε από τη στιγμή που εντασσόμαστε σ` αυτούς τους μεγάλους οργανισμούς. Αυτό είναι σαφές. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, όλοι οι χειρισμοί και η στάση μας για επιμέρους θέματα, θα κρίνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Γιατί για εμάς, προέχει το συμφέρον της Ελλάδας. Πρώτα η Ελλάδα. Αυτή η φράση συμπυκνώνει το νόημα και το περιεχόμενο της πολιτικής μας. Γι` αυτό δεν συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα έχουν γίνει. Γι` αυτό έχουμε δηλώσει, ευθύς εξ αρχής, ότι δεν θα πάρουμε μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις, αν αναπτυχθούν τέτοιες επιχειρήσεις. Είναι σαφές ότι είμαστε η μόνη χώρα της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ που έχουμε αυτή την ιδιαίτερη στάση, ανταποκρινόμενοι οριακά στις υποχρεώσεις μας απέναντι στις διεθνείς συμμαχίες που έχουμε συνάψει και απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους ανήκουμε.

Με την ευκαιρία, πάντως, μπορώ -κάνοντας μία παρένθεση- να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά το κόμμα της Ν. Δ., η οποία ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεσμεύεται από μία σχετική απόφασή του, η οποία είχε εκδοθεί, στις 8 Απριλίου. Η απόφαση αυτή, μεταξύ των άλλων -και το λέω αυτό για πρώτη φορά- αναφέρεται στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, με το όνομα "Μακεδονία" και δεν είδα καμία αντίδραση από τη Ν. Δ. Επίσης, η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κάνει λόγο για μια από μακρού σχεδιασμένη γενοκτονία και όχι εθνική εκκαθάριση. Η γενοκτονία είναι κάτι πολύ πιο προωθημένο. Η δήλωση αυτή είναι πολύ σκληρή, πολύ αυστηρή για την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά την παρένθεση αυτή, πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι εμείς, από την πρώτη στιγμή, διατυπώσαμε προτάσεις και συμβάλαμε στην ανάπτυξη σχετικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να βρούμε μία πολιτική λύση στο πρόβλημα της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Είμαστε η κυβέρνηση, η οποία, σε όλους τους τόνους και με έμφαση, διατύπωσε την ανάγκη μιας πολιτικής προσέγγισης στο πρόβλημα. Σ` αυτή τη θέση παραμένουμε. Και χαιρόμαστε, γιατί και άλλες δυνάμεις, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν αμετακίνητες και απόλυτα τοποθετημένες στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος μόνο μέσω πολεμικών επιχειρήσεων, μέσω βομβαρδισμών, συζητούν τώρα και προτείνουν διεξόδους για πολιτική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία ενίσχυση της πλευράς εκείνης των δυνάμεων στις οποίες, εξ αρχής, ανήκε και η Ελλάδα, που πιστεύουν ότι ο πόλεμος δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως, δημιουργεί περισσότερα. Τη φράση αυτή χρησιμοποίησα, εδώ και ένα μήνα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Δεν τα λέω τώρα, για πρώτη φορά. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και σ` αυτήν παραμένουμε με συνέπεια. Και πιστεύω ότι είναι κοινά αναγνωρισμένο πως η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι πολύ συνετή και ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, θέλετε να μου πείτε ότι "παίζετε σε δύο ταμπλό"; Και να τους σκοτώνετε και να θέλετε να τους σώσετε; Δεν το κατάλαβα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν το καταλάβατε. Αυτό το οποίο ήθελα να πω εγώ, το είπα. Εσείς, το τι θέλετε να καταλάβετε, θα το καταλάβετε εσείς, χωρίς τη δική μου βοήθεια. Εγώ είπα ποια είναι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πιστεύω ότι είναι πολύ κατανοητή από τον ελληνικό λαό. Οι ισορροπίες στην περιοχή μας είναι εύθραυστες. Εμείς ακολουθούμε μία πολιτική, η οποία επιδιώκει, ταυτοχρόνως, να ενισχύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας σε όλα τα πεδία, στα οποία είμαστε παρόντες