Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να σας πω εν τάχει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες:

* Σήμερα το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή της Ν. Δ. κ. Σιούφα στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού". Μία ώρα αργότερα θα εκφωνήσει λόγο σε συγκέντρωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στη Νίκαια, τα οποία συμμετέχουν στις εκλογικές επιτροπές του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές.

* Αύριο το πρωί, θα δεχθεί νέους σε ηλικία βουλευτές από Κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών. Το απόγευμα θα προεδρεύσει σε σύσκεψη της Επιτροπής, στο ΠΑΣΟΚ, για τις Ευρωεκλογές και το βράδυ στις 8.30 θα επισκεφθεί τους αθλητές της Αρσης Βαρών στους χώρους άθλησης και προπόνησής τους στο ΟΑΚΑ.

* Την Παρασκευή το πρωί, θα δεχθεί τον Πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου κ. Τίρσε και μετά θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

* Το Σάββατο θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κομοτηνή.

* Την Κυριακή θα εκφωνήσει λόγο στην Καλαμάτα. Οι δύο αυτές ομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των Ευρωεκλογών

Επίσης, θέλω να σας πω ότι συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτόνομοι μη κυβερνητικοί φορείς, οι οποίοι ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο έχουν αναπτύξει μια σημαντική δραστηριότητα, αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο από το ελληνικό κράτος. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει καλές σχέσεις με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Συμμετέχουμε σε προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ρόλο αυτό σε σημαντικό βαθμό αναλαμβάνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για πρώτη φορά διατυπώνεται μια πλήρης πρόταση. Θεσπίζεται ένα πλαίσιο και οι οργανώσεις αυτές αναγορεύονται σε προνομιακούς συνομιλητές και συνεργάτες της Πολιτείας για την άσκηση της πολιτικής τους σ' αυτούς τους τομείς. Στους τομείς, δηλαδή, της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας.

Οπως γνωρίζετε, στις αρχές Ιουνίου, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στις πληττόμενες από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο χώρες. Στη Διάσκεψη αυτή καλούνται και θα λάβουν μέρος μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, χρηματοδοτικοί φορείς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Διεθνής Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ και βεβαίως χώρες, όπως η Ρωσία και η Ιαπωνία η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να λάβει μέρος σ' αυτό το πρόγραμμα.

Στην κατεύθυνση της διοργάνωσης αυτής της μεγάλης διάσκεψης εργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Με λεπτομέρειες θα μιλήσει ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σε λίγη ώρα.

Οσον αφορά τη Διάσκεψη για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής -μιλώ για την ιδέα και πρόταση της γερμανικής προεδρίας- είναι σε εξέλιξη σειρά ενεργειών και διασκέψεων. Στις 17 αυτού του μήνα, στις Βρυξέλλες, θα γίνει Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Εχει προσκληθεί και θα λάβει μέρος και ο κ. Ρουγκόβα. Οπως γνωρίζετε στις 27 Μαίου θα γίνει στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας η Διάσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Φίσερ. Και βεβαίως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Κολωνία, στις 3 και 4 Ιουνίου, ένα από τα θέματα θα είναι και αυτό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Εμείς συμμετέχουμε σ' αυτό το πρόγραμμα. Πρέπει να πω ότι η πρόταση αυτή ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την περιοχή των Βαλκανίων και την Ελλάδα. Εχουμε πει κατ' επανάληψη, ότι η περιοχή αυτή θα πρέπει να επισύρει το ενδιαφέρον και την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης, αλλά και σε καιρό ειρήνης.

Η πρόταση αυτή θα εξελιχθεί σε τρεις άξονες:

* Ο πρώτος αφορά την πολιτική σταθερότητα, τη δημιουργία μηχανισμού που θα εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων.

* Ο δεύτερος αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ενίσχυση των προσπαθειών για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Και,

* Ο τρίτος άξονας αφορά τη δημιουργία σύγχρονων δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών.

Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή, έτσι όπως θα εξελιχθεί και ολοκληρωθεί, θα είναι επιτυχής, ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν νέες συνθήκες για την καλύτερη διμερή και πολυμερή συνεργασία και βεβαίως την ευημερία των λαών που ζουν σ' αυτή την περιοχή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε τώρα στο θέμα της Διάσκεψης για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με όλες αυτές τις προβλέψεις που υπάρχουν στο σχέδιο της γερμανικής πλευράς -νομίζω ότι υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα- περί μηχανισμού, ο οποίος αναμιγνύεται ακόμα και στις εθνικές πολιτικές των βαλκανικών χωρών, όσον αφορά τα μειονοτικά ζητήματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, η πρόταση αυτή αποτελεί, όπως είπατε σωστά κι εσείς, ένα σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα τύχει ανάλογης επεξεργασίας. Δεν αποτελεί την τελική θέση. Επειτα, εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί οι οποίοι επιθυμούμε να επιδειχθεί ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή, προκειμένου να υποβοηθηθεί και οι λαοί της να αναζητήσουν και να βρουν ένα καλύτερο δρόμο προς το μέλλον. Είναι κοινή δέσμευση όλων -και αυτό αποτελεί στοιχείο εκ των ουκ άνευ- ότι η κάθε χώρα θα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην επικράτειά της. Τα σύνορα είναι δεδομένα. Ολοι συμφωνούμε σε αυτό. Αρα, δεν θα πρέπει να δίνονται ερμηνείες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές προθέσεις όλων εκείνων οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της περιοχής. Πιστεύω ότι η επίδειξη ενδιαφέροντος από το διεθνή παράγοντα, σε πολλούς τομείς, είναι θετική, όταν αυτό το ενδιαφέρον αφορά και έργα οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Με αυτή την έννοια, δεν πιστεύω ότι δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία και βεβαίως δεν θα πρέπει να διατυπώνονται υπόνοιες, ότι τεκταίνεται κάτι το οποίο θα υπονομεύσει, ουσιαστικώς, την αυτονομία ή την κυριαρχία των χωρών της περιοχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά είναι αυτά που λέτε, αλλά, χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Κρανιδιώτης, υπέγραψαν μια διακήρυξη στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία γράφει ότι οι βομβαρδισμοί είναι αναγκαίοι και επιβεβλημένοι. Πώς είναι δυνατόν, από τη μια πλευρά να λέτε για την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής και από την άλλη να λέτε ότι είναι αναγκαίοι και επιβεβλημένοι οι βομβαρδισμοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, όσον αφορά την προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, όχι μόνο απλώς λέμε, αλλά πράττουμε Γνωρίζετε ότι είτε μόνοι μας, είτε με άλλους, αναλαμβάνουμε και συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που έχουν αυτό το σκοπό. Οσον αφορά τώρα τη συζήτηση, η οποία έγινε στο πλαίσιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, μπορούμε να πούμε ότι επανέλαβε τις θέσεις της, οι οποίες είναι σύμφωνες και υποστηρικτικές των θέσεων που έχουν λάβει η Ε. Ε. και το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό, άλλωστε, περίπου ήταν αναμενόμενο. Δεν αλλάζει σε τίποτα -ούτε πρέπει να δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις- τη συνέχιση της προσπάθειας που κάνουμε κι εμείς, και όχι μόνο εμείς, προκειμένου με την ανάληψη και ανάπτυξη διαφόρων πρωτοβουλιών, να βρούμε τελικώς μια πολιτική λύση στο πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας. Θα πρέπει όταν γίνονται συζητήσεις σε όργανα τέτοιων οργανισμών να αναμένετε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα. Επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχουμε κρατήσει μια στάση, η οποία μας διαφοροποιεί σε πολύ κρίσιμα σημεία. Στο θέμα των νηοψιών, φερ' ειπείν, είμαστε απολύτως αρνητικοί ή και σε άλλα θέματα, όπου τηρούμε στάση αποχής. Αλλά, αντιλαμβάνεστε από την άλλη -και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό- ότι ως χώρα που συμμετέχουμε σε Διεθνείς Οργανισμούς, αναλαμβάνουμε και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Και ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις υποχρεώσεις μας, ακολουθώντας μια πολιτική, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε "λανθασμένες εντυπώσεις"; Δεν υπογράψαμε αυτό το χαρτί που λέει ότι είναι αναγκαίοι και επιβεβλημένοι οι βομβαρδισμοί; Υπάρχει χαρτί που το λέει καθαρά.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, εσείς αναμένετε η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση να έχει μια άλλη πολιτική προσέγγιση από αυτή που έχουν το ΝΑΤΟ και η Ε. Ε. Εγώ σας λέω ότι ήταν περίπου αναμενόμενο, η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση να εκφράσει μια θέση, η οποία θα είναι παράλληλη αυτής που έχουν εκφράσει και οι άλλοι οργανισμοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διατυπώσατε επιφυλάξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε πολλά θέματα. Μίλησα για το θέμα των νηοψιών. Υπάρχουν και άλλα θέματα, για τα οποία έχουμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας. Γνωρίζετε ότι με όλους τους τρόπους και με τον πλέον επίσημο, δια στόματος Πρωθυπουργού, έχουμε δημοσίως πει τις θέσεις μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι κάνετε όμως; Πάτε και υπογράφετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία υπογραφή της κυβέρνησης, όπως τη θεωρείτε εσείς. Η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση -επαναλαμβάνω και κλείνω- έχει θέσεις, οι οποίες είναι παράλληλες με τις θέσεις που έχουν για το ίδιο θέμα η Ε. Ε. και το ΝΑΤΟ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησα και προχθές και μου είπατε ότι "δεν μετέχουμε". Ο κ. Αποστολάκης στη Βουλή είπε ότι μετέχουμε και το επανέλαβε και χθες, κάπου αλλού. Μετέχουμε ή δεν μετέχουμε με προσωπικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν μετέχουμε. Είπαμε ότι μπορεί σε ιπτάμενα ραντάρ -τα γνωστά σας AWACS- να συμμετέχει ελληνικό πλήρωμα. Εχουμε άνδρες, που στελεχώνουν αυτές τις υπηρεσίες. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι όλη αυτή την περίοδο της κρίσης, από το Ακτιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, δεν έχει απογειωθεί ούτε ένα AWACS. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, γνωρίζετε πολύ καλά, περιορίζονται στο να ασκούν καθήκοντα περιπόλου. Δεν συμμετέχουν σε πολεμικές δραστηριότητες. Δεν συμμετέχουμε. Ο κ. Αποστολάκης έκανε μια πολύ θεωρητική αναφορά, λέγοντας ότι ασφαλώς υπάρχουν άνδρες, οι οποίοι συμμετέχουν στις ΝΑΤΟϊκές υπηρεσίες, σε διάφορες περιοχές. Από κει και πέρα, δεν προκύπτει από πουθενά, δοθέντος ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έχουμε δώσει, ότι συμμετέχουν Ελληνες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι σαφής η θέση μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστική ήταν, αφού είπε ότι μετέχουμε και από το Ακτιο...

