Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Μαϊου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άρχισε, χθες, να βλέπει το φάκελο με τις κατηγορίες που απευθύνει η Γιουγκοσλαβία εναντίον δέκα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζουμε τις διαδικασίες της λειτουργίας του Δικαστηρίου της Χάγης.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Οχι, ζητώ το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση αυτή της γιουγκοσλαβικής πλευράς. Τάσσεστε υπέρ ή κατά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την επιλογή αυτή την αποφάσισε η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. Θεώρησε σκόπιμο να κάνει αυτή την επιλογή, η οποία έχει σαφώς πολιτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί να της στερήσει κανείς αυτό το δικαίωμα. Από εκεί και πέρα, το Διεθνές Δικαστήριο θα λάβει τις αποφάσεις του.

ΡΑΠΙΤΟΥ: Κύριε Υπουργέ, το ΝΑΤΟ, χθες, απέρριψε την πρόταση για σταδιακή απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ αντίθετα η Ρωσία και ο ΟΗΕ κρίνουν ως θετική την εξέλιξη αυτή. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η εξέλιξη αυτή είναι ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια για την αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες, επ` ευκαιρία και της επισκέψεως του κ. Τσερνομίρντιν στη Γιουγκοσλαβία, θα έχουμε με επίσημο και έγκυρο τρόπο, τη θέση της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας για το θέμα αυτό, με λεπτομέρειες πλέον, προκειμένου να αρχίσουν -αν είναι δυνατόν αμέσως- οι διαδικασίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Δηλαδή, να προκληθεί η διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, που θα συζητήσει, αφού βεβαίως πριν, με ευθύ και σαφή τρόπο, τοποθετηθεί η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας επί της πρότασης των σημείων που έχει διατυπωθεί από την ομάδα των οκτώ χωρών. Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας αναφέρθηκε σ` αυτή την πρωτοβουλία της και γι` αυτό το μέτρο. Βέβαια, πιστεύουμε, το συντομότερο δυνατό, να τοποθετηθεί επί του συνόλου της πρότασης συμφωνίας των οκτώ μεγάλων χωρών. Αυτό ελπίζω να γίνει τις επόμενες ημέρες και μ` αυτή την έννοια αισιοδοξώ ότι θα έχουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Εχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της κάποιες πληροφορίες, αν όντως έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο; Γιατί και η ανακοίνωση έγινε μέσω τηλεγραφήματος του Γιουγκοσλαβικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν δηλώσεις εκπροσώπων της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, που προσδίδουν έναν επίσημο χαρακτήρα στη θέση αυτή. Τώρα, όσον αφορά αυτή καθ` αυτή την εφαρμογή της θέσης που εξαγγέλθηκε από την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Αλλά, επαναλαμβάνω, είναι ένα θετικό βήμα αυτό, πρέπει να ακολουθήσουν όμως και άλλα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πότε θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τη λίστα για το ευρωψηφοδέλτιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Εχουμε πει ότι αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή. Μπαίνουμε πλησίστιοι στην προεκλογική περίοδο. Νομίζω, λοιπόν, ότι ήγγικεν η ώρα της ανακοίνωσης των ονομάτων των υποψηφίων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εντός της εβδομάδας, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Αυτό που λέτε είναι λογικό και αναμενόμενο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 May 1999 - 15:38:01 UTC