και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες. Το έχουμε επιτύχει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και θα συνεχίσουμε την πολιτική μας σ` αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι δεν μετέχετε. Πώς δεν μετέχει η Ελλάδα; Δεν μετέχει με Θεσσαλονίκη, με Ακτιο, με το "Θεμιστοκλής"; Δεν μετέχετε σ` όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές υποχρεώσεις μας με τρόπο οριακό. Το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής" δεν έχει καμία σχέση με πολεμικές δραστηριότητες. Το έχουμε πει, κατ` επανάληψη, και το επαναλαμβάνω, αφού δεν το ενθυμίστε ή αφού θέλετε να το ξεχνάτε. Το Ακτιο είναι χώρος, όπως και η βάση στη Σούδα, που εκ των πραγμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται για δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Αλλά επίσης, είναι πολύ γνωστό σε εσάς και σε όλους τους Ελληνες, ότι οι ελληνικές δυνάμεις, αν και είναι δυνάμεις μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, είναι οι μόνες που δεν συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί, εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Αυτό, λοιπόν, δείχνει πόσο προασπίζουμε το εθνικό συμφέρον, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα της χώρας μας, επειδή πέραν του ότι είμαστε χώρα-μέλος της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ, είμαστε και χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων. Και κλείνω, λέγοντας, για μια ακόμη φορά, κάτι που επίσης σας διαφεύγει -σκοπίμως, προφανώς- ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία, λόγω της διπλής αξιοπιστίας που έχει κερδίσει, αποσπά τα θετικά σχόλια, τον έπαινο και από τις δύο πλευρές που έχουν εμπλακεί σ` αυτή την κρίση. Αυτό δείχνει πόσο η ισόρροπη και συνετή πολιτική μας έχει αποδώσει καρπούς υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν μετέχει η Ελλάδα σ' αυτό το σχέδιο, στη σύνοδο που θα γίνει στο Πέτερσμπεργκ και μετέχουν όλες οι όμορες χώρες των Βαλκανίων, εκτός από την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιά διάσκεψη μιλάτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη διαβαλκανική που γίνεται στο Πέτερσμπεργκ, στις 27 Μαίου. Η μόνη χώρα που δεν μετέχει είναι η Ελλάδα. Να σας διαβάσω, ποιες μετέχουν: Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία και η Γερμανία, ως προεδρεύουσα της Ε. Ε. Γιατί η Ελλάδα δεν μετέχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλες οι χώρες που αναφέρατε δεν είναι μέλη της Ε. Ε. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ε. Ε., η οποία μετέχει, διότι ασκεί την Προεδρία της Ε. Ε. Γειτονικές χώρες θεωρούνται και η Ιταλία και η Αυστρία. Είναι χώρες που συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες. Η διάσκεψη αυτή στην οποία αναφέρεστε, έχει άλλο χαρακτήρα. Η γερμανική προεδρία καλεί αυτές τις χώρες, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά θέματα. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι μαζί με την πρόταση που έχει κάνει η γερμανική προεδρία, ιδιαιτέρως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, έχουμε διατυπώσει και εμείς μια πλήρη, αναλυτική πρόταση για την ενίσχυση των βαλκανικών κρατών, προκειμένου να επιτύχουν την ανασυγκρότησή τους, μετά τον τερματισμό της κρίσης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει μια σημαντική δουλειά μέχρι τώρα, προκειμένου με επιτυχία να διοργανωθεί αυτή η διάσκεψη στην Αθήνα, την επόμενη περίοδο. Και θα γίνει. Πιστεύω ότι αυτή την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ θετική και σημαντική παρουσία σε εξελίξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι άδικο να κατηγορείτε την Ελλάδα ότι απουσιάζει και η Ελλάδα, με τους εκπρόσωπους της, είναι πανταχού παρούσα. Αλλοι είναι απόντες και προσπαθούν να καλύψουν το κενό των πράξεών τους με μια πληθώρα λόγων. Και μάλιστα λόγων, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας εκπροσωπεί η Γερμανία, θέλετε να πείτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, έχετε μια ευχέρεια και ικανότητα να βγάζετε πολύ εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα. Τώρα, το πόσο είναι εύστοχα τα συμπεράσματά σας, είναι άλλο θέμα. Είναι δικά σας πάντως!