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Και σας καλώ αύριο να φέρετε τα πρακτικά, που λένε, όπως υποστηρίζετε εσείς, ότι από το Ακτιο απογειώθηκαν AWACS, στα οποία συμμετέχουν και Ελληνες στρατιώτες ή πιλότοι και έτσι κατά συνέπεια λαμβάνουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αξιωματικοί, λέει.

ΡΕΠΠΑΣ: Συμβιβάζομαι και με το "αξιωματικοί". Δεν γίνεται κάτι τέτοιο κ. Σταματόπουλε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, στο πακέτο των αποφάσεων για το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, υπάρχει και πρόβλεψη για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Μιλόσεβιτς, ανά τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει, αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του Μιλόσεβιτς στην Ελλάδα και να τα δεσμεύσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και πάλι. Εμείς στο συγκεκριμένο θέμα θα απέχουμε. Από κει και πέρα, εφόσον ληφθεί απόφαση, θα εναρμονιστούμε με την απόφαση αυτή και θα πράξουμε αναλόγως, ως κράτος-μέλος της Ε. Ε. Αυτό είναι σαφές.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αληθεύει ότι το ΝΑΤΟ πέτυχε και πήρε το πράσινο φως από την Τουρκία και τη Βουλγαρία να χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά τους αεροδρόμια, για να βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία; Γνωρίζετε κάτι εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τεθεί επισήμως τέτοιο θέμα. Εξ όσων έχω διαβάσει, εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Τουρκίας έχουν επίσης μιλήσει σχετικά και έχουν πει ότι δεν έχουν γίνει δέκτες τέτοιων προτάσεων. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εδάφη της χώρας μας. Και βεβαίως, ο εναέριος χώρος της Ελλάδας δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη διέλευση αεροπλάνων, τα οποία θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 May 1999 - 16:05:22 UTC