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την Ελλάδα την εκπροσωπεί κάποιος εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα είναι πάντοτε παρούσα σ` αυτές τις διαδικασίες. Η γερμανική προεδρία, παραλλήλως, αναπτύσσει άλλες δραστηριότητες, με χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε. Ε., για την αντιμετώπιση συναφών θεμάτων. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Και δεν πρέπει να σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Κάθε άλλο. Επαναλαμβάνω, ότι άλλοι είναι απόντες και προσπαθούν το κενό της απουσίας τους να το καλύψουν με πληθώρα λόγων και μάλιστα χωρίς περιεχόμενο. Το λέω αυτό με έμφαση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μετά την αξιωματική αντιπολίτευση και γενικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και η φωνή του επίτιμου προέδρου της Ν. Δ., του κ. Μητσοτάκη κάνει λόγο ότι η Κυβέρνηση δεν έπαιξε τον πρωταρχικό ρόλο που θα έπρεπε στο θέμα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, όχι απλώς ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις και ο ρόλος που έπαιξε είναι πολύ θετικός, τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, αλλά πολύ πέρα από αυτό, θα έλεγα, ότι έδειξε αρετές και δυνατότητες πρωτοφανείς, αυτή την κρίσιμη περίοδο. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα η οποία συγκεντρώνει εγκωμιαστικά σχόλια από περισσότερες της μιας πλευράς και αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο έχουμε ασκήσει, με πετυχημένο τρόπο, μια πολιτική η οποία αφενός ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα της χώρας και αφετέρου επιδίωκε το συντομότερο δυνατό, να δοθεί μια πολιτική και ειρηνική λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ' αρχήν, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση είχε γνώση, εκτός από σήμερα το πρωί, πρωτομάθαμε όλοι, για την έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στις γειτονικές χώρες και ειδικότερα στην Αλβανία και τα Σκόπια. Την ξέρατε εσείς αυτή την έκθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες ασχολούνται με το θέμα αυτό, οι εκπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ, παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις και ενημερώνονται για τα έγγραφα τα οποία διακινούνται, στο πλαίσιο των λειτουργιών και των υπηρεσιών του ΝΑΤΟ. Το ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσμενείς συνέπειες για τις γειτονικές χώρες από την παράταση αυτής της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι περισσότερο από προφανές. Από την πρώτη στιγμή το είπαμε. Θυμάστε ότι συζητήσαμε σχετικά θέματα, εδώ και αρκετές ημέρες, όταν για πρώτη φορά σας ανακοίνωσα την επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός του κράτους των Σκοπίων κ. Γκεοργκιέφσκι στους ομολόγους του, όπου εξέπεμπε ένα S. O. S. για την πατρίδα του, λέγοντας πως ήδη είμαστε στα όρια της αντοχής μας. Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι κάτι το οποίο προξενεί εντύπωση, δεν είναι κάτι καινούργιο. Γι' αυτό ακριβώς μιλούμε για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής. Και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε πει, με έμφαση, διατυπώνοντας την ελληνική πρόταση ότι τα Βαλκάνια θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδιαφέροντος της Ευρώπης, όχι μόνο σε περιόδους που είναι κρίσιμες ή σε πολεμικές περιόδους. Αλλά, θα πρέπει την περίοδο της ειρήνης να δούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια περιοχή υψηλής ρευστότητας και πολλών κινδύνων και γι' αυτό θα πρέπει να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και να είναι ομαλές οι εξελίξεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Στην έκθεση αυτή του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο και την ανησυχία αποσταθεροποίησης του κράτους των Σκοπίων, η κυβέρνηση κάνει κάποιες ενέργειες. Θα δούμε στην πράξη αν αυτές οι ενέργειες θα αποβούν ή όχι χρήσιμες. Ομως, στην περίπτωση της Αλβανίας τα πράγματα φαίνεται να μην είναι τόσο πολύ ξεκαθαρισμένα. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, για την κυβέρνηση οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται σε επίπεδο καλό, όπως ήταν πριν από τον πόλεμο ή έχουν μεταβληθεί, με δεδομένο ότι εμείς λέμε για πολιτική λύση, όχι αλλαγή συνόρων και η επίσημη αλβανική ηγεσία μιλάει για απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πάρα πολύ καλές, όπως ήταν και την προηγούμενη περίοδο, εδώ και αρκετά χρόνια. Το ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου από την πλευρά της Αλβανίας, σε σχέση με την προσέγγιση άλλων χωρών και αυτό είναι γεγονός. Είναι αληθινό. Δεν σημαίνει όμως ότι δημιουργείται κίνδυνος για υπονόμευση των διμερών σχέσεων. Πιστεύουμε ότι η θέση στην οποία κατέληξαν οι οκτώ μεγάλες χώρες, τις προηγούμενες ημέρες -θέση που για μας αποτελεί τη βάση για την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο- μπορεί να βρει σύμφωνη και την ηγεσία της Αλβανίας, η οποία και αυτή, όπως και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής, πιστεύω ότι συνομολογούν πως θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση στα προβλήματα, σεβόμενοι ορισμένες αρχές, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη είναι η διατήρηση των συνόρων, όπως αυτά σήμερα υφίστανται.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι εντός της Αλβανίας πλέον καταγράφεται μια κατάσταση ολίγον ανεξέλεγκτη σε ορισμένες περιπτώσεις, σας ανησυχεί για τυχόν επιπτώσεις στην ελληνική μειονότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχουμε συζητήσει κατ' επανάληψη και έχουμε κάνει σχετικά διαβήματα. Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Αλβανίας και πάντα παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στη νότια Αλβανία. Εχουμε πει ότι δεν πρέπει να θιγούν οι περιουσίες και τα συμφέροντα των ομογενών που διαβιούν στην περιοχή αυτή. Αυτό έχει γίνει σεβαστό. Πιστεύω ότι σε μια περίοδο κρίσης, λογικό είναι και στην Αλβανία, της οποίας οι δημοκρατικοί θεσμοί, δεν θα έλεγα ότι έχουν την ωριμότητα εκείνη που θα θωράκιζε τη χώρα για να αντιμετωπίσει με ευχέρεια τέτοια προβλήματα, να αντιμετωπίζονται τέτοια προβλήματα, να υπάρχουν αυτοί οι κραδασμοί. Δεν πρέπει όμως να φθάνουμε στο σημείο να μιλούμε για το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Η Ελλάδα ως χώρα που βρίσκεται σ' αυτή τη γειτονία και συνορεύει μ' αυτά τα κράτη, κατ' επανάληψη έχει μιλήσει για τις προσπάθειες που κάνει, μαζί με τις άλλες χώρες της Ε. Ε., για τη σταθερότητα στην περιοχή, για τη διατήρηση των συνόρων, για τη συνέχιση των διμερών και πολυμερών σχέσεων, με τρόπο που δεν θα βλάπτει τα συμφέροντα ουδενός. Γιατί από μια τέτοια συνεργασία, σε συνθήκες ειρήνης, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Αυτό επιθυμούμε, αυτό επιδιώκουμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σε αυτό που έλεγε ο κ. Σταματόπουλος, προηγουμένως, υπάρχει μια πρωτοβουλία της Κεντρικής Ευρώπης, είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία και είναι και πάρα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία και η Αλβανία ως όμορες. Η Ελλάδα σκέπτεται να μετάσχει σ' αυτή την πρωτοβουλία της Κεντρικής Ευρώπης, ή για λόγους γεωγραφικούς, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται; Και αν δεν σκέπτεται να συμμετάσχει, τότε, υπ' αυτή την έννοια, τι παραπάνω θα προσφέρει η Ελλάδα στις συνομιλίες σε βαλκανικό επίπεδο των όμορων χωρών, όταν έχει από την άλλη πλευρά μια πρωτοβουλία της Κεντρικής Ευρώπης, με τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία; Κυρίως τη Γερμανία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα παντού, εκεί όπου πρέπει να είναι παρούσα και στη συγκεκριμένη διάσκεψη έχουμε λόγο και θα λάβουμε μέρος σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών. Οσον αφορά, τώρα, την πρόταση που κάναμε για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και τη διάσκεψη που επιθυμούμε να οργανώσουμε και προωθούμε αυτή την οργάνωση, συμμετοχή σε αυτή δεν θα έχουν μόνο οι γειτονικές χώρες. Θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές χώρες. Θα συμμετέχει ο διεθνής παράγοντας ή εκπρόσωποι μεγάλων οργανισμών, γιατί το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί από κοινού. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα σηκώσουμε το βάρος της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, μόνοι μας. Εμείς θα έχουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά θα συνεργαστούμε με τις άλλες χώρες, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα τη λέτε ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Πώς θα τη λέτε; Πώς θα το βάλουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για την ίδια περιοχή. Δεν μπορώ να σας επιβάλω πώς θα το γράψετε. Εγώ χρησιμοποιώ φράσεις ή ονομασίες που όλες αποδίδουν την πραγματικότητα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Υπάρχουν κοινές συνεντεύξεις Τύπου του κ. Σημίτη με τον κ. Γκεοργκιέφσκι και του κ. Σημίτη με τον κ. Μάικο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρω ότι αύριο το μεσημέρι, λίγο πριν ή περίπου την ώρα που κάνουμε εδώ την καθιερωμένη πολιτική ενημέρωση, ο κ. Σημίτης θα έχει ολοκληρώσει τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτιέρες και θα προβούν σε δηλώσεις. Ξέρω ότι είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Γκεοργκιέφσκι, επειδή ο κ. Μάικο δεν είχε κατ` αρχήν απαντήσει θετικά ότι θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, για να οριστεί η συνάντηση αυτή. Θα γίνουν οι δύο συναντήσεις. Πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί από τους δύο άνδρες, αν πρέπει να προβούν σε σχετικές δηλώσεις. Νομίζω ότι μία σύντομη δήλωση εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών μπορεί να αναμένεται από εσάς. Δεν μιλούμε για συνέντευξη Τύπου.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Στο θέμα της συνάντησης του κ. Σημίτη με τον κ. Γκεοργκιέφσκι και επειδή αναφερθήκατε και στις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει θέμα να βγει κάτι σχετικά με το όνομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα αυτή την περίοδο. Το έχουμε κάνει σαφές από την αρχή ότι στο θέμα αυτό η πολιτική που ακολουθούμε είναι αυτή η οποία χαρακτηρίζεται από τις διαδικασίες του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επειδή έχετε πει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το χρόνο να περνάει, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει απαντήσει ο κ. Μιλόσεβιτς στην πρόταση των "8" και αν η Ελλάδα προτίθεται επισήμως να ζητήσει από το Μιλόσεβιτς να απαντήσει στην πρόταση και αν η Ελλάδα έχει κάποια πληροφόρηση σχετικά με τη στάση της Σερβίας στο θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή με δηλώσεις επισήμων εκπροσώπων της, κάλεσε τη γιουγκοσλαβική ηγεσία να μη χάσει την ευκαιρία να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόταση και να ευνοήσει την άμεση έναρξη των συζητήσεων. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Αυτό είναι σε βάρος όλων, αφού είναι σε βάρος της ειρήνης και με αυτή την έννοια είναι και σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Αρα, θα πρέπει να αντιδράσει αμέσως η γιουγκοσλαβική ηγεσία και μάλιστα θετικά. Από κει και πέρα, δεν έχουμε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι όλες οι πλευρές θα ήθελαν να απαγκιστρωθούν από αυτή την κατάσταση και να πάμε σε μια πολιτική λύση του προβλήματος, όπου θα διασφαλίζονται ορισμένοι στόχοι, όροι, προϋποθέσεις, όπως έχουν αποτυπωθεί με σαφήνεια και ενάργεια στη συμφωνία των οκτώ χωρών τις προηγούμενες ημέρες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στην πρώτη Διαβαλκανική που έγινε στις αρχές των εχθροπραξιών, δεν είχε πάλι προσκληθεί η Ελλάδα και απλώς είχε πάρει μία πρόσκληση ο Υπουργός Εξωτερικών και είχε παραστεί. Η πρώτη ερώτηση είναι: Εξετάζεται η περίπτωση να παραστούμε εκ νέου σε αυτή τη Διαβαλκανική στο Πέτερσμπεργκ; Και η δεύτερη, ότι ο κ. Φίσερ περιόδευσε στην περιοχή για να προετοιμάσει τη Διαβαλκανική. Είναι ενημερωμένη η ελληνική πλευρά γι` αυτή την προετοιμασία και για το τι θα συζητηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει επικοινωνία, υπάρχει συνεννόηση δια της διπλωματικής οδού. Η επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση η οποία ασκεί καθήκοντα Προέδρου της Ε. Ε. είναι, θα έλεγα, αδιάλειπτη, είναι καθημερινή. Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει απόλυτη ενημέρωση για τις εξελίξεις αυτές. Αυτό το οποίο σχολιάζω είναι, όπως τότε σε εκείνη τη Διάσκεψη άρχισε η κρίση, ελπίζουμε σε αυτή τη Διάσκεψη να οριοθετηθεί χρονικά το τέλος της κρίσης. Μακάρι να γίνει αυτό. Παρά το ότι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη δήλωση που έκανε την Παρασκευή, δεν πρέπει να είμαστε υπέρμετρα αισιόδοξοι, θα έλεγα από την άλλη ότι πρέπει ταυτοχρόνως να εργαζόμαστε, ουσιαστικά και θετικά, προκειμένου να φέρουμε, όσο γίνεται πιο σύντομα, την πολιτική και ειρηνική λύση στην κρίση αυτή.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει η κυβέρνηση οποιαδήποτε εξήγηση για τη συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων αυτή συγκεκριμένα την περίοδο και αν προτίθεται να πάρει κάποια μέτρα συμπεριλαμβανομένων και νομοθετικών..

ΡΕΠΠΑΣ: Νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν έχει προγραμματίσει να αναλάβει η κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι αυτά τα χτυπήματα οδηγούν τελικώς σε μία ανησυχία η οποία είναι εν μέρει δικαιολογημένη, δοθέντος ότι η ζωή στην Ελλάδα εξελίσσεται με τον κανονικό ρυθμό της. Αυτοί οι οποίοι απεργάζονται τέτοια σχέδια, τα εμπνέονται και τα θέτουν σε εφαρμογή, τελικώς, μπορεί να πει κανείς ότι είναι σκοτεινοί κύκλοι, ότι είναι προβοκάτορες, οι οποίοι επιθυμούν να ανακόψουν την πορεία της χώρας και την πρόοδο του ελληνικού λαού. Δεν θα το επιτύχουν, γιατί πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, περιφρουρεί τις κατακτήσεις του. Πιστεύω ότι οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη, βεβαίως, προσοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας και αυτό γίνεται. Οι αρμόδιες αρχές εντείνουν την προσπάθειά τους. Από την άλλη, όμως, δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν. Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να μας οδηγούν στο να βγάζουμε ένα συμπέρασμα για την εικόνα της χώρας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η πραγματική κατάσταση της χώρας είναι διαφορετική και δεν μπορεί να κηλιδώνεται και να χαρακτηρίζεται από τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες έχουν γίνει πιο συχνές τον τελευταίο καιρό. Αλλά, σας είπα ότι είναι κάποιοι, προφανώς αυτή την περίοδο, που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα. Δεν θα τους επιτρέψουμε να πετύχουν το στόχο τους.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οταν λέτε "κάποιοι", ποιούς εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ξέραμε ποιοι είναι, δεν θα ήταν ελεύθεροι. Θα είχαν συλληφθεί για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

ΤΣΙΑΒΟΣ: Σήμερα το πρωί έγιναν σοβαρά επεισόδια σε στρατόπεδο προσφύγων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων. Υπάρχει είδηση ότι έγιναν συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών της περιοχής. Πρόκειται να πάρει η Ελλάδα μερικούς πρόσφυγες για να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέμα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Είπαμε από την αρχή ότι θα πρέπει οι πρόσφυγες να παραμείνουν, όσο γίνεται πιο κοντά στις εστίες τους, για να είναι εφικτή και εύκολη η επαναπροώθησή τους στα σπίτια τους, στην περιοχή όπου ζούσαν επί χρόνια. Η Ελλάδα, το θέμα των προσφύγων το αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, αλλά και σαφήνεια. Οταν δεν διατυπώθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο στο πλαίσιο της Ε. Ε. θεωρήσαμε κι εμείς πως άλλες μεγάλες δυνάμεις υπεκφεύγουν από την υποχρέωση που έχουν να αναλάβουν αυτό το καθήκον, να ανακουφίσουν την ανθρώπινη δυστυχία, το δράμα πολλών προσφύγων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς έχουμε προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια στον τομέα αυτό, της αντιμετώπισης ανθρωπιστικών προβλημάτων. Οσο περνά ο καιρός και παραμένουν εκεί χιλιάδες πρόσφυγες μακριά από τις εστίες τους, αντιλαμβάνεστε πως αυξάνονται και οι πιθανότητες να προκληθούν τριβές, εντάσεις στις σχέσεις τους με τις τοπικές αρχές. Γι` αυτό ακριβώς -και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος- επιθυμούμε και το τονίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση, η οποία μεταξύ των άλλων θα προβλέπει τη σύντομη επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε στο ΝΑΤΟ για τις ζημιές που υπέστη το ελληνικό προξενείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε πάρει μια γενική θέση για τη συμπεριφορά αυτή με τα τραγικά αποτελέσματα που συνεπάγεται. Οι ζημιές στο ελληνικό προξενείο είναι υλικές ζημιές. Δεν έχουν καμία σχέση με τις πολύ μεγαλύτερες υλικές ζημιές, που έχουν υποστεί άλλα κτίρια, όπως π. χ. η κινεζική πρεσβεία και άλλοι στόχοι. Βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με το τραγικό αποτέλεσμα να χάνουν αθώοι άνθρωποι τη ζωή τους. Εμείς αυτά τα θέματα τα θέτουμε, όπως έγινε και με την προηγούμενη περίπτωση της επίθεσης εναντίον μιας αποστολής μη κυβερνητικής οργάνωσης, των γιατρών του κόσμου. Ετσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε θέσει το θέμα. Και επισημαίνουμε πάντοτε, όταν συζητούμε τέτοια θέματα, τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν, όταν συνεχίζεται αυτή η επιθετική, πολεμική δραστηριότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε μόνο "υλικές ζημιές". Δηλαδή έπρεπε να σκοτωθεί κάποιος;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε λοιπόν πόσο εύστοχα είναι τα συμπεράσματα που βγάζετε!

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα των γιατρών του κόσμου, θα ήθελα να ρωτήσω εσείς ξέρετε πώς έγινε; Γιατί είχαμε μείνει στο ότι μίλησε με τον κ. Σολάνα δύο φορές ο κ. Παπανδρέου και ότι του είχε πει και πάλι να το ψάξει το θέμα. Μείνατε σε αυτό το σημείο. Περιμένατε μια αναφορά από τους γιατρούς του κόσμου και πού καταλήξατε εσείς; Πώς έγινε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μαρτυρίες που έχουμε -επαναλαμβάνω- είναι από ανθρώπους που ήταν παρόντες εκεί, μέλη της ομάδας των γιατρών του κόσμου. Η έρευνα που έχει κάνει το ΝΑΤΟ, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλούμε, οδηγεί το ΝΑΤΟ στο συμπέρασμα ότι δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτή την ενέργεια. Στο σημείο αυτό είμαστε τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 May 1999 - 15:34:33 